Hogyan spórolj vagyonokat a gyógyszertárban?

A gyógyszertár is egy olyan hely, ahol az emberek rengeteg felesleges pénzt elköltenek a marketing miatt. Ha lázuk van, ha fáj valamijük, ha influenza gyötri őket, nem hatóanyagot, hanem beléjük sulykolt termékneveket keresnek.

Pedig nem a márkanév az, amitől elmúlik a fejfájás, hanem a gyógyszer hatóanyagától. Ha tudnád, mire van szükséged, 20-40%-ot spórolnál minden egyes alkalommal, amikor nem márkanevet, vagy túldimenzionált extra tulajdonságot akarnál megvenni.

Az “extra strong” gyógyszer nem tud semmi többet, csak dupla annyi hatóanyag van benne, mint a normál kiszerelésben, vagyis ugyanott lennél, ha bevennél a normál gyógyszerből kettőt. Ugyanígy a “mild” se más, mintha felet vennél be egész tabletta helyett.

Az egészben lévő tabletta lassabban oldódik fel a gyomorban, mint a folyadék, ezért sokan veszik a “rapid” fájdalomcsillapítókat. Pedig az összetört vagy vízben oldott tabletta is gyorsabban oldódik és szívódik fel, mint az egészben lenyelt. (Vannak gyomorsavnak ellenálló gyógyszerek, azokat eszedbe ne jusson összetörni, azok okkal vannak így gyártva. A többi 99%-ra igaz ez.)

Összecsomagolunk két-három hatóanyagot, teszünk hozzá citromaromát  és egy kis cukrot és máris tizenötszörös áron árulhatjuk, mint komplex, egyszerre mindent gyógyító csodaszert. Pedig bevehetnél három olcsó tablettát is és ugyanott lennél. Csak tudni kellene, mit jelent a három hatóanyag a tasak oldalán.

(Előfordulhat, hogy valamelyik vivőanyagot rosszabbul tűr a gyomrod, mint a másik, hasonló termékben. Ilyenkor érdemes a másikat venni, akár olcsóbb, akár drágább. De ez nem gyakori eset. S nem biztos, hogy pont a drágább a jobb neked.

S ha az orvosod felír valami komolyabb betegségre egyfajta tablettát, miközben van olcsóbb, kérdezz rá, hogy az is jó-e. Ha azt mondja, hogy nem, mert a drágább jobb ezért meg azért, ne okoskodj, hallgass rá, biztos jobban tudja. De a cikk a faék egyszerűségű gyógyszerekről szól, amiket gyakran akár be sem kellene venned, mégis ebből veszik a legtöbbet az emberek. Csak a marketing alapján döntenek, mert az a legegyszerűbb. S a legdrágább is.

Igen, vannak spéci vas meg mangán tabletták, amik jobban szívódnak fel. Kérdés, hogy ér-e annyival többet vagy egyáltalán szükséges-e, hogy szedj ilyet.)

Adél volt olyan jó és írt egy cikket a témáról. Következzen az ő írása, amit ezúton is köszönünk.

Az írás a „Mi a legnagyobb pénzkidobás, amit az emberek elkövetnek?” cikkben olvasható „A gyógyszertárban reklámot venni hatóanyag helyett. 400 mg ibuprofen az, ami csökkenti a fájdalmat, nem az agyonreklámozott márkanév, ami miatt ötször annyit adsz ugyanazért a hatóanyagért.” gondolat kifejtésére született.

A kémia tipikusan az a tudomány terület, ami a többséget nem igazán vonzza, és ehhez hozzájön a magyar oktatás sajátossága: csak a lexikális tudás a fontos.

Hogyan használja ezt ki a gyógyszeripar?

Az emberek gyógyszerneveket, reklámokat, és dobozokat társítanak a fájdalomcsillapítók mellé, nem pedig azt nézik, hogy melyik gyógyszergyár adja olcsóbban az adott hatóanyagot.

De miért van az, hogy egy-egy gyógyszergyár kedvezőbb áron tudja adni a hatóanyagot?

Ehhez ismerni kell az originális és generikus gyógyszer fogalmát. Egyszerűen elmagyarázva van egy gyógyszergyár, ami rengeteg pénzt, időt fektet be kutatásokba, és kifejleszt egy saját hatóanyagot. 15-20 évig is eltarthat, amíg egy hatóanyag a polcokra kerül, és addig rengeteg kísérleten, vizsgálaton esik át, egyszerűen mondva „csak a pénzt viszi”, amíg nem kerül a gyógyszertárakba. Utána 20-25 évig szabadalom védi, amíg más gyártó nem forgalmazhatja az adott hatóanyagot.

Azonban a szabadalom lejárta után a többi gyógyszergyár is be akar robbani a piacra, kiszorítva az eredeti gyógyszergyárat, azzal az előnnyel indulva, hogy nekik már nem kell 15 évig pénzt ölni kutatásokba, hanem „csak” gyártani. Az ilyen gyógyszergyártókat hívjuk generikus gyógyszergyártóknak (pl. egyik legismertebb a Teva, azért olcsóbbak a gyógyszerei).

A marketingről sem szabad elfeledkezni, a reklám árát a fogyasztóval fogják visszafizettetni.

Például a tévéből, újságból ismert készítmények fejfájásra, lázcsillapításra: Rubophen, Algopyrin, Aspirin, Nurofen, görcsoldók közül pedig a nospa.

Milyen alternatívák vannak, mert nem a márkanév, hanem a hatóanyag az, ami használ. (Az árakat a házipatika.com-ról néztem.)

Paracetamol:

A paracetamolnál fontosnak tartom megemlíteni, hogy könnyű túladagolni. Egyszerű példa: lázas vagyok, veszek be egy rubophent. Hmm, még mindig nem vagyok jól, iszom egy neocitránt, úgyis azt láttam a reklámban. Hopp, folyik az orrom, arra jó lesz a coldrex, és máris sok paracetamolt vittünk be a szervezetbe, holott csak el kéne olvasni mindegyik dobozon, hogy mi a hatóanyag, és mennyi az ajánlott dózis, de itt megint csak visszakanyarodok a kezdőmondathoz, hogy vizuálisan jegyzünk meg gyógyszereket, nem hatóanyag szerint.

Acetilszalicilsav, vagy ismertebb termékként az aszpirin:

Ibuprofen:

Drotaverin-hidroklorid:

100-200 forint különbség fel se tűnik a többségnek, de ha jobban belegondolunk, hány doboz gyógyszert veszünk életünk során?

Személyes „kedvencem” az, amikor ismert hatóanyagot tesznek egymás mellé, és eladják úgy, mintha feltalálták volna a spanyol viaszt.

Konkrétan az Algoflex-M nem szól másról, mint hogy a nospa mellé bevehetünk akármilyen ibuprofen tartalmú másik fájdalomcsillapítót, de e helyett eladnak a népnek 6 db-os kiszerelésben (!) csini rózsaszínre és sárgára kiszínezett „női fájdalomcsillapítót”. Teljesen felesleges megvenni külön így, drágábban.

Multivitaminok

DM saját honlapján:

DM 100 db-os: 1399 Ft (13 féle vitamin, a napi adag átlag 100%-a, 8 féle ásványi anyag plusz lutein és coenzim Q10. Egy tabletta ára 14 forint.)

Rossmann 100 db-os:1399 Ft

Actival 30 db-os: 2499 Ft (13 féle vitamin, 11 féle ásványi anyag plusz lutein, béta-karotin és likopin). Egy tabletta ára 84 Ft.)

Centrum 30db-os: 2999 Ft

A drogériák saját márkás étrend-kiegészítőjén több ezret is lehet spórolni.

Külön kitérnék az MLM hálózatban kapható termékekre (csak az étrend-kiegészítőkre fókuszálva). Össze nem tudom számolni, hogy (a fiatal korom ellenére) hányszor akartak ilyenbe beleszervezni, egyszer rávettek, hogy menjek előadásra is. Úgy voltam vele, hogy azért nem kell fizetni, hát legyen, meghallgatom. A hölgy, aki tartotta, valószínűleg soha nem tanult biológiát és kémiát –vagy csak nagyon régen-, gyógyszergyárba pedig kizárt, hogy valaha is betette a lábát.

Elhangzott mondatok:

-ezek természetes anyagok, nem pedig mesterségesek

-ezeknek nincs mellékhatása, bezzeg egyes vitaminokhoz oda is írjak, hogy a mellékhatása miatt kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét

-én nem a gyógyszergyártók vackait fogom megenni, és a gyermekemnek sem adom, ami tele van mesterséges adalékokkal (itt már kezdtem elveszteni a türelmem)

Pedig a valóság:

-ugyanúgy gyárban állítják elő, ergo mesterséges

-mindennek van mellékhatása, ha ész nélkül adagolják, a papírra meg mindig ráírják, hogy kérdezze meg orvosát, mert rá KELL írni

-a gyógyszergyártók „vackai” a legszigorúbb előírások és bevizsgálások mellett készülnek, ami eltér a normától, megy megsemmítésre. Adalék meg mindenben van, anélkül nem állna össze a tabletta, vagy nem lenne színes/ízes. Különösen igaz egy a gyerekek számára készült csili-vili étrend-kiegészítőkre.

Szóval miben más egy MLM rendszerben kapható készítmény? Abban, hogy mire eljut a fogyasztóhoz, mindegyik szinten ráteszik az ügynökök a jutalékukat, így pl. egy sima multivitamin 10 000 Ft, pedig semmivel se tud többet pl. a DM-es 1400 Ft-nál. A béke kedvéért hangsúlyozom, hogy nem azt mondom, hogy rosszak ezek a termékek (mert nem azok), de irreálisan drágák.

Amit pedig végképp nem tudok megérteni: fogyókúrás étrend-kiegészítők. Ennél nagyobb pénzkidobás nincs. Sok ember mért hiszi el, hogy ha bevesz valamit, akkor majd magától lemegy 10-20-30 kg?

Bárcsak ott tartana az oktatás, hogy a diákok nem azt látnák a természettudományokban, hogy „fúj, képletek”, hanem egy fajta látásmódot adna, és hozzájárulna az életben, hogy kevesebbszer essenek áldozatul a fogyasztói társadalomnak.

Szélsőséges példa: szidják a gyógyszergyárak „vackait”, de ha egy kamu oldalon meglátják, hogy a tiszafa teája gyógyító hatású, akkor megissza, mert az biztos úgy van, hát a Marika is megosztotta.

Illetve még párak emlékezetében élhet Schobert Norbi és a citrom-szódabikarbóna esete, miszerint a keverékük életmentő csodaszer.

Pedig az egyik savas, a másik lúgos, úgyhogy semlegesítik egymást. Ehhez vegyész diploma sem kell, mégis a fél ország elhitte neki, és ez csak 2 példa volt a sokból.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

170 hozzászólás

 • C.
  Megnéztem az algopyrines dobozt. Hatóanyag: metamizol-nátrium, ráadásul csak receptre adják. Bár a gyógyszer a bevezetőben fel van sorolva, ilyen hatóanyaggal nem látok alternatívát.
 • Gyógyszerekvilaga.hu
  Alapvetően egyet tudok érteni a cikk mondanivalójával. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a gyógyszerekben a hatóanyagokon kívül egyéb segédanyagok is vannak, amelyek befolyásolhatják a gyógyszer viselkedését a szervezetben, úgyhogy elépzelhetőek egyéni különbségek. A másik pedig, hogy óriási különbség lehet ugyanazon hatóanyagcsoporton belül a gyógyszerek árai között és az egyáltalán nem elvárható egy átlagpolgártól, hogy ezen a téren otthon legyen. Ettől függetlenül mélyen egyetértek azzal, hogy – gyógyszerek esetében is – tudatosan kell “fogyasztani/vásárolni”. Generikus gyógyszer illetve paracetamol témában egyébkén pont van gyogyszerekvilaga.hu
 • Nuanda
  Szia!

  Évek óta van hivatalos oldal, ahol össze lehet hasonlítani a gyógyszereket helyettesíthetőségre, én a rendszeresen szedett gyógyszereimet néztem át annó, s felére csökkentettem a havi kiadásom. (magas vérnyomásom van)

  Ja, az oldal: 🙂

  dr.info.hu/drinfo/pid/0/medicine

 • jami

  Erre gondoltam én is, hogy itt is igaz az alaptétel: akkor tudunk jól választani/takarékoskodni, ha el sem költjük azt a pénzt; jelen esetben, ha egészségesek vagyunk 🙂
 • sgy
  1. Az orvos jelenleg hatóanyagot csak a koleszterincsökkentőknél ír, ezeknél zárójelben megjelölheti a javasolt konkrét készítmény nevét is.

  2. A többi recepten konkrét készítményt ír fel, amiből ha van azonos hatóanyagú készítmény, akkor a gyógyszerész felajánlhatja a helyettesítés lehetőségét (feltéve ha az orvos nem jelölte be a helyettesítés tiltását a recepten).

 • Szakértő
  Mindig az a gyógyszer használ a legtöbbet, amit nem veszel be!
  – – –
  A hozzászólóktól kérdezem: Tudja valaki, hogy miért vonták be a Sulfaguanidin nevű gyógyszert? Nekem van elképzelésem róla, de hátha konkrétum is van valakinél.
 • nowhereman
  Itt van a hivalatos helyettesíthetőségi lista:

  ogyei.gov.hu/dynamic/Report_HelyettesithetosegiListaPublic20180901.xls

 • porthosz
  glppm: egy nagy piros pontot én is adok a cetirizin hexalnak, kipróbáltam már vagy 20 féle allergia elleni gyógyszert, egyik sem hatott, ez viszont igen és tényleg olcsó, egész nyáron ezt szedem, ráadásul semmiféle mellékhatása nincs (legalábbis nálam).

  A paracetamolhoz meg: durva hogy gyerekkoromban (20 éve) pl. 200 mg paracetamol tartalmú coldrexet adtak és rá volt írva hogy min 4 óránként lehet egyet bevenni max napi 3-at mert májkárosodást okoz, ma meg már 500-1000(!!!) mg-osat adnak és arra is ugyanaz van ráírva… 4x erősebb lett az emberek mája 20 év alatt?…

 • Alumina
  lidokaintartalmú krém, vény nélkül lehet venni bármelyik gyógyszertárban 🙂

  hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/lidocain_egis_50_mg_g_kenocs/944

 • Szabolcs
  többen írták (bár így is kisebbségként): a cikkíró jófej akart lenni, és árban talán igaza is van, de nem csak a hatóanyag a fontos. Biztos lehet olyan kapszulba is tölteni, ami a nyelőcsőben olvad, olyanba ami a célterületen, és lehet, hogy van olyan is, hogy cseresznyemagként kijön. De la. olcsóbb volt.
  Fontos a kioldódás mértéke, tempója, helye, fontos, hogy a hordozó pl. laktózos-e, vagy nem, mert ha az, lehet, mire oldódna, már ki is jött egyéb vivőanyag kiséretében 🙂 A generikus gyárak közt is van difi.
  Persze van, amikor lehet tényleg mindegy, és ott az árat érdemes nézni.
  Szóval összetett. Vitaminból meg szerintem tök sok feleslegeset szed mindenki, egyen rendesen, és legyen levegőn. A fáról lekapott alma/málna/stb “hatóanyaga” vmiért jobban beépül, mint a tabletta. Állítólag, mert nemtudom, nem teszteltem 🙂
 • vedini
  Ismet kivalo cikk, erdemes azoknak megfontolni akik rendszeresen es/vagy sokat koltenek gyogyszerre. Nekem legtobbszor fejem faj, gyogyszertol is nehezen mulik, legyen evi 5-6000ft a tozegafonyaval egyutt ami vesere megy. Kaptam par uveg beres cseppet ingyen azt beveszem mondjuk negyedevente 1 uveggel.
  Amit erdemes lehet megfontolni, epitsen ki az ember nagyon jo bizalmi viszonyt az orvosaval, es akkor az orvos megmondja (remelhetoleg) melyik gyogyszer mikor miert, lehet-e olcsobbat. De mint autoszerelobol, orvosbol, meg minden mas teruletrol nem biztos h lesz az ember eletebe megbizhato pont…
  Ha epp elfog a kondi laz akkor sok taplalekkiegeszito megy, tudoskent oltjak a forumokon egymast a kulonbozo markahivok, ott pl nem kizarolag a hatoanyag tartalom, hanem a kulonbozo vivo anyagok, enzimek stb hatarozzak meg a hatasfokot, ALLITOLAG :):):)
  egyebkent ebbe is iszonyat zse van
 • jurta
  Hogyan spórolj vagyonokat a gyógyszertárban?

  * Ne szedj gyógyszert olyanra, ami nem betegség, vagy csak tünete valaminek, amiről nem szeretnél hallani – mondjuk lelki probléma (ha ilyen fogyasztási szokásokról lenne valami komoly, célba találó felmérés a magyar lakosság körében, hát azon aztán meglepődnétek)
  * Ne szedj gyógyszert olyanra, amit egyszerű megnövelt alvás, folyadékfogyasztás, testmozgás gyógyítana (hasonlóan ahhoz, amit Gyógyszerész 2018-09-06 at 14:10 írt)
  * Rá se nézz a gyógyszertárban a reklámhordozókra (lángolni szokott az agyam, miket próbálnak ránk sózni, és a környezet miatt ott elnézőbbek vagyunk, mint egy átlagos reklámmal lennénk; az a gyanúm, hogy a gyógyszertárban árult dolgok több mint fele nem gyógyszer és nem egészségügyi felszerelés – leginkább bújtatott kozmetika, vagy komoly dolgot eltussoló szer, lásd 1. pont)

 • Ági
  A szabadalom (patent) NEM a forgalomba hozatalkor indul. Alapvetően 20 év, ennek a fele bőven elmegy a fejlesztésre és engedélyeztetésre.
  Az olcsó generikus gyógyszerekkel többnyire nincs baj, tényleg lehet velük sprórolni. De ha valaki normális multivitamint akar szedni, akkor vegyen olyat, amit gyógyszergyár gyárt, mert akkor biztos lehet benne, hogy azt ellenőrizték, az van benne, ami a dobozra rá van írva és mindegyik kapszulában/tablettában azonos hatóanyagtartalom van.
 • Zabalint
  Felszívódási közeg, étrendkiegészítőnél a vitaminok, ásványi anyagok minősége, forrása alapján lehetnek különbségek, de gondolom más is írta már.
 • Kiszamolo
  Zabalint s nyilván ami drágább, az a jobb….

  Minél drágábban adják, annál jobb minőségű…

  A laborban előállított vitaminok között is hatalmas különbségek lehetnek, az egyik C vitamin aka aszkorbinsav sokkal jobb minőségű, mint a másik. Mert azt balról jobbra keverte a keverőtárcsa és nem jobbról balra, mint az olcsó verziót.

  A 100% tejsavó-fehérjében is elképesztő különbségek lehetnek, az egyik még tejsavóbb tejsavóból készült. Azért kerül ötször annyiba, mert a tehenek Mozartot hallgattak fejés közben és ez a tejükből kivont sajt után megmaradt melléktermék (tejsavó, eddig kiöntötték a lefolyóba) minőségében is látszik.

  Rengeteg étrendkiegészítőt Kínában gyártanak és a gyárak csak csomagolják. Itthon is több cég ebből él. Nem többek egyszerű csomagolóüzemnél. De az emberek esküsznek rá, hogy az övék a legjobb termék, miközben lehet, hogy ugyanabban a gyárban gyártották, mint a fele annyiba kerülőt. Csak más a doboza meg a marketingje.

  A fehérjeport pedig a tejgyárak gyártják, a nagy márkák csak ízesítik, hígítják meg csomagolják.

 • Petike
  @szifonkutya: “Nem nagyon kellene úgy gyógyszeriparról írni, ha nem értünk hozzá.” Aztán leírod kb azt, amiről a cikk is szól. 😀
 • Ferchy
  Hogy nektek mire van energiatok. 500 forintot sporolni evente ket doboz gyogyszeren, ezen tenyleg megeri feszülni.
 • mgpx

  Az említett Claritine (Loratadine) története is érdekes… Egészen a 2000-es évek elejéig ez vényköteles gyógyszer volt. Aztán megjelentek a korszerűbb harmadik generációs antihisztaminok, jóval kevesebb álmosító mellékhatással, de elfogadható áron, és onnantól a lelkiismeretesebb orvosok már azokat írták fel.
  Vajon mit lépett a gyártó? A gyógyszer hirtelen vénymentessé vált. A sajtót pedig elárasztották a hirdetések, csupa gyógyszertől életvidámmá vált allergiás beteggel… A reklámok mostanában is láthatóak… Nehéz nem arra gondolni, hogy ha a szakembereket már nem lehet meggyőzni, akkor a laikus betegeket kell ügyes marketingfogásokkal.
 • mgpx
  @kissbéla
  Nem kell messze menni: mindkét német hátterű drogéria-lánc forgalmaz aszkorbinsavat (C-vitamint) por formájában, saját márkanevük alatt. Tömegegységre vetítve töredékáron, mint a legolcsóbb tablettás kiszerelésnél. Nehéz nem arra gondolni, hogy a cukormázas bevonatért fizetnek az emberek sokszoros árat 🙂
 • Speter
  A Házipatika árait nem érdemes nézni, mert nem pontosak. A nem támogatott gyógyszerek már régóta nem kötött árasak, ők viszont a publikus gyógyszertörzsből veszik az adatokat, ezért ezek már bő tíz évvel ezelőttiek. Nem is beszélve a már nem létező kiszerelésekről : 20 db-os drotaverinek, 12 db-os Algoflex. Ezt régebben már elküldtem a Házipatikának, de nem nagyon érdekli őket. Azt pedig külön jó kiszámolni, hogy az Astrix meg az Aspirin Protect mennyire olcsó (jelzem, hogy abból sincs már régóta 20 szemes), de a 100 mg acetilszalicilsav nem erre való, hanem trombocitaaggregáció-gátlásra.
 • Kenrich
  Egész konkrétan rálátok erre az iparra. Nem igaz, hogy csak a hatóanyag számít, a vivőanyag is fontos a felszívódás miatt. De ha rám hallgattok inkább nem szedtek semmit. Gyógyszert főleg. Méreg mind. Csak keressetek rá hány gyógyszert vontak ki a forgalomból csak az elmúlt 10 évben mert veszélyes volt. Jah? És elolvastátok már használati útmutatókat? Az megvan, hogy “mellékhatás gyanánt” 10-ből 6-nál ott van a halál? Azt vágjátok, hogy az USA-ban a 3. leggyakoribb halálok a gyógyszer mellékhatások miatt következik be? És ha bizonyítást nyer, a gyógyszercégek röhögve kifizetik azt a néhány millió dolcsis büntit? Tudtátok, hogy a gyógyszercégek study-kat hamisítanak és néha le is buknak és ez senkit nem érdekel?Éljetek ésszel. Antibiotikum helyett pl. nagy mennyiségben fokhagymát kell enni, de akár tablettában is szedhető. Büdös igen, de nincs is rá rezisztencia. (És ez csak egy példa.)
 • UD
  Egy gyógyszerész ismerősömnek elküldtem a cikket, azt írta, hogy nem eszik olyan forrón a kását.A részigazságok mellett vannak tévedések is. Hiába, ez is egy szakma, ahol nélkülözhetetlen a szakismeret.
 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  az a baj, és ez a cikkből is kimaradt, hogy leginkább úgy lehet spórolni ha meg sem veszed a gyógyszert. Te lehet hogy a szerencsésebbek közé tartozol, de a zemberek rengeteg teljesen felesleges gyógyszert megvesznek, és be is szedik. Kicsit fáj a fejem? bekapok egy tablettát (lehet egy pohár víz is elég lenne). Van egy kis hőemelkedésem? Gyorsan egy lázcsillapítót… Jaj, fáj a torkom, hozzatok egy marék strepsilst… és így tovább.
 • Pista
  és ha egy Aspirint 5 felé törsz, máris van 5 Aspirin protected!
 • jurta
  Hogyan spórolj vagyonokat a gyógyszertárban? – másik szép példa

  Sedacur forte tabletta. Kedvcsinálója szerint természetes forrásból kivont, enyhe-szervezetbarát feszültségoldó, nyugtató. Egyszer, amikor épp nagyon nehezen tudtam aludni, kaptam valakitől egy dobozzal. Egy-két hétig szükség esetén szedtem, aztán megnéztem a betegtájékoztatóban az összetételt.

  Komló, citromfű, macskagyökér.

  Legközelebb már a fűszer- és gyógynövényboltba mentem. Mivel az adagokat bonyolult összehasonlítani, az árkülönbséget mindmáig lusta voltam kiszámolni, de 50-es szorzóra tippelnék. 🙂 Azóta is csak ezeket tartom otthon (sőt, a macskagyökérről le is beszélt a boltos, mert csomagban is túl büdös 🙂 )

  (és nem kell felhozni a 16 órás repülőutat, igen, ott nem fogsz kapni forró vizet teaszűrővel – nyugodtan viheted is a tablettát, ha már mindössze egyetlen éjszakáról van szó 🙂 )

 • Tibor73
  Valaki az előzőekben megjegyezte, hogy sok a hamis gyógyszer. Ez való igaz, de Mo-on nem a patikai forgalomban, hanem az interneten vannak hamisítványok. Erről van egy cikk itt:

  gyogyszerekvilaga.hu/gyogyszerhamisitas/

 • Gergő
  Na félek meglincselnetek:

  Beszélgettem a doktornőmmel, hogy milyen multivitamint szedjek. Mondta, hogy felejtsem el, egyek gyümölcsöt és zöldséget, egészséges embernek nincsen másra szüksége és jelenleg két vitaminról már bizonyított, hogy növeli a daganatos betegségek esélyét. E vitamin: prosztatarák, béta karotin: tödőrák.

  medicalonline.hu/haziorvostan/cikk/az_e_vitamin_es_a_prosztatarak_kockazata
  otszonline.hu/cikk/dohanyosokban_az_antioxidansok_serkenthetik_a_tudorak_novekedeset

  Szóval azóta megsporolok egy csomó pénzt a multivitaminon. 🙂

 • patau
  Kicsit árnyaltabb a téma; ilyen elv alapján lehetne azt mondani, hogy hatóanyag szerint ugyanaz a “Koccintós”, meg a “Padok Superior”. Mindegyik 100% szőlő (vagy nem), de (közel) ugyanaz a “hatóanyag” (%-os alkohol) tartalom. Hogy képzelik a 10x-es árkülönbséget? Pofátlanság, hiszen ugyanaz a kettő. Én inkább azért az utóbbit innám alkalmakkor.

  Komolyra fordítva a szót; régóta forgalomban lévő hatóanyagnál, amit már a generikusok sem ma kezdtek forgalmazni, nyugodtan lehet kísérletezni. Pl.: én ibuprofenből a h**n-t veszem 100 db-os kiszerelésben, tökéletesen megfelelő akár fél-egy évig is az egész családnak.

  Két dologról nem beszélt senki;
  Egy: a generikus készítményeknek egy szerintem kimondottan enyhe bioekvivalencia vizsgálaton kell átesni, ahol kritériumként az adott gyógyszer szervezetben mért koncentrációja +/- 20%-al eltérhet egymástól! Ha “”csak”” ennyi az eltérés az original

 • Toto
  Szerintem tök mindegy hogy hány év a szabadalom akkor is leveszik a bőséges hasznukat!
  Se a gyógyszerek, se az ételek nem egészségesek ma! És lássuk be a többség nem tud panelban bio disznót, tyúkot, kertet termeszteni. De ha otthon nevel is állatot az is vegyszerezve volt amit kap. Tehát teljesen semmi se bio és egészséges! Ezért van ennyi ismert tartós betegség mert részét a vegyszerek okozzák.
  Ugyanez lehetne terhességi vitaminban cikk. Miben van a legtöbb vitamin amit érdemes szedni.
 • szocske
  ez nem szerencse, hanem ész kérdése. Normális ember nem szedegeti a gyógyszert, mintha cukorka lenne. Persze tudom, hogy vannak akik igen, de mi köze ennek a szerencséhez?
 • szocske
  nem kérdés, hogy a kiszerelést kell kifizetni, de ez minden termékkel így van.
  A 0,5 literes ásványvíz nem vagy alig olcsóbb, mint a 2 literes.
  Otthon eleve csapvizet fogyasztok, de ha út közben megszomjazom nem fogok közkutat keresni, veszek egy ásványvizet az első útba eső boltban vagy benzinkúton.
  A többség itt 0,5 literest vesz, hiszen az éppen elég. Én 99%-ban 1,5-2 literest, elfér a kocsiban és többnyire el is fogy néhány órán belül a “felesleg”, még nyáron sincs ideje fogyaszthatatlan hőmérsékletre melegedni, de legalább nem kell megállni mégegyszer vizet venni.
 • szocske
  , ha én egyszer nehezen tudnék elaludni, örömmel kihasználnám a lehetőséget és csinálnék valami hasznosat, mndjuk arról a listáról, amit már régen haladok, mert mindig volt fontosabb dolgom. Ez talán még a gyógyteától is jobb 🙂
 • Nikoff
  @Adél
  Jó volt, jöhet még! 🙂
 • Bumbi
  A tisztelt cikkíró a pénz oltárán bármit hajlandó feláldozni.
  Rossz/olcsó/ami túl szép, hogy igaz legyen, stb. pénzügyi terméket ne vegyünk, mert az árt a pénztárcánknak, de ugyanilyen gyógyszer, na az a tuti
 • headset

  “és ha egy Aspirint 5 felé törsz, máris van 5 Aspirin protected!”

  Az Aspirin protect a gyomorban nem oldódó tabletta. Ez véd az aszpirin fekélyre hajlamosító mellékhatásától. Orvosi ajánlásra azok szedik, akiknek már volt szívinfarktusa vagy érelzáródásos sztrókja. Egy életen át. A tartós szedés miatt fontos a gyomorkimélő hatás.

  Aki spórolni akar, választhat helyette más, szintén gyomorsavellenálló tablettát fele áron, ahogy a cikk is írja.

 • Blend Ahmed
  “Moderne Krebstherapien kosten pro Patient teils Hunderttausende Euro. Sind derart hohe Preise gerechtfertigt? US-Forscher haben nun nachgewiesen: Die Entwicklung neuer Medikamente ist keineswegs so kostspielig wie von der Industrie behauptet.”
  science.orf.at/stories/2865794/
 • Zabalint

  Sehol nem írtam, hogy mindig a drágább a jobb, csak annyit, hogy nem annyira egyszerű, mint hogy csak ránézel melyik olcsóbby és azt megveszed. Kicsit alaposabban utána kellett volna járnod, mielőtt cikket írsz róla. A C vitaminra talán igaz, amit írsz, mert az könnyen felszívódik, de pl. magnéziumra, D vitaminra már nagyon nem, mert nem mindegy, mennyire szívódnak fel. De legalább spóroltál…
 • Gáborka
  Hogyan spórolj vagyonokat gyógyszertárban?-Úgy hogy be se menj! Sosem értettem akinek fáj a feje,azt mondja, hm bekapok egy fájdalom csillapítót,holott az gyökérokot kéne megszüntetni(pl magas vérnyomás).
  Elegendő alvással, minőségi táplálékokkal,vitaminokkal és rendszeres sportolással elkerülhető a legtöbb betegség.
 • Kiszamolo
  Bumbi, a marketing nem egyenlő minőséggel. De ha te akarod, vedd meg mindenből a legdrágábbat, amiről a legtöbbször mondják el a tévében, hogy ez a fájdalomcsillapító, ez a lázcsillapító és ezen túl élet sincsen.

  Egyszerű a képlet: ha nem reklámozzák a tévében csatornánként naponta 20-szor, percenként akár hárommillió forintért/csatorna, akkor az azért lehet, mert rossz minőségű. Akkor azt nem szabad megvenni.

  Te pénzed, arra költöd, amire csak akarod.

 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  szerencsés, hogy van annyi esze….
 • Torrentjoska
  Remélem azért senki sem gondolja komolyan, hogy a 14 Ft-os multivitaminnal mindent megtett az egészsége érdekében. A semminél többet ér, de ha minőségi, hatásos dózisú aktív hatóanyagot akar valaki bevinni a szervezetébe, akkor az nem ennyibe fog kerülni. Nálam ez napi 300-400 Ft.
  Jó példa erre a magnézium-oxid, amit teljesen felesleges szedni, mert alig tartalmaz elemi magnéziumot és csak egy kis része szívódik fel.
 • Kiszamolo
  Gergő, még egy felmérés sem mutatta ki, hogy bármi haszna lenne a vitaminok szedésének egy egészségesen táplálkozó ember esetében. A legtöbb (még a 30 évig tartó felmérések is) arra jutottak, hogy nem tudnak kimutatni előnyt a kontroll csoporthoz képest.

  De ezt senki nem meri leírni.

  Nézd meg, mekkora a felháborodás, hogy két lázcsillapító ugyanazzal a hatóanyaggal nem ugyanaz, a drágább, amit a tévében sokat hirdetnek, sokkal jobb. Honnan tudja?

  Amin lehidaltam , voltam régebben Dél-Vietnamban. A tévé tele volt a magyar Plussz C-vitamin pezsgőtabletta reklámjával és árulták is minden boltban.

  Miközben egész évben rogyásig van a piac százféle gyümölccsel és ugyanennyi fajta zöldséggel, ott nincs tél és a vietnami konyha alapból is rengeteg zöldséget-gyümölcsöt használ.

  De vették az emberek, mert reklámozták.

 • Liv

  Sajnos az Asprin Protect nem ennyire egyszerű, ahogy fentebb valaki már írta, ezt trombociataaggregáció gátlásra szedik, jellemzően tartósan, sok éven át, és a Protect itt a felszívódás helyét/módját jelzi, ami kíméletesebb, mint a sima Aspirinnél, ezért nem cseszi szét az illető gyomrát.
 • András
  Nem tudom észrevettétek-e, de a fenti jó példa arra is, hogy nem mindig olcsóbb a nagyobb kiszerelés.
  Az első két példában, mindkettőnél ugyanaz a gyártó, mégis olcsóbbra jön ki a 10x-es, mint a 20x-as csomagolás (egységára).
 • mgpx

  Ez részben igaz, de összevethető kiszerelésnél is jelentős a különbség. Az egyik drogéria webshopja alapján csináltam egy gyors összevetést, márkaneveket szándékosan nem írok:
  C vitamin tabletta, 10x500mg v. 100x50mg kiszerelésben -> 5g töltőtömeg -> 50-150 Ft/gramm
  C vitamin tabletta, 100x1000mg kiszerelésben -> 100g töltőtömeg -> 25-37 Ft/gramm
  C vitamin por, 100g töltőtömeg -> 8.7 Ft/gramm

  Azonos töltőtömeg mellett is 3-4-szeres az árkülönbség, kisebb kiszerelésnél 5-17-szeres. Ha még valami egyéb adalékanyag is van a dobozban (csipkebogyó, cink stb), még durvább lehet a különbség.

  Emlékeim szerint a szavatosság jellemzően 1 év feletti, az ásványvizes példával szemben ez tartós termék.
  Aki kis kiszerelésű tablettában vásárolgatja, azért legyen tudatában, hogy hosszú távon 10x annyi pénzt hagy a kasszánál.

 • Lilla
  Sok hozzászólásban olvasom,hogy alvással,mozgással,normális táplálkozással sok minden megelőzhető,bezzeg ez nincs beleírva.Nem csodálkozom rajta,hogy nincs beleírva, mert ez alap.Illetve alapnak kéne,hogy legyen,de hát ugye pont a magyar az egyik legelhízottabb nép.Ha egyszer olyan mozgáskultúránk lenne(és több,jó minőségű biciklis út),ahol nem ciki biciklivel járni, hanem még a felső vezető is azzal megy, és büszke rá, hogy addig sem szennyezi a környezetet, akkor egyből nem lenne annyi elhízott, aki cukros, meg vérnyomáscsökkentőket szed. Az étkezési kultúra is hagy kívánni valót maga után. Hús hússal,pörkölt,nokedli,fehérkenyér,rosszabb esetben tescos párizsi,virsli,mert az az olcsó.Valahol láttam egy videót,amiben azt fejtik ki,hogy egészségesen étkezni nem drága, hanem pont,hogy olcsóbb.
  Érdekelne,hány barátság romlott meg MLM miatt.Kizárt,hogy csak a környezetemben történt ilyen.
 • szocske
  , a kispénzű emberek válasza erre sztem: azért veszik a kis kiszerelést, mert nem fér bele nekik egyszerre megvenni 1-2-sok hónapra valót. Abba bele sem gondolnak, hogy csak egyszer kellene kigazdálkodni a nagyobb kiszerelés árát, a köv. alkalomra már bőven megspórolná.

  Hányszor látom a tescoban látványosan kispénzű családok bevásárló kosarában pl. a legkisebb kiszerelésű pelenkát, pedig 1 dbra átszámolva minimum dupla áron kapja, mintha a legnagyobb, épp akciós csomagot venné meg (azt már hozzá sem teszem, hogy vegye egészségpénztári számlára, azt sem tudja mi az).
  Lefogadom, hogy azt mondaná, neki nincs 4000 Ft-ja a 80 dbos csomagra, örül, hogy az 1800at ki bírja fizetni a 20dbosra.
  De azért a 3 palack 2 literes kóla és az 1 zsugor energiaital ott figyel mellette.

  Van akin nem lehet segíteni, el kell engedni 🙁

 • tomi
  ÉN tudok még egy nagyon jót mondani Nyákoldás fronton, ACC600 és társai horror áron mennek és 600mg ACETILCISZTEIN van benne, amit pedig meg lehet vásárolni tiszta formában és kb fél kg 10.000 Ft , de lehet kisebb kiszerelést is venni. Én azért veszek ennyit, mert nagymamámmal szedetem akinek idült hörgurutja van és oldani kell a nyákot nap mint nap. Persze normál esetben normál adagolás mehet. 600 mg-os kis kannállal vízben feloldva mondjuk és ennyi.
 • XYZ
  Tapasztalatból mondom, hogy a legtöbb gyógyszert vásárló beszűkült látású.

  Ha megváltozik valaminek a csomagolása, akkor a nyugdíjasok többségét nem lehet meggyőzni még arról se, hogy ez ugyanaz a termék ( mert ő nem ezt szedte…..), nem hogy arról, hogy helyettesítő terméket vegyen.

  A másik leggyakoribb, amikor elvakultan ragaszkodnak ahhoz, amit a doktor írt fel nekik. Nincs vita, a gyógyszerész hülye, mert mást akar adni……… (Hozzáteszem a receptekből egy patika mindig látja, h éppen melyik gyógyszercég “szponzorálja” a helyi dokit, hogy melyik terméket részesítse előnyben vény íráskor……. )
  Az ilyeneket se lehet meggyőzni, hogy a helyettesítő is jó………

 • patau
  folyt. …originalhoz képest, az az egyes generikumok között akár 40 %-os eltérést is eredményez

  ad. 2. Nagymamám lecserélte az altatóját az originalisról. Hatása rendben volt, bár nehezebben nyelte le. Utána délelőttönként rendszeresen panaszkodott, hogy olyan nem jó, keserű szájíze van. Vissza kellet váltani.

  Szóval senki nem fordít annyi figyelmet az egyéb dolgok kidolgozására (kiszerelés, hol oldódjon-, szívódjon fel, stb.), mint az adott innovatív gyártó. Az olcsó generikusok sokszor; “krétapor” hozzá, standard bogyózógép, azt mehet ki ugyanúgy minden gyógyszer (kis túlzással). Ha nem drága készítményről van szó, és elfogadható a különbözet, én az innovatív gyártó temékére szavazok. Ezt fel lehet fogni támogatásnak is. De csak egy bizonyos mértéken belül. Ja és a legtöbbet valóban akkor lehet spórolni, ha nincs szükséged gyógyszerekre, amiért (részben) lehet tenni.