Heti összefoglaló

– Az ázsiai cégek idén rekordösszegű kötvényt bocsátottak ki és a kialakult kamat annak ellenére nagyon alacsony, hogy ők csak áttételesen profitálnak a FED kötvényvásárlásaiból. A Bloomberg cikke erre.

– Kína változtatni akar az eddigi politikáján és már nem az export növelése lesz előtérben, csökkenteni akarja a kereskedelmi többletét. A Reuters cikke erre.

– Ma a Föld lakosainak egyharmadát adó 15 nemzet aláírta a csendes óceáni átfogó kereskedelmi egyezményt, amit még Obama elnök indított el az USA vezetésével. A sors fintora, hogy Trump elnök 2017-ben kiléptette az USA-t belőle, így pont az amerikaiak maradtak ki belőle. Cikk erre.

– Izrael nemrég aláírta az egyezményt az Egyesült Arab Emirátussal és sokan azt remélik, hogy sok turista fog jönni onnan Izraelbe, ha másért nem, a jeruzsálemi Al Aksza mecsetbe való zarándoklat miatt. Bár sok kérdőjel van (főleg biztonsági kérdések), de nagyon jót tenne a földbeállt turizmusnak, ha az elképzelések valóra válnának. Cikk erre.

– A bezártság és otthonlét miatt az amerikaiak sütnek-főznek otthon, így a vajtermelés újra elérte az 1943-as értéket és a fogyasztás is a hatvanas évek végi értéket. (A margarin előretörése miatt hatalmasat zuhant az elmúlt 70 évben a vaj fogyasztása.)

– Bár már régen meg kellett volna állapodni, még mindig nincs megállapodás a Brexitről, egyre valószínűbb a megállapodás nélküli kizuhanás. Cikk

– Az iparkamara elnöke kitalálta, hogy ne kelljen iparűzési adót fizetnie a cégeknek a válság miatt. Az adócsökkentés mindig népszerű dolog, egyetlen apróság, hogy az önkormányzatokat ezzel sikerülne is teljesen kivéreztetni, hiszen lassan már csak ez az egyetlen bevételük.

Ha szabad javasolnom, inkább a kamarai díjat függesszék fel. Hogy ez miért nem jutott eszébe az elnök úrnak?! 🙂

– Igényelhető a net jóváírása egy hónapra, ha a gyerek digitális oktatásra állt át. Bővebben.

– Ha a vállalkozás bevétele legalább 30%-ban vendéglátásból és hasonlókból áll és nem bocsát el dolgozókat, kérhet támogatást. Bővebben.

– A kormány  megváltoztatja a közpénz fogalmát: mostantól csak az lesz közpénz, amire a kormány igényt tart. Vagyis egy tollvonással nem kell elszámolni a TAO pénzekkel vagy a saját alapítványoknak juttatott pénzekkel sem.

– Ha nem fizetsz kötelező biztosítást, utólag naponta kb. 7-900 forintot kell fizetned úgynevezett fedezetlenségi díj címén. Bővebben. Érdemes utánanézni, biztos befizetted-e/levonták-e a kötelező díját a számládról, illetve érdemes olyan e-mail címet megadni a biztosítónak, ahol meg is kapod, ha írt valamit.

Share

52 hozzászólás

 • Petya
  Egyesek majdnem lehülyéztek, amikor írtam, hogy a kínai kereskedelmi többlet az Usá-val szemben igazából az amerikaiaknak kedvez, mivel dollárban számolnak el egymással. (Bár ezt a kevésbé képzettek kedvéért úgy fogalmaztam meg, hogy az amerikaiak nyomtatott papírt adnak.) Erre tessék, már a kínaiak is rájöttek, hogy inkább a jüant kellene erősíteniük az erőltetett export-növelés helyett.
 • KL
  Meglett közben forrás a múlt héten említett Kína vs USA kereskedelmi többlet növekedésre, a 19%-ra?
  Mindenesetre csökkenni fog, gondolom, bármennyi is, és Kína nyilván teljesen önszántából hozta ezt a döntést, függetlenül a trade wartól.

  Az Izrael-EAE békeszerződést is Obama hozta tető alá? Végre valami indokolná a béke Nobel-díját.

  Az önkormányzatoknak van lehetőségük építményadó kivetésére/emelésére, jól tudom?
  Népszerűtlen és méltánytalan lenne, az igaz. Olyan, mint egy ingatlanadó vagy vagyonadó.

  A kamarai díj és az iparűzési adó mértéke egy nagyságrendben van?

 • az angliai
  Biden miatt nagyon nagyot csökkent viszont a no deal Brexit esélye.

  Borisnak főhet a feje. A Brexit atyja, Cummings már repült is

 • random okos
  Petya
  Stratégiai időtávon kell vizsgálni a kérdést. Az ázsiaiak egyébként is szeretnek évszázados időtávon tervezni.
  Fordított sorrendben nem működne a dolog, csak így.
  Most már tudnak váltani, mert van náluk tőke, technológia és termelő kapacitás.
  Olyannyira feljöttek, hogy már nálunk épít gyárat a kínai cég. Ők sem egy tál rizsért dolgoznak már, szóval váltaniuk kellett.
 • Petya
  Kizárólag az USA szemszögéből nézve az lényegtelen, hogy a kínaiak a kínai vagy pl. a magyar gyárukból exportálnak hozzájuk. Kína másodhegedűs marad, amíg nem tudja megtörni a dollár dominanciáját. Egyelőre messze vannak tőle, de ki tudja, mit hoz a jövő. Abban igazad van, hogy a kínaiaknak ezt az utat kellett bejárniuk, de ez csak annyit jelent, hogy kényszerpályán mozognak.
 • untermensch4
  Ha nyilvánvalóvá teszed hogy a bekezdéseknek üres sorokkal való elválasztását sem tudod feldolgozni, esélytelenné válsz képzettebb és műveltebb olvasóközönség előtt hatékony propagandát kifejteni.
 • Treil
  Pozitív hír hogy a Forint 360 alá tudott menni az Euróval szemben, bár optimizmusra nem ad okot. A 330-as Euró szerintem már elveszett mint Trumpnak a választás, már 340-nek is örülnék, de még 350-re sem sok esélyt látok. Valószínűleg 360-370 között marad, és inkább csak a negatív forgatókönyvek mozdithatjak ki ebből.
 • KL

  Én nem állítottam, hogy Obama érdeme a közel-keleti béke megindulása, és azt sem, hogy ez lenne a posztban, ha erre célzol.

  Csak kérdeztem.

  Honnan tudod, mi hat a művelt és képzett olvasótáborra? (ismét csak kérdezek, de persze ismét implikálok is valamit)

 • Maki
  “A kormány megváltoztatja a közpénz fogalmát: mostantól csak az lesz közpénz, amire a kormány igényt tart. Vagyis egy tollvonással nem kell elszámolni a TAO pénzekkel vagy a saját alapítványoknak juttatott pénzekkel sem.”

  Újra elvesztette közpénzjellegét? Azért ez kemény, jobb helyeken hány év börtön járna ezért (is)?

 • Iron1
  “Ha szabad javasolnom, inkább a kamarai díjat függesszék fel. Hogy ez miért nem jutott eszébe az elnök úrnak?! ”

  Kiváló ötlet. 😀 😀 😀

 • lekváros_kenyér
  Az iparkamara elnöke is szereti más f..val verni a csalánt! Már bocsánat.
  Közeli rokonom vidéki önkormányzatnál dolgozik. Eddig is napi gondok voltak a pénzügyekkel, kit, mikor fizetnek ki. A tavaszi gépjárműadó elvétele még inkább hazavágta őket. Iparűzési adó talán ott nem olyan sok volt, de még a keveset is elveszik.
  El kellene dönteni, hogy mit akarnak odafent. A kormány az egyik kezéből szórja a pénzt a vidéki támogatásokra: falusi csok, gazda támogatások, stb., hogy a fiatalakat helyben tartsa. A másik kézzel leépíti az önkormányzatokat, oktatást, infrastruktúrát. Így nem sok motiváció lesz a fiataloknak a falvakban maradni, ahol alapvetően kevés a karrierlehetőség.
  A tavaszi 34 milliárdos bevétel megvágás csepp a tengerben állami szinten, viszont a falvaknak nagyon sok kiesés.
 • Dani
  Az önk-ok hazavágása megint egy tudatos és rafkós, a maga borzasztó módján egy zseniális ötlet.
  Egyfelől Bp-et vegzálja ez nem kérdés, ott színtisztán büntetés zajlik és az sem baj,h a teljes GDP legnagyobb részét ez a környék adja. Ha nem szavaztál a fideszre akkor bűnhődj. A NER-ben a lojalitás áll mindenekfelett.
  A másik “zseniális” benne, hogy ismét úgy oldják meg az adóztatás problémájt, hogy ők tisztakezűek és adakozók maradnak az egyszerű nép szemében, hogy az átlagember adott térségben nem azt fogja mondani,h azért romlik a környék mert a Fidesz elvett az önk-tól, hanem magát az önk-t fogja okolni.
  A szektoriális adókkal ugyanez történt. Az ember fejében csak az van,h drága a telefonálás, drágább lett a KGFB, a csúnya Bankok nem adnak már ingyenes csomagokat, pedig ezek az intézkedések ugyanúgy a bevezetett adóknak köszönhetőek mégis az emberek nem a kományra fognak haragudni.
 • Helmholcz
  Ahogy többen is leírták, igen, az önkormányzatok vegzálása a cél az iparűzési adós ötlettel, ahogy az ingyenes parkolással is (a parkolási díj is fontos bevétele az önkormányzatoknak). De már a tavaszi hullámnál is ezt láttuk, a kivetett szolidaritási adó és hasonlók is jelentéktelenek a központi költségvetés számaihoz képest, a másik kézzel pénzszóráshoz képest pedig főleg (a fővárostól elvont 20-30 milliárdokkal szemben csak a klientúra körében kiosztottak 80+ milliárdot szálloda felújításra).

  Egyébként ha valaki nem lenne tisztában vele (szerintem ez értelmes emberek körében ritka), ez a kereskedelmi és iparkamara egy tipikus fidesz-gittegylet (tanárokból, orvosokból stb. is csináltak ilyet). Nem a piaci szereplők hozták létre és nem is őket képviseli, de a kormány úgy tehet, mintha tárgyalna valakivel. Érdemi ötletet ne is várjunk tőlük, csak a kormány szándékát erősítik meg.

 • Nicholas
  Azért a vakcinahíreket kár volt kihagyni. Persze azzal nehéz is riogatni, hogy hónap végére itt a vakcina, jövő év elejére meg már a most rettegőknek is csak egy rossz emlék lesz ez a nátha.
  Tőzsdék már tudják, emelkednek is, mint állat.
 • Pampalini
  “ez a kereskedelmi és iparkamara egy tipikus fidesz-gittegylet (tanárokból, orvosokból stb. is csináltak ilyet).”

  Aztán ment is a nagy csodálkozás, mikor a MOK-ban az új garnitúra elkezdett olyasmikkel is foglalkozni, ami a kamara dolga lenne. Azt várom, mikor jutnak el ide a tanárok, meg az iparosok és kereskedők. Ha lehet, a meglevő szervezeten belül. Ha nem, új szervezetek alapításával. Biztos vagyok benne, hogy egy valódi érdekképviseleti szervezetnek szívesen és önként utalnák a jelenlegi kamarai díj negyedét a vállalkozók. Hiteles emberek, transzparencia és kritikus tömeg kell hozzá.

 • Pampalini
  “hónap végére itt a vakcina, jövő év elejére meg már a most rettegőknek is csak egy rossz emlék lesz ez a nátha.”

  Hónap (év?) végére itt lesz az orosz és a kínai vakcina. Kifejezetten elítélem az oltásellenességet (=potyautasok), de e két országban honos minőségbiztosítási standardok és politikai berendezkedés miatt nem szeretnék az első egymillió oltott között lenni.

  Mire valami rendes, nyugati standardok szerint fejlesztett és tesztelt oltás eljut a kis falunk körzeti orvosához, petike már haza is ért a 2021-es yachtozásból.

  Ha tippelni kéne, a most novemberi lockdown után a következő januárban jön.

  Eközben az ACWI 10%-kal áll a vírus előtti szint felett. Miért, miért, miért? 🙂

 • csizkek
  “Azért a vakcinahíreket kár volt kihagyni. Persze azzal nehéz is riogatni, hogy hónap végére itt a vakcina, jövő év elejére meg már a most rettegőknek is csak egy rossz emlék lesz ez a nátha.”
  Mondjuk szerintem is kar volt kihagyni, kivancsi lettem volna. Az hogy mit araz a tozsde meg jo kerdes. Mert a mostani lezarasokkal csak tovabb no az adossaghegy a vegen, azert az meg erdekes lesz.
  MAsreszrol azert eleg optimista az Usa terv hogy marciusra mindenkit beoltunk, meg a mostani Modernas bejelentes utan is. Nincs engedely egyelore, tul rovid ido telt el, epp csak befejeztek a Phase3.-at. A nemetek egyebkent azt tervezik, hogy jan vegere elso vonalas dolgozok es februartol a lakossag. De azt kommunikaljak, hogy az elegseges atoltottsag az majd jovo osz, tel.. Es meg 4-5 honap szigorusag! (Nemet kommunikacio)
  Meglatjuk melyik scenario realizalodik es hova megy a tozsde
 • eKSH_medianBer
  Nem tudom hova illik és hova írhatnám be, de végre megvan a kormány által 2014 óta titkolt adat, részben.
  Az európai minimálbérhez készített anyag szerint magyarország belül van egy olyan mutatón (Kaitz index), ami azt nézi, hogy a minimálbér eléri-e a medián 60%-án. Tehát ebből kiszámítható, hogy a magyar medián MAXIMUM havi bruttó 268 ezer forint, ami azt is jelenti, hogy a medián maximum az átlagbér 67%-a.

  Ennél kevesebb lehet az érték, de több nem.

 • Skipgeri
  Remélem rajtad próbálják ki elsőként 😉

  Ft/EUR: ha ránézek a trendre azt látom, hogy az elmúlt években tavasszal mindig nagyobb léptékben romlott a Forint és decemberben általában volt egy “jobb” időszak. Várható idén is szerintetek, hogy év vége felé kicsit megnyugszik és érdemes lenne akkora időzíteni egy átváltást?

 • Husz János Puszita
  Tudom nem politikai blog, de a heti történések között szerintem említésre érdemes, hogy a korlátozások miatti felhördülést kihasználva szépen csendben módosították a választási törvényt. Ez alighanem a pénzügyekre is kihat. Már csak azért is, mert éppen megvetozzak az EU hét éves költségvetését, hacsak az nem hajlandó felpuhitani a jogállamisági paktumot.
 • untermensch4
  “Csak kérdeztem.” Aha… 🙂 Amit én is észre tudok venni azt a nálam okosabb, műveltebb, módszeresebb emberek még inkább.
 • Gergő
  Olvasol Te híreket? Hónapok óta ígérgetik a vakcinát, ha lesz is, még 6-12 hónap mire annyian megkapják, h számít. Messze még a vége, jó ha félidőhöz közelítünk. A tőzsde meg folyton emelkedik, ez nem újdonság. Türelem, talán jövő ilyenkor már jobb lesz, ha addigra nem szakad be a gazdaság…
 • davee

  sok sikert az orosz vakcinahoz
 • sittysutty
  Nicholas. kérlek, majd “jövő év elején” jelenj meg újra itt és beszéljük meg!
 • KL
  :
  A kérdőjel jelöli, hogy kérdés volt, ez egy tény.
  Leírom lassan és részletesen:
  A kérdésem azért tettem fel, mert az előző bekezdésben ott volt, kinek az érdeme egy kereskedelmi egyezmény, míg a következőben (ami valóban egy üres sorral el van választva az előzőtől, amint nagyon ügyesen észrevetted, épp ezért ne is becsüld le magad annyira) ordít a hiánya annak, hogy melyik amerikai elnök vezetésével hozta tető alá az USA ezt a fontos békemegállapodást.
  Egyesek, akik kevesebbre értékelik az utóbbit, feltételezem, részben, talán tudat alatt, azért teszik, mert ránk /rájuk nem hasonlító emberek életét menti meg, akiknek más a bőrszínük, kultúrájuk, vallásuk.
  Nagyon fontos, hogy az emberek egyenlősége jegyében, ami a nyugati világban természetes és teljes mértékben adott, de a világ más helyein nem, értékeljük ezt a történelmi egyezményt.
 • Nicholas
  Azt gondoltam, hogy megjelennek majd a defetisták, akik még azt sem nézik ki az emberiségből, hogy le tud gyártani 1-2 negyedév alatt párszázmillió vakcinát. Elég a potenciálisan intenzívre kerülő rizikócsoportokat meg néhány szakma dolgozóit, mint egészségügyisek, tanárok stb beoltani. Nem kell messze az egész lakosságot, hogy elmúljon az egészségügyi rendszer túlterhelésének veszélye.
  De bevallom, arra nem számítottam, hogy lesznek oroszvakcinázó analfabéták is. Srácok, talán olvassatok, mielőtt írtok.
 • Numida
  eKSH_medianBer, légyszi küldjél forrás linket az EU minmál bér Katz indexéhez, köszi.
 • Numida
  eKSH_medianBer: némi guglizással találtam egy idén nyáron publikált Európai Bizottsági munkaanyagot, aminek 20. oldalán van egy “árulkodó” 2018-as grafikon, OECD adatokból. E szerint a 2018-as magyar minimálbér a bruttó medián bér kb. 51-52 %-a volt. (eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52020SC0105&from=EN)
  2018-ban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak minimálbére bruttó 138.000 Ft volt. (ado.hu/munkaugyek/minimalber-es-garantalt-berminimum-2018-ban/)
  Fentiek alapján 2018-ban a magyar mediánbér kb. bruttó 265.000 Ft lehetett, miközben a KSH által közölt 2018-as bruttó átlagbér 330.000 Ft volt. (ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ker/ker1812.html)
 • GrandMasterB
  Az alábbi beszámoló alapján nem gondolom, hogy tartani kellene az orosz vakcinától.

  “Sziasztok! Hétfőn önként jelentkeztem a Covid-19 magyar oltási kísérletére, amelyet itt tartottak Magyarországon. A vakcinát Oroszországban hozták létre. Ma 08:00-kor kaptam az első adagot, és szerettem volna tudtára adni mindenkinek, hogy da ez teljesen bjiztonságos, njincsjenek mjellekhjatásak semit semerzek mjindon rengyben χoρoshό я velam és чувствую себя немного странно и я думаю, что вытащил ослиные уши.”

 • N0MAD
  ” a kevésbé képzettek kedvéért úgy fogalmaztam meg, hogy az amerikaiak nyomtatott papírt adnak”
  Mivel nem feltételeztem, hogy kevésbé képzettel kommunikálok nem fejtettem ki a válaszomban, hogy
  Nem papírt – átvitt értelemben sem, nagyon is valós értéket képvisel
  És nem nyersanyagot vesznek – már sokkal nagyobb a hozzáadott érték mint a nyersanyag amit beletesznek.

  Ésakkor kevésbé képzettnek: a papírfecnik cégekre, ingatlanokra, knowhowra, szakemberekre, hadieszközökre, politikai hatalomra válrhatók. Utóbbi egyenlőre elsősorban afrikában, másodsorban ázsiában de várd ki a végét a papírfecni gyűlésnek.

 • N0MAD
  ” Egyesek majdnem lehülyéztek, amikor írtam, hogy a kínai kereskedelmi többlet az Usá-val szemben igazából az amerikaiaknak kedvez, mivel dollárban számolnak el egymással”

  Gondolom a forradalmi ötleted az lenne, hogy az usa dollárért vegyen jüant, majd a jüanért vegyen árut. És akkor kína a jüanjáért vehetne mondjuk dollárt.

  Nagy ötlet, megilleti a közgazdasági Nobel díj, vagy az egyesek véleménye. Valamelyik biztos.

 • Petya
  Bocs, de miért kell hülyeségeket írogatnod? Soha még csak nem is utaltam arra, hogy az USÁ-nak jüanban kellene kereskednie. Pont azt írtam, hogy az USA a szabad kereskedelem legnagyobb haszonélvezője, amíg az elszámolások főként dollárban történnek. Ezért nem értettem Trump szabad kereskedelem ellenességét.
  Csak arra kell ügyelniük, hogy a teljes dollár állomány lehető legnagyobb része maradjon náluk. (A kínaiak gyűjthetnek akármennyi papírfecnit, amíg az amerikai gazdaságban több pénz keletkezik.) Ezt milliónyi módon el tudják érni, nemcsak nyakló nélküli pénznyomtatással és helikopter pénzek szórásával, bár az USA azt is megtehetné különösebb inflációs következmények nélkül. Pont az általad említett okok miatt: USA dollárért bármit vehetsz, cégeket, ingatlanokat, szakembereket, korrupt ukrán politikusokat, román prostikat, kenyai gyerekkatonákat, bármit.
 • D

  Most akkor januárra eltűnik a korona, vagy 1-2 negyedév alatt be tudjuk oltani a legveszélyeztetettebbeket? Nagyon nem mindegy (gazdasagági, pénzügyi, szociológiai) oldalról, hogy januártól vége a problémának, vagy júliustól kevesebben fognak meghalni (az egészségügy terhelése addig is csak lassan fog csökkenni). Itthon pl. az egészségügy gyakorlatilag összeomlott (sürgős esetben ellátnak, de nincsenek érdemben szűrések, járóbetegellátás, halasztható műtétek stb). Szerinted ez mit okoz egy olyan országban, ahol békeidőben is a halálozások ~fele elkerülhető lenne?
 • Zabalint

  Alap esetben az orosz gyógyszer szabályozás még szigorúbb is az EU-snál, a hazai gyógyszercégek sokkal jobban félnek az orosz inspekciótól (ha forgalmaznak Oroszországban gyógyszert, akkor bármikor kaphatnak). Szóval én nem tenném egy kategóriába az orosz és a kínai gyógyszerbiztonságot. A gond az, hogy most az oroszoknál a vakcina esetében könnyebben szemet húnynak a problémák felett felett felső utasításra, mivel presztízs kérdést csinálnak abból, hogy nekik legyen először. Emellett nagyon titkolóznak, pedig ha jó a vakcinájuk, nem ez lenne az érdekük. A magyar szabályozást meg most módosították úgy, hogy covid elleni készítmények esetében kb. bemondásra elfogadunk bármit harmadik, nem EU-s országból.
 • pumpedjano
  Remélem te leszel az első aki önként jelentkezik az orosz vagy kínai vakcina magyarországi tesztelésére 🙂 Mert amit a kifejlesztése után ilyen hamar beadnak az még bőven tesztelésnek tekinthető.
 • Adózóna
  Nem ezért, de teljesen felesleges medián, átlag bérről beszélni, amikor csak a saját ismerőseim fele minimálbérre van bejelentve és zsebbe kapja a fizetése nagy részét. Persze, nyilván ugyanazt az orvosi ellátást és mindent más vár el mindenki, mint amit a becsületesen adózók kapnak.
 • Dani
  “A parlament döntésével arra is reagált, hogy a jövő évi költségvetésben a gépjárműadó már teljes egészében a központi költségvetést illeti meg. A Ház ehhez igazodva most az állami adóhatósághoz telepítette a teher beszedésének jogkörét az eddig illetékes önkormányzatoktól.”

  A hűbérúr rendszer újabb megnyilvánulása. Napról napra lepődöm meg újra és újra, hogy az az ember aki fiatalként az ellen harcolt amit éppen 10 éve épít azzal vajon mi lett?Tényleg igaz, hogy valakinek minél nagyobb a hatalma, annál jobban fél elveszíteni.

 • folti
  hivatalos KSH statisztikában nincsenek benne a kisvállalkozások alkalmazottai, illetve az egyéni vállalkozók. Pont az az 1/4 – 1/3, akinek a fizetése csak rontaná a sikersztatisztikát.
 • lvjtn
  na a jövő heti összefoglaló érdekes lesz, minimum év sztorija lesz, ha tényleg vétózzuk az eu költségvetést, ha nem az évtizedé, mert ennek a vége nagyjából az eu-ból valamilyen módon kirakásunk lesz, ami politikailag akár jó is lehet, ha valaki nem rajong sem a permanens lmbtq+ forradalomért, sem a sariáért, de gazdaságilag biztos, hogy hatalmas bukó lesz. mindenesetre érdekes napok, hetek elé nézünk…
 • investor
  aztán a bitcoin újra 18e dolcsi, arról senki nem szól? mármint tudom, nem szabad venni, mert csak feljebb megy az ára és még a végén jól járnánk vele ha lenne…
 • Petya
  Szerintem azért nem írnak a bitcoinról, mert kevés ember van (ha van egyáltalán), aki átlátja a bitcoin árfolyama mögötti gazdasági folyamatokat. Bár egyszer olvastam, hogy az energiaárak, azon belül is a villamosenergia árának a változása némiképp befolyásolja. A FIAT pénzek működését is kevesen értik, a kriptovalutákat még kevesebben. Én pl. nem tudnék se mellette, se ellene tiszta lelkiismerettel érvelni.
 • Orbán Vétor

  “na a jövő heti összefoglaló érdekes lesz, minimum év sztorija lesz, ha tényleg vétózzuk az eu költségvetést”

  Megvétóztatott, mondjuk annak is sok esze volt, aki úgy találta ki az EU-s szabályt korábban, hogy bármilyen hibbant vétózhat…

 • Attecte
  ” a permanens lmbtq+ forradalomért” – alapvető alkotmányos emberi jogok kiharcolásának mondják azt, amire te gondolsz.

  A saria meg elsősorban propaganda-szintű riogatás. Azért, mert UK-ban 10 vadállat kitalálta, hogy majd rendet rak, még nem lesz iszlám törvény Európában se ma, se 50 év múlva.

 • Pampalini
  “nem lesz iszlám törvény Európában se ma, se 50 év múlva.”

  Azért az 50 évre nem mernék komoly tétet tenni… Ha a nyugati társadalmak továbbra sem kényszerítik ki az asszimilációt, eltűrik a párhuzamos társadalmak kialakulását, az kezelhetetlen helyzethez és robbanáshoz vezet.

  Kényelmes azt gondolni, hogy egy állam polgárai csak távoli afrikai országokban gyilkolászhatják egymást vallási alapon. Nincs ez már olyan messze se a franciáknál, se a németeknél.

 • Husz János Puszita
  Kíváncsi vagyok, hogyan mászik ebből ki az EU. Mindenhez egyhangú döntés kell, ilyen szabályokkal a Hitlert sem rakhattak volna ki annak idején. Mifelénk azt mondják, selber schuld. Az olaszok kuldhetnenek egy lofejet esetleg valakiknek, nekik fáj a legjobban talán a segélyalap késlekedése, a spanyolok mellett.
 • Nacionalista

  “nem lesz iszlám törvény Európában se ma, se 50 év múlva.”

  Papíron talán nem, de a gyakorlatban Párizs egyes kerületeiben már konkrétan most az van.

 • lvjtn
  a permanens “queer”-forradalom arról szól, amiről a jakobinus/bolsevik terror mindig is: soha nem lesz elég, a tegnap radikalizmusa a holnap konzervativizmusa, akik mag a forradalmi élcsapat tagjai, azok holnap a guillottine bárdja alá kerülnek. jól látszik ez, ahogy az egykor ünnepelt feminista Rowling a rainbow-jugend célkeresztjébe került, amiért meg merészeli kérdezni, milyen jogon akarnak pöccsel rendelkező (ú.n. pre-op “transz-nő”) férfiak az egykor “safe space”-nek számító női öltözőkbe bemenni. meg majd a női olimpiai versenyzők szépen lassan az egykori ndk-s sportolókra fognak hajazni, mert a permanens “queer”-forradalom mostani élharcosai éppen a transzok. holnap ki tudja, kik
  ezzel szemben az alapvető jogok kb. 250 éve változatlanok, mondjuk a szólás- és vallásszabadság, amit a “queer”-lobbi páros lábbal tapos
 • Szabolcs
  Husz János Puszita
  2020-11-18 at 17:32

  Leginkább úgy, hogy megsérti a szellemiségét (vagy akár a konkrét szövegét) ezeknek a szabályoknak. És akkor Viktor jogosan óbégat, hogy “jogállamban ilyet nem lehet”!

 • Mindegy

  “nem lesz iszlám törvény Európában se ma, se 50 év múlva”

  Ne haragudj, de Te milyen szatyorban élsz? Alig néhány évtizeddel ezelőtt az iszlám marginális volt, kb. nem létezett Európában, most meg hemzseg az arab. Az őslakos európai népesség fogy, az arab népesség gombamód szaporodik. Lehet azon vitatkozni, hogy hány évtized múlva lesznek többségben, de azon semmiképp, hogy egyáltalán többségben lesznek-e…
  Az lesz a csodaszép bukása az európai demokráciának, amikor a többségbe került iszlám vallásúak demokratikus eszközökkel veszi át a hatalmat. Milyen válaszai lesznek erre a liberális Európának? “Ti vagytok többen, legyen, amit ti akartok?”

 • V
  nem ertem te milyen ellensegkeppel harcolsz. Ki szabja meg hogy milyen nepek/nepcsoportok terjedhetnek Europaban is milyenek nem? Milyen alapon? A demokracia ha jol mukodik az a tobbseg akarata. Az europai ertekek emellett nem engedik elnyomni a kisebbseget, legyen az arab vagy europid. Mind emberek vagyunk. Igen, meg a turul nemzedek is. Kozos erdekunk bekeben egyutt elni, meg ha egyes politikusok ellensegkep formalassal pont az ellenkezojet allitjak. Udv Europabol!