53 hozzászólás

 • Lui
  Mindig felb@sz az ilyen, hogy ennyire hülyének nézik az embereket.. A minap a postán láttam, hogy 3e forintos ócska okoskarperecet kapsz, ha 10 éves nyugdíj-élet-mittudoménmilyen biztosítást kötsz.. persze, rögtön hármat, nem?
 • sokasebi
  Ez kicsit off lesz, de érdekelne, hogy ilyen apró betûs szerződések értelmezése helyett egyszer ki lehetne-e számolni, hogy mennyire éri meg külföldre költözni. Ugyanis hiába van átlag feletti pénzed Magyarországon, ha a jó oktatásért, eü-ért, közbiztonságért (ami nyugaton ingyenes) itthon fizetned kell. Forintosítható-e az hogy nyugaton nyugodtabbak az emberek, tisztábbak a buszok, van szakszervezet és jogbiztonság. Mindez magasabb fizetések mellett.
 • Danhadnagy
  Érdemes bankmonitoron keresztül kötni, erstés nyitást nullára ki tudtam hozni (Erzsébet-utalványt mindenki le tud vásárolni)
 • naa
  Idetartozik némi pletyka: lakastakarekpenztaram.hu/2018/10/09/jelentos-valtozasok-johetnek-a-lakastakarepenztaraknal-megterulhet-ha-idejeben-lepunk

  Két fontos változásról beszélnek:

  30% helyett, mindössze 20%-os támogatás a jövőben,
  az évi 72.000 Ft-ban maximalizált támogatás pedig 100.000 Ft-ra emelkedne.

  A max támogatás emelkedése végül is jó és a 20% se rossz…, akinek pl. lakásvásárlásra kell, ott a félrerakott összeg lehet nagyobb, de ugye ez pletyka csak (?)

 • LG
  Nagyon résen kell lenni az LTP-nél. Nálunk futott négy nyolcéves Fundamenta 2008-2016 között. Amint lejártak, rögtön kötöttünk öt négyévest (akkor még annyi szabad adószámunk volt) – sajnos akkor még nem tudtuk, hogy nem kell mindegyik szerződésre kifizetni a 32.200 forintos szerződéskötési díjat, mert 2.000 forintért meg lehet osztani egy szerződést akárhányfelé (2000 ft / megosztás) -> így amikor a 2. gyerekünknek is lett adószáma, akkor az egyik futó szerződést megosztottuk. Így egyszerre fog az összes lejárni, a megosztott szerződésre ugyanúgy megkapjuk a teljes állami támogatást (persze visszamenőleg nem), ráadásul nem nyúlnak le még egy szerződéskötési díjjal.
  A megosztás után két héttel telefonált a fundamentás üzletkötő, hogy nem akarunk-e még szerződést kötni. amikor mondtam neki, hogy de igen, már megtörtént, megosztottuk az egyiket, és többet nem hagyjuk magunkat át..vágni 🙂
 • LG
  (folyt)
  Hamar elbúcsúztunk egymástól. azóta nem keresett 😀
  Szóval ha a mostaniak lejárnak két év múlva, akkor az újakat úgy fogjuk kötni, hogy kötünk egyet, arra kifizetjük a szerződéskötési díjat (a szerződéses összeg 1%-a, négyévesnél 32.200 forint, de ha van akció, akkor akár 0), és azt megosztjuk majd hatfelé (vagy ahány szabad adószám lesz). ezen azért sokat lehet fogni – mi 130ezret tudtunk volna fogni rajta, amikor a mostani ötöt kötöttük. Persze az üzletkötők ezt a kiskaput nem kötik az orrodra. Sőt, mivel hitelt biztosan nem fogunk felvenni, lehet, hogy azt az egy új szerződést is a minimális összegre (5.000 ft/hó befizetés, tehát szerződéskötési díj kb 8.000 ft) kötjük, aztán a maximális 20e/hó összeget fizetjük bele, mert az állami támogatás a befizetés után jár…
 • szocske
  érdekes ez az állami támogatás változás, a minap kijött bankmonitoros hírlevélben is, reggel még rányitottam a cikkre, de déltájban már nem volt elérhető a cikk.
 • Danhadnagy
  azért nyugaton se minden olyan vidám

  hollandokk.com/infoteka/holland-egeszsegugy

  hollandiában szinte csak a háziorvoson keresztül tudsz eljutni szakrendelésre és az ingyenes keret sem túl magas. vö. itthon fizetsz havi 6000-t magán eüre.

  de érdekelne egy ilyen jellegű cikk

 • BélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaJózsiBélaBélaBélaBéla
  “állami támogatás” = valamennyit visszakapsz a rengeteg befizetett adodbol, ami a sajat penzed.
 • kritizátor
  hollandiában szinte csak a háziorvoson keresztül tudsz eljutni szakrendelésre

  mért nálunk nem így van?

 • Kiszamolo
  kritizétor, nem, egy csomó helyre mehetsz beutaló nélkül is, pl. sebészet.
 • Gabor

  Külföld: A kerdes igy ertelmetlen szerintem. Mert rögtön felmerül a dolog, hogy egyedül, csak ferjjel/feleseggel, vagy gyerekkel is költözik az ember.
  Ha ez felmerül mar akkor az a kerdes is jön, hogy az ember parja el-e tud vs akar helyezkedni a szakmajaban (3 gyerek mellett ez nem könnyü) es hogy ez mennyire lehetseges (mernöknek több eselye van, mint egy jogasznak). Ha nem, akkor talal-e / hajlando-e mas allast elfogadni.
  Ez rögön megalapozza a beveteli oldalt es a kiadasi oldal nagy reszet is.
  A kiadas attol is függ hogy melyik orszagra gondolsz es azon belül kisvaros vagy nagyvaros (pl München meg a nemeteknek is nagyon draga). Meg hogy milyen gyakran akar az ember hazalatogatni.

  Igaz hogy minimalberböl lehet h külföldön jobban megelsz mint Mo-on de akkor is meg kell gondolni itt is h mire adod ki a penzt ha keveset keresel.

 • V
  en Nemetorszagrol meg Irorszagrol tudok nyilatkozni, nemeteknel iszonyat magasak az adok es ezenkivul bonyolult es terebelyes az allami apparatus, hatalmas a burokracio. Lehet hogy jok az utak meg egeszsegugy stb… de ekkora elvonassal pazarloan uzemeltetve az allamot… pluszos a koltsegvetes megsem akarnak lazitani az adokon. Mi lassan ott tartunk hogy mar nezelodunk mi lesz a kovetkezo orszag.

  Elotte Irorszagban eltunk, ott alacsonyak az adok cserebe az infrastruktura videken majdnem ugy rohad mint Budapesten, megbizhatatlan tomegkozlekedes – esoben kulonosen vicces – vonatok meregdraga, egeszsegugy hasonlo katasztrofa. Csodak nincsenek, vagy magas adok es – esetleg jo esetben – ehhez jobb eletminoseg tarsul vagy pedig alacsony adok de ezzel aranyos minoseg.

 • Gabor

  Mo-n pl a börgyogyaszhoz, szemeszetre, füleszetre, nögyogyaszhoz, urologiahoz stb nem kell beutalo

  Valoszinü azert van ez igy mert az emberek nagy resze tudja, hogy ha a szemevel van valami akkor a szemorvos kell, ha pedig a füle faj akkor a fül-orr-gegesz stb.
  Es ilyenkor ertelmetlen a haziorvos, mert max ö csak meg tudja allapitani, hogy ehhez ö mar nem ert, es elküldi a szakrendelesre.
  Ezert van ez a rendszer, hogy ne terheljek tul a haziorvost, es a beteg minel elöbb megfelelö szakellatasban reszesüljön.

 • V
  nemeteknel magan EU biztositas – TB helyett – havi 160k HuF, ha allami rendszerbe lennek akkor meg ennel is tobbet vonnanak mert fizetessel aranyos es szerencsere atlag feletti fizum van. Ezzel szemben a haziorvosom idekoltozes utan 3 evvel latogattam meg egy pitianer kotohartyagyulladassal. Szamold ki eddig mennyit fizettem mindezert, raadasul ha koltozunk az eddig befizetett penz megy a levesbe. Megeri?
 • jami

  Csak a jelen helyzetre lehet, de van olyan tétel, ami csak most igaz; pl. hazai felsőoktatás pár év múlva mennyi lesz? 15 éves gyerekkel ez döntő szempont…1-2 évessel, ha mindketten dolgoznak, anyagi csőd Anglia; 10 évessel nem.
 • Roland
  LG: lejárat után is lehet tovább fizetni, tehát elég ha egyet nem használsz fel hanem fizeted tovább és azt megosztod, akar évente.
 • Frank
  Jelenleg csak a Fundát lehet hitelkártyával fizetni?
  Azt tudom, hogy ott lehet a honlapon keresztül, azt nem tudom, hogy más banknál van-e ilyen, vagy csoportos beszedést tudsz-e beállítani a hitelkártyádra.
 • Gabor

  Nemetorszag.
  Hogy allami vagy privat betegbiztositasod van azt igazabol törv es a keresed szabalyozza..
  Mindegyiknek van elönye es hatranya.

  Igazabol jol kell felfogni a dolgot. Sehol sincs kolbaszbol a kerites. Tehat ha külföld akkor igazabol en ugy tennem fel a kerdest hogy van olyan orszag aminek a mentalitasa es a szinvonal passzol hozzad (es esetleg tudsz azon a nyelven) + el tudod fogadni a hatranyokat is az elönyök mellett.

 • Bandi
  Ha rögtön az elején befizetem a 4 év teljes díjját, 4*12* 20 ezret, akkor az első évben az egész összegre kapok 9% kamatot?
 • szocske
  , sajnos nem, van maximuma a bónusz kamatnak. Szvsz egy vicc ez az egész, de a Fundamenta úgy kampányol ezzel a tízezerrel, mintha legalább félmilliós ajándékot osztanának 😀
 • szocske
  , sőt, ha 4 évet előre fizetsz, akkor állami támogatást is csak az első évre kapsz :S
 • Tamás
  Otp ltp-t nem lehet hitelkártyával fizetni közvetlenül, én csekket kérek hozzá és féléves ütemezésben fizetem be postán wizzair hk-val.
 • Gabriel
  A kamatbónusz 9% az első éves befizetett összeg után. Majd a következő pontban azt mondja, hogy a mértéke maximum a legmagasabb éves megtakarítási összeg:/240 000 Ft / 5% lehet.
  Azaz maximum 12 000 Ft.
  Nem kamatozik, állami támogatás sem jár rá.A lakáscélú felhasználást viszont igazolni kell.
 • FifiTheReal
  Hitelkártyára is lehet csoportos beszedési megbízást beállítani, de így csak szerződésszerű fizetést tudsz eszközölni, LTP “túlfizetést” nem.

  Nem, max 12eFt. Forrás: fundamenta.hu/lakastakarek/otthontervezo-lakasszamla-kamatbonusz-akcioval

  “A jóváírásra kerülő kamatbónusz maximális mértéke a mindenkori maximális állami támogatás eléréséhez szükséges éves megtakarítás 5%-a”

 • Bankos
  Tamás
  OTP ltp-t lehet hitelkártyáról fizetni, csak fel kell venni egy csoportos beszedési megbízást.
 • Abstract
  Van díja ennek az OTP LTP csekknek, vagy ingyenes? Bemegyek a bankba, vagy meg lehet valahol igényelni, és kipostázzák? Nem gond, hogy nem havonta fizeted be? Sehol nem találok infót róla, ha esetleg tudnál linkelni egy oldalt, azt megköszönném. Köszi a segítséget!
 • Geri
  Numbeo.com on nézegess. Nem csak Cost of living-et tudsz összehasonlítani két ország vagy város között, de van pl Crime Rate, Property Prices, Health Care, Pollution, Traffic, Quality of Life, Travel. A Cost of living részét nagyon sűrűn használom, mindig updatelik, nagyon jól működik valós adatokkal, a többit ha nagyon unatkozom.. 🙂

  Ha van valakinek hasonló hasznos oldala, osszátok csak!

 • Pintyoka
  Most kötöttünk újra kettőt, hogy ezzel jóval idő előtt lenullázzuk a hitelünket. Funda. azt mondta a hölgy, hogy belső tréningen hónapok óta téma, hogy meg fog szűnni az egész, vsz. a NOK lesz az új ltp. Remélem, nem einstand lesz belőle…
 • Sparfuchs
  Ami még a megosztásnál érdekes lehet : ha mondjuk októberben van a forduló,és te előtte,augusztusban megosztod a szerződést,akkor ha egy összegben,visszamenőleg befizeted az előző októberig,akkor is jár az állami támogatás. Ami csak elmélet : ha egy már lejárt,kivehető fundával csinálod ezt,akkor a forduló után vajon ki is veheted már a pénzt?
 • Kiszamolo
  Pintyoka, 20 éve ezt mondják a Funda ügynökök. Holnap megszűnik, rosszabb lesz, ma köss nálam másikat.

  Nem kell elhinni egy szavukat sem.

 • Krankenkasse

  Azért ez nem ilyen egysíkú. Attól függ.
  Havi kb. 102k-ért van privát biztosítás és ez már komfort (kétágyas szoba, főorvos néz rád, stb.). Ráadásul Allianz, nem is a legolcsóbb. Persze felső határ a csillagos ég, de szerintem nagyon jó az a rendszer ami Németországban van. Sokkal nagyobb a szabadságod, dönthetsz (!!!) mit vállalsz, ill. mit kockáztatsz. Míg Magyarországon csak húzzák a nagy pénzt és nem mondhatom, hogy én igazából inkább kötnék feleannyiért egy privátot (amivel egyébként hamarabb sorra is kerülök a dokinál). Ez a nem mindegy.

  Ja meg az, hogy Magyarországon úgyis privát rendelésre kell menned ha akarsz valamit, az pedig ugye zsebből megy, hiába vettek le pénzzel.

  Soknak tűnnek a levonások ha átszámolgatjuk ákombákom pénzre, de felesleges ezzel foglalkozni, mivel nem ákombákom fizetésed van.

 • Krankenkasse

  „Szamold ki eddig mennyit fizettem mindezert”

  Nana, ez így nagyon erős csúsztatás.

  Almát az almával. Magyarországon is fizeted a TB-t, ha soha nem veszed igénybe, akkor is.

  Azt is figyelmen kívül hagyod, hogy ott lehetőséged van kb. fele annyit fizetni a privátért mint a TB lenne. Így, ha nem vetted igénybe, akkor csak fele annyi pénzt szórtál ki mintha TB-t fizettél volna. Azért ez elég jó, szerintem.

  És azért te is pontosan tudod, hogy mások a viszonyok, nagyon mások. Gondolom nem azért élsz ott, mert olyan szörnyű.

 • Krankenkasse
  Tegyük fel, jön ez a fentebb említett változás az LTP-ben.

  Mi történik azzal a szerződéssel, amit a változás bevezetése előtt kötöttél?

  Azt gondolom, hogy nem emelhetik meg a havi 20 ezret havi 42 ezerre egyoldalúan, de az vajon megtörténhet hogy a 30%-ot leviszik 20-ra a már futó szerződésekre is? Akkor ugye 48 ezer lenne az éves támogatás a 20 ezres LTP-re.

 • Géza
  ha most ez parasztvakítás, akkor melyiket kössem? Van a Fundának a gyarapodó lakásszámlája. Azon van 1,15% kamat, szemben a többivel, ahol lényegében nulla. A bankració kalkulátorában van olyan kimutatás is, hogy mennyi a nyereség összesen, és éves viszonylatban. Az ezt hozza ki a legjobbnak. Viszont ha jól értem, ehhez nem jár a kamatbónusz. Ráadásul ha a minimum 5000 Ftal kötöm, még a nyitási díj 3/4-ét is meg tudom spórolni. És tudom hitelkártyával fizetni, optimális esetben olyankor, amikor a Wizzair kártyán dupla pontos hétvége van.
 • Gina
  Jelenleg hol lenne érdemes ltp-t nyitni, ha mindenképpen szeretnék?
  Hitelkártyám nincs, egyet szeretnék kötni és aztán megosztani.
 • V
  igen ez egy olyan PKV ami havi 130EUR-nal indult, aztan persze a mindenfele kisbetus trukkokkel egybol havi 300EUR lett (ha nem nyujtasz be szamlat adoevben akkor ennyi stb) na meg persze az evi 10-15% indexalas gyorsan megdobta. Es ez 3 eve a legolcsobb biztositas volt. Ha itt elsz es PKV-d van akkor tudnod kell rola mert mindegyik igy trukkozik. Ja es pl volt a csomagban X szolgaltatas, aztan mikor teriteni kellett volna ilyen-olyan trukkokkel kivettek a csomagbol es nem hajlandok teriteni. Tehat ezek a legolcsobb biztositasok kb itt sem ernek semmit, maganban vagyok es mindent magamnak kell fizetnem megis ha nem akarok birosagra jarkalni perelni a biztositot. Tipikus nemet burokracia.

  Es hogy miert vagyok itt: mert kaptam jo ajanlatot anno es gondoltam kiprobalom magam itt is. Mint emlitettem lassan tovabballunk, nekem nem jott be ez az orszag.

 • Krankenkasse

  Bankmonitornál 20 ezres Erste LTP-t 4 évre most ingyen nyitsz ha, kettőt nyitsz (mindkettő ingyenes).
  Azt nem tudom lehet e megosztani (ha kideríted írd meg!).
 • Kornél
  Gina, ha nem tervezel hitel részt felvenni, akkor 4 éveset, és 5000 Ft-osat. Ha befizeted a 20 000 Ft-okat, ugyanúgy arra kapsz állami támogatást, csak így hitelt nem vehetsz fel rá – és sok ügynök ezt nem tudja…
 • Én is akarok kommentelni...

  Tudják azok, de pl. az OTP ügyintézőinek ki van adva utasításba, hogy ha direkt rákérdez erre az ügyfél, akkor hazudják azt, hogy nem fog járni csak az 5000 után az állami támogatás. Amúgy pedig minden esetben azt mondják, hogy a szerződésben vállalt befizetés után jár csak a támogatás (ami szintén nettó hazugság).
  Ha előveszed kinyomtatva a törvényi részt és odadugod az orra alá az ügyintézőnek, akkor megismétlik a hazugságot, majd közlik, hogy ha nem tetszik, akkor lehet hivatalos panasszal élni.
  Ha itt még nem adtad fel, akkor kapsz írásos választ a kérdéseidre, és ott leírják már a valóságot.
  Én talán egy éve végigjártam ezt a panaszos utat, át is küldtem a hivatalos OTPs választ is, mert tanulságos volt az eset.
 • Krankenkasse

  Kiderítettem
  Meg lehet osztani, de mivel a nyitás akciósan ingyesen, így megosztáskor ki kell fizetned az elengedett számlanyitási ktg-t.

  Ugye azért ingyenes a számlanyitás, mert egy részét az Erste akcióban elengedi a másik részét a bankmonitor adja (bözsiben). Ezért megosztásnál majd csak az Erste által elengedett részt kell fizetni.

 • Zabalint
  Fundánál, Ersténél van olyasmi, mint az OTP-s azonnali kiutalás 3% költséggel?
 • Zabalint
  A másik, hogy ha sok éves szerződést kötnék, majd mégis 4 év utan felveszem, akkor a Bankmonitor visszakéri a Bözsit? Mert ott 20k a számlanyitás, és 40k bözsit adnak. Ez alapján megérné.
 • szocske
  ” ha mondjuk októberben van a forduló,és te előtte,augusztusban megosztod a szerződést,akkor ha egy összegben,visszamenőleg befizeted az előző októberig,akkor is jár az állami támogatás”

  ez nem egészen így van. Csak a megtakarítási év első félévében tudod visszatölteni az adott évet már vagy 10 éve.

  Azaz a példádban, ha október a megtakarítási év kezdete, akkor legkésőbb áprilisban be kell fizetned az előző évi megtakarítás első felét ahhoz, hogy erre az évre is járjon állami támogatás. Mivel a megosztás időigényes, én legkésőbb március közepéig elindítanám, hogy áprilisra tuti meglegyen az új szerződés száma.

 • Kornél
  igen, jogos, de egyrészt ezt nem kell az orrára kötnöd, ha tudod. Másrészt nálam például (construmán kötöttem), a csaj nem tudta, hívta a főnökét, és ő tudta, elmondta a hiteles hátrányt, ami engem nem érint. A csaj meg is köszönte, de elmondta, hogy ajánlani nyilván nem fogja, mert a saját ellensége lenne (más kérdés, hogy ajánlgatta, hogy kössek 10 éveset, mert annál ingyenes a nyitás. Mondom, és ha lemódosítom 4 évesre, akkor is ingyenes? nem, akkor utólag ki kell fizetni. Akkor miért járok vele jól? De azért ajánlgatta tovább 😀 )
 • @Vik
  Krankenkasse
  “Ugye azért ingyenes a számlanyitás, mert egy részét az Erste akcióban elengedi a másik részét a bankmonitor adja (bözsiben). Ezért megosztásnál majd csak az Erste által elengedett részt kell fizetni.”

  Ez ha jól tudom akkor csak a 72 hónaptól fölfelé módozatokra jár ugye?
  Azaz ha én 48 hónaposat akarok kötni, akkor most a legjobb lehetúőség ha a bankmonitornál csinálom és ő visszaad 14 e Ft értékben Erzsébet utalványt.

 • valaki
  Kiszamolo
  2018-10-10 at 12:03

  És ha nem életveszély akkor reménykedhetsz, hogy még aznap behívnak. Röntgen 1 hónap várólista. CT MR misson posible. Nagymamónak egy tetves ultrahangra 2 hónapot mondtak mehetett privátba mert trombózisos volt a lába.

  Hogy hová mehetsz ingyen és hová jutsz be nagyon más és ezek a tapasztalatok nálam 2-3 évesek szerencsére azóta nem kellett semmi orvosi ellátás, de gyanítom nem javult a helyzet.

 • Krankenkasse

  Nem tudom mi jár a hosszúakhoz.

  Ha két darab 4 éves erstést kötsz bankmonitornál havi 20k-ra, akkor mindkettő számlanyitási költségét megúszod (visszakapod amit kifizettél).

  Ennyit tudok.

 • Ferke
  Ha már a másik (Glamour napos) témánál felmerült, akkor talán itt is érdemes megemlíteni, hogy elméletileg vasárnapig van az OTP-nél ingyenes LTP nyitási akció. Csak az sms szolgáltatásra kell előfizetni, ami egyszeri kb 1000Ft. Tehát még OTP számla sem kell hozzá.
 • Pintyoka
  magunktól kötöttük újra 🙂 aláírás után jegyezte meg, hogy azért majd figyeljük a híreket.