Ha nem akarsz vásárolni, ne nézegesd a kirakatot

“Ne nézegesd az ördög kirakatát, ha nem akarsz vásárolni az áruházában.”- mondta egyszer egy lelkész. Arra gondolt, hogy ha nem akarod megcsalni a feleséged, ne nézegesd a túl kevés ruhát magukra öltő nőket az utcán, mert könnyen olyat teszel, amit később megbánhatsz.

Ez a bölcsesség igaz a pénzügyi területen is.

Történt már veled olyan, hogy semmi bajod nem volt a jelenlegi mobiloddal, autóddal, fényképezőgépeddel, de aztán elkezdtél cikkeket olvasni a legújabb modellekről és hirtelen rájöttél, a tiéd már mennyire elavult és ócska?

Esetleg céltalanul kóboroltál a műszaki áruházban és kezedbe vetted a csilivili új modellt, megnézted a reklámját és azonnal szükséged volt egyre?

Hirtelen már magad sem érted, hogyan is élhettél eddig egy mobillal, aminek a hátulján csak egy fényképezőlencse van, használtál egy autót, amin nincs automata vészfékező és adaptív tempomat és a fényképezőgéped sem tudja a timelapse videókat és a szuper-lassított felvételeket.

Rád tör a vágy, hogy lecseréld az elavult eszközeidet modernekre, kerüljön bármennyibe is, hiszen az új funkciókra neked márpedig szükséged van. Szaladsz a boltba a legújabb termékért.

Hogy aztán továbbra is évente ötször fotózzál a mobiloddal és soha ne is nézd vissza a fotókat, gyorsan kikapcsold a vészfékező-rendszert a tizedik vakriasztás után és soha ne használd a timelapse és szuper-lassított felvételimódokat, miután egyszer kipróbáltad őket és nyugtáztad, hogy most már ezt is tudja a géped.

De vehetsz ruhákat is a gyerekeknek ugyanilyen hevülettel. Be sem tudod már csukni a ruhásszekrényük ajtaját, hamarabb kinövik a ruhákat, mintsem idejük lenne mindet felvenni, de te online találtál újabb leértékelt meseszép darabokat és gyorsan meg is vetted őket. (Ha veszel valamit, amire nincs is igazán szükséged, tízezer forint helyett hatezer forintért, akkor nem megspóroltál négyezret, hanem feleslegesen elköltöttél hatot.)

Vagy hirtelen rád tör, hogy nem tudsz tovább élni egy gyümölcs-centrifuga nélkül, mert az milyen nagyszerű dolog már.

Mindezeket a kiadásokat megspórolhatod, ha nem nézegeted a kirakatokat feleslegesen, akár szó szerinti, akár átvitt értelemben. Ha nincs szükséged új ruhákra, ne nézegesd, mi akciós most a neten. Ha tökéletesen meg vagy elégedve a számítógépeddel, mobiloddal, autóddal vagy bármivel, ne nézelődj feleslegesen, mik a legújabb trendek és ajánlatok.

Ne menj el bevásárlóközpontokba csak azért, mert unatkozol és ne járj boltról-boltra a barátnéddal, csak mert nincs jobb ötletetek.

A termékek legtöbb új funkciójára semmi szükséged nincs, azok csak olyan funkciók, amikkel az emberek vágyát felkeltik a még újabb termékek megvásárlására. Hányszor használtad a múlt generáció vivmányait, a HDR-t a fényképezőben vagy az automata parkolórendszert az autódban? (A mi autónkban is van, így vettük használtan. Egyszer kipróbáltam, jaj de jópofa, soha többet nem is kapcsoltuk be. Az előző gazdája is pont ugyanennyiszer használta. De gondolom sokaknál vételi szempont volt, hogy legyen benne ez a funkció, mert a reklámban annyira jól hangzik.)

Azonban a marketinggépezet képes veled elhitetni, mennyire kell neked az új funkció. Így a legjobb, ha feleslegesen nem is viszed magad a kísértésbe.

Tested is csak egy van, egy szezon pedig korlátozott számú napból áll, így arra az egy testre csak korlátozott számú ruhát tudsz felvenni, így bizonyos ruhatár mellett felesleges újabb ruhákat és cipőket venni. De például napszemüveget is csak egyet tudsz egyszerre hordani, ezért felesleges belőle négy.

Ha a megelőzés nem segített, mit tehetsz, hogy felesleges dolgokat ne vegyél?

– Aludj a dologra egyet. Vagy inkább jó sokat. 30-50 ezer forint felett tartsd be a 14 napos szabályt: legalább ennyit gondolj a vásárláson, igazán nagy dolgokon (mint például autóvásárlás), akár néhány hónapot is elgondolkodhatsz. Lehet, hogy a végén teljesen más autót veszel, mint amit akartál, ha mégis lecseréled a mostanit.

– Gondolj a nagyobb célokra, mint nyugdíj, korai nyugdíj, lakásvásárlás. Ez a kiadás mennyivel késlelteti, hogy ezeket a fontosabb célokat elérd?

– Mi mást tudnál tenni ennyi pénzből? Egy háromszázezres mobil árából némi szerencsével egy akciós tengerparti nyaralás is ki tud jönni. Melyik ad többet az életedhez, ha már mindenképp el akarod költeni ezt a pénzt? Dönts ez alapján (is).

– Tudod, hogy mid van? Sok ember nem is tudja, mennyi mindennel rendelkezik. Felmérések szerint az átlag nő sokkal kevesebb ruhadarabot mond, ha megkérdezik, miből mennyi van, mint amennyivel valójában rendelkezik.

– Mennyit fogod használni az új szerzeményedet a valóságban? Hányszor fogsz fagyit készíteni a fagyigéppel, gyümölcslevet préselni a gyümölcs-centrifugával vagy fotózni az új fényképezőgépeddel?

– Ha nem akarod, hogy tele legyen kacattal a házad, lakásod, használd a tengerész módszert. Mert egyébként úgy járhatsz, mint az átlag amerikai, aki már be sem tud állni a garázsba az autójával az ott tárolt kacatok miatt.

De a legegyszerűbb a megelőzés: ne nézegesd a kirakatot, ha nem vásárolni akarsz éppen.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

108 hozzászólás

 • G.
  jó észrevételek. Nálam ez kb. így nézett ki eddig
  lapos tv – évekig nem volt, jött az EB 2 éve, elszaladtam a boltba és 80-ért vettem ott helyben egyet (kb. 25 percig nézegettem előtte neten). Azóta heti 2x ha be van kapcsolva.
  tablet – 50x rám tört a vágy hogy vegyek egyet, mindig aludtam rá egyet, telón is elolvasgatok. Direkt nem próbáltam ki üzletben, nehogy “ne tudjak élni nélküle”
  turmix – 15 körül vettem egyet, azóta 10x ha használtam. Néha rám tör és előveszem (botmixert elajándékoztam azóta)
  elektromos fogkefe – gyorsan elugrottam boltba, 6-ért vettem+6ért tartalék fejet, megszerettem hamar
  el.borotva – 30 körül, múltkor 1 év után simát kellett használnom, kínszenvedés volt meg 6x annyi idő 😀
  laptop – munkához kellett, 300ért megvettem, azóta se bánom (azt igen hogy addig nézegettem, hogy lemaradtam a 270 ezres akciós árról)
  Sok kicsi sokra megy de időnként elkap a hülyeség 🙂
 • G.
  folyt….
  telefont 15 év alatt asszem 3x vásároltam. Az elsőt kaptam, a másodikat emlékszem ballagási pénzből vettem (polifón vagy milyen csengőhangja is volt már :O), utána valami kis menőt ami színes kijelzős, kamerás volt, aztán nagy nehezen rávettem magam egy 40 ezres okosra, azt nyúztam míg meg nem döglött, most meg egy 70 ezer körüli van, ezt is kb. addig fogom hajtani míg be nem adja a kulcsot, utána max. vmi noname kínait veszek 50 ezerért (úgyis tokban van, akkor meg halál mindegy mi van ráírva).
  Nagyon sok ismerősnél látom ezt a gyűjtögetést, az egyik végre jól keres, naná hogy egyből meg kell venni a 2,5 millás bmw-t. A másiknak iphone x mert csak, (aztán rájött hogy az arcfelismerő kényelmetlenebb mint az ujjlenyomat, de el nem ismerné 🙂 )
  A környezetre igyekszek valamennyire hatni, de szélmalomharc jórészt
 • Szabolcs
  Kopter Géza
  2018-06-12 at 16:59

  Ez így van, 250ft pl olyan kapcsoló, amivel meg tudtam javítani egy 5000-es hősugárzót, itthon nem kapható… nem kellett kukáznom vmit, aminek semmi baja.. amúgy gyerekruha, zokni, stb. teljesen vállalható.
  de akár értelmes kütyükre is jól tud jönni, sd kártya, stb…

 • ügyvéd

  Én is vitáznék a két héttel… Egy igazán szeretett tárgy (pl. egy óra, stb) még évek múlva is örömet okoz ha ránézel.
 • Szabolcs
  Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  2018-06-12 at 15:36
  : Hol talpaltattad a bakancsot?

  Nekem Pesten a Tengerszemben (Dohány u.) intézték. 15 éves bakimat kiküldték a németekhez a gyárba, kb. uennyi volt (21-22k). Az enyém Meindl, de állítólag Hanwag esetén is működik. Aki forgalmazza a bakancsod típusát, ott érdeklődj. Hónapokat spóroltam rá anno, de idén is bakancs még, és a talpalás is gyári minőségben ment, hiszen pont ott csinálták. Jó vétel volt. És még ma is kapható, nem is sokkal drágábban, mint amiért anno vettem. Ez pl. biztos nincs a ksh kosarában. 🙂

  Ha nem ilyen jellegű márka, akkor is van megoldás: Tengerszemben mondták, hogy van hazai talpalójuk is, csak az drágább lett volna és “utángyártott”, de vmit talán tudnak segíteni.

 • jami
  A kocsira a szükségest költöm (biztosítások, szervíz). Mikor megvettük egy halom hülyeséget vettem, leszoktam róla.
  A házra/kertre most sok ment, de ott is sokszor addig nézegetem, míg rájövök, hogy totál lehet élni nélküle/keresgélem inkább használtan tovább. Étkezőt keresek fél éve…
  Ruhák/cipők: a lábam nem nő, a méretem meg 15 éve ugyanaz, néha +/- 1-3 kg. Fehérnemű, harisnya, zokni kell.
  Mikor elkezdtem futni, mindenfélét vettem. Ennek köszönhetően jó ideje max. csak cipőt kell.
  Egy időben rengeteg könyvet vettem, aztán e-könyvet – most a könyvtári statisztikát pörgetjük erősen.
  Tele a az ékszeres dobozom mind szeretem. Mivel dobozt nem akarok nagyobbat, marad ennyi 😀

  Van az a kor, amikor a vásárlás kevésbé érdekes, pedig nézegetek is, csak többnyire az a vége, hogy mégsem kell.

 • Paprikajancsi007
  Szerintem nem sporolsz semmit ilyen hulyesegeken..mit szamit evi 200-300 ezer felesleges holmikra? Ahol ez szamit,ott mashol is nagy gondok vannak.
 • Petike
  @Szabolcs: ha nincs csekk, hogy akarsz csekken befizetni? 🙂 Amúgy az összegen kívül a neved, címed, a befizetőazonosító van rajta, egy 222-es egyéb postai megjegyzés, ill. a számlaszám és számlatulajdonos neve.
 • Petike
  @jurta: egyértelműen más, tudod, amelyik kulcs minden zárat nyit, az mesterkulcs, de amelyik zárat minden kulcs nyit, az elég silány zár. 😀 😀 😀
 • Kulombos
  Ha sok a megvásárolt kacat, vagy már nincs szükség valamire, akkor el kell adni. Vatera, Facebook adás-vétel csoportok jól működnek (legalábbis műszaki cikkeknél biztosan). Én az elmúlt pár évben másfél millió körül árultam ki a már nem használt dolgaimat 5e Ft-tól a 200e Ft-os tételekig. 5e alatti dolgokkal nem foglalkozom, az már nem éri meg a fáradtságot a fotózással, feltöltéssel, követéssel, postázással, ezeket inkább elajándékozom. Ismeritek a mondást: Amíg ló citrom van, veréb is van. Működik. :-)))
 • Györgyi
  300 ezer forintból akció nélkül is kényelmesen kijön egy hét bárhol Dél-Európában repjeggyel, szállodával, éttermi kajával.
 • Endre bá
  Az órámat 2007-ben vettem egy repülő fedélzetén, 100€-ért. A számomra legfontosabb funkciót, a vízállóságot és a búvár tárcsát máig tudja.
  Tavaly elkezdtem úgy érezni, hogy már divatjamúlt, le kéne cserélni.
  Később elvittem elemcserére, mondták, hogy 4eFt. Kérdeztem, hogy miért ilyen drága, amikor egy elem pár száz forint, mire közölték, hogy ez egy nagyon márkás, drága óra.
  Azóta újra boldogan hordom :)))
  (Persze az elemcserét máshol megoldottam 1500-ért.)
 • Szocske
  , pontosan, csekk az automatahoz is kell, a postahoz képest csak annyi előnye van, hogy egy csekk többször is befizetheto. És annyi hátránya, hogy 290ezer a max. összeg egy tranzakcióban.
 • Adamo
  Ha egy tárgy felesleges, annál engem sokkal jobban zavar ha egy termék nem tudja azt amit állítottak róla vagy amire tervezték, mert bugos vagy silány anyagból készült, stb. A “14 napos szabály” nálam azt jelenti, hogy online rendelem meg és így törvény adta jogomnál fogva 2 héten belül visszavihetem indoklás nélkül.
  Vásárlás előtti kutatómunka, táblázatban összehasonlítás a többi termékkel, nem a vágyakat, hanem a valódi igényeket szem előtt tartva még élvezetes is lehet. Az érzelmeket kell kizárni és akkor nem zavarnak be a “kirakatok”.
 • kritizátor
  Hát ezt a lelkész témát néhányan túltoltátok.
 • star 70
  de en olvasok mosogep es hütö teszteket:-)Mindkettöt tudom hogy milyen lesz ha tönkremenne a regi.Egyebkent itt kint ki lehet fogni nagyon olcso darabokat most egy 20€-ert vasarolt 10 eves Liebherr hütönk van,meg egy 100 €-s mosogepünk.De ha odakerülök lehet hogy megint nezünk iebayen,es csak vagyakozom tivabbra is az ujra a sok felesleges fznkcioval:-)
 • almastaska
  Én ezt egy kicsit másképp csinálom. Kb 3 havonta bemegyek egy nagy elektronikai boltba, és nézegetem a cuccokat 1-2 órán át. Elképzelem milyen lehet használni, mikor jön jól, mikor nem. Hova hogyan rakom el, “ja és azt még mosogatni is kell”. Fejben elmosogatom 15* és rájövök hogy a kis beugró hülye helyeit nehéz tisztítani, fejben fel is húzom ezen magam. És persze a szárítóra sem fér el. Ezzel így jól eljátszok és megállapítom, hogy nincs rá szükségem. Mivel fejben mindent lejátszottam, a kiélvezését és a ráunást is, nincs hiányérzet. Új autókkal ugyanez. Időnként elmegyek tesztvezetni és megállapítom, hogy nagyon szépek, jók az új autók de már valahogy elveszi a vezetés közvetlen élményét. A sebesség érzet is más egy új autóban mint a kis 2002-es Suziban, nekem az élvezetet a 130 km/h is megadja, amikor már halálfélelmem van, igazi kamikaze élmény 😛 Trafitól nem kell félni.
 • Monty
  Hát nem tudom lehet én vagyok fordítva bekötve, de nálam a nézelődés sosem fordul értelmetlen fogyasztásba. A tudat már elég hogy megvehetném ha akarnám, de nem veszem ha nem kell. És az összes jó nőt megnézem az utcán de egyszer se csalom meg a párom.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  @L70: A Tengerszembe már én is adtam le javítani cipőt, asszem a Maunához küldták Nagymarosra.
 • Szabolcs
  Csekk: köszönöm az infókat, akkor ez nem járható, marad az utalás hk-ról, attól tartok 🙁
  Kösz.

  jurta
  2018-06-12 at 16:20
  ez nagyon nem uaz. Nézni mindenki nézheti, hogy mit enged, azt ő eldönti, hogy én mit tolerálok a fogdosásból, az meg nem= a nézegetéssel, és eldöntöm, miért hagyta, vagy hagyta-e egyáltalán. Aki meg menni akar, nem tudod visszatartani, erővel semmiképp.
  Ha nem akarnák a csajok, hogy bámulják őket, akkor hordanának zsákot, és nem 10cm hosszú minit 🙂

 • VLaci
  Kinövesztettem magamban egy folyamatosan működő, elemző rendszert, ami környezettudatosságra van hangolva, és ha meglátok egy sportkocsit, akkor nem – szükségtelen – tulajdonságai, pl. gyorsulás és sebesség jutnak az eszembe, hanem a zajszennyezése és a környezet-terhelés amit okoz, így simán tudom bolygógyilkosoknak látni az ilyennel autózókat, és semmiképpen nem akarok rájuk hasonlítani.
  Jellemzően akkor veszünk valamit, ami nagyobb beruházás, ha a régi már beadja a kulcsot. Sajnos javíttatni a legtöbbször nem éri meg, pláne ha szervizbe kell vinni az eszközt, mert a saját időm a legdrágább.
  A másik nagy fejlődésem az “elég jó” fogalmának kialakítása. Ha teljesíti az igényeimet, akkor marad. Így van pl. magyarországon egy ötéves – egyszer tuningolt (SSD és + memória) laptopom, amit javíttatok megint mert zsanérja tört, de nem cserélem.
 • VLaci

  Nekem nincs mit árulnom. Addig jellemzően nem cserélünk ki valamit, amíg használható, függetlenül a kapható, mr jobb eszközöknél. A telefont cseréljük kétévente, mert az múködőképes marad, de az általam használt szoftverek újabb verziói alig futnak rajta 2 év után. A régit a gyerek kapja meg, ő kevésbé power user, a ruháimat a feleségem idővel szgényeknek szánt csomagba teszi, ha már többszöri viták és halasztott selejtezés után lemondok róluk, a sílécem 15 éves és remekül teljesít, a bringámat jó állapotban tartom.
  Most lett egy extra mobilunk itthon aminek nincs helye, és működőképes, ezt lehetne eladni esetleg. Meg van egy digitális fényképezőgép, még a telefonok előtti időből, ami múködne, de nem kell.

 • VLaci

  “mit szamit evi 200-300 ezer felesleges holmikra? Ahol ez szamit,ott mashol is nagy gondok vannak.”

  Mi családi szinten sikerrel dolgozunk azon, hogy rossz fogyasztók legyünk. Viszonylag kevés profitot veszünk ki a cégekból, így nagy pazarlásokra nincs is lehetőségünk, de a vásárlásainknál mindig ott munkál az a szempont, hogy amit veszünk, az rossz-e a viágnak, így lett pugin-hibridautónk valami nagy terepjáró helyett, illetve nem tudok nem gondolni a szállítói profitra sem a vásárláskor, és ha úgy érzem, túl sokat keresnének rajtam, akkor sem veszem meg a terméket, de ez inkább a szolgáltatásokra igaz (kávézás a westendben pl, vagy mozijegy kajával 9000-ért három embernek)

 • Tibor
  yutte en inkabb azt mondanam hogy kutyut vasarolni menjen az asszony mert tuti hogy csak azt veszi meg ami kell, ruhat vasarolni menjen az ura, mert abbol meg o nem fog venni foloset…
 • beni
  haha. Igen. Nekem mondjuk az impulzusvasarlasok a hobbijaim koze vannak berakva az eves kiadasok kozt. Amugy erre rohadt jo az amazon, ejjel bepiazva megveszed, aztan masnap reggel lemondod v nem hozod el a collection pointrol, es megy a refund automatikusan. Imadom :D:D

  Vannak kivetelek, nehany eve a szembeszomszedom egy ittas este utan autot vett az ebayen, annak nem orult masnap mondjuk…

  De igaza van a cikknek, ha nem latja a szem nem faj erte a sziv.

 • Rissa

  Hová jársz elemet cseréltetni? Nekem is vannak ilyen gondjaim.

 • Ádám
  OFF:
  Egyszer volt nálam céges pool autó ami tudott magától parkolni péntektől-hétfőig.
  Egy fél szombatom ment el azzal hogy ki-be-ki-be parkoltam 😀
 • jami
  Nekem az a megfigyelésem, hogy mikor jobban vagy pénzünk huzamosabb ideje, akkor állunk le a vásárlással igazán – lelkileg is.
  Tök szép görbét adna ez ki: nagyon spórolós időszakokban sok minden kellett volna, azaz volt rá komoly igény, de nyilván halasztottuk. Mikor végre helyreálltunk, akkor a halasztottak, addigra már agyon nézegetett/olvasott, egy részét megvettük. És mikor már beálltunk, akkor majdhogynem visszaáll a nem-veszünk-semmit állapot; csak épp az igény/vágy sincs meg.
 • Ákos

  “mit szamit evi 200-300 ezer felesleges holmikra? Ahol ez szamit,ott mashol is nagy gondok vannak.”

  Ezt a véleményt csöndben kezeltetném, semmint hirdetném komment formájában. 🙁

 • V
  “…nem tudok nem gondolni a szállítói profitra sem a vásárláskor…kávézás a westendben” ha egy szazasbol otthon megfozod a kapszulas kavet akkor tenyleg soknak tunhet egy ezres egy capuccinoert. Mikor ilyesmiken szoktam gondolkodni hogy mennyi profit lehet rajta, mindig probalom a szolgaltato szemszogebol is nezni a dolgokat: a westendben siman lehet havi 1M a hely berleti dija, az alkalmazattok bererol nem beszelve, illetve mindenutt az megy hogy keves a munkaero es nol a fluktuacio a vendeglatasban mert mennek nyugatra a dolgozok. Innen nezve mar nem is tudom mennyi ezer forintos kavet kell eladni ahhoz hogy ezt mind kitermeld es nullara jojj ki. A profit csak ezutan jon(ne)
 • Paprikajancsi007
  @Ákos

  Miert is? 10 ev alatt elmegy 2-3millio ilyenekre..de nyilvan nem teljes egeszeben “kidobott penz”,mivel hasznaltan felaron tovabb lehet adni.Vagyis gyakorlatilag 1-1.5 millio megy el ra 10 ev alatt. Es mi mulik ezen? Gazdagabb leszel tole? Igen,1 millioval.:DD Semmit nem szamit.
  Cserebe legalabb mindig uj,es garis cuccod van..es nem kell szarakodni az x eves hasznalttal.

 • jurta

  2018-06-13 at 09:24

  “Hűséget és nem vakságot fogadtam. Azért, mert a lelkész gyenge”

  “ez nagyon nem uaz.”

  Rendben, akkor tükrözzük a szituációt precízebben: ha a Te nődet bámulják (mondjuk többen is folyamatosan), és őt ezt nemhogy nem zavarja, de egyenesen élvezi, azt, tartok tőle, Egészen Más Helyzetként éled meg.

  (Csupán arra akartam rámutatni, milyen helyzetbe hozod azt, akinek kommented szerint hűséget fogadtál.)

  “amelyik zárat minden kulcs nyit, az elég silány zár. ”

  Sok sikert a párkapcsolataidhoz.

 • longbass
  13 napja érzem úgy, h KELL az új TV. Bár a “régi” 50″ smart 3D stb de nagyon tetszik egy 65″-os verzió. A 80″ verzióra még tudok nemet mondani. Még annyi adalék, hogy nincs TV előfizetésem 🙂 Azt hiszem elvesztem…
 • Zupa
  @rissa
  Az olcso elemcserevel vigyazzal, ha buvarkodni akarsz.
  Nekem az oras azt mondta, hogy itt helyeben kicsereli x osszegert, de nem garantalja a vizallosagot, vagy varok egy hetet (elkuldi specialistahoz), 2,5*x-be fog kerulni, de akkor garantaltan vizallo marad.
 • Zabalint

  A helyes analógia, ha a nőd néz meg másik férfit. Mert bizons a nők is megnézik a férfiakat. Ezzel semmi probléma nincs. Sőt, ha egy másik férfi nézi meg, azzal sincs. A flörtölés meg nem ez a kategória, de nem is volt olyanról sem szó, hogy flörtölsz egy nővel, szóval a női szemszögből sem fer felvetni.
 • Szabolcs
  jurta
  2018-06-13 at 14:18

  akit én bámulok, sem érdekel, hogy élvezi-e 🙂 Nem ez a kérdés. Tehát továbbra sem olyan a szitu. És leírtam, mi van, ha élvezi, akkor lép be a képbe, hogy én mit gondolok.

  Petikét meg félreértetted, erősen…

 • Kopter Géza
  Azt vettem észre, hogy a legnagyobb költőknél (wink!) állnak tömegében a sarokban, szekrényben, padláson a luxuscikkek.
  Pár hete eldurrant az agyam az egyfolytábani jackjavítástól, és mivel a Huawei-m is válogatós jack fronton, így vettem egy Marshall Major II bluetooth fülest. Kb. 10X annyiba kerül mint egy Xiaomi piston, de legalább nem kell már a kábellal szenvedni, a fülpárna cserélhető, az akkucsere szintén nem művészet, így ha nem törik el, vagy nem lopják el, nálam kb. örök élet. A Sandisk Sansa Clip+ Mp3 lejátszóm 8 éves, mert mindig magjavítom. 😀
  No, mutogatom havernak, erre benyögi h neki is van ilyenje, de nem használja. Másik haverom, hogyhát neki is van hasonló, de szintén csak porosodik. Mondom jóember, akkor miért nem adtad el nekem? Erre csak megy a pingvinezés.
  Egyik ismerősöm leánylakásán megláttam egy Technics hifit. Olyat, amire mindig is csorgattam a nyálam.
 • Kopter Géza
  folyt:
  Kérdezem, hogy ezt a gyöngyszemet most vetted, vagy mi? Válasz, á, ez csak egy öreg vacak, ott porosodott a padláson a fateréknál. Mondtam, hogy izé, akkor szívesen kitakarítom náluk a padlást az ilyen kacatoktól.
  És basszus, mesélem a haveromnak, hogy ennek a csajnak a szüleinél csak úgy ott porosodik egy Technics hifi, és nem akarja elhinni.
  BTW a csajnak sosincs pénze, tőlem is szokott kölcsön kérni, de már nem adok, nyalódjon meg!
 • Kopter Géza

  Attól kapok agyzsibbadást, hogy diagnosztizáltam muternak a Samsung porszívójával mi a baj, de mivel nem tartok sem csapágylehúzót, sem gázégőt, így lehet vinni szerelőhöz.
 • Petike
  @jurta: köszönöm, egy van, nem keresek mást. 🙂 Azt hittem, átjön hogy poénként írtam. 😉
 • Kiwi
  Teljesen egyetértek, én az Aliexpress-t használom ilyen örömforrásnak; időnként rendelek valami 1-2 dolláros apróságot, aminek hetekig izgulok, mire megérkezik.. megvan az új cucc öröme.
 • Andru

  Jogos 🙂
 • Nans
  Érdekes, hogy ez a bejegyzés talán inkább a “hogyan spóroljon a kisember” témába illeszkedne, de megjelentek azért a pár hete (hónapja?) már kárhoztatott elitista hozzászólások is.
  Az említett tanácsok biztosan jók, én magam elég tudatosan vásárolok. De szívesen olvasok ilyen bejegyzéseket az oldalon.
  Az autók extráival kapcsolatban csak annyit, hogy egy ráfutásgátló egy-két százezer forint, de az első alkalommal, amikor indokoltan működésbe lép, már visszahozta az árát… 🙂
  Ja, és az olcsóbb elem az órához lehet azért is olcsó, mert nem bírja addig, mint a drágább. Ráadásul sok helyen túltárolják az elemet, plusz tényleg nem mindegy, hogy van-e elemcsere után egy vízállósági vizsgálat.
 • mitel hentes
  Végtagkímélő üzemmódban vagyok, így pontosan 4 dolog érdekel a vásárlásaimnál, vagy ha bármilyen új dolgot szeretnék:
  1. Automata váltós autóm legyen. Így kímélem a bal lábamat.
  2. Tempomat legyen az autóban. Így kímélem a jobb lábamat.
  3. Az okosmobil ne legyen túl nagy és széles. Így kímélem a bal kezemet.
  4. A számítógéphez használt egér legyen ergonomikus. Így kímélem a jobb kezemet.

  +1 a többi szervem védelmében (fejem se fájjon, szívem se szúrjon, gyomrom se görcsöljön):
  Mindezeket a tárgyakat a céggel fizettettem ki.
  🙂

 • NN
  Olvasom, hogy végre talan betiltjak az EU-ban a muanyag zacskokat mert mennyire szennyezik az oceant, kontinensnyi méretu szeméttengert alkotva. Kivancsi vagyok mikor lesz emberi jog, a reklamszennyezés nélküli közterek biztositasa? Elterelik a figyelmet, atmossak az ember tudatalattijat, sokkal veszélyesebbek mint pl. a cigarettafust, melyet mar nem kotelezo beszivnunk egy ideje. Most biztos vinnyognak egyesek, hogy jaj, dehat a reklamok nélkül nem lehetne létezni igy meg ugy megszenvedné a gazdasag, stb. Nos, lennének az interneten tematikus reklamoldalak, mint a startlap, és ha mosogépre van szükséged ott fellelhetnéd az összes marka reklamjat. De csak akkor, ha szükséged van ra és ha te ugy döntesz hogy felmész arra az oldalra. Nem mindenhonnan orrba-szajba kapni. Epp a neten mar végre meg lehet a reklamokat szüntetni hatékonyan az Adblock-erekkel. Offline miért ne lehetne, utopia?
 • jurta
  Hogy szóljak a cikk tartalmához is: Bár ezen a blogon biztos könnyű ezzel felvágni 🙂 , de el sem tudom képzelni, hogy céltalanul katalógusokat, vagy áruházi polcokat nézegessek, ez olyan lenne számomra, mint busz- és vonatmenetrendeket olvasgatni, amikkel nem akarok utazni. Épp elég idő megy el vele akkor, amikor tényleg kell valami.

  (Az egyetlen kivétel a munkám, mivel a munkahelyemen egyedül én értek ahhoz, amivel foglalkozom, és a vezetőim hajlandók fejlesztésre költeni. De ott nem a saját pénzemről van szó, és a döntést sem én hozom végül.)

 • Nagy Vonalakban

  “…@nagy-vonalakban
  Én is vitáznék a két héttel… Egy igazán szeretett tárgy (pl. egy óra, stb) még évek múlva is örömet okoz ha ránézel….”

  Egy komoly óra igazából műalkotás,
  és a mint ilyen ugye örök érték és szépség.

  Egyébként a cikk mondanivalójával egy picit vitatkoznék, szerintem igenis nézegetni kell a kirakatot és időnként el kell csábulni….a vágyakat ki kell elégíteni, mert különben állandó frusztrációban fogunk élni…

  Meg kell találni az arany középutat.

 • vedini
  De jo olvasni titeket, egy-ket hozzaszolas nagyon kozel all a szivemhez…

  A legviccesebb a pool car parkolasos 🙂

  2008 ota volt ceges telom es mar nagyon untam, hogy vagy windows-os volt ceges rendszerrel vagy nagyon lassu, igy iden megvettem piszok jo aron plusz afa nelkul a legujabb almas telot, szamomra nagy osszeg volt, de nem erdekelt mert gyors, aplikaciokat telepithetek es kompatibilis ceges szoftverekkel stb nagy elmeny igy 4 honap elteltevel is
  Ahogy megvettem kijott ceges koremail lehet telokat cserelni, igy kertem a fiamnak egy “byod” kategoriaba eso franko tabletet 🙂

  Viszont:
  24 eves a biciklim, azzal jarok turara gumik continentalra cserelve
  Ceges autora nem kell kolteni, erosito hangfalak azert tuningoltak
  Kutyukre nem koltok, telo mindent tud
  Ha barmi kell, arukereso, 0 afas megoldasok
  Mas:
  Ha a legszebb a parod nem nezegetsz masokat, csak tarston orokke a lila kod

 • lucifer
  Te jóságos ég, megint itt vannak az önigazoló kommentelők tucatjai :))) Hálistenkedjetek nyugodtan, hogy milyen menő butatelefont használni, vagy egy 15.000 forintos(!) laptop beruházáson 1.5 évet gondolkodni. Ha majd Anno volt egy nagyjából ugyanilyen írás, ott valaki azt bizonygatta, hogy bőven elég Kisvárdán nyaralni. Ez pont ugyanolyan.
 • kritizátor
  bőven elég Kisvárdán nyaralni.

  Mért? Nem elég?