Tovább nőtt az infláció

2020-09-09
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Míg az eurózóna legnagyobb problémája a negatív, - 0,2%-os infláció (azaz defláció), nálunk ilyen probléma nincs: még rosszabb lett a friss inflációs jelentés, mint a múlt hónapban.

Az éves infláció 3,9% lett, a maginfláció pedig egyenesen 4,7%, utoljára közel nyolc éve volt ilyen magas ez az érték.

A magas infláció egyik nyilvánvaló oka a túl gyenge forint, egy éve még 330 Ft volt egy euró, most pedig 358 forint.

Az MNB többször kijelentette, hogy neki nincs árfolyamcélja, egyedül az inflációt figyeli, hogy ne szökhessen a 3%-os cél fölé az értéke.

Mivel már régóta 3% felett van az infláció, izgatottan várjuk, mikor fog lépni végre valamit a jegybank, mert ez a 360 forint környéki euró árfolyam már nagyon ciki és ennek az eredménye, a 4%-os infláció is. A további kamatcsökkentés szemmel láthatóan nem segített a forint árfolyamának. A tegnap belengetett devizaswapok csak arra volt elég, hogy 361-ről újra 360 forint alá kerüljön az euró. Ennél több kellene.

A költségvetési hiány is elszállt, amint az várható is volt, az első nyolc hónapban 2261 milliárd forint lett a hiány az önkormányzatok nélkül. Az év végére a várható gazdasági visszaesés 5% lesz, de ezt még nagyban befolyásolja majd, hogyan alakul a járvány.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram