Mit csináljak, ha nem havi fix bevételem van?

2016-04-07
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Sok vállalkozó, üzletkötő szembesül azzal a problémával, hogy nem tudja beosztani a pénzt, mert a bevételei rapszodikusan érkeznek, lehet, hogy csak négy-öt havonta, míg a számláit és egyéb megélhetési kiadásait minden hónapban fizetnie kell .

Másik hatalmas veszély, ami leselkedik rájuk, hogy egy-egy jó hónap után túl sokat költenek a sikeres üzlet feletti ünneplésükben, miközben lehet, hogy hónapokig nem lesz elegendő bevételük.

Ezért sokan élnek át jojó-hatást, amikor a bővelkedő hónapokat sok szűkös hónap követi és a megtakarításaik sem nőnek úgy, ahogy az kívánatos lenne.

Ahogy valaki fogalmazott, az ilyen vállalkozók bináris számrendszerben élnek: vagy van pénz mindenre, vagy nincs pénz semmire.

Hogy lehet ilyen bevételek mellett beosztani a pénzt és félretenni megfelelő mértékű megtakarítást?

A megoldás egyszerű: adj magadnak fizetést.

Ugye azt kapásból tudod, mennyit költesz havonta? Ha nem, itt kell kezdeni a probléma kezelését. Meg kell tudnod, hogy mennyit költesz a szükségeidre, vagyis mennyi az a minimum, ami mindenképpen kell minden hónapban (havi rezsi, takarékos bevásárlás, stb.)

Ennek a többszörösét, attól függően milyen sűrűn jutsz pénzhez, tedd félre egy megtakarítási számlára és ebből adj magadnak fizetést.

Mondjuk, ha három-négy havonta jutsz pénzhez és havi 400 ezer forint kell a megélhetésedhez, akkor 2,4 milliót tegyél félre egy gyűjtőszámlának kinevezett számlára. (Erre tökéletes például a Cetelem megtakarítási számla is, amiről itt írtam.)

Ebből utalj ki minden hónapban 400 ezret magadnak és csakis abból élj. Ha közben folyik be pénz, töltsd fel a gyűjtőszámlát a 2,4 millióra és tedd félre a maradékot. Arra vigyázz, hogy a megtakarításaidat és a gyűjtőszámlát, amiből a fizetést utalod magadnak, teljesen külön kezeld.

Így egyrészt mindig lesz pénzed a havi kiadásokra, másrészt viszont nem lesznek se tékozló, se szűkös hónapjaid felváltva, mint eddig.

Ugyanennyire fontos, hogy teljesen külön kezeld a fizetésedet. valamint a magánkiadásaidat és a céges kiadásaidat, illetve bevételeidet is. Sokan itt is elrontják, hogy összefolyik a céges pénz, céges költség és a magánkiadások. Ennek a vége egy nagy és átláthatatlan katyvasz lesz, azt sem tudod, mennyit keresel és mennyit költesz.

Ezen is segít ez a megoldás. Fizetést adsz magadnak és így olyan kiegyensúlyozottan tudsz élni, mint bárki más, aki havi fizetésből él.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram