Pénzt vagy életet?

A járvány kapcsán mindenkiben felmerül a kérdés, nem fizetünk-e túl nagy gazdasági árat a vírus megfékezése érdekében?

A kérdés elsősorban morális, mi a fontosabb, a dübörgő gazdaság és hogy menjen hitelből az autó és lakásvásárlás vagy a nagymama még éljen további tíz évet?

De a kérdés gazdasági is: mekkora kárt okoz a leállás és az, hogy az emberek nagy része nem is termel és ami még nagyobb érvágás: nem is fogyaszt?

Mi lenne a jobb? A karantén vagy a gazdaság további üzemeltetése? Melyik kerül többe? Nem is olyan egyszerű a válasz, mint amilyennek tűnik.

Egyrészt több országban nem állt le a gazdaság, továbbra is termelnek rendületlenül. Ilyen ország például Japán. Egyedül az iskolákat zárták be és megkérték az embereket, hogy ha lehet, ne járjanak kocsmákba és egyéb helyekre, aki tud, az dolgozzon otthonról. Hiába düböröghetne tovább a termelés és a fogyasztás is, Japánban nagyobb lett a gazdasági visszaesés, mint az Egyesült Államokban. De ugyanígy járt Szingapúr és még több hasonló ország is. S míg Szingapúr nagyon ki van téve a külső világgazdasági körülményeknek, így ott érthető az eredmény, Japán esetében ez egyáltalán nem magyarázza meg a visszaesés ilyen mértékét. (Update: egy nap telt el és Japánban is bevezették a kijárási korlátozást. Ennyire gyorsan változnak a dolgok….)

Sokkal inkább magyarázat az, hogy a járvány csak elindította azt a gazdaság válságot, ami már évek óta késik a gazdaság állandó bedrogozása miatt.

S még az sem igaz, hogy a karantén nagyobb kárt okoz gazdaságilag, mintha a gazdaságot hagynánk tovább üzemelni. Kijött a FED-nek egy friss tanulmánya, ami ezt a kérdést elemzi az 1918-1919-es spanyolnátha adatai és tapasztalata alapján.

Azt találták, hogy az általános vélekedéssel szemben ott érte sokkal súlyosabb csapás a gazdaságot, ahol nem vagy késve vezették be a karantén intézkedéseket. Ugyanis nem csak az otthonmaradás miatt lesz gazdasági visszaesés, de a lakosság lebetegedése és esetleges halála sem igazán kedvez se a termelésnek, se a fogyasztásnak.

A számok alapján ott úszták meg olcsóbban a dolgot, ahol otthonmaradással védekeztek a járvány ellen.

A tanulmány fő megállapítását idemásolom angolul, akit érdekel a téma, a fenti linken le tudja tölteni az egész tanulmányt.

Our analysis yields two main insights. First, we find that areas that were more severely affected by the 1918 Flu Pandemic see a sharp and persistent decline in real economic activity. Second, we find that early and extensive NPIs [non-pharmaceutical interventions] have no adverse effect on local economic outcomes. On the contrary, cities that intervened earlier and more aggressively experience a relative increase in real economic activity after the pandemic. Altogether, our findings suggest that pandemics can have substantial economic costs, and NPIs can have economic merits, beyond lowering mortality.

Share

109 hozzászólás

 • Copywriter
  Mi már egy hónapja itthon vagyunk, 2x mozdultunk ki, este 10-kor. 3 naponta leveszem a szemetet egyedül, éjfélkor. Zöldséget kiszállító hoz heti 1x, előtte bevásároltam fél évre, kenyeret itthon sütöm. Itthon is dolgozom. Mi komolyan vesszük a vírust, mert bár amit te írsz, Miklós, azon még nem gondolkodtam el, de nem kockáztatunk. Viszont kinézve az ablakon látom, hogy a világ nagy része sz.rik rá, legalább is, tele van minden idősekkel és gyerekekkel is.
 • attila
  Bátyám elkapta 2 és fél héttel ezelőtt, nemzetközi vonattal jött haza Münchenből, tele volt, 2 napra rá köhögés, nátha, szagokat abszolút nem érzett, háziorvos felhív, kérdezi láz van-e, nincs akkor egyelőre nem tesztelünk 2 hét otthon ha rosszabbodik jelentkezzen, megmaradt ezen a szinten, hétfő óta dolgozik gyárban, 44 éves, krónikus betegsége nincs….
  másik, egy autókereskedő barátom január végén bekerült az intenzívre 40 fokos lázzal, lélegeztették, akkor még nem volt teszt nálunk, 5 nap után levették megmaradt, 43 éves, tűdőembóliája volt 10 évvel ezelőtt. 4 hete összehasonlították a leleteit illetve ct- képeit a koronásokkal, ugyanaz minden, koronás volt ! Rengeteget jár Olaszba, Dél-Ausztriába autókért. Mindez Január végén ! Szerintem ez a vírus nálunk vagy nem terjed olyan hatékonyan, vagy valamiért nem okoz olyan súlyos megbetegedéseket nagy arányban…
 • attila
  egyik nagy egészségpénztárnál lehet 12e – ért teszteltetni ha tag vagy 7e, az ő tesztjük utólag is ki tudja mutatni hogy az voltál-e. Sajnos BP-i kórházba kell menni, így nekem felejtős….
 • HUF
  Nem akarok “nagyon” politizálni, de nem indirekt bizonyíték a kontraszelektív állami beruházások pályáztatási rendszerének működésére, hogy OV tegnapi 500 milliárdos vállalati támogatás bejelentésére 20%-ot megy a NER zászlóshajója (a top5-ből 4 NER érdekeltség), lényegesen az átlag feletti emelkedést produkálva. Ma újabb 10% nyitóban. Ezek szerint a befektetők pont ugyanígy gondolják mint én? Nem gáz az ilyen?
  Továbbra is kérdezem a hozzáértőktől, hogy KATA szüneteltetés eddig is lehetőség volt és akkor csak EHO-t kellett fizetni. Most ez miben más? (beszámít a munkaviszonyban töltött időbe, nem csökken az éves keret időarányosan?)
  A hitelmoratórium költségeit a bankok viselik.
  A különadók eddig is megjelentek a fogyasztói árakban.
  Nyugdíjas történetet nem tudom másként értelmezni mint populista választási kampány.
  Ez a történet nem az átlagemberről szól…
 • Elektromodulator dva
  A sajto is sokat “segit” abban, hogy ne csak az oregek feljenek. Pl.: “22 eves es lelegezteto gepen van” (ja, es 5 eve heroinon el) “23 eves elsportolo is belehalt a covid-ba ” (eppen csak leukemias volt) es Mo-n is volt 37 eves aldozat akinek eppen csak a majat es a hasnyalmirigyet “sikerult” rommà innia. Az olaszok atneztek az elso 3200 halottjuk dokumentacioit es 3 (!!!) egeszsegest talatak, kevesebb mint 1 ezrelek! (termeszetesen mèg ez sem azt jelenti, hogy azok voltak, csak azt hogy halalukig nem derult ki semmi egyeb, a crematoriumban pedig ritkan boncolnak.)
  Itt “nalunk” Norvegiaban 84 a halottak atlag eletkora, 51 a legfiatalabb.
  Szoval mivel maga a stressz is csokkenti az immunitast, optimalis lenne ha csak azok felnenek, akiknek van is mitøl…
 • örök körök
  És még mindig okosabb az átlag magyar kommentelő az egész világnál, még mindig azt szajkózza, hogy ennél még egy átlag influenza járvány rosszabb. Egyszerűen nem hiszem el. 😀

  Az a helyzet srácok, hogy ez a cucc 100 éve ugyanúgy odamart volna mint a sokat emlegetett spanyolnátha, csak közben rengeteget fejlődött az egészségügy, higiénia (tessék belegondolni csak abba, Kínában milyen hamar felismerték). No a jelenlegi áldásos állapot, az alacsony halálozási ráta – ha nem karanténozunk – kb. addig maradna fent, amíg nem telítődik az egészségügy. Utána hullanának az emberek mint a legyek.

  Enyhébb légzőszervi betegséggel, keringési zavarokkal rendelkezőknek onnantól azonnal kakukk. Ha valaki szerint ez apró töredéke a társadalomnak, tessék megnézni a “békeidőbeli” hazai halálozási statisztikákat. De az egészséges fiatalok közül is sokan mennének a levesbe, nem csak pár ezrelék, mint most.

 • legatus
  Nacionalista

  “Csak nem ártana levonni azt a tanulságot is, hogy ha megromlik az egészségünk akkor nem az a válasz hogy masszív folyamatos gyógyszerezéssel valahogy a víz felett tartod a fejed. Pedig lehetne az is a tanulság, hogy még addig váltsunk életmódot, táplálkozzunk helyesen és mozogjunk rendszeresen amíg lehet…”

  Finoman szólva is leegyszerűsíted a dolgot, ha meg nem akarok finomkodni akkor primitív.
  Nézzük az én esetemet. 40 éves , nem vagyok elhízva 183 centi, 76 kiló, odafigyelek magamra, rendszeresen sportolok, kerékpározom és úszom. Viszont akárhogy is odafigyeltem magamra pár éve kiderült hogy van egy örökletes szembetegségem aminek a vége “masszív folyamatos gyógyszerezés” nélkül vakság lenne.
  Persze aláírom, sokan tehetnek az állapotukról, de mi van azokkal akik önhibájukon kívül lett egészségügyi problémája?
  Lehet nem kellene általánosítani?

 • Kiszamolo
  Kínaiak mondták, hogy Vuhanban az egész országból hoztak embereket üzemeltetni a krematóriumokat 24 órában. Így is alig bírták.

  Vuhanban egy átlagos negyedévben 30 ezren halnak meg, ennyit gond nélkül kiszolgál a 8 krematórium.

  Most 0-24-ben mentek hónapokon át, hogy azt plusz 2.500 főt elhamvasszák. Utána egy napig kellett sorban állni az urnákért, annyian vártak rájuk.

  Tökre mindenki elhiszi arrafelé, hogy csak 2.5 ezer ember halt bele.

 • jami

  Mert ha csak ők félnek, akkor mindenki másnak jó? Apám lázas tegnap óta. Nincs alapbetegsége, de mindig gyenge volt a tüdeje. Halálos nyugalomban tudok dolgozni…

 • salander
  Arról, hogy az “inaktívakat” érinti a dolog, a többiek meg dolgozhatnának tovább: Multinacionális környezetben vagyunk, olyan területen ahol a munkavégzést nem érinti a járvány. Jelenleg a francia, svájci és főleg az olasz iroda termelékenysége töredéke a pár hónappal korábbinak.

  Szerencsére itthonról nagyon nehéz elképzelni, hogy milyen nyomás alatt vannak ott, ahol (az olaszoknál elsősorban) már kb mindenkinek van személyes érintettsége: meghalt, vagy intenzíven van rokona, akivel rohadt nehéz kapcsolatot teremteni, nem tud normálisan hozzáférni az egészségügyhöz, stb. Akkor se mennének sehova / költenének semmire, ha nem lenne tilos.

 • jami

  Pont annyira lehet elhinni, minthogy most már csak import vírusfertőzésük van és egyetlen halálos áldozat sincs/nap. 1 millárd lakossal. Kamu.
  De hangoztatjuk egy diktatúra számait referenciapontként…
 • Csizkek
  Sp500 2700. Na ilyenkor mi van? Nem ertem a logikat, usa-ban 10,1% munkanelkuliseg (9mio), jarvany meg nem tetozott minden nagy varosban. Ha lazitas van akkor sincs service, utazas meg hosszu honapokig. Boeing leallt minden gyaraval. Q1 adatok nincsenek, de elozetes szamok 10% nagysagrendu gdp csokkeneaeket mutatnak. India meg csak most jon a sorban, 1,5mrd. Oroszok, Torokorszag..
  Akkor mi a driver az sp500 mogott? Trumpika twitter uzenetei, hogy van gyogyszer? Nincs mar ertekalapu befektetes? Kaszinot jatszik mindenki, piros fekete alapon? Es ha jon a 0?
 • Zupa

  Mit csinalnak?
  Veszik a Teslat meg a helyi olajos ceget.(Shell, Total, OMV, Eni)

  A DeGiro havonta kihozza, hogy orszagonkent mely cegek reszvenyeivel kereskedtek a legtobbet az ugyfeleik.
  Marcius: degiro.nl/assets/dg-2019/imgs/nl/blog/kaart-meest-verhandelde-aandelen-maart-2020.png
  Februar: degiro.nl/assets/dg-2019/imgs/nl/blog/landkaart-meest-verhandelde-aandelen-februari-2020.png
  Ha megy a holland, itt a blogjuk: degiro.nl/leren-beleggen/blog

  Egyebkent azert is emelkedik a tozsde, mert sok nyugdijalap rebalanszirozza a portfoliojat. Ahhoz, hogy visszaallitsak a (pl 60-40) reszveny-kotveny aranyt, most adjak a kotvenyt, es veszik a reszvenyt.
  Az USA hosszu kotvenyek emelkedtek (hozamcsokkenes) a reszvenyek meg estek, igy at kell sulyozniuk.

 • Nacionalista

  Egy szóval sem mondtam olyat, hogy kb. megdolgoztak érte. A szüleim is elhízottak krónikus betegséggel, ettől még dolgozó produktív tagjai a társadalomnak (de ha nem lennének azok, akkor is fájna az elvesztésük).

  Arra utaltam csak, hogy a következő vírusokra való felkészülést (mert lesz még ilyen a következő 10-20-30 évben több is) kezdhetnénk majd azzal, hogy a társadalom általános egészségügyi állapotán javítunk. (Aminek még rengeteg egyéb előny is lenne amúgy).

  És ehhez nem az a kulcs, hogy az egészségügybe rakunk pénzt, hanem hogy az embereket vegyük rá az életmódváltásra. Nyilván erre nem most van itt az idő, mert a koronavírusnak már mindegy (most menteni kell a menthetőt). De látni kell, hogy nem természetes az, hogy ennyi veszélyeztetett ember van Mo-n. Ez ellen kéne tenni a jövőben.

 • Nacionalista

  Mert miért ne lehetne általánosítani? Igen sok olyan eset van amit leírsz, de az elhízott emberek 90%-a igenis tehet róla hogy olyan az egészségi állapota amilyen. És nem, nem hagynám meghalni ezeket az embereket, jópárat ismerek akit szeretek és hiányozna.

  DE! Ezzel foglalkozni kell! Ha jobb lenne az általános egészségi állapota az embereknek akkor ez az egész sokkal kisebb veszélyt jelentene, és sokkal kevesebb halálozással járna. De ha ilyen hírek jönnek, hogy egészséges 30-ok is hullanak, meg sportolók meg stb., akkor pld. az elhízott szüleim is azt a következtetést vonják le, hogy minden jó úgy amit csinálnak, hiszen nincs befolyásuk erre. Pedig van! Az emberek 90%-a csökkenthetné a saját kockázatát. Ezért húzom fel magam az ilyen félhíreken, hogy makkegészséges emberek is hullanak, mert az nem igaz (illetve NAGYSÁGRENDDEL kisebb arányban)

 • legatus
  Akik a gazdaság mellett érvelnek azoktól azért megkérdezném egy komoly járvány idején mennyi esélye van egy normális gazdasági életnek? Gondolok itt arra, ha a ország egy része beteg, egy kis része meghal a többi meg fél, hogy elkapja a betegséget, hogy lehet elkerülni a gazdasági visszaesést? Vagy egyáltalán a pánikot? Hogy lehet elérni azt hogy az emberek bízzanak egy államban ami látszólag semmit értelmeset sem csinál? Szerintem itt a választási lehetőség a “pénz és az élet” között csak látszólagos, valójában nincs.
 • Anna
  Az egyik ismerősömnek az a vesszőparipája, hogy jobb lenne teljesen betiltani a munkába járást (az orvosok, élelmiszerboltok, tűzoltók, rendőrök stb kivételével), nem pedig az emberek személyes szabadságát korlátozni. Tehát a kontaktuscsökkentést szerinte jobb lenne más területen kivitelezni. Szerinte ezt azért nem lépi meg az állam, mert a gazdasági kár könnyen forintosítható, a személyes szabadság korlátozása “ingyen” van. Azt mondja, hogy neki a gazdasági visszaesés kevésbé fájna, mint az, hogy nem utazgathat keresztül-kasul az országban. Én azzal szoktam érvelni, hogy a gazdasági válság önrontó folyamatként nagyon bedurvulhat, és rosszul méri föl, hogy hogyan nézne ki a javaslatából kibontakozó gazdasági összeomlás. De igazából hozzáértés hiányában nem tudok jól érvelni, és fogalmam sincs, hogy igazam van-e. Esetleg tud valaki javasolni valami olvasnivalót, hogy okosabb legyek?
 • Guest
  Az Indexen lehozták hogy most kell beszállni a tőzsdére, mert aki lemarad, kimarad. Alig bírtam ma belépni a Netboon-ba, akadt, dobált ki folyamatosan. Száguldanak az árfolyamok. Lassan a Covid előtti áron vehetem az SP500-at (mert a gyenge forint miatt nagyon megdrágult). Az MNB szerint is minden rendben van. Szerintem lapozzunk, vége a válságnak… (A shortjaimat azért nem zárom még le… ;))
 • P. G.
  Ha esetleg még van, aki szerint a vírus egészségügyi szempontból csak az idős emberek problémája, mai Index címlapról, Magyarország:

  Műtétek maradnak el, a szüléshez az apának kell vinnie a védőfelszerelést. A fogorvosi ügyeletről elküldhetik az embert, ha nem sürgős a problémája. Halasztják a HPV-oltásokat, a népegészségügyi szűréseket, a jóindulatú daganatok vagy rákmegelőző állapotok kezelését is.

  Lehet, hogy messzebb kell majd utazni a művesekezelésre […].

 • Szabolcs
  Csizkek
  2020-04-07 at 10:18

  Ezt nem értem én sem. Vírus egekben, + túltolva minden eszközár, de durván. Munkanélküliség alakulásán látszik, hogy kb összeomlik szakadékba zuhan a jövedelem várhatóan. A vírus miatti leállás a fogyasztásra és szolgáltatásra épülő USA-t kb a legjobban meg kéne fektesse, minden ország közül…
  Egy előnyük van, a dollár, amit mindenki akar, ők meg adnak, nagy kegyesen… Mondjuk áruért, vagy csak úgy, amibő más ország USA államkötvényt vehet cserébe (kína), vagy fegyvert. Aki meg nem akar, azt embargóztatják másokkal is…
  Fura ez a világ.
  Mindegy, valaki majd elmagyarázza, én is várom 🙂

 • Kiszamolo
  legatus, igen, a cikk pontosan erről szól. Hogy maga a járvány nagyobb anyagi kárt okoz, mint a védekezés.
 • jami

  Amit feszegeszt (egy részét tök jogosan) az összességében durván orvos-etikai kérdést is érint. Mit okot pár generáció alatt az emberek évtizedeken át való gyógyszerekkel segített életben tartása. Mármint az utódokban. Meddig szabad elmenni. Meddig etikus valakit életben tartani. Rég nam az a kérdés főleg, hogy lehet-e (most igen a vakcina miatt), hanem, hogy ok, lehet, de szabad-e.
  Szabad-e 70+ felettieknek erős kemoterápiás gyógyszereket adni. Lehetni lehet. De a gyakorlatban kevésbé szoktak. És mikor ilyenek kiderülnek, hatalmas a felháborodás. És mivel a biztos szavazők a nyugdíjasok, SOHA nem lesz nyílt vita, állásfoglalás.
 • valaki I.
  Szabolcs
  2020-04-07 at 11:25

  Az hagyján, de idehaza is minden kizöldült. volt 360 alatt is az euró, lölö révény 12,5 % + ban. Mikor ma kiderült, hogy a mentőcsomagok csak átcimkézett megoldások

  hvg.hu/gazdasag/20200407_A_kormany_gazdasagvedelmi_alapjanak_harmada_kopipeszt_es_nincs_meg_a_fedezete

  Én kb úgy éltem meg a híreket, hogy egyre kilátástalanabb a helyzet erre minden mindenhol zöld

 • usespanner
  Érdekes tanulány, az egyértelmű, hogyha kínai szigorral reagálunk, akkor a gazdaság hamar újra növekedési pályára áll. Ha hitelesek az adatok.

  Egyelőre csak Koreának és Kínának sikerült a vírust karanténban tartania.
  Utóbbi egy demokrácia.

  Sajnos akkor tudnánk megtapasztalni a vírus terjedését, ha lenne példa a vírus kontrollátlan terjedésére tesztek mellett. Például egy szigeten.

 • Tamás4
  Mondjuk a szülésnél én is magamnak vittem a védőfelszerelést. Patikában lehet kapni, de pl. a szülészeteken külön automata van egy műtősruha-szájmaszk-sapka kombóra az állami kórházakban. Ez nem koronavírus függő, ez eddig is így volt.
 • Tibor
  nem tudom hogy a kinai szamok mennyire kozmetikazottak, velhetoen jobban mint pl az oroszok, amikrol konkretan tudom hogy nem annyi az annyi.
  egeszsegugyi dolgozo ismeros mar akkor beszelt 3 koronas esetrol Pervouralszkban mikor egesz Szverdlovszk megye sot, meg Oroszorszag se jelentett egy esetet se hivatalosan. Februar 8-an mentem Oroszorszagba (jo honappal az elso eset elott!) az osszes hataror maszkban es kesztyuben volt Seremetyevon, vajon miert…
 • csizkek
  jo lene megerteni.. Lassan ott vagyunk mint a virus elott, de kozben egekben a munkanelkuliseg mar most.. Ezek mellett nem merek beugrani most. En azt varnam hogy kb 2e korul kene fluktualni az SP500-nak. Persze mas az elvaras es mas az elet:) Passz.. Szal a tavolmaradassal “shortolok” es lehet megszivom.
 • Tamás4
  @szabolcs Én csak arra tudok gondolni, hogy pl. a kínaiak már újraindították az ipart (kb. 2 hete) és néhány európai országban már tetőzni látszik a járvány. Az, hogy az USA-ban és a többi ilyen országban per pillanat mi van, azt már egy-két hete beárazták. Szerintem lesz még lefelé, majd ha látjuk a konkrétabb hatásokat. De ez csak egy tipp.
 • valaki I.
  portfolio.hu/ingatlan/20200406/hatalmas-ingatlanvasarlast-jelentett-be-az-mnb-alapitvany-6-orszagban-41-irodahazat-erint-az-uzlet-424546

  És minden zöld idehaza is nem értem??

 • Kiszamolo
  Éppen most fogják a fejüket a kínai járványügyesek, hogy túl korán oldották fel a zárlatot, erre egész Kína húszezres tömegekbe verődve ünnepel és félnek, hogy ettől nagyobb lesz a baj, mint volt januárban.
 • csizkek
  en is azt mondanam lesz ez meg lejjebb, d emost ugy erzem, hogy kimaradok/kimaradtam vmibol.. Ez a “hulye” vagyok erzes. De lehet ez motivalja mostani vasarlasokat.
  Ha megnezem a lazitasi terveket, mind szep es jo, de nem arrol szolnak hogy padlogaz a gazdasagnak. Utazas, turizmus nem jon vissza. Bizonyos servicek is korlatozottan.
 • örök körök

  Pár lehetséges ok:
  – S&P500-ban a legnagyobb súlyú (kapitalizációjó) tech részvényeket nem ütötte meg annyira a történet, sokuk talán még profitálhat is belőle.
  – Turbóra kapcsolt a FED pénzpumpa.
  – Kisbüfik behordták a megtakarításaikat a piacra, megvásárolva az “évszázad esését”.
  – Nagy/intézményi befektetők balanszolták a portfóliójuk.
 • csizkek
  Q1-es megbizhato GDP/egyeb gazdasagi adatok mikor jonnek USA/Eu viszonylataban? Hol erdemes figyelni? Szerintem nincs lefutva ez a virus meg, de a stock market unnepel..
 • jami
  Valaki magyarázza már meg, hogy 3 vírushelyzet miatt rendkívüli hét utáni gazdasági terben mit keres az évente +1 heti nyugdíj és hogy nem kell nyelvvizsga a diplomához?
  Ez utóbbinál azt hiszik, hogy majd nem mennek ki, mert nem tudnak nyelvet? Hát nem a nyelvvizsgától tudnak, ill. az is kimegy, aki nem tud – amint majd lehet.

  Meg rendkívüli informatikus képzés. (Ha már úgy is ráérnek, mert nem kell pincér/szobaasszony, micsoda perspektíva)
  Online orvosképzés nem lesz? Kellene még jó pár gyakorlott hullamosó is…

 • umate
  “a szüléshez az apának kell vinnie a védőfelszerelést” – ott ez normál ügymenet, semmi különleges nincs benne.
 • Tamás4
  A kötélidegzetűek vagy birkatürelműek, akiknek van bőven tőkéjük, ilyenkor “cseppenként” vásárolnak be és nem egyszerre tolják be mindent.
  Egyébként, ahogy Miklós is írja, lehet, hogy korai volt még a kínaiaknál is az öröm… Akkor tényleg lesz még lejjebb…
 • DontPanic
  Emberek! Idehaza statisztikai hiba a megnövekedett halálozások száma a covid-19 okán.
  Hála a jó égnek a helyi EÜ dolgozók (pl. a saját édesanyám) infói szerint “pangnak” a klinikák.

  Egy kazal olyan van, akik semmilyen statisztikában nem szerepelnek, ha benne lennének, mindjárt “szebb” lenne a halálozási ráta.

  Szerintetek ez azért van, mert olyan kompetens Cecike meg a többi törzs (élükön a szegedi orvos rektorral, aki a gócpontban síelt márciusban, majd lázasan is járt-kelt pl. a klinikákon…)? A fenét.

  Azért, mert nem annyira veszélyes a vírus, mint aminek beállítják. Ez valószínűsíthető pl. a BCG oltásnak és akár egyéb itthon elterjedt vakcináknak, amik számában szerencsére előkelő helyen állunk (és a többi keleti ország is) a nyugatiakhoz (pl. Olaszország oltási fegyelme hírhedten gyenge) képest. Egyik se véd a covid-19 ellen, de hatékonyabbá teszi az immunrendszer

 • Atom Ant
  Esetleg korbenezhetnel a nemzetkozi hirportalokon, mielott jossz a lekezelo “gondolom a facebookon olvastad” dumaddal:

  New York: news.sky.com/story/coronavirus-new-york-could-temporarily-bury-bodies-in-park-because-morgues-nearly-full-11969522

  Ez pedig az olasz egeszsegugy ertekelese a WHO szerint: “In Europe, health systems in Mediterranean countries such as France, Italy and Spain are rated higher than others in the continent.”

  Lattam fotokat a noverekrol, de az ugye megvan, hogy az emberek harmada Europaban elhizott?
  Dogoljon meg minden fiatal es idos kover, vagy csak zarjunk 3 millio Magyart karantenba amig le nem fogy? Szertned, hogy kivonjunk minden kover eü dolgozot a rendszerbol?

  Az ugye megvan, hogy szemelyzet kell, nem korhaz? A rendszer nem azert tulterhelt, mert nincs meg 10 korhaz, hanem mert egy ido utan nincs nover meg orvos! Ez van Angliaban is.

 • usespanner
  ,
  “Ha esetleg még van, aki szerint a vírus egészségügyi szempontból csak az idős emberek problémája, mai Index címlapról…”

  Ezt megfordítva:
  “Ha esetleg van még valaki, aki szerint egy gazdasági válság csak a pénzügyi helyzetünket érinti:

  theguardian.com/world/2017/jan/01/patients-dying-greece-public-health-meltdown

  Ha válság, akkor összeroppan az egészségügy, nem veszünk tesztet, vakcinát, gyógyszert, gépeket.

  Én támogatom a maximális szigort, amennyiben ennek gazdasági érvei vannak.
  Ha emberéletek százezreit akarjuk menteni, akkor meg vezessük be a bor jövedéki adóját, hogy 1000.-Ft alatt senki ne tudja se magát se mások fogait kiütni.

 • Xaby

  A betegség lefolyását rosszul látod, vagy értelmezed.Szerintem. A z idősek kerülnek lélegeztető gépre szinte kivétel nélkül, és nem a gyenge egészségük miatt. Ez furcsa. Ezenkívül a légzőszervi, illetve szív-és érrendszeri betegségekkel küzdők jutnak ugyanerre a sorsra. Vannak itthon is kivételek, akik egyik csoportba sem tartoznak, de élsportolók is halnak meg infarktusban. A legtöbb gyereken akit egyáltalán leszűrtek egy fertőzés kapcsán, tünet nélkül ment át, csak a vírus fehérje genom lenyomatát találják meg.
  Reményeim szerint,rengetegen estek már át, szinte tünetmentesen a fertőzésen, mert ha nem alakul ki a nyáj immunitás, mindig újra indul a járvány, karantén, bezárás stb.
 • Llamal Cura
  Dilemma szitkó, nincs jó döntés, csak rossz meg rosszabbik. Jó; de melyik, melyik? Tartsam otthon a népeket vállalva a gazdaság tán még nagyobb zsugorodását; vagy recsegjen az eü vállalva a nagyobb számú halottakat, de tán jobban kibekkel a gazdaság, kevesebbek fognak évekig éhen halni. Mikor kell behúzni a féket? S kiengedni? Jövőhéten? Agusztusban? Korlátozhatom-e a szabadságjogokat közérdekre hivatkozva, megfosztva a kenyérkeresetet a statisztikailag kevésbé vulnerábilisoktól?
  Kardiovaszkuláris betegségek meg tumor is elviszi alattomosan az áldozatait. Ezúttal a pandémia akut módon teszi fel a krónikus kérdést: mennyit „költsek” az eüre? Mi az ára az egészségednek? Ezúttal jobban látszik, hogy a kh.k, menhelyek, ápolók, orvosok nem ellenségei az államnak, nem pénztemetők. Csak ugye az elesettek/betegek/hajléktalanok nem túl jó érdekérvényesítők. Itt viszont mindenki érintett lesz.
 • András György
  Már a címadásnál eldőlt minden 🙂
  Szerintem nemhogy pénz=élet egyenlőségben nem könnyű igazságot tenni, de még önmagában élet ügyben is el lehetne vitatkozni. Egyfelől naponta kapjuk vörös keretben a vírus áldozatainak számát, miközben halvány elképzelésünk sincs mennyi életbe kerül:
  – az egyik oldalon átszervezéssel leterhelt egészségügy kapacitásának visszaesése
  – a másik oldalról harmad terheléssel futó egészségügyi kapacitások (pl. rehabilitáció)
  – a létbizonytalanság okozta megbetegedések
  – az új születések számának visszaesése válságok nyomán
  – a gazdasági visszaesés nyomán az egészségügyre fordítható összegek csökkenése.
  Ezek mind-mind hosszútávú hatások, és most még egyáltalán nem látjuk a végösszeget. Olyan indirekt hatásokról még nem is beszéltünk, hogyha a válság beindít egy kivándorlási hullámot, ami szintén életek elvesztését jelenti az ország számára.
 • attila
  azért a tőzsdén ne higgyél el mindent amit pillanatnyilag látsz 😉
  Nézzük meg mi történik az elköv. 1-2 hétben az indexekkel, az ilyen emelkedések lehetnek technikai mozgások is, sőt !
 • Tojtoj
  Aha.
  Az miért nem befolyásoló körülmény, hogy a spanyol nátha előtt volt egy négy évig tartó világháború?
  Meg ez a “ja csak eljött az a válság ami amúgy is” – jellegű “na ugye én megmondtam” – típusú okfejtés egy középiskolás szintjét idézi. Az fel sem merül benned, Miklós, hogy attól még visszaesés lesz, ha termelnek tovább, de a globális piac épp bezárult? Lett egy válság, de nem azért, amiért Te állandóan várod és gondolod.
  Ugyanez a légitársaságokkal kapcsolatban a másik bejegyzésednél. Saját hibájuk a légitársaságoknak, hogy nem mennek, vagy meg van nekik tiltva a fuvarozás? Nem ugyanaz. Jogos, hogy ezek után segítséget kérnek. Ez nem egy háztartás, ahol hat havi tartalék elég, minden jövedelemforrás megszűnése esetén. Nem ugyanaz az sem, hogy kíssé visszaesik a forgalom, vagy törvényileg leállítják a légiközlekedést.
  Szóval nem, sem Neked, sem Zsidaynak nem lett igaza válság ügyben
 • Kiszamolo
  tojtoj, nem tudom, te érted-e, amit mondani akarsz.

  Japán NAGY BELSŐ PIAC. Szingapúr KIS NYITOTT PIAC. NAGY BELSŐ PIAC, van termelés, zavartalan a fogyasztás, mégis zuhannak, mint a kő. Ennél egyszerűbben nem lehet elmagyarázni.

  Nem tudom, a háború hogy jön ide, de hagyhatjuk.

  Ha meg nem érted, amit leírtam a légitársaságoknál, akkor hiába mondom el még egyszer, akkor is ugyanott leszünk.

  A 2001-es terrorcselekmény az ő hibájuk volt? Nem. Olajválság? Nem. 2008? Nem.

  Tudták, hogy történik ilyen minden 6-8 évben velük, amikor annyira visszaesik a forgalom, mint most? Igen, hogyne tudták volna, a légi közlekedés minden válságnak a legnagyobb elszenvedője mindig.

  S egyébként kinek a hibája a járvány? Kit pereljünk be érte a bíróságon kártérítésért? Egy cunaminál ki a bűnös?

 • S1M0N

  Nem látjuk a bevezetett intézkedések pontosan hová vezetnek. Sajnos a nem bevezetésük következményeit se. Én erősen úgy érzem, utóbbi problémásabb lett volna, és nem is feltétlenül a tömegsírok miatt (bár azért is).

  Szerinted ha letojják a politikusok, annak a nép felé milyen üzenete lett volna? Akkor miféle pánik lenne, milyen lenne az emberek közérzete? Mennyire rendülne meg a bizalom a politikai _berendezkedéssel_ szemben (nem az aktuális pártokkal), ha azt látják, Kínában (papíron) rendet rakott a diktatúra, a demokrácia meg tojik a nyakukba, csak legyenek hozva az éves növekedési számok?

  Mennyivel többen járnának étterembe, wellnessezni, mennyivel többen vennének új autót? Szerintem ugyanúgy senki, csak akkor lehet gyújtogatnák a meglévő autókat…

  Ez elsősorban társadalmi kérdés, nem gazdasági (még).

 • tojtoj
  Nem érted, hogy jön ide a háború? Ezek szerint rossz jegyet kaptál töri érettségin.

  Te meg még mindig nem érted, vagy csak makacs vagy, ha szembesítenek vele, hogy az említett események fasorban sincsenek azzal, ha azt mondják, hogy nem repülhetsz! 2001 és 2008 után meg volt nekik tiltva a repülés? Nem. Na látod. Vagy nem látod, mert te vagy a Kiszámoló.

  B*zdmeg, nem visszaesett a forgalmuk, hanem fel – sem – szállhatnak!!!

  Ha Neked holnap azt mondják, nem adhatsz tanácsot pénzügyekben, de konkrétan semmilyen kereső tevékenységet nem csinálhatsz, akkor a Te hibádból csődölsz be? És legyen csak hat hónap megtakarításod, ahogy ajánlod.

 • András György
  Szerintem a politikusok most is letojják 🙂 Nem készültek fel a járványra és jelenleg is saját pecsenyéjüket sütögetik a nagy nemzetmentés árnyékában.
  Egyébként nem azt mondom, hogy szabadon kellett volna engedni a vírust. Azt mondom, hogy a karantén nem old meg semmit. Amikor feloldjuk, ugyanott leszünk, ahonnan indultunk, mínusz 10-20% GDP. A karanténnak egyetlen célja lehet: idővásárlás a felkészülésre, hogy utána együtt tudjunk élni a vírussal. Látod felkészülésnek bármi jelét? Én nem nagyon. Nyugdíjemelésről meg tisztázatlan tartalmú mentőcsomagokról folyik a diskurzus, miközben rég arról kellene beszélni, hogyan szervezzük újra az életet a karantén után/alatt.
  Az emberek 80%-a három hét karantén után még nagyon egyetért a korlátozásokkal. És mi lesz 3-6-9 hónap múlva? A vírus itt lesz, nyájimmunitást nem szerzünk ilyen betegszámok mellett. Mi a haditerv? Lassú éhhalál?
 • Nagy Vonalakban

  “… Tartsam otthon a népeket vállalva a gazdaság tán még nagyobb zsugorodását; vagy recsegjen az eü vállalva a nagyobb számú halottakat, de tán jobban kibekkel a gazdaság, kevesebbek fognak évekig éhen halni. Mikor kell behúzni a féket? S kiengedni?…”

  Nézd meg mi van New Yorkban…Háborús helyzet… A parkokba temetik a hallottakat…

  Pedig ők behúzták a féket, csak későn…

 • csizkek
  “Ugyanez a légitársaságokkal kapcsolatban a másik bejegyzésednél. Saját hibájuk a légitársaságoknak, hogy nem mennek, vagy meg van nekik tiltva a fuvarozás? Nem ugyanaz. Jogos, hogy ezek után segítséget kérnek”
  Bocs de hulyeseget beszelsz. Hallgasd meg a Varadi interjut (Wizzair) a legitarsasag bizniszrol. Elmondta hogy ez egy olyan biznisz ahol nemhogy felev, hanem tobbeves cash tartalek kell. Wizzairnek ha foldon all, cashben ott van a 2ev uzemkoltseguk.
  A tozsdet mi porgette 10+evig? 0% kamatok, QE, nagycegek reszvenyvisszavasarlasi programja “ingyen” hitelbol. Tartalekuk nincs. de most mentsd meg oket. Ahha.. Atlag dolgozo, atlag megtakarito meg sziv a megtakaritasain. En szolidaritok, szivesen “megmentem” azt aki raszorul. De ez nem egy legitarsasag vagy egy ingyenelo startup