Egyszerűsödött az energetikai korszerűsítés ingyenes hitele

A lakóépületek energetikai korszerűsítésére kérhető kamatmentes hitel nem lett túl népszerű, a miértről itt írtam háromnegyed éve:

Ingyen hitel pályázattal? Ne viccelj, van ennél olcsóbb

Jó hírem van, lényegesen egyszerűsítették a hitel igénybevételét, itt tudod elolvasni a változásokat, itt pedig magát az aktuális feltételeket.

Egyik legfontosabb változás, hogy 5 millió forintig nem kell fedezetet adni, ez sokkal olcsóbbá teszi a hitelt. A közjegyzőnél elég egyoldalú nyilatkozat, ez sokkal olcsóbb, illetve most már elfogadhatóak a vállalkozói előlegszámlák is. (Eddig nem szívesen hiteleztek a vállalkozók, remélve, hogy egyszer tényleg megkapják a pénzüket.)

Nem mostani, de nagyon fontos változás az eredeti állapothoz képest, hogy a lakástakarékot is fel lehet használni a legtöbb esetben, így 30% állami támogatással megfejelt ingyen hitel már érdekes lehet magánembereknek és társasházaknak egyaránt, akár napelemre, akár szigetelésre.

“A Hitelprogram keretében lehetőség van arra, hogy a lakás-takarékpénztári számlán lévő, az állami támogatással és betéti kamattal növelt megtakarítások a Kölcsönből fennmaradó rész elő- vagy végtörlesztésére kerüljenek felhasználásra, amennyiben a Projekt megfelel a lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény szerinti lakáscélú felhasználásnak és a Közvetítő kiállította az MFB Zrt.-nél erre a célra rendszeresített igazolást.”

Köszönjük Attilának a hírt.

Share

25 hozzászólás

 • Petike
  Ide írom inkább, nem a hiteles cikk alá. 🙂

  “@kiszámoló: tudsz esetleg abban is segíteni, hogy jó pályázatírót ajánlasz? Szeretném megpályázni a GINOP-8.4.1/A-17 pályázatot, és ebben lenne jó segítség, mert nagyon kezdő vagyok a témában. Az én lelki szemeim előtt a pályázatíró bekéri tőlünk a szükséges adatokat, segít a pénz lehívásában (mikor mit), legális “kiskapukat” ajánl (pl. ide írjunk be még x ezer Ft projektmanagament költséget, ennyivel több pénzre pályázhatunk, stb.). Nagyon messze van egy pályázatíró feladata ezektől, amikre én gondolok?:) Milyen árban dolgoznak nagyságrendileg a pályázatírók? Előre is köszi!”

 • Szécsi Attila pályázati tanácsadó
  Sziasztok!

  Én küldtem be a hírt Miklósnak, pályázatíró egyéni vállalkozó vagyok.
  Ha valaki bővebb tájékoztatást szeretne kérni, kérem írjon nekem egy e-mailt a projektorpalyazat@gmail.com címre, és segítek a pályázat elkészítésében! 🙂

  És köszönöm Miklósnak a megosztást! 🙂

 • Walhalla
  Most csináltam végig,én az Otp-hez mentem,a következő költségek voltak:
  Energetikai tanusítvány a meglévő állapotról-25000Ft
  Energetikai tanusítvány a kialakuló állapotról-25000Ft
  Közjegyző-43500Ft
  Tul.lap-3600Ft
  Most tart az engedélyezés az Eon részéről,csak utána (és persze a megvalósulás után)fizetnek.
  Lehet még,napelem mellé,épületek nyári hővédelme címén akár motoros napellenzőt is betenni a projectbe(kizárólag,önàllóan nem)
  Ezek a mostani lazítás előtti tapasztalatok…
 • Petike
  @Walhalla: Hmm… Akkor végülis van durván 100.000 Ft-os költsége. Gázkazán-csere is finanszírozható, ugye? Szeretném lecserélni a régi gázkazánomat egy kondenzációsra (ez kéménycserével is jár), ill. az ablakokat, bejárati ajtókat cserélném le. Ezeket mind finanszírozza? Te magadnak készítetted el a pályázatot? Köszi a válaszokat!
 • Gábor
  Én az Otthon Melege programban mosógépcserére pályáztam tavaly szeptemberben. Azóta sem érkezett semmi visszajelzés, holott a híradásokban lehetett már hallani, hogy a pályázatra szánt keret megemelése miatt minden pályázatot elfogadtak. Szóval ennek tudatában már fenntartással tekintek ezekre az állami finanszírozású támogatásokra.
 • Walhalla
  Petike-úgy olvastam(Miklós cikkében ott a link),hogy lehet kazán,nyílászáró,kémény-módosítás is.
  A hitelkérelem hosszú,de nem olyan bonyolult,én megcsináltam magamnak,sok nyilatkozat van benne,amit csak alá kell írni,amit nem tudtam,segítettek az Otp-nél.
  Napelemre pályáztam(+motoros napellenző),2 M Ft kölcsönösszeg alatt maradtam(ez lett most 5 M Ft),így nem kellett jelzálog,csak a jövedelmemet vizsgálták.Ha van házastársad,azt bevonják adóstársnak(az első hasznom a válásomból).
  Úgy lőttem be,hogy 10 év futamidő,az eddigi áramszámlám nagyjából megfelel a törlesztőrészlet nagyságával,így a 10% önerő és a 100000Ft egyszeri költségen túl a havi kiadásom ugyanott fog maradni.
  Van még türelmi idő is,most 1 év,amíg nem kell törleszteni(+ha kész a beruházás,áramszámlád se lesz addig,éves elszámolás miatt)
  Remélem tudtam segíteni
 • Walhalla
  Most olvastam,49-ről 13 oldalra csökkent a hitelkérelem anyaga és állítólag egyszerűbb lett.
 • Átlagmagyar
  Kedves Miklós! Írj már légyszi az ingatlanokról, mert sajnos úgy látom végül Realistate-nek lett igaza. A lufi nem áll meg, még mindig emelkednek az árak! Szerintem ezt a migránspolitika és a kedvező gazdasági helyzet is okozza. A fizetések az elmúlt 3 évben szinte duplázódtak Bp-en, tehát a bérek igen is mennek az árak után. Egy Tesco dolgozó ma már 170e nettót keres, és még így is lasszóval fogják a munkavállalókat. 3 éve 90e nettót kerestek.
  Azért írom, mert korábban érveltél azzal, hogy azért is irreálisak a bp-i lakásárak, mert azt alapvetően a fizetések határozzák meg, azok meg nem nőttek. Szerintem ezt már nem igaz.

  Óriási változások mentek itt végbe az elmúlt 3 évben! TI NEM LÁTJÁTOK?? Ma már mi lettünk a nyugat!

  Elképesztő továbbá, hogy 5000 db. RBNB lakás van Pesten! Tiltakozom! Ha az uber taxi, akkor az RBNB igen is szálloda!! Meddig kell még erre várni, hogy kimondják?

 • Én is akarok kommentelni...
  Itt keleten a két energetikai tanúsítványos témát egyszerre letudtuk 20 ezer forintból, a közjegyzőt 20 ezer forintból, a földhivatal viszont nálunk is ugyanannyi, szóval ez nálunk megállt kényelmesen 50 ezer alatt.
  Ráadásul az energetikus számlája is mehet már a pályázati összegbe.
  0%-os kamat mellett igen vicces dolog az 1 éves türelmi idő, azaz napelem esetén az első évben a visszatermelt áram a pályázati költségeket fedezi.
 • mindenhato
  Átlagmagyar:
  A jelenlegi emelkedes ideiglenes az ingatlanpiacon, egyszeruen olyan alacsony a banki kamat, hogy mindenki ingatlant vesz, epitet a megtakaritasaibol, ennyi a tortenet tobb ingatlanos ugynok elmondasa alapjan. /CSOK elenyeszo hatassal van jelen/ 2020-ig marad az 5% afa utana jon majd repules, lefele. 🙂
  Nem lettunk nyugat, csak eltunt nyugatra egy fel millio magyar, hirtelen meg itt nagy munkaerohiany lett, most meg jonnek a migransaink: szerb, ukran tonnaszamra dolgozni hozzank, 2020 utan okosabbak leszunk, kifut az ingatlan AFA es az EU programok…
  En majd akkor vasarolok ingatlant…
 • tgwh
  Átlagmagyar
  Nem, nem látjuk, rohadtul nem… annyit láttunk, hogy 5 éve már nem álom nettó 200 ezer körül keresni, három műszakban, ha keresik az embert. De én egy műszakban akarok, és kvára nem tud emelni a főnök, mert a nagy cégek megkötik a kezét, szros 10 eurócenteken alkudoznak…
  Igen, keresek másik munkahelyet, egyre biztosabb, újévi fogadalom 😀
 • Petike
  @Walhalla: igen, nagyon szépen köszönöm! Már csak 1 kérdésem maradt, tudomásom szerint meg kell felelni a 2006 TNM rendelet 5. sz mellékletében foglaltaknak. Ez továbbra is így van? Mert én szerintem ha kicserélek pár ablakot, bejárati ajtót, azzal a házam még nem fogja teljesíteni a feltételeket. Köszönöm ezt a választ is! 🙂
 • untermensch4
  @_Átlagmagyar Én is tiltakozok. Ha meglátogatom egy rokonomat és ott alszom, idegenforgalmi adót kell fizetnünk. Ha a kocsimmal elviszem nagyanyámnak az ő nevére kitöltött garanciális papírokkal a boltból a fűnyíróját akkor meg menetlevelet.
 • antenna
  Átlagmagyar, te trollkodsz vagy teljesen komolyan is gondolod, amit leírtál?
 • Walhalla
  Én is akarok kommentelni-Nálunk(Siófok) ennyi volt a költség,általában felénk minden drágább….
  Petike-szerintem beszélj egy energetikussal,kérhetsz árajánlatot is,az még nem kerül pénzbe,aztán eldöntöd.
 • tash
  Gábor

  HGCS pályázat : várjál még. 2016-ban júliusban adtuk be és majdnem karácsonyra lett hűtőnk.
  Ha te szeptemberben adtad be akkor simán lehet január, sőt február is mire megkapod.

 • Iron1
  Néztem én is a hitelt, mert pont most vettem házat, amit korszerűsíteni kell. Arra jutottam viszont, hogy kb. 4% kamaton vettem fel hitelt a házvásárláshoz – amit teljesen be tudnék törleszteni, mert közben eladtam a lakásom. Viszont inkább nem törlesztem teljesen, mert jobban megéri azt felhasználni, mivel így nincsenek extra adminisztrációs terhek. Persze a legtöbben más helyzetben vannak
 • Pirx
  …és esetleg megbízható kivitelezőt is tudtok ajánlani Pest környékén?
 • antenna
  Van itt olyan, aki csak a kazánját cserélte korszerűbbre? Én nem hiszek abban, hogy lecserélem újabbra és mindenkinek jó lesz, megmenekülnek a kisfókák. Mint az autóknál a downsizing: gyűszűnyi motorra kendácsolnak egy turbót és fellélegezhet az Antarktisz. Persze.
 • foxx
  A házban, amire ki szeretném ezt a lehetőséget használni, jelenleg szobánként telepített fűtőkészülékek vannak beépítve (értsd: cserépkályha, olajkályha, kiskályhák). Ezt a fűtési módot kiváltandó a teljes központi fűtés (kondenzációs gázkazánnal, vagy faelgázosító kazánnal, meg dilemmázok) kiépítésére is igénybe vehető?
  Nagyon köszi a választ!
 • tash
  Foxx olvasd el a linkelt doksikat. Benne van. Egyébként igen, vehetsz kazánt és teljes fűtési rendszert kiépíthetsz.
 • Buga Jakab
  Mindenhatónak ,meg akit érdekel!
  2020-ra miért menne lejjebb az ingatlanok ára? Most kezd a valós ára lenni…
  Csak nézzük meg mennyibe kerül Poszonyba v. Prágába v. Nagyvárad…-on
  Nem kell mindenkinek saját lakás,béreljen…. Vagy vidéken nézzen szét és utazás a melóba.
  Az a gáz hogy aki 1Millát keres havonta ua. a sávban adózik mint aki 110e havit
  és az 1 kulcsos adó nem 15% hanem 33,5% minden más levonás is adó módjára van levonva + AFA+ jöv.adó….. na így már 60% a levonás
  Ezt 1 francia v. angol nem tűrné el…
 • Ani
  egy nagyon klasszikus kérdésem volna! nem olcsóbb saját zsebből, mint pályázattal? (nem saját munkával, ahhoz sajnos nincs tehetség, de tudom, szeretik kihasználni a magyar vállalkozók, hogy “úgyis pályázat”…)
 • tgwh
  Miért lenne? ,,Áfás” vállalkozó ugyan annyit fizet, ha ad számlát ha nem. Legalábbis ezt mondták, és nagyon jó áron dolgoznak.
  Ott lehet egyedül gond, ahol hivatalos papírozás kell. Pl. gázkazánnál amúgy is kell, szóval az nem oszt nem szoroz. Hőszigetelésbe sem tudnak belekötni, fenti ,,áfás” vállalkozó dolgozik, Te meg megveszed az alapanyagot, nekem egyszer nem mondták a tüzépeken, hogy számla nélkül olcsóbban odaadják…
 • Nanu
  Mi a helyzet egy felújítandó családi ház esetén, ha egyben 50%-os lakótérbővítés (földszinti hozzáépítés) is történik? Az ingyenhitel csak a meglévő rész energetikai korszerűsítésére használható fel? Vagy az egészre a bővítéssel együtt? Vagy ilyen esetben egyáltalán nem kapható meg ez a hitel?