Itt az új ötszázas

Ma bemutatták az új ötszáz forintos bankjegyet. Holnaptól technikailag forgalomba kerül, de az átlagember február elsejétől találkozhat majd vele a készpénz-forgalomban. Az immár réginek számító ötszázasokkal jövő év október 31-ig fizethetünk, utána csak a bankoknál és a postán tudjuk beváltani.

Share

21 hozzászólás

 • S.E.
  Ezt inkább kivezetni kellett volna, nem megújítani. Vagy érmeként kiadni. Szerintem.
 • Zupa
  “Vagy érmeként kiadni”
  Az mar megtortent. Az van rairva hogy 1 Euro ;P
 • Noki
  Szerintem jó az 500-as.
  Én a papír 200-ast is hiányolom. 🙂
 • mzsombor
  Érdekes, hogy arról továbbra sincs hír, hogy a régi 10.000 Ft-os meddig használható még.
 • Kiszamolo
  mzsombor, abból legyártottak egy kazalra valót előre, azért nem siettetik a kivezetését.Persze most megkérdezhetnéd, ha az még mindig jó, akkor a húszezrest és az ötezrest miért kellett villámgyorsan lecserélni. Mert nem azért, mert hamisították volna. Évi 43 millió forint hamis pénzt vontak be, ezek zöme Móricka rajzok voltak. Ezért kár volt 6-7 milliárdot elkölteni pénzcserére. Valaki biztos tudja a valódi okot.
 • Robi
  Egyszer adtam 500 forintot egy hajléktalannak Szerbiában ( magyar cigány volt ) és szegény rámszólt “jaj istenem evvel most mit csináljak, beváltani sem tudom”…akkor gondolkodtam el igazán, hogy mennyire értéktelen a pénzünk…
 • Kiszamolo
  Robi, minden pénzváltó beváltja a Vajdaságban a forintot, nem is olyan rossz árfolyamon.
 • Dörnyei József
  Érme kellene 500Ft-osnak. Felesleges óriásit csinálni, elég lenne akkora, mint a 200Ft-os érme.
  500Ft nem elég érték papírpénzhez.
  Ha én lennék a döntéshozó, még az 1000Ft-os is érme lenne.
  2000Ft az, ahol kezdődik a papírpénz – kis jóakarattal.
 • nyman
  Inkabb nagyobb cimletekre vagynek. 50 meg 100 ezresre. Eurobol van 500-as is, ami cirka 165 ezer Ft.

  Ugyan szemely szerint nem szeretem a kp-t, amit lehet utalok vagy kartya. De azert par evente elofordul, hogy kell par millio kp, vagy en kapok. Most par heten belul volt ket ingatlan ugylet. A foglalo kp-ben „szokas”.

  Nekem euroban fizettek, 500 eurosokkal. 7 millio forintnyi ugy befert az ing zsebembe, hogy joforman ki sem dudorodott.

  3 millio meg 20 ezresekben mar szamottevi, kettehajtani meg alig lehetett, hogy zsebre tegyem.

 • Kiszamolo
  nyman, na pont ezért nem bocsátanak ki több 500 euróst. És ezért a legnagyobb az 50 fontos bankjegy.

  A svájci ezerfrankost felárral veszik az adócsalók és a bűnözők. Mert sok pénzt lehet kis helyen szállítani.

 • Nándi
  Nem tudom miért akarnak itt többen is érme 500ast, de én pénztárca szempontból nem szeretem az érméket. A papír sokkal jobban elfér.
  (Csak, hogy a másik oldal is képviseltetve legyen)
 • Tibgya
  Szerintem csak az aktuális MNB-főnök meg a pénzügyminiszter akar halhatatlan lenni, ezért cserélik le mindig a pénzeket. Már a Bod Péter Ákos is így csinálta anno. Örökre ott az aláírása, történelmi figura lett. Amilyen betegek ezek a figurák, erre simán kidobnak pár milliárdot.
 • Frx
  Én sem értem azokat, akik érmét akarnak. Utálom az aprópénzt, vékony tárcát hordok, amibe kártyák+papírpénz fér, nem akarok egy nagy brifkóval mászkálni. Így mindig papírral fizetek, a visszajárót zsebrevágom és otthon megy egy erre dedikált perselybe. Évente 30-40 ezer forint simán összejön, boltos rokon szívesen beváltja 🙂
 • Nimfas Corporation
  Nándi : hát igen, bár a 1 Millió – 10 és 20.000-esekben kettéhajtva alig tudom becsukni a pénztárcát. 😉
 • dylan
  Én sem tudom elképzelni, hogy egy nehéz, zajos fémtallér hogy lehet alternatívája a lapos, könnyű, összevissza hajtogatható papírpénznek. Sosem hordok magamnál fémpénzt, amit visszakapok, az is megy az üvegtálba a többi közé, ahol lassan húszezer forintnyi apró gyűlt így össze egy-két év alatt.
 • szenyora
  Az így bevont, régi címletekből képet lehet kapni az otthon “párnacihában” tartott pénzmennyiségről. Azt nagyjából tudják, hogy mennyi kp. van forgalomban, az ezen felül jelentkező régi címletek a fekete-szürke gazdaságban forogtak, ill. otthon pihentek. Valószínű, ez az oka a gyors pénzcserének.
 • nyman
  Ertem en a szandekot, meg, hogy bunozok. Csak sajnos ezzel az elvvel is az van, hogy azert, mert nehanyan visszaelnek vele, igen sokan szivnak egyes elethelyzetekben.

  Mas: Ami a penztarcat illeti en is minimalba nyomom. Ket bankkartya, egy debit es egy credit. Esetleg neha harom. Jogositvany, lakcimkartya, tajkartya es nehany papir penz. A bankkartyakat valtogatom a tarcaban, aszerint, hogy hogy jo a cash-flownak, hol melyikre jar meg visszaterites. Mar a BB kartya telefonon is megjelent, igy hordani sem kell. Meg meg van egy ceges belepokartya es bkv berlet.

  Ami az aprot illeti, azt a kocsiban gyujtom, parkolashoz, automosashoz. A fizetesek eleg jelentos resze bankkartya. Kp. igen ritkan kell, igy az apro sem nagyon gyulik. Van mikor kis osszeget szandekosan fizetek kp-ben, hogy legyen aprom pl. az automosohoz.

 • Zabalint

  De mit szívnak? Akkora összegeknél amúgy sem célszerű készpénzezni. Ha a tranzakciós költséged sokallod, igazad van, csak akkor meg a tranzakcióa adót kellene megszűntetni, nem pedig 100 ezres címletet bevezetni.

  Igazság szerint ha rajtam múlna, a 20 ezrest is megszűntetném, mert magy szívás azt kapni az automatából.

 • nyman
  Elolvastad az elozo hozzaszolasomat is? Ingatlan adasvetel elso reszleterol beszelek. Ezt jellemzoen kp-ban kerik jellemzoen, mert az elado ezzel fizeti ki az ugynokot ha van. Mondjuk nem ertem en sem, mert gyorsan atfutna utalassal is.

  Vettem mar ingatlan tobb idos embertol is, nekik pl. nem volt folyoszamlajuk sem.

  Most, par hete eladtam egyek, nekik meg kp-juk volt. Euro. Nem kerdeztem, hogy honnan. Az egyik reszletet bankfiokba ejtettuk meg, mert ott meg is szamoljak helyettem illetve le is ellenorzik a bankjegyeket.

  A 20 ezres ellen ugy vedekezem, ha nem kell, hogy 19 ezreket veszek fel.

  Tranzakcios koltseget nem sokallom, mert a magan folyoszamlamnal nincs. Se utalasra, se kp felvetre. Csodalkozom, hogy nehany kiszamolos olvaso olyan szamlat hasznal, ahol van. Kp felvetnel is meg van az a lehetoseg, hogy barhol barmennyi kp felvet koltsegmentes. Az Eurozonaban is.

 • snoblika
  Nostradamus beszeljen beloled 🙂 hogy 500 lesz 1 euro
 • jurta

  “Ingatlan adasvetel elso reszleterol beszelek. Ezt jellemzoen kp-ban kerik jellemzoen”

  Eddig 4 adásvételem volt, mindnél utaltuk. Ügyvéd kérdezi néha, nem akarjuk-e őelőtte átadni, de mindig a másik féllel egyetértésben beszéljük le róla azonnal, és eladó küld egy értesítést neki, mikor megkapta a számlájára.