Ennyit spórolsz a netes vásárlással

Már írtam arról, hogy mennyire egyszerű és olcsó internetről megrendelni sok terméket. Cikk itt. Ebben leírtam, hogyan tudsz kártyával és paypallal vásárolni, milyen összeg felett kell áfát és vámot fizetned, stb.

(Az áfamentes összeghatár nagyon alacsony -22 euró-, de alig van esélyed, hogy fennakadj a szűrőn, olyan mennyiségű áru ömlik be az országba postán keresztül. Ha nagy cégtől rendelsz (például Amazon), azok nem molyolnak, egyből rádvágják a forgalmi adót. Ha nem normál postával kéred, hanem mondjuk DHL-lel, akkor is sanszos, hogy fizetni fogsz. Egyébként meg főleg az olyan csomagokra utaznak a vámnál, amelyek ránézésre is telefondobozt, notebook dobozt, vagy hasonló drága műszaki terméket rejtenek. Ilyenkor sincs itt a világvége, csak bekérik a számlamásolatodat és az ott kifizetett összeg után 22 euró feletti értéknél bevasalnak 27% áfát, 150 euró felett még a vámot is.)

A fenn belinkelt cikket egészíteném ki néhány további infóval, illetve konkrét példákkal bemutatnám, miket vettem az elmúlt pár hónapban és mennyit spóroltam rajta a magyar árakhoz képest.

Hol vásárolj?

Sok online áruházt találsz a neten, mint dealextreme.com, tinydeal, stb.

Összehasonlítottam az áraikat, de az ebayen mindig olcsóbb ugyanaz, amit ott árulnak.

A titok: az ebayen sorba tudod állítani a találatokat “Ár plusz postaköltség legolcsóbbtól kezdve” alapján. Miután rátaláltál a legolcsóbb ajánlatra, az ott talált kulcsszavakkal kezdd újra a keresést, mert lehet, hogy “bike light”-ra kerestél, pedig ha “bike front light led 240 lumen” kerestél volna, találtál volna olcsóbb lehetőséget, mint amit most a legolcsóbbnak gondolsz. (Vigyázz, mert teljesen ugyanazt árulják akár tízszeres áron is az ebayen. Ezért mindig keresd meg a legolcsóbb ajánlatot.)

Én nem szoktam aukciókra ajánlatokat tenni és várni heteket az ebayen, ezért beállítom, hogy csak a “Buy now”, vagyis azonnal elvihető termékeket listázza.

ebay01

Hogyan fizess?

Az ebay-en szinte mindig csak Paypal-lal fizethetsz. A fent belinkelt cikkben már leírtam, hogyan tudsz nyitni ilyen számlát.

Amit sokan nem tudnak: a paypal lélegzetelállító tarifával váltja a pénzt, csak azért nem tűnik fel, mert fordítva írja ki az árfolyamot: 1 magyar forint egyenlő 0,0031746 euró.

De ha használod a devizakalkulátorát, rájössz, hogy szerény közel 5-%-kal levesz minden egyes vásárlásnál. (Ma 228,5 forint egy dollár, a paypal 239 forinton váltja nekünk a pénzt.)

A megoldás: add neki parancsba, hogy ne váltogasson semmit, hanem terhelje be a bankkártyádat dollárral, fonttal, akármivel és majd a bank számolja fel neked a sokkal alacsonyabb díjat. (Már amelyik bank. Sajnos van olyan bank, amelyik ennél is többért váltja a külföldi vásárlásaidat. Hogy melyik bank milyen tarifát használ, arról itt írtam régebben. Azóta sok minden történhetett, érdeklődj a bankodnál.)

Ezt a lehetőséget úgy eldugták, hogy ember legyen a talpán, aki megtalálja.

Menj be a számládba, a My Account oldal Profile fülén válaszd ki a my money-t, ott pedig a My preapproved payments lehetőségnél az update-et.

paypal01

A következő képernyőn kattints a Set Available Funding Sources lehetőségre, majd a Conversion optionsra, és ott tedd át a pöttyöt a “Bill me in the currency listed on the seller’s invoice lehetőségre.”

ebay02

Ugye milyen egyszerű volt? 🙂

Garancia, problémák, kommunikáció

A rendelt áruk mennyiségéhez képest elenyésző a problémás esetek száma.

Most éppen rendeltem egy mikro HDMI-vga átalakítót, mert idehaza nem kapni, ha mégis, akkor 8-9 ezer forintnál kezdődik az ára, ami egy durva vicc. Na, amit küldtek, éppen nem működik, de megígérték, küldenek egy másikat.

Nagy ritkán nem kapsz meg valamit, de az se az ő hibájuk általában. Viszont ha jelzed, újra küldik. Ha mégsem, a paypal-t megkérheted, hogy vegye vissza a pénzed a szállítótól.

Ha jól értem, ha valaki lepontozza őket (tudod értékelni a vásárlást), akkor büntetésből az ebay magasabb jutalékot vasal be rajtuk. Ezért nagyon félnek attól, hogy ne írj negatív kritikát róluk. Így aztán elég segítőkészek, ha nem kapod meg az árut, vagy törött, vagy nem működik.

Tipp: a termék mellett látod az eladó értékelését is. Vásárolj olyantól, akinek már sok tranzakciója van és sok a pozitív visszajelzése.

seller

Kevés dolog ment eddig tönkre, amit rendeltem, ebből legdrágább egy memóriakártya volt, de kérdezés nélkül küldtek másikat, pedig már hónapokkal előtte vettem.

Kommunikáció: na az egy hajtépős dolog. Tisztelet a kivételnek, de elképesztő módon nem beszélnek angolul. Ezért felejtsd el az “I will have been”, “I suppose” és egyéb szóvirágokat. Az “I get the item but it is not good, please send new one” is meghaladja a legtöbb eladó nyelvtudását. Gyakran válaszolnak sablonokban és levágod, hogy nem is értik, mit írtál. De azért a végén csak sikerül elérni, amit akarsz.

Mennyit spórolsz?

Ennyi bevezető után néhány konkrét termék árát hasonlítjuk össze az ebay-en és idehaza. Ezeket a termékeket megrendeltem, majd januárban körbejártam a boltokat és megnéztem, idehaza mennyibe kerül ez, vagy valami hasonló.

Minőséget hasonlót kerestem, hogy fair legyen az összehasonlítás. A kínai árak tartalmazzák a házhoz szállítást.

Mostanában kerékpáros mindenfélét vásároltam, ezért főleg ezeknek az árát tudom bemutatni, de a lényegen nem sokat változtat, minden másnál hasonló az eltérés.

Mivel tél van, a sportboltokban kicsi a választék és az is olcsóbb, mint nyáron. Az egyik kedvenc nagy sportboltom anélkül, hogy külön jelezné, télire leértékeli a kerékpáros dolgokat akár 30-40%-kal is.

Ezért a kerékpáros dolgoknál csal az összehasonlítás a magyar boltok javára.

Mikro HDMI to VGA konverter számítógéphez. (link) 1350 Ft. Idehaza 7.900 Ft.

Thomas mozdony fa sínre való, eredeti. (link) 650 Ft. Idehaza 1.990 Ft.

Küllők közé rakható szilikonos LED biciklis lámpa, villogó. 278 Ft. (link)Idehaza még nem láttam.

Erős fényű első lámpa biciklihez (állítható: gyenge, erős fény, villogás) 950 Ft (link) Idehaza ennél valamivel gyengébb lámpa 2.990 Ft.

Egy ledes hátsó lámpa, ülés alá akasztható 290 Ft (link)

Küllőre rakható fényvisszaverő pálcikák, 12 darab, több színben. 350 Ft (link) Idehaza 3.490 Ft

Szilikon lámpa 2 leddel. (link) 313 Ft. Idehaza 1250-1990 Ft.

Csengő kerékpárra 204 Ft (link) Idehaza 990-1490 Ft.

A sort hosszan lehetne sorolni. Ami látszik, hogy minimum minden háromszor annyiba kerül a boltban, mint az interneten, de nem ritka az öt-tízszeres árkülönbség sem. Ezért az árért még házhoz is hozzák a megrendelt terméket, se pénzt, se utazási időt nem veszítünk a netes vásárlás közben.

Ebbe az árkülönbségbe bőven belefér az, hogy nem azt kapod pontosan, amit gondoltál, vagy minden huszadik termék esetleg hamarabb tönkre megy.

Úgyhogy, ha még nem tetted, ideje megismerkedned a netes vásárlással.

Ha pedig vannak jó tippjeid, itt nem leírt tudnivalók, vagy bármi, amiből mások is okulhatnak, mindenképpen írd le a kommentekben.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en.

Share

124 hozzászólás

 • Maca
  Hüje aki a magyar államot gazdagítja. Egyre inkább őszintének tartom ezt a gondolatot.
  Bár egy cikket megérne a beszállítás körüli anomáliák feltárása is.
  Rendeltünk egy telefont kínából – gyengébbek kedbéért akár ájfon klón is kapható töredék áron – és a magyar éllam két hét alatt épp hogy elővette a csomagot.
  Manapság már mindenre áfát fizettet, ami az értékhatárt meghaladja, de ezért minősíthetetlen szemét szolgáltatást nyújt. Hetekig ül a terméken, majd naponta valami minimális dolgot tesz, miközben a paypal határidő vészesen közeledik.
 • M@t
  Én is elég sokmindent vettem már az Ebay-ről, komoly gondom sosem volt.
  Viszont ha ezt nem használjuk is, mindeképpen érdemes megnézni az egyébként is vásárolt termékek árát webshopokban. Mi például jó ideje egy lengyel cégtől vesszük a macskatápot. Házhoz szállítva is kb. 30%-al olcsóbb, mintha megvenném itthon, pedig elég jó kedvezményünk volt. Hangsúlyozom, ugyanannak a gyártónak ugyanaz a terméke, tehát nem “hasonló, csak Kínából”. Konkrétan még a csomagolása is ugyanaz, mert az EU piacra egy helyen gyártják.
  A gond ott van, hogy ugyanarra a termékre ott 8% az ÁFA, nálunk 27%, ez rögtön 19% árkülönbség. EU-n belül nyilván nincs vám, a szállítást pedig benyeli a kereskedő cég 8900Ft rendelés fölött (itthon a rendelési limit nettó! 40.000 volt…). :-O Ha akarom KP fizethetek a futárnak, vagy magyar számlára utalhatok. Nincs bukási lehetőség sem.
 • Zsoca
  A “netes vásárlás vs magyar üzletben történő vásárlás” problémájára tekintsünk úgy mint egyfajta evolúcióra: korábban említette Miklós hogy a 90-es évek elején a kisboltok milyen jól megvoltak, aztán bejöttek a multik, ezt tekintsük úgy hogy megjelent egy új faj, ennek hatására a korábbi fajok (kisboltok) egy része az “evolúciós versenyben” lemaradt és kihalt, míg mások alkalmazkodtak az új körülményekhez. A szélessávú internet elterjedése és vele együtt az internetes vásárlás lehetőségének megjelenése szintén tekinthető egy “új faj megjelenésének”, ami megint egy “evolúciós versenyhelyzetet” teremt: lesznek akik “kihalnak”, mások sikeresen alkalmazkodnak. Ez egy természetes dolog. Amit mi, pontosabban mindannyiunk imádott kormánya tehet az az hogy a magyar gyártókat és forgalmazókat adó és járulékcsökkentéssel előnyösebb helyzetbe hozza ebben az “evolúciós versenyben”.
 • M@t
  Kínából rendeléssel kapcsolatosan pedig egy ötlet. Ha valaki nem 1-1 filléres dolgot akar venni, akkor érdemes lehet az Ebay-en megkeresni a gyártót/forgalmazót. Ebayről lehet nekik közvetlenül üzenetet küldeni, de sok eleve megadja az email címét is. Sokszor így még olcsóbb, vagy adnak mennyiségi kedvezményt, esetleg tudnak az egyedi igényeinkhez alkalmazkodni. Paypallal lehet egy csomószor így is fizetni, ez biztonságot ad, az Ebay profil alapján is látja az ember, hogy mennyire megbízható a cég. Akiket ismerek, azok gyorsan, pontosan, jó minőségű árut szállítottak. Ráadásul sok olyan termék is elérhető, ami itthon egyáltalán nem beszerezhető, vagy csak több hónapos átfutással (ilyenkor valószínűleg a magyar kereskedő is Kínából hozatja be nekünk, csak ő összevárja a megrendeléseket, hogy spóroljon a szállításon és vámügyintézésen).
 • bobo

  Van egy szlovák oldal (exportshop pont eská)

  Itt EU adószámos cég nevére áfa nélkül lehet vásárolni. Ez így rendben van?

  Ha igen, írhatnál arról, az EU adószám milyen kötelezettségekkel jár, megéri-e használni.

 • armogur
  megosztaná esetleg néhány más ember is, hogy miket rendelnek netről és ezt itt mo-n mennyiért tudnák megvenni? értelmes dolgok érdekelnének, nem ilyen kerékpárlámpa meg ilyenek 🙂 kíváncsi lennék, hátha nekem is jól jönne a tapasztalata.
 • ohmy
  Azért ez a “kínai árú van mindenhol, ezért hülyeség félni a gagyi kínai minőségtől, mert úgyis azt veszed meg” ill. “nem gagyi a kínai termék” elég nagy csúsztatás. Óriási különbség van egy Kínában gyártott, európai vagy amerikai minőség-ellenőrzésen átesett termék pl. iphone, vagy éppen egy kínai másolat/hamisítvány minősége között. De néha még a nagyobb gyártók Kínában összerakott cuccai is sokkal rosszabb minőségűek. Pl. egy bizonyos gyártó objektíve kb fele olyan könnyű volt, mint ugyanazon típus japánban gyártott változata…
 • ohmy
  Továbbá én azt hittem, hogy a Kiszámoló azt a filozófiát követi, miszerint ami olcsóbb, az valójában drágább. Miért pont a kínai termékek számítanak kivételnek? Persze ez nem ugyanolyan termékre vonatkozik, ami csak az árában különbözik.
 • Levente
  Bobo: amennyiben van (magyar) céged akkor szlovák cégtől teljesen legálisan vásárolhatsz netto áron. Ekkor – egészen pontosan – az áfát magyarországon fizeted be és igényled egyúttal vissza.

  EU adószámot bármelyik vállalkozás igényelhet (pár kivétel akad, EVA, KATA adózást választó) ez ügyben vedd fel a kapcsolatot egy könyvelővel vagy nézz utána a neten. Csak azért, hogy külföldről bármit nettó áron vásárolj nem hiszem, hogy megéri céget fenntartani …

 • ohmy
  Lehet, hogy sokan meglepődnek, de elárulok egy titkot. Amikor azt firtatjuk miért olyan drága Magyarországon minden, rendszerint egy dolgot kifelejtünk az indokok közül. Szóba jön magas adóktól, áfától kezdve minden, de a legfontosabb tényező általában kimarad.

  A hazai beszállítók jó része kartellezik. Mesterségesen tartják magasan az árakat. Nem adnak garanciát olyan vállalkozónak aki tök ugyanazt a terméket nem rajtuk keresztül vásárolja meg extra magas árért, hanem beszerzi a magyar forgalmazó kiiktatásával máshonnan, 30%-al olcsóbban. Szürke importtal vagy más egyébbel vádolják őket ilyenkor, holott ugyan arról a termékről beszélünk, ami ugyanabból a gyárból jött ki. Megpróbálnak ellehetetleníteni, ha nem csatlakozol a nyájhoz. Versenyellenesen kizárólagosságot kérnek, stb.

  Sokszor a magyarok nyakán ülő magyarok azok, akik ellehetetlenítik az életet ebben az országban. 🙂

 • Crimson
  Bocs, ha kicsit oftopic vagyok, de:

  “Most éppen rendeltem egy mikro HDMI-vga átalakítót, mert idehaza nem kapni, ha mégis, akkor 8-9 ezer forintnál kezdődik az ára, ami egy durva vicc. Na, amit küldtek, éppen nem működik, de megígérték, küldenek egy másikat.”

  Nem vagyok meglepve, hogy ez a kábel “éppen nem működik” mert azon lennék meglepve, ha valaha is működne. A HDMI adapter digitális adatot továbbít, a VGA pedig analógot. Nincs az az isten, hogy aktív konverter nélkül az egyiből hirtelem a másik legyen.

  A leírás szerint a kábelben van egy chip, ami megcsinálja a konvertálást. Ezzel viszont az a gondom, hogy:
  1) VGA==>HDMI irányba tutira nem fog működni
  2) HDMI==>VGA irányba esetleg működhet, ha a HDMI kábelen jövő 0,25W elég neki, de én ebben nem bíznék

 • Crimson
  És hogy a témához is hozzászóljak:

  Kínából én is sokat rendelek. Arra azért érdemes figyelni, hogy úgy tűnik, a NAV egyre gyakrabban ellenőrzi a kínai rendeléseket. Most sincs nagy esélye annak, hogy lefülelik a cuccot és adót meg vámot kell fizteni, de több esélye van, mint mondjuk fél éve.

  És valóban, vannak nagyon jó minőségű kínai cuccok, de az ár ott is kifejező: ha egy kínai áru fele annnyiba kerül, mint egy másik kínai áru, akkor annak oka van.

  A garancia intézése ugyan időigényes, de a nagyobb áruházak hozzáállása jó. Én eddig nem ebay-en keresztül rendeltem, hanem direktben, de most adtál egy ötletet, köszi.

 • Sanyci
  Akinek nem működik a PayPal-os dolog, az nézze meg a
  My Money>PayPal balance>Currencies>Manage Currencies linket.
  Ott meg lehet adni, hogy milyen valutákban akartok fizetni és hogy mi legyen az elsődleges valuta (javasolt EUR alapú kártyánál EUR-ra, USD alapúnál USD-re állítani!)
 • Kiszamolo
  Természetesen van benne chip és persze hogy hdmi ből kell vga.
 • Zedder

  “Sokszor a magyarok nyakán ülő magyarok azok, akik ellehetetlenítik az életet ebben az országban”

  Nem mondod! Tehát nem a pirézek, nem az EU, nem a zsidók, nem a labancok, nem a törökök, nem az oroszok, nem az amcsik, hanem csak a magyarok? Azaz mindenki a saját sorsáért felelős, külső tényezők nélkül szar otthon az élet, és ezen lehetne változtatni?

  Akkor már csak 9.9999 millió emberrel kell ezt megértetni, és a végén még az is lehet, hogy öregkoromra hazaköltözöm a szülőföldre.

 • jurta
  : Épp tegnap vettem észre, hogy a nav.gov.hu angol változata mellett már kínai nyelvű is van.
 • Robek
  En az olyan esetekben,amikor nem szallit az eBay/Amazon Magyarorszagra az Idealer.hu-t szoktam igenybevenni.

  Abszolut megbizhatoak es intezik a vamot,afat is.

 • parati
  @armogur:
  20 körüli rendelésem van eddig kínából. A történet úgy kezdődött, hogy telefont kerestem a feleségemnek, kisrózsaszín, kisvirág, okos is legyen, normális hardverrel benne. Itthon alig találtam, és amit találtam is, horror ára volt, értsd 100 felett, vagy hűség + meghatározott igen drága csomag.
  Nem akarok márkát írni, de az ázsiai piacon az első ötben benne van, talán dobogós is már. 2 mag, 1,2GHz, 1GB rom, 4GB RAM, 4,5″ kijelző, és csinos. 39 ezerért vettem meg kb. 7 hónapja.
  Kis utánajárás egy magyar hardveres fórumon, mind a telefonhoz, mind a külföldi rendelésekhez, mind a paypal tapasztalatokhoz találtam topikot, 20-60 ezer(!) hozzászólással, leírásokkal, segítőkész emberekkel, hogy ne fuss bele feleslegesen hülyeségbe. Azóta 4 telefont rendeltem, egyet vámoltak meg. Egértől a forrasztóónig, egyedi játékkártya-pakliig nagyon sok mindent rendeltem már. Röviden még folytatom
 • parati
  A telefonok ugyanolyan márkájúak voltak, semmi gondom velük. Olvasni kell a tapasztalatokat, és akkor elkerülhető a lukra futás.
  A segítsük-a-magyar vállalkozókat, vásároljunk itthon témához pedig annyit szeretnék csak mondani, hogy a feleségem is vállalkozó, és ennek ellenére meg fogom rendelni kínából az árut, ha úgy gondolom, hogy nekem az jobban megéri. Ebben egyértelműen kiszámolóval értek egyet. Az ÁFA csalás pedig marhaság. Lehet úgy rendelni, hogy 22 euro alatt maradjon az érték, és teljesen törvényesen jártál el. Ha pedig felette van, számolja bele mindenki, hogy kifizettetik az ÁFA-t, 150 euro felett a vámot is, plusza posta felszámít valami 1200Ft körüli kezelési költséget (LOL). Az pedig, hogy kínai barátaink milyen értéket írnak a dobozra, tökmindegy, mert a NAV, ha megfogja, számlát, paypal tranzakció-másolatot kér és az alapján számol.
 • parati
  Bocsánat, RAM-ot és a ROM-ot felcseréltem.
 • Garbo

  Nem kell feltétlenül boltot fenntartani több alkalmazottal a magyar vállalkozónak sem, azután meg nyígni, hogy mindezek bérét és rezsijét nem én akarom kifizetni. Ismeretségi körben van táplálék-kiegészítőkkel foglalkozó cég. Legolcsóbb a piacon. Törvényesen működik, bevizsgált cuccokkal, stb. Sokszorozza az árbevételét, még a válság idején is. Miért?
  Mert nem nyitott bótot, vette fel x alkalmazottat oda, stb, hanem: a főnök és a két alkalmazott, meg a könyvelő viszi a céget, webáruházi kereteken belül. Igen, sokat (rengeteget) dolgoznak.A főnök a legtöbbet. Összehasonlításképpen: kb. ugyanekkora forgalmú cég 17 (!) alkalmazottal és 2 fővárosi üzlettel bír a körúton.Állandó késésben a fizetnivalókkal.
  Azonos adókörnyezetben.
  Tanulság? Lehet itt is jól és hatalmas bevételt hozni az államnak. De mindenki villantani akar üzlettel, alkalmazottakkal, EZÉRT 3-szoros az ár.
 • attila
  Nagyon egyszerű vám és áfa mentesen az usából rendelni. Csinálsz egy usa címet valamelyik ingyenes szolgáltatónál. Oda küldeted az árut. Ők átcsomagolják, majd felteszik egy fedex gépre ami párizs mellett száll le a fedex bázisra. onnan elhozza neked a fedex futár és máris eu-ból jön tehát nem fizetsz semmit….az usa cég nyilván kiveszi a számlát az átcsomagoláskor és emailben elküldi neked….ezekért a szolgáltatásokért semmit sem kér…le van szerződve a fedex-szel ezért kap kb. 10% kedvezményt a szállításból…neked ugyanannyiba fog kerülni a szállítás az usából mint ha közvetlenül az eladó küldte vna neked…
 • Zedder

  “ami párizs mellett száll le a fedex bázisra. onnan elhozza neked a fedex futár és máris eu-ból jön tehát nem fizetsz semmit….”

  És a jó EU-s határőrség, VÁM kommandó még véletlenül sem vizsgálja meg azokat a csomagokat, bármit be lehet hozni az EU-ba tengerentúlról, ugye?

 • Crimson

  Értem én, hogy chip van benne, de mi hajcsa? 🙂

  Nekem az, hogy külső tápellátás nélkül megcsinálja a kábel a digitális-analóg átalakítást, annyira hihető, mint a kockázatmentes évi 10% hozam Euróban. De bőven benne van a pakliban, hogy tévedek.

 • Crimson

  Egyetértek. Az elejéb nele kell kalkulálni a vámot és az ÁFÁt. Valsózínűleg így is meg fogja érni. Ha nem kapják el, az csak külön bónusz. Nekem eddig 8-ból 7-szer nem foglalkozott a NAV a csomagommal.
 • attila
  A fedex vámolja, csak abba kötnek bele ami nagyon kitűnik. Nyilván 10 db mac book pro már szemet fog szúrni nekik 🙂

  Tapasztalatból írtam, tehát tudom h nem kötnek bele….de 10 db iphonnal sem érdemes próbálkozni…saját részre 1-2 darabokról beszélek !!! nem kereskedelmi mennyiségről, de azt hittem egyértelmű 🙂

 • Iván
  Én csak annyit fűznék hozzá ehhez a témához, hogy részben mindenkinek igaza van. Egyfelől azoknak, akik azt mondják hogy miért fizessenek többet egy kínai termékért ami ugyaz az itt vásárolva mint az e-bay-en pl. Viszont annak is igaza van, aki azt mondja hogy a hazai kereskedőket is támogatni kell. Véleményem szerint ha valaki olyan terméket árul ami külföldről származik, ne csodálkozzon hogy ha valaki talál olcsóbb csatornát és ott szerzi be a terméket. Verseny helyzet van manapság. Viszont ha valaki olyan terméket/szolgáltatást értékesít ami hazai, az 100%-ban támogatandó. Ez részben az Állam részben pedig a lakosság feladata. Gondolok itt a mezőgazdasági termékekre és a szolgáltatásokra, technológiai tudásra. Ha tehetném mindig az igazoltan magyar termék mellett döntenék. Ez nem mindig lehetséges, de törekedni érdemes lenne rá. Persze csak akkor igaz ez, ha nem pofátlanul csinálják.
 • Ez vagyok
  attila
  Simán rá kell iratni a küldővel, hogy “ajándék” és egyenesen elküldik neked. Nincs vele macera.
 • attila
  ez vagyok:

  a magyar vám kibontja megnézni mi van benne, majd kiszabja a vámot 🙂
  irassál rá egy 2000 dollár értékű notebookra ajándékot, megnézem hogy magyarországra küldve felbontja-e a magyar vámos és kiszab-e vámot 🙂
  persze h ki !

 • Terez Atya

  Azert nagyon esznel kell lenni netes rendelesnel. Plane USB kulcsoknal es memoriakartyaknal. Megosztanek egy esetet a logoutrol:

  logout.hu/cikk/olcso_pendrive-nak_hig_a_leve/teljes.html

 • gab
  Egy szórakoztatóan szomorú cikk a témához:

  444.hu/2014/02/08/az-ami-magyarorszagon-zajlik-az-nem-internetes-kereskedelem-hanem-maga-a-pokol/

 • balageok
  Az azért megvan ugye, hogy ha amerikai címmel regisztrálunk az ebay-re, akkor még két 2%-ot visszakapunk minden 3. hónap után. (regisztrált amerikai cím, de postázási lehet az itthoni..) :-))))
 • ....
  Nekem tegnap érkezett csomagom (küldő USA), érték 11$ és nem volt nagy doboz (a dobozra árat is írtak) és megnézték az országunkban, ugyanis egyik terméket kiszedtek a csomagolásából azt feltépve (nem por, tabletta se, tehát nem értem miért, a keresőbe begépelve meg tudhatták volna, hogy nem egy drága cucc, kint 2$ itt kb. 900-1000Ft némely webshopban) szóval kaptam egy felbontott terméket aminek az értéke amúgy 2$, de így pl. nem tudnám már elajándékozni mivel az eredeti csomagolását felnyitották. Szokott lenni számla is a dobozban, mint mindig kb. 12 rendelés után tudom, meg alap a nagy cégnél. Nos azt elfejeltették visszarakni a vámosok. Még, hogy nem néznek bele a dobozokba… persze, hogy belenéznek, még akkor is ha írnak értéket a csomagra. VÁM+ÁFA nem lett a csomagomon persze, de belenéztek, ha most egy drága műszaki cucc lett volna akkor fizethettem volna rá még itthon.
 • Kiszamolo
  Gondolkodom egy webáruházon, úgyhogy megnéztem, mennyit számol fel az ebay a kereskedőknek.

  Ha nem kérsz semmilyen plusz huncutságot, akkor 10 ezer dollár után szerény 1.350 dollárt!!!!!

  Ez után már csak a paypal 3,6% plusz 90 forintos díját kell megfizetned.

  Összesen majdnem 20% haszon a majdnem semmiért.

  Ügyes.

 • Hardrada
  Az eBay jutaléka inkább csak 10% körül van. Viszont ott az általad is említett PayPal jutalék, plusz valahogy ki is kell venni a kapott USD-t / EUR-t, hacsaknem el tudod költeni beszerzésre. És magyar PayPal fiókból csak HUF-ban lehet kiutalni a pénzt, szóval az újabb 2.5-3% bukta a konverziós költségen.
 • Kalv
  Nálam minden rendelés fizetésekor meg szokta kérdezni a paypal, hogy HUF-ban vagy az eredeti pénznemben terheljék-e a kártyámat, és persze próbálnak meggyőzni, hogy a HUF mennyivel jobb, mert akkor itt most helyben pontosan tudom az árfolyamot, egyébként meg néhány nap múlva a gonosz bankom által alkalmazott árfolyam fog érvényesülni. Sajnos sokáig nem figyeltem erre és forintban fizettem, azóta tudom, hogy a paypal még a bankomnál is drágábban dolgozik.
  Nálam se jött meg minden csomag, ilyenkor újraküldik vagy visszafizetik. Fontos, hogy az ebay visszafizetési garancia 45 napig él, így ha ez a határidő közeledik és még nem érkezett meg mindenképpen kérjünk refundot. Meg lehet nekik írni, hogy ha megjön a termék kifizetjük újra.
  Legutóbb pedig úgy jártam, hogy felhívott valaki, hogy hozzá dobta be a postás az én csomagomat pár utcával arrébb. Rendes volt a srác, hogy szólt és odaadta 🙂
 • evkee
  Én pelenkát (pampers) már egy éve az angol amazonon veszek. Nem sokkal, de olcsóbb, és a minősége messze veri a Magyarországon kaphatóét. 0.17 font/db -tól lefelé érdemes rendelni.
 • Ft
  “Összesen majdnem 20% haszon a majdnem semmiért.”
  Ez kb. ugyanaz mint az összes bank.
  Azért ott van mögötte az infrastruktúra fenntartása ( szerverek,sávszélesség, biztonság, webshop fejlesztésének költsége ), illetve a reklámon spórolás (ha valamit keresel, úgyis megnézed az ebay-en is, míg ha magadtól csinálsz egy webshopot, még azzal is vacakolnod kell hogy a találati listában elöl legyél).
  Akkor gondolj bele mi hasznuk van az escrow cégeknek (ugye amíg utazik az áru, vagy függőben van a teljesítés pl. távmunkáknál, addig pár naptól akár egy hónapokig ők “ülnek” a pénzen – a vásárlás teljes összegén) .
 • n0rb1v
  tudna valaki ajánlani egy ilyen szolgáltatót amiről attila beszélt?
 • Kiszamolo
  9-10% a végösszegből (beleértve a postaköltséget is természetesen), de azon kívül még van egy csomó költség hirdetésenként, sikeres aukciónként, stb.

  A saját kalkulátoruk dobta ki a 13,5%-ot úgy, hogy még sok lehetőség benne sincs (pl. hogy ne csak egy ebayen jelenj meg, hanem az összesen.)

  Értem én, hogy keresnek rajta, nincs is azzal baj, de hogy minden eladott áru plusz a postaköltség 20%-a a cégnél marad, azért az szerintem nem kevés.

 • pdw
  Off: (Nem kell kitenni :P)
  Esetleg egy twitter feed az uj cikkekrol? Szerintem automatizalni is lehet hogy kirakja oda az uj cikkeket.
 • Hardrada
  Ez eBay-enként változó. .com-on pl. van havi 50 ingyenes listázás, amiért nem kell feltöltési díjat fizetni. Európai eBay oldalakon általában elég drága a feltöltés (talán 1-1.5 EUR), de ha eléred a Power Seller státuszt, ami nem különösebben nehéz, akkor csak pár cent, azt hiszem. A fix feltöltési díjon és a jutalékon (9-10% final value fee) kívül mi más díj van még? Ami így hirtelen eszembe jut, az nem kötelező (lehet fizetni több képért, átlistázásért más eBay-re, stb.).

  Amúgy azért kérnek ennyit, mert megtehetik sajnos. Plusz a vásárlók számára lényegesen több szolgáltatást / védelmet nyújtanak mint a Vatera, akik elkérnek 6%-ot, de ha probléma van, akkor széttárják a kezüket, és megkapod tőlük tanácsként, hogy tegyél feljelentést.

 • Stanlee
  Most neztem, milyen e-bay alternativak vannak itt Nemetorszagban. Van egy ket oldal, a tobbseguk azzal reklamozza magat, hogy ingyenes, ill. a kereskedoknek is minimalis dijat kell csak fizetniuk. Ezzel szemben all, hogy tobb reklam van az oldalon (ugye valamibol finansziroznia kell magat) es kevesebb aukciobol lehet valogatni. A masodik legnagyobb is csak az ebay 10%at kitevo felhasznaloval rendelkezik.

  Itthon is lehetne vatera alternativat letrehozni. Rengeteg oldalon olvasom, hogy az emberek utaljak, de eddig nem lattam meg egy kezdemenyezest sem, ami le akarna valtani. Helye biztos lenne a masiknak is.

 • Stanlee
  Valamibol azert csak megel a kereskedes. Mert ha nem gazdasagos, akkor valahonnan a veszteseget fizetned kell, nem? Vagy en latom rosszul? Erdekelne, hogy mibol tartjak el magukat akkor ezek a szamitastechnikai eszkozoket ertekesito cegek, ha veszetesegesen mukodnek. No offense, de tenyleg erdekel.
 • TT

  Hol írta, hogy veszteséges? Honnan jön ez a rosszindulat a vállalkozókkal szemben? Egy kezdő vállalkozás eleinte általában veszteséges és a vállalkozó a saját pénzéből (nagy kockázat mellett) fedezi a kezdeti költségeket abban a reményben, hogy majd később nyereségesre fordul és eljön az idő, amikor már többet keres vele, mint ha másnak dolgozna, vagy a bankban kamatoztatná a pénzét. Eközben nem mellékesen másoknak is munkát ad, bár általában nyilván nem merő jóindulatból (a szemét), hanem hogy jobban működjön a cég.
  Na most ha évek múltán nyereséges is lesz a cég, attól még lehet, hogy nem keres vele annyit, amennyit másnak dolgozva megkereshetne, miközben napi 12 órákat dolgozik. Ezért aztán ha megunja, majd felszámolja a céget, elküldi az alkalmazottakat (nem rosszindulatból) és megint ő lesz a szemét vállalkozó, akit lehet szídni.
 • GabenHUN
  Egy durva magyar példa.
  Media Markt, LG 3D TV 301.900.-
  Magyar webshop: 219.000.- (kiszállítva)
  Tök ugyanaz a TV.
  És igen, jól látjátok az árkülönbséget.
 • Stanlee
  A kerdes az volt, hogy ha annyira alacsony az arres, amivel dolgoznak, hogyan tudnak megelni belole. Nekem is van (volt) cegem, tudom hogy mirol szol a vallalkozas. Kb. 5 evig hittem abban a masik cegtulajdonossal, hogy majd egyszer meg lehet elni belole, visszajon az az ido, es nem utolso sorban penz, amit beletettem a cegbe. De sajnos nem igy lett. Barmennyire is fajo volt, kb. fel evvel ezelott abbahagytam, a ceg minimalis szinten vegetal. En is kuldtem el alkalmazottat. Nekem nem jon ki a matematika, hogy miert is van ezeregy kis szamitastechnikai bolt, ha nem eri meg vele foglalkozni. Ha csak 3 ember utan fizet a ceg mondjuk 150 e HUF nettot, az egyutt legalabb 1,2 m Ft ber es jarulek. Ha 3% az arres, akkor legalabb 30 m HUF/ho arbevetel kell, es az eves szinten 360 m HUF netto, bruttoban van az 400 felett is… valahol biztosan elszamoltam.
 • Summit
  Nem igazán értek a bankkártyás konverziókhoz, de nem lehet abból többszörös konverzió, ha saját devizában kérjük a fizetést? (mondjuk MasterCardnál bejön egy USD-EUR-HUF lánc, nagyobb költséggel, mint a PayPal saját 5%-os USA-HUF konverziója)

  Értem én, hogy a hazai kereskedőknek nagyon rossz a kínai rendelés, de globálisan nézve viszont a vevőnél több pénz marad, amit befektethet, elkölthet más termékre vagy szolgáltatásra, tehát a különbség nem fog elveszni, csak máshol fog forogni. A gyors változásokkal meg együtt jár az, hogy régen jövedelmező ágazatokról váltani kell, mert már nem versenyképes (Persze, kegyetlen leírni, de most sem veszünk évente lószerszámokat csak azért, mert száz éve még a többség így tett, és mi lesz így a többgenerációs szíjjártó és nyeregkészítő családokkal). Piaci résként ott van a kereskedőknek az, hogy a kínai rendelés sokszor egy hónapig is utazik…

 • Summit
  … aki azonnal meg akarja kapni, amit rendelt, vagy kézbe akarja venni előtte, az megveszi drágábban.
  Persze, sokan csinálják, hogy megtapogatják/felpróbálják a boltban, aztán megrendelik a neten – na, ez szerintem is bunkóság, és arrafele hat, hogy megszűnjön ez a lehetőség.
 • Summit
  (egyébként igencsak népszerű témát sikerült ismét találni:)