Mekkora ingatlant vegyél?

Felmerült már többször kérdésként, hogy van-e olyan ökölszabály az ingatlanvásárlásnál, mint az autóvásárlásnál, hogy ne vegyél 3-6 havi nettó fizetésednél drágább autót és a vagyonod 10%-ánál több ne álljon autóban, vagy mint a mobilnál, hogy egyheti fizetésednél drágább mobilt nem érdemes venned.

Milyen autó fér bele a költségvetésedbe?

Már írtam néhány éve a témáról, miszerint az éves nettó jövedelmed négyszeresét fizesd ki az ingatlanodra és lakhatásra (törlesztőre vagy bérlésre és a rezsire) ne fordíts többet a nettó havi jövedelmed 40%-ánál. De vajon a mai árak mellett ezek tartható szabályok-e?

Mekkora ingatlant vegyél?

Az biztos, hogy sokaknak jó lenne egy ilyen kapaszkodó, mert rengeteg emberrel találkoztam még az ismerősök között is, akik egyszerűen túl nagy ingatlant vettek. Sok olyan ház van, ami soha nem készült el vagy négy-öt évvel a beköltözés után is még félkész és folyamatosan épül.

Sokan leharmadolják az életszínvonalukat és 15 évig hónapról-hónapra élnek, csak hogy megvehessék vagy felépíthessék Életük Házát:

Megér ennyit?

Mai fizetéseket figyelembe véve egy budapesti kétkeresős átlagcsalád kb. 550 ezer forint fizetéssel 26 millió forintig gondolkodhat. Ezért kapnak egy panelt, ilyen fizetés mellett szerintem az egy reális lehetőség, vágyni lehet jobbra, de ez a racionalitás.

Két átlag feletti fizetés mellett, mondjuk 1,2 milliós havi bevétellel 57 millióig gondolkodhatunk a 48 hónapos szabállyal. Ez egy régi, nem túl nagy házra elég Budapesten vagy környékén, amire még sokat kell költeni, vagy olyan messze van Budapesttől, hogy a déli harangszó délután háromra ér csak ki. Esetleg egy 60 négyzetméteres újépítésű lakásra elég.

Egy 120 milliós Budapest környéki házhoz havi 2,5 milliós bevétel kellene.

Ha a bérlést (vagy hiteltörlesztést) nézzük, akkor is stimmel még mindig a 40%-os szabály. Levéve a rezsit, mondjuk legyen 30% a bérleti díjra fordítandó összeg maximuma. Ez az 550 ezres családnak havi 165 ezer forint, az 1,2 millió forintos bevételnél 360 ezer, s 800 ezer körül már szép házakat is ki lehet bérelni a 2,5 milliós fizetés mellett.

Véleményem szerint még mindig tartható a maximum 4 év bevétel a vásárlásra vagy a bevétel 40%-a lakhatásra szabály. A vágyakra nem biztos hogy elég, de a reális szükség még mindig belefér ezekbe a számokba.

Persze mint minden ilyen szabály, ez is általánosítás, de kiindulási pontnak szerintem jó lesz.

Ha másképp gondolod, úgyis leírod a hozzászólásokban, attól nem félek, hogy nem. 🙂

Share

236 hozzászólás

 • hazaköltözött
  2,
  Mindegyik azt mondogatta, hogy még pár évet maradunk, azután megyünk. Volt, aki egy életen keresztül. X év után szerintem már a lakhelyeden „élsz” és a fejedben csak egy ködös, romantikus kép él a „hazáról”, ahol majd minden szebb és jobb lesz. Csak még pár év, amíg a gyerek felnő, bármilyenegyébindok.

  Mi nem akartuk ezt a hibát elkövetni és bár nem éreztük, hogy hív a haza, úgy döntöttünk, hogy pár évre visszaköltözünk. Ha működik, akkor jó, ha nem, akkor nem kell többet soha azon gondolkodni, hogy hazaköltözzünk e valaha. Meg lesz a válasz. Belefér egy kis kockázat, nem vagyunk még olyan öregek. Meg kicsit túl kényelmes is volt az élet, volt egy kis kalandvágy is bennünk.

  Vettünk egy lakást, felújítottuk, berendeztük és hazaköltöztünk, ugyanúgy gyerek nélkül. Munka is lett hamar, nincsenek anyagi gondjaink, itt sem.

 • hazaköltözött
  3,
  A vicces az, hogy amíg kint éltünk, soha nem terveztük, hogy hazaköltözünk, jól éreztük magunkat. Most tervezzük a kiköltözést, 4 év után.

  Esélyes, hogy külföldimagyar, csizkek és a többiek is hasonlóan fognak járni, de ne legyen igazam. Nagyon nehéz lesz ide beilleszkedni, főleg ha most rózsaszín szemüvegen át látod az itteni világot. Nem ugyanaz két hétig nyaralni a Balcsin, mint itt élni.

  Hogy egy kis pénzügyi vonal is legyen. Évente, fejenként 5 millió forintnak megfelelő összeg maradt meg a fizetésünkből átlagban (a kb. 4 évvel ezelőtti árfolyammal átszámolva). Mindketten AT fizut kaptunk kb. 3 év után. Azért írom, hogy megmaradt, mert nem spóroltunk különösebben, nem voltak anyagi céljaink. Anyagilag jobban jöttünk ki ott, még úgy is, hogy többször jártunk nyaralni vagy étterembe mint itthonról, az utolsó 3 évben két autónk volt (10+ és 5+ évesek) és az

 • jami
  Mifelénk már az ikerházak is úgy néznek ki, hogy 1000-1500 nm-s telek és arra 3-5 (!) “ikerház”, zöldterület kb. 50-100nm. 60-80 millióért… A szomszéd telken hasonló izé, tehát bármelyik oldalon a szomszéddal kis hijján kezet lehet fogni az ablakokon keresztül; a “kertbe” pedig max. fügebokor fér az egyik sarokba; fa tuti a szomszédnak terem. És nincs járda, csak egysávos út.

  Akkor már inkább 25-28ért egy panel, ahol van közlekedés, bölcsi, iskola, ovi és tudja az ember, hogy az bizony lakás.

 • hazaköltözött
  4,
  Edekában keverve vettük a darálthúst. Valaki ilyesmi példával jött nemrég… 🙂

  A lényeg, hogy igenis jobban lehet élni nyugaton, több pénzed lesz, kevesebb a stressz, kiszámíthatóbb az élet. Persze lehet, hogy nem lesz saját lakásod. Na és? Akkor már nem is lehetsz boldog? Pont nem ezen múlik, szerintem.

  @külföldimagyar: ha haza akarsz költözni, költözz. Most. Miért ne tennéd? Pénzed már úgyis van. Gondolj csak vissza, mit jelentett volna az életedben, ha egy-két évvel később léptél volna a munkaerőpiacra, vagy később érettségiztél volna? Ugye hogy teljesen mindegy lett volna? Ugyanígy van ez a te gyerekeddel is. Felesleges még évekig kínoznod magad azzal, hogy egy olyan helyen élsz, amitől az írásaid alapján hánynod kell. Csak vesztegeted az éveid és mint te is megállapítottad: nem leszel fiatalabb. Megéri? Szerintem nem.

 • Nemzetközi karvalytőke
  Igazad van, az újépítésű házak borzasztóak, és ott soha nem érvelnek hasonló dolgokkal. A paneleknél, vagy a régebbi társasházaknál van tér, tervezés (ellátás, szolgáltatások), míg az újépítésű házakat gyalázatos minőségben húzzák fel légypiszoknyi telkekre. A legtöbben sűrűbben vannak a lakások, mint egy gettóban. Óvoda, bölcsőde, bolt a láthatáron sincs, mindenért autóba kell ülni.
  Ha választanom kéne, inkább mennék panelbe, mint az utóbbi 20-30 évben épült társasházak valamelyikébe.
 • Vonalas
  @tumpara: az interet paradoxona, hogy lehet bármilyen szuper is terméked, szolgáltatásod, oktatásod vagy privát közösséged, ha nem propagálod valamilyen formában, a potenciális érdeklődők egyszerűen nem fognak róla tudni, nem jut el hozzájuk az információ. A kommented stílusa és tartalma alapján mi tökéletesen elbeszélünk egymás mellett.

  @Ferenc: ezt biztos, hogy nekem akartad címezni?

 • Treil
  Az hogy 1990-2000 után sok silány minőségű társasház épült még nem jelenti azt hogy a panel jó. Ez csak relativizálás.
  Ha újat építesz, veszel az is a te döntésed milyen elosztású, mekkora kert, milyen anyag, stb.
  Nem azért lakik a többség panelben mert olyan jó, hanem kényszerből. Megértem azt is aki szereti, és azt is aki megőrül a tömeglakástól és inkább ingázik napi 2 órát csak kint legyen a nyugiban.
 • ghknjlmél
  Matolcsy most 0%-os hitelt akar adni, hogy könnyebb legyen lakáshoz jutni.
  Kíváncsi vagyok, hogy mennyivel lesz nehezebb emiatt lakást venni.

  Van a baráti kör gazdagodásán kívül bármilyen valós, racionális oka, hogy a folyamatos ingyen pénzzel az egekbe emelik a lakások árát és valójában nehezebb ingatlanhoz jutni, mintha nem lenne semmi, csak piaci bankos lakáshitel meg a kp?

  Ennek van bármi gazdasági racionalitása, hogy az adóból drágítják a lakásokat?

 • star70
  @hazaköltözött van ilyen is igen,mint ti akinek semmi nem hianyzik otthonrol (öszinten sajnalom egyebkent ,valami zavar lehet a lelkedben,vagy mindketten arvahazban nöttetek fel)

  @küföldimagyar ha megvan a munka otthon,es tenyleg menni akartok menjetek most szerintem,a gyereknek most lenne a legegyszerübb

 • Zabalint

  Gondolom nekem akartad írni.
  Újpalota nagyon kint van, egyébként bevallom, nem ismerem, nem jártam ott soha. Nem tudom ott mennyi kutya van, de más panel lakótelepeken mindenütt megjelenik egy nagyon tapló kutyatartó réteg, akik mindenit leszarnak, és használhatatlanná teszik a zöldterületet. Érdekes módon, nem panel lakótelepen ugyanezt nem tapasztaltam.

  A szemétledobó higiénialag problémás. Nem kell levinni a szemetet 10. emeletről, ha nincs 10 emelet, sőt lift sem kell, az azzal járó költségekkel, ha nincs sok emelet.

  Ami a távfűtésnél a te oldaladon spórolás, az valakinek plusz költség, ami nem pusztán a szokásaidon múlik, hanem azon is, hogy milyen elhelyezkedésű a lakásod és hogyan egyezett meg a lakóközösség az elosztásról. Emellett rugalmatlan, nem akkor kezdesz fűteni, amikor akarsz, a táfűtéses meleg csapvíz megbízhatóságával kapcsolatban rossz tapasztalatom volt.

 • Zabalint

  Folyt.
  Tapasztalataim szerint a zaj azért rosszabb más épülettípusoknál (újépítésűvel nem volt szerencsém), mert a szerkezet hajlamosabb beleremegni a csapódásoktól vagy mély hangoktól. A falvastagság relatív, laktam panelnál rosszabban (pl. tégla, de 5 cm falvastagság…), a jelenlegiben meg vastagabb a panelénál.

  Újépítésű lakóparkból van ilyen és olyan is, van amelyik valóban van olyan sűrű, vagy sűrűbb, mint a panelok, de nem a belvárosba épült lakóparkot kell összevetni a külvárosi panel lakóteleppel, hanem hasonló beépítettségű környékeket érdemes összevetni. Meg továbbra sem az újépítésű és a 100+ éves az egyetlen alternatíva.

  Milyen alapon nevezed urban legendnek más véleményét, ha amúgy egyiket sem tudod érdemben megcáfolni?

 • Zabalint

  Azért mondjuk ránézek az óbudai lakótelepekre, nem az jut róla eszembe, hogy van tér, főleg nem a hosszú 10 emeletes tömböknél, inkább jut eszembe egy kaptár. Az új lakóparkok többsége sem különb, szerintem 30 év múlva ugyanúgy fogunk azokra is tekinteni, pl. a Marina part már most egy panel lakótelep a szememben.
 • Zabalint

  Egyrészt papiron fel lehet turbózni a gazdasági mutatókat, ha ilyen módon értéktelenítik el a pénzünket, mivel ez így nem közvetlenül jelenik meg az inflációban.

  Másrészt ezzel elérik, hogy ha amúgy nem kellett volna, akkor is csak állami segítséggel tudjál lakást venni, egy autokrata hatalomnak pedig kiszolgáltatott alattvalók kellenek.

 • V.A.Laki
  : Szerintem ez egy bloff. Jelenleg van egy aprocska 10%-os lyuk a koltsegvetesen, raadasul mi nem vagyunk se Amerika, se Nemetorszag, hogy korlatlanul tudjunk penzt nyomtatni. A jegybank pengeelen tancol (es 19-re lapot huz), hogy be ne szakadjon a forint. Valoszinuleg nem ez az a pillanat, amikor a romaniai Uj otthon program egy-az-egybe lemasolasara rendelkezesere allnak az ezermilliardok.

  Engem meg mindig az aggaszt, hogy most vajon ki lesz a “soros”, ki fog kapni karacsonyra egy szep nagy megszoritocsomagot. Vagy ha ugy tetszik, ki fog ma fizetni azert, hogy par ev mulva valaki masnak 0%-os hitelre hiper-szuper passziv haza legyen:). Es erre szerintem az EU nem jo valasz. Ha meg is nyilnak a korlatlan EU-s penzcsapok, ez a jelenlegi garnitura ugy gondolkodik, hogy ez a penz az o zsebukbe valo, kar ilyen hulyesegekre elkotyavetyelni, mint a gazdasag.

 • másik medve
  “Matolcsy most 0%-os hitelt akar adni, hogy könnyebb legyen lakáshoz jutni.
  Kíváncsi vagyok, hogy mennyivel lesz nehezebb emiatt lakást venni.

  Van a baráti kör gazdagodásán kívül bármilyen valós, racionális oka, hogy a folyamatos ingyen pénzzel az egekbe emelik a lakások árát és valójában nehezebb ingatlanhoz jutni, mintha nem lenne semmi, csak piaci bankos lakáshitel meg a kp?

  Ennek van bármi gazdasági racionalitása, hogy az adóból drágítják a lakásokat?”

  Remélem, hogy ebből nem lesz semmi, mert akkor az ingatlanárak a csillagokig fognak emelkedni. Annyi pozitívum, hogy csak az új ingatlanokra lesz érvényes, amik eléggé zöldek (minden új ingatlan eléggé zöld a szigorú szabályozás miatt)

  Racionális oka? Persze, Meg kell nézni, hogy kik birtokolják a bányákat, cementgyárakat stb. Betonozni egyébként mindegyik párt szeret. Mondjuk az 1mrd/km árú autópályát legalább használni is tudom..

 • Treil
  Matolcsy fantasztikus otletevel megint a tehetosek jarnak jól,ingyen hitel akinek már van 30 millioja vagy olyan jovedelme amire fel tud venni min 60-70 milliót. Még tovább nyílhat a tarsadalmi olló.
 • Garbo

  NEM. SOHA nem késő! 30 éves vagy, könyörgöm 🙂
  80 évesen sem késő, soha nem késő kiteljesíteni magad. Vágja bele!
 • Garbo
  Rengetegen kihagyjátok a számításból, hogy az ingatlanvásárlás befektetés. A legtöbbeknek a, vagy az egyik legnagyobb befektetése az életben.
  Tehát ingatlant kizárólag értékállót veszünk vagy olyat, aminek válságban sem zuhan az ára, egyéb helyzetben növekszik. Akkor veszünk, amikor mindenki elad, nem akkor, amikor mindenki vesz.
  És az alapok, amik soha nem változnak: egyetlen valós értékmérője van egy ingatlannak, és ez a lokáció. Az divatos agglomeráció éppen ezért nem játszik, mert jó eséllyel az zuhan először válságban, panel szintén nem játszik, új építésű panel sem játszik külkerületekben stb. Budapest általában értékállóbb, mint vidék, belső kerület értékállóbb, mint külső, Buda értékállóbb, mint Pest, I, II, XII mindig tarja magát (esetleg még az V. kiemelt részei). Mindig olyan lakás/házat veszünk, ami nem 12 egy tucat stb. Tapasztalat (3 ingatlant dupláztam, válságban is).
 • star70
  igen ez igy van DE nem biztos,hogy mindig akkor tudsz cserelni amikor eppen mindenki elad(kiveve ha tenyleg olyan lakasrol beszelünk amit befektetesnek veszel es nem benne laksz)
  Es meg egy fontos dolog,a hely utan ,kik laknak a hazban…mert azt sajnos nem tudod megvalogatni
 • Garbo
  @Róbert
  A fővárosban nem csak rohadó körgangos házak vannak a panelon kívül, hanem sok egyéb más is, pl. kiváló Bauhaus házak, villaépüetek, egyebek. Ha az embernek lehetősége van, inkább azt választja a paneldzsungel helyett.
 • Garbo

  Minden ingatlant úgy veszünk meg, hogy kikérjük a teljes dokumentációt, felelős mérnök nevét, volt-e tervezői művezetés stb. És mindemellé kiviszünk egy szakembert, aki ezzel foglalkozik, tehát nem csak tervez és nem kivitelező, hanem erre szakosodott építészmérnök és a ő töviről-hegyire átnézi a kinézett ingatlant.
  Másképpen gyakorlatilag tilos. Ha új építésű és/vagy könnyűszerkezet, akkor kétszeres is tilos.
 • Vonalas

  “Tehát ingatlant kizárólag értékállót veszünk vagy olyat, aminek válságban sem zuhan az ára, egyéb helyzetben növekszik.”

  Jól hangzik, de honnan tudod midezt előre? Onnan, ahonnan a tőzsde holnapi állását vagy a holnapi időjárást is: valószínűsítem, hogy kákabélből jóslod. 😉

  “Az divatos agglomeráció éppen ezért nem játszik, mert jó eséllyel az zuhan először válságban”

  Pl. a mostani COVID-válságban.

  Az egész hozzászólásodra reagálva: szerintem inkább írj egy könyvet. Ennyi infót úgysem lehet 900 karakterbe súríteni.

  “És az alapok, amik soha nem változnak”

  Mert amiket itt alapoknak felsoroltál azok másnak baromira nem alapok, vagy ne adj isten más baromira másképp látja.

 • Garbo

  Tervezői művezetés, kiviteli terv, folyamatos műszaki ellenőrzés, jelenlét, bekamerázott építési terület az tervezőhöz bekötve aki nézi naponta többször, mi folyik a területen és folyamatosan ellenőriz, valamint kötbéres szerződések. Így nyugodt az építkezés, igaz, ez a legdrágább megoldás. De szerintem csak az kezdjen bele, aki így csinálja.
 • Garbo

  Az árzuhanást 8-10 éves időtávban nézzük, nem 1-2 év alatt, ez alapszabály, ahogyan ciklikus a gazdaság, ez is az. Nem pedig bukkanókra megyünk rá, mint a csokkal és babaváróval felturbózott covid.

  Honnan tudni, mi értékálló? Azt tudni, ahogy írtam, ha nem egyes mondatokba szeretnél belekötni just for fun: mindig tudható, hogy egy jó lokáció jobb, mint a rosszabb. Azt is írtam, hogy akkor venni, amikor más elad, nem a mostani cirkuszban. Sőt, felújítandót venni, kiváló helyen, valami extrával, pl. garázs, panoráma, etc, amikor alul vannak az árak. Az jó eséllyel, ahogy írtam is, nem zuhan és még jobb eséllyel növekszik is.

  Nem kell, hogy alapok legyenek másnak, dehogy. Nekem elég, hogy a az elmúlt 12 év alatt, amikor minden volt, háromszor is duplázást hozott. Nekem alapok? Így jobban megfelel? Hát akkor legyen így, ha már cáfolat nincs.

 • Ildikó70
  @Normális világban Én nógrádi kis faluban lakom. Van 1-2 normális ház, de munkalehetőség nagyon kevés, a családok annál népesebbek.
 • star70
  cirkuszban? hat igy is lehet nevezni a lakhatast,de te most kifejezetten a befektetesi celu ingatlanrol beszelsz(nekem is megduplazodott a lakasom ara 2010 ota,es ha most kell vennem akkor hülye vagyok?)
  A többivel egyetertek.Bar egy Bauhaus haz epiteszeti terveit meg az összes többit amit irtal megneznem honnan kered ki.Ha csak nem kiemelt haz a Napraforgo utcaban:-)

  Amugy a felelös epiteszeti vezetövel mit ersz de tenyleg?Felhivod hogy mi volt 10 evvel ezelött egy epitkezesen?

  A legfontosabb amit irtam,kik laknak ott,mennyire erdekli öket a lakokörnyezetük.Mennyire gondozzak a hazat(többnyire semennyire)Akkor aztan lehet a haz szuperül epitve ha amugy meg egy szemtdomb..

 • Nacionalista

  Amikor valóban befektetésnek veszi az ember egy második lakást/házat amit kiad, akkor igazad van, lehet (és kell is) csinálni a szakértőzést meg a finnyáskodást.

  De saját lakást nem befektetésnek vesz az ember, hanem mert lakni kell valahol, és nem lehet éveket várni a jó lehetőségre. Nálunk pld. most jött az első gyerek, és pár éven belül jön a második. És nem tudom halasztani, mert a biológia nagy úr, 10 év múlva már nem tudnánk gyereket vállalni.

  Szóval itt vagyok abban a helyzetben, hogy muszáj nagyobb helyre költöznünk, mert az 50 nm-n nem férünk el hárman sem, négyen meg tuti nem fogunk.

  Készültünk erre évek óta, gyűjtögettünk szorgosan, de így a ciklus tetején(?) amit most megengedhetek magamnak az az agglo vagy külvárosz, csak nem értéktartó helyek. De mozdulni kell, mert nem fogok 10 évet szorongani 2 gyerekkel 50 nm-n.

 • Nacionalista
  II.
  Szóval most vagy veszek egy valószínűleg gányolt/tákolt agglos házat amire majd idővel költeni kell, vagy külvárosi lakást.

  Vagy megtehetem hogy a mostanit kiadom, mi meg megyünk egy nagyobb albérletbe amíg nem normalizálódnak az árak (ha fognak egyáltalán valaha). Anyagilag ugyanott lennénk kb., mert a megtakarított pénzünk hozna annyit ami kiteszi az albérlet különbséget, és megspórolnám a kamatokat (bár ezt még pontosan végig kell számolnom).

  De baromi nagy szívás itthon gyerekekkel albérletezni sok okból. Ráadásul ha vennék házat, a köv. 30 évet ott tervezem élni, ezért nem érdekel annyira ha nem a legoptimálisabb befektetés, szóval inkább ez lesz.

  Úgyhogy nagyszerű a “csak XI-ben vegyél szakértő által felmért házat olcsón és akkor nem bukhatsz” tanácsod, de elárulom neked az emberek 95%-nak ez elég életszerűtlen.

 • Ildikó70
  Miért lenne gond hazaköltözöttel? Nekem ott van a hazám, ahol biztonságban érzem magam. Semmivel nem jobb 500 km-re, de országon belül lakni a családtól, barátoktól, mint 2000 km-re másik országban.
 • Vonalas
  @Garbo: a válaszod segített tisztázni pár dolgot. Te az ingatlanbefektetések adta széles lehetőségek küzül egy speciális területnek lettél a szakértője. Ami rendben is van, inkább egyvalamiben legyen szakértő az ember, minthogy mindenhez is értsen egy kicsit, azaz, igazából semmihez se. Ami számomra furcsa, hogy úgy beszélsz az ingatlanbefektetésről általában, mintha azon belül csak a te speciális területeden (niche), csak a te módszereiddel lehetne befektetni, ami nyilván nem fedi a valóságot. Ahogy a tőzsdén, az ingatlanbefektetésnél is többféle megközelítés létezik ami mind sikerre vihet és az is igaz, hogy az embernek nem kell mindegyiknek a szakértőjévé válnia.

  “ha már cáfolat nincs.”

  Ígértem? Csak egy új megközelítést akartam hozni a diskurzusba.

  A másik gondolatom már nem fér bele a 900 karakterbe, azt majd “Pézügyi Fitnesz” Péter Telegram-csatornáján. Annak, akit érint.

 • Janos82
  Nacionalista:

  50nm-en elfertek 3an. Sot, mivel az elso felevben jobb a kicsivel egy szobaban lakni, ezert koltozni biztos, hogy raertek kesobb is. Mi mind3at magunk mellett tartottuk 1 eves korukig. Szoval szerintem meg minimum 6 honapotok van, de inkabb 1 evetek.
  De tudom, az elso gyereket varok meg azthiszik, hogy kulon szoba kell a gyereknek, meg 5000 holmi:) ,de ez nem igaz. Mi a 3.at pl a foldon pelenkazzuk, mert kenyelmesebb.

 • Nacionalista

  Konkrétan pont 1 év múlvára tervezzük (reméljük) a költözést 🙂 de ahhoz már ma el kell kezdeni tervezni.

 • jami

  Pici gyerekkel, gyerekekkel pont elfértek. Nekik (!) kimondottan komfortos kicsi helyen, közel anyuhoz-apuhoz és hidd el, nektek is sokkal könnyebb, mint pl. egy felújítandó házban akadálymentesíteni miattuk, világvége-alsó után a harmadik bokorban, ahol patika is alig van.

  És igen, más gyerekekkel otthon keresni, mint simán befektetésként tekinteni az ingatlanra. A gyerekek mindent tudnak élvezni, kamasz korban kell nekik hely elvonulni, aztán pedig sokáig, mert barátok/barátnők jönnek/mennek; később pedig ők családdal látogatni. A szülői ház nemcsak elvont fogalom, hihetetlen élmény a gyereknek is látni, hol nőtt fel az anyja/apja; pár régi játéka, tárgya. Ezek nem kérhetők pénzben, de gyökeret adnak, amire mindenkinek nagy szüksége van.
  Én jó szántamból nem akarok költözni már. Mióta házban lakunk, teljesen megértem a nehezen mozduló öregeket. Emlékek.

 • Kiosztom a 30asokat
  20as éveim végén járok, két dolgot vettem észre:

  Az egyik a jön a gyerek és építkezni KELL/KÖTELEZŐ szindróma. Sajnos sok esetben a család jól belead pénzt ahelyett, hogy takarékosságra intené a népet. Különösen kellemetlen amikor a nagyszülők teszik ezt, mert Xnél már ott a gyerek, a másiknál meg nincs. Persze hőseink diploma után jobb esetben 3-4 éve vannak a munkaerőpiacon, szóval komoly megtakarítás kizárt. De az évi 4 nyaralás garantált, mert hát még a gyerek előtt kell élni. Szóval hőseink építkeznek, elcsúsznak a költségek, család egyre többet ad bele, pedig nincs miből, csak a nyugdíjas éveik félretettpénzéből. Folytassam?

  Másik kedvencem, hogy panelben/téglában unblock lakásban nem lehet élni. Akkor sem ha csak hárman vannak. Miért? Egy panelt is tisztességesen fel lehet újítani minimál költségvetésből is. Amikor meg jön a második, akkor két gyerek nem fér el egy szobában…

 • QTT

  Én az általad leírtakat csak minimálisan vettem észre.

  Viszont azt tömeges jelenségként tapasztalom, hogy amennyiben akár egyetlen gyerek is születik, akkor kötelező rohanni megvenni a létező legnagyobb kombit (de szerintem akkor lennének igazán nyugodtak, ha inkább mindjárt egy nyergesvontató lenne), mert valami rögeszmévé válik, hogy semmi más módon nem lehet elférni az autóban azzal az egy gyerekkel.

 • Kiosztom a 30asokat

  Juj, igazad van!!! 🙂

  Nem tudom valahol nagyon elromlott a világ. Sokan hitelből vesznek milliós autót még mielőtt lakás előlegre telne, vagy ahelyett, hogy kicsit beletörlesztenének előre, vesznek egy pár millás jószágot.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.