Heti gazdasági hírek röviden

Az amerikai ingatlanpiacon is nagy árrobbanás történt. Hiába emelkednek a hitelkamatok (egy átlagos hitel havi törlesztője már 200 dollárral magasabb, mint egy éve, az átlagos kamatláb 4,2%-ra nőtt), ha egyszerűen a kínálat töredéke a keresletnek. Januárban összesen 923 ezer eladó ház volt az egész Egyesült Államokban a Zillownál, ez a mindenkori legalacsonyabb érték, mióta rögzítik a statisztikákat. Ez a szám bő 40%-kal kevesebb, mint 2020 elején és 19,5%-kal kevesebb, mint 2021 januárjában Valami nagy dolognak kell történnie, hogy ne nőjenek idén is akár 10%-kal az árak.

A nagy kereslet a hitelállomány növekedésén is meglátszott, 2021-ben ezer milliárd dollárral nőtt a lakosság hitelállománya, az utolsó negyedévben 333 milliárd dollárral. Ilyen mértékű éves és negyedéves növekedés utoljára 2007-ben volt. A jelzáloghitelek állománya kevés híján elérte a 11 ezer milliárd dollárt 2021-ben.

A medián házár elérte a 365 ezer dollárt országosan, soha nem voltak még ilyen drágák az ingatlanok az USA-ban.

Az amerikaiak 70%-a szerint most rossz a piac a vásárláshoz és csak 25% szerint érdemes most vásárolni. Tavaly ilyenkor 37% tartotta rossz ötletnek a vásárlást és 52% szerint érdemes volt vásárolni.

Nem csak az ingatlanárak, a bérlés is expressz sebességgel drágul az Egyesült Államokban, országosan 14%-kal egy év alatt, de nagyon sok nagyvárosban 30% feletti a bérleti díj drágulása. Az ok: egy év alatt 1,48 millióval több háztartás jött létre, a gyerekek el akarnak költözni a szülői házból, szobatársak külön lakást szeretnének és így tovább. Gyanítom, az állami pénzöntés hatása ebben is benne van, hirtelen sokan érezték magukat gazdagnak egy különálló ingatlan bérléséhez. Szintén sokan kiszorulnak az ingatlanpiacról a sok éve tartó drágulás miatt, az ő keresletük is hozzájárul a bérleti piac dráguláshoz. A járvány alatti árbefagyasztás is indukálja az áremelkedést, a tulajdonosok most akarják behozni azt, amit buktak az állami árszabályozás miatt.

Az Egyesült Államokban is probléma a tanárhiány az alacsony fizetések, sok stressz, iskolai lövöldözések és egyéb problémák miatt. Egy tanár átlagfizetés 65 ezer dollár felett van évente, ami több, mint a szakmunkás minimálbér, de ott nem is ahhoz mérik magukat, ezért nagy az elvándorlás.

A drog túladagolás évente ezer milliárd dollárjába kerül az Egyesült Államoknak. Ebben az elveszett életévek gazdasági hatása, az egészségügyi többletkiadás és a drog miatti bűnözés költsége is benne van.

A nagyszerű januári amerikai munkaerő-piaci adatokat picit árnyalja az a kép, hogy a versenyszférában 300 ezerrel kevesebb állás volt, viszont az állami alkalmazásban lévők száma 768 ezerrel nőtt, így jött ki a vonzó majdnem félmilliós új állás értéke.

Az angliai Tesco vezérigazgatója szerint az élelmiszerárak várhatóan 5% körül fognak nőni tavaszig. Mivel Angliában közel megduplázódtak a lakossági energiaárak a közelmúltban, ez nagyon rossz hír azoknak, akik a fizetésük nagy részét rezsire és élelmiszerre költik.

Az angliai jegybank már 7,25%-os inflációt vár áprilisra, sokkal többet, mint néhány héttel korábban. Fel is emelte az alapkamatot 0,5%-ra. Na, ez ki is verte sokaknál a biztosítékot, 7% feletti inflációnál fél százalékos alapkamat maga a világvége, összeomlás, a háztartások hitelválsága, az elhibázott válságkezelés netovábbja. Ennyire beteg a helyzet és ennyire nehéz lesz visszaemelni a kamatokat valami értelmezhető szintre.

A FED és az angliai jegybank is idegesen figyeli a fizetések emelkedését. Az amerikai fizetések 5,7%-kal nőttek éves alapon, ami még mindig nem éri el az éves inflációt sem. A gond a gyorsuló ütemmel van, attól tartanak, hogy beindul az ár-bér spirál.

Az angliai jegybank elnöke, Andrew Bailey nyilatkozott egy érdekeset a bérekkel kapcsolatban, kapott is érte a munkavállalóktól: “Nem azt mondom, hogy senki ne kapjon fizetésemelést, de jó lenne korlátot szabni a béralkuknak, mert könnyen kikerülnek a kontroll alól a bérek.” Némileg felkapták a vizet ezen a kijelentésen a szakszervezetek. 🙂

Az európai jegybank továbbra sem veri le a poharat, hogy valamit csináljon az infláció miatt, talán(!) decemberig felemelik a -0,5%-os kamatot 0% százalékra. Ennyire telik tőlük, na. (De még ez sem biztos.) Nem akarnak kapkodni a drágák, nem hisznek az ilyesmiben, az adatvezérelt döntésben hisznek, jelentsen ez bármit is. Az európai jegybank elnöke szerint nem hogy kamatemelés nem lesz idén valószínűleg, de még a kötvényvásárlást sem vezetik ki teljesen.

Közben a német jegybank elnöke “jóval 4% feletti inflációt” jósol 2022-re és miután finoman letöketlenezte az európai jegybank vezetését, arról értekezett, hogy sokkal kisebb a kára annak, ha túl korán lépnek, mint ha túl későn.

A német ipari termelés csökkent decemberben és még mindig 5,5%-kal alacsonyabb az értéke, mint 2019-ben. A német gazdaság csak 2,8%-kal tudott nőni 2021-ben, szemben például a francia 7%-kal, most üt vissza, hogy a gyártásra szakosodtak a német cégek, amit leginkább sújt az alapanyaghiány és egyéb problémák.

A kínai export 29,9%-kal nőtt 2021-ben, ennyit arról, hogy az áruhiány okozta a hatalmas inflációt. Nem, a rengeteg plusz pénz a rendszerben okozta a megugrott keresletet, s a megugró kereslet okozott áruhiányt.

Biztos sokan vagytok, akik álmatlanul forgolódtok, hogy ki lesz Uganda következő jegybank elnöke. Nektek itt egy cikk a lehetséges jelöltekről. 🙂

1274 milliárd forintba került nettó összegben tavaly az államadósság finanszírozása, aminek az összege várhatóan tovább fog nőni idén az emelkedő kamatok és ezzel párhuzamosan emelkedő állampapír-hozamok miatt. Az államadósság mértéke durván megugrott az elmúlt két évben, ez áll a magas finanszírozási költség mögött elsősorban.

Tizenháromból tizenhárom hosszabbítót ítélt a Fogyasztóvédelem alkalmatlannak és tűzveszélyesnek, itt a lista.

Mint kiderült, az MNB vagyonának alapítványokba való kimentése (ahol ugye úgy gondolták, hogy majd “elveszíti közpénz jellegét”) szúrta az Unió szemét és már tavaly vissza kellett volna venni az így kiszervezett pénzt az MNB mérlegébe. Ez most derült ki egy uniós dokumentumból. A kormány ígérete szerint idén, de legkésőbb jövő év közepéig ez meg is fog történni.

Tavaly 351 lopott személygépjárművet köröztek, 15 éve még közel 7500 ellopott járművet tartottak nyilván egy év alatt.

Újabb három hónapra befagyasztották az üzemanyagok árát, az abból származó veszteséget továbbra is a benzinkutaknak kell állni. Ma már 50 forinttal olcsóbb a gázolaj átlagára, mint a piaci ár alapján lennie kellene.

A forint továbbra is gyenge maradt, a hét végére megint 357 forintot kell adni az euróért. (Két éve 338 forint, négy éve 310 forint volt egy euró.)

Share

65 hozzászólás

 • Slumbery
  “Egy tanár átlagfizetés 65 ezer dollár felett van évente, ami több, mint a szakmunkás minimálbér,…”

  Nem szakmunkás átlagbért akartál írni? Tudtommal az USA-ban nem is létezik olyan, hogy specifikusan szakmunkás minimálbér. A szövetségi minimálbér 7.25 USD/óra, abból napi 16 órában, minden hétvégén is dolgozva se jön ki 65 000 / év.

  Idehaza büszkék arra, hogy a diplomás tanárok átlagfizetése eléri a szakmunkás minimálbért, arra utaltam. 🙂

 • Schmitt Marika
  Nem kezdjük megint a kriptozást.
 • Alex
  “Tizenháromból tizenhárom hosszabbítót ítélt a Fogyasztóvédelem alkalmatlannak és tűzveszélyesnek”

  Oké, de azért jó lenne, ha mutatnának párat, ami jó, mert nem az érdekel, hogy melyiket ne, hanem, hogy melyik szabad megvenni. Így a tiltó listájukkal nem sokra megyek, ha venni akarok.

 • veres

  Mivel tudom, hogy közelmúltban kaptál negatív kritikát a blogos tartalmakkal kapcsolatban, itt egy pozitív: köszi hogy megírod a heti összefoglalót, tudom hogy ezt is sok munka megcsinálni. Nagyon jó olvasni így hétvégén, és az is jó, hogy gyakrabban frissül az oldal, mint régebben.

 • Csizkek
  A Bundesbank vmi foarca helyi gazdasagi hirekben ezevi min. 3 kamatemelest „igert“.
  Usa ingatlanpiacra kivancsi leszek. Jan infla adatok tul rosszak lettek. A tozsde „mintha“ egy szigorubb fed beavatkozast araz.
  Ezzel az egesszel az a gond, hogy hirtelen az egesz infla exponencialisan tud megugrani ha igy tojnak ra a jegybankok.
  De a kerdes tovabbra is, mi a sz..ba lehet tenni a megtakaritasokat.
 • Slumbery
  @Kiszámoló

  Ah, értem. Erről lemaradtam, mármint nem tudtam, hogy erre büszkék, így nem értettem az utalást.

 • pumpedjano
  Nem nagyon értek hozzá, de nem vmilyen kelendő árubavolna érdemes, ha úgyis felmegy az ára? Mondjuk vmi árutőzsdés befektetési alapba, vagy nincs ilyesmi esetleg etf-ben? Bocsánat, ha hülyeséget kérdezek, csak logikusnak tűnik nekem.
 • Satya
  T.Alex
  Az a kérdés,hogy mire akarod használni a hosszabbítót. 5-6 Ampert elbír mind. Ha számítógépet,monitort TV-t,esetleg töltőt akarsz rádugni…arra jó. Ellenben meggondolandó olajradiátor,vasaló,bojler,vízmelegítős mosógép rádugása. Mikró határeset,bár az meg rövid ideig “megy” Az a probléma,hogy nagyon vékony bevezető kábellel készítik. 16Ampert ráírják,de ahhoz 3x 2,5 mm/2 vezeték kellene. Jó ha van 1-1,5 mm/2,az meg órákig nem szereti a 16A-ert /Egyszerűen melegedni fog/
  /Meg kell nézni,hogy a fogyasztókra milyen teljesítmény van írva/ 1000-1200W még mehet.
  Persze ez az elosztóba bedugott össz teljesítmény !!!
  Másik lehetőség,vársz a Fogyasztóvédelemre,hátha valamikor engedélyeznek egy típust.
 • Cerpa
  Ha már Amerika és drog szóba került:
  (AZ AMERIKAI ÁLOM. Szerző: Kásler Árpád: Megjelent: 2022. január 25., kedd). Philadelphia január 2022. Talán ide kéne az amerikai adminisztrációnak több figyelmet fordítania, nem az orosz medve orrát birizgálnia, mert a medve nem játék.”
  youtu.be/4Ef16l9JGfs
 • Monziee
  Igen csak meglepődnék ha Ugandában nő lenne a jegybank elnöke. Nálunk ilyen szóba jött egyáltalán?
 • Ez a brokkoli a kormányzó
  Azon merengek látva az USA ingatlan drágulásait, hogy vajon tényleg a csok+zöld hitel, azaz az állami ösztönzők a felelősek-e az ingatlandrágulásért Mo-on, mert ugye USA-ban nincs csok, családpolitika meg ingatlanpiaci beavatkozás, mégis brutális a drágulás. A német építőanyagpiac is 9% dráguláson van túl éppen.

  Nem volt sokkal jelentősebb-e nálunk js az általános trend, amiket USA-ról írt @kiszamolo: kamat alacsony volt, munka miatt költözünk vidékről város felé, agglomerációba, illetve a növekvő komfortigény, épületgépészeti, hatékonysági elvárások? Nem hiszem, hogy a CSOK-ot ennyire üldözni kellene, máshol összehozzák nélküle is az elszálló árakat, ahol még nyertes gyerekek sincsenek. 🙂

  Mit gondoltok?

 • bicskanyitogato
  Köszi az e hetit is! Szeretem ezt is, meg a kicsi, rövid híreket is, amikből most sok van, mert szép színesek a képek…
  Ne törődj senkivel, amiről kedved van, arról írj, csak aztán dobd be a közösbe, hogy a kommentekben mehessen a “cinca”!
  Hígul-hígul, de szórakoztató.
  Üdv minden bitkolynosnak is, persze!
 • TT

  Azért az egy kicsit furcsa, hogy “A haza pártja” (korábban “A haza nem eladó”) vezetője az orosz agresszió küszöbén az oroszok oldalára áll és ehhez a téma szempontjából tök irreleváns amerikai droghelyzettel próbál az érzelmekre hatni és az USA ellen hangolni. Azt hiszem ez is a szalmabáb-érvelés egy példája.
  Ha valóban a haza érdekeit nézi, akkor ezzel vajon mi lehet a célja? Szerintem joggal merül fel bennem a kérdés, hogy pontosan melyik hazára is gondol. Előbb-utóbb kibújik a szög a zsákból.

  Egész Európában az oroszok pénzelik a szélsőjobbot, ez nem nyílt titok, hanem egyáltalán nem titok. Magyarokat éppúgy, mint mondjuk a franciákat.

 • testemen a jel
  Ha valóban az lenne a politikai cél, hogy az üzemanyagárak megfizethető szinten maradjanak, akkor lenne bármi akadálya annak, hogy az állam NE ilyen kommunista módszert alkalmazva célozza be ennek a célnak az elérését? Járható út és hatásos lehetne pl. az, ha ugyanerre az időszakra elengedik az ÁFA-t? Illetve: lenne jogi lehetőség a jövedéki adó ideiglenes csökkentésére/elengedésére ugyanerre az időszakra?

  Persze tisztában vagyok azzal, hogy az elvtársaknak pont nemrég sikerült összehozniuk a magyar történelem legnagyobb államadósságát és államháztartási hiányát, amiből tisztán látszik, hogy pont 180 fokban ellentétes a céljuk azzal, hogy az állam magán spóroljon. Ezt is elnézzük nekik. Nekik bármit.

  Mint ahogy elnézzük nekik azt is, hogy a 12 éve tartó brutális forintgyengülés az elsődleges oka annak, hogy a benzinárak az egekbe szöktek. Nekik bármit elnézünk.

 • Surci
  Csak a szokásos: kamatot kéne emelni de nem lehet mert akkor mindenki csődbe megy, viszont ha nem emelünk akkor meg a pénz megy tönkre.

  FED 2%-ra tervezi a kamatot az idén, ettől már elég sok mindenki bedőlne. Mindezt úgy hogy 7.5% az infla és gyorsul + ahogy írtad, ár-bér spirál is kinéz.

  ECB-t értem valahol mert a mediterránum megint bekakukkolna, csak a németek és a többi finanszírozó nem tudom meddig fogja ezt engedni, őők elég érzékenyk az inflára.

  Ahogy a magyarok is, úgyhogy egy kis pénzeső nem árt még az égő házra, illetve választások utánra is ingyenmnden lett ígérve.

 • Sasfiók

  Vannak olyanok. Én főleg kávéba fektettem (Wisdomtreenek van coffe etc-je, de kakaó is meg mások). Laza 73%ot hozott 3 hónap alatt mire eladtam. Kockázatos persze, mert nagy lehet a volatilitás, illetve sok utánaolvasást is igényel. Viszont nagy a kockázat, amit el kell viselni.

 • Mihez kepest gyenge a forint
  Tovabbra is gyenge forint…mihez kepest? 4 ev alatt nincs meg az evi 5 szazalek atlag se… de ijesztgetesnek jo lett :)))

  De most meg egy ev alatt sok egyeb tenyzo miatt (plusz a legfobb aremeles oka hogy a cegek rajottek hogy a vasarlok ugyis kifiizetik a magasabb arat is pl ikea) dragult minden, engedjuk mar el a deviza miatti arnovekedes propagandat… 1 eve ennyi vagy magasabb volt az eur huf arfolyam.
  De ikean kivul masik 2 aprobb pelda : apenta 350 lidlbe, kis boltba 290 kb, ugy hogy lidlnek sztem van mennyisegi kedvezmenye :)) . Spar mizo laktozm 1.5 470, tesco 380, ez most nem olyan mint az apentas csak erdekes egyedi arkepzes 2 hasonlo ereju elelmiszerboltnal.

  Mihez képest gyenge a forint? Vicces vagy. Mindenhez képest. A teljesség igénye nélkül nézd meg 2010 és 2022 között a cseh koronát, román lejt, horvát kunát, bolgár levát, szerb dínárt, lengyel zlotyt.

  Csak a török líra és talán a rubel múlta alul, de abban nem vagyok biztos.

  Neked évi 5% gyengülés egyébként kerekítés hiba csak? Mert szerintem gyalázat.

 • Kunhalmi
  Szerintem az ingatlan árak nem fognak megállni, illetve csak kis időre, fél, egy év.
  Az infláció még előttünk van, ez még semmi.
  Fed is ha komolyabban kamatot emel, lehet még nagyobb bajt csinál.
 • GrandMasterB
  /off-topic

  Kis komkel. Új építésű házaknál 11-ből egy darab elfogadható minőségű:
  komkel.blog.hu/2022/02/11/uj_epitesu_haz_szemle_engedd_el

  Lassan a hitel visszafizetésénél nagyobb kockázat lesz a minőség hiánya.

 • Mihez kepest gyenge a forint
  Kiszamolo : nyilvan gaz az evi 5 szazalek gyengules.
  De 2 dologra akartam/szeretnem felhivni a figyelmet, az egyik az, hogy felesleges most az euro huf arfolyamot felemlegetni, barhol lehet 350-370 kozott a kov fel evben. Lathatoan nem emiatt dragult barmi is az elmult fel evben mert 1 eve is ennyi volt az arfolyam.

  A masik pedig, hogy remelem azt senki se gondolja/gondolod, hogy ha holnap 300 lenne az euro huf, akkor mondjuk legalabb 10 szazalekkal olcsobb lenne az importalt farmer, ipad, elelmiszer stb stb. Megmondom nem lenne, csak nagyobb profit lenne a cegeknek. Erre irtam, hogy ha egy vasarlo kifizeti a mai arat akkor nem lesz egy vallalkozas se jofej, hogy majd olcsobban adja mert eur huf javult amin o beyzerzi x euron.

 • Geza
  a buy now pay later modellek drasztikus térnyerése is masszívan fűti a piacot…

  ft.com/content/cf93cd47-21cb-4de3-b201-41f150f5a0e0

 • Alfa

  Elég ránézni az EUR/HUF vagy a USD/HUF 10 éves grafikonra, hogy lássuk itt 10 éve a lakosság szisztematikus kirablása megy. Az is hülye aki magyar állampapírt vesz szerintem, az elmúlt 5 év inflációja mellett az állam a saját megtakarító állampolgárai kirablásával menedzseli a saját adósságát.
 • gaborr
  Hiányolom a megjegyzést a magyar helikopterpénz érkezéséről (már akinek megjött), amitől lehasalt a fél magyar bankvilág.

  Emlékszem, hogy a pándémia kellős közepén mindenki teljesen elképedt, hogy USA-ban mindenkinek $1000-t utaltak, náluk meg most akár $2000+ is üthette a markát a becsületesen adózó munkavállalónak 🙂 Azért csak jobban teljesítünk, mint a nyugat 😉

  Az inflációt illetően meg nagyon út tűnik, hogy senki sem bízik a pénze vásárlóerejében (én sem) és az is árat emel akinek semmi oka rá, de be akarja magát biztosítani. Így indul a spirál. Érdekes lenne arról is tanulni, hogy egy ilyen spirálból (global szinten) hogyan lehet egyáltalán kijönni? és milyen áron?

 • Kristóf

  USA lakosság nő, és nagyon sokan akarnak bevándorolni, ellentétben Magyarországgal. Itt az ellentétes strukturális folyamatok ellenére nőttek így az árak.
 • Kristóf

  Holnap valószínűleg nem lenne olcsóbb (az átárazás kényelmetlen és költséges), bár egy 20%-os forinterősödésnél ez sem elképzelhetetlen. Viszont sokkal tovább adott áron adott termék (hiszen az átárazás kényelmetlen és költséges + verseny), így idővel a fogyasztónál csapódna le a hatás.
 • Surci

  Volcker-pillanat. Más út nem lesz.
 • H.Péter
  Elnézést mindenkitől, de ez nagyon kijön belőlem..
  Van egy célunk párommal… egy autó vétel. Nem sok, 1,5 – 2 millió forintos cél, de az 1 éves vésztartalékokat betartva, lakáshitelt fizetve, havonta lassan haladunk felé.
  Jött a csodás SZJA visszatérítés és tücsök kolléga zsebből fizeti az új tv mellett.. (ismerős meg új autó önerőnek dobja be a hitel mellé)

  Az ember sokáig nyel, de a lakáspiaci “támogatás” nekünk csak a felvert árak voltak, most fizettük ki a NAV-nak az adót, folyamatosan képezzük magunkat, megyünk előre, de már nagyon fáradunk ezek miatt.

  Annyi a bűnúnk, hogy 20-as évek közepe/végén nem házasodtunk össze, és még nincs gyerek.

 • EL Presidente

  1. Az USA-ban 1000$ alanyi jogon jár. MINDENKINEK!
  2. Az ittoni rendszerben a már befizetett adód egy részét kapod vissza családosként a szabályozás alapján.
  azaz óriási az eltérés a két kezdeményezés között. ( Adózik, munkanélküli, családos,egyedüli stb. )
  3. Mindenhol infláció van. Termelési láncolatok széttagozódtak, a logisztika, nyersanyag, termék, szolgáltatás akadozik, igények meg nőnek. Ez most a helyzet. Természetes az infláció. Erre még olajként egy ukrán konfliktus maga lesz a pusztítás.

 • Joy
  Szerinted az okos mit vesz, ha a hülye állampapírt?
  A kispénzű, pár százezres/milliós megtakarítással rendelkezőknek milyen alternatívát tudsz javasolni? Olyat légy kedves, aminek azonosak a paraméterei, azaz költségmentesen tartható, likvid, és forintban (forintban számolva) évi 5% BIZTOS hozama van. Kíváncsian várom a javaslatokat.
 • xavv
  Szerintem is kevés szó esik a helikopterpénzről. Én döbbenetes mértékű inflációra számítok. A 7,9% KSH-kamu az még “békeidőben” jött ki, najó, az emelt minimálbér már benne van.
  Azóta kiosztották az szja visszatérítéseket, a választások után pedig – eredménytől függetlenül – el lesz törölve az üzemanyag-plafon, és a csirkefarhát is visszamegy 🙂 A kamatemelés(ek) pedig annyit ér(nek) mint a kutya vacsorája.
  Szerintem sóvárogva fogunk visszagondolni, hogy de jó is volt, amikor csak 7,9% volt az infláció….
  Vágok be mindent euroba.
 • Lapát
  USA-ban es Nemetorszagban nincsenek ugy hirdetve ingatlanok, hogy ilyen feltetelekkel ennyi, olyan feltetelekkel annyi, szokeknek olcsobb, afroamerikaiaknak dragabb.
  Magyarorszagon meg ha felmesz barmelyik hirdetesi oldalra, az ujepitesuek jelentos hanyadanal talalod meg a szoveget a leirasban, hogy “CSOK igenyelheto. Ebben az esetben az ingatlan vetelara….” es koveti egy XY millioval magasabb osszeg.

  Szerinted akkor volt olyan alaptalan arfelhajto hatasa a piacon? (koltoi kerdes)

  PS: nekem az a magas, hogy a rezsidemon brigad vegig tudja jarni egyesevel a boltokat hol mennyi a csirkefarhat, es birsagolni, ellenben a csaladbarat brigad a karosszekbol sem tud vegigporgetni par oldal ingatlan.comos hirdetest es olvasassal kiszurni azokat akik meg a kirakatban reklamozzak is, hogy igen, ok alaposan at szeretnek verni a vasarlot….

 • csgary
  “Egész Európában az oroszok pénzelik a szélsőjobbot, ez nem nyílt titok, hanem egyáltalán nem titok. Magyarokat éppúgy, mint mondjuk a franciákat.”

  Erre mondjuk bizonyítékokat tudsz szolgáltatni, vagy csak visszaböfögöd amit a nyilván független fősodrú médiában olvastál, mondjuk amellett hogy az amcsik már azt is tudják milyen kamufilmet fognak forgatni a ruszkik hogy az ukrán lerohanást megindokolják? Az átlátszó és hiteltelen hecckampányt nem kéne ide is berángatni.

  A stílusod minősíthetetlen szinte mindig. Vagy változtatnsz rajta, vagy örökre kiváglak.

  Olvass utána, ha érdekel, nagyon sok forrás van rá.

 • AngelCow

  5 évvel ezelőtt vettem egy biciklit 1000 euroért, most ez a bicikli ugyanúgy 1000 euróba kerül, de a magyar pénztárcát bőven nagyobbra kell nyitni.
  A termékek egy része külföldről jön (IT cuccok, autó, bicikli), és ezeknek az árát az EUR-HUF árfolyam határozza meg. Szóval igenis számít azaz 5%. (5 éves távlatban kb. 20%)

 • eLemlámpa
  Nekem amúgy az jutott eszembe, hogy ha itt is lesz majd olyan, hogy a gáz meg a villany többe fog kerülni, nem sokkal, csak mondjuk 3-4x, akkor azokkal a kifűthetetlen hulladék putri lakásokkal, amik most állítólag csillió millió forintért kelnek el, mi lesz? Mert ha mondjuk most havi 40 ezerért fűtik vele az utcát, azt még úgy látszik kifizetik, de 4×40?
 • Kiszamolo
  Mint az angoloknál: rezsi a duplája, kaja folyamatosan drágul, hiteltörlesztő 30%-kal nő. Ehhez még egy recesszió, sokan gondban lesznek. De attól tartok, majd megint megmentik őket.
 • EEngin33r

  Szépen keresi majd most mindenki, hogy a hosszabbítót milyen kábellel szerelték, kutatják a 3×2,5mm^2-t, megveszik, hazaviszik és bedugják a dugaljba ami 3×1,5-tel van behúzva főelosztóig a házak 90%-ában.. Tehát gyakorlatilag nem csináltak semmit. Hamis biztonságérzet.

 • Janivagyok

  Az a kérdés, hogy miből lesz pénz a kimentésükre? Én amúgy erősen gondolkodom, hogy külföldi szolgáltatóhoz átmentem a befektetéseimet (részvény), akár bukóval is, mert könnyen válhatnak célponttá a megtakarítások. Ezért nem is fektetek magyar állampapírba, mert ha itt gazdasági/pénzügyi borulás lesz úgy einstandolják, mint a huzat és a többség még tapsikolni is fog hozzá.

 • beetle
  Többek közt ezért is volt baromság a rezsiharc. Ezerszer több értelme lett volna szociális alapon kisegíteni azt, aki tényleg rászorul ahelyett, hogy mindenki számára megy a “rezsicsökkentés”. A NAV-nál minden adat megvan hozzá, biztos meg lehetne oldani a nehéz helyzetben lévők csoportjának meghatározását. Azt, akinél új lapos TV van, 150 ezres telefon, meg hitelre vett új kocsi nem tartom rászorulónak.

  “De attól tartok, majd megint megmentik őket.” Baráti társaságban többen is vagyunk (köztük mi is), akik pont emiatt vagyunk borzasztóan kiábrándulva a szorgosságból, mértékletességből, miközben a világ gazdasága a tudatlan vásárlót, eladósodót támogatja, miköben a hozzám hasonlók megtakarításait szándékosan elinflálja. Nem vagyok egy kesergős típus, de fogy az energia és nincs stabil jövőkép. Aztán szidják a fiatalokat, hogy nem akarnak gyereket…

 • Puffogok
  Arra még mindig nem nagyon látok ötletet hogy mi lenne az okos magatartás ilyen helyzetben. Koromból adódóan nem éltem át ilyesmit, 2008-ban bohó fiatal voltam.
  Megtakarítás megy, állampapírban ott van az amihez akkor nyúlnék ha nem jönnek bevétel egyáltalán, a többi ETF-be megy. De most már erősen gondolkozok hogy egyszerűen amit lehet felélek. Annyira rohan fel mindennek az ára, hogy egyszerűen előre kellene hoznom az összes tervezett vásárlást – kellene lassan új telefon, laptop melohoz, egyszer úgyis kell majd új ruha, ezer apróság ami a jo lenne kategória. Mire varjak? Sporoljak tovább miközben az áremelkedést se tudja kompenzalni a befektetés hozama?
 • Tothger
  “A medián házár elérte a 365 ezer dollárt országosan, soha nem voltak még ilyen drágák az ingatlanok az USA-ban.”

  “Az Egyesült Államokban is probléma a tanárhiány az alacsony fizetések, sok stressz, iskolai lövöldözések és egyéb problémák miatt. Egy tanár átlagfizetés 65 ezer dollár felett van évente, ami több, mint a szakmunkás minimálbér, de ott nem is ahhoz mérik magukat, ezért nagy az elvándorlás.”

  Azaz az alulfizetett tanárok már csak 6 évi fizetésükből (365/65) tudnak venni egy medián árú házat.
  Ez borzasztó!!! 🙂

 • Belavoltam
  Milyen alacsony kockazatu megtakaritast / befektetest javasolsz a magyar allampapirok helyett?
 • Giorgio
  Igen, ez a Kensigton-i rész nagyon meredek. Bár szerintem pont, hogy nem is akarnak nekik segíteni. Az alap probléma, hogy drágák a drogok, bár igazából filléres anyagokról beszélünk. Egyszerűbb lenne az ilyen szenvedély betegeknek ingyen adni, orvosi felügyelettel és akkor nem azon kattognának egész nap, hogy miből lesz pénze drogra.
 • axt
  Azt azért tegyük hozzá, hogy pont az ilyen nagyfogyasztású eszközökre, mint az olajradiátor, bojler, vízmelegítős mosógép van ráírva, vagy legalábbis a kézikönyvében, hogy ne dugd rá hosszabbítóra. És pont ezért, mert a gyártó nem vállal felelősséget más gyártó hanyagsága miatt. Persze ezt lehet tovább ragozni, hogy mi van akkor, ha már eleve a falban van a turpisság, de akkor oda lyukadunk ki, hogy sehova se dugjunk semmit se. Mellesleg, bojlert eleve tilos konnektoros kivitelben szerelni. Annak tudtommal fix bekötés kell, szigorúan kétpólusú kapcsolóval. Persze, tudom én, hogy kishazánkban sok helyen nem így van, mert a szomszéd Józsi megmondta, hogy okosba olcsóbb 🙂 Nem is okoskodni akartam, csak gondoltam jobb, ha ezzel tisztában van a nagyközönség.
 • beetle
  Off:

  “Az új PEMÁP kibocsátásával párhuzamosan a 2025/Y és 2027/X sorozatok megvásárlását utoljára 2022. február 15. napjáig, 2022. február 16-i értéknapra tudják kezdeményezni.”

 • videkrol-jott-ember

  Eszembe sincs ujabb hitel onerobe fizetni, vagy elverni a penzt.
  Valamennyi megy majd belole allampapirba, a tobbi EUR -> ETF.

 • axt
  Ezt mindenki eldönti magának ideológiai alapon, hogy mit gondol. Én személy szerint ezeknek az embereknek nemhogy drogot, de semmit sem adnék. Ők döntöttek így, másszanak ki ők belőle. Megjegyzem, volt drogosok mondják mind ugyanazt, hogy egy drogos addig csinálja, amíg ő maga nem dönt úgy, hogy ebből ki kell mászni. Semmiféle külső hatás nem használ. Ha adod nekik a drogot, még annyi motivációjuk se lesz a kimászásra, mint amennyi most van. Persze, ha adod nekik, úgy lehet hamarabb halnak meg, akkor a probléma úgy is megoldódik. De akkor is azt érzem, hogy más szenvedélybetegségét nem az adófizetőknek kellene állniuk. A megoldást maximum kényszergyógykezeléssel tudnám elképzelni, úgy, hogy szó szerint kivonulna egy TEK-szerű csapat, bezsuppolnák őket valami börtönbe, és akkor józanítanák őket a szakemberek.
 • TT

  Az, hogy valaki hány évi fizetéséből tudna lakást, önmagában még nem jelent semmit. Az fontosabb mutatószám, hogy hány évi megtakarításából tudja ezt megtenni. Ahol magas a megélhetési költség, ott nehéz félrerakni 6 évi fizetést. Szerintem nálunk sem jellemző, hogy az embereknek 10M Ft megtakarítása lenne.
 • más

  A függőséget egy kicsit meg kell érteni mielőtt elítéli az ember. Ma már remek anyagok vannak ehhez a neten. Ítélkezni a legkönnyebb felettük. Képzeld el ha az általad leírt forgatókönyv egy a te gyengeségedre lenne érvényes.

  A témához visszakapcsolódva amúgy érdekelne annak a gazdasági hatása, hogy az USA (vagy akár Borsod) munkaképes lakkosságának mekkora hányada inaktív a drogok révén. Korábban is voltak ezek a láthatatlan társadalmi rétegek és mindig elfedődnek az aktívak hozzájárulásain? vagy igazából kimutatható, csak senki nem akarja látni/láttatni.

 • bpeti
  zsiday.hu/blog/legjobb-10-év
 • Mihez kepest deviza
  Angelcow: rendben, tovabbra is engem foleg az zavar, hogy mindig a devizat emeljuk ki elsosorban, mert azt konnyebb lenyomni az emberek torkan, kozbe meg elvileg a fatol kezdve a chipeken at minden dragult mert hiany van. Az hogy ez tenyleg valos vagy nem, mesterseges vagy tenyleg csak igy jottek ossze a dolgok az mas kerdes. A lenyeg, hogy mar barmit mond barki, hogy miert novekszik egy termek ara, az a vasarlok 90 szazalekanak kb mindegy ugyis megveszi majd a termeket. Csak ne a devizan lovagoljunk mert pont nem ment semerre az elmult 1 evben. Kozben meg amit vennek majd Ikeaban kanapet 120 ezer lett, 1 honaoja meg 80 volt. 50 szazalek dragulas, nem tudok mit kezdeni vele mert meg minsig jo ar ertek arany es tetszik is, megfogom venni, ez van, 50 szazalekot buktam, 40 ezret. Netto fizum meg akkor fog ennyivel noni a kov honapokban ha munkahelyet valtok.