Mi számít lopásnak?

2016-09-14
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Vannak témák, amikről nagyon fontos lenne beszélni, de akkora ellenkezést vált ki az érintettekből és akkora vihart kavar, hogy amíg lehet, igyekszem kerülni a témát, mert nem vagyok mazochista.

Pedig pont ezek a témák, amikről nagyon sokat kellene írni, mert itt vannak a legnagyobb problémák.

Olyanok ezek, mint a bőr alá begyulladt szálka: ha hozzáérsz, teljes hangerőből felkiált, akit érint.

Pár éve még mekkora vihart kavart, amikor le mertem írni, hogy neked annyi jár az élettől, amennyit elérsz benne, vagy hogy ne akarj autót venni és saját lakást, ha nincs rá pénzed. Hogy élj a lehetőségeiden belül, mert nem lehet büntetés nélkül állandóan túlköltekezni.

Annyi feldühödött embert, akik akkor estek neki a billentyűzetnek a hozzászólásokban, régen láttam. Eszembe is jutott a mondás: az kiabál a leghangosabban, akinek a háza ég.

Mára ez a gondolat már úgy-ahogy elfogadottá vált sokak számára, de addig évek teltek el.

Írtam az adakozásról meg hogy az átlag magyar mit, mennyit és hogyan adakozik? Nézd meg, mennyien kiborultak. Pedig még a felmérések szerint is csak összesen 18 ország van a világon, ahol még nálunk is kevésbé adakoznak az emberek, tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy finoman szólva sincs kultúrája nálunk az ilyesminek. Persze, a cikk szándékosan provokatív lett, de attól még az utolsó szóig igaz. Csak sokan nem szeretik, ha tükröt tartanak eléjük és azt mondják, nézd csak milyen kócos a hajad.

(Már 3 hónapja írtam egy másik cikket a témában, de még nem mertem élesíteni. Eddig öt év alatt kétszer írtam a témában, de sokaknak még ez is túl sok(k) volt.)

Ugyanilyen téma, amiről már öt éve akarok írni, de még nem mertem megtenni, az a lopás kérdése, pontosabban az, hogy mi is számít lopásnak és mi nem.

Ezen is egyszer át kell esni, úgyhogy nem halogatom tovább. Mivel most az egyik legutóbbi poszt alatt újra kialakult a vita, hogy lopás-e ingyen filmeket vagy könyveket letölteni, éppen aktuálissá is vált a kérdés.

A lopást a közvélemény nagyon helyesen elítéli, hiszen mást megkárosítani bűn, már csak önös érdekből is így gondolják az emberek, mert ki szeretné, ha valaki őt is meglopná?

Azonban rengeteg olyan terület van, ahol az emberek felmentik magukat, megideologizálják, hogy amit ők csinálnak, az miért nem bűn és ők miért különbek, mint mások, akik ugyanezt csinálják.

Hány embertől hallom, hogy ő például márpedig nem fizet a buszon, mert az koszos, büdös, akkor is jár, ha ő nem száll fel, különben is mennyit ellopnak a BKV-nál a vezetők (nokiás doboz, meg a többi), azért meg miért fizessen.

Klasszikus példája az önfelmentésnek, hogy egy közönséges lopásból hogyan lesz önfeloldozás.

Ha te nem fizetsz egy szolgáltatásért, legyen az akár egy hajvágás, vagy utazás, az ugyanolyan lopás, mintha egy videokamerát lopnál el a boltból. Az, hogy nem buksz le a buszon, mert nem jött az ellenőr, az ugyanolyan, mintha a boltban nem buknál le, mert nem csipogott be az áruvédelmi rendszer.

Nem csak a közlekedési vállalatot lopod meg, de meglopsz engem is, aki kifizetem a szolgáltatás árát, sőt azt a kárt is beépítik a bérlet árába pluszban, amit a nem fizetők okoznak és ráadásul ott tehénkedsz az ülésemen, amire azért nem tudok leülni, mert te ott vagy. Miattad, a tolvaj miatt kell nekem, a fizető utasnak állnom.

Az is hazugság, hogy te nem lopnál a BKV-tól milliókat. Csak azért nem teszed, mert nincs rá módod. Az, aki lopja az utazást, ellopná a milliókat is, pont úgy, mint azok, akik hozzáférnek. Csak te nem férsz hozzá, ezért nem tudod ellopni, mindössze ennyi a különbség. Nem pedig az, hogy te egy kicsit is erkölcsösebb lennél azoknál.

Ha koszos, büdös a busz, akkor meg ne használd. Járj gyalog, kerékpárral vagy autóval. De ha használod, fizesd ki, ez ilyen marha egyszerű.

Igen, ha olyan utazási kedvezményt használsz, ami neked egyébként nem járna, az is lopás.

Mindenki megveszi a lehető legdrágább számítógépet, amire még futja, de szigorúan operációs rendszer nélkül, mert úgymond drága a Windows, aztán otthon okosba' felrakatja rá a lopott operációs rendszert.

Nem értem az ilyen embert. Miért nem loptad el a számítógépet is? Úgy még olcsóbb lenne.

Ha szerinted nem ér annyit a Windows, amennyit kérnek érte, akkor ne használd. Ott a Linux, az ingyen van.

Ja, hogy kihullik a hajad, mire egy nyomtatóhoz driver-t találsz vagy egy a Windowson pofonegyszerű dolog elvégzéséhez segítséget kell hívnod? Hogy egy átlaguser előbb-utóbb idegbajt kap, mert sok mindent nem tud megoldani a Linuxon?

Na, ezért ingyenes a Linux és azért ad a Microsoft több tízezer embernek fizetést, hogy a Windows viszont használható legyen. Ezt kell kifizetned a vételárban. Ezért ingyenes az egyik és fizetős a másik. A több tízezer alkalmazott bérét kell kifizetned, akik használhatóvá tették az operációs rendszert, hogy még te, a tökéletesen hozzá nem értő átlagos felhasználó is tudd használni.

Ha nem akarsz fizetni, akkor viszont elégedjél meg a Linux-szal. Vagy vegyél húszezerrel olcsóbb számítógépet, kicsit rosszabb grafikus kártyával vagy kevesebb memóriával és kérd hozzá a Windowst jogtisztán.

Szerinted drága a Windows, nem ér annyit, azért lopod inkább el, fele ennyiért megvennéd?

Ha valaki meg akarja venni az autódat, de sokallja, amit kérsz érte, ezért inkább elhajt vele fizetés helyett, akkor az már nem is lopás ezek szerint, hiszen szerinte te sokat kértél érte.

Nincs jogod felülbírálni, hogy mennyit kér érte, akié az adott termék vagy szolgáltatás. Ha drágállod, vegyél mástól.

"Nem lesz szegényebb attól, hogy én ellopom tőle, ez nem olyan, mint egy videokamera."

De, pont olyan. Ha nem fizettél érte, pedig fizetned kellett volna, akkor ugyanolyan lopás.

Egy nagyobb szoftveren, egy filmen ezrek dolgoznak, akiknek fizetést kell adni előre, amit majd a szoftver, film készítője majd az eladásból fog viszontlátni, ha éppen nem lesz veszteséges a film. Te ezt a több százezer munkaórát lopod el.

A fodrásznál miért nem pattansz fel a székből és szaladsz el fizetés nélkül? Nem lett szegényebb, amúgy is ott lett volna a fodrászüzletben. Most azt a fél órát igazán kibírja.

Drága a Photoshop? Ezer másik ingyenes képszerkesztő van, ami persze sokkal gyengébb. Office helyett ingyenes LibreOffice. Nagyjából mindennek van ingyenes párja, ezért ez nem lehet kifogás. (Egyébként az sem, ha nincs.)

"De hát azoknak annyi pénzük van, nem fog hiányozni nekik az enyém."

De. A lopás akkor is lopás, ha szegénytől lopsz, akkor is, ha gazdagtól. Semmi különbség nincs közötte.

Ki mondta neked, hogy egy filmet neked azonnal meg kell nézned, amikor megjelent?

Várjál két évet, amikor ezer forintért adják DVD-n, meg ingyen lemegy a tévében. Miért gondolod, hogy az idei filmtermés egy kicsit is jobb, mint volt három éve?

Ki mondta, hogy neked egy számítógépes játékkal akkor kell játszani, amikor még 15 ezer forintért adják?

Két év múlva odaadják majd kétezer forintért is, addig pedig játssz azokkal a játékokkal, amit most is odaadnak kétezer forintért.

(Egyébként ha neked 15 ezer forint sok pénz, az egy intő jel, hogy sokkal fontosabb megoldásra váró dolgok vannak az életedben, mint hogy egy játékkal játsszál. Majd ráérsz akkor ilyenre pazarolni az idődet, amikor egy ilyen kis összeg már nem lesz sok pénz a számodra. Addig tanulj nyelveket, szakmát, képezd magad és gondolkozz azon, miért sok pénz neked pár ezer forint, hol rontottad el a dolgot.)

Már többektől hallottam, hogy a szellemi kincseket közkinccsé kell tenni, azok az emberiség javai. Ezért nem bűn ellopni őket. Na, ezt azok szokták mondani, akik még semmit nem tettek hozzá az emberiség javaihoz, de fizetni nem akarnak senkinek semmiért. (Ezeket hívják más szóval ingyenélőknek.)

Hajrá, kezdd el. Forgass egy filmet másfél éven át 2.000 emberrel, hetven millió dollárból, aztán töltsd fel ingyen a torrentoldalakra, mert az közkincs.

Írj egy könyvet fél éven át, éjt nappallá téve, írd át hússzor, fizess egy korrektornak kétszázezret, egy tördelőnek és egy grafikusnak hasonló összegeket, aztán nézd örömmel, ahogy emberek ellopják és ingyen letöltik, ahelyett, hogy kifizetnék a te fáradozásaidat.

Miután így jártál, kezdj neki azonnal a következő könyvednek, hiszen neked csak az a fontos, hogy az emberiség javát szolgáld.

De zenélhetsz is, kifizetsz pár milliót stúdióra, próbáltok hosszú heteken-hónapokon át, aztán nézd elégült arccal, ahogy fizetés nélkül viszik, amiért te egy évet dolgoztál.

Azok az emberek, akik szerint a szellemi dolgok ellopása nem bűn, teljesen fel lennének háborodva, ha a főnökük úgy fizetné ki az ő munkabérüket, ahogy ők fizetik ki a szellemi javakat előállítók munkabérét.

Nem is értem, min problémáznak, ha nem kapnak fizetést a hónap végén? Azt a hónapot így is, úgy is valahogy eltöltötték volna, nem teljesen mindegy, hogy kapnak-e érte fizetést, vagy sem? Ha szerintük nekik mást kifizetni felesleges, miért haragszanak a főnökükre, ha ő is pont így gondolkodik az ő munkabérükről?! Hangoztassák akkor is, hogy az így van jól.

"Már kifizettem mindent a beépített jogdíjakban."

A magyar törvények nem büntetik az illegális letöltést. Azonban attól, hogy valamit a törvény nem büntet, még nem lesz etikus. A házasságtörést sem bünteti a törvény, de attól azt még azok is bűnnek gondolják legalább a szívük mélyén, akik elkövetik.

A termékekbe épített jogdíj meg leginkább vicc. Vesd össze, mennyit fizettél ki ilyen címen egy év alatt és hány filmet, könyvet, zenét loptál össze. Ugye, hogy nincs összhangban a kettő.

"Azért töltöm le a filmeket, mert a filmek zöme hulladék. A legtöbbet törlöm le 20 perc után. Ilyen minőségért nem fizetek."

Rendben van. S azokat, amiket megnézel, azzal mi lesz? Azokat megveszed DVD-n? Letöltöd valamelyik videótárból fizetős verzióban is?

Ha nem, akkor maximum annyi a mentséged, hogy csak a filmek tizedét lopod el a letöltöttek közül, mert a többit nem nézted meg.

 "Azért töltöm le, mert nincs pénzem megvenni."

Egyrészt ha neked sok pénz pár ezer forint, akkor a legutolsó, amit tenned kell az életben az a filmnézés és a zenehallgatás.

Másrészt nehéz elhinni, hogy nincs havonta két-háromezer forintod egy-egy cd-re, vagy előfizetni a korlátlan zenehallgatást biztosító deezer-re vagy az online videotéka netflixre. Vagy hogy nem találsz néznivalót egy háromezer forintos Digi műholdas előfizetésen a 80+ tévécsatornán.

De még ha így is lenne (amit kétlek, mert mennyit is költesz mondjuk cigire vagy péntek esti bulizásra?), akkor se ment fel ez téged.

"Azért töltöm le, mert nem lehet megvenni."

Na, ezt is nehéz elhinni a mai világban. Még egy húszéves norvég művészfilmet is meg lehet venni valahol az interneten, ha mást nem, írsz a szerzőnek egy e-mailt és átutalod paypalon, amit kér.

De ha tényleg nem lehet megvenni és te nem tudsz nélküle élni, akkor töltsd le nyugodtan. De ez a letöltések egytized ezreléke sem lehet.

Talán a legtöbb kifogást és önfelmentést sikerült végigvenni.

Nem akarok én senki felett ítélkezni, csak gondoltam, egyszer érdemes nevén nevezni a gyereket. Nincsenek illuzióim, de ha csak pár tucat ember gondolja meg magát és érti meg, hogy milyen károkat okoz másnak az, amit csinál, már megérte megírni ezt a cikket.

Previous Post
Jaj ne már

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram