Szlovák bankszámla-nyitás lépésről-lépésre

Frissebb cikk a témában:

https://kiszamolo.hu/magan-es-ceges-bankszamlanyitas-szlovakiaban-lepesrol-lepesre-2017/

Már sokan kértetek egy cikket a külföldi bankszámla-nyításról, ezért kivettem egy nap szabadságot és kiutaztam Szlovákiába, hogy válaszolhassak a kérdéseitekre. (Hogy mit meg nem teszek értetek. 🙂 )

(Ez a cikk az eurós magánszámláról szól. Szlovák céges számlával kapcsolatban olvasd el ezt: //kiszamolo.hu/sporolj-szazezreket-a-vallalkozoi-szamladon/ és ezt: //kiszamolo.hu/menekulnek-a-cegek-a-tranzakcios-ado-elol/ Szlovák forintos számlával kapcsolatban pedig ezt: //kiszamolo.hu/megusztad-a-tranzakcios-adot/)

Három ok van, amiért Szlovákiát választottam:

– A magyar lakosság nagy részének közelebb van, mint Ausztria.

– A kamatadó alacsonyabb, mint Ausztriában (csak 19%, szemben az osztrák 35%-kal.)

– A határ mentén mindenki beszél magyarul a bankfiókokban is.

A számlanyitáshoz magyar személyigazolvány és lakcímkártya szükséges. Van olyan bank, ahol két arcképes igazolványt kérnek, ezért érdemes a jogosítványt vagy az útlevelet is magunkkal vinni. Nyitva tartás általában hétköznap 16-16:30-ig, nincsen hosszú nap.

Szlovákiában háromféle számlatípus létezik:

– A nálunk ismert folyószámla csak a napi ügyek intézésére való, ezen vagy nem lehet lekötni pénzt, vagy nem érdemes az alacsony kamat miatt. Ezért vigyázzunk, ne ezt nyissuk, ha betétet szeretnénk csak elhelyezni.

– A betéteket egy különálló, teljesen ingyenes számlán lehet elhelyezni (Terminovani vklad, nagyjából megfelel a magyar takarékszámlának.). Bár a folyószámla nyitása nem kötelező, a legtöbb bank visszaadja a folyószámla havidíját, ha 10-15 ezer euro feletti összeget tartunk lekötve. Így lesz euros bankkártyánk külön díj nélkül és egész Európába olcsón  tudunk utalni interneten keresztül. (50 ezer euroig 15 cent SHA költségmegosztásnál. Hogy mi az a SHA, olvasd el ebben a cikkben.)

– “Spórolási számla”. Ez a CIB Malacperselyéhez hasonló, havi megtakarításra való számla, akkor ad jobb kamatot, ha havonta 20-30 eurot ráutalunk. Vigyázzunk, hogy ne is ezt nyissuk, ha betétet szeretnénk elhelyezni.

Mielött néhány bank aktuális ajánlatát és költségeit bemutatom, szeretném kihangsúlyozni, hogy senkit nem szeretnék arra buzdítani, hogy külföldre vigye a pénzét. A másik, hogy mielőtt a jelenlegi euroárfolyam mellett az összes pénzedet átváltod, kérlek figyelmesen olvasd el ezt és ezt a cikket, hogy mennyit bukhatsz az eurora való átváltáson.

Egyébként a szlovákiai OTP Banka forintbetétet is kezel, szintén ingyenes takarékszámlán, igaz, kemény 2% kamatot ad csak a forintbetétekre. De csak ezért nem kell ilyen árfolyam mellett pénzt váltanod.

Pénzváltás: nagyobb összegnél sok pénzváltó nagyon kedvező marzzsal vált pénzt, általában 1-1 forinttal a középárfolyam körül. Dél-alföldiek írjanak, ha nem ismernek ilyen pénzváltót. A többiek kérdezzék meg a helyi pénzváltót, általában mindenhol lehet alkudni.

Ha valakinek van legalább 30 milliója, az mint privátbanki ügyfél szintén hasonló árfolyamon tud váltani bankban. Ha valakinek csak 20 milliója van és budapesti, vigasz-ágon el tudom neki intézni, hogy ennek ellenére privát ügyfél lehessen. (Az alatt sajnos semmiképpen.) Ö is írjon egy mailt.

Bankkbetét: ahogy jól megbeszéltük már ebben a bejegyzésben, nem kötjük le egy összegben a teljes pénzünket, hogyha fel kell törni, ne vesszítsük el a teljes összegre a kamatot. Mivel a takarékszámla ingyenes, én azt is javasolnám, hogy több cégnél is nyiss számlát és több bankba helyezd a pénzed a biztonság miatt.

Most akkor nézzük a konkrétumokat, végül is ezért szeretitek ezt a blogot. 🙂

(Magyarul mindenhol beszélnek Komárnoban és napi 5-10 számlát nyitnak magyaroknak minden fiókban, úgyhogy tudják majd, miről van szó. A kamatok hetente változnak, ahogy nálunk is, úgyhogy csak tájékoztató jellegűek. Ahol tudtam, már a jövő heti kamatokat kértem el.)

(Még egy megjegyzés: az általam ismeretlen bankokat kihagytam, a Prima Banka kivételével az összes banknak Magyarországon is van fiókja. Mindenhol odaírtam az anyabankot, ahol nem egyértelmű a névből.)

Prima Banka (volt Dexia Bank)

A hányatott sorsú Dexiától a cseh-szlovák Prima Banka vette meg a céget.

Folyószámla 3,9 euro, melyből kártyahasználat során a vásárlások 0,5%-át visszautalják, így akár pénzt is termelhet a számla. 10 ezer euro felett ingyenes számlavezetés.

Bankkártya, internetbank mindenütt benne van a havi díjban, ezért ezt többé külön nem írom le.

Jelenlegi kamatok:

1 évre 2,7%

2 évre 3%

3 évre 3,7+0,5% százalék.

Címek: Komarno: Trznicne namestie 3

Kassa: Hlavna ulica 7 és Sturova ulica 27

web: www.dexia.sk (Minden honlapnál az angol nyelvű oldara mutat a link)

CSOB Banka (a magyar K&H tulajdonosáé, a belga KBC-é)

Folyószámla havi 4 euro,de itt is ingyenes 15 ezer euro feletti betét esetén.

Jelenlegi kamat 12 hónapra 3%

web: www.csob.sk

Cím: Komarno, M.R. Stefanika 11

Volksbank

Folyószámla havi 3,99 euro, ingyenes 5 ezer euro feletti betét esetén, de csak ha érkezik havi 20 euro.

Jelenlegi kamat 12 hónapra 3,3%

web: www.volksbank.sk

Cím: Komarno, Zupna 18

Unicreditbank

Folyószámla havi 3,99 euro, ingyenes 10 ezer euro feletti betét esetén.

Jelenlegi kamat 6 hónapra 2,5%, 12 hónapra 3,3%, 24 hónapra 3,7%, minimális leköthető összeg 350 euro.

web:www.unicreditgroup.sk

Cím: Komarno, M.R. Stefanika 11

OTP Banka

Folyószámla havi 2,99 euro

Jelenlegi kamat 6 hónapra 2,6%, 12 hónapra 3,35%, 24 hónapra 3,75%

Forint kamat: 2%

web: www.otpbanka.sk (magyar nyelvű oldal)

Cím: Komarno, Zahradnicka 10

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en: kiszamolo.hu/feed

 

Share

51 hozzászólás

  • Tomi
    @Öcsi

    Füleken 3 bankfiók van: OTP, Slovenská sporiteľňa (ERSTE), VÚB (CIB). A számlanyitás mindegyiknél ingyenes, számlavezetési díj van (3,29-5,90 Eur/hó). Magyarul valószinűleg mindenhol beszélnek.