Curve kártya tudnivalók

Újabb cikk a témában: https://kiszamolo.hu/curve-kartya-tudnivalok-2/

 

 

 

Tavaly megjelent a Curve app, amiről szándékosan nem írtam. Egyrészt olyan nagy dolgot nem láttam benne, másrészt akárhogy kerestem, semmit nem lehetett megtudni a mögötte lévő cégről, amit nem nagyon szeretek, ha a pénzemről van szó (illetve jelen esetben a bankkártyáimhoz való hozzáférésről).

Viszont Tamás volt olyan jó és írt nekünk egy összefoglalót a Curve-ről és annak előnyeiről. Ha maradtak benned kérdések, majd ő válaszol rájuk a hozzászólásokban (előbb vagy utóbb). Következzen az ő írása.

Úgy láttam, hogy a blog olvasói között nagyon népszerű a Revolut szolgáltatás illetve Kiszámoló intelmei ellenére a különböző hitelkártyák is, jellemzően a visszatérítések miatt (mivel 1-2 kivételtől eltekintve nagyjából semmi másért nem éri meg).
Szeretnék egy olyan alkalmazást bemutatni, ami nagyjából a kettőnek az előnyeit ötvözi illetve turbózza fel, ez pedig nem más mint a Curve nevű app.

Amit tud:

– Revoluthoz hasonlóan kapsz egy Mastercard (debit) kártyát.

– Revoluthoz hasonlóan havi 200 fontnak megfelelő összeget ingyen kivehetsz ATM-ből.

– Revoluthoz hasonlóan középárfolyamhoz közel vált. Kb egálban vannak, van amikor egyik a jobb, van amikor a másik és mindkettő mindig jobb mint a Transferwise. Viszont csak havi 500 fontig ingynes a váltás, (utána 2%) ami jóval kevesebb mint a Revolut esetében, tehát ne dobd ki azt a kártyát sem, jól kiegészítik egymást. Szintén Revoluthoz hasonlóan hétvégén drágábban vált (0,5-1,5% devizától függően)

– Revoluthoz hasonlóan van analitika, kártyaletiltás, stb.

– Revoluttól eltérően, itt nincs egyenleged. (Illetve van, de ez most nem érdekes) Helyette be kell regisztrálnod a bankkártyáidat (lehet betéti- és hitel- is), és minden egyes fizetés előtt eldöntheted, hogy melyiket terheled amikor a Curve kártyádat használod. Miért jobb ez?

1. Mert a Transwerwise-zal ellentétben sem a Revolutnak sem a Curve-nek nem biztos a jövője, mindkét cég jelenleg a befektetői pénzeket égeti fel. Akkor meg már jobb, ha nem tartok pénzt náluk 🙂

2. A tranzakciók online vásárlásnak minősülnek. A hitelkártyás vásárlásoknál megkapod a visszatérítést, ugyanakkor ha devizában költöttél, jó árfolyamon lett váltva.

– A Curve tavaly óta tovább passzolja a bankodnak a Merchant Category Code-ot (MCC). Ennek van egy pozitív és egy negatív következménye:

1. (+) Ha valamelyik kategóriában magasabb visszatérítést kapsz a normális hitelkártyádon (pl Erste Max, Rafi Onecard, stb), akkor azokat az emelt visszatérítéseket is meg fogod kapni.

2. (-). Tavalyig simán lehetett ATMből készpénzt felvenni hitelkártyáról, hiszen mint már írtam: minden Curve-ös tranzakció online vásárlásnak minősül. Ez most is igaz, viszont most, hogy a bank megkapja az eredeti MCC kódot is, ha nagyon akarja, akkor felismerheti, hogy ez bizony készpénzfelvétel. Ez igazából a bank rendszerének az implementációján múlik. Nem próbáltam ki, hogy hogyan viselkednek a hitelkártyáim ilyen esetben, egyszerűen nem éri meg rizikózni vele, pláne, hogy utólag is le lehet bukni. Ha készpénz felvételre használom (jellemzően külföldön), akkor betéti kártyát állítok be mögé.

– A legjobbat hagytam a végére: 14 napig meggondolhatod magad, azaz dönthetsz úgy, hogy inkább egy másik kártyával szeretnéd az adott vásárlást kifizetni. Ez nagyon sok szituációban hasznos, pl:

1. Kiderül, hogy más egy bolt MCC kódja, mint ami logikus lenne. Vásároltam már nagy értékben bútorboltban, és utólag kiderült, hogy a kártyatermináljuk bizony ruházati kategóriával van regisztrálva, ezért buktam az extra visszatérítést, ha ezt előre tudom, másik hitelkátyával fizettem volna ki. Most már utólag is módosíthatok.

2. Kiderül, hogy az egyik hitelkártyádon már kimaxoltad az adott havi visszatérítést (ami mostanában nem túl nehéz, mert nagyon megvágták a limiteket), ezért onnantól kezdve, hogy elérted a határt, a többi tranzakciót átpakolod egy másikra.

3. Egy terméket most akarsz megvenni, de a hitelkártyádon csak fordulónap/számlazárás után akarod beterhelni. Egyszerűen megveszed a terméket Curve-vel (akár egy debit kártyával fizetve), majd fordulónap után átpakolod a tranzakciót a hitelkártyádra (feltéve, hogy 14 napon belül van).

4. Deviza ingadozásra “spekulálsz”: Tegyük fel, hogy vennél valamit Magyarországon forintért, és bár van forint alapú bankkártyád, te valamiért inkább egy EUR alapú hitelkártyáról szeretnéd kifizetni. Igen ám, de úgy ítéled meg, hogy most éppen neked nem kedvező az árfolyam. Ezért mégis csak kifizeted a forint alapú kártyáddal és vársz egy kicsit (max 14 napot), és amikor éppen kedvezőbbnek tűnik az árfolyam akkor teszed át az EUR alapú kártyádra a tranzakciót. Persze ez rossz irányba is elsülhet ha rosszul spekulálsz.

– Ráadásként: (hitelkártyáidtól függetlenül) a Curve is nyújt 1% visszatérítést az általad választott 3 boltban 3 hónapig. Ami nekünk Magyarországon is érdekes lehet: Tesco, Lidl, Aldi, Ikea, Shell esetleg easyjet, amazon. Aki már külföldön (nyugaton) él, annak sokkal több bolt is szóba jöhet,

Revoluthoz hasonlóan itt is vannak havidíjas premium plan-ek amik kitolják a limiteket és állandósítják a visszatérítéseket, erről nem írok, mert szerintem a többség nem használná ki, bárki utánanézhet; csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy a hozzájuk kapcsolódó utas- és kütyü biztosítások a magyaroknak nem járnak.

– Mivel végig a Revoluthoz hasonlítottam a szolgáltatást, úgy fair, ha megemlítem a hátrányait is vele szemben:

1. A havi 500 font a Revolut 5000-éhez képest elég kicsinek tűnik, egy nyaralás alatt simán összejön.

2. A hétvégi váltásra a Revolut esetében fel lehet készülni: egyszerűen pénteken átteszed a tervezett költés összegét a megfelelő zsebbe.

3. Revolutnak vannak egyéb szolgáltatásai is, amik itt hiányoznak bár azokat még én sem használtam soha, ebből talán a leghasznosabb a pénzküldés másik Revolut felhasználónak.

Ezért az én javaslatom, hogy ha a devizakonverzión való spórolás a fő cél, akkor mindkét kártyával rendelkezz (illetve még a transfwerwise-éval is) és ésszel használd őket.
Revolut utolsó cikk: https://kiszamolo.hu/elindult-a-revolut-forintos-feltoltese
Transferwise kártya cikk: https://kiszamolo.hu/transferwise-bankkartya-2

Viszont a Curve nem csak devizakonverziós tranzakciók esetén hasznos:

1. A “14 napos meggondolom magam” feature mindent visz, a feljebb felsorolt 4 példából 3 esetében nem is volt konverzió.

2. Verhetetlen analitika: Ez az app simán megmondja neked, hogy mire mennyit költesz, feltéve, hogy ezt használod mindenhol. (Márpedig mivel mögötte van az összes “igazi” kártyád, (és a visszatérítéseket is megkapod), miért ne használnád mindenhol?) Egyből kiderül, mennyit költesz élelmiszerboltban, ruházkodásra, vagy szórakozásra. Ha tervet kell készítsél, hogy miből mennyit kell visszavegyél, hogy kijöjj a fizetésedből, és félre is tudj rakni, az adatok megvannak, a többi már rajtad múlik. Ezt (nem véletlenül) egyik netbank sem nyújtja, a bankodnak nem célja, hogy spórolj. Ha pedig több bankkapcsolatod is van, akkor még komplikáltabb lenne az ügy. (Megjegyzés: Revolut-ban is van analitika, csak ugye azt a kártyát nem használod mindenhol, mert pl. bukhatod a hitelkártya visszatérítéseket)

3. Én a mindennapi életben a kártyáim közül csak a debitet viszem még magammal a Curve-ön kívül, egyrész tartaléknak, másrészt készpénzt itthon arról szoktam felvenni. Ha ellopják a tárcám, csak a fenti két kártya letiltásával kell bajlódjak, a Curve-öt ráadásul letiltani pár koppintás, és a cseréje ingyenes, ami sok bankkártyáról nem mondható el. Ugyanakkor a Curve és a telefonom révén mégis mindig “kéznél van” az összes többi kártyám is. Plusz mivel a különböző (vonalkódos, nem chipes) hűségkártyáimat is bedigitalizáltam már, így azokat sem kell magammal cipelnem, nagyon jó érzés újra vékony pénztárcával szaladgálni.

Remélem sikerült kedvet csináljak az apphoz. Ha igen, itt tudod megnézni a honlapjukat és letölteni az applikációt mind Androidra mind iPhone-ra. Ha regisztrációkor megadod a kódomat ( NQAGLQWD ), akkor mindketten kapunk 5 font üdvözlő bónuszt, amit megköszönök.

honlap: https://www.curve.app/en/

Ha kérdésetek van, nyugodtan tegyétek fel kommentben, amint gépközelben leszek, megpróbálok válaszolni

Share

109 hozzászólás

 • naa
  , Krapulaxnak nem kell utalni, mert van EUR alapú kártyája, amiről a Revoluttal direkben leszedi ingyen…

  A Curve visszatérítéshez egy pontosítás/kérdés: én az app leírásánál azt látom, hogy bizonyos kereskedőknél életre szóló 1%-os visszatérítés van, ha Black vagy Metal-ra előfizetsz – és pl. az Amazon köztük van.
  A kérdés, ez melyik Amazon lehet? Pl. UK vagy DE is, vagy csak amazon.com? Mert ha bármelyik, akkor aki pl. amazonról sokat vásárol, ott ez a plusz 1% pl. indokolhatja a prémiumot.

 • Krapulax
  Köszi ismét a reakciókat! Igen, az lesz, hogy top-up az EUR kártyáról, majd átutalom egyből a forint számlámra hogy automatikusan konvertálja. De már lélekben készülök a tiltásra, hátha az elemző progi egyből bannol míg nem igazolom, hogy ezt bizony én fizuként kaptam. Az elég lehet ebben az esetben, ha a netbankos screenshottal jelzem, hogy ez a munkabérem?
 • naa

  Az egyik nem túl régi Revolutos cikk alatt többen írták, hogy mi volt a menete az ellenőrzésnek. Vedd figyelembe, hogy amíg nem ellenőriznek, addig nem férsz hozzá ahhoz a pénzhez.

  Én a helyedben nem paráznék, hanem használám a Revolutról. Mondjuk a felét utalnám csak vissza, így a másik felét még a Revoluton addig is tudom használni, amíg esetleg az utalásodat ellenőrzik. De lehet, hogy nem is tűnik fel senkinek, max ha nagyon új a számla – a másik cikk alatt is olyanok voltak, hogy valaki tökugyanarra a számlára utalja vissza, ami nyilván fura kicsit… Esetedben EUR számláról veszel le és HUF számlára utalsz. Nem tudom, milyen előnyöd származik abból, hogy visszautalod – a Revoluttal ugyanúgy tudsz fizetni… Ráadásul figyelheted az árfolyamot és akkor válthatod át, amikor éppen gyengébb a forint. Akármilyen kis tételekben is átválthatsz Revoluton belül, nem kell elutalni.

 • szocske
  ha jól számolok jelenleg épp 5 kártyám van, de az utóbbi időben ez egy folyamatosan változó szám, volt már 2 és 6 is a közelmúltban, de most volt újraszervezés, korábban 4 volt fixen néhány évig.

  A mennyit kell költeni nem értelmezhető kérdés, mert nem mindegy, hogy mit számolunk költésnek.
  Ha azt, ami összesen átfolyik a kártyákon, akkor sok.
  Ha azt, amit valóban ott hagyunk a pénztárnál, akkor kevés.
  Ha a valós költéshez hozzáadjuk a hitelkártyával fizetett megtakarítást (LTP, EP, ÖSP, NYP, MÁK), akkor a kettő között.

 • Krapulax
  Két dolog miatt utalnám vissza minél hamarabb. Egyrészt nem szeretnék túl sok pénzt a Revoluton tartani, másrészt van a HUF bankszámlámon elég magas jóváírási követelmény. Valszeg ennek a mértékéig utalom vissza első alkalommal, a fennmaradót meg használom a Revolutról.
 • Krapulax
  Az imént hülyeséget “beszéltem”, a jóváírás követelmény devizában teljesül, így valóban nem aggódom amíg fel nem oldják, költök onnan. Bár ha egy részét megtartom az EUR számlán, akkor 500 GBP erejéig Curve alól is jóárasítok kártyás fizetésnél. Az ember meggárgyul mire kifundálja mi a jó kombó. 🙂
 • naa
  No, hát a Black 10 dollárba kerül havonta, az azért nehezen jönne össze az állandó 1%-ból csak ezekben a boltokban, amíg más miatt nem kell Black, addig marad a Blue + Revolut, ahogy Tamás is ajánlotta…

  Ráadásul a Black-kel is csak havi 400 GBP kápét lehet felvenni a 2% nélkül (amit egy ingyenes Blue és egy ingyenes Revolut is tud), és az éves teljes forgalomra is van egy 15.000 GBP limit, afelett jön a 2% (ami azért elég normál használatra).

  Szóval jó lesz a Blue, az viszont nekem jó lesz.

  A 150 GBP-nél nagyobb szállodai ill. autókölcsönző terheléseket automatikusan depozitnak veszi, és nem könyveli azonnal, mint egy hitelkártya. Szállodai biztosítékként megadni pl. jó lehet a 14 napos változtatás is: amikor a depozitot beterhelik, akkor a hitelkártya lesz mögötte, és nem kell szólnom kicsekkoláskor, hogy egy másik kártyával fizetnék, csak kicserélem mögötte a céges kártyámra.

 • Baksa
  Sziasztok! Most regisztraltam es levont 98 ft-ot aztan 368 ft-ot aztan 3235 ft-ot. Ezek mik?
 • Zsolt
  “You can use your Curve Mastercard® to withdraw cash from ATMs. We do not charge a fee if your payment card is set to the same currency that you are withdrawing (i.e. your card is set to EUR currency and you are withdrawing EUR).”

  Szoval ha a Revolut kartyat a Curve applikacion belul HUFra allitod es HUFot veszel fel, akkor a valtast a Revulut vegzi (vagy barmelyikasik beallitott kartya), igy napi £200 a limit keszpenzfelvetelre, illetve havi 10db felvetel, utana +£0.50/felvetel.

 • Tibor52
  PÁrpád!

  A Vault a Revolut egy “széfje”. Ki-bekapcsolható. Ha vásárolsz pl.: 3.810 Ft értékben a vásárlás értékét felkerekíti alapesetben 3.900 Ft-ra. 90 Ft bekerült a “széfedbe”. De beállíthatod 10x-es szorzóra is. Ez esetben a széfbe kerülő összeg 900 Ft. Nagyon jópofa. A széfed tartalma természetesen a Tiéd, bármikor dönthetsz úgy, hogy a “filléreket” dobja át az egyenlegedhez. Én elsősorban azok számára tartom hasznos funkciónak, akiknek még nehezükre esik fizetéskor azonnal egy fix összeget, vagy a jövedelmük egy bizonyos százalékát egy megtakarítási számlára áthelyezni, aztán elfelejteni. Én ezt egyfajta pénzügyi edukációs kiegészítőnek tartom. Ja, természetesen Revolut kártyás (fizikai vagy virtuális) fizetésnél működik.

 • Tamás
  az Amazonnal nincs curve visszatérítéses tapasztalatom, de vélelmezem, hogy mindegy melyik amazon. Ezt arra alapozom, hogy Tescoból is mindegy, hogy a magyar vagy a brit Tescoban vásárolsz, megkapod az 1%ot
 • Self
  Most ez. Vicc hát ilyen sz.f . Eltévedtél aki adja a szolgáltatást és kapja a lét a tanácsadásér minimum gesztus,hogy az fizeti a számlát nem az ügyfél Hát ilyet 🙂
  De ezt biztos te is igy gondolod csak részeg voltál amikor ezt irtad 🙂 Szent ég milyen tanácsadó vagy sz.f. ?
 • naa
  , “semmit nem lehetett megtudni a mögötte lévő cégről, amit nem nagyon szeretek, ha a pénzemről van szó”
  beta.companieshouse.gov.uk/company/09523903

  A tulajdonos, tisztségviselők adatai fent vannak, a befektetők is, és az utóbbi annual report-ok is, bár nem túl részletes. Valóban vastagon veszteséges volt 2017-ben, a 2018-as riport júliusban jön ki – de nagy meglepetésre ezzel kapcsolatban gondolom nem lehet számítani.

 • Nincsproblem
  A Transferwise júniustól 0.36-ról 0.43%-ra emelte a devizaváltás költségét (USD,EUR,GBP, stb.)
  transferwise.com/price-change?lang=hu&tab=borderless-convert&payinMethod=&source=HUF&target=USD&amount=100000
 • Henrik
  Krapulax: nálam is ez van. Kb. havi 1500€t kell átutalnom a magyar bankomnak kedvezményes lakáshitel miatt. A maradék marad az EUR banknál. Fizu megkap, feltöltés revolutra aztán átutalás a HUF számlára. TW-nál SOFORT-tal tudsz egy picit spórolni sztem az átutalással. Vagy esetleg bankkártyás feltöltés. A lényegen nem változtat. Jelenleg a Revolut jobban megéri bármely másiknál. Hozzáteszem engem még sose ellenőriztek hogy honnan utalok, meg miért. A magyar bankomnak meg mind1 hogy honnan jön a pénz, csak 3 havi átlagban legyen meg a min. feltöltés.
 • Janos
  Látom a cikkben, hogy affiliate linkek megosztása engedett, úgyhogy ha valaki tervez Revolutot nyitni a következő két hétben és szeretne mellé kapni 1500 Ft jóváírást (az első revolutos kártyás fizetés után), akkor erre tessék:

  Majd ha írsz egy jó cikket, cserébe kaphatsz affiliate link elhelyezés lehetőséget

  (Nyilván én is jól járok, de személy szerint én még nem találkoztam pénzfizetős revolutos affiliate linkkel, szóval talán hasznos másoknak is.)

 • headset
  @Kiszámoló
  “Majd ha írsz egy jó cikket, cserébe kaphatsz affiliate link elhelyezés lehetőséget”

  Kedves Kiszámoló!

  – részemről jogosnak, sőt jónak tartom, ha nem odavaló részeket törölsz a kommentekből. De szerintem nem elég a döltbetűs jelölés. Jobb lenne, ha valamilyen formában szignálnád a módosítást.

  – emellett udvariasabb lenne, ha nem első szám második személyben tennéd helyre a kommentelőt, hanem általánosan fogalmaznád meg a szabályt.
  Pl. Az affilate linket töröltem. Személyes linkeket általában nem lehet elhelyezni a blogomban, kivéve bizonyos esetekben a cikkek íróit. Kiszámoló
  (Ez csak példa arra, hogy mire gondolok. Biztosan van sokkal jobb megfogalmazás is.)

 • Tamás
  A 98 Ft az valószínűleg a kártya verifikálására kell, annak a közleményében keresd a CRV*C-XXXXXX részt, amiből XXXXXX a kódod amit a vissza kell írj az alkalmazásban a kártyád verifikálásánál. Ezt jellemzően vissza is utalja vagy azonnal, vagy néhány napon belül.
  A második tételről fogalmam sincs, és a harmadiknál is csak tippelek: ez gyanúsan nagyjából 10 EUR ami a prémium előfizetés díja. Nem iratkoztál fel “véletlenül” a black kártyára?
 • Pietari
  .bukkos@mailbox.org

  “A fillérb*szók azok, akik a tanácsadás alatt megivott egy db espressomat és egy db cola zero-mat nem fizetik ki.”

  Szeretnék érdeklődni, hogy ez ilyen általánosan elfogadott pénzügyi tanácsadás etikett, vagy csak a kommentelő egyéni elvárása?

  Eddigi tapasztalatom alapján, ahol én fizetek valamilyen termékért vagy szolgáltatásért, ott általában engem szoktak megkínálni üdítővel vagy kávéval: autószalonban, bútorboltban, ügyvédnél, bankban, a közjegyzőnél… de kávézóban is fogadtam már el hasonló udvariasságot tanácsadótól. Egyetlen tanácsadónak szoktam felajánlani a fizetést, de csak mert egy kedves ismerős hölgyről van szó, és ott szerintem is így illendő.

  Egyébként részemről nem elvárás ez, még csak nem is számítok rá, így mindig kellemes meglepetésként ér ez a fajta figyelmesség. Ezen a szemüvegen keresztül nézve a tanácsadó tűnik inkább fillérb*szónak.

 • Agent
  Ha a teloval együtt lopják el a kártyát akkor, hogy lehet a kártyát letíltani?
 • Tamás
  Hívd a lenti telefonszámot:

  “If you don’t have access to the app and have misplaced your card, please call our emergency lost and stolen phone line: +44 203 322 2585”

 • TomS
  Sziasztok, múlt héten ajánlotta postaköltség nélkül Revolut lilás kártyát. Németországban dolgozom.
  5 éve használom TRW-t, utóbbi időben főleg GBP-t utalok brit szállítóimnak, mert PPal túl drága. Most láttam, hogy 20€ utalás kell a kártya igényléséhez. Otthoni kártyám nincs, OTP OKE 5 – 6-7eFt a kártya évente, viszont számlavezetés csak 350 Ft körüli havonta. Érdemes Revolutnál Ft zsebet készíteni vagy TRW-nál multi deviza számla a jobb?
 • Nincsen
  Én arra használom a Curve kártyát, hogy ha elmegyek bringázni, piálni stb. akkor csak ezt viszem magammal. Ha elvesztem letiltom az appban azt kész.
 • TomS
  Mai postával érkezett Revolut lila kártya. Holnap kipróbálom Kauflandban vagy Aldi-Südben.
  A részleteket nem teljesen értem. TRW-nál IBAN EUR számlán van. Ha otthoni üzletben akarom használni kell Ft számlát is létrehozni (és magyar banki számláról tölteni), vagy EUR számláról a megadott deviza konv költséggel, középárfolyamon terheli a forint vásárlás értékét? Megköszönöm, ha választ kapok.
  Hypobankos kártyáról váltok, mert utoljára BKK automatában 1 jegy vásárlását 1,70 euro terheléssel jutalmazta.
 • 1st_eve
  TomS: transferwise boarderless számlám/kártyám van. Mindegy, hogy milyen alszámláid vannak, ha az adott pénznemben nincs egyenleged, akkor abból vált, aminek legjobbak a feltételei és van belőle egyenleged. Kb. középárfolyam vált plusz egy konverziós díjat számít fel. Pl.: van 10 e ft a forintos egyenlegeden és 100 eurod az euróson. 12 e ft ért vásárolsz. 10 e lemegy a forint számládról és 2000 forintnyit bevált az eurósból. Érdemes váltanod az appon keresztül amikor jó az árfolyam és tudod, hogy kell ft/€, ott tudsz még fogni egy kis pénzt. Remélem érthető voltam.
 • TomS
  1st_eve
  Köszönöm.
  Tegnap Irtam TRW ügyfélszolgálatnak. t
  Ezek szerint ha otthon vásárolok TRW kártyával, és van HUF alszámlám pénzzel, akkor arról vonja a pénzt. Ha nincs fedezet, akkor EUR számláról. Revolutnál mindegy, ott EUR-ban terhel.
 • Attila, nem hun, nem pataki
  Hát, regisztrálni sem sikerült. Eljut addig, hogy kattintsak a “magic link”-re, onnan üres kép fogad. Meg az se derült ki, hogy a fizikai kártya hogy kerül hozzám, de megpróbáltam, hátha a regisztrációnál jön erre kérdés. Az app redben lejött, ha kapok tippet, próbálkozom még, talán. A leírás alapján jónak tűnt, de hasonlóan más mostani dolgokhoz, egyetlen probléma is megakadályozza és nem mindenki ügyes ám.
 • OFFliner
  andras.bukkos@mailbox.org
  2019-06-27

  „A fillérb*szók azok, akik a tanácsadás alatt megivott egy db espressomat és egy db cola zero-mat nem fizetik ki […]. […] A tanácsadás végén szimplán fel szoktam ajánlani, hogy fizetem a saját […] fogyasztásomat. Néha elfogadják.”

  Te egy tanácsadó vagy. Azt mondod x összegért adsz tanácsot. Miért kellene kifizetnie a kliensednek a kávédat, vagy bármi mást? Eszembe sem jutna megkérdezni, hisz megmondtad mennyit kérsz a munkádért.

  Ha valami különleges okból fontos neked, hogy más fizesse a kávéd, akkor mondd azt, hogy x forint+ a kávéd. Vagy kalkuláld bele az árba a kávét (ezt egyébként már bekalkuláltad a költségeid közé, csak biztos olyan fillér.szó vagy, hogy jobb lenne duplán megkapni – remélem érezni a finom gúnyt). Úgy már tiszta sor. De a szerződésen felül bármit elvárni, finoman szólva is fura.

  folyt…

 • OFFliner
  folyt…

  Őszintén szólva bambán néznék, amikor felajánlod, hogy fizeted a saját fogyasztásod. Nem érteném mit akarsz vele, vagy mire célzol. Persze hogy te fizeted, ki más fizetné?

  Még csak szívességet sem tettél a VEVŐdnek, végezted a munkád. Fel nem foghatom, mi alapján gondolod, hogy neki kéne fizetnie a kávéd. Nem is vagyok biztos benne, hogy ezt nem poénból írtad, annyira nonszensz.

 • Viktor
  Azért az nem igaz, hogy a bankoknak nem célja a spórolás. Üdítő kivétel etéren a Magnet Bank
 • ZX71
  Sziasztok, Curve árfolyam nem stimmelt, tudtok segíteni?
  Tegnap 9,99 euró értékben vásároltam, napközben. Curve kártya, mögötte Budapest Bank arany hitelkártya. 3242 Ft-ot terhelt a kártyámra, ami jó középárfolyam (324,5).
  Ma azonban a BB lekönyvelte a terhelést, de immár 3307 Ft-ért, ami viszont már 331 Ft-os euró árfolyam. Hogy lehet az, hogy a BB utólag módosít a Curve váltásán? Illetve miért nem a Curve kedvező árfolyamán váltottam?

  És nem a 60 Ft miatt nézek most nagyokat, hanem mert hamarosan szeretnék kicsit több mint 3000 eurót fizetni, és ott már nagyon nem mindegy 6 Ft árfolyam mozgás. Ráadásul sehol sincs a Curve által ígért kedvező árfolyam.

  A BB a hunyó, felismeri az eurós terhelést, és önkényesen saját árfolyamon vált? Mi a hiba?

 • ZX71
  Közben rájöttem, hogy hülyeséget csináltam. A 9,99 euró a black verzióra való upgrade ára volt (pont a kedvező árfolyam és a nagyobb mértékű deviza váltás miatt gondoltam upgradelni). A Curve megkérdezte, hogy melyik kártyáról vonja a díjat, a BB-t adtam meg. Csakhogy, a havi díjat nem a Curve kártyán keresztül vonja, hanem direktben terheli a választott kártyára, ezért kaptam (vacak) BB árfolyamot.

  Megnéztem, a havi díjat nem engedi Curve kártyán keresztül terhelni 🙂 Szóval ez mindenképpen Curven kívüli vásárlás. Gondoltam leírom, hátha másnak is újdonság ez.

  Szóval kicsit furcsán hangzik, de az van, hogy a Curve előfizetés az egyetlen, amit a Curve app nem enged a Curve kártyán átfuttatni. 🙂

 • Jockey Ewing
  Az OTP-s hitelkártyám Curve alá való verifikációjával van gondom. A direktbankban meg se jelennek a zárolás alatti tételek, (és a lezárt tranzakciók részletes nézete sem túl informatívak), szóval nem találom a verifikációs kódot, amit a Curve kérne…
  Jelenleg még elszámolás alatt van a tétel, amit nem is látok még. Ha lezárt lesz, esetleg akkor látni fogok valamit, de addig meg nem tudok kilépni a Curve kártyaverifikálásból, mert ha kilépek akkor újra kezdődik a verifikálási folyamat, és újra terhel a Curve, szóval most 3-4 napot várjak (és ki se lépjek a curve verifikálásból) míg lekönyveli a bank és akkor talán látni fogom a kódot?
  Remélem érhető a problémám. Valakinek van ötlete? Regisztrált már OTP-s kártyát Curve alá?

  (Erstés kártyámat már lazán sikerült bevonnom a Curve alá, mert annak normális netbankja van, részletes információkkal a zárolt tranzakciókról is.)

 • Tamás
  Igen az OTP nekem is szívás volt, lassan könyvelte le, míg az Erste kártyák sima ügyek voltak. Viszont én simán kiléptem a verifikációs képernyőről, használtam az appot, majd mikor az OTP is hajlandó volt lekönyvelni a tranzakciót (kb 3 nap), visszaléptem és befejeztem a verifikációt. Nem terhelt be új tranzakciót, a réginek a kódját kellett beírjam.
 • Tamás
  @zx71: írj az ügyfélszolgálatuknak, lassúak, de segítőkészek. Szerintem ezt azért meg kellene tudniuk oldani. Addig is rakj be egy Revolut kártyát mögé, és a havi díjat arról terheltesd.
 • Jockey Ewing
  Köszi a valaszt Tamás!
  Még a Curve cashről lenne kérdésem: lattam jovairhattak a kezdobonuszt(biztos neked is:)), mert 500 egység lett az egyenlegem. Ez akkor 5,00 fontként értelmezhető?
  Ugy tudom elkölteni h kis összegű vásárlas előtt atallitom az appot erre a curve cash szamlara? Mi van ha a vasarlasi összeg nagyobb mint a curve cash egyenleg, nem enged fizetni vele?
  Köszi
 • ZX71
  Meg tudja valaki mondani, hogy Curve-vel éjszaka is rosszabb a deviza árfolyam?

  Ha igen, mit jelent az éjszaka? Ha ma este 7kor vonnának le valamit a kártyámról, jobban járok, ha másnap délelőtt vonják? Vagy hogy értelmezendő ez a nappal-éjszaka, hánytól hányig tart?

 • MoRiCKa
  Az ellopott, elvesztett Curve kártya cseréje hamarosan nem lesz ingyen. Múlt héten küldtek róla körlevelet.
 • Pál Ernő László
  Megjött a Blue kártya, bevallom nem mertem egyből Blackkel nyitni, de most kipróbáltam az összes funkciót és minden jól működött. Három kártyával is (2 debit, 1 credit). OTP-Uni-Erste.

  Úgyhogy jöhet a Black. Akinek a váltás/külföldi vásárlás, bérlés, foglalás fontos és ilyen olyan okok miatt kapzsi bankja van (pl.: Unicredit) hamar bejön a havidíj. A visszatérítés apró, de 1 év alatt 1-2 tankolást össze lehet vele hozni, ilyen teszkó-lidl-shell vonalon, a biztosítási feltételeket, reptéri lehetőségeket bevallom még nem olvastam végig, de nekem nem ez a fő csapásirány.

 • Tamás
  megválszoltad a saját kérdéseidet
  nem tudok róla, hogy éjszaka rosszabbul váltana, de nem is lenne logikus, hiszen valamelyik a devizapiacok közül nyitva van akkor is amikor nálunk éjszaka van, (az Ázsiaiak, az Európaiak, és az Amerikaiak közül egy mindig nyitva van) A hétvége más kérdés ott van olyan időszak, hogy mindegyik kontinensen hétvége van, ezért nincs devizakereskedés ami Curve-nek/Revolutnak nyilván kockázat és ezért van a felár. Miklós már írt róla cikket Revolut kapcsán.
 • Tamás
  Sajnos a kártyapótlás szeptembertől tényleg nem lesz ingyenes, 5 font lesz a díja, de ez még mingig jelentősen olcsóbb mint a legtöbb magyar bank kártyapótlási díja, úgyhogy továbbra is inkább ezt hagyd el, mint az igazit, de leginkább egyiket se 🙂
 • Serrin
  Újra és most már hivatalosan is működik az Apple pay a Revoluttal.
 • ZX71
  Na most azért volt némi negatív tapasztalatom a Curve-vel. Egy $299 tranzakciót elutasított, mint kiderült, azért, mert még nincs elég előéletem (kb 2 hete használom, de azóta aktívan, és eddig gond nélkül). Fennakadtam a risk engine-en. Egyelőre küdök az ügyfélszolgálattal, hogy engedje át a tranzakciót.

  A Curve előnye pont az (lenne), hogy kedvező áron váltsak devizát. De nyilván ez nem egy 10 eurós fizetésnél érdekes, mert ott csak fillérek, ugyanakkor többszáz eurós/dolláros tételnél már tekintélyes. Ezt viszont nem engedi át a risk engine 🙂
  Ahhoz képest, hogy az alap napi limit 2000 font,a black account pedig “unlimited” ingyenes váltást ígér,a $299 már túlvan az unlimited határán.

  Más, de vszeg összefügg ezzel: az app még mindig nem a személyes limitjeimet mutatja, hanem csak egy általános oldalra linkel (Card menü/Curve card limits).

  Meddig tart egy személyes history épülése?

 • Tamás
  A sajátomra már nem emlékszem, a feleségem accountja most kb 1 hónapos és neki már nem az általános oldalt mutatja. A legnagyobb költése kb 42000 HUF volt és az simán átment, nem akadt fent. Sajnos ez neked mindenképpen ügyfélszolgálatos story, ami szerintem segítőkész, de lassú. Sok sikert!
 • ZX71
  Köszönöm, amúgy rögtön írtam nekik. Meglepő volt, de egy este 9 körül írt emailre fél 10kor még válaszoltak. Azóta levelezgetünk; ugyanarról az email címről már a negyedik ügyintéző jelentkezik, egymás után kétszer sose volt még ugyanaz az ember, egy órán belül se. Ennek mondjuk nem tudom mi értelme van, mert így legalább nem tudják követni a folyamatot (tényleg nem tudják), és csak mint egy robot ismételgetik, hogy amíg a historym nem épül fel, addig kisebb tranzakciókat toljak csak.

  Igazából az jó, ha van egy ilyen biztonsági védelmük. De az számomra felfoghatatlan, hogy ezt kézzel sem tudják feloldani. A problémámra a fenti 4 ügyintézőből egy se tudta a választ, azaz megoldani senkinek se sikerült, csak mint a papagáj ismételgetik, hogy fizessek kisebbeket, aztán majd egyszer talán sikerül.

  Szóval jó lenne ez a Curve, de így elég katyvasz (folyt.)

 • ZX71
  (folyt.) Szóval szerintem az csak parasztvakítás, hogy a 4 kiflit 200 forintért a Sparban a Curve kártyával is ki tudom fizetni (miközben biztos ami biztos, legyen nálam másik is, hogy ha nem megy a szerver, akkor is tudjak valamivel fizetni).

  A nagyobb valuta váltások meg majd bizonytalan próbaidő után (ezt az ügyfélszolgálatosok se tudták megmondani, meddig tart) majd talán teljesülnek. Szóval ha valaki a távoli jövőben Curve-vel akar ~100 euró fölött külföldön vagy online fizetni, az jóelőre kezdjen idehaza bohóckodni a kártyájával a 200 forintos parkolásoktól kezdve minden vackot ezzel fizetve és reménykedve, hátha valamikor lesz credit historyd.

  A legjobban az bosszant, hogy a nagyobb limit miatt előfizettem a feketére, és így se ad nemhogy nagy, még kicsi limitet se. Ha valaki a fizetőssel kacérkodik, várja meg a history felépülését.

 • Remete Ferenc
  Zx71, szerintem ingyenesben vagy és ott csak 200 fontig tudsz vásárolni, míg a Blacknél 15000 font/év a konverziós kereted. Én sem tudtam 250 eurért venni, aztán megnéztem. 100-zal próbáltam, az.ment, jó az árfolyam, elő is fizettem.
 • új curve
  Megjött a kártya, eddig teljesen pozitív a tapasztalat, az ingyeneset használom egyelőre – a Revoluttal meg minden egyébbel együtt elég lesz szerintem.
  Még egy pozitívum – van olyan kártyám, aminek elfelejtettem rég a pin kódját, mert sose használom. Na a Curve-vel tudom használni anélkül, hogy bemennék a bankba 🙂
  A céges kártyám is gond nélkül megy vele, tehát a céges forintszámlámról is tudok fizetni külföldön jó árfolyamon.

  Egy hátrány a revoluttal szemben, hogy itt hétvégi külföldi vásárlásra (pl. szálloda) nem lehet feltölteni / konvertálni előre, így ha hétvégén csekkolsz ki, akkor gondolom rosszabb árfolyamon vált a Curve-vel.

 • ZX71
  Nem tudom, mindenesetre ma megjött a fekete kártya is, aktiváltam is, utána volt még egy köröm az ügyfélszolgálattal, azóta viszont a limitek menüpontban “elkezdtem látni” a saját limitjeimet. Kíváncsi vagyok, elvileg holnap v holnapután emel le egy nagyobb összeget a booking, hogy menni fog-e. Mindenesetre kíváncsi vagyok. 🙂

  Azt te hol láttad, hogy az ingyenesnél az egyszeri limit 200 font? Én 2000-et látok. (de csak 500-ig vált ingyen)

 • Attila, nem hűn, nem pataki
  Hátha más is belefut: a magic linkes mail ne PCs címre menjen, mert úgy jársz, mint én, elakadsz. A link a mobil appnak szól. Most már eljutottam oda, hogy várom a kártyát. Szerintetek s Brexit be fog kavarni?