Új év, új adók

A kormány minden várakozással ellentétben úgy tűnik, megint nem mer vagy nem akar semmit csinálni a költségvetés kiadási oldalával, inkább újabb, eszement adókat talál ki, hogy még több pénz folyjon be a költségvetésbe.

Ezek közül a legmeredekebb az új internetadó, ami minden megkezdett 1 GB után 150 forint plusz áfa lenne. Vagyis egy 3 GB-os film letöltése 572 forintba kerülne azonnal, a 8 GB-nyi családi fotók felhőbe feltöltése 1542 forintba kerülne.

A legszebb a dologban, hogy a jelenlegi állapot szerint nincs olyan felső korlát, mint a telefonnál, hogy maximum 700 forint előfizetésenként, vagy céges telefonoknál maximum talán 3.000 forint.

Éljen az információforradalom! A kábelekre kivetett 100 ft/méter éves adó miatt a legolcsóbb kábeles net-előfizetés 2.000 forintról 3.590 forintra emelkedett villámgyorsan. (Nem a Zemberek fizetik meg, nem kell aggódni.)

Vajon mennyi lesz egy internet-előfizetés, ha mondjuk átlag 10-15 GB-ot fogyaszt egy átlagos netező? Akkor a legolcsóbb(!!!!!!!!) csomag 5-6 ezer forintba fog kerülni.

Vagy visszajön a havi 5 GB-os korlát, a mobiloknál és a normál internetnél is.

Mindeközben tépik a szájukat, hogy a szélessávú internetet el kell vinni minden faluba és az információ alapú társadalom a legnagyobb érték.

Nem, nem levitték a cél érdekében mondjuk az internet áfáját, hanem hülyére akarják adóztatni azt.

Mi lenne, ha nem engednének, csak ötszázmilliárd áfát ellopni, fele ennyi stadion is elég lenne minden koszos porfészekbe és a korrupcióból is lecsípnének egy másik 500 milliárdocskát évente?

Bőven maradna még mindig a húsosfazék körül ülőknek a palotákra és a szerencsétlen embereket sem kellene szénné szívatniuk az újabb és újabb adókkal.

Abban már nem is reménykedek, hogy valami értelmeset tennének valaha is az ország gazdasági rendbetételére.

Akit érdekel, mit találtak még ki a következő évre, olvassa el a portfolio összefoglalóját.

Share

84 hozzászólás

 • Leveske

  Vazze, vehetem elő megint a pendrájvomat…

 • Kiszamolo

  Majd a kétgigás Windows frissítést ezután is pendrive-on hordjuk haza a munkahelyről, mint hat-hét éve….

  https://www.youtube.com/watch?v=8lbxbGC6TRo 🙂

 • gunnerwatter

  Kíváncsi leszek, hogy hányszor fognak változni a 2015-ös adótörvények.

  Eddig semmi érdemleges, jövőbe mutató, egyensúlyt teremtő lépést nem publikáltak. Aztán lehet, hogy egyszer csak egyik napról a másikra bejelentik, hogy minden a feje tetejére áll, és elindul végre a jövő építése.
  Érdeklődve várom…

 • El Presidente

  Hi Kiszámoló,

  sztem a terv: 1.) Hogyan lőjük magunkat szakszerűen 20cm közelről Glock 42-essel tökön? Ebben az esetben agyhalottak a döntéshozók és képregényben élnek.

  opció 2.) Nincs ötlet a rezsiharc után a népi morál növelésére. Ezért kell csinálni egy nagyon rossz hírt, pl: magán családi házak adója, vagy betétek 10millió fölötti extra adója, külföldi ingázók extra adója, befektetési számlák adója vagy mondjuk az internet vagy a tiszta levegő adója.

  Okozat: a nép háborog mint a tenger, majd mikor már nagyon vörös mindenki feje, bejelenteni hogy mégsem lesz adó. A recept tehát, csinálj úgy jó kedvet, hogy nem csinálsz semmit.

  opció 3.) Mégis bevezetik a net-adót. Ami abba a kéjes élményben fogja részesíteni az államot, hogy megismerkedhet a hacker-ek minden elsöprő kibertámadásával. Leáll egy vízszivattyú, lekapcsol egy transzformátor állomás, vasúti szemaforok stb. stb. stb.

 • Körtefa

  Félig off, talán ez is megérne egy kommentet: portfolio.hu/deviza_kotveny/allampapirpiac/rendkivuli_dolog_tortent_a_magyar_kincstarjegy_aukciojan.3.205324.html

 • TT

  Lenne egy fogadásom, hogy ezt az internet adót most elterelésképpen dobták be a korrupció ügy miatt. Aztán mégsem vetik ki és mi hálásak leszünk, hogy ilyen nagylelkűek.
  Különben lesz még itt utcára vonulás, mert a kenyeret elvehetik, de az internetet nem!

 • Kiszamolo

  Én is reménykedek, hogy csak kóstolgatják a pórnépet.

  Vagy megjön az eszük és valami felső limitet húznak havonta, mondjuk ezer forint/előfizetés. (Ami persze még mindig rengeteg.)

 • Kiszamolo

  És hátha nem a cél, hogy a szegény vidéki lakosság csak a királyi tévéből értesülhessen a világ folyásáról….

 • szs

  Milyen működő, külföldi műholdas internetszolgáltatót ismertek akinek nem kell adót fizetnie? A szomszéddal megosztva a netet kikerülheted az adót…

 • Mugerin

  Pár napja még azt írtam itt is, hogy nem fogok külföldre menni és remélem a jövőben sem kényszerülök rá.

  Ma este eddig 8 helyre küldtem el az önéletrajzomat. A cél Skandinávia, vagy angol nyelvterület!

  Az utolsó majd kapcsolja le a villanyt! 🙁

 • Zsoca

  Szerintem zseniális, nekem eszembe nem jutott volna hogy a kábel métere után az adat gigabyte-ja is legyen adóalap. 😀

 • Gábor

  … aztán 2015 decemberére egységesítik az európai roaming díjakat, és rendkívül felkapottak lesznek a szomszédos országbeli sim kártyák, meg a dual simes okostelefonok.
  teljesen öngól ez az egész, ráadásul az internethasználó elárasztja a panaszával a világot, szemben mondjuk az EHO kötelezett befektetővel.

 • hungaroborg

  @kortefa @kiszamolo

  Ezt én is akartam kérdezni. Néztem az akk.hu-t is, kezdjünk vajon aggódni?

 • Kiszamolo

  @hungaroborg Ettől még kár aggódni, ennyiért nem kell magyar állampapír. Na és ha felszalad 2%-ra az elvárt hozam, mi történik? Az az abnormális, ha az alapkamat alatt megy az államadósság.

 • Zabalint

  Az hagyján, hogy ez egy korral haladó családban olyan 15-20 ezret jelentene havonta, ami durvább, hogy ez nyilván a cégekre is vonatkozna, így a hazai informatikai fejlődést egy csapásra 10-15 évre vetné vissza ez az adó. Ezért nem tartom reálisnak, hogy ilyen formában bevezessék, mert ugyan maga az intézkedés miatti felháborodás miatt nem bukna meg a kormány, de a hosszútávú következményei miatt már igen, hiszen így nagyon hamar elhaladna mellettünk a világ.

  Hogy mi lehet a valós ok? Terelés az áfacsalás ügy miatt? Vagy beharangoznak egy irreális mértékű adót, majd utána kiderül, hogy csak töredéke lesz, azt meg könnyebb elfogadtatni (az internet bármilyen kis mértékű különadója is káros lenne, mert rossz üzenetet hordoz)? Esetleg aki ezt kitalálta, ennyire hülye, és majd módosítanak rajta? Nem tudom, melyik lehet. De ha mégis komoly, akkor game over az országnak.

 • Kiszamolo

  Jobb, ha ezen csámcsog a közélet, mint azon, hogy egyre valószínűbbnek látszik, a kormány tagjai és a NAV vezetése is fülig sárosak az ezermilliárdos áfacsalás sorozatban és több ellenőr szerint a NAV vezetői állítják le az áfacsalók elleni nyomozásokat….

 • Cervi

  És akkor a valóság még rondább: ez az adó 300ft, mert fel és letöltés külön. Ha egy cég két telephelye között megmozgat egy gigabyteot, a küldő és a fogadó is fizet 150-150 forintot. És ha olvassuk a blogodat, az neked is, nekem is pénzbe kerülne.

 • Greta

  Ebben a formában nem lesz ebből semmi. Ahogy páran megírták: nagy iramban terelni kell a figyelmet másfele…

 • Tamás

  @zabalint egy korral haladó családnál ez sokkal több mint 15-20 ezer forint, meglepően gyorsan pörögnek a számlálók ám. Az indexen van egy poszt, ott a kommentek között gyűjtögetik, hogy kb kinek mennyibe fájna.
  Én is megnéztem a saját adatoforgalmam, nekem kb 50eFt lenne havonta csak az adó összege (feltéve, ha nem lesz ÁFA alap). Havonta 2-3 filmet töltök le, viszont nem nézek/hallgatok youtube-on filmet vagy zenét, nem lógok közösségi oldalakon, nem netrádiózok és kényszeresen tiltom a reklámokat a weboldalakból. Ezen kívül van 2 Windowzos gép itthon, meg egyéb kütyük (telefon, tablet), amelyek mindenféle frissítéseket töltenek magukra.
  Az elmúlt kb 20 percben 50 megát töltöttem le, pedig csak browserben netezek.

  Nyilván megszűnik az ingyenes wifi az iskolákban, MÁV IC-ken, kávézókban és gyorséttermekben, könyvtárakban.

  Az IPTV vajon hány gigát húz le magának egy esti film alatt?

 • HNR

  Kiszámoló! A Bef.alapok alapkezelői díjának 25%-os adójáról se feledkezzünk meg. (Bocs, ha nem pontos az info, kérlek írj majd arról is!)

 • V.A.Laki

  Nagyon remelem, hogy ezt most komolyan gondoljak, mert viccnek azert ez tul durva lenne …

 • futrinka

  En remenykedtem hogy Magyarorszag mar nem fog meglepetessel szolgalni a hulye kormanyzati intezkedesekkel, de igen, sikerult nekik. Internetado! Igaz, anno Nagy Peter szakalladoval sujtotta a nepet, szoval ki tudja mi jon meg. Mondjuk en a messzi tavolbol huledezem a nagymagyar hulyesegeken, nekem konnyu 🙂 Gondolom azzal vedekeznek, hogy ekkora feketegazdasag mellett (pedig nalunk ugye nincs sem feketemunka sem korrupcio) muszaj minden lehetoseget megragadni az adoszedesre.
  Asszem hogy ez az aktualis kedvencemet a banki tranzakcios adot is felulmulja. Kivancsian varom az adohivatali kreativok legujabb talalmanyat ezek utan, lesz ott meg mas meglepi is.

 • NxAlex

  Azért látom Miklósnál is elpattant a cérna 🙂
  Pedig már azt hittem soha nem lesz olyan cikk, ahol kikelsz magadból és a politikusokat szidod 😀
  Ne aggódj én is így reagáltam először. Ez a tervezet nem épeszű egyébként, de ezt nyilván az is tudja, aki beterjesztette. Biztos lesz változtatva rajta és lesz felső korlátja 1000Ft környékén. Vagy, ha nem, akkor ezzel tönkreteszik az összes IT céget és minden egyéb más céget is, aminek fontos része az átlagnál magasabb adatforgalom. Hosszabb távon pedig az egész ország belenyekken, mert nem lesz, aki idejöjjön céget alapítani. Bár ez e-nélkül is megtörténne, csak több idő leforgása alatt.
  Ha meg csak magánszemélyekre szűkítik, akkor még mindig meg kéne birkózniuk a népharaggal, mert ezt nem úsznák meg egy enyhe tüntetéssel.

 • Anon

  Én igazából mindig is kíváncsi voltam, hogy a bevétel valójában hány százaléka is megy el különféle adókra . Mondjuk indulva onnan, hogy a munkaadó a bevétel után befizeti az ÁFÁ – t, majd a járulékokat, azután a munkavállaló is fizeti a járulékokat, azután a fogyasztásba rejtett adókat, bankadó, telkó adó egyéb illetékek, például ingatlanvásárlás. A bevétel hány százaléka kerül végül az államhoz, hány százaléka marad a lakosságnál? Ki lehet ezt számolni? 🙂

 • almastaska


  Hosszabb távon pedig az egész ország belenyekken, mert nem lesz, aki idejöjjön céget alapítani. Bár ez e-nélkül is megtörténne, csak több idő leforgása alatt.

  Nem értem a jövőidejű feltételes módot. Már most így van, sőt már jóideje a kutya sem akar ide jönni, épp hogy inkább dobbant. Sok nagy céget fel tudnék sorolni aki balra el, viszont cserébe kb egyet aki jött, az is csak azért, mert összességében a rengeteg adókedvezmény miatt jól jár…

  Internetadó: gondolom a szolgáltatókat majd megadóztatják valahogy.
  Ahogy már korábban is leírtam itt párszor:
  1:csak onnan tudsz adót szedni ahol van pénz
  2:a cél hogy az értelmiségi emberek elmenjenek, a többieknek meg marad 1984
  3:milyen tömeges felvonulásról beszélünk akkor, miközben a fidesz még mindig nagy többséggel tud választást nyerni?

  10e ember nem számottevő tömeg. Egyébként meg fognak itt még emberek közé lövetni…

 • kp

  Nincs mit hozzátenni, igy van. HA jelenleginek csak felét lopnák és pocsékolnák, komolyan sufficites lenne a ksv 5 perc alatt.
  DE nekik mind kell.
  Azt hogy az országgal mi lesz, pont letojják: már nagyon régóta kizárólag a személyes pénz és hatalom a cél. Ha ez sikerül ugy, hogy az országnak se rossz, jó, ha nem, akkor is jó.
  A politikai vezetőknek (főleg a nagyobb pártok környékén) már rég nem a képzettebb, tájékozottabb, gondolkodni tudó és akaró emberek a célcsoport.

  És amig ők a többség, addig ez nem is fog változni. Szóval a következő 1000 év még ilyen(ebb) lesz 🙁

 • Péter

  Ha bevezetik a netadót, kitör a népharag, biztosan több ezren lájkolni fognak egy tiltakozó oldalt,.Ha ebbe nem bukik bele a kormány, semmibe 🙂

 • debora

  Azért most is hozzátették, hogy “továbbra is alacsonyan tartjuk a mikro- és kisvállalkozások adóját, valamint a foglalkoztatás járulékait” . Kacagnom kell!

 • Kiszamolo

  Már írtam róla, amúgy olyan 65%.

 • prono

  No, ez alapján úgy tűnik van plafonja a adónak:
  origo.hu/itthon/20141022-legfeljebb-700-forint-lesz-havonta-az-internetado.html#

  Persze tipikus módszer, először beijesztenek és utána benyögik, hogy ja van plafon, ami még mindig nem ok, de a nép már megnyugszik és örül, közben mindig is ez volt a végcél 🙁
  Ki van ez találva …

 • Zabalint

  @prono
  Ez így is vérlázító, 700 Ft az nálam például 22%-os emelés. Nem az, hogy ebbe bele fogok rokkanni, de az a felháborító, hogy ezernyi dolog közül pont az internetet szemelték ki, hajrá, vissza a múltba!

 • Milla

  Miért tűri ezt még mindig az ország?!? Már mikor az USA bejelentette a beutazási tilalmat, akkor az utcán kellett volna lennünk és követelni, hogy akkor itt és most legyen vége az áfacsalásnak, korrupciónak, ködösítésnek, adóemeléseknek.

 • Pistike csaja

  eddigi viszonylag profi (de mocskos) kommunikaciojuk alapjan az internetado:
  1) biztos eltereles (USA; AFA, rogan villa .. stb)
  2) jon majd felso plafon. magan: kb 1.000, ceges kb 5.000 Ft es mindenki “orul”

  de itt van a BEFEKTETESI ALAPOK KULONADOJA!! arrol mi a hir? az itteni olvasoknak ez tobbe fog kerulni mint az internetado

 • mtoma73

  És mi volt az indok, hogy ez miért kell? Mert az emberek kevesebbet telefonálnak hagyományos módon, inkább az internetes telefonálásra tértek át. Akkor kérdezem én, miért nem az internetes telefonálásra vetnek ki ilyen adót, miért az összes internetes forgalomra?
  Legyen skype-adó, vagy voip-adó.
  Ez olyan, mintha a chips adót az összes kaja után fizetni kellene.
  Akkor csak azt kell megoldani, hogy ne magyarországi szolgáltatón keresztül menjen az internetforgalom.
  Mondjuk így jól beszo*tam az IPTV-vel, meg a HD-s tv csomaggal. 🙂
  Mondjuk a mostani botrányok miatt elég felháborító dolog kellett terelésnek.
  Majd pénteken jön O.V. a Kossuth rádióba és jól megnyugtat mindenkit, dehogy akartak ők semmi ilyet, hát ők nem akarják az embereket, meg rezsicsökkentés vagy mifene.

 • Milla

  Amúgy ez a legnagyobb gond ezzel az országgal: a kiszámíthatatlanság. Egyszerűen nem tudsz egy évre előre sem tervezni, mert egyszer csak keresztbe tesznek valami nem várt adóval, vagy törvényi változtatással, vagy a nyugdíj-megtakarításod államosításával és a terveid dőlhetnek is össze.

 • Kiszamolo

  Megjegyzem, NINCS semmilyen felső limit a törvénytervezetben, nem tudom, honnan szedte a MTI.

  Legalábbis tegnap este nem volt.

 • Szörnyeteg Lajosné

  Kedves Mindenki,

  Nincsenek (nem is voltak soha) illúzióim egyik párttal kapcsolatban sem. A lényeg a pénz. Minél több pénz, amit el lehet lopni. Kíváncsiak, mit lehet még lenyomni az emberek torkán.
  Kedves Kiszámoló, a Bef. alapok adóztatásával kapcsolatban már sokan várjuk a következő írást, hogy a szomszédos országokban melyik alapkezelőnél érdemes számlát nyitni.

 • Viktor

  @kiszamolo
  Úgy látszik Nálad most telt be igazán a pohár.
  Blöff, pont ilyen reakciókra számítottak. Ha ilyen lenne akkor kb. csak a műegyetemisták lángba borítanák a Kossuth teret.

 • Zsoca

  “Ha meg csak magánszemélyekre szűkítik, akkor még mindig meg kéne birkózniuk a népharaggal, mert ezt nem úsznák meg egy enyhe tüntetéssel.”

  “Ha bevezetik a netadót, kitör a népharag, biztosan több ezren lájkolni fognak egy tiltakozó oldalt,.Ha ebbe nem bukik bele a kormány, semmibe”

  Pff népharag, te jó ég, ti melyik országban éltek??? Tudjátok mikor lesz itt népharag? Soha! Mert olyan a vezetés amilyen az ország. Azért tudnak hatalmon maradni mert az embereknek tetszik amit csinálnak, mert az emberek is úgy gondolkodnak mint ők, az emberek is olyanok mint ők.

  Ha ebbe nem bukik bele a kormány? Trafikmutyi? NAV-os botrány? Soroljam? Azokhoz képest ez semmi. Amúgy a szavazóbázisuk ettől még megmarad, mivel azok zöme nem is nagyon használ internetet (most a szent tehenekről beszélek).

 • Nos, pártunk és kúrmányunk ha komolyan veszi ezt, akkor az elkövetkező két évben kb. a most itt regnáló SSC-k 70%-a veszi a kalapját, csókolom.

  Baszhatják a fejenként 30 millás munkahelyeket meg az onnan befolyó ilyen-olyan adókat is.

  Baszhatják a “Budapest startup nagyhatalom” dumájukat, mert először szemberöhögik őket, aztán szemen köpik.

  A Logmein, a Tresorit, a Prezi meg a többi onnantól keményen fogja letagadni, hogy bármi köze van Magyarországhoz.

  Ja és igen, amennyire kompetensek, az Anonymustól meg hasonlóktól fognak kapni szépeket, csak épp a pórnép is megszívja, ha mondjuk pár napig nem lehet mondjuk útlevelet igényelni a telibe vágott okmányirodai informatikai rendszeren.

  Nem adok ötleteket, de szólok, a profiknál lesz ennél hatékonyabb elképzelés is.

 • mtoma73

  a 700 ft az a telefonálás utáni adó felső limite magánszemély esetén, cégnél 5000 Ft. Az origós cikkben is ez van, és annyi, hogy GB-onként 150 Ft, amire limit nincs.
  Mondjuk az érdekes lesz, hogy akkor a 2 éves hűségemet ezek után felmondhatom-e, ha a netszolgáltató rámterheli ezt a díjat?
  Majd jönnek a közösségek, ahol külső vinyóval járkálnak az emberek és cserélgetik a filmeket, sorozatokat. Mint a régi “szép” időkben. Vissza a 80-as évekbe. Hurrá!!

 • Tímea

  Sziasztok!

  “Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter próbálta csitítani az ezzel kapcsolatos aggodalmakat a köztévé kedd esti műsorában. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy abban bízik, hogy a szolgáltatók a verseny miatt nem tudják majd továbbhárítani az új adót a fogyasztókra. Többször azt mondta, hogy bízik abban: elég nagy a verseny, hogy a szolgáltatók ne emeljenek árakat.”

  Én ebben sehol nem olvasok plafonról. Portfólióról idéztem.

 • A Cink verziója (nekem elég valószínűnek tűnik): cink.hu/ezzel-a-bena-terelessel-minden-hatart-atlepett-a-fides-1649235432

  Mondjuk így is nem facepalm, hanem napalm-díjat érdemel az egész társaság, de hát én nem mondok magam részéről újat, én évek óta ezt mondom oszt a többség még mindig a tapsikáló csiga üzemmódban megy (talán még az se térítené őket észre, ha minden netre küldött tapsikáló csigusz 150 Ft-ba kerülne….)

  Fő hogy a 300 Ft-os vizitdíjat….eh, hagyjuk, ha valami végtelen, az a világegyetemen kívül (illetve sajnos belül) az emberi hülyeség.

 • Catinator

  Egyenlőre elterelés szaga van, de tartok tőle, meg is csinálják egy zsenge pillanatukban. A befektetési alapok adója se semmi. Megsarcolják az értelmesebb megtakaritási formákat is. Mondjuk aki csak spekulációból él, azt nem tudom, hogy lehetne megfogni.

  Kicsit kóstolgatás, a régi ingatlanadó tervezet ugrik be, amikor meglebegtették, hogy az ingatlan aktuális értékének a 2%-át évente befizeted. 50 év alatt újra kifizeted az egészet. Akkora volt a felzúdúlás hogy jött – nem gondoltuk komolyan – ez csak egy kiszivárgott nem vitatott tervezet – ez csak egy felvetett ötlet volt…

  Ha igy megvalósitják, nagyon durván szembemegy a fejlesztési irányokkal.

 • Hunt3R

  Egy kérdés… létezik műholdas alapú internet civil előfizetésként?
  Gondoltam itt a horvát határ közelében átszerződnék valami normálisabb szolgáltatóhoz, ha lehetséges. 🙂

 • cabala

  Én látok ebben üzleti lehetőséget:
  kis kioszkot kell csinálni, ahol mindenki hozhatná a pendrive-ját/vinyóját és rámásoljuk olcsón, amit kér.

  A vámszabad határokon beindul az adómentes letöltési lehetőség, tömegesen fogunk átjárni romániába filmekért.

  Éljen az offline ország!!! 🙂

 • Stanlee

  A csilleberci Wigner Adatkozpont 6×150 Ft/sec-el fog hozzajarulni az adobevetelhez. Ne felejtsuk el, hogy a Wigner ateresztokepesseg atlagban nagyobb, mint a BIX-e.

  Amugy ez az egesz tereles, az AFA csalasrol, a Deli Aramlatrol, es az eppen aktualis dolgokrol. Addig jo, amig ezen nyammogunk.

 • Zabalint

  @cabala
  Nem, ha ezt limit nélkül vezetik be, akkor egy lehetőség van, elhúzni, pedig eddig nagyon nem volt ehhez kedvem, mert rengeteg munkahelyet szüntetne meg közvetlenül és később közvetetten is.

 • Pistike csaja

  Nem csak a befektetesi alapok jutalekat adoztatjak, hanem szabad kezet adnak az onkormanyzatoknak is az adokivetesre. Igy eleg nekik meg kevesebb penzt kuldeni, a tobbit meg szedjek be, ahogy tudjak. Ezert nem lehet a kormany ellen tuntetni, hiszen ok csak jot adnak a stadionokkal, es a csunya onkormanyzat az aki adoztat.

 • jurta

  Anélkül, hogy vitatnám a felhozott érvek jogosságát, megjegyzem, hogy minden új adó bevezetésekor pontosan ugyanekkora (100%-os) a felháborodás, és pontosan ugyanilyen racionálisak az ellenérvek, még itt “magunk között” is.

  Aztán megszokja az új helyzetet a nép is, meg a kormány is. 🙂

  Szerintem semmiben sem kivétel ez az eset a korábbiaktól.