A gépkocsinyeremény betétkönyvekről

2015-07-22
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A múlt heti posztomban leírtam, hogy a mai kamatkörnyezet mellett a megtakarítási számlák hozama miatt túl gazdag nem leszel. (A megtakarítási számlák)

Ezzel kapcsolatban merült fel a gépkocsinyeremény betétkönyv, mint megtakarítási lehetőség.

Mivel a legtöbben nem ismerik a terméket, vagy annak feltételeit, érdemes írni róla egy keveset.

Az ötvenes évek végén a kádári konszolidáció eredményeként már magánemberek is birtokolhattak személyautót. Illetve birtokolhattak volna, ha lett volna, amit megvegyenek. (Az idősebbeknek emlékeznek még arra, hogy a nyolcvanas évek elején is 5-6 évet kellett várni egy-egy Wartburgra vagy Trabantra.)

Mivel kínálat nem volt, kereslet annál inkább, hamar népszerű lett az Országos Takarékpénztár 1961-ben bevezetett gépjárműnyeremény-betétkönyve, ahol nem kamatot fizettek, hanem a kamatot bedobták egy nagy közös kalapba és abból sorsoltak ki gépjárműveket a takarék-betétkönyv tulajdonosai között.

Bár már azóta mindenki vehet autót (ha van rá pénze), a gépjárműnyeremény-betétkönyv továbbra is igen népszerű maradt. Nem kevesebb, mint 1,2 millió darab volt forgalomban tavaly és szerintem az alacsony kamatok miatt még emelkedett is a számuk azóta.

Jelenleg az OTP-n kívül az FHB kínál még nyereménybetétet. (Tehát ez nem betétkönyv, hanem betét, de a lényegen sokat nem változtat.)

Hogyan működnek?

A betét(könyves)ek pénzére megállapítanak egy aktuális kamatot, abból levonják a kamatadót és az így maradt összegekből nyereményeket vesznek, amit kisorsolnak a betétesek között. Mivel különböző címletek vannak, ezért a magasabb címletűek több kamatot dobtak be a közösbe, így arányosan nagyobb eséllyel nyernek is.

Míg az OTP-nél csak autókat sorsolnak, addig az FHB-nál kisebb tárgynyeremények is vannak, jelenleg Ipad mini és Xbox One.

Mivel ezt a kamatod helyett nyered és a kamatadót (és persze az EHO-t is) már levonták, így a nyeremény adómentes lesz.

Ha nem veszed át a nyereményt, egy hónap után már csak az árára tarthatsz igényt. (Nem jön ez a lehetőség rosszul akkor sem, ha már nincs több hely a garázsban.)

Azonban a nyeremény nem évül el, még 1982-es nyeremények is várják a gazdáikat. (Igaz, egy nyolcvanezres nyeremény nem akkora szó ma, mint volt akkor, lévén, hogy kamatot nem fizetnek az át nem vett nyereményekre.) Az OTP listáját itt találod az át nem vett nyereményekről.

Ha akarod, még egy mobilappot is letölthetsz a telefonodra, amivel ellenőrizni tudod havonta, nyertél-e. (Link)

Mivel a kamatozástól eltekintve ez egy közönséges bankbetét, vagy takarékszámla, így minden más szempontból annak megfelelően viselkedik, tehát vonatkozik rá az OBA, ugyanúgy tudod feltörni, visszaváltani, stb

Mekkora eséllyel nyerek?

Jelenleg az OTP 0,7+0,15% kamatot ad a gépjárműnyeremény-betétkönyvekre, az FHB 1%-ot. Ebből jön le a 22% adó, a maradékból képeznek nyereményalapot.

Egy 10 ezer forintos betétkönyv éves kamata adózás után 66,3 forint az OTP-nél, 78 forint az FHB-nél. Ebből lesz a nyereményalap, egy 6 milliós autót egy a kilencvenezerhez eséllyel nyerhetsz meg évente. Mivel ez éves kamat, sorsolás pedig havonta van, ennek tizenketted része a havi esélyed.

Bukni viszont nem tudok rajta, igaz?

Hát ez nem egészen így van. Nem csak azt a kamatot bukod el, amit máshol megnyerhetnél, de lehetnek költségei, amit akkor is fizetsz, ha történetesen nem nyertél.

Az OTP betétkönyv visszaváltása díjmentes, egyéb költségeit itt látod.

otp

Az FHB-nál feltétel az is, hogy számlád legyen a bankban. Ha nincs számlád, nyithatsz egy díjmentes számlát. Viszont befizetéskor levonnak egy százalékot a befizetésből, ennyivel kevesebbet fogsz visszakapni.

fhb

Érdekes módon a Postán ugyanennek a betétnek ez a díja még nulla forint. Kérdés, meddig marad meg ez a különbség.

posta

Megéri-e?

Erre mit mondhatnék? Ha szeretsz játszani és izgulni hónapról-hónapra, hátha te nyertél, akkor nem annyira drága formája a reménykedésnek, mint az alternatívái a kaparós sorsjegytől kezdve a lottóig és kisebb eséllyel leszel tőle szenvedélybeteg.

Ha nem szeretnéd otthon tartani a pénzt addig se, amíg gyűlik és az évi egy-kétezer forint kamat nem hoz lázba, amit mostanában kapsz évente egy havi 20 ezres megtakarításra, inkább eljátszod azt ilyen formában és bevállalod a plusz költségeket a befőttesüveghez képest, akkor is jó lehet.

Ha ballagásra ajándékoznál pénzt és szerinted vagányabb egy nyereménybetétkönyv, mint pár tízes egy borítékban és autót ugyan nem vettél, de az esélyt megadtad a fiatalnak, hogy legalább nyerhet egyet, akkor is lehet jó választás.

Megtakarításnak és befektetésnek nem ajánlom, de hát nem is arra való. Inkább játék ez, mint bankbetét.

Linkek: OTP gépjárműnyeremény betétkönyv, annak hirdetménye, költségei és FHB nyereménybetét, annak hirdetménye illetve FHB ÁSZF

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram