Mobiltárca

Hosszú tesztelés után tavaly év végén elindult a mobiltárca, először a Telekom majd a Vodafone ügyfeleinek is.

A megnevezés mögött egy mobiltelefonos fizetési lehetőség van, ami a (drágább) mobiltelefonokban NFC chipet használ azonosításra. Ez az adatátviteli lehetőség csak kis távolságban működik (ezért is hívják Near Field Communication-nek) készülékek között, így kézenfekvő a lehetőség, hogy az érintéses bankkártyák (Paypass, Paywave) helyett a telefonunkat használjuk fizetésre. Minden ugyanúgy történik, csak a Paypass kártyánk helyett a telefonunk hátulját érintjük a pénztári leolvasóhoz.

Sajnos számos további feltételnek is meg kell felelni.

A drágább árfekvésű telefonnak androidosnak kell lennie (bár állítólag ez meghekkelhető Blackberryn és Windows mobiltelefonokon), előfizetéses ügyfélnek kell lenni a Telekomnál vagy a Vodafone-nál (feltöltőkártya nem jó), kell egy speciális SIM kártya, bár szerencsére ezt ingyen cserélik. (Megfelelő telefonok listája itt és itt)

Ezen túl csakis OTP ügyfelek lehetünk és rendelkeznünk kell normál bankkártyával annak minden költségével együtt és még külön kell fizetnünk a mobilkártyáért is, ráadásul nem is keveset. A kibocsátás díja 988 Ft, a mobiltárca éves pluszdíja 3.982 Ft, amit az első évben akciósan elengednek.

A technológiában nagy lehetőség van, az NFC chip kiválthatja nemcsak a bankkártyánkat, de a munkahelyi beléptetőkártyát is, a buszbérletünket, a lakáskulcsunkat és még sok minden mást is. Az emberek átlagosan kevesebb mint 20 perc alatt észreveszik, ha otthon hagyták a mobiljukat, a pénztárcájuknál ez az idő 150 perc.

Azonban a fenti feltételek mellett szerintem nem igazán vonzó a lehetőség, főleg akkor nem, ha igazából semmi pluszt nem kínál egy egyszerű paypass matricához képest, amit felragaszthatunk akár a telefonunk hátlapjára is, amivel ugyanígy fizethetünk és akkor is működik, ha a telefonunk éppen lemerült.

Ha majd minden banknál kérhető lesz ez a mobilos fizetés és nem lesz külön díja, sőt még hagyományos bankkártyát sem kell fizetni mellé évente, akkor érdekes lehet majd az áttérés véleményem szerint. Addig számomra megmarad egy érdekes, sok kötöttséggel és költséggel járó kísérletnek.

Share

43 hozzászólás

 • jurta
  Máskor mindig a szlovák (és egyéb szomszédos) bankok ajánlatait nézed, ha meg kell kerülni a magas bankköltségeket, itt nem akarsz utánanézni? Gondolom, a chip (szlovák szempontból) külföldi használatának nem lenne akadálya.
 • kridli
  Hiába veszi észre az ember hamarabb a telefonja eltűnését, az én szememben kevésbé biztonságos a telefon, mint a bankkártya. A telefont sokkal gyakrabban előveszem, kirakom az asztalra munkahelyen, egy étteremben stb., sokkal könnyebb lenyúlni, mint a pénztárcámat, mert a tárca az vagy a zsebemben, vagy a kezemben van. Persze egy “jó” zsebesnek ez nem akadály, de a mobilom sokkal könnyebb préda.
 • jurta
  (…vagy ehhez szlovák SIM is kellene?)
 • Kiszamolo
  jurta, euró-forint váltási költséged lenne minden egyes vásárlásnál.

  Egyébként nem ez a lényeg. Az, hogy semmit nem ad hozzá az életedhez, csak azt, hogy a kártya vagy matrica helyett a telefonoddal hadonászol a pénztárnál.

 • Kiszamolo
  Kridli, adhatsz meg PIN kódot akár minden vásárláshoz. Így hiába lopja el, semmire nem megy vele. Sőt, magát a telefont is le tudod zárni, hogy ki sem tudja nyitni a főoldalt se.
 • kridli
  Egyébként jól gondolom, hogy ez online vásárlásra nem alkalmas, arra akkor is kellene egy fizikai bankkártya, ha az otp nem követelné meg?
 • Lomnici Tamara
  Engem is megtalált egy ilyen ügynök, aki tukmálta volna rám azt a terméket. A millió hátrány mellett egyetlen előnye a paypass kártyákkal szemben, hogy ezzel lehet pontokat gyűjteni, azaz a nem kell elővenni a Smart kártyát a Shell kútnál, meg a McDonaldban. Óriási selling point!
 • Kiszamolo
  Tamara, azt nem mondta, hogy van olyan bankkártya is, ami ugyanezt tudja? Erste és otp is.
 • Zoltán
  Nekem az a bajom ezekkel a fizetés könnyítő szolgáltatásokkal, hogy sokaknak nem való. Könnyelművé válik az ember, mert olyan könnyű vele fizetni, ebből következően folyik is kifelé a pénz rendesen.

  Volt róla már szó, hogy egyeseknek úgy érdemes spórolni, hogy otthon kiszámolják a pénzt, ami a vásárláshoz kell, és a bankkártyát is otthon hagyják, hogy biztosan ne költsenek többet a szükségesnél. Ezután a telefonjukat is otthon hagyhatják. 🙂

 • piros csillag
  Biztos én vagyok parázom túl, de egyszer nagy sírás lesz a vége annak, hogy lassan minden vagyona virtualizálva van az embereknek. Halálom, amikor 3 kiflit és egy tejfölt is kártyával vásárolnak. (Nagyobb tételeknél előkerül a kupon+üvegvisszaváltós cetli+utalvány és némi kp is, mert a kártya kiürült, legalábbis a napi limit) Fasza lesz, ha elkezdődik a játék a mobil pénztárcával is…
  Csak egyszer rogyjon le a technika és ússzon el pár tízezer ember előző havi fizetése vagy zárolják valami ok miatt a számláját, akkor lesz pislogás. Persze, sok pici guruló forint, meg aki a kicsit nem becsüli, de ha valakinek az így összekapirgált 10-100/évkHUF megéri az állandó agyalást, hogy most mi hány százalékot, hány pontot ér…
  Valahogy inkább az érzem ebből ki, hogy az ember összes pénzköltését igyekszik a hatalom naplózhatóvá tenni, önkéntes alapon. (Mondom, tudom, hogy én vagyok technofób)
 • Tivadar
  Én is gondolkodtam ezen, de hát telenoros vagyok Windowsphone-al…
  Alternatívaként érdemes megnézni a paypass matricát, amit akár telefonra is lehet ragasztani. Persze nem olcsó szóval tényleg csak “kényelmi” eszköz.
  otpbank.hu/portal/hu/BetetiKartya/MCPayPassMatrica
 • Don
  a törökök 2012 januárjában indítottak egy hasonló szolgáltatást, akkor még Blackberryvel, mert övék volt az első erre a Mastercard által jóváhagyott készülék (9900)..
  közben Korában nem csak fizetni lehet vele termináloknál, de tömegközlekedésnél felszálláskor, így (is) lehet a jegyet/bérletet ellenőrizni és további potenciális használati területe van…
  nálunk ez a projekt már 3 éve kidolgozás és teszt üzemben van, majd lekorlátozzák a szolgáltatók egy szűk körre a szolgáltatást azzal, hogy csak az OTP és csak engedélyezett készülék (amit ők árusítanak) és ezt még megfejelik azzal, hogy komoly feláras szolgáltatás (a kötelező kártya és meglévő díjakkal).. nem csoda, hogy nem terjed a szolgáltatás…
  közben amerikában a google és az apple meg azon verseng ki tudja meghódítani ezt a piacot és mindkettő saját megoldást kínál
  folyt köv.
 • Don
  folyt:
  .. nem mellesleg a samsung is megcsinálta erre a saját alternatíváját és ehhez nem kellenek majd a kötöttségek a mobilos és banki szolgáltatóktól, csak érjen el európába is ez a lehetőség és adott lesz ez a biztonságos kényelmi szolgáltatás nálunk is, felár nélkül!
 • gcs85

  Igen a paypass matricát említette feljebb is.
  Az árral vitatkoznék, tudom, hogy Miklós nem kedveli a hitelkártyákat, de például Citilife kártyához ingyen adnak társkártyaként paypass matricát. Mi használjuk is már lassan 2 éve. Többnyire nálam van a kártya, a feleségemnél a matrica, de néha cserélgetjük, attól függ ki megy olyan helyre ahol tudjuk hogy nincs paypass.
  Az elején (kb 2 éve) még nagyon néztek, hogy mi az, és miért lehet vele fizetni:) Mivel nem ragasztottuk fel, így éppen “azzal” fizettünk ahova téve volt (néha mobiltokba, vagy dzseki cipzáros zsebébe) 🙂
  Ettől függetlenül az NFC payment technológia nagyon jó lehetőségeket rejt, és jó lesz ha egyszer végre rendesen kidolgozzák.
 • gcs85

  Én 3 kiflit és egy tejfölt is kártyával vásárolok, nem is kérdés, és gyorsabb mitha az aprót számolgatnám hozzá, ha meg paypass-os a terminál akkor meg sokkal gyorsabb. (Persze múlik a netkapcsolaton, de ez mostanában már nem szokott probléma lenni)
  Igen, a bank rögzíti hogy hol vásárolok mennyiért, de nem hiszem, hogy ezt bárki feltudná használni, még ha ki is kerülne banktól. Nekem viszont jól jön a költségvetés ellenőrzésénél, hogy nem kell beírogatni külön, mit a készpénzes tranzakcióknál.
 • B.Csaba
  Nekem is főleg ellenérveim vannak:
  – Túl bonyolult, még a fiataloknak is.
  – Sok az együttes feltétel, kártya, előfizetés, stb.
  – Paypass pont az ideális. Ha fizetni is kell valahol, akkor van nálam kártya. Ha futni megyek, akkor csak telefon.
  – Állítólag a telefonon futó APP (ezért lehet csak android) végzi az elszámolást az NFC után az OTP felé a spéci bankkártyám terhére. Ha nem fut az app, akkor nincs fizetés. Köszi.
  – A fizetés sebességével promóznak, pedig általában a kiszolgálás lassú. Ha megfelelő címletű kp-t tartasz a kezedben, akkor a fizetés is 15mp. Blokkot alapból nem veszem el, annak nincs ideje.
  – Kifolyik a pénz, ha “csak úgy” vásárolgatunk, mert milyen könnyű. Tudatos vásárlás esetén nem kell ilyen egyszerűség.

  De hogy legyen pozitív is: ebbe az irányba megy a világ, ez lesz a jövő.

 • B.Csaba
  Összeszámoltam fejben, hogy havi 30-40 alkalommal fizetek. Ebben benne van a nagy tesco házhozszállítás és a havi tankolások is. Ebédemet feltöltőkártyára (előre otthagyok 20e Ft-ot) fogyasztom, havi 1x adok pénzt, kerek 20-ast.

  Nem tudom, ki hányszor nyitja a pénztárcáját, de nem nyugat-európai yampik vagyunk, akik hazafelé 4 helyre ugranak be, hétvégén pedig egy plázában 7x fizetnek… Nem vagyok elég sikeres… 🙂

 • juliux

  “Valahogy inkább az érzem ebből ki, hogy az ember összes pénzköltését igyekszik a hatalom naplózhatóvá tenni, önkéntes alapon. (Mondom, tudom, hogy én vagyok technofób)”

  És ez nagyon is jól van így. Jobban visszakövethető mind saját magad, mind az adóhatóság számára. Gondolom nem kell egyik előnyeit sem ragozni.

  Ha meg attól félsz, hogy majd a gonosz multik profilozni kezdik a fogyasztási szokásaidat és emiatt ér valami hátrány (de mi?), akkor van egy rossz hírem. Ezt nem a bankkártyád alapján teszik, hanem a különböző névreszóló törzsvásárlói meg pontgyűjtő szarságokon keresztül, amiket önkéntesen használsz nap mint nap pár forint kedvezmény érdekében.

 • tip
  itt is volt róla szó, hogy már az emberiség rendelkezésére áll a technológia, amivel totálisan megfigyelhető a polgár. Ennek csak egy része a pénzügyek totális felügyelete. Ha nincs készpénz, akkor bárki bármikor nemcsak lenyomozható, de gombnyomásra ki is zárható a társadalomból, csak le kell tiltani a számláját. Láttunk már karón varjút, tudjuk, hogy ólálkodnak beteg emberek a hatalom környékén.

  Minél többen teregetik ki a személyes adataikat önként (google, fb, mobiltárca, sport-adatgyűjtő stb.), annál gyanúsabb lesz az, aki erre nem hajlandó. A végén mindenki rá fog kényszerülni, és pl. nem juthatsz álláshoz, ha nem túrhatja végig a magánéletedet a HR-es, vagy nem kapsz egészségbiztosítást, ha nem teszed nyilvánossá az egészségügyi profilodat.

 • Flimo
  Majd ha a sima kártyám adatait felvéve tudok mobillal fizetni, és nem kell külön kártyával bohóckodni, lehet érdekelni fog.
 • Kiszamolo
  //kiszamolo.hu/a-vilag-keszpenz-nelkul/
 • Kiszamolo
  Hát igen, arra nincs magyarázat, hogy a Mastercard adataimat miért nem lehet a telefonba épített NFC chippel továbbítani a leolvasónak, miért kell ehhez speciális SIM, meg OTP Bank, meg telefonelőfizetés.

  Egy kellően jól titkosított applikáció kommunikál a telefonomon keresztül egy leolvasóval, megadva a kártya adatait. Oszt jónapot.

 • tip
  “a gonosz multik profilozni kezdik a fogyasztási szokásaidat és emiatt ér valami hátrány (de mi?)” például drágábban kapsz meg dolgokat. A repülőjegynek más ára van, ha két héttel előtte vettél egy iPhone-t, és nem törlöd a cookie-kat. Már a kiskereskedelemben is kísérleteznek a személyre szabott árakkal. Egyelőre ez még “árkedvezmény” formájában jelentkezik, mert a személyre szabott magasabb ár jogilag problémás (még! majd megoldják a jogászok), de ez csak játék a matematikával (köztes megoldás: a standard árat fel kell emelni annyira, hogy eszedbe se jusson személyes “kedvezmény” nélkül vásárolni). Végül teljesen el fog tűnni a standard ár, és csak személyre szabott ár lesz. Ez a privát szolidaritás: a bolt drágábban adja a tejet a gazdagoknak. Új tényállások is létrejönnek, mint például az identitáscsere: megkérek egy hajléktalant, vegyen már nekem telefont, mert úgy olcsóbb!
 • Kiszamolo
  //kiszamolo.hu/webaruhazak-ezt-nem-gondoltad-volna/
 • bklement
  A speciális sim-re van magyarázat, nem a telefonon tárolják a kártya adatait, hanem a sim-ben, ami (bár nem teljesen értem, de) nagyjából úgy működik, mint egy tpm chip, vagy egy smart card (ami pl kh netbankjához kell), hogy törölni, újat felvenni lehet rá, tranzakciókat lehet vele azonosítani, de kinyerni belőle az adatokat, és azt átralni más eszközre nem lehet, magyarul sokkal biztonságosabb ott tárolni a kártyaadatokat, mint magában a telefonon, ahonnét egy vírussal is el lehet akár lopni.
 • gcs85

  Ez elég hatásvadásznak hangzik :), viszont nem igaz. Nem lesz más ára a repülőjegynek azért mert két héttel korábban vettél egy iPhonet. A böngészők mindig csak az adott domainhez tartozó sütiket küldik fel, szóval minden weblap csak olyan sütit lát amit saját maga helyezett el korábban. Ez arra jó persze, hogy az oldal korábbi látogatottsága alapján módosítsa az árát (drágább lesz a repjegy), de egy másik oldal látogatottsága nem befolyásolja.
 • trevor

  “adhatsz meg PIN kódot akár minden vásárláshoz. Így hiába lopja el, semmire nem megy vele”

  Ez érdekes, mert amikor az OTP-nél nyitottam a simple csomagot, direkt kértem, hogy minden egyes vásárláskor kérjen PIN-t, paypass esetén is (ne csak 5e ft felett), de azt mondták, hogy “ez nem lehetséges”…
  Szóval, akkor tényleg van erre lehetőség vagy nincs?… Vagy hol lehet ezt beállítani/kérni…

 • Kiszamolo
  Trevor, ez csak a mobiltárcában lehetséges, nem a normál bankkártyánál.
 • pez

  “A böngészők mindig csak az adott domainhez tartozó sütiket küldik fel, szóval minden weblap csak olyan sütit lát amit saját maga helyezett el korábban.”

  FYI: en.wikipedia.org/wiki/Cross-site_cooking

 • gcs85

  Sőt ez nem is a bank, hanem a kártyakibocsátó hatásköre (Visa, MC).
  Mobiltárcánál ez egy plusz biztonsági réteg, hogyha ellopják a telefononod, akkor ne tudjanak vele fizetni (persze illene magát a telefont védeni, mintával, vagy PINnel, hogy el se jussanak idáig). Paypass matricánál és bankkártyánál nincs ilyen, úgy hogy érdemes figyelni az sms-eket, hogy tényleg te voltál-e:)
 • B.Csaba
  Sajnos igazad lehet, lassan de biztosan feltalálja az emberiség a saját csapdáit. Nem egyik napról a másikra, de beköszönt és a mindennapok része lesz Példák: akciós újságok, mcdonalds kupon füzet, kuponos oldalak masszázsra, szállásra, stb.

  Cookie domainhez van, de:
  – Nagy szolgáltatók jönnek létre, egy cégtől veszed a telefont és a nyaralást is (amazon, tesco/tescoutazas)
  – Vannak köztes szolgáltatók (google), aki minden oldalon nyomon követ, a gmail fiókoddal (ha be vagy jelentkezve) látja, hogy mit kerestél a kiszamolo.hu-n és utána mentél a mediamarkt.hu-ra. Ha van rá igény, ezt az adatot megoszthatja (technikailag) a supplier-ekkel 🙁

 • B.Csaba
  Egy rosszindulatú támadás sémáját linkelted. Vírusok nélküli gépen nem lehetséges. 1
 • gcs85

  Köszi, az XSSről tudtam, de hogy cookiekal is lehet ilyet azt nem. De azért ez egy böngésző exploit, és nem a normális működés, nem hiszem, hogy bármelyik oldal is erre építené az árképzési stratégiáját. 🙂
 • pez

  Kérlek olvasd végig a wikipedia bejegyzést. Az elv ugyanaz: minden adatod keresztülmegy a böngészőn, mert ez a webappok számára a platform. Fizikailag semmi nem védi az adatokat csak egy logikai korlát, amin keresztül lehet menni kihasználva pl. a böngésző sérülékenységét. Te biztonságban érzed magad, amikor azt olvasod, hogy egy *publikált* bugot 8 év alatt nem sikerült kiirtani minden böngészőből?

  Nem kell vírus a gépeden, a böngésződben fog futni.

  De ha nagyon szőrszálat szeretnél hasogatni, akkor 1 google search, stack overflow:
  stackoverflow.com/questions/3342140/cross-domain-cookies

 • a Yeti
  Ha a társadalomban megszűnik a készpénzt, onnantól bárkit, bármikor, bármilyen indokkal ki lehet zárni a játékból: nem kap enni, inni, nem kap gyógyszert, nem közlekedhet, stb. A totális diktatúrák előtt hatalmas lehetőségek nyílnak meg. Még csak gulág sem kell hozzá, az egész bolygó válik azzá.

  A másik téma, hogy a készpénzzel valóban foglalkozni kell: nyomtatni kell, szállítani kell, őrizni kell, munkaerőbe, pénzbe kerül, stb. Nem értem, hogy időnként tapsikolunk bármilyen munkahely teremtésnek, időnként meg azon kesergünk, hogy valamivel foglalkozni kell. Akkor most melyik a jó?

 • tip
  a technikai részleteket mellőzve természetesen létezik az árdiszkrimináció egyre növekvő iparága. A cookie-k törlését úgy kell érteni, hogy letagadod az identitásodat (google, amazon stb. mind tudja, hogy ki vagy, és mit szoktál vásárolni), habár az eladónak még így is marad lehetősége profilozni a vásárlót, és egyébként is elég macerás minden vásárláshoz külön logint készíteni.

  Itt egy cikk angolul: forbes.com/sites/adamtanner/2014/03/26/different-customers-different-prices-thanks-to-big-data/

  Itt meg németül a szupermarketben tesztelt árdiszkriminációról: zeit.de/wirtschaft/2014-10/absolute-preisdiskriminierung

 • jurta

  “Itt egy cikk angolul: hforbes.com/sites/adamtanner/2014/03/26/different-customers-different-prices-thanks-to-big-data/”

  “I’m sorry, this page cannot be found, please be sure you entered the URL correctly.”

 • Konkav
  @bklement az érintésmentes fizetés technológiája nagyjából megegyezik a chip-es módszerrel, csak a kommunikáció rádiós, és nem vezetékes. a chip-es rendszerben pedig nem csak a kártya adatai vannak tárolva (mint a mágnescsíkon), hanem egy “program” fut a chip-en belül. ez a program tartalmaz olyan adatot, amit kiolvasni nem lehet, és ez az erőssége. a terminál elküld egy csomó adatot a chip-nek, a beütött pin kóddal együtt, a chip, ha jó a pin kód, “feldolgozza”, majd visszaküldi. a terminál ezzel a visszaküldött “csomaggal” mehet a bankhoz, hogy kérje a pénzét. a bank, mivel tudja a titkos adatot, így biztos lehet, hogy a fizetéskor a kártya is ott volt, és a pin kód is a megfelelő volt. ha ez a “program” egy telefonban fut, akkor már nem kiolvashatatlan a titkos kód, viszont sim kártyán megoldható a kiolvashatatlanság.
 • Uff
  Mint minden új technológia esetében igaz, itt is kell egy olyan elkötelezett “tech savvy” réteg, akik tojnak a költségekre, sokkal többet jelent nekik az újdonság élmény, és az a felemelő érzés, hogy kiemelkednek a tömegből ezáltal. Ezek szerint mi nem tartozunk közéjük, de a hasznos idiótákra mindig szükség lesz ;O))
 • kusz77
  a mobiltarca mukodik a telefon kikapcsolt allapotaban is ha alapertelmezett kartya funkcio be van kapcsolva
 • Kiszamolo
  Kusz, a Telekom oldalán azt írták hogy biztonsági okok miatt kikapcsolt telefonnal a fizetés nem lehetséges.
 • Serrin
  Hasonló téma, de nem pont ugyanaz az sms-ben történő fizetésről.

  Mi pizzát rendelünkk így és a következő hónapban számlát bankkártyával kifizetjük. A T-nél 20000 Ft a limit, amit ugye lehet még lottóra, meg parkolásra, stb. költeni.

  Kiszámoló, erről mi a véleményed?

  Szerintem lényegében kis összegű hitelkártya, ami nem kamatozik és megspórolja a készpénzt.

 • Serrin
  Látom, már megírtad: //kiszamolo.hu/mobilegyenleg-le-is-vasarolhatod/

  Tekints semmisnek a kérdést! 🙂