Mi számít lopásnak?

Vannak témák, amikről nagyon fontos lenne beszélni, de akkora ellenkezést vált ki az érintettekből és akkora vihart kavar, hogy amíg lehet, igyekszem kerülni a témát, mert nem vagyok mazochista.

Pedig pont ezek a témák, amikről nagyon sokat kellene írni, mert itt vannak a legnagyobb problémák.

Olyanok ezek, mint a bőr alá begyulladt szálka: ha hozzáérsz, teljes hangerőből felkiált, akit érint.

Pár éve még mekkora vihart kavart, amikor le mertem írni, hogy neked annyi jár az élettől, amennyit elérsz benne, vagy hogy ne akarj autót venni és saját lakást, ha nincs rá pénzed. Hogy élj a lehetőségeiden belül, mert nem lehet büntetés nélkül állandóan túlköltekezni.

Annyi feldühödött embert, akik akkor estek neki a billentyűzetnek a hozzászólásokban, régen láttam. Eszembe is jutott a mondás: az kiabál a leghangosabban, akinek a háza ég.

Mára ez a gondolat már úgy-ahogy elfogadottá vált sokak számára, de addig évek teltek el.

Írtam az adakozásról meg hogy az átlag magyar mit, mennyit és hogyan adakozik? Nézd meg, mennyien kiborultak. Pedig még a felmérések szerint is csak összesen 18 ország van a világon, ahol még nálunk is kevésbé adakoznak az emberek, tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy finoman szólva sincs kultúrája nálunk az ilyesminek. Persze, a cikk szándékosan provokatív lett, de attól még az utolsó szóig igaz. Csak sokan nem szeretik, ha tükröt tartanak eléjük és azt mondják, nézd csak milyen kócos a hajad.

(Már 3 hónapja írtam egy másik cikket a témában, de még nem mertem élesíteni. Eddig öt év alatt kétszer írtam a témában, de sokaknak még ez is túl sok(k) volt.)

Ugyanilyen téma, amiről már öt éve akarok írni, de még nem mertem megtenni, az a lopás kérdése, pontosabban az, hogy mi is számít lopásnak és mi nem.

Ezen is egyszer át kell esni, úgyhogy nem halogatom tovább. Mivel most az egyik legutóbbi poszt alatt újra kialakult a vita, hogy lopás-e ingyen filmeket vagy könyveket letölteni, éppen aktuálissá is vált a kérdés.

A lopást a közvélemény nagyon helyesen elítéli, hiszen mást megkárosítani bűn, már csak önös érdekből is így gondolják az emberek, mert ki szeretné, ha valaki őt is meglopná?

Azonban rengeteg olyan terület van, ahol az emberek felmentik magukat, megideologizálják, hogy amit ők csinálnak, az miért nem bűn és ők miért különbek, mint mások, akik ugyanezt csinálják.

Hány embertől hallom, hogy ő például márpedig nem fizet a buszon, mert az koszos, büdös, akkor is jár, ha ő nem száll fel, különben is mennyit ellopnak a BKV-nál a vezetők (nokiás doboz, meg a többi), azért meg miért fizessen.

Klasszikus példája az önfelmentésnek, hogy egy közönséges lopásból hogyan lesz önfeloldozás.

Ha te nem fizetsz egy szolgáltatásért, legyen az akár egy hajvágás, vagy utazás, az ugyanolyan lopás, mintha egy videokamerát lopnál el a boltból. Az, hogy nem buksz le a buszon, mert nem jött az ellenőr, az ugyanolyan, mintha a boltban nem buknál le, mert nem csipogott be az áruvédelmi rendszer.

Nem csak a közlekedési vállalatot lopod meg, de meglopsz engem is, aki kifizetem a szolgáltatás árát, sőt azt a kárt is beépítik a bérlet árába pluszban, amit a nem fizetők okoznak és ráadásul ott tehénkedsz az ülésemen, amire azért nem tudok leülni, mert te ott vagy. Miattad, a tolvaj miatt kell nekem, a fizető utasnak állnom.

Az is hazugság, hogy te nem lopnál a BKV-tól milliókat. Csak azért nem teszed, mert nincs rá módod. Az, aki lopja az utazást, ellopná a milliókat is, pont úgy, mint azok, akik hozzáférnek. Csak te nem férsz hozzá, ezért nem tudod ellopni, mindössze ennyi a különbség. Nem pedig az, hogy te egy kicsit is erkölcsösebb lennél azoknál.

Ha koszos, büdös a busz, akkor meg ne használd. Járj gyalog, kerékpárral vagy autóval. De ha használod, fizesd ki, ez ilyen marha egyszerű.

Igen, ha olyan utazási kedvezményt használsz, ami neked egyébként nem járna, az is lopás.

Mindenki megveszi a lehető legdrágább számítógépet, amire még futja, de szigorúan operációs rendszer nélkül, mert úgymond drága a Windows, aztán otthon okosba’ felrakatja rá a lopott operációs rendszert.

Nem értem az ilyen embert. Miért nem loptad el a számítógépet is? Úgy még olcsóbb lenne.

Ha szerinted nem ér annyit a Windows, amennyit kérnek érte, akkor ne használd. Ott a Linux, az ingyen van.

Ja, hogy kihullik a hajad, mire egy nyomtatóhoz driver-t találsz vagy egy a Windowson pofonegyszerű dolog elvégzéséhez segítséget kell hívnod? Hogy egy átlaguser előbb-utóbb idegbajt kap, mert sok mindent nem tud megoldani a Linuxon?

Na, ezért ingyenes a Linux és azért ad a Microsoft több tízezer embernek fizetést, hogy a Windows viszont használható legyen. Ezt kell kifizetned a vételárban. Ezért ingyenes az egyik és fizetős a másik. A több tízezer alkalmazott bérét kell kifizetned, akik használhatóvá tették az operációs rendszert, hogy még te, a tökéletesen hozzá nem értő átlagos felhasználó is tudd használni.

Ha nem akarsz fizetni, akkor viszont elégedjél meg a Linux-szal. Vagy vegyél húszezerrel olcsóbb számítógépet, kicsit rosszabb grafikus kártyával vagy kevesebb memóriával és kérd hozzá a Windowst jogtisztán.

Szerinted drága a Windows, nem ér annyit, azért lopod inkább el, fele ennyiért megvennéd?

Ha valaki meg akarja venni az autódat, de sokallja, amit kérsz érte, ezért inkább elhajt vele fizetés helyett, akkor az már nem is lopás ezek szerint, hiszen szerinte te sokat kértél érte.

Nincs jogod felülbírálni, hogy mennyit kér érte, akié az adott termék vagy szolgáltatás. Ha drágállod, vegyél mástól.

“Nem lesz szegényebb attól, hogy én ellopom tőle, ez nem olyan, mint egy videokamera.”

De, pont olyan. Ha nem fizettél érte, pedig fizetned kellett volna, akkor ugyanolyan lopás.

Egy nagyobb szoftveren, egy filmen ezrek dolgoznak, akiknek fizetést kell adni előre, amit majd a szoftver, film készítője majd az eladásból fog viszontlátni, ha éppen nem lesz veszteséges a film. Te ezt a több százezer munkaórát lopod el.

A fodrásznál miért nem pattansz fel a székből és szaladsz el fizetés nélkül? Nem lett szegényebb, amúgy is ott lett volna a fodrászüzletben. Most azt a fél órát igazán kibírja.

Drága a Photoshop? Ezer másik ingyenes képszerkesztő van, ami persze sokkal gyengébb. Office helyett ingyenes LibreOffice. Nagyjából mindennek van ingyenes párja, ezért ez nem lehet kifogás. (Egyébként az sem, ha nincs.)

“De hát azoknak annyi pénzük van, nem fog hiányozni nekik az enyém.”

De. A lopás akkor is lopás, ha szegénytől lopsz, akkor is, ha gazdagtól. Semmi különbség nincs közötte.

Ki mondta neked, hogy egy filmet neked azonnal meg kell nézned, amikor megjelent?

Várjál két évet, amikor ezer forintért adják DVD-n, meg ingyen lemegy a tévében. Miért gondolod, hogy az idei filmtermés egy kicsit is jobb, mint volt három éve?

Ki mondta, hogy neked egy számítógépes játékkal akkor kell játszani, amikor még 15 ezer forintért adják?

Két év múlva odaadják majd kétezer forintért is, addig pedig játssz azokkal a játékokkal, amit most is odaadnak kétezer forintért.

(Egyébként ha neked 15 ezer forint sok pénz, az egy intő jel, hogy sokkal fontosabb megoldásra váró dolgok vannak az életedben, mint hogy egy játékkal játsszál. Majd ráérsz akkor ilyenre pazarolni az idődet, amikor egy ilyen kis összeg már nem lesz sok pénz a számodra. Addig tanulj nyelveket, szakmát, képezd magad és gondolkozz azon, miért sok pénz neked pár ezer forint, hol rontottad el a dolgot.)

Már többektől hallottam, hogy a szellemi kincseket közkinccsé kell tenni, azok az emberiség javai. Ezért nem bűn ellopni őket. Na, ezt azok szokták mondani, akik még semmit nem tettek hozzá az emberiség javaihoz, de fizetni nem akarnak senkinek semmiért. (Ezeket hívják más szóval ingyenélőknek.)

Hajrá, kezdd el. Forgass egy filmet másfél éven át 2.000 emberrel, hetven millió dollárból, aztán töltsd fel ingyen a torrentoldalakra, mert az közkincs.

Írj egy könyvet fél éven át, éjt nappallá téve, írd át hússzor, fizess egy korrektornak kétszázezret, egy tördelőnek és egy grafikusnak hasonló összegeket, aztán nézd örömmel, ahogy emberek ellopják és ingyen letöltik, ahelyett, hogy kifizetnék a te fáradozásaidat.

Miután így jártál, kezdj neki azonnal a következő könyvednek, hiszen neked csak az a fontos, hogy az emberiség javát szolgáld.

De zenélhetsz is, kifizetsz pár milliót stúdióra, próbáltok hosszú heteken-hónapokon át, aztán nézd elégült arccal, ahogy fizetés nélkül viszik, amiért te egy évet dolgoztál.

Azok az emberek, akik szerint a szellemi dolgok ellopása nem bűn, teljesen fel lennének háborodva, ha a főnökük úgy fizetné ki az ő munkabérüket, ahogy ők fizetik ki a szellemi javakat előállítók munkabérét.

Nem is értem, min problémáznak, ha nem kapnak fizetést a hónap végén? Azt a hónapot így is, úgy is valahogy eltöltötték volna, nem teljesen mindegy, hogy kapnak-e érte fizetést, vagy sem? Ha szerintük nekik mást kifizetni felesleges, miért haragszanak a főnökükre, ha ő is pont így gondolkodik az ő munkabérükről?! Hangoztassák akkor is, hogy az így van jól.

“Már kifizettem mindent a beépített jogdíjakban.”

A magyar törvények nem büntetik az illegális letöltést. Azonban attól, hogy valamit a törvény nem büntet, még nem lesz etikus. A házasságtörést sem bünteti a törvény, de attól azt még azok is bűnnek gondolják legalább a szívük mélyén, akik elkövetik.

A termékekbe épített jogdíj meg leginkább vicc. Vesd össze, mennyit fizettél ki ilyen címen egy év alatt és hány filmet, könyvet, zenét loptál össze. Ugye, hogy nincs összhangban a kettő.

“Azért töltöm le a filmeket, mert a filmek zöme hulladék. A legtöbbet törlöm le 20 perc után. Ilyen minőségért nem fizetek.”

Rendben van. S azokat, amiket megnézel, azzal mi lesz? Azokat megveszed DVD-n? Letöltöd valamelyik videótárból fizetős verzióban is?

Ha nem, akkor maximum annyi a mentséged, hogy csak a filmek tizedét lopod el a letöltöttek közül, mert a többit nem nézted meg.

 “Azért töltöm le, mert nincs pénzem megvenni.”

Egyrészt ha neked sok pénz pár ezer forint, akkor a legutolsó, amit tenned kell az életben az a filmnézés és a zenehallgatás.

Másrészt nehéz elhinni, hogy nincs havonta két-háromezer forintod egy-egy cd-re, vagy előfizetni a korlátlan zenehallgatást biztosító deezer-re vagy az online videotéka netflixre. Vagy hogy nem találsz néznivalót egy háromezer forintos Digi műholdas előfizetésen a 80+ tévécsatornán.

De még ha így is lenne (amit kétlek, mert mennyit is költesz mondjuk cigire vagy péntek esti bulizásra?), akkor se ment fel ez téged.

“Azért töltöm le, mert nem lehet megvenni.”

Na, ezt is nehéz elhinni a mai világban. Még egy húszéves norvég művészfilmet is meg lehet venni valahol az interneten, ha mást nem, írsz a szerzőnek egy e-mailt és átutalod paypalon, amit kér.

De ha tényleg nem lehet megvenni és te nem tudsz nélküle élni, akkor töltsd le nyugodtan. De ez a letöltések egytized ezreléke sem lehet.

Talán a legtöbb kifogást és önfelmentést sikerült végigvenni.

Nem akarok én senki felett ítélkezni, csak gondoltam, egyszer érdemes nevén nevezni a gyereket. Nincsenek illuzióim, de ha csak pár tucat ember gondolja meg magát és érti meg, hogy milyen károkat okoz másnak az, amit csinál, már megérte megírni ezt a cikket.

Share

243 hozzászólás

 • szocske

  ha a windows ára azért annyi, mert belekalkulálják a lopást akkor ne panaszkodjunk a rekordmagas áfa és egyéb adók miatt, hiszen ebbe is bele van kalkulálva az adóelkerülés.
  ja, hogy te a rekord áfa miatt kapod drágán a tévét? ígyjárás.
 • Omegae
  Nagyon jó cikk, alapvetően egyetértek. A Linuxot már elmondták sokan, nem ragozom.

  Valamikor régen elkaptak játékok illegális beszerzéséért. Kicsit enyhébben, mint a South Park videoban, de hasonló szitu: házkutatás, géplefoglalás, stb…
  Mivel jóhiszeműen tettem, és soha mást nem követtem el, eltekintettek a büntetéstől.
  Azóta dolgozok azon, hogy valamennyi akkori játékomat beszerezzem – immáron legálisan.
  Még (már csak) három hiányzik, a többi Steam-en, GoG-on, hasonló utakon megvan.
  (Nemigen játszok velük időhiány és némiképpen megváltozott szokásaim miatt.)
  Néha gondolkozom, hogy lehetett volna másképp. Régen se Steam, se GoG, se más nem volt, és pénzem sem. Időm viszont igen.
  Most, hogy már meg tudom keresni a rávalót, időm nincs.
  Szóval valahogy rosszul van az élet összerakva.
  Vannak dolgok, és a játék ilyen, amiket csak adott korban lehet megélni.
  – folyt. –

 • Déenes
  Nem vitatom az írásod igazságtartalmát, azonban a kérdést nem ártana a másik oldaltól is megvizsgálni.
  A magyarországi bérszínvonal messze alul marad azon az országokéhoz képest, ahol a leginkább érintett médiatartalmakat előállítják. Így a fogyasztói kosárba téve ugyanazon terméknek sokkal magasabb a befektetendő munkaértéke, vagyis sokkal drágábban kapom, mint egy ott élő. Ezen lehetne javítani az árazás technikájával, ami elérhetővé tenné az itt élők részére is ugyanazon feltételek mellett történő vásárlást. Persze, ha ezt átfordítjuk a kérdést termékekre mindjárt fel is merül a parallelimport lehetősége, ami legalább ugyanekkora probléma a gyártóknak. Az illegalitás véleményem szerint nem más mint egy piaci válasz a világban fennálló egyenlőtlenségekre. Azokban az országokban akik az “olcsó munkaerő és a fogyasztói társadalom” szerepét töltik be, sokkal erősebben van jelen.
 • Spidy
  100% egyetértek!
 • dreamer
  Komolyan, biztos én vagyok ilyen “kispolgár”, hogy amit én keresek az mind beszerezhető legálisan is, de:
  – apple music/spotify – kb. 2000 Ft/hó – korlátlan zenehallgatás, szinte minden fent van (leginkább soul, motown zenét hallgatok, abból még nem találtam olyat ami ne lett volna)
  – netflix – kb. 2500 Ft/hó, igen, angolul vannak a sorozatok és filmek, de van hozzá angol felirat, így alap nyelvtudással élvezhető tud lenni pár hét alatt (és fejlődik az angolod is)
  – apple tv/google play filmek – kölsönözhetsz filmeket, akár magyar szinkronnal is, 500-1500 Ft/db
  – amazon prime – kb. 3000Ft/hó, működik itthon is, korlátlanul tölthetsz le könyveket, igen, angolul (ld. 1 ponttal feljebb), de ha mindenképp magyar kell:
  – KÖNYVTÁR – kb. 1-2 ezer ft/év. Nem ragozom.
  Mi elköltünk havi 5-6ezer Ft-ot ezekre, nincs TV előfizetés, gyerekek netflixen angolul néznek mesét, és mindezt legálisan.
 • Omegae
  – folyt –

  Hogyan lehet ezt előretervezni?
  Amikor ott tartottam még nem volt annyi sütnivalóm.
  De nyilvánvalóan nem akartam kárt okozni.
  Az egész digitális világ kommercionális része újszülött még, na jó lassan kamasz.
  A felnövés pedig lassú folyamat…

  A BKV pedig nyugodtan elmehetne Finnországba tanulni: ott csak első ajtós felszállás van, mégsincs sor: a “jegy” egy érintő-csipkártya (RFID-szerűség). Három “körzet” van: belváros, előváros, távolsági. Odaérinted, megnyomod a megfelelő gombot, levonja és kész, ha nincs rajta annyi csipog. Ha elfelejtetted, akkor fizetsz a sofőrnek (készpénzt és bankkártyát is elfogad). Bármelyik trafikban fel lehet tölteni. Ha jól emlékszem bérlet is van.
  Egy fél metrókocsiból kijön(ne) az egész rendszer (mutyi nélkül, úgy a duplája).

 • vanderkaay
  Az ide kommentelők jó része vélhetően ebben a pillanatban is éppen lop a munkahelyétől, mert hogy a kiszámoló blogra kommentel, ahelyett hogy dolgozna (a kapcsolódó ideológia pedig az, hogy a cég vezetői nyilván sokmilliós fizetést kapnak az ÉN munkámnak köszönhetően, úgyhogy igazán megérdemlek ennyit)
  A cikk amúgy egészen kiváló. Egyedül a linuxos részt venném ki, vagy más példával helyettesíteném, mert borítékolható, hogy perceken belül tele leszünk önjelölt ynformatikay szakemberekkel, akik elmagyarázzák hogy az nem is úgy van
 • Tamás
  > Na, ezt is nehéz elhinni a mai világban

  Nekem az a tapasztalatom, hogy egyáltalán nem sima ügy filmeket online megvenni, ha nem akarok DVD-t vagy Bluray-t (márpedig nem akarok – egy video fájlt akarok vagy streamet). Engem érdekelne, hogy mi az a de-facto online felület, ami magyarországon is elérhető? Mert a Netflix (aminek évek óta előfizetője vagyok) nem ilyen, eléggé limitált a kínálat, főleg a magyar verzióban.

 • Matthew
  Nagyon jó írás, de például az alternatív office-szal nem értek egyet. Nekem céges 2-3 megás file-t nem nyitja meg a Libre office, amit bent simán megnyit az Excel. Továbbá pedig ha van egy gyerekem, akik suliba Officet tanulják (már pedig azt, mert majdnem kötelező az ECDL a sulikba) akkor én otthonra nem fogok feltenni Libre office-t mert nem tud rajta gyakorolni. Ok, hogy ugyanazt tudja, de máshol van minden, nem akarom hogy szenvedjen vele!
  Egyszerűbb RSS-be tenno enkórról’ a filmet, mint megvenni. (amit ha meg kellene vennem még 1000 ft-tal számolva is, havi szinten 15-20 ezer lenne)
  Pár éve még blicceltem, de 3 éve negyedéves bérlettel járok mert egyrészt anyagilag is jobb vagyok, másrészt pedig nem kell idegeskednem. És igenis zavar, hogy ugyanabba a mocskos ülésbe ülök havi 9500-ért, ahova a bliccelők is…. Mellesleg appokért szoktam fizetni, nem sajnálom az 500-1000 hufot!
 • szocske
  ha mindenki fizetne a buszért, és a kedves állampolgárok jelentős része nem tenné tönkre a buszokat szórakozásból, akkor lehet nem ennyi lenne a bérlet, hanem tizede.
 • szaky
  Kedveskéim a hal a fejétől bűzlik, a seprést meg fentről kell kezdeni, ahogy Hofi mondta.
  Vajon ha mindenki megvenné a BKV jegyet/bérletet akkor mennyivel nőne a szolgáltatás színvonala és mennyivel a felső vezetés fizetése?
 • András
  @anti: Szerintem a reklámblokkolók is a szürke kategóriába tartoznak. Igen, jusson bevételhez a portál szerkesztője, de ne kelljen már pl. mobilon a havi pár GB keretem komoly részét egész oldalas, egy cikkben háromszor megjelenő vagy állandóan új ablakban felbukkanó hirdetések letöltésére fordítanom (tehát pénzt fizetnem azért, hogy reklámot lássak).

  Pl.: gyorsan megnéztem az imént, az Index címlapról a letöltött adatmennyiség >25%-a hirdetés.

 • dreamer

  play.google.com/store/tv?hl=hu
 • Kommentharcos
  Én is lopásnak tartom, de a kérdést megfordítva…
  Ha 100Ft-ot fizetek egy DVD után jogdíjat amiért cserébe büntetlenül írhatok rá filmeket, akkor ez miért nem egy szolgáltatás amit igénybe veszek és miért sírnak mások hogy ez kevés (nem én szabtam meg az árat) mikor én se sírhatok hogy 30ezer egy windowsért meg sok.

  Miklós: Szerintem nagy kár hogy visszatartanak a kommentelök, több ilyen poszt is születhetne

 • Ildikó
  Igen, ez mind igaz. De az nem lopás, amikor a dolgozó havi 60-70000 Ft-ot kap, de a főnöke 6-7 milliót? Ha mindenki tisztességes bért kapna, nem lennének túlárazva a dolgok, akkor az emberek nagy többsége nem lopna.
  Amíg egy jogtiszta Windows az USA-ban negyedannyiba kerül, mint itthon addig miről beszélünk? Addig amíg a millárdokat lopókat nem bántják addig a pár ezret lopókat elítélik. érdekes ország ez, érdekes felfogású emberekkel. Remélem, egyszer nálunk se lesz divat az “okosban” megoldás.
 • almastaska
  Az megvan hogy a magyar állam egy vagon pénzt fizet a Microsoftnak (mellesleg: áron felül) a szoftverekért? Ha ezt visszaosztod reális árra, gyakorlatilag mindenkinek alanyi jogon járhatna a jogtiszta windows…. Vagyis amikor az én adóforintjaimból fizetik ezt ki, akkor végülis nem vettem meg?

  Az pedig nonszensz, hogy a szellemi termékek árának többsége NEM az alkotóé lesz. Artisjus pofátlan lehúzása, irreális marketing költségek, stb… És ez nem erkölcstelen? Pofátlanul túlárazni valamit hogy aztán reklámozzák (amit szintén nem kérek, de tolják az arcomba?)?

 • Tamás4
  Akkor nézd meg, hogy a 120 ezres fizetésű ember mit pakol a bevásárló kocsiba, és abból mire nincs feltétlenül szüksége! Kb. a harmada, és még jóindulatú voltam… Ellenben közlekedni kell. A bérlet árába egyébként a lopást is belekalkulálták (persze az is igaz, hogy az a lopás is benne van, amit fehérgallérosok hajtanak végre…). Vagy, mint Miklós is írja, lehet járni biciklivel. Az éves bérlet árából már egész használhatót lehet kapni (akár kettőt is), és akkor abba az éves karbantartás is belefér, meg az is, hogyha sz.r idő van, akkor arra az időszakra bérletet veszel. Egyébként, ha jól emlékszem, a BKK jegy, bérlet árak az elmúlt években csökkentek és megállta az a folyamat, hogy az áremelésből próbálták befoltozni évi több milliárdos hiányt. A MÁV jegyárai egyébként sokkal fájóbban magasak, mint a BKK-é, ahol a bérletet korlátlan viszonylatban tudod használni.
 • Jóska Pista
  Szellemi javaknál azért érdekes kategória a lopás. Mert lopás-e az ha letöltök egy filmet, amit torrent nélkül biztosan nem néznék meg. Ha törvényi oldalról nézzük az, ha a valóságban, akkor nem. Hiszen sem a film (mint áru) nem csökkent, sem a bevétel nem lett kevesebb. Így erkölcsileg, nem érzem, hogy loptam volna, hiszen kárt nem okoztam.
  Oprendszert kifizetem, zenéért 3 stream szolgáltatónak is fizetek.

  Szellemi terméket akkor “lopok”, ha a hozzájutást annyira megnehezítik, hogy lényegesen egyszerűbb “lopni”, mint törvényesen vásárolni. Vagy amikor nagyon úgy érzem, hogy átvernek az árral.
  10-15 évvel ezelőtt vásároltam DVD-n a filmeket. A gyűjtésük a szenvedélyem volt. Régen láttam tévében, a lemezt szinte ki sem bontottam, de megnyugvás volt, hogy bármikor megnézhetem. 7-10 ezer forint volt egy film.
  folyt.

 • Adócsaló vállalkozó
  Kedves Miklós!

  Teljesen egyetértek a cikkel, az alapmondandóhoz nincs sok hozzáfűznivalóm.

  Az a Linuxos/Libreoffice-os megállapítás viszont elég meredek.
  Ezt a párost kb 15 évig használtam. Ha valaki megtanulja (nem túl nehéz, csak elszántság kérdése), akkor sokkal könyebb az élete. A Linuxok alá nagyon sok jó, ingyenes program van, ami Windows alá csak fizetős.
  A Linux ingyenes, ám a különböző disztríbúciók lehetnek fizetősek. Ha nem értesz hozzá, akkor vehetsz a legtöbb disztróhoz terméktámogatást. Ebből fedezik a fejlesztési költségeket.
  Tény és való, hogy a Linux pár dologra nem való. Nagyobb játékot nem fejlesztenek alá, mert a játékosok zöme win-en vagy konzolon nyomja. Én pl. rendes számlázót nem találtam, ezért tértem át Win 10 -re a cégben. Igen, megvásároltam pedig minden porcikám berzenkedett tőle.
  Folyt. Köv

 • Ádám
  Akkor az lopás-e ha van HBO előfizetésem, és az Ondemandra is regisztráltam, de mégis letöltöm a sorozatot, mert olyan időpontban adja a csatorna amikor nem tudom megnézni és az On demand pedig csapnivaló, akadás nélkül képtelen vagyok megnézni rajta bármit.
  Linux pedig tényleg jó, de ha Libre Office-ban vagy Wordben íródott doksiba már van egy-egy komolyabb formázás akkor hajlamos szétesni a dolog, és buktam már emiatt pályázatot (tudom az én hibám meg kellett volna néznem, de nem is jutott eszembe)
 • Azert mert csak
  Igen, megjott a vart kommentcunami. Elobb irok, es azutan olvasom el mas mit irt, hogy befolyasolas nelkul lassam mas hogy erez.
  A kilencvenes evek vege ota linuxot hasznalok; elvbol, es mert megtehetem. Mostanra mar a rokonsag is. A laptopom egy elasott particiojan van egy jogtiszta vindoz, mert nelkule nem adtak ide a gepet. Persze az arat sem kaptam vissza: itcafe.hu/cikk/windows-ado/nyomtatobarat/teljes.html .
  Tomegkozlekedest nem hasznalok, csak ha muszaj. Akkor pedg fizetek erte, mert ugy helyes.
  Na de az Artisjus? Nem hatosag hanem egy olyan ize… mutyi. Eleve bunozokent kezelnek, mondvan ugyis lopni fogsz (ez alkotmanyellenes), es a jogdijakban be is szedik a tarozast. Elore. Igy amikor telefont memoriakartyat mittudomenmit veszek, hat szerzek par filmet is, mivel kifizettem. Pedig nem is nezek filmeket. De hat nem en kezdtem.
 • Gery Greyhound
  Amióta van Deezer, nem töltök zenét torrentről. Megér havi 1500-at, hogy PC-n és telefonon is bármikor elő tudom kapni a kedvenc zenéimet. Egyébként koncertre már a Deezer előtt is eljártam, szóval a kedvenc zenekaraim nem az én letöltéseim miatt mennek tönkre (sőt: a legtöbb olyan zenekart, amelynek a koncertjeire járok, nem is ismerném az internet, a torrent és a youtube nélkül)

  Filmre, sorozatra nincs ilyen. Tavaly nagy csinnadrattával bejött a Netflix, de még csak magyar felirat sincs, nem hogy szinkron, a kínálat ráadásul csapnivalóan gyenge. Majd ha lesz valami legális és korszerű lehetőség filmet és sorozatot nézni, akkor előfizetek rá, addig torrent.

  Játékok: megjelenése napján megvettem a Sim City legújabb részét, játszottam vele 2 hétig, és töröltem, olyan rossz. Ellenpélda: letöltöttem a GTA 5-öt torrentről, megtetszett, megvettem eredetiben. Nem feketefehér ez a kérdés (se)

 • Adócsaló vállalkozó
  Még mindig nem vagyok a lopás híve, de amit az MS és a mindenkori magyar kormány csinál, az durva. Kedves Magyarország rengeteg pénzt fizet azért, hogy az iskolákban, illetve a tanárok, diákok otthon ingyen használhassák az MS programokat. Évtizedek óta. Remek húzás, mert az iskolarendszerből kikerülők a Windowst fogják ismerni, így a cégeknek venni kell egy rakat licencet. Azt is elnézik, hogy magáncélra ellopják, mert az az ember kiveri a balhét a munkahelyén, ha nem windowst kap a segge alá.
  Pont most jártam hasonlóan. Nem vettem meg az MS office-t. A vadi új kollegina küszködik a Libre Office-val, mindemellett nem tetszik neki, hogy nem Outlook a levelezője. Igen, tudom, hogy valami Outlook be van a Win 10-be építve, ám azt nem engedem a gépeimen használni…
 • Greenberet
  Ez egy elég hülye mondat lett így:
  “A magyar törvények nem büntetik az illegális letöltést”
  Ha nem büntetik, akkor nem is illegális, nem? Maximum nem etikus. Ezt nagyon sok helyen összemossák. Ma már kb. az egyszeri letöltögető lányka is kalóznak számít. Holott ez az állatfaj a CD-írás megjelenésekor alakult ki és virágzott, és pénzért, jelentős nyereség mellett másolta mindenkinek a CD-ket, DVD-ket.

  Amúgy most eltekintve attól, hogy önfelmentés vagy sem, nagyon érdekes kérdés az “amúgy egyáltalán meg sem nézném” user esete. Sok jel mutat arra, hogy számukra az ingyenesség kvázi reklámként funkcionál.

  Ugyanígy van egy olyan sanda gyanúm, hogy a Microsoft sem véletlenül “hagyta” az elmúlt években, hogy a Widows a szegényebb országokban “ingyen” terjedjen. Ugyanis ennek köszönhetően mára a terméke megkerülhetetlen kváziszabvány a világon. A Win10 is ingyenes volt most egy évig.

 • Gery Greyhound
  Szoftverek: nem tartanék ma ott, ahol, ha 20 éves koromtól nem kezdek el Photoshoppal, Premiere Pro-val, After Effects-szel és Cinema 4D-vel kísérletezgetni. Csak ez utóbbi egymillió Forintba kerül, ami egy reklámügynökségnek vagy filmstúdiónak aprópénz (és főleg ők jelentik a vevőkört) nekem viszont megfizethetetlen. Oké, ott a Blender ingyen, de ettől a Maxon nem lát több pénzt. Ha viszont letöltöm torrentről, rendesen megtanulom használni, majd pénzt keresek vele, akkor igen…
 • KZoltán
  Az igazi lopás a tőkekamat – munkanélküli jövedelem, levonás a dolgozók munkahozadékából (még a földjáradék is ue.)!
 • Antic
  A BKV bérlet a nyugdíjasok miatt drága, akik szavazóerejükkel kiharcolták a legális bliccelést…..na az az igazi lopás….

  Szerintem teljesen fair hozzáállás, hogy majd akkor fizetek, ha ők is fizetnek. Elvégre semmi erkölcsi alapjuk nincs ingyen utazni.

 • Jóska Pista
  Már volt vagy 200 film a gyűjteményemben, amikor azt vettem észre, hogy a korábban sokezer forintért vásárolt filmeket kiadják újságok mellékletén, vagy párszáz forintért.
  Na itt lett elegem.
  Azóta torrent, fizetek havi 10 ezret egy seedserverért, fenntartok egy (jelenleg éppen) 12 lemezes NAS-t. Filmet nem nézek most sem többet, mint heti 3-4 óra. Vagyis lényegesen többet fizetek, mintha elmennék moziba, és megvenném a jegyet. Nem, a Netflix nem alternatíva, nincs kedvem a pénzemért még trükközni USA szerveren, USA választékért és keresgetni hozzá a feliratokat.

  Könyv: 2016 van, szeretném elektronikus formában olvasni a könyvet. Először keresem a boltban, ha nincs torrenten, és csak utána papírformában. Ha nem lennék türelmetlen, mindent megtalálnék 2-3 hónap múlva torrenten, ezért is nem értem, miért nem teszik elérhetővé a kiadók e-formában is a könyveket.

  folyt.

 • Hardy
  Szerintem ez a cikk egy kicsit idejétmúlt. Ma már sokan spotify-t, apple musicot, youtube-ot használnak. Akinek ennyi pénze sincs, attól én nem sajnálom, ha tovább szerencsételnkedik az írott cd-ivel. Lehet azt mondani,h akinek nincs pénze, az dolgozzon, és ne hallgasson zenét, csak épp ez egy demagóg, hamis szembeállítás. Az egyetemes kultúrától vágsz el egy családot ezzel a hozzáállással, ami aztán egy újabb akadály lehet a gyerekek felelmelkedése előtt. Úgy is fel lehet tenni a kérdést,h jó-e, ha egy szegény, háromgyerekes falusi család inkább a való világot meg a napi migránsriogatást nézi a tévében egész álló nap ahelyett, hogy valami filmet néznének, vagy zenét hallgatnának.

  És vajon csak a filmek, szoftverek kapcsán ilyen kemény az álláspontod, vagy a közpénzből finanszírozott tudományos publikációkra is érvényesnek tartod a szavaid? Az olvassa csak, aki kifizette a folyóiratot?

 • Jóska Pista
  Nem keseregni kell a lopások miatt, hanem felismerni, hogy megváltoztak a vásárlói szokások és alkalmazkodni hozzájuk.
 • PiszkosFred
  Érdekes, a könyvesboltban a könyvet, meg a gyerek sulijába a ceruzát is áfás számlára vevő “vállalkozókat” kihagytad. Miért?
 • Daniel
  ez az, amit nagyon rosszul latsz, es amivel mindenki megmagyarazza itthon a dolgait, hogy felulrol buzlik a hal.

  Nem. Tovabbra is azt latom, hogy lehet itthon is jol elni, ha akarsz. Ebben az orszagban se nem politikai, se nem gazdasagi problemak vannak, hanem tarsadalmi problemak. Ha kerlek szepen kicsiben minden jol mukodne, akkor nagyban is, mert egesz egyszeruen a tarsadalom kirostalna magabol azt, amit ma, hatra dolve a fotelbol ugy magyarzol meg, h bezzeg ha nem lopnanak fenn.

  Es akkor itt vannak azok a kommentek, h mer ennyit es ennyit keresek. Olvassatok mar vissza a blogon, ha irigykedsz a fonokre, legyel te a fonok. Jez. Miklos, kitartast, egyre tobben vagyunk, akik lokalisan is cselekednek, elobb utobb talan jobb lesz 🙂

 • Ildikó
  Gondolod? Szerintem még drágább lenne, hiszen mennyivel jobb a szolgáltatás és több maradna a vezetőség zsebében. Sajnos ez a magyar mentalitás, amit úgy tűnik, a fiatal korosztálynak egyre jobban nem tetszik, talán ezért is mennek nyugatra.
 • KZoltán

  Android – használhatatlan-e a Linux.
  De e mellett a szervereken is Linux fut, az autókban és még ezer helyen.
 • szocske
  ” De az nem lopás, amikor a dolgozó havi 60-70000 Ft-ot kap, de a főnöke 6-7 milliót?” ha ez ennyire egyszerű, akkor Te miért nem indítasz egy vállalkozást, ahol te keresnéd a 6-7miot?
 • jalso
  @Rolee: kerlek 🙂 en akkor tertem at veglegesen Ubuntura kb 9 eve, miutan a dualboot notebookom Linuxos resze onmaga felismerte a nyomtatot, letoltotte a meghajtot a netrol felinstalalta es mukodott, a windowson pedig elcsesztem 30 percet eredmenytelenul (install Cd hijan)
 • Adócsaló vállalkozó

  Ne légy demagóg. Én pl. soha nem mennék el 60-70 ezerért dolgozni. Neked sem kell, másnak sem. Azért mennek el, mert így könnyebb neki, így nem kell tanulni, fejlődni. Megengedheti magának, hogy minden este részegen menjen haza, és sodrófával verje az asszonyt.
  Kicsit kockáztatni kell. Igen, az is kockáztatás, ha felmondasz a 60 ezret fizető munkahelyeden, hogy egy 120 ezret fizető helyen dolgozhass. Többlet munkával jár, ha a meló után tanulsz valamit, amivel több pénzt tudsz keresni. Kockázat is van benne, mert a kevés jövedelmed egy része a tanlásra fog menni.
  Még többet akarsz keresni? Gondold át, mihez értesz, és vállalkozz. Kockáztasd a saját vagyonodat, mint a főnököd, és sokkal többet kereshetsz. Akár annyit, mint a mostani munkaadód. Sőt alkalmazhatsz is embereket. Ekkor fogsz rájönni, hogy a korábbi munkaadód miért csak 60-70 ezret adott neked.

 • promontor
  Volt itt ez a posztod: //kiszamolo.hu/vpn-legyel-amerikai-az-interneten/

  Ott el is magyarázod, hogy ez “még belefér”. Pedig amit ott írsz, az ugyanannak a önfelmentésnek egy másik példája.

  Ezt nem azért írom, mert nem értek egyet ezzel a poszttal, csak arra akarok rámutatni, hogy egy szigorúan erkölcsi alapon az abban a másik posztban említett praktikák sem férnek bele, arról ugyanilyen ostorozó posztot lehetne írni.

  Az erkölcs nem fekete-fehér dolog, vannak határesetek, amiket különböző emberek (mellesleg: korok, társadalmak) különbözőképpen ítélnek meg.

  Ennek megfelelően viszont úgy érzem, téves az az állítás, hogy aki mondjuk nem fizet a BKV jegyért, az mind ellopna százmilliót is. Ezt hallottam gyerekkoromban is már: “aki hazudik, az lop is, aki lop az öl is”. Hát nem, ez nem így van

 • Ildikó
  A keleti országrészben annyira nincs munka, hogy az emberek ennek is örülnek – főleg, ha még be is vannak jelentve és nem feketén dolgoznak és ez csak az orvosnál derül ki. Egészségügyben dolgozom, havi kb. 100E Ft-ot keresek, olyan speciális tudással ami máshol sajnos nem használható, lassan 30 éves munkaviszonyom van és örülök, hogy egyáltalán dolgozhatom. Azért tanultam, hogy ezt a tudást megszerezzem, én fizettem a képzéseim árát. Hála a bérpolitikának mára ez nem ér semmit. Mondjak fel, hogy hátha dolgozhatok 3 hónapig egy gyárban valamivel többért, majd 3 hónap múlva jön a következő csoport, aki támogatást kap a munkaügyi központtól? Ne csak Budapestből, annak környékéből és GYMS megyéből indulj ki, nagyon sok ember dolgozik minimálbérért vagy bérminimumért. Van ahol lehet ugrálni, van ahol nem. Pl. ezért nem marad a fiatal generáció a környéken.
 • Tkom rajongó
  A Windows / legális szoftver vásárláshoz szólnék hozzá. eBay-en sokan árulnak Windows kulcsokat, nagyon kedvezményesen. Ezek nem lopott kulcsok (különben nem tudnád aktiválni). Win7-hez vettem kulcsot talán 15ezer forintért ami egyébként 30-40ezer körül volt ha jól emlékszem. Amit aztán _ingyen_ tudtam frissíteni Win10-re. Pont ezért vettem 7-est, amit amúgy ki nem állhattam.
  Ennyit nekem megért az, hogy nem kell azzal szórakoznom, hogy különféle aktiváló töréseket keresgéljek, amelyek vagy vírusosak vagy nem és vagy működnek vagy nem.
  Pedig a win nekem csak játékra van, napi szinten Linux-ot használok (nyomtatni is tudok :-))
  Ha van időm játszani akkor csak bekapcsolom és megy. Ez 15ezret megért nekem.
  A vírusírtó kulcsot t is hasonlóan az eBay-en vettem.
  Ja a játékaim is eredeteik, köszönhetően a Steam akcióknak. Szóval a lényeg, hogy lehet eredeti szoftvereket vásárolni olcsón is
 • Ildikó
  Mert nem vagyok senkinek a senkije, nem kapnák zsíros üzleteket és elég öreg is vagyok már bohócnak. Szerinted az ország gázszerelője miből gazdagodott meg? Tisztességes hozzáállásból?
 • Gábor
  Kiszámoló,

  Az illegális szoftverelésről annyit, hogy én voltam az első az országban akinek ilyen ügy folyt (ennek már jó régen).
  Éppen a szakdolgoztomat írtam otthon, amikor megjelentek a rendőrök a lakásunkban és elvittek minden mozdíthatót (a stílusról és a hozzáállásról most nem nyilatkoznék). Átlag user voltam, nem sokszorosítottam pénzért, nem üzemeltettem servereket…egyszerűen votl egy gépem egy netkapcsolattal…ennyi.
  A per évekig elhúzódott, iszonyat sok pénzembe került és a végén 600!!!!!rendbeli lopás és szomszédos jogok megsértése perben 20 ügyben találtak vétkesnek, de abban is csak azért mert már nem volt 1MFt-om külön még1 szakértőt felfogadni.
  Végeredmény az volt, hogy fizettem 400eFt perkölséget, az államnak 20MFt!!!!-ba volt a nyomozás, csalással és a tanáraim jőindulatával tudtam záróvizsgát tenni ugyanisaki ellen böntető eljárás zajlik, az nem államvizsgázhat folyt

 • Gábor
  …totális anyagi csőd és megalázottsággal telt a több évi perem. Mivel informatikus voltam szerncsém volt, hogy a felvett egy olyan cég aki elhitte, hogy ártatlan vagyok és végig kitartottak mellettem.

  A költői kérdések:
  – Voltak otthon szoftverek és filmek? Igen
  – Bűnös voltam? Igen.
  – Megérte 20MFt kidobott pénzt az államnak? Vélhetően nem.
  – Megérte egy pályáakezdőt tönkretenni? Vélhetően nem.
  – Volt értelme az egésznek? Szerintem nem.

  Szóval a cikkel alapvetően egyetértek, de az élet azért felülír mindent…azzal van a probléma, hogy a bliccelőt elkapják a nokiás dobozos meg megússza…erkölcs ide vagy oda a rendcsinálást nem lent kell kezdeni, mert nincs értelme és nem éri meg. 🙂

  Szóval jó a cikk csak az én nézőpontomból nincs értelme. 🙂

 • sixhundred
  Ezt a hozzászólást egy akadémiai kutatóintézetből írom, Ubuntu linux rendszerről, amit itt rutinszerűen használunk, főleg azért, mert gyakorlatilag minden új bioinformatikai és biológiai adatbázis kezelő szoftvert linuxra írnak meg elsőnek, windowsra ki sem jött eddig, amiket használunk (esetleg macOS-ra van verzió). Most már van olyan ubuntu alapú disztró, amit direkt élettudományokkal professzionális szinten foglalkozóknak állítottak össze, ami alapból tartalmazza a legnépszerűbb szoftvereket.
  Jó lenne végre leszámolni az évtizedes nézettel, hogy linuxot kizárólag az IT szektorban használ pár szent őrült, az utóbbi évtizedben hatalmasat fejlődtek a desktop disztrók, a linux alapú androidról nem is beszélve, ami a világ leggyakrabban használt oprendszere jelenleg. Szóval nem kellene általános igazságként elfogadni, hogy Windows=drága és jó, Linux=olcsó és sz_r. Köszi.
 • reader
  A reklámblokkolókat is érdemes lenne belevenni a cikkbe, megérne egy utólagos kiegészítést. Utálja a reklámokat, nem akarja, hogy lassítsák a gépét, stb. ezért blokkolja őket, ahelyett, hogy etikusan, inkább nem látogatná azokat az oldalakat, ahol a nemszeretem reklámok vannak. Dehát a tartalom kell, ezért látogatja tovább blokkolóval, és a kérdés, hogy mi lesz, ha a blokkolás átlép egy kritikus tömeget. Akkor aztán mindenért fizetni kell majd.
 • Tomika
  Pont egy rossz témát választottál, és itt az ahol kevésbé hibásak az emberek. Persze hibásak vagyunk és abszolút lopás.
  DE
  Minap olvastam egy amerikai blogger random cikkét, és ott írta hogy tinikorában a mekis, heti 20 órás fizetéséből meg tudta venni az összes frissen kiadott heavy metal kazettát. Emlékszem hogy anno nekem is voltak eredeti kazijaim, de kevés. Mivel az ár nagyjából az amerikai szinttel volt egyenlő, az ottani 10-15 dolcsis kazi itt 2-3000 forintot jelentett. Itthon egy CSONTRA UGYANAZT A MUNKÁT végző ember meg tudta volna ezt keresni a mekiben?

  Szóval oké el lehet menni, de pl. én is itthoni árakon jó fizetést keresek, és el tudok menni étterembe, stb. Ha itthon hazai fizetésre vetített lenne a szellemi termék is, akkor ez nem lenne ekkora jelenség.

  Szeretnék én is évi 10.000 dollárt költeni könyvekre mint az egyik kedvenc bloggerem, de addig marad a torrent. :/

 • Géza
  arra emlékeztek, amikor Miklós azt írta, hogy milyen jó ingyen koncertek szoktak lenni bevásárlóközpontokban (alapvetően gyerekeknek). Pár kommentelő azt is lopásnak titulálta (különösen ha utána még nem is vásárol az ember).
 • Hardy
  A linux az ilyen. Egyáltalán nem bonyolult, és ha valami működik rajta, akkor az sokszor egyszerűbben és simábban, mint a windowson.

  A gond inkább ott van, hogy több a bug, vannak olyan hardverek, amiket egyszerűen nem ismer fel egyből, és vannak olyan szoftverek amik egyszerűen nem működnek rajta normálisan, pedig fontosak az átlagusernek (pl. Office). A linux csak akkor válik bonyolulttá, amikor az ilyen problémákat kell megoldogatni, egyébként szerintem egyszerűbb mint egy windows.

  Egyébként ha valaki programozást tanulna, vagy ilyesmit, az meg pont azzal fog találkozni, hogy a fontos szoftverek egy része nem, vagy csak nyakatekert módon működik windowson, míg mac-en és linuxon semmi gond.

 • Feriman
  “Na, ezért ingyenes a Linux és azért ad a Microsoft több tízezer embernek fizetést, hogy a Windows viszont használható legyen. Ezt kell kifizetned a vételárban. Ezért ingyenes az egyik és fizetős a másik. A több tízezer alkalmazott bérét kell kifizetned, akik használhatóvá tették az operációs rendszert, hogy még te, a tökéletesen hozzá nem értő átlagos felhasználó is tudd használni.”

  Ebbe de nagyon sokan fognak belekötni. És jogosan. Használtál te már linuxot?

 • Balage
  Remek cikk!
  És akkor most jöhet a folytatás az adócsalásról 🙂