Ha gondot okoz félretenni a pénzt

Sokakban megszületett már a felismerés, hogy félre kell tenni pénzt, de nem járnak sikerrel a kivitelezésben.

Bár tudják, hogy szükséges lenne félretenni akár közeli célokra (például a hűtő lecserélése), akár távlati célokra (nyugdíj, a ház felújítása öt év múlva) és el is kezdik a megtakarítást, de aztán mindig azt veszik észre, hogy a félretett összeg valahogy mégis elolvad.

Gyakran érzik úgy magukat az ilyen emberek, mint a sikertelenül fogyókúrázók: annyit szenvednek, mégis úgy tűnik hiába. Egy gyenge pillanatukban az addigi megtakarításuk semmivé lesz.

Sokan ezért ugornak bele egy drága unit linked biztosításba, vagy gyűjtik a pénzt lakástakarékban, miközben nem is akarnak lakást venni négy év múlva. Csak így nem férnek hozzá a pénzhez és így akarják magukat kényszeríteni a megtakarításra.

A héten beszéltem valakivel, neki is az volt a legnagyobb problémája, hogy hiába keresett jól és tettek félre pénzt időről időre, a vége mindig az lett, hogy a nyakára hágtak a félretett pénznek, noha tudták, hogy nem volna szabad.

Néhány jó tanács, ha te is hasonló problémával küszködsz:

Állíts be állandó utalást a bankszámládról egy megtakarítási számlára a fizetés utáni napra.

Nem kell ahhoz unit linked biztosítást kötni, hogy eltűnjön a számládról 20-30-50 ezer forint a hónap elején. Mivel az a pénz azonnal eltűnik a számládról, nem is fog soha hiányozni.

Egyébként a megtakarítás aranyszabálya: ne a maradékot tedd el hónap végén (mert soha nem lesz elég maradék), hanem tedd el hónap elején, amit el kell tenned és a maradékból költsél. Így a költéseidet fogod a maradék összeghez szabni és nem a megtakarításaidat.

Jelenleg az egyik legjobb kamatot kínáló megtakarítási számla a Cetelem megtakarítási számla, itt írtam róla, azóta kicsit csökkent a kamat, arról pedig itt írtam. Ha ide utalod a pénzt, semmit nem kell vele csinálnod, kamatozik magától.

Dugd el a szemed elől a pénzt, hogy ne is emlékezz rá mindig.

Ha a bankszámládon gyűjtöd a pénzt, minden egyes alkalommal eszedbe fog jutni, ha használod a kártyád, vagy belépsz a netbankba, esetleg az egyenlegértesítőd megnézed.

S akkor már egyből az is eszedbe jut, mennyi fontos dologra el tudnád költeni.

Ellenben ha nyitsz mondjuk egy ingyenes CIB Malacperselyt és arról nem kérsz havi kimutatást, csak néha fog eszedbe jutni, hogy hoppá, nekem ott is van valami pénzem.

Az Erstében van egy számlám csak balesetbiztosítás miatt, van rajta egy komolyabb összeg. De a számlát semmire nem használom, havi egyenleg nem jön róla, évente kétszer jut eszembe, hogy ott is van még pénz. Ahogy az angol mondja: not in sight not in mind. Ha nincs szem előtt valami, el is feledkezel róla. Márpedig neked erre van szükséged, ha rendszeresen feléled az addigi megtakarításaidat.

(Persze azért erre a listára írd fel az ilyen pénzeket is, ha történne veled valami)

Címkézd fel a pénzt.

Bár én nem vagyok híve a címkézésnek, sokaknak segíthet, ha mondjuk három Malacperselyt nyitnak, az egyik neve autócsere, a másiknak gyerek egyeteme, a harmadiknak meg mondjuk nyaralás.

Ha mindegyikre a megfelelő összeget utalod, ha eszedbe jutna valamelyiket megdézsmálni, ott lebeg a szemed előtt, hogy melyiket miért tetted félre és talán ez visszatart attól, hogy elvegyél belőle.

Zárd el.

A fentebb említett ügyfélnek is azt mondtam, hogy ha ilyen gond az, hogy ne nyúljanak a pénzhez, akkor még a vésztartalékot is tegyék TBSZ számlára az Államkincstárnál és vegyenek rá 5 éves állampapírt.

Mivel a TBSZ számlát csak egyben lehet felmondani, egy százezres szükség miatt csak nem nyúlnak hozzá. Az 5 éves állampapír idő előtti visszaváltása is legalább 2% büntetést von maga után. A TBSZ felmondásával járó macera (adóbevallást kell beadni, miegymás) és a 2% büntetés talán már elég elrettentő ahhoz, hogy ne akarjanak semmilyen címszóval elvenni a pénzből. Ha pedig tényleg komoly gond támad, akkor mégiscsak fel lehet venni a pénzt.

S végül ha szeretnél kevesebbet költeni felesleges dolgokra, csináltam nektek egy motivátort, amit itt találtok.

Beírod, mennyit keresel, mikre költesz feleslegesen, mennyit és havonta hányszor. Ez a táblázat pedig motivál abban, hogy többet ne tedd. Ha akarod, ki is nyomtathatod a végeredményt, illetve ki is csinosíthatod a táblázatot, mert elég fapados lett. Ha van kedved továbbfejleszteni, azt megköszönjük.

Share

120 hozzászólás

 • Nagy Vonalakban
  “A másik, hogy lehet, hogy a házastárs az, aki nem annyira fegyelmezett a pénzügyekben.”. Időnként megkérdezem a nejemet, mi a véleménye a blog által felhozott témákról (pl. a reklám, vagy ugye az árakkal kapcsolatban hogy a drágább jobb-e stb.). Nálunk a nejem szokta intézni a hétközi bevásárlásokat a közeli multiban (jelzem elég sikeresen, a nemrég- 1,5 hónapja?- a kiszámoló által figyelmünkbe ajánlott és megrendelt 200 000 forintos spar utalvànyok már vagy 2 hete elfogytak….), szóval megkérdeztem a nejemet a vàsárlási szokásairól. A válasza: 1. A reklám az természetesen hat rá, hát persze… 2. Az árakkal kapcsolatban pedig csak ennyit mondott, szó szerint idézem: “Soha nem nézem az árakat, nincs időm ilyennel szarakodni….” Hát nem aranyos?…..:)……imádom….:)
 • Családfő

  Remélem, senki sem füllent.

  Az is gáz szerintem, ha valaki az arcát adva kamuzik a dolgairól. Aki viszont névtelenül sem mond igazat, annál komoly személyiségbeli problémák lehetnek. A kamu hozzászólások épp a blog egyik értékes fícsőrét vennék el. Ennél érettebbnek tartom az olvasóközönséget.

  Naív lennék? 🙂

 • Családfő
  vonalakban

  Bizony, gyorsan tudnak fogyni a Spar utalványok. 😀

 • Pompi
  Handalamandala
  Ez igaz. De én ilyenben naiv vagyok, elhiszem nekik :-). Mivel a környezetemben is hasonló keresetüek vannak, nem vagyok tisztában, hogy a versenyszférában milyen fizetések vannak ( még a nővérem is titkolja).
 • Kiszamolo
  Családfő, azért remélem, ti is ajándékkártyát vetettek belőle és nem egyszerre vásároljátok le.
 • kridli
  mi csak 20ezerért rendeltünk, és még mind megvan 🙂
  A titok: nem járunk sparba vásárolni. Jó vétel volt 🙂
 • kridli
  milyen programot használsz?
 • Teddy
  Így igaz, hogy bárki idetévedhet véletlenül – mint én 2 éve. Nagyon rosszul kezeltem pénzügyeimet. Mély hitelválságban voltam és kilátástalannak gondoltam helyzetemet. Az itt olvasott életvezetési, pénzügyi tanácsok nagyon sokat segítettek a kiút megtalálásában, hitet és reményt adtak az újrakezdésre. Köszönet érte!
  Az első évben növeltük bevételeinket, csökkentettük kiadásainkat, kicsit helyrejöttünk anyagilag.
  Egy éve minden magas kamatozású kölcsönömet (2 személyi kölcsön, hitelkártya, folyószámla-hitelkeret) kiváltottam jóval kedvezőbbre. A rendszeres megtakarítás ezután rutinná vált. Kisebb összeggel kezdtem, fél éve növeltem. Azóta két megtakarítási számlám van: hosszú és rövid távú célokra. Fizetéskor készítek egy költségvetési tervet (5 részből áll) és azonnal átutalom a félretenni szánt összeget. Most szeretnék előtörleszteni a hitelembe.
 • Teddy
  folyt.
  Aki hasonló problémával küzd, annak első lépésben szembesülni kell helyzetével és akarnia kell a változást. El kell fogadnia, hogy ez nem megy azonnal, hosszú és nehéz út lesz a pénzügyi tudatosság kialakítása, melyben minden apró sikernek örülni kell. Én magam is ugyan sokat fejlődtem, de most sem vagyok elégedett, még jobban szeretnék gazdálkodni. Annak ellenére, hogy pénzügyi helyzetünk az elmúlt évben jelentősen javult.
  Azóta környezetemben is észreveszem, hogy milyen sokan rosszul kezelik a pénzt, közben panaszkodnak, de tanácsokat mégsem fogadnak meg és változtatni sem akarnak. Pedig soha nem késő változtatni!
 • Családfő
  Miklós, igen. Asszony intézi, és ő odafigyel a lehetőségekre és az árakra. Ettől függetlenül gyorsan fogy.
 • Majomparádé
  : teljesen igazad van, hogy nagyon sok ember nem képes a pénzügyeit tudatosan kezelni. Viszont ez nem csak abból kellene, hogy álljon, hogy hogyan lehet a kevés (és itt kevésnek tartom a 200-300 ezres fizetést is) jövedelemből spórolni. A cikkek nagy része erre fókuszál: hogyan takarékoskodjunk kevés pénzből. Mi lenne, ha többet írnál arról, hogyan lehetne több pénzt keresni? Most itt nem az ügyeskedésre gondolok, hanem inkább a tanulásra. És nem az iskolai tanulásra, hanem az önmagunk által folytatott tanulásra. Miért nem tud több ember angolul és még egy nyelven olyan szinten, hogy egy Shared Service Center felvehetné dolgozni például stb? Miért nem gondolkoznak az emberek, hogy mire van szükség a munkaerőpiacon és mire lesz majd szükség és aszerint tanulnak?
 • calceolus
  Lehet, hogy sok embernek jók ezek a tanácsok, de szerintem nehéz ügy, ha valakinek magával szemben kell kényszereket alkalmaznia. Én pl. a „maradékot” teszem félre hónap végén, és így is műxik. Ha nem így tennék, nem jutna pénz rendkívüli lehetőségek kihasználására. A hónap közepén adódnak jó akciók, vagy nem régen az az ajándékutalvány, amiből 3 hónapra valót bevásároltam. Még most is 20%-kal olcsóbban vásárolok mindent.
 • kritizator
  “A bankok tönkremennének, mert senki nem akarna hitelt felvenni.”

  Ez most komoly vagy vicc akart lenni???

 • Piix

  Nem biztos, hogy bárki füllent, csak..

  ..elmondom én milyen jól csinálom, aztán beszélsz a feleséggemmel, aki egyetért, de…, a barátnőjével, aki szerint spur vagyok, vagy xy-nal, aki szerint ez vagy az.. 🙂

  Vajon a bolond tudja magáról, hogy bolond? 🙂

 • danka90
  @Ascyrae: “Ti is ilyen szívesen fogadnátok, ha Nektek tanácsolnák más fórumon ugyanezt a “megoldást””

  Igen, nagyon szívesen, mióta megfogadtam néhány ilyen jellegű tanácsot és végeztem némi nagytakarítást az elmúlt pár évben olyan problémáim is megoldódtak, amikről azelőtt azt sem tudtam, hogy vannak, de mégis hatottak rám, nem csak pénzügyekben. Csak hogy egy példát mondjak: ‘Tudom, hogy 110 kiló vagyok, de nem igaz, hogy ezt a kis (2 zacskó) chipset nem érdemlem meg este a film előtt. Majd holnap annyival kevesebbet eszek…’. Persze a pénzügyeim sem működtek másképpen akkoriban.

  Szóval igen, tapasztalatból mondom, hogy ha az ember kihúzza a fejét a saját seggéből és kinyitja a szemét, az egyrészt anyagilag is megéri, másrészt tényleg nem lesz szükség a pénz elrejtésére, meg hasonló trükkökre.

 • Kiszamolo
  kritizátor, ha egy bank nem tud hitelezni, akkor miből is él? Abból, hogy kamatot fizet a betétekre és ül a pénzhegyen?
 • Kiszamolo
  Majomparádé, rengetegszer írtam arról, hogy képezd magad tovább és csak rajtad múlik, hogy mire viszed az életben, hogy könnyebb többet keresned havi 100 ezerrel, mint megspórolnod havi 30 ezret és a többi.

  Ha lenne kedvem, sok linket be tudnék tenni, de nincs.

  Aki akarja, belinkelheti ezeket a cikkeket.

  Egyáltalán nem igaz az, hogy az embereket inkább a spórolásra buzdítom.

 • hova tegyem
  Sziasztok!
  az lenne a kerdesem, h lakasvasarlas osszeget hol lenne erdemes tartani, ha kb 3 even belul szeretnek vasarolni, amint megtalalom a megfelelo ingatlant.

  a penzpiaci alap, amiben van, mar 0.5%-ot is alig hoz, jo 5let lenne atmenni a cetelemhez?
  fel 1-eves KKJ-n is gondolkoztam, de ott ugye bukhatok is ha picit mozognak a kamatok, plussz a bankomnal 1% koruli jutalekok vannak, gyakorlatilag elviszik a kamatelonyt.

  Arra szamitok, h nem fogok tul gyorsan lakashoz jutni, eleg f*s a kinalat + extra igenyeink vannak:).

  Ti hol parkoltatjatok a lakasvasa szant penzt?

 • Családfő

  PMÁK

 • Garbo
  Egy-egy kollégán én is meglepődöm itt, mert vannak, akik olyan tételekkel dobálóznak, amiket én nem írnék le, ha úgy állnék.

  Ha valaki itt, ebben hazudik, az azért eléggé … hogy úgy mondjam, “sekély e kéj”.
  Plusz nem használ semmit. A fejemben pedig úgy alakul, hogy itt egy építő közösségnem vagyok, mert egyik-másik embernek, akárcsak a véletlen elszólásából is sokat tanulhatok. A más szemszög sok olyan dologra rávilágít, ami ott van ugyan az orrom előtt, de magamtól nem venném észre.

 • Janos82
  :

  A versenyszferaban mindenfele fizetes elofordul. Programozokent (Budapesten) 2xx e netto kornyekerol indul , es megy fel a csillagos egig.

  De idegennyelvet beszelo adminoskent is 200 felett kereshetsz, ismerek helpdeskest ( angol-nemet) 300 netto korul, igaz sokat ejszakazik.

  De amugy nagyon valtozo, sok mulik azon is, hogy mennyi a tapasztalatod, es milyen jol tudod magad eladni, mekkora szukseg van a tudasodra.

 • xezs
  Szerintem az itt felsorolt dolgok csupán pótcselekvések. Ha valaki ész nélkül költeni akar, az fog is, hiába ez a sok trükk. Nekem pl. van hitelkártyám és a rendszeres havi forgalom rajta a hitelkeret kb. ötöde-hatoda. Eszembe se jutna felhasználni az egész keretet (bajban is lennék utána a kamatok miatt) pedig minden nap látom a rendelkezésre álló egyenleget a különféle értesítőkben. Nem azt mondom ezzel hogy most emeljetek piedesztálra csak egyszerűen nem fogom fel hogy ez másnak miért nem ennyire evidens. És ha meg nem evidens, akkor hiába trükközik, úgyis ki fogja venni a pénzt akár takarékból akár másból mert érzi a költési kényszert. Szerintem a fejekben kéne rendet tenni, pszichiáter vagy pénzügyi tanácsadó segítségével.
 • antenna
  Mi is épp ebben az élethelyzetben vagyunk, csak nem 3, hanem 1 éven belül szeretnénk megoldani az új ingatlan kérdését. Mi a Cetelemnél tartjuk, mert nagyon rugalmas, ingyen van és még némi kamatot is ad.
 • xezs
  A heti bevásárlásnál én se nézem az árakat. Mindig ugyanabba a boltba megyünk és azt vesszük amit ott kapni, vagy amit megszoktunk. Pár száz Ft-ot vagy maximum 1 ezret lehetne talán megspórolni de egyrészt akkor elcseszek egy csomó időt az árcédulák nézegetésével, plusz lehet hogy megveszek olyan terméket ami még nem bizonyított nálam és nem is tetszik vagy nem ízlik. Mondjuk túl sok felesleges dolgot nem szoktam venni.

  Te az önmenedzselésről beszélsz amit nagyon kevés ember tanul meg az élete folyamán. Sokan pl. nem önmagukért tanultak az iskolában, csak mert azt mondták nekik a szüleik. Vagy egyetemista korában (ha járt egyáltalán) se tanulta meg hogy küzdjön valamiért, írt egy puskát aztán el volt intézve a dolog. Aztán jön a meglepetés, hogy a munkahelyen nincs puska. És akkor ott vannak még a kompetenciák. Nem lehet mindenki pl. programozó.

 • Kico

  Messziről jött ember sokat utazik.
  A mai világban bármilyen állítólagos információnak gyorsan utána lehet nézni.

 • Attila
  hova tegyem:

  Lakástakarékot javaslok. 🙂

  Itt kapsz rá valamennyi kamatot, plusz 30%-ot a befizetésedre. Ha a 3 évből 4 lenne (most amúgy is elszálltak az ingatlanárak, plusz eléggé keresleti piac van, ami nem kedvez a vásárlásoknak), akkor ki tudod venni állami támogatással, és ez jelentősen megdobja az önerődet.
  Plusz pl. a Fundánál van lehetőség fix kamatozású lakáskölcsönt is igénybe venni alacsony kamattal, amennyiben szükséges.
  Példának saját magamat hoznám fel: 5 Fundamenta szerződésem van, egy éve fizetem, még 3 van hátra. Összesen 5 millát fizetek be apránként (nálunk ez a fő családi megtakarítás), és ki tudok venni 6,5mFt-ot, amit vagy kipótolok önerővel, vagy felveszem a fix hitelt.
  A lakást kiadom, így albérlő fizeti a törlesztőt, ami még öt év, utána csak “termel”.
  Így lesz egy kb. 15mFt-os lakásom, ami nekem csak 5mFt-ba került, a többi állami támogatás + albérlő.

 • Oscee
  YNAB. Meg a regi, desktopos verziot. Lehet, hogy azt mar nem lehet megvenni, csak elofizetni az online verziora – nekem abbol meg hianyzik 1-2 funkcio, hogy atalljak ra.
 • hova tegyem
  @Attila: Koszonom, “sajnos” nagyobb, meglevo osszegrol van szo, az allami tamogatas+ kamat elhanyagolhato meretu, nem kamatozna ertelmesen.
 • Családfő

  Az én tippem késve jelent meg itt, szóval lehet, h nem láttad: PMÁK, Államkincstártól. Ennél egyszerűbb és biztonságosabb vélhetően nincs.

 • okoska2
  Azóta hagytam abba a hova-tegyem-a-megtakarítást című agyalást, amióta itt a Kiszámolón volt egy poszt arról, hogy sokszor nem éri meg bonyolítani, az egyszerű megoldások is tökéletesek. Megtakarítási számla a rövidtávú megtakarításnak és állampapír a hosszútávúnak. Ennyi. Illetve még egy: a hitelek előtörlesztése, visszafizetése!!
  És nekem a több számla tényleg segít, hogy jobban kalkuláljak, nekem kell a címkézés. Nem vagyunk egyformák, sosem értem, miért kell leszólni egy módszert csak azért, mert nem érzi magát érintve az illető. Az is tudatosság, ha tudom, milyen mankókra van szükségem, hogy működjön a rendszerem.
 • kritizator
  kritizátor, ha egy bank nem tud hitelezni, akkor miből is él? Abból, hogy kamatot fizet a betétekre és ül a pénzhegyen?

  De akkor most mi a jó az egészséges gazdaságnak (hogy pörögjön)?
  1. spórolok mint az állat
  vagy
  2. költekezek mint az állat.

 • Kiszamolo
  Hogy túlpörögjön, vagy hogy pörögjön? A túlpörgéshez hitel kell, a valódi pörgéshez az, hogy az emberek csak azt a pénzt költsék el, amivel rendelkeznek is.
 • axt
  Miert mindig 2 vegletben kell gondolkodni? Az arany kozeput mar smafu?
 • Tibor
  @kritizator: a jo az, ha a tobbiek koltenek mint allat, te meg sporolsz 🙂

  Ez a cimkezes egyebkent nagyon jo otlet lenne, kar hogy nem tud ilyet a bank, legalabbis az enyem.
  Van egy megtakaritasi szamla, de nem ugyanaz azt latni egyben, mint szetszedve hogy na akkor havi ennyi megy a nyaralasra, havi ennyi autora, havi emennyi meg szorakozasra (etterem stb ami nem mindenhavi)

 • habba
  Köszönöm a cikket. Gyakorlatilag minden írásodban meg lehet találni azt amit lehet hasznosítani. Azért a legtöbb embernek talán sikerül elvonatkoztatnia a konkrét példától, és nem azon “kötekedik”, hogy együnk e hamburgert, vagy nem. Hiszem, hogy nem árt leírni azokat az “életviteli” tanácsokat amelyek valakinek triviális, valakinek nem. Ha csak a 20 %-a hasznos a számomra a cikk, akkor is bőven megéri. Örülök, hogy tudatosabb lettem a pénzügyekben. Köszönöm Miklós! 🙂
 • Zenith
  : az a jó, ha a lakosság megtakarít, a vállalatoknak pedig működő üzletekre hiteleznek.
  (Itthon pont fordított a helyzet, látszik is…)
 • Fülig Jimmy
  Aki bekommenteli,hogy”mért kell ilyen meg olyan cikkeket írni”, a való életben milyen önző lehet? Ha engem nem érdekel , nehogy már írjá róla he! Jézus…
 • kridli
  köszi. Valamikor régen próbáltam, de nekem nem jött be, már nem emlékszem mi volt a bajom vele.
  Az új még szerintem drága.
 • jurta

  Oké, akkor itt vagyok én: úgy mondom, hogy menjenek el terápiára, hogy én voltam is. (Bár inkább a túltakarékoskodás jellemez, mint a túlköltekezés, de annak ugyanúgy lelki oka van.) Mióta értem a problémáim gyökerét (nem azt mondom, hogy legyőztem őket!), nem erőlködnék a cikkben leírtakhoz hasonló módszerekkel, pedig átmeneti látszatsikereket el lehet érni velük.

 • Sylar
  Sajnos elég kevés hasznos dolog volt a kommentek között! 🙁
  Én se értem, hogyha valaki Super(wo)man, annak miért van szükséges arra, hogy dicsekedjen vele, hogy ő Super(wo)man?!? 😮 🙂
  Gondolom ezek a Super(wo)men-ek legalább egymillió forint havi nettót keresnek, nem kövérek, hanem fittek és izmosak és bármikor lefutnak egy maratont. Továbbá szuper kapcsolatot ápolnak a Superpárjukkal, Supergyerekeikkel és a Szupeszüleikkel. 🙂
  Ha mégsem, akkor viszont irány terápiára, de gyorsan! 😀

  Így legalább legalább nekünk embereknek, akik a különböző gyengeségeink miatt küzdünk mint malac a jégen nem rabolnák az időnket, hogy ezeket kelljen olvasni! :p 🙂

  Viszont nem csak kötekedni akartam, hanem az én “pénz elrejtő módszeremet” akartam megosztani only for humans. 😉 De úgy látom erre, csak a következő kommentben lesz elég helyem. 🙂

 • Sylar
  Szóval, félreraktam hat havi vésztartaléknak 6x200e ft-ot, amiből vettem 24 db 50ezer forintos OTPs autónyereménybetétkönyvet. (Tudom, hogy az mennyit kamatozik, ezt nem kell kommentálni:)). Szétraktam 6 db megszámozott borítékba és így nincs szem előtt és nem is költöttem belőle egyáltalán, viszont likvid és banki nyitvatartáskor bármikor hozzáférhető.
  Nem volt rá még szükség, de többször meggondolnám, hogy hozzányúlok-e, mert az rontaná a (hatalmas:)) nyerési esélyeimet. 🙂
  Minden hónap 15 körül azért eszembe jut. Ekkor rányomok a letöltött aplikáción egy gombra, ami megnézi mind a már előzőleg beírt 24 betétkönyvet, hogy nyert-e. 🙂
  Ekkor 5 másodpercig szomorú vagyok és egy hónapig megint nem jut eszembe. 😀
  Még nincs meg egy éve, de itt elfogok dicsekedni vele ha nyertem! 🙂
  A legfontosabbat pedig a végére, de már ez se fog ide kiférni úgyhogy folytatom…
 • Sylar
  Akkor a legfontosabb dolog, hogy köszönöm Miklósnak a sok munkát, amit önzetlenül beleteszel ebbe blogba, hogy segítsen nekünk gyarló emberek felvilágosításában.

  (Ha más is így gondolja, az szerintem kommentelhet egy “Köszönöm!”-öt az talán nem számít trollkodásnak! :))

 • xezs
  Köszönömöket kommentben? És ezzel akkor mi lesz? “Így legalább legalább nekünk embereknek, akik a különböző gyengeségeink miatt küzdünk mint malac a jégen nem rabolnák az időnket, hogy ezeket kelljen olvasni!” 🙂
 • Fisk
  Mint mindig, most is jó a cikk. Angol fordítóként csak annyit kötekednék, hogy az idézett mondás helyesen: “out of mind, out of sight”.;)
 • Török Attila
  @Béla
  Azt nem tudom, ki adja vissza a pénzed havi részletekben, de az 5 év középtáv. Minden évben nyiss TBSZ-t, a nyitás évében havonta befizeted az ötvenet, öt évig nem veheted ki. Igaz, öt év múlva egyben lesz meg a pénz. De lehet, addigra megtanulod nem elcseszni. 😉 Vagy: nyitsz egy olcsó bankszámlát, ráteszed a pénzt, adsz egy havi állandó átutalási megbízást, amivel átjön a havi ötven a rendes bankszámládra. A lényeg, hogy az a számla, amit erre tartasz, ne legyen hzzáférhető: ne legyen kártya, ne legyen netbank, és lehetőleg miután megadtad a megbízást, égesd el a papírokat is. 😀 Ez persze költség, de ha adagolni kell, ez egy lehetőség.
 • PF
  Azokat nem értem, akik ha többet keresnek, többet is költenek. Mire? Többet esznek? Többet isznak? Ruhát vesznek? (Az új vétellel feleslegessé vált régieket kidobják, vagy mi?) Prémiumot tankolnak a kocsiba? (Biztos nem, mert 4%-kal drágább, de 10%-kal kevesebbet fogyaszt az autó, ez húzós befektetés.) Étterembe mennek? (Nem :)) Soproni helyett Radebergert isznak? La Fiesta helyett Taklert? Dehogy… Csirkemell helyett lazacot sütnek? (Azt se tudják, hogy emberek szoktak halat enni.) Elmennek KOZMIhoz? (Amúgy meg szőrösen-pattanásosan is jók, ha nincs pénz?) Szerencsejáték? Nők?
  Mire lehet azt a plusz jövedelmet elb*szni?
 • szocske
  oh, már hogyne lehetne. Rengetegen költenek annyit, amennyi éppen van (sőt, sokan még többet is)
  Ha az ilyen embernek jelentkezik vmi extra bevétel (13. havi fizetés, örököl, akármi) azt egy pillanat alatt képes elkölteni.
  Pl. lecseréli az autóját, ami amúgy még jó lenne évekig, de most megteheti, megérdemli, miért ne ülne át egy újba.
  Az összeg nagyságától függően az autócsere helyére írhatsz telefont, lakást, számítógépet, bármit.
 • Petya
  szocske

  Szívesen megnézném egy ilyen egyén/család mire/hogyan költ. Nem ismerek ilyen embereket. Lehet, hogy csóróságra szocializálódott a magyarok jelentős része.

 • Warrior

  Nem feltételenül kell többet fogyasztani, lehet ugyanannyit, csak minőségben lépsz feljebb, az egyből többe kerül.
  Egész jó példákat írtál egyébként. Kínai/turkáló helyett plázában vesznek minőségibb ruhát. Olcsó sör helyett valami rendesebbet vesznek, netalán beülnek valahová inni egy-két korsóval. Kiránduláskor nem olcsó párizsis zsemlét csomagolnak maguknak, hanem beülnek egy étterembe. Csirkemell helyett néha marhát is vesznek. Igénybe vesznek olyan szolgáltatásokat, amiket addig nem, mozi, színház, koncert, valamilyen hobbi.
  Néha jólesik étterembe is járni. Sok el tud ám menni ilyenekre, akkor is, ha nem sznob az ember.
 • Garbo

  Ahogy mondja: minőségibb életet lehet így élni. Jobb ételeket venni: nem csak disznóhúst, hanem halat, marhát, csirkét, pulykát. Több gyümölcsöt, zöldséget. Jobb minőségű ruhákat vesznek, nem főznek állandóan otthon, gyakrabban járnak autóval/vesznek autót, költenek színházra, mozira, kiállításra, állatkertre, kalandparkra stb-re. Felújítja a mondjuk a lakást, ami évek óta esedékes volt, és akkor vesz egy új kanapét is. Lecseréli a háztartási gépparkot végre. Elmennek kirándulni/hosszú hétvégézni/nyaralni.
  Étterembe járnak alkalmanként. Gyakrabban járnak fodrászhoz, mondjuk havonta és nem kéthavonta, amikor már muszáj, esetleg kozmetikus/pedikűrös dettó. Költenek sportra. Megvesznek valamit, vagy elmennek valahová, amit vagy ahová régóta vágytak. Néha taxiznak is, nem várják meg az éjszakai buszt.
  Aki lafiesztát ivott eddig, az viszont tuti nem fog Taklert 😀