Ki érti ezt?

2017-07-12
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A válság miatt a legtöbb fejlett piaci jegybank nulla százalék közelébe vágta a jegybanki alapkamatot, ezzel igyekeztek élénkíteni a gazdaságot. (Ha a bankban nem kapok kamatot a pénzemre, inkább elköltöm. Ha a hitel is szinte ingyen van, akkor még a meglévő pénzemnél is sokkal többet költök. Mivel csak költök és költök, a gazdaság a tervek szerint szép lassan beindul, újra lesz igény új autóra, bútorra és házra. Ja, hogy egy hitelválságot további hitelekkel akarunk meggyógyítani? Ugyan már, kit érdekel.)

A nulla közeli alapkamat vagy a nulla közeli infláció a beteg gazdaságok jellemző tünete. (Az egészséges infláció évi 1,5-2%, ez mutatja, hogy nő a kereslet, a gazdaság jól működik.)

A kettő együtt a súlyosan beteg gazdaság tünete, ha pedig valamelyik negatív tartományban van (akár az alapkamat, akár az infláció), az a nagyon súlyosan beteg gazdaság kórképe.

Mivel az olcsó hitel hatalmas időzített bomba (Cikk: Ingyenpénz: kockázatok és mellékhatások), ezért az amerikai jegybank nyolc év után elkezdte a dollár alapkamatának az emelését, a tavalyi 0-0,25%-os szintről immár háromszor emelve a kamatokon december óta. Így már 1-1,25% az amerikai dollár alapkamata és további emelést helyezett  a jegybank kilátásba.

(Egyébként a 2007-es válságnak az egyik fő kiváltó oka az volt, hogy a 2000-2001-es recessziót a FED úgy akarta gyógyítani, hogy 1%-ra vitte le az alapkamatot. Ennek örömére mindenki eladósodott, még azok is, akiknek nagyon nem kellett volna. Majd a FED (az amerikai jegybank) túl gyorsan 5,25%-ra emelte vissza ezt a kamatot, amit már sok rossz adós nem tudott fizetni, hiszen hatalmasat nőtt a havi törlesztőjük a kamatemelkedés miatt. A felelőtlen hitelfelvevőket tetézve az általános pénzbőséggel és a bankok felelőtlen hitelezésével már kész is volt a világválság.)

Ha emelkedik a jegybanki alapkamat, törvényszerűen három dolog történik a gazdaságban.

Az egyik, hogy a részvények értéke csökken. Ha a bankban kapok 1%-ot a bankbetétemre, vonzó a tőzsdén elérhető 8%. De ha a bankban már kapok 6%-ot a bankbetétemre, eszem ágában sem lesz 8%-ért kockáztatni a tőzsdén. Így csak egy dolog történhet: esnek a részvények árai a kamatemelkedés miatt.

A másik, hogy teljesen logikusan automatikusan megdrágulnak a hitelek, hiszen nő a kamatláb, amiből számolják a hitelek kamatait.

A harmadik, hogy a meglévő kötvények értéke zuhan, hiszen ha vettem egy 10 évig 2%-ot fizető kötvényt két éve és most ugyanilyen kötvényt 4%-os éves kamattal lehet venni, akkor az én kötvényem ennyivel kevesebbet ér, mint amit most lehet kapni. Vagyis veszít az értékéből a már meglévő kötvény.

Úgy gondolom, ezeket mindenki könnyedén belátja komolyabb közgazdasági végzettség nélkül is.

Miután igazat adtál nekem, nézzük meg, mi is történt a piacokon.

A részvénypiacokat valamiért elkerülték a hírek, újabb és újabb rekordokat döntögettek az elmúlt egy évben, jelét sem látni a FED szigorításának logikus hatásainak.

Jó, az emberek el vannak varázsolva a tőzsdén. A hitelek árazásában csak meglátszik az alapkamat emelkedése és a várható további kamatemelés.

Hát, nem éppen. Még a 15 és 30(!) évig fix kamatok is csökkentek év eleje óta, akármilyen hihetetlennek is tűnik. (Cikk: Hogyan tudnak a bankok 10 évig fix hiteleket adni?)

A 30 éves(!) amerikai államkötvény kamata az 1%-os kamatemelés és a várható további emelés ellenére csak 0,4%-kal nőtt tavaly novemberéhez képest és az emberek örömmel kölcsönadják a pénzüket az államnak 30 évre fix 2,88%-os kamatra, mit sem törődve azzal, hogy a várható infláció ennél sokkal több lesz, tehát garantáltan buknak a dolgon. (Persze ez még mindig jobb üzletnek tűnik, mint negatív kamatot kapni a svájci állampapírokra, vagy 1% alatti kamatokért EU-s állampapírokat venni. Ezért állnak sorba a befektetők még mindig ennyiért is az amerikai állampapírokért.)

Érdekes időkben élünk, na. A világ teljesen másként működik, mint azt a józan ész diktálná. Sokat fogjuk még elemezni ezeket az éveket, ha egyszer vége lesz ennek a korszaknak és meglátjuk, mi lett a vége. (Azt a viccet hallottad már, hogy a 15 évente államcsődbe kerülő Argentína 100 éves futamidejű államkötvényeket bocsátott ki és a befektetők elkapkodták?)

Addig is a fő konklúzió: a jelenlegi piacon szép tudsz lenni, ha akarsz, de okos nem. Régóta nehéz megmagyarázni, mi miért történik. (Hasonló cikk: A 2016-os év tanulsága)

Update: természetesen mindig meg lehet magyarázni, főleg utólag, mi miért történt. Tavaly ősszel, amikor a kormányzásra legkevésbé alkalmas jelölt nyerte az amerikai elnökválasztást, mindenki várta a tőzsde azonnali zuhanását. Ezzel szemben a tőzsde elképesztő emelkedésbe kezdett, mindenkit meglepve.

A cikk nem arról szól, miért történik, ami történik, hanem csak rá akar mutatni arra, mennyire nem működnek a piacon a legalapvetőbb igazságok sem már évek óta. Egyébként a leírt jelenség oka a túlzott pénzbőség a piacokon, ugyanez okozta a 2007-es válság előtt a kockázatok leértékelődését, a befektetők mindent megvettek bármennyiért. Csak a mostani pénzbőséget a jegybankok okozták, az előzőt pedig a fejlődő piacokról kiáramló pénzek és az alacsony kamatkörnyezet. De még egyszer: a cikk nem erről szól.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

Oktatás a pénzügyekről: hat alkalmas tanfolyam csak 25 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram