Infláció és aranykönyv

Az MNB két érdekes kiadványt adott ki az elmúlt héten.

Az egyik az augusztusi inflációról szóló jelentés. Ebből megtudhatjuk, hogy az infláció továbbra is negatív tartományban tartózkodik (vagyis infláció helyett defláció van), valamint azt is, hogy a zavaró tényezőktől, mint adókulcs változások, államilag előírt rezsicsökkentések és egyéb nem piaci eredetű befolyásoktól megtisztított inflációs ráta továbbra is egy százalék feletti.

A másik az úgynevezett Aranykönyv, ami a hangzatos neve ellenére továbbra is csak egy excel tábla, viszont annál érdekesebb.

A magyarországi bankok és egyéb pénzügyi szervezetek adatait tartalmazza.

Ha nem vagy otthon a számvitelben, az olyan oszlopokat, mint “Saját tőke” meg “Adózott eredmény” akkor is megérted.

Mivel fontos, hogy hol tartod a pénzed, milyen méretű és nyereséges bankban, érdemes nézegetni a számokat. Amire vigyázz, hogy csalóka, ha csak egy év adatait nézed, mert ez alapján például az OTP Bank a legrosszabb bank, mivel 98 milliárd forintos veszteséget ért el 2015-ben. De az ő esetében ez egyszeri oka volt, ráadásul az OTP Jelzálogbank kiugróan nyereséges volt. Ha több évet szeretnél nézni, itt találod az elmúlt évek Aranykönyveit.

Szintén érdemes nem elfelejteni, hogy a devizahiteleket 2015-ben forintosították, amin rengeteget buktak a bankok, bár persze erre a legtöbben már az előző évben elhatároltak pénzt. Az idei első félévben már több bank is nyereséges lett a 2015-ös vesztesek közül, még ha nem is nagy mértékben.

A forintösszegű nyereség/veszteség mellett érdemes összevetni az adatokat az adott bank méretével is, így megtudhatjuk, hogy például a Cetelem 63%-os tőkearányos megtérülést ért el, de az Unicreditnek sem kell szégyenkeznie a maga 25%-ával, vagy a Budapest Banknak a 14%-kal.

A Budacash bankjainak csődje után 40 bank maradt Magyarországon (plusz szövetkezeti és egyéb pénzintézetek), a sorrend mérlegfőösszeg alapján: OTP, Unicredit, K&H, Raiffeisen, MKB, Erste, CIB.

Share

12 hozzászólás

 • graphite
  Jó látni, hogy az Erste folyamatosan csúszik lefelé. Ilyenkor illik mondani, hogy hajrá? 🙂
 • Alfa
  Ezeknél van/volt már számlám:
  BB, OTP, KH, MKB, Unicredit, ERSTE, Citibank
  A BB béna, elég megnézni a netbankjuk kinézetét folyamatait. Kondicióknál semmi extra.
  Az OTP drága, igénytelen. Az LTP lakáskasszájukról évente egyszer kapsz kimutatást – slussz. Még web felület sincs -kivéve ha OTP ügyfél vagy – WTF?
  A KH-ra már nem emlékszem, átlaggyenge.
  Az MKB szódával elmegy, de a befektetési termékeik vérszegények.
  Az ERSTE elég jó, de tud nagyon köcsög lenni, buktam már 70K-t a Hozamplaza megtévesztő tájékoztatása miatt…
  A Citi pontos és korrekt, de figyelni kell pl. a hitelkártya feltételekre. Messze a legjobb (volt) a mezőnyben.
  Na de a lényeg, amiért mindezt leírtam: az Unicredit a legbalfaszabb az összes közül, még egy hitelelőtörlesztési díjat is képesek elbaszni, 10x díjat bekönyvelve, mert MANUÁLISAN történik. A XXI. században.
  2. legnagyobb bank, hahaha, ezt érdemeljük…
 • mtoma73
  Nyugi én 1 éve előtörlesztettem és egy KH fiókban az ügyintéző teljesen be volt pánikolva. Lényegében én számoltam ki neki, hogy mennyi a büntetés az előtörlesztésért.
  Lehet aznap kezdett, mert még a fiókvezetőt is odahívta. 😀
  A CIB-ben sem tudta anno az ügyintéző milyen csoportos életbiztosítást (köszi Kiszámoló) akarok kötni. Az is a fiókvezetőt kérdezte meg. 🙂
 • KGergely
  Két kérdésem lenne az inflációval kapcsolatban:
  1. Azt jól értem, akkor a leírtak alapján, hogy az 1% feletti hozam esetén beszélhetünk csak reál hozamról, a hivatalos adattal szemben?
  2. Azt jól gondolom, hogy ha mindenki igyekszik megtakarítani, akkor az az infláció csökkenését fogja eredményezni (amiről meg vitatkoznak, hogy az jó vagy rossz)?
 • KGergely
  Azt kicsit kifejtené valaki, hogy miért fontos (azon felül, hogy ne legyen veszteséges), hogy minél nyereségesebb legyen a bank, ahol a pénzemet tartom?
  Ugyanis úgy gondolnám, hogy pont az én pénzem használatával lesz nyereséges a bank, amely nyereségből a részvényesek részesülhetnek, de én mint bankszámlával rendelkező biztos nem.
 • Kiszamolo
  KGergely, ha a bank veszteséges, előbb-utóbb csődbe megy. Minél kisebb a tőkéje, ez annál hamarabb bekövetkezik.
 • gaborr
  akkor ez azt jelenti, hogy a bnp paribasnál ekkora veszteség mellett jobb, ha nem tartunk betétet?
 • mobline
  Cetelem megtakarítási számla ez alapján nem biztos, hogy jö ötlet, pedig épp nyitottam volna egyet.
 • Kiszamolo
  mobline, határon átnyúló szolgáltatót (mint amilyen a BNP is) másképp kell értékelni.
 • mobline
  Cetelem a magyar OBA alá tartozik.
  A táblázat alapján a magyar érdekeltség nem túl erősnek tűnik.
 • Kiszamolo
  mobline, a legjövedelmezőbb bank évek óta a Cetelem. Mit nézel te pontosan?
 • V
  / vagy aki tudja a valaszt: egy rovid kerdes inflacio temaban. Ezen a grafikonon:

  portfolio.hu/img/upload/2016/09/fhb_nominal_real-20160916.png

  mit jelent pontosan a real arindex, ha tudjuk hogy nulla kozeli inflacio van az orszagban? Milyen inflacioval lettek igazitva az arak? Ha a lakasok inflaciojaval lenne igazitva akkor ugye egy vizszintes vonalat kellene adnia es persze semmi ertelme nem is lenne. Ha a kb nulla altalanos inflacioval lenne igazitva – amiben az ingatlan erosen alulreprezentalt – akkor viszont kb egybe kellene esnie a ket grafikonnak. Valami azt sugja hogy ez a grafikon is csak az ingatlanos szektor eroltetett onigazolasa hogy mindenki most vegyen ingatlant.