Offtopik: rendes magyar billentyűzet androidra

Az okostelefonok pici kijelzőin kínszenvedés volt gépelni, különösen az olyan sok karaktert használó nyelveken, mint a magyar.

Ezért készítettek mindenféle okos billentyűzetet, ami megpróbálta kitalálni (több-kevesebb sikerrel), mit is akarunk írni, vagy megoldották, hogy némi trükközéssel, de előhívhassuk az ékezetes betűket.

Az idő múlásával az egérmozi méretű kijelzők elkezdtek hízni és megjelentek a tabletek is.

Az egyre nagyobb kijelzők adta lehetőséget azonban nem követte a billentyűzetek változása.

Nagyon gyakran szükségem lett volna egy normális magyar billentyűzetre, ahol minden ott van, ahol lennie kell, nem eldugva, elvarázsolva és nem akarja helyettem kitalálni, hogy mit is akarok írni.

Próbálkoztam külső fizikai billentyűzettel, de nem volt egy élmény se cipelni, se összedugdosni a tablettel.

Egyszer véletlenül belebotlottam az igazi virtuális billentyűzetbe, ami egy az egyben a számítógép klaviatúráját adja vissza, minden ott van, ahol lennie kell. Kurzormozgató nyilak, ékezetes betűk, minden a helyén van.

Működik a CTRL+A, CTRL+C és a CTRL+V is, teljesen olyan, mintha rendes billentyűzeten gépelnél.

A @ ugyanúgy Alt Gr+V, mint az asztali gépen és a többit is ott találod a helyén, legyen az $, &, §, % vagy bármilyen egyéb speciális karakter.

Egyszerűen mesés vele dolgozni, már persze csak akkor, ha legalább 8-9 collos átmérőjű tableten próbálod használni vízszintes üzemmódban.

Én nagyon megörültem neki, azóta meg is vettem a fizetős verziót, valami 6-700 forintba került. (Az ingyenes verzió is teljes értékű, de feldobál valami kellemetlenkedő ablakot néhány percenként.)

Mivel sokat kerestem ilyen alkalmazást, de nem találtam, ezért gondoltam, hogy megosztom veletek, hátha te is ilyen cipőben jársz.

Egyébként külön öröm, hogy kiderült, magyar fejlesztésről van szó.

A magyaron kívül a fontosabb európai nyelvek kiosztása is megtalálható a programban, remélem hamarosan még több karakterkiosztás lesz elérhető.

Tud makrókat kezelni és még pár okosságot.

Ha gyakran gépelnél nagyobb méretű tableten, szerintem próbáld ki ezt is.

Az ingyenes verzió innen tölthető le, a fizetős pedig innen.

Share

19 hozzászólás

 • Zabalint
  Anno nekem volt Nokia kommunikátorom, na azzal kényelmes volt gépelni, utána egy kihajtható qwerty billentyűzetes HTC-m, még Windows Mobile 6-al, azzal is egészen jó. Most hiába 5.3 colos az egyik telefonom, ezzel is kínszenvedés, fizikai qwerty-s telefonból meg nincs kínálat. Amúgy ezt az egy részét rühellem a piacgazdaságnnak, ha valami uralkodóvá válik, akkor más változatokat nem vagy csak nehezen lehet beszerezni, olyan ez, mint mikor a 90-es évek végén vadászni kellett a felültöltős mosógépre, vagy a textil porzsákra.
 • KJozso
  Jó kis alkalmazás, köszönjük! Valójában két fő virtuális billentyűzet létezik. Az egyik a pötyögős, a másik az ujjunkat a keyboardon húzva, a szükséges karaktereken átszánkázva való gépelés, mely utóbbinál a szoftver egy adatbázisban megnézni, hogy azon az útvonalon, ahol az ujjam járt található-e értelmes szó, és egyrészt prediktivben beadja a legvalószínűbbet, plusz felsorol x másikat. Jómagam ez utóbbit preferálom, mert bár eleinte kétségkívül macerás, hozzá kell szokni, meg kell tanulni használni, végül busásan megtérül a belefektetett idő, energia. 1.5 év alatt 17 ezer leütést spóroltam vele. Van hozzá magyar szótár, és bár a ritkán használt ragoknál megtérdel, de lehet olyat pl., hogy megtaníttadod vele a “szavad járását” úgy, hogy a kimenő emailed szavait megjegyzi. Ma már jobban szeretek a mobilom kis billentyűzetén így “gépelni”. Gyorsabb. De, igen, kinek mi fekszik.
 • : én rühellem az érintőképernyőt, ezért nincs még okostelefonom, no meg a fene se akarja kétnaponta tölteni. Viszont mostanában nagyon nézegetem a BlackBerry Classic-ot, ami tudja futtatni az androidos appokat is. Bár ennyit meg nincs szivem kiadni egy telefonért…
 • Deviáns
  Kösz az infót. Én mobilon az anysoft keyboard-ot javaslom magyar kiegészítéssel, qwertz billentyűzettel. (automata kiegészítés kikapcsolva, idegbajt kaptam tőle) Az e-mail cím esetén felugró billentyűzeten nehéz a speciális karaktereket előcsalni. Minden másra szuper.

  Tabletre viszont kipróbálom az általad javasoltat.

 • Barnabás.Jog
  Szerintem a Q5-ös Berry jó “alternatíva”, bár érintős, de fizikai a billentyűzet, munkahelyeken volt 9300-as és 9700(?)-as Berrym is, de messze ez a legjobb eddig.
 • Aleks
  Nem magyar ,de a SwiftKey billentyűzet, például elég használhatóan a szövegkörnyezetnek megfelelően dobja fel a szavakat. (A billentyűzet fölött egy sorban megjelennek a szavak, amit a program tippel, hogy íni akarsz)
 • Apuka
  Blackberry Q10-el szemeztem egy ideig, de zavar, hogy nincs fizikai gomb a hivás fogadás/befejezésre. A Q20 drága egy telefonért. A 9720-as nem mai, de a célnak megfelelne. Most ez utóbbi a kiszemeltem, de még nem döntöttem.:-)
 • Adócsaló vállalkozó

  Én is AnySoft-ot használok. Ennek kiváló tabletes verziója is van, én igazából ezért kezdtem el használni. Én a Magyar (Tablet/osztott) beállítást használtam, szerintem veri mindet.
 • majomka
  Ugyanez volt a problémám, egyszerűen megoldottam: tablet tok beépített billentyűzettel. Kihajtva kb., mint egy kis notebook, annak minden hátránya nélkül, a tablet minden előnyével.
 • Kiszamolo
  Hát ezek az egybeépített billentyűzetek engem nagyon nem győztek meg, a legtöbbnek a minősége finoman szólva is kívánnivalót hagy maga után, leginkább kínszenvedés rajtuk gépelni.

  Arról nem is beszélve, hogy vagy nincs is rajta minden gomb (pl. a hosszú í hiányzik), de ha mégis, mindenféle elrendezésben, ahogy éppen ráfért.

  Arra jók, hogy egy nyúlfarknyi e-mailt megírj, de azért ennél többre a legtöbb egész egyszerűen nem alkalmas.

 • Laci bácsi
  Tényleg nagyon jó kis billentyűzet, az ingyenest feltettem a táblagépemre. Alig várom már, hogy a torrent oldalon megjelenjen a “fizetős” Pro változat.
 • Kiszamolo
  Hát, Laci bácsi, megérdemled, hogy ne kapj fizetést pár hónap munka után. De fel lennél háborodva.

  Bezzeg ha te lopsz mástól, az szerinted teljesen rendben van.

  Annyira nem lehetsz csóró, hogy ne legyen 600 forintod egy programra, amivel valaki hónapokat dolgozott.

  De ha mégis, akkor az azért van, mert mindent el akarsz lopni, ahelyett hogy megvennéd.

 • Laci bácsi
  Nem 600.-HUF, hanem 760.-HUF.
  Ez három üveg hideg sör ára. Majd iszom a fejlesztő egészségére.
  Ars poeticám: “Ingyé, vagy még olcsóbbé!”
 • Kiszamolo
  Még egyszer: majd meghallgatlak, ha valaki ugyanígy fog gondolkodnia te fizetésedről. Hogy nem fizeti ki, mert a legjobb, ha ingyen dolgozol neki.

  Az lesz csak a mókás, majd akkor is iszunk egy sört és nevetünk egy jót és megemlékezünk arról, hogy te hány ember munkabérét loptad el eddig.

 • Zorkooo

  Ezért is ritkák a jó “magyarítások”, mivel sokan hozzád hasonlóan gondolkodnak, hogy három sör árát sem fizetik ki egy olyan dologért, amit nap mint nap használnak.
  Egyébként se főleg magyar piacra vannak ezek az alkalmazások, mivel a magyarok általában nem tisztelik a másik munkáját. Pláne ha a másik még sikeres is, ilyenkor még irigykedni és keresztbetenni is kötelező!
  Egyszer láttam egy embert, aki a mekiben két nagy marékkal vitt magával a kis zacskós sóból és borsból – valszeg ő is úgy gondolkodott, hogy ez “ingyé” van, elvégre kipakolták oda, ahol szabadon hozzáférhető…
 • elfroland
  A “Hackers keyboard” is ilyen. Ctlr+c is működik, reklám mentes, ingyenes így Laci bá is feltelepítheti. 🙂
 • nyikto
  A mai világban élelmesnek hívják a laci bácsikat… és nem csak a magyarokrjellemző. ha valaki sikeres azzal nincs semmi baj, a baj azzal van ebben az országban, hogy a legtöbben csak a mások kárára tudnak sikeresek lenni. amit én sem szeretek, de ettől még nem gondolom magam irigynek.
 • Józsi
  Köszi, végre lett egy normális virtuális billentyűzetem a tabletemre.
 • Jenő
  [Kaptam kölcsön egy Moto G-t, azzal, hogy ez a barátom eddigi legjobb telefonja volt. És tényleg. Amúgy az Ájfónt kedvelem.]

  Meg a szabadszoftvert, de nem úgy, mint , hanem az F-Droid market nyílt forrású szoftvereit.

  Új kedvencem a DotDash (morze)billenyűzet, ennek előnye, hogy billentyűzés közben nem kell a billentyűzetet nézni. Mobilon. Gondolom, tőlem nem is vártál más megoldást. 🙂