Mintha ezer éve lett volna

Valamit néztem tegnap a Google Streetview-n és döbbenetes volt látni, hogy a 2012-ben felvett képeken talán minden tizedik házra ki volt függesztve az eladó tábla. (Ideje lenne már frissíteni, kedves Google, de ez egy másik történet.)

Belegondoltam, hogy tényleg, 2010 és 2015 között a mi utcánkban is a házak harmada, ha éppen nem több eladó volt évekig, s a legtöbbön tábla sem volt kint, hogy eladó, csak tudtuk, hogy árulják. (Pedig Budaörsről beszélünk, az akkor is felkapott hely volt.)

A szomszéd házat öt évig árulták, mire el tudták adni a tervezett ár alig több, mint feléért. Nem csak az elképzelt árért nem volt vevő, hanem nagyjából semmilyen árért sem. Amelyik ház pedig valamiért kicsit is rossz volt (elhelyezkedés, keskeny telek, túl meredek feljáró, garázs hiánya, stb.), azt meg se nagyon nézték, mert minek, volt rengeteg másik eladó.

Mekkorát fordult a világ néhány év alatt. Ha most már nem is, de másfél-két éve még egymás kezéből tépték ki a vevők a kilincset, hogy ki vehet meg egy negyvenötéves panelt 35 millióért.

De érdemes megemlékezni arról, mit volt itt öt éve, hány évig kellett árulni egy-egy ingatlant, mire vevő lett rá. Furcsa volt így újra látni az akkori utcaképet a rengeteg eladó táblával.

Share

241 hozzászólás

 • Blend Ahmed
  Unemployed: “Falvak, kisvárosok kihalnak, árak kuka.”
  Erősen lokációfüggő. A Dunántúlon, megyeszékhelyek környékén egyáltalán nem.

  Kiszámoló: szintén “ezer éve” írtad, hogy miért nem fognak nőni az ingatlanárak (pl. a bankok majd rázúdítják a piacra a nem fizető devizahitelesek házait, stb.). Félre ne értsd, nem arra akarok fókuszálni, hogy tévedtél (tévedni ember dolog, de isteni érzés :-), hanem egyre inkább úgy látom, hogy bármilyen jövőképet alá lehet támasztani logikus és hihető érvekkel.

 • V.A.Laki
  Most en is vettem egy rohejesen kicsi, rohejesen draga lakast, hozzam illo lokacioban, csak hogy ne kelljen gondolnom erre az egeszre a kovetkezo 10 evben.

  Az ingatlanpiacrol az a velemenyem, hogy nagyon asszimetrikus. A tozsden elkepzelhetetlen, hogy az eladok “kitartsak az arat” (ez a shortolas, ha a piac mar lejjebb jar, mas kolcsonveszi es eladja helyetted, nem tudod kitartani), vagy hogy egy bizonyos papirbol evekig egyetlen elado darab se legyen. Emelett aranyaiban alig epulnek uj lakasok, ami van, azt se tartjak karban, a mesterek elmennek kulfoldre vagy epitik a stadiont. A gagyi mukincskent ertekelodik fel.

  Raadasul egy jo lakas megszerzesehez tudas es tapasztalat kell, az ingatlanos csak ellenfel. Akinek nincs lakasa, sokkal nehezebb megvennie az elsot, mint egy mar tulajdonosnak a masodikat, akinek mar van hat, annak meg meg sokkal konnyebb megvenni a hetediket.

 • Lucky Luke
  Mi 3 eve vettunk videki varosban egy lakast, amit iden – mar javaban covid sujtotta idokben – tobb mint a duplajaert adtunk el, a szo legszorosabb ertelmeben 1 het leforgasa alatt.

  Ez igy hatalmas win-nek hangzik, de a jelenlegi ingatlanarak mellett meg igy sem tunik jo deal-nek lakast venni, gyakorlatilag sehol. Es nem is latom, hogy a jovoben mikor, vagy miert mozdulnanak lentebb az ingatlanarak.

  Mit gondoltok, merre fele fog mozdulni az ingatlanpiac? Van realitasa, hogy csokkenjenek a kovetkezo 5 evben, es lehessen ujra ertelmesebb aron lakast venni?

 • Joe Black
  A magyar ingatlanpiaccal több probléma is van. Az egyik az hogy a keresetekhez képest túl magasak az ingatlanárak az állami támogatások miatt. Ami azt eredményezi hogy mindenki ezekbe a támogatásokba kapaszkodik körmeszakadtáig, vevői és eladói oldalon is. Az állam ahelyett hogy a bérek fejlesztésére koncentrált volna (reálbér fejlesztésről beszélek, nem forintban emelésről majd forintleértékelésről), és mellé pl arra ösztönözné az ingatlanpiacot hogy minnél jobban pörögjön (pl az üresen álló ingatlanokra kivetett adóval) akkor talán megszünne a csodavárás az eladói részről, előbb megtalálná a vevő és eladó egymást és valószinűleg nem azon állna vagy bukna a teljes magyar ingatlanpiac hogy van-e csok vagy nincs.
  De hát ugye akkor kevésbé függnének az emberek a rezsim kegyeitől. Ez pedig veszélyes!
 • Atyalapatyala
  Érdekes eszemfuttatás, hogy merre mennek most az árak és mikor kellene venni ingatlant. m.youtube.com/watch?v=RGnlEdV6JtU

  Van a csatornán még 2 viszonylag friss videó, amik szintén jók ebben a témában.

 • xavv
  A legnagyobb hazugság, amikor ún. ingatlan-szakértők azt mondják, hogy aki venni akar, az ne ilyendjen meg, mert az ingatlanos oldalakon levő árak csak kínálati árak, és abból egyre többet lehet alkudni. Akkor most jövök én, és ingyen elmondom, hogy a kínálati árak párhuzamosak a vegleges árral. Mint a munkaerőpiacon: te szeretnél br 3 milliós fizetést, de nem azt mondtad be az interjún hanem br 800-at amiből lett végül a br 760-as fizud. Mert tudtad hogy a 3M esélytelen lenne. Ha földtől elrugaszkodott lenne egy csoffadt panelért 35M-t elkérni, mert a panelok rendre a reális árukon, 15 M-ért mennének el, akkor a kínálati árak sem a 35M körül mozognának, akármit mond az ingatlanszakértő koma.
 • RS
  Többen írtátok, hogy 2015 óta – részben az alacsony kamatok miatt, részben a támogatások felfuttatása miatt – egyre nagyobb számban megjelentek a kisbefektetők a piacon, becslések szerint egyes időszakokban akár 40%-os keresleti részaránnyal. A most költözést fontolgató hozzászólók jórésze is megtartaná a jelenlegi (jellemzően városi, esetleg panel) lakását, ha kijjebb is költözik.
  Ti nem látjátok rizikófaktornak azt, hogy 2022-től (egy esetleges váltás után) jelentős ingatlanadót kapnak a nyakukba? Azt el tudom képzelni (és merem remélni), hogy az első, életvitelszerűen lakott ingatlan mentesül, de a többi 3-4%-os kulcsot is viselhet. Egy pillanatra elgondolkodtam azon, hogy a három gyerek miatt (előrehozva jó 10 évvel az ő szükségleteiket) beszállunk egy kis lakásba, de ez a lehetőség engem nagyon visszatart. Hosszútávú bérbeadással jó ha 3-4% hozamot el lehet érni, és ez nullázódhat.
 • Tamás

  nekem is tetszett, tök normálisan magyarázza el a dolgokat.
  Esetleg meg lehetne kérni egy vendégcikkre, neki is önreklám lenne valahol 🙂

 • jami
  Az a gond a kókler generál vs használt vonalban, hogy semmi garancia arra, hogy a használtnak az építője jobb volt 5-55 éve, mint a mostani újé… Ellenben esélyesen rá kell költeni a használt-új különbözetet, erős imádkozás közepette, hogy csak közepesen súlyos bajok derüljenek ki.

  A legjobb eset, ha valaki örököl jó helyen lévő házat és épít/felújít. Mert ott legalább tudja, mire lehet számítani és megvan egy alaphangulat. Ennél egy fokkal nehezebb, de még mindig jó, ha telket örököl jó helyen.
  Jelenleg jó helyen telken venni is nehéz.
  Én pl. úgy jártam, h mikor kinéztem a házunkat, akkor ez egy nem annyira terhelt hely volt. Aha, közben a városközpont közlekedésén jelentősen változtattak és mire beköltöztünk már nem olyan nyugis a sok egérutas autós miatt. Cserében legalább a tömegközlekedés ok és amint jó idő van, leteszem a kocsit, biciklivel a gyerekek sulijai 10 perc.

 • jami
  Összességében 25 éve nézem helyben az árakat. Aki itt 25 éve 1,5 millióért vett egy pici lakást, azt most 25-ért simán el tudja adni.
  25 éve havi 15e volt a bérleti díj. Most helyfüggően 100-130e. Nem azok jártak jobban, akik 25 évig bérleti díjat fizettek, hanem, akik 25 éve megvették 1,5 milláért a lakást. (Akkor pl. volt 200e első lakáshoz vissza nem térítendő támogatás is…)
 • attila
  Vagyis 5 év alatt keresett 100%-ot úgy hogy meg sem kellett mozdulni ! Így kell ezt csinálni 😀
  Komolyra fordítva a szót, arra lennék kíváncsi hogy ezek akik kitartják az ingatlant ezek benne laknak vagy ki van adva nekik ? Mert nem mindegy ! Ha ki van adva akkor dolgozik neki az ingatlan, így érthető ha csak nagyon drágán válik meg tőle. Tehát valójában nem is annyira akarja eladni. Ha benne lakik akkor szerintem csak álmodozik arról hogy eladja és meggazdagszik 🙂 Ez olyan mint amikor a parasztember vesz egy autót, osztán megtetszik a szomszédnak és ajánl érte többet mint amennyiért a parasztembör vette. Az eladja hogy milyen jó üzletet csinál. Csak osztán kiderül hogy már nem tud venni annyiért sem olyat mint amennyit kapott érte, mert közben fel mentek az árak 🙂
 • János
  Kiszámoló,

  Pedig a kormány pont a több generációs lakásokat/házakat preferálja mint régen!
  Csak nem jöttek rá mint ezen ingatlanok tulajdonosai sem hogy a világ óriásit változott.

 • János
  Sziasztok! Mi feleségemmel Szombathely belvárosától (főtér 6-8 perc gyalog) egy utcával odébb vettünk lakást. 59 négyzetméter 109 éves osztatlan közös udvarral, ami nagyon csendes(belső udvaros lakás) Igaz észak-keleti a fekvése, és fel is kell ujjítani, (picit vizesedik a fürdő is kuka lesz)de legalább nem hitelből kellet megvenni. Saját tempónkban haladhatunk vele,(villany és fűtés rendszerhez nem kell hozzá nyúlni) és így közel sem lesz annyi mint egy teljesen újépítésű lakás, vagy amennyiért sok vadmarha árúlja a sajátját! 14,99 millió volt a vétel ár, és számításaim szerint ha még 10 milliót rákőltünk(ebben már a galériák víz és hő szigetelések is benne lesznek) akkor sokkal jobban jártam mint ha 35-40 millióért megveszek egy teljesen ujjat, vagy 30 millió körül egy felújítottat. Döbbenet milyen árak vannak.
 • Copywriter
  Van egy blog, amit egy építési ellenőr készít. Brutál, miket lát nap, mint nap: komkel.blog.hu/

  Az alapból kihagyják a vasat, kókány megoldások mindenhol, de a birka magyar viszi ezeket a roncs épületeket, mert el kell cseszni a CSOK-ot. Ezeknek a droidoknak az megvan, hogy jó eséllyel 20 évig kell szopniuk, mire visszafizetik a hitelt, közben nem lehetnek betegek és nem is jöhet tragédia? Mellette a kókányolt házakban már 10 év múlva hatalmas gondok lesznek, akkor ott állnak majd egy fele annyit sem érő ingatlannal, továbbra is egy fillér nélkül, és rájuk dől az épület.

  És ebben nem a politika által elcseszett lakáspolitika a hibás, hanem az emberek kapzsisága.

 • Ricky Gervais
  Tobben irtatok hasonlo parametereket (budai agglomeracioban ikerhaz stb.), ossze kelne allni, telket venni es egyuttes erovel vegigverni egy epitkezest.
 • xavv
  soha nem is létezett egyetlen épkézláb érv sem az albérlet mellett, csak az, hogy albérelsz KÉNYSZERBŐL, mert nincs pénzed lakást venni. Amik vannak érvek(mobilitás, majd a tulaj fizeti a felújításokat nem te (hahahaha), stb), azokat a történelem ízekre szedte a rendszerváltás utáni Magyarországon.A létbizonytalanság csimborasszója, amikor nem tudod megmondani, hol fogsz lakni fél év múlva, mert lejár a bérleti szerződésed. Főleg ha még gyerek is van. A kvantummechanikát előbb megértem mint azt, hogy ezt valaki nem kényszernek tekinti hanem pénzügyi okosságnak. Tudod mikor albérelnék, ha csak 30 milkám lenne legalább egy minimál kecóra… ha majd Kaposváron találok munkát, odaköltözök es 10 perc alatt kiadom a kecómat, mi az hogy a saját lakással megszűnik a mobilitás? Hagyjuk már, ebben az országban ez nem érv, amerikában vagy Németországban lehet hogy állja a helyét de itt nem.
 • BalageHKK
  Én se hittem az ingazlanosban, de nemrég árultunk egy lakást, feltettük 55-ért, aztán 54,5-ért,akartunk kapni 50-et,nem ment el 7 hónapig,kezdtem szomorkodni. nagyon sokadik ingatlanos (kvázi ismerős) fix 1 millát kért, eladta 1,5 hónap alatt 49,5-ért, sokat is tett érte, nekem 0 dolgom volt, megkapta a milláját, maradt 48,5, korrekt.
 • Én is akarok kommentelni...
  Tényleg akkorák a fizetések ott Diósd környékén, mint itt Nyíregyházán?
  A mi házunkat egy kertvárosi részen szerintem 45+ millióért a qtya nem venné meg itt, az ingatlan.com-on leszűrve méret és egyéb paraméterek alapján 75 milliós árak jelentek meg Diósdra szűrve csak épp napelem, normális szigetelés és nyílászárók, melléképület, valamint normális kert nélkül.

  Egy kicsit irigyellek titeket, hogy ilyen házakat akárcsak még nézegettek is.

 • V.f.V.

  1.: Még én sem találkoztam olyan ingatlanossal, amelyik bármit hozzátett volna az eladáshoz, csak a markát tartotta (volna a 800.000-1mFt-os jutalékért. Ezek a huncutok azért nem adják meg a pontos címet, mert hát akkor én közvetlenül fel tudnám keresni az eladót, őt megkerülve. Pedig szintén csak gmaps-en akarnám megnézni, merre néznek az ablakok, milyen közel van a főút (zaja), stb. Persze telefonban elmondják, hogy csendes az ingatlan, még ha nem is az. De mégis mire számít, hogy ha már kimentem megnézni a zajos lakást, akkor megveszem “ha már úgyis ott vagyok”? Csak hogy ne üres kézzel menjek el???
  Rendszer szinten próbálnak összejátszani arra, hogy ha a balek már megnézett (a helyszínre odautazva) sok-sok lakást, akkor egy idő után megunja, és bármit megvesz bármennyiért. De ennyire hülyének nézik a vevőket??? (Igen.)

 • Kiszamolo
  VfV, a csúcs az volt, amikor az M5 autópályára néző, attól harminc méterre lévő (!!!!) lakásra azt mondta, hogy csendes mellékutcára néz. Mondom mégis hogyan? Ja, a hátsó ablak a konyhában a hátsó parkolóra néz, arra gondolt.

  A másik az Üllői út, csendes környék. Mondom, hogy befelé néz az ablak? Nem, az Üllői útra. Akkor mitől csendes környék? Mert kevés a roma.

 • HallgaTAG
  Saját Kiszámolós lakóparkot kellene létrehozni szövetkezeti alapon valamelyik (erre nyitott) budai agglomerációs településen, vagy akár kicsit távolabb. A hozzászólásokat olvasva biztos, hogy lenne rá kereslet. 🙂 Mi tulajok/befektetők határoznánk meg a telkek minimális méretét, az építési szabályokat, a lakópark kialakítását, annak közös tereit, sőt akár a lakóközösséget is kontrollálni tudnánk egy jól összeállított pályázati pontrendszer és/vagy személyes elbeszélgetés által. A telkek értékesítésénél nem feltétlenül a profit lenne az elsődleges cél, hanem az, hogy legyen orvos, gyógyszerész, gyógytornász, fodrász, cukrász, óvónő, nyelv-, zene-, vagy tánctanár a közösségben. Ráadásul a mennyiség miatt egy megbízható kivitelezővel leszerződve még akár jelentős kedvezményre is lenne reális esély az építkezéseknél.
 • Dörnyei József
  “Jó” ingatlant akkor lehet vásárolni, amikor “lent” van a piac. Akkor az előkerülő “jó” ingatlanokat is nehéz eladni, tovább maradnak a piacon és ezért meg lehet venni őket. Anno szemeztem egy balaton parti, zárt lakóközösségben levő nyaralóval, amikor “lent” volt a piac. Ma ugyanott nincsen eladó ingatlan, egy sem.

  Sokan leírták, hogy az eladó ingatlanok egy jelentős része “rossz”. Ezeket nem lehet eladni, ezért örökre a piacon maradnak. Az új hirdetésekben vannak csak és kizárólag “jó” ingatlanok. De ha “fent” van a piac, akkor ezeket gyakorlatilag azonnal el lehet adni.

  Szomszéd telket utóbbi években kétszer adták el, pár éve 17M-ért, amire 10 évet várt az első eladó. A második tulaj nemrégen adta el 35M-ért (hirdetési ár), pár hónap alatt. Sajnos egyik sem épített rá semmit eddig. Érden kezdenek elfogyni a telkek. Ami üresen áll, annak oka van.

 • Ingatlanszagértő
  “Ha földtől elrugaszkodott lenne egy csoffadt panelért 35M-t elkérni, mert a panelok rendre a reális árukon, 15 M-ért mennének el, akkor a kínálati árak sem a 35M körül mozognának, akármit mond az ingatlanszakértő koma.”

  xavv: Itt a környékemen 20-25 millát ér egy panel, állapottól függően – szerintem. Az elmúlt években hetente 2-3 új hirdetés került fel és úgy tünt el is keltek az ingatlanok pár héten belül.

  Most hirdetnek 3-4-et 1 éve. 26-28 milláért.. a kutyának se kell..

  Nekem eléggé úgy tűnik, hogy csúcson vannak a lakásárak, kb. befektetésnek se éri meg 25milláért, mert kb. 100-120-ért lehet kiadni. És akkor most jött a korona is, ami betett az albérletpiacnak..

  És én most nem azt jövendelem, hogy innen megindulnak a lakásárak a lejtőn, mert ott a babaváró meg a csok, de nem lepődnék meg ha 5 év múlva is 20-25 millát érne itt egy panel mint most..

 • Dörnyei József
  Szintén szomszédban egy nagy telekre épült 3 db ikerház, összesen 6 lakás (ikerház fél). Gyorsan, de nem túl gyorsan, szerintem jó minőségben. Mindet eladták és az átadott 4 lakásban már bent laknak az új lakók. Vannak építkezések a környéken, de még az alapozás környékén leszedik róluk az eladó táblát.
 • jami
  Volt, amikor az ingatlanos küldte át nekem a műszaki paramétereket és mikor a helyszínen voltunk, tök más adatokat mondott, kérdeztem párat, mire hümmögött, h lehet, hogy más ház adatai vannak a fejében. Aha, szuper.
  Másik esetben az ingatlanos hajtotta volna csak a vásárlást; biztos vevők voltunk, de a kivitelezőnek voltak érdekes ötletei (feketén adjuk oda a vételár egy részét). A csúcs, hogy végül a kivitelező lépett vissza, mert túl kekec vagyok (2 évvel később adta el, az egyik következő házát is ennyi ideje árulja).
  A házunkat meg annak köszönhetem, hogy a kivitelezője épp berágott az ingatlanosokra fél év próbálkozás után és inkább maga hirdette.
 • Tamas
  Mi is ház vásárláson/ikerház vásárláson vagyunk már 1-2 éve,de esküszöm egyre elszomorítóbb az egész.
  Nem látom a kiutat. Mi Csepelen szeretnénk venni, de itt megnehezíti a helyzetet, hogy ikerházakat nem engednek építeni bizonyos telekméret alatt.
  A 18. és 17. kerületeket nézegetjük még, mert ott elég sok új építésű ikerház épül,de 65-80 között mozognak.
  Pl. 18. kerület almáskert, ahol gyönyörű új házak vannak, 80 milla egy ikerház, pedig még földes út van csak és nincs is csatornázva.
  Ma véletlenül Kecskeméti ingatlanokat kezdtem el nézegetni és nagyon meglepődtem, hogy nagyobb házak vagy ikerházakat több 10 millával olcsóbban adnak,mint Pesten. Gyönyörű házakat lehet venni újonnan vagy szinte újonnan 50-80 között. Pesten meg 80-ért 18. kerületben, ugyanaz 22-ben 100-120.
  Vicc.

  Off: Valaki mondja már meg hogyan lehetséges, hogy amit felvettünk babavárót a cibnél és egyből MÁP+ba

 • Tamas
  folyt köv: egyből MÁP+ba fektettük. 1 év után a 10 millióra a párom szerint valami 130 ezer ft volt pluszban az egyenleg szerint. Kértem már hogy menjen be és érdeklődje meg,mert ez nekem így elsőre picit furcsa, hiszen 5 év alatt vagy 2 millát kell hogy kamatozzon.
 • jami
  Feltetted volna 50,5-51-re, 50-ért megvették volna max. pár hét alatt. Nem az ingatlanos volt ügyes, hanem te áraztad túl.
 • handyman
  Diósd annyira jó hely lenne? Mi is körbenéztünk arra, nem tetszett. Sem Érd. Budaörs egy része igen, de nekünk megfizethetetlen lenne. Végül a 18. kerben kötöttünk ki, fenntartásaim voltak, de nagyon pozitívan csalódtunk.
 • Eszközár-bumm
  Vidéki megyeszékhely (Délen…).
  Őrület mi van covid ellenére az ingatlanpiacon.
  Házakat nézek egy ideje, nem sürgős, mert viszonylag nagy és újszerű lakásban lakunk, ami szerencsére tehermentes.

  Háznál 75-80 millió a limit, mert max a 10 milliós támogatott hitelnél és 10 milliós babavárón felül (2 gyereket tervezünk, ebből egy már van) többet hitelt nem akarok bevállalni. A multis “manager” fizuba beleferne ennek a többszöröse is, de annyit egy ház se ér, hogy valaha aggódjak a törlesztésért.

  És nincsen értelmes ház. 15-25 éves ránézésre jó állapotú ház vagy normális ikerház 79 millióért 1-2 hónap alatt elkel. Döbbenet. Archív hirdetésben megtaláltam egy házat, 2014-ben 40,5 milliós irányára volt. Gyakorlatilag 6 év alatt duplázott. Döbbenet…

  Kínomban megnéztem a telkeket is (600-1000nm között. Semmi. Nulla. Ami elfogadható, az 30 millió és felette.

 • Kiszamolo
  handy, nem az. Budaörs nagyon drága, Érd zömmel nagyon lepukkant és egy borzasztó nagy falu az egész, Budatétény alá van aknázva, több mészkövet bányásztak itt a XIX században össze-vissza, amikor még az egész csak mezőgazdasági terület volt, mint Kőbányán és senki nem tudja, hol futnak a rejtett alagutak és pincék nem sokkal a föld alatt. Ennek ellenére beépítik. Azokat a helyeket is most, amik nem véletlenül nem voltak eddig beépítve. Ja és drága is.

  Diósd a kompromisszum. Olcsóbb, mint Budaörs, de jobb, mint Érd. Itt is bányásztak mészkövet, de azt a területet pont a veszély miatt nem engedik beépíteni. (Egyébként Törökbálint Anna hegy is ugyanebben a cipőben jár, de oda sem lehet építkezni. Budatéténybe lehet.)

  Nekünk erre a család, itt a gyerekek iskolája és a többi, ezért nem pálya a 18. kerület. Az én munkámmal egyébként lakhatnánk Gyöngyösön is vagy egy mátrai faluban. Majd ha a gyerekek leérettségiztek…

 • Kiszamolo
  Tamás, Veresegyházán is rengeteg szép ház van nagyon olcsón. Csak ne akarj reggel bejutni Budapestre…
 • Gunnerwatter
  Az Építőiparra némiképp rálátok műszaki oldalról. Ami most új építésű ingatlan, annak nagy százaléka ipari hulladék.
  Volt olyan, hogy C30-as beton rendeléskor mintát akartunk venni a helyszínen, és visszament a mixer a telephelyre, mert véletlenül rosszat küldtek. Ühüm…
  Komplett sorházak esetèn az alap 60 centi, C15-ös beton. Vasalás mutatóban.
  Gépészet ugyan ez. Leggagyibb gázkazán, 2-3 évet elmegy, aztán már mindegy. Török, átcimkézett hőszivattyú mint prémium rendszer reklámozva. Villanyszerelesben 400 Ft-os kismegszakító, ehhez török fi relé. Kb életveszély.
  Van kivétel, de ritka és meg kell találni.
 • xavv
  egyszer Budakeszin borozgattam egy cimborámmal meg a feleségével a 100 milliós házukban, és a rendezvény olyan jól sikerült, hogy ott aludtam és onnan mentem dolgozni Pestre. Mint egész Budakeszi. Másfél órát araszoltam a dugóban reggel, úgy hogy nem volt baleset, csak egy átlagos reggel volt. Akkor, ott, a dugóban káromkodva jöttem rá, hogy ezek a barátaim minden nap kétszer 1.5 órát ezt csinálják, ők is síkidegek a napi 3 óra dugóban araszolás miatt, mégis 100 millákért mennek ott a házak, miközben pont emiatt a közlekedési helyzet miatt semmit nem érnek. Sokkal jobb élete van annak, aki Mucsaröcsöge-alsón egy ugyanilyen kaliberű házat 20M-ból megvesz, 6 M-ból egy jó autót, és onnan bejár a napi 2×20 percre levő Ceglédre dolgozni. A zsebében meg ott van a maradék 74 Millió…
 • Építő
  Érdekes olvasni a különböző tapasztalatokat,amiket mint az építőiparban dolgozó mérnök sajnos vissza tudok igazolni mind az eladó ingatlanok árazását, mind az új épületek kivitelezéset tekintve.A magas kivitelezési árak egy dolog,sajnos egy tendencia, de inkább sajnálatos ,hogy a mai mo-i átlag építőipari minőség nincs összhangban az elkért m2 árakkal.Epitkezeshez erősen javasolt műszaki ellenőrt megbízni.
  A telek/eladó ingatlan árak is röhejesek.Hónapok óta nézek én is nagyobb felújítandó lakást/házat saját részre(BP vagy Balatonfured)de az eladok által kívánt összegek annyira elszálltak(700-900eft/m2?! és nem top kerületekben),hogy úgy döntöttem,inkább veszek egy telket és epitek magamnak,olcsobban jovok ki.Persze a telek árak is az egekben,amit több ingatlanos azzal magyarázott nekem,hogy a jó lokációt úgyis lesz,aki megveszi magasabb áron is.
 • usespanner
  “A létbizonytalanság csimborasszója, amikor nem tudod megmondani, hol fogsz lakni fél év múlva, mert lejár a bérleti szerződésed.”

  Egy családos ismerősöm lecserélte a 8.kerületi albérletét a XVIII-ra, mert ott kapott munkát.

  Ha csak 40.000.-Ft-ot számolsz arra, hogy nem kell naponta ingáznia a 8.kerületből, az évi félmillió Ft. Ehhez számold hozzá a napi plusz két órát (!!) amit a kislányával tölthet.

  Persze nem azt mondom, hogy az albérlet jobb, mint a saját lakás.
  A legjobb, ha saját lakásod van és mobilis maradsz.

  Az emberek többsége olyan kerületben vesz lakást, amilyen helyen felnőtt vagy amit ismer.

  De dolgozni elmegy másik helyre akár pár tízezer Ft pluszért is.

 • xavv
  2022-től kormányváltás, és a csok-babaváró agyrém remélhetőleg megszűnik, amely támogatásnak füllentett hitelek jelenleg az ingatlanpiac fűtésének irányába hatnak. A Matolcsizmusnak is vége lehet a köv. 5 évben, amely a jegybanki alapkamat emelését elhozhatja, ez hozhat némi enyhülést, és akkor majd a most 35 milliós panel “csak” 30 lesz, miközben bruttó 600-ért (nettó 400-ért) kavircolsz, túlórába, miközben egy hétvégi húsleves 5000 Forint….
 • Kiszamolo
  xavv, Budakeszin nem lakunk, akkor se, ha ingyen van a lakhatás. De még akkor se, ha fizetnek érte.

  Pont ezért. Az egész környék (nem csak Budakeszi) ott akar bejutni Budapestre és erre van egy kétszer egysávos út, ami mindig be van dugulva. Még buszsáv sincs, ha tömegközlekednél inkább.

  B verzió Budaörs felé hatalmasat kerülni, de az is egy halálút, keskeny, rossz minőségű és zsúfolt.

 • Firpo
  Brutál árak vannak, de szerintem felesleges várni a csodát. Ha jön egy válság és esnek az árak 20%-ot akkor lesz egy 50 milliós lakás 40 millió. Nem old meg semmit, akinek nincs 50 milliója annak 40 milliója sincs, főleg válság alatt.
 • Tamás
  “Pl. 18. kerület almáskert, ahol gyönyörű új házak vannak, 80 milla egy ikerház, pedig még földes út van csak és nincs is csatornázva.”

  Hol nincs csatornázva? 🙂
  Itt lakom az almáskerttől 3 utcára, gyakorlatilag itt mászkáltak fel s alá a teherkocsik az utcánkban akkor is, amikor azt a részt csatornázták.
  Imre egy csendes, nyugodt (szegényesebb) hely volt – Lőrinc a puccosabb – sajnos most ide is jött sok tapló – tisztelet a kivételnek – és ez meg is látszik rendesen a településen.
  Kocsik (sok SUV) szétdobálva az utcákban, új házak olyan telekbeépítéssel, ami eccerűen hihetetlen, és elképesztő, nem is értem, hogy kik vesznek ilyen házakat, illetve hogy kaptak engedélyt (fekete/sötétkék-fehér kombó, sok kockával)
  Az almáskerti részbe mentek akiknek több pénzük van, ott azért szépen megcsinálták jó pár házat, probléma, hogy az utat meg ami kell még, majd az ott lakóknak kell összedobni.

 • Tamas
  “Hol nincs csatornázva? ”
  Széky Endre utca, Schaub Mihály utca ezek mind földes utcák. Ezeket csatornázták már?
  Ha igen, akkor bocsi, de minket azért az is zavar, hogy bár baromi gyönyörű kecók vannak itt és szívesen laknánk ezen a részen, de ha nincs (ezek szerint van) csatorna, akkor szippantózni manapság már nem túl kényelmes és nem beszélve hogy mi lehet ott ilyenkor, amikor sok eső esik vagy hó,stb.
  Meg kíváncsi lennék, hogy kb. egy-egy ilyen utcában mennyit kell várni hogy aszfaltozva legyen?2-3 évet ki lehet bírni, de 5+ évet nem szívesen várnék.
 • jami
  Nálunk is van egy városrész, ami vicces módon a városhatártól több km-re fekszik. A két tábla között 2 sávos út, ebből 1-1 autópálya felhajtó is kimegy; ill. környezetvédelmi terület – szóval az utat szélesíteni nem lehet.
  Csodás és drága házak, többnyire keskeny utcák, viszonylag sűrű buszjáratok.
  Csak épp a a busz is abban a dugóban áll, amiben a kocsik. Jóóó nagy dugóban, merthogy a bevezető út egyben egy olyan közút, amin távolabbi városokból/településekből is jönnek.
  Amikor mentünk nézelődni, nem volt dugó, de a fiam mondta, h anya, ide én tuti nem akarok költözni…

  Számomra érthetetlen még, hogy megyeszékhelyen, nem is kertségből átminősített városrészben, hanem régóta szerves részben – nincs járda. Max. az egyik oldalt, de sokszor ott sem. Az út tulajdonképpen 1 sávos, csak mellé is lehet menni. És arrafelé kb. minden házban van min. 1 kocsi, amivel minden reggel indulnak…

 • cavo2
  Érdligetet – Érd Diósd felőli részét jó helynek tartom. Hosszú keresgélés után pár utcára Diósd és Budapest közig. határától vettünk házat, közel az új városligeti szabadidőközponthoz. Nekünk kimondottan tetszett a falusias jelleg, nem lepukkant az utca bár ez szubjektív – nem egy újépítésű környék. Nincsen járda, de forgalom sincs, 10 perc gyalog a vasútállomás, rollerrel fele annyi (aszfalton). Kelenföld 15 perc, KöKi 32. Diósdi Spar, Aldi, iskolák, óvoda biciklivel nagyon közel. Nyáron a sok fa és az utca jellege igazán “ligetes” hangulatot ad, de ezt lehet csak beleképzelem 😀 Hihetetlen milyen csend tud lenni néha. A szomszéd gyerekek rollerrel járnak ált. iskolába, imádom. Néhai BP belvárosi iszogatás után éjszakai busz 19 perc gyalog.
 • Grand
  Tamás,
  A MAP+-os számítási hiba szerintem a ti készülékekben lesz.
  Először is “valami 130 ezer Ft plusz”, ezt jó lenne pontosítani. Továbbá: hol vettetek? Államkincstártol vagy banktól? Kincstár ingyenes, bank díjat számol fel. A MAP+ az első évben félevente kamatozik, 0-6 hónapig évi 3,5%, 7-12 hónapig évi 4%. Nem lehet, hogy a vasarlastol még csak fél év telt el?
  Nagyon-nagyon meglepődnék, ha a MAP+ nem számolna helyesen.
 • külföldimagyar
  Nem tudom. Győrben néztem egy lakást belvárosban nyáron. Tuti, tetszik, új. 55M+
  A házban van vagy 15 lakás. Egy sincs eladva azóta sem. Én most akkor nem ugyanabban a filmben vagyok?
  Amit érzek, hogy 2020 nyara óta szerintem befagyott az ingatlan (bérleti és adásvételi) piac.
  Ezen kívül egyértelmű véleményem, hogy 10+ éves svájci ittléttel totál túrárazottak a magyar lakások lőrés-FEHÉR MŰANYAG ablakokkal… Ez a herótom. Itt mindegyik valamirevaló lakásnak egy oldala üvegből van… (kis túlzással) Ilyen projekt miért nincs Mo-on? Ja, hogy akkor még drágábbak lennének a lakások? Na de gyekek: akkor már a svájci árazásnál vagyunk (vagy inkább afölött). Na, akkor ezek alapján döntse el mindenki, hogy mennyire érdemes Mo-on lakásba invesztálni ilyen árszinteken. És akkor a kettő közötti minőségi különbségről nem beszéltünk. Köszönöm a figyelmet.
 • xavv
  Ipolytölgyesen van egy nagyobb cég, és Letkésről, Szobról, stb. járnak be oda dolgozni az emberek. Valaki a gyártósorra, valaki meg az irodába, mérnöki munkára. Képzelheted, mekkora a dugó Ipolytölgyesen…
  Na erre mondom, hogy gyakorlatilag már mindegy, hogy Budakeszi vagy Gyömrő vagy Monor, az agglomeráció már elesett. Nem alternatíva 50 de inkább 70+ millióért házat venni BP mellett, hogy aztán a dugóban üljél reggel meg este órákon keresztül. Szerintem azok a “mini agglomerációk” működnek, amiket az Ipolytölgyes peldáján keresztül érzékeltettem. Ilyen számtalan van az országban. Kisvárosok vonzáskörzete. A házad is ötöd annyiból megvan mint Gyömrőn vagy Érden, és az idődet sem a dugóban töltöd vagy a tömött metrón. Igaz, autó nélkül bukik a sztori, egy autó árát hozzá kell adnod a házad árához, de még akkor is jobban jársz mint aki a tömegnyomort választja 5x annyiért.
 • BalageHKK
  lehet, de azért nem vagyok benne biztos, mert 1.jöttek vevők nekem is, csak még lejjebb akarták vinni 2.az ingatlanos is drágábban hirdette (persze lehet h jobbam találta el a %-ot, plusz azért ügyesebben is csinálta, hozott saját vevőkört stb). A lényeg az még, hogy megvan az a Kiszámoló javasolta 2%-os is, nem kell törvény, erős verseny van, meg kell találni (ha akarod persze).
 • Marcel
  nem teljesen vagy képben, ha azt hiszed, hogy az aszfaltozás világmegváltó előnyökkel jár.Megnövekszik a forgalom, és az autók sebessége. Mindenhol ezt hozza magával.A csendes békés nyugodt utcát felváltja az autók zaja.Az út közepén tollasozó gyerekeket felváltja az, hogy 2x körülnézel mielőtt átmész. Igen, sár meg por nincs.A kátyú nem szűnik meg, mert pikk-pakk kiérsz a főútra és már ott a kátyú, nem mindegy hol törik el a keréknél a rugód? Ha mindent mérlegre teszünk, akkor több a hátrány mint az előny.(Ha aszfaltot akarsz, gyere be a belvárosba, itt van elég, a kertvárosiak pedig nyugodtan növeljék a zöld területeket.Az ötlettelen önkormányzatok jolly jokere a mellékutcák aszfaltozása, mindenhol jobb helye is lehetne azoknak a pénzeknek,de “szerencsére” ez egy jó kis feneketlen kút, és ötletet sem kell kitalálni hozzá hogy valójában mi kéne a városrésznek.) Láss át a szitán.
 • káposztás juci
  Építettem néhány házat az elmúlt években. Eladásra, jó minőségben, bejelentett dolgozókkal, leadózva ahogy kell. Kerestem rajta, de korántsem volt aranybánya. Alvállalkozót találni elképesztően nehéz. A határidőket felejtsd el. Az alkut felejtds el. Belefáradtam. Most alkalmazottként stadiont építek.

  Ha új építésben gondolkodtok, és építőipar a szakmátok, értem ezalatt hogy nem vágnak át ötpercenként az iparosok, akkor 350.000-400.000 + Áfa körül hoztok ki egy négyzetmétert. Kertes övezetben, 2-4 lakásban gondolkodva, tehát nem mélygarázzsal a VII kerületben. Ehhez kell adni a telekárat, és az excel kidobja, hogy megéri. Hogy miért nem épül több lakás? Lásd az első bekezdést.

  Ha az állam továbbra is megcsinálja a lakásépítés konkurenciáját a hülye presztízsberuházásokkal, akkor ez alig fog változni.

 • Csizkek
  Mar parszor kerdeztem:) az elemzok egy erosebb inflacioval riogatnak a kov par evre. Ennyi penznyomtatas utan elkepzelheto. Mit okoz ez az ingatlanpiacon? Hova alakulhatnak a lakashitelkamatok? Ha jon az infla az emeli a kamatokat. Hova hat ez arazasban?