Pénzügyi bántalmazás egy kapcsolatban

A párok pénzügyi viselkedése egy-egy kapcsolatban nagyon sokrétű, amiről sokat lehet és kellene is írni.

Rengeteg szituáció és felállás előfordul, a pazarló férj és takarékos feleségtől kezdve a teljesen szeparált pénzügyi életig, amikor 12 év és három gyerek után még úgy beszélnek a párok, hogy az én hitelem, a te hiteled, az én megtakarításom és a te megtakarításod. (Tisztára mint legénykoromban az albérletben, mindenki bedobta a bérleti díj és a rezsi harmadát a közösbe és volt egy saját polca a hűtőben.)

Most egy olyan pénzügyi körülményről szeretnék írni, ami sajnos sokkal gyakoribb, mint amennyi szó esik róla. Ez pedig az egyik fél (jellemzően a feleség) pénzügyi leuralása vagy bántalmazása.

Sajnos erre még jó magyar kifejezés sincs, angolul financially abusive relationship-nek hívják, több országban a családon belüli erőszak egyik formájának minősíti a jog a szexuális, verbális és testi erőszak mellett.

Az ilyen kapcsolatban a leuraló fél anyagi függőségben tartja a másikat, hogy az nélküle ne legyen képes anyagilag boldogulni. Az esetek zömében a férfi a leuraló fél, de vannak esetek, amikor a nő a sikeres vállalkozó vagy mondjuk az ő gyerekkönyveiből vagy blogjából él a család és ilyenkor a nő használja fel ezt a másik fél elnyomására.

Igyekszik elvágni az önálló jövedelemtől, hogy teljes mértékben ki legyen szolgáltatva a másik fél anyagilag. Ha nincs saját bevétele, sőt akár még az iskoláit sem fejezte be mondjuk a gyerekek születése miatt a feleség, akkor nem vagy csak nagyon nehezen tudná elhagyni a férjét. (Amennyire lehet, társadalmilag is igyekszik izolálni a társát az ilyen fél.)

Gyakran saját bankszámlája és saját megtakarítása sem lehet, ugyanezen okokból.

Ha mégis karriert épít vagy főállásban dolgozik, gyakran kap ultimátumot, hogy válasszon, a karrier vagy a kapcsolat, az asszonynak otthon a helye a gyereknevelésben. (Nem egyszer van ilyen hátsó szándék a túl sok gyerek vállalásában is, ez az asszonyt odaláncolja az otthonához és teljesen függővé teszi anyagilag és társadalmilag is.)

Ha az elnyomott félnek van önálló jövedelme (mert mondjuk a család nem tudná fenntartani magát csak a másik fél jövedelméből), akkor pedig fillérre menő elszámoltatás van. Az elnyomott fél nem költhet szabadon, minden tételről be kell számolnia, gyakran megalázó módon. Természetesen saját megtakarítása ebben az esetben sem lehet.

Amennyire be kell számolnia minden fillérről, ugyanannyira nincs fogalma sem, hogy viszont mit csinál a másik a pénzzel. Nem avatja be a befektetési terveibe, fogalma sincs, mennyi megtakarítása van, hol és a többi. Egyébként sincs semmi köze hozzá, mert a másik kereste meg a pénzt és ő úgyse ért a pénzügyekhez, szokott szólni az indoklás.

(Semmi baj nincs akkor, ha kölcsönösen szigorú elszámoltatás van. De itt a kulcsszó a kölcsönös. Ha megállapodok a feleségemmel, hogy a másik tudta nélkül nem költök 20 ezer forintnál többet, vagy akár az utolsó fillérig mindketten(!!!) elszámolunk, azzal semmi gond nincs. Leuralásról akkor beszélünk, ha ez egyoldalú és kikényszerített dolog.)

Súlyos esetekben hitelt vesz fel a férfi a nő nevére, hogy ha elhagyná, a hitelt sem tudja fizetni.

Amire nagyon kell vigyázni, hogy az ilyen leuraló típusú ember lassan szokott átalakulni zsarnokká. Először még minden rendben valónak tűnik, sőt jól is esik a nőnek, hogy nem sürgős visszamennie dolgozni a gyerekszülés után, a férfi leveszi a válláról a pénzügyekkel való foglalkozás gondját. Az ilyen ember jellemzően nem csak a pénzügyekben válik zsarnokká, a pénzügyeket csak felhasználja, hogy a másik fél ne tudjon kitörni a kapcsolatból. Pénz nélkül, társadalmilag kellően elszigetelve nincs menekvés a másik félnek.

Az idő múlásával az ilyen függések egyre rosszabbak és rosszabbak lesznek. Ezért fontos, hogy már az anyagi függés kialakulása során is igyekezz megakadályozni azt.

Ne elégedj meg azzal, hogy csak konyhapénzt kapsz, amivel el is kell számolnod. Ne vonulj ki teljesen a család pénzügyi életéből, bármennyire is kényelmes a másik félre rábízni a dolgot. Akard tudni, hogy álltok, merre haladtok, milyen céljaitok vannak, hol van a közös pénz és mi történik vele.

Követeld meg, hogy legyen saját zsebpénzed, amivel nem kell elszámolni, ha a másik ebbe nem akar belemenni, akkor közöld vele, hogy ebben az esetben te is elmész dolgozni, a gyerekek gondozását pedig oldjátok meg közösen, ahogy tudjátok.

Ha már belekerültél egy ilyen csapdába és anyagi okokból nem tudsz kilépni a kapcsolatból (pont ez a végső célja az anyagi elnyomásnak), akkor legyél kreatív, hogyan tudod előkészíteni a terepet a távozásra. Vállaj munkát titokban, amíg dolgozik a másik (gyerekvigyázás, takarítás, online szövegírás, hasonlóak), tanulj szakmát vagy nyelveket az internet segítségével, apránként tegyél félre pénzt, amiről nem tud a másik vagy kérd a rokonok segítségét.

De a legjobb, ha nem engeded, hogy ennyire elfajuljanak a dolgok. Ne engedd, hogy teljesen alárendelt szerepbe kerülj egy kapcsolatban s ez nem csak az anyagi életre vonatkozik. Állj ellene az ilyen irányú kísérleteknek, s vedd észre, amikor lassan kiépül körülötted ez a kontroll. Ha kell, kérj segítséget szakembertől, hogyan változtasd meg a helyzetedet.

A cikk a kapcsolaton belüli pénzügyi elnyomásról szól és nem arról, hogy szerinted a társad nem ad neked elég pénzt, vagy fordítva túl sokat költ. Az, hogy nem egyformán gondoljátok, mire mennyit kellene költeni, félretenni vagy mennyi zsebpénz lenne elég az egyik félnek még nem pénzügyi elnyomás.

Másik írás a témában, az érem másik oldala:

Hogy vegyem rá a párom, hogy dolgozzon?

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

283 hozzászólás

 • Peter Russo
  Pont ez is történik, minden filmet nőkkel forgatnak újra lásd StarWars, GhostBusters, etc…
  Tesco raktárosok férfiak 50kg-os dobozokat kell emeljenek a nők viszont csak 30kg-os, a bér ugyan annyi.
 • Matetoth
  Peter Russo

  Azokat a filmeket nem a koltseg, hanem a femib(/n)acik miatt forgatjak nokkel.

  Egyebkent a tennisz(meg a sportok) altalaban rossz pelda, mert a penz nem feltetlen a jatekbol, hanem a reklamokbol, szponzoroktol jon. Ott pedig keves kivetellel SZERINTEM a ferfiak keresnek jobban, egesz egyszeruen, mert a noi erosportolok nem vonzoak.

 • Garbo
  Hű, azt a mindenit, mi volt itt, és ezek még a moderáltak 😀

  Nos, amit “ez a Garbo előadott”, azok társadalomtudományi tények. Sajnálom, ha valaki ellenségképet lát a társadalom felének potenciális rossz helyzetében és bántalmazottságában, és csak ennek tagadásával képes identifikálni önmagát és a véleményét.

  Én a magam részéről minden hátrányban tartás ellen küzdök, amíg csak képes vagyok rá. Akkor is, ha gyerek és akkor is, ha felnőtt az illető. Olyan mélyre nem tudok süllyedni, hogy nemi szerv alapon határozzam meg az ellenségemet vagy a támogatottak körét.Másnak sem ajánlom. Előre nem visz, de primitívnek látszol tőle, és frusztráltnak. Jobb körökben semmi értelme.

 • Garbo
  Russo
  Tudtam, hogy ez következik. Nevetnék, de sírnom kell, hogy magukat értelmesnek tartó emberek hol tartanak 2018-ban, ha emberi lényekről beszélnek.
 • KL
  @Garbo:
  Arra még nem válaszoltál pl., hogy honnan tudható, hogy mennyi a látencia a párkapcsolati erőszakban (vagy bármiben, ha már itt tartunk), azaz mennyi a soha semmilyen módon napvilágra nem kerülő esetek száma.
  Erre mint tényadatra hivatkoztál. Azt még véletlenül se mondd kérlek, hogy ez becslés, mert azzal a többi “társadalomtudományi tényt” is hitelteleníted, amit leírtál.
  Szóval kérem hivatkozz egy nyilvántartásra, amiben benne vannak tételesen a sehol sem nyilvántartott esetek (tudom, lehetetlennek látszik, de magadnak adtad a feladatot).
  Örülök, hogy így pár nap után rájöttél, hogy gáz nemi szerv alapon ítélkezni, végre egy kis önkritika.
 • Nagycsaládos
  Teljesen lényegtelen, hogy közös vagy külön kasszán vannak a függőségi viszony előbb-utóbb kialakul ahol egyenlőtlenül keresnek. Minél nagyobb a különbség/több a gyerek annál hamarabb. Az a baj ahol ezt tudatosan építik fel és/vagy visszaélnek vele.
  Az is előfordulhat, hogy elsősorban az alárendelt fél hibájából alakul ki, mint a 30-35 éves korukig szülőknél élő, önálló életre képtelenné vált gyerekeknél (de mindig kettőn áll a vásár). Eleinte úgy tűnik minden jó mindenkinek, majd 10-20 év után jönnek a komoly bajok.
  Másik példa mondjuk a választott vezetők esete. Addig minden rendben van míg a polgármester arra használja a hatalmát és befolyását, hogy a települését építs/fejlessze. Ott kezdődik a baj, ha önzővé válik és visszaél a helyzettel kizárólag a saját céljai érdekében és ezzel kárt okoz.
  Az még nem baj hogy valaki fő családfenntartó lesz, szerintem nem ezt kell elkerülni.
 • Otto

  Valós problémákat is feszegetsz (illetve feszegetnek a hozzád hasonlóan gondolkodó kommentelők), de a kommunikáción igenis sok múlik. Ilyen arrogáns kommunikációval nem fogtok senkit meggyőzni, nem véletlenül lett egy bohóc az USA elnöke. A kommentjeidből az jön le, hogy a világ összes nyomorúságáról a (fehér) férfiak tehetnek. Most tekintsünk el attól, hogy az elmúlt 500 év összes fejlődését nagyrészt fehér férfiaknak köszönheted, mint pl. Newton, Faraday, Gauss, Benz, a Wright-fivérek, Siemens vagy akár Bánki Donát. Továbbá ez a “gonosz fehér férfiak” által uralt világ a széles tömegek számára még mindig az eddigi legjobb a történelemben. Ettől még vannak problémák és természetesen a fehér férfiak közt is vannak hitványak. De kicsit kevesebb arccal és több alázattal több embert meg tudnátok nyerni az ügyeteknek.
 • Otto

  pozitív példák, amivel szimpátiát meg támogatókat tudtok szerezni: programozás, illetve más műszaki témák népszerűsítése középiskolás lányok között. Vagy programozás kurzusok szervezése Afrikában és a Közel-Keleten.

  negatív, elriasztó példa: megemlékezik pár konzervatív valami szobornál, tökmindegy miről. Jön a szélsőbalos csőcselék és szétveri őket meg a fél várost, autókat gyújtogatnak stb. A sajtóban meg a kommentekben megy a tele szájjal nácizás meg elítélése a jobbos erőszaknak, miközben az “ellentüntetők” simán több kárt okoztak, de az nem baj.

 • Vizilovacska
  Én nagyon szerencsés vagyok, a férjem mindenben partner, kozos a kassza, teljes a transzparencia, és bizonyos “lelki határig” mindenki arra kolt, amire akar, afelett sem kell engedély, de az már általában olyan dolog, hogy úgyis megbeszéljuk (ez ált. 100 EUR feletti cucc). Mindketten egyéni vállalkozóként toljuk egy kozos kft mellett, sok mindent a cégbol tudunk fizetni, a maradék pénz megy spórolásra és kisebb koltésekre. Gyerek még nincs, de el nem tudom képzelni, hogy 3 évet maradjak vele otthon, nem is akarok, nem is vagyok hajlandó, és o sem akarja (ellenben szívesen otthon maradna vele o is picit), de ez egy vállalkozással igazából értelmét veszti… van nagymama és fogunk keresni segítséget is a gyerekhez, nem attól leszek jobb szuloje, hogy mindig én cserélem a pelusát. Kozos a szekér, kozosen toljuk.
 • Vizilovacska
  A femirinyához csak annyiban szólnék hozzá, hogy vannak jelenségek, melyekért jogosan emeljuk fel szavunkat, de nagyon sok mindent a nok generálnak maguknak. Csak ha a saját kornyezetemben megnézem pl. az órán egyetemen, amikor osszekacsintanak a nok, hogy ezek a csúnya elnyomó férfiak, ahelyett, hogy ok is novesztenének két golyót és mennének, odatennék magukat, hát…. Bennem soha meg nem fordult, hogy noként nem lehetek akármi vagy ugyanolyan sikeres vagy ne keressek pénzt. És tényleg mukodik. A lányaimnak is ezt fogom majd tanítani, nem hogy azzal foglalkozzanak kinek mi van a lába kozott. Egy ismeros (no) cégvezeto is elsírta nekem, hogy férfi cégvezetoknél nehezebb házalni, mert mindig férfit választanak, de a noket mindig meggyozi eś van szerzodés…. mert ez akkor nem ugyanaz, csak pepitában, aha. A gyest inkább nem is említem, szerintem tobbet árt, mint használ…
 • Janos82
  Ha nem lenne indokolt a berkulonbseg ket csoport tagja kozott, akkor a nem diszkriminalo cegek versenyelonyre tehetnenek szert pusztan azzal, ha az atlagot adnak mindenkinek.
  pl: Ha a kekpottyosok 100e-t kapnak valamiert, amiert a sargapottyosok 90e-t, akkor ok adhatnanak 95e-t mindkettonek. Igy tele lennenek sargapottyos alkalmazottal, olcsobban dolgoznanak, de ugyanannyit termelnenek. Igy elobb utobb megszunne a kulonbseg pusztan piaci alapon.
  De nem igy tortenik.
  Tehat van valami kulonbseg a csoportok kozott, ami a kulonbsegeket indokolja
 • Tamás
  “Gyerek még nincs, de el nem tudom képzelni, hogy 3 évet maradjak vele otthon, nem is akarok, nem is vagyok hajlandó, és o sem akarja (ellenben szívesen otthon maradna vele o is picit), de ez egy vállalkozással igazából értelmét veszti… van nagymama és fogunk keresni segítséget is a gyerekhez, nem attól leszek jobb szuloje, hogy mindig én cserélem a pelusát. ”

  Szerintem ne erőltesd a gyerek témát, ne vagy még készen rá.. (a karrier sokkal fontosabb)

  “A lányaimnak is ezt fogom majd tanítani, nem hogy azzal foglalkozzanak kinek mi van a lába kozott. ”

  (Most akkor van gyerek vagy nincs?)

 • Anita
  Otto
  Azért a fehér férfiaknak köszönhető a fejlődés, mert a nők el voltak zárva a tanulástól és a tudástól (nem véletlenül) . Ha már a középiskolai történelmi tanulmányokból nem rémlik, akkor kérlek nézz utána. Az egyetemek a nők előtt a 19. század végétől kezdtek megnyiladozni. Magyarországon pl. az összes egyetem csak 1948 után vett fel nőket, a középiskola és szakmák tanulása, pedig a 19 század közepe táján kezdődött ( Teleki Blanka).

  Csak érdekességképp keress rá d Telkes Mária vagy Hedy Lamarr nevére.

 • Anita
  Vizilovacska

  Az hogy “Bennem soha meg nem fordult, hogy noként nem lehetek akármi vagy ugyanolyan sikeres vagy ne keressek pénzt” a feminizmusnak köszönhető és az is, hogy gyorsan vissza akarsz majd térni dolgozni.

  A gyes pedig 25 e ft, szóval emiatt nem sokan maradnak otthon. A nagyobb probléma, hogy nincs mindenhol nagymama, a fizetős segítség, családi napközi, ha nincs bölcsi pedig elviszi a fizetés jelentős részét. Vállalkozóként mondjuk az időbeosztás lehetősége rugalmasabb, egy alkalmazottnak nehezebb és könnyebben lapátra is kerül, ha kisgyereke van. Illetve még egy tanács, előre beszéljétek meg azért a nagymamával, hogy pótanyuka akar-e lenni, nehogy később kellemetlen meglepetés érjen benneteket (járt így néhány ismerősöm).

 • Mrlax
  Felteszek egy kérdést, válaszolnátok rá?

  Ha mondjuk én vagyok a családfő, az asszonynak nincs keresete, (mondjuk nem gyerek miatt). Nekem mint kereső, megtetszik X+3 milliós autó, a +3 milliót elverhetem rá csak azért mert nekem öncélúan van rá szükségem? Megtilthatja nekem a feleségem ezt a “felesleges három milliót”, úgy hogy bőven jut mindenre?, de neki ebből hátránya nem lesz.

  Tételezzük fel, ugyan ezt a szituációt, csak van mondjuk gyerek is, szintugy nem származna hátránya a másik félnek +3 millió költésből.

  A férj megteheti öncélúan? Vagy a nő megtilthatja neki?, Vagy követelheti a nő ő is magának azt a 3 milliót hogy magára költi?

  Lehet ez is “leuralás”, mint a cikkben? Mert én ugyanis simán elvernék magamra +3 milliót, mert pl a fordított esetben én nem tiltanám az asszonynak, ha megvan mindenem, és a pénzt is ő kereste meg rá…

 • Hakapeszi
  Túl sok fölöslegesen csinált jogi meg otromba polkorrekt kifejezés van a világban, de ez kétségkívül tényleg hasznos.

  Most így visszagondolva hány ilyen kapcsolatot láttam: a férj csak x százalékban irat rá mindent a feleségére, a kolléganő a munkahelyi kocsmázásnál mindenki előtt számonkéri a férjén a kör után a visszajárót (ráadásul a férje is munkatársunk volt), egy idősebb kolléganő még idősebb férje meghal és ő még egy számlát se tud befizetni, mert minden ügyet a férje intézett előtte…

  Én sose kérem számon az asszonyt, hogy mire költi a pénzét. Beállítottam, hogy a rezsit automatikusan vonják és az SMS nekem jöjjön a bankszámlájáról. ;o)

 • jami
  Mrlax
  Egyedül akarsz eltartani minimum még1 főt egész éleTÉBEN és meg is teszel mindent, hogy ez NEKI se legyen szívás (nevére hosszú távra betét, ingatlan, eü- és nyugdíjbizti) – akkor igen, elköltheted. Mert, esélyesen, olyan PÁRT választottál, aki ebben partner. Hogy neked ebben mi éri meg, te tudod (hátország, presztízs, fiatalabb nő, elvek)

  Ha neki az van, ami tőled jut és amúgy szeretett volna dolgozni, de a gyerekek miatt pl. nem tud, mert te nem akarsz velük maradni, ha betegek, nem akarod őket logisztikázni – kényszerből marad a nő, akkor meg nem.

  Ismerek csajt, aki a “hagyományos” szerepek híve, dolgozott a gyerekekig, azóta ő vezeti háztartást (DE van takarító nő is pl.), neveli a gyerekeket. A pasija boldog ettől, mert neki is az az elve, hogy a gyerekeknek fontos a nyugis anya és baromira örül, hogy talált ehhez egy amúgy értelmes nőt társnak. Totál közösen döntenek.

 • jami
  Viszont a kérdésed nem értem igazán, a “megtiltás” miatt. Nem, egyébként, ha szó szerint vesszük, nem tilthatja meg. de NEM AZÉRT, mert ő nem keres. Hanem, mert így nem viselkedünk házzasságban, nem egy gyerek a párunk. A gyerekeknek is csak vészhelyzetben tiltunk, amikor ő még nem érti, mi a gond.
 • Á
  Érdekes, hogy az IT-s, reálos közegekben sokan mennyire lenézik a “haszontalan” bölcsész- meg társadalomtudományokat, ehhez képest képesek ilyeneket leírni, hogy “az elmúlt 500 év összes fejlődését nagyrészt fehér férfiaknak köszönheted”. Lehet, hogy mégis hasznos lenne egy kis történelmi (horribile dictu társadalomtörténeti) tudás az összefüggések értelmezésére?
 • headset

  “Felteszek egy kérdést, válaszolnátok rá?”

  A mai modern és jól működő házasság = két egyenrangú ember szövetsége valamely közös célok érdekében.
  Ez akkor is így kellene, hogy legyen, ha az egyik sokkal többet keres, mint a másik.

  A döntések megegyezésen vagy kompromisszumon kellene, hogy alapuljanak.

  Sok házasságban ez nem így van. Mert mondjuk, az egyik fél nem azt kapta, amit várt. Vagy a helyzet az évek során megváltozott. Vagy más volt a gyermekkorban látott családmodell.

  Megszűnik az egyenrangú egyetértés. Jön a harc, az elnyomás vagy a válás. Vagy jöhet a helyzet átgondolása, kölcsönös javító szándék és alkalmazkodás.

  Ez válasz a kérdésedre?

 • Zoli760
  Érdekes hozzászólásokat olvastam.
  Számomra az jön le, hogy nincs egyetlen jó megoldás, több is lehet működőképes.

  Nálunk az asszony fizeti be az összes számlát, a többivel amit Ő keresett meg azt csinál amit akar.
  A megélhetéshez szükséges összes pénzt én fizetem, a gyerekkel kapcsolatos összes kiadást is.
  Nekem ez így vált be, ezen nincs vita.

  A közös kasszában az a gond, hogy ha az egyik elkezd rájárni és költekezni az állandó konfliktus forrás.

  Vagyon ? Nemcsak az esküvő előtt papíroztunk le mindent, hanem az azóta eltelt időben is minden új ingatlannál ( vásárlás/öröklés), így válás esetén nincs vita.

  Fontos, hogy a két fél azonos életciklusokat éljenek meg egy időben, valamint egy szinten legyenek.
  Csak röhögök a puncs meg a hasonló oldalakon , hogy ott keresgélnek maguknak a férfiak partnert. Mire számítanak? Komoly partner kapcsolatra?

 • Zoli760
  Életkor: A férfi 28-34 a nő 23-27 évesek legyenek. Itt olyan kapcsolatról beszélek amiből házasság lesz és gyermekek. Ha ezen a koron túl vannak, akkor a férfinél már kérdéses, hogy egészségben fel tud nevelni egy-két gyermeket, a nőnél pedig hogy tud szülni vagy nem. Nagyon sok ismerősöm van akik 35+ próbálkoznak gyerekvállalással minden eszközt bevetve és nem megy. Amíg a nőket kishercegnőnek-királylányoknak nevelnek a szüleik és a környezetük, mindent megkapnak mert szép lányok, majd még 35 körül is a herceg/alfahím (hülye megfogalmazások) kellenek mert az jár, meg a luxus könnyű élet addig gyorsan eljön a 40+ kor és nem lesz sem jó kapcsolatuk sem gyermekük.
 • Családfő
  Mrlax, nem lehetsz, hisz én vagyok családfő. 🙂
 • Matetoth
  Anita&mindenki mas

  Azert a feminizmust ne keverjuk a harmadik hullamu feminizmussal, amire inkabb megfelelo nev a csinaljunkkitalaltproblemakat, addignincsegyenloségamígvanferfi, elnyomassalazegyenlosegellen, kamuadatokkalalatamasztottervanyero es hasonlok.

 • Otto

  Telkes Máriáról olvastam már korábban 🙂 De ott van pl Lise Meitner is, akinek a maghasadás felfedezését köszönhetjük. Vagy a már említett Benznek a felesége, Bertha Benz is rengeteget segített férjének az első “autó” megépítésében, ráadásul a világon először használta közlekedésre az új járművet. Az írásomnak nem az volt a lényege, hogy mindenki hülye, csak a fehér férfiak okosak, sajnálom, ha ez jött át. De nem is rosszabbak, mint a többi embercsoport, márpedig Garbo és a hozzá hasonló gondolkodásúak ezt sulykolják. Arra meg nyilván nincs keret egy max 900 karakter hosszú kommentben, hogy a történelmi okokat ehhez kibontsam és értékítéletet sem fogalmaztam meg, hogy jó-e ez vagy sem, így alakult a történelem. De azért Á, te sem cáfoltad meg, amit írtam, mert nem is nagyon tudnád, max annyival, hogy manapság “nem PC” ilyet írni.
 • Kiszamolo
  Máté, a feminizmus ugyanolyan mű szitokszó mint a migráns és a többi.

  Itt ez a cikk. Egy szó nincs benne semmiről, aminek halvány köze lenne a témához, pusztán van benne egy megjegyzés, amit minden normális ember felfog, hogy a nők gyakrabban áldozatai ennek, mint a férfiak.

  Mintha azt írtam volna, gyakrabban erőszakolnak meg nőket, mint férfiakat. Kevés ésszel rendelkező ember nem fogja fel, hogy ez egy egyszerű tény.

  Erre előjött az állat sok emberből és elkezdett feministát fröcsögni habzó szájjal és fel van háborodva, hogy lehet ilyet leírni és miért nem kap teret ő, hogy 25 hozzászólásban kifejthesse, mennyire utálja a nőket.

  S itt jön a feminista, mint a mindenre jó szitokszó, amivel úgy lehet leugatni az ellenfelet, hogy nem is kell megmagyarázni, miért nekem van igazam. Mert ő feminista és kész, azt meg tuggyuk mit jelent. Egy férfigyülőlő, homoszexuális, torz itélőképességű, nem normális, fanatikus, becsavarodott nőt. Ahogy a migráns is egy terrorista állat, aki csak azért jön, hogy elvegye az asszonyainkat és leigázza egész Európát.

 • Anita
  Miért keverném?

  Mármint csak ilyen életkorúak, ilyen korpárosításban gondolkodjanak a családalapításban? Hát még gyorsabban fogyna az ország népessége. Amúgy garancia nincs semmire 30 éves is meghalhat, balesetben és betegségben is. Nézz statisztikát mennyi” idős” nő szül. Láttam már fiatalt, akinek nem jött össze vagy csak hosszú kínlódás után, sőt több idősebbet is, ahol pedig védekezés mellett jött a baba. Ja és sokat, akik az ideális korban szültek, aztán nevelhetik egyedül a gyereket, mert a férj már tovább állt. Nemcsak a nők hozzáállását lehet kritizálni a gyerekvállalás kapcsán. Jó kapcsolat pedig bármelyik korban lehet, ahhoz nem feltétel a gyerek. Pl. anyósom a férje (apósom) elvesztése után már 70-hez közel, aki nagyon jó pótnagypapa is lett.

 • Á
  @Otto: nem akartam cáfolni, amit írtál, arra céloztam, hogy egy olyan csoporton kéred számon a tudományos eredményeket, akik egyébként ki voltak zárva az oktatásból és a tudományos életből.
 • Tibor
  Jo, valasszon jobb feleseget, persze, ez mukodik amig az ember abban az alomvilagban el hogy majd valogathat… Csak mikor elmult 25 eves ugy hogy nem volt meg baratnoje se, aztan jon egy lehetoseg, akkor kap utana, es eszebe sincs huzodozni, aztan lesz ahogy lesz.
  Nem mellesleg mindig a no valaszt…
 • Zabalint

  Na és? Nem kötelező házasodni. Vagy jobb bákivel, csak asszony legyen, azt hazudva, hogy jó vele, inkább mint egyedül maradni?
 • muslica
  Miklós, nagyon fontos ez a cikk, a kommentekből (is) lehet érzékelni, mennyire. Köszönet a bátorságodért.
 • Penge
  Olyan jó, hogy minden ilyen problémánál eljutunk a “szegény elnyomott nők” témakörig.

  Engem anyám(!) nyomott el évekig, ahogy apámat is (utóbbit mondjuk érthető okból, de ha szigorúan vesszük, neki is joga lett volna eladósodni, (ahogy sikerült is neki) majd utcára kerülni, ha maga a megtestesült anti-pénzügyi tudatosság).

  Csak persze a férfi az oldja meg, legyen férfi, akkor is, ha nem mehet egyetemre, ha dolgoztatják meg elszámoltatják a minimálbérrel. De nem is folytatom mert a végén még megint én leszek a troll, aki nyafog.

  Csak kijött belőlem, hogy bizony ilyen is van és nem egyedi eset. 0-ról pedig nehezebb így felépíteni magad, mint kiegyensúlyozott, normális családban felnőtt, normális nevelésben részesült bátor, ambíciózus, vállalkozói skillsettel.

  Úgyhogy akadjunk már le erről az ilyen csak nőkkel és sikeres gazdag sugar mommyk által kitartott adonisz álompasikkal történhet

 • Doc
  Feri78:
  Van egy javaslatom, ha esetleg komolyan tudni szeretnéd, hogy akkor most elnyomod-e pénzügyileg a párodat.
  Ültesd lea laptop elé, olvastasd el vele a cikket, meg esetleg a kommenteket is, aztán kérdezd meg hogy mit gondol.
  Ha velünk is jó fej akarsz lenni, akkor kérd meg hogy írjon egy kommentet – mert amúgy mi is kíváncsiak vagyunk… 🙂