Privátbanki díjszabás

Péter privátbanki ügyfél és bankot váltott, mivel sokallta a felszámított díjakat a régi bankjában. Az új bankban is nagyon magasak voltak a díjak, de mint kiderült, ezek csak irányárak, a tanácsadók akár 80%-os kedvezményt is adhatnak a díjakból. A régi bank, amikor meghallotta, hogy el akar menni, szintén radikális díjcsökkentést ajánlott fel.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a díjakból akár radikális csökkentést is kérhetsz, főleg, ha felveted, hogy otthagyod a bankot/brókercéget a magas költségek miatt.

Azonban vannak más szempontok is, amiket érdemes figyelembe venni.

Az első, hogy a privátbankárok és brókerek nem érted élnek, hanem belőled, ami hatalmas különbség. Ők a fizetésüket a neked felszámított jutalékokból kapják, ahogy a bank profitját is neked kell kitermelni a privátbankár költségein túl is.

A banki ügyfél-szegmentáció (tömeg (mass) ügyfél, prémium, privát, kiemelt privát ügyfél) célja nem az, hogy jobb kiszolgálást kapjanak az ügyfelek, hanem az, hogy tudja a bank, kin lehet sokkal többet keresni, mint az átlag.

A másik, hogy a nagy költségek rejtve vannak előtted. Nem a befektetési alap vásárlásának ezer forintos költsége a nagy költség, amit elengednek neked, mint kiemelt ügyfélnek, hanem a legtöbb ember számára nem is ismert éves alapkezelői díj, ami a tőkéd akár 2-3%-a is lehet minden egyes évben.

Nem véletlen, hogy nagyon kevés banki ügyfélnek ajánlják az ETF vásárlás lehetőségét, hiszen nem az a cél, hogy az ügyfél járjon jól, hanem az, hogy a bank. Ezért ETF helyett befektetési alapot fognak vásároltatni az ügyféllel, akár ötször-tízszer nagyobb éves költség mellett. Még egyszer: ami neked költség, az a banknak a haszna.

Gyakran pedig olyan termékeket adnak el neked, amiről ha tudnád mit veszel és annak milyen kockázatai vannak, biztos nem vennéd meg.

A bróker is hívogat, hogy látja, van be nem fektetett pénz a számládon, segít befektetni, te meg azt gondolod, milyen jó fej. Aztán megnézed a díjszabást, amit te magad online 0,3%-os költség mellett veszel meg, ha ugyanazt a bróker veszi meg neked, háromszor-négyszer annyit fizetsz vételi költséget.

Sok helyen fix havi díja is van a privátbanki státusznak. Sok ügyfelem úgy fizeti ezt a díjat már évek óta, hogy igazából semmi hasznát nem látja a státusznak, főleg, mert évek óta nem volt bent a bankfiókban, mindent online intéz. Ilyenkor meg szoktam kérdezni, miért is nem mondja le azonnal a privátbanki csomagot.

Természetesen lehet előnye is a privátbanki státusznak, kérdés, hogy te ezeket a lehetőségeket kihasználod-e.

Az egyik ilyen előny, amit Péter is említett a levelében, a lombard-hitel. Ez nincs minden banknál és a feltételek is változnak. De Péter 2% körül kap lombard-hitelt az állományára, (igaz, csak annak a harmadára a sok részvény miatt) amit azonnal be is fektet Állampapír Pluszba.

A lombardhitel jelentése

A másik ilyen lehet az egyedi árfolyamon való devizaváltás, ami néhány helyen csak kiemelt ügyfeleknek érhető el. (Bár sok bankban lehet a treasuryn keresztül is kérni közvetlenül.) Ha sokat váltasz pénzt, lehet, hogy megéri csak ezért a kiemelt státusz.

Sok banknál azzal adják el a privátbankárt, hogy sok értékpapír van, amihez csak a privátbankáron keresztül férsz hozzá. Amit nem tesznek hozzá, hogy mármint bankon belül. Mert egyébként átmehetnél egy brókercéghez és mindezt te is megvehetnéd, általában olcsóbban.

Összefoglalva, a privátbankári díjak (is) gyakran lealkudhatóak, lehet sok előnye egy privátbankári státusznak, azonban soha ne felejtsd el, hogy a privátbankárok nem érted, hanem belőled élnek.

Share

67 hozzászólás

 • gaborr
  Én is voltam privátbanki ügyfél, de rá kellett jönnöm, hogy kb ugyanazt a szolgáltatást kapom, csak drágán. Ráadásul ahogy kiszámoló is írja, minden pénzt ott kell tartnod, jelentős többlet költésggel egy diszkont brókerhez képest. Igen cserében kapsz lombard hitelt, amit állampapírba vagy bármi másba rakhatsz, amivel kb komenzálod a drágaságát, csak hát ennek így nem sok értelmét látom. (befektetési hitelt (tőkeáttét) is kapsz 2,5% körül, amiatt nem kell lombard hitel, és ugyanott vagy)

  Ráadásul a privátbankárok is úgy cserélődnek a nagyobb kereskedelmi bankoknál (váltanak állást körbe-körbe), mint az ingyenes pénzügyi tanácsadók az ovb-nél.

 • dioc
  Köszi, ez most tényleg nagyon hasznos cikk volt! Emlékszem, hogy 2008-ban az egyik K betűvel kezdődő nevű bank CSAK a privátbanki és vállalati ügyfeleinek ajánlotta a terméket, amivel utána hatalmasat buktak azok, akiket rá tudtak beszélni a vásárlásra:

  www(pont)portfolio.hu/bank/20091222/40-millios-birsagot-kapott-a-kh-megtevesztoen-tajekoztatott-126284#

  Arról van esetleg infód, hogy az igazán komolynak tartott privátbanki szolgáltatók (pl.: Bank Gutmann) jobb minőségű szolgáltatást nyújtanak-e az ügyfeleiknek, mint a belépési küszöböt jóval alacsonyabbra tevő tömegszolgáltatást nyújtó bankok?

 • Adamant
  Az egyik rokonom kiemelt privátbanki ügyfél a legnagyobb hazainál, és el szokta nekem küldeni a befektetési stratégiákat, modellportfóliókat amiket ajánlanak neki. Nem mondom, hogy különösen jók lennének, de korrektek a gazdasági összefoglalók és szerintem szoktak benne lenni nagyon jó ötletek. Ha nagyon gazdag lennék, és nem érnék rá gazdasági portálokat olvasni, követni az aktualitásokat, saját kútfőből agyalni, akkor egyáltalán nem rosszak azok a portfóliók, amiket ajánlanak (abban a néhány negyedévben, amit visszateszteltem utólag, több esetben is megvertek egy passzív boglehead kosarat, de ebből ugye nem lehet általánosítani).

  Az ajánlott termékek jelentős része (fele) ETF, vannak befalapok és néha egyedi részvények is, plusz állampapírok, de ezeket lekattinthatod magadnak is, nem kell külön fizetni a tanácsadódnak, az már durva lustaság lenne.

 • Adamant
  folyt.

  Egyébként sok egyéb szolgáltatás is járhat egy ilyen státusszal. Például olyan élet-, baleset- és utasbiztosítás, amit piaci alapon drága/nehéz lenne elérni, rokon szokott is viccelődni, hogy ha külföldön hal meg, még a holdról is visszahozzák a testét ingyen, olyan biztosítás van alapból a díjban. Plusz egy csomó apróság, mint a reptéri lounge, a kedvezményes partneri ajánlatok más cégeknél stb.

  Összességében én azt mondanám, hogy ha nem vagy idióta (van egy alap műveltséged a befektetések terén), és nem hagyod magad hasba akasztani olyan díjakkal, amiket kikerülhetsz, akkor ez egy elfoglalt vagyonos ember (pl. aki napi 10 órában a vállalkozását hajtja) számára jó megoldás lehet. Én személy szerint nem élnék vele, de van, akinek ez jó megoldás.

  Az utasbiztosítás meg a lounge a bankkártyához jár, semmi köze a privátbankársághoz. Neked is lehet arany meg platinakártyád bármikor, évi 10-15 ezer forintért, ezeket ahhoz adják.

 • MZ/X
  Azt hittem a Lombard hitelből való Állampapír vásárlást betiltották. Anno mi is gondolkodtunk rajta, hogy ház helyett legyen 20x tőkeáttéttel MÁP+, hozott volna valami havi 1 milliót tisztán…
 • Azt sem tudom
  Hölgyek, Urak!
  ETF-et, hol, kinél, merre, milyet erdemes venni?
  Köszönöm
 • usespanner
  Az Erste durván pofátlanul űzi ezt a játékot.
  Amikor kivettem néhány milliót tőlük decemberben (TBSZ), már kiestem a privátbanki kategóriából, és mire év elején újra befektettem, már jött is a tizenX ezer Ft bünti, hogy 2 hónapig nem teljesítettem a privátbanki követelményeket.

  Hasonló az ELMŰ gondolkodása is: előbb lekapcsoltatja az áramot, majd utána visszakapcsolási díjat számláz, noha az egész macera megelőzhető lett volna egy csoffadt sms-el, h tartozásod van.

  Nade ez a LOMBARDhitel kérdés nagyon érdekes. Ki ne akarna befektetési hitelhez jutni, mondjuk évi 2-3%-os kamattal (értékpapír fedezettel)? Aki tud ilyenről, ne tartsa magát vissza!

 • Lombard
  A lombardhitelből való állampapírvásárlást lehetetlen betiltani, mert az állampapírt pénzért veszed, a pénzen meg nem látszik, hogy miből van. Csak azt tiltották be, hogy állampapírt el lehessen fogadni lombardhitel fedezeteként. Ha részvényre, vagy más kövtényre kapsz lombardhitelt, természetesen azt veszel belőle, amit akarsz.
 • usespanner
  Azt sem tudom: Random Capitalnál nyithatsz, csak ne feledd az 5 költséged:

  – brókerdíjak (elhanyagolható a KBC-nél és a Random Capitalnál, ha legalább 6+ évre fektetsz be)
  – osztalékadó (ha nem magyar részvényt veszel, akkor kell fizetned, elhanyagolható összeg, kb évi 0,2%)
  – árfolyamnyereség adó (6+ évre fektetsz be TBSZ számlán, akkor konkrétan nulla forint)
  – átváltási költség (minél hosszabb időre fektetsz be, annál jelentéktelenebb összeg)
  – ETF (kibocsátói) díja, rejtett költség!!

  Mielőtt ETF-et veszel, ez utóbbiról tájékozódj. Ennek angol neve ‘TER’. Csak olyan ETF-et vegyél, aminek ismered a TER-jét. Ha fogalmad sincs, akkor inkább sima, mezei részvényt vegyél:)

  ETF témaköréből csináltam egy összefoglalást, mindent, amit tudni kell róla. Szívesen átdobom mail-en.
  Ha bármi kérdésed van írj az usespanner@gmail.com-ra 🙂

 • mage
  Milyen díjakból adhatnak 80%-os kedvezményt? A havi privatbanki díjból? Vagy akár az értékpapír vezetés százalékos díjából is? Kereskedési díjak? A befektetési alap díjaiból csak nem tudnak, mert annak minden az alapba fektetőre vonatkozni kell.
  Egyébként az értékpapír számla vezetés díja privátbanki ügyfeleknek olcsóbb egyes bankoknál, mint a meze ügyfeleknek. Egyik ismerősömnek ezért is nem éri meg lemondani, mert ugyan annyit fizetne és azért add pár extra szolgáltatást a privátbanking.
 • Joe
  MZX, nem fogadnak el állampapír fedezetet a lombard hitelhez, de amúgy nem tiltott. Részvényfedezettel lehetséges.
 • örök körök

  Szerintem állampapír állományra nem lehet már felvenni lombard hitelt (és visszaforgatni ugyanabba, akár több körben), más befektetésekre lehet.
  Ha tévednék, akkor szóljon már valaki, hol adnak ilyet és milyen költségek mellett, megyek is oda azonnal. 😀
 • akarki

  Megnezed az mnb.hu mely cegeknek van itthon broker jogosultsaguk. Vagy a bet.hu a tozsdetagokat.
 • Daniel
  Nem úgy van,hogy már lombard hitelre nem lehet állampapírt venni?
 • V
  mi ERSTE premium ugyfel vagyunk mert rankeroltettek anno, gondoltam mivel kulfoldon elunk igy meger havi 1200 forintot hogy vagy egy direkt telefonos kontaktunk akin keresztul egyszerubb ugyet intezni. Igy hagytam magam rabeszelni. Kozben kiderult hogy inkabb csak hatranyban vagyunk a sima ugyfelekhez kesobb, mert a fiokban ha nincs benn a premium bankar akkor nem tudnak fogadni!?!?!! Illetve fluktuacio miatt le is pattant a bankarunk igy volt kb 4 honap mig telefonon sem volt senki elerheto, csak az automataval beszelgettunk, soha meg nem tortent visszahivast igertek. Mar epp az MNB fele jelentettuk mikor ujra lett egy premium bankar kirendelve hozzank. Mar reg megszuntettem volna csak szemelyes jelenlet kell alairni a 80 oldalas paksametat ahogy nyitaskor is volt. Kozben mar tobb mint 3 eve megy nekik a havi 1200. Innentol soha tobbet ilyen csomag, egyik bankban sem
 • sifarr
  MZ/X
  “Azt hittem a Lombard hitelből való Állampapír vásárlást betiltották.”
  Úgy tiltották be, hogy a lombardhitel biztosítéka nem lehet államkötvény, de az ügyfél más befektetése lehet. Abból pegig már vehet MÁP+-t.
 • Zscc
  Én is örülnék egy ETF-vásárlási gyorstalpalónak 🙂
 • KF
  Sziasztok!
  Lustaságból én itt próbálkozok: OTP EUR értékpapírszámla.
  Smartbroker 2500 HUF/hó (sajnos szükséges feltétel)
  Innen/így elérem a Xetrát és accumulating ETF-eket veszek, kb 10 félét.
  Működőképes?
 • Zsozsek
  , melyik szolgálatónál van 2,5%-ért befhitel?
  köszi a választ!
 • tumpara
  KF: akkor lustaságból fizetsz évi 30.000 Ft-ot (5 évre 150 ezret). Elég durva.
 • usespanner
  Hű kaptam 9 e-mailt. Igyekszem holnapig válaszolni:)
  Az ETF úgy látszik egy örökzöld téma.

  Az OTP Bróker picit drágább, bár nem jelentős, meg hát OTP-s számla kell hozzá. Teljesen jó az is.

 • Husky
  “Csak olyan ETF-et vegyél, aminek ismered a TER-jét. Ha fogalmad sincs, akkor inkább sima, mezei részvényt vegyél:)”

  Bocsánat, de ha ilyenek vannak az összefoglalóban, akkor szerintem még dolgozz vele. 🙂

  Ha nem ismered a TER-t, akkor nézd meg a dokumentációban, ott lesz feketén fehéren. Aki erre nem képes, az nagyon rosszul fog járni a saját maga által összeállított részvényportfólióval.

 • Nevetséges
  Korábban volt szabadon nagyobb összeg a számlán, ránéztem az ilyen privátbankári ajánlatokra. ERSTE és más bankoknál is.
  Mind arra megy rá, hogy vigyél be hozzánk 40-60-100 millát aztán jó lesz.
  Hát kb. sírva menekültem, becsapás az egész.
  A díjszabás célja hogy belekényszerítsenek olyan termékekbe, aminek semmi haszna.
  Még én legózzam össze a termékelemeket hogy kedvezményt kapjak a orbitális havidíjból??? Ezeknek elmentek otthonról.
  Kedvezményes devizaváltás?
  Hát csak a nagyon hülyéknek.
  Revolut, Randomcapital, Interactive Brokers, Tastyworks, ezek a barátaid,
  A bankok csak a nem létező prémium életérzést akarják eladni neked. Gazdagnak lenni jó! Költsd el nálunk a sok pénzed! Siker, csillogás!
  “Mastercard Airport Lounge” meg egyéb bullshit baromságok…
 • gaborr
  (kicsit pontosítva) degironál pl. bubor+2.5% azaz 3.1% jelenleg. huf alapon.
  IB, USD alapon 10kUSD 1.56%:
  interactivebrokers.hu/en/index.php?f=48178
 • Csaba
  Kedves Miklós,

  Igyekszem frekventáltan írni. A kiszámoló akadémia 4. előadás 4. részét fel tudná tölteni? Pont hiányzik és nagyon érdekelne, köszönöm az eddigi munkáját!

  Üdv:
  Csaba

 • Főherceg
  Ha hosszú távú befektetést akarsz, akkor magyar bróker és TBSZ. Random és KBC szerintem a legjobbak idehaza, Erstét és Cibet sokan szidják.
 • Pampalini
  Rafinál vagyok. Az elmúlt években 2x veselkedtem neki, hogy kibogarásszam a díjtáblázatból, mennyivel járok jobban, ha privátbanki ügyfél leszek. Mindkét alkalommal az jött ki, hogy rosszabbul járnék, vagy sok sakkozással kb ugyanúgy. Beláttam, hogy ez nem nekem jó, hanem a banknak.
  Örülök, hogy nem vagyok egyedül.
 • Viktor1917
  Én azt tapasztalom, hogy nagyon mást értenek privát banki szolgáltatás alatt az egyes bankoknál. OTP-nél tök jól működik, 8 éve ugyanaz a kapcsolattartóm, ha nincs bent felveszi az egyik kollégája rögtön, ha be kell mennem aznapra kapok időpontot, ingyenesek a devizaszámlák és jó árfolyamon váltanak, 1 éves állampapírt teljes értéken azonnal váltják így van 2% hozamom rövid lekötésre is. + jár hozzá egy olyan hitelkárya, aminek a visszatérítéséből kijön a teljes éves költsége a privátbanki számlának, be tudom vinni a családot a jobbik lounge-ba ferihegyen vele ingyen meg külföldön is van évi egy ingyenes használat és az utasbiztosítás is szuper mellé. CIB-ben ezzel ellentétben rosszabb mintha sima ügyfél lennék, volt hogy bementem ügyet intézni az üres fiókba és közölték, hogy 1 hét múlva jöjjek vissza mert csak a kapcsolattartóm szolgálhat ki, ő meg akkor ér csak rá…
 • őszi éjjel
  Margin loan amit keresel, a legtöbb brókernél margin számlán igényelhető. Meglepően nagy a szórás a kamatban, sokszor a tőkeállománnyal arányosan változik. IB-nál tavasszal 1,07% (nem elírás) tudtam hozzájutni.
 • Péter
  Erste bankban lehet <2%-ra lombard hitelt kapni, ha van egy jól feltöltött privátbanki számlád.
 • Nevetséges
  : ” jár hozzá egy olyan hitelkárya, aminek a visszatérítéséből kijön a teljes éves költsége a privátbanki számlának”
  Ezt mondtam én is 🙂
  Az ERSTE-nél is ha sokat görcsölsz, akkor talán nullára ki lehet hozni.
  Mit kapok ezért?
  Szerintem semmit.
  Többet ért a pénzpiachoz a “privátbankár” mint én?
  Kétlem.
  Kiszolgálnak a fiókban?
  Be nem megyek max évente egyszer, akkor minek?
  A devizaváltás jó áron szerintem relatív. Kétlem hogy annyira közelébe mennek a középárfolyamnak mint a revolut (0,2% körül)
 • abszurd
  “De Péter 2% körül kap lombard-hitelt az állományára, … amit azonnal be is fektet Állampapír Pluszba.”

  Amire a kamatot pedig az adofizetok kenytelenek kifizetni. Eljen a kivaltsagosak kommunizmusa!

 • Belavoltam
  Par hete Erste max-ot akart ram tukmalni egy hangja alapjan eleg fiatal kiscsaj. Alig jutottam szohoz, ugy hadarta nagy vidaman a betanult rizsat, amiben az is benne volt, hogy valamelyik potencialis ugyfeluk elfelejtett az oldal aljara gorgetni, azert nem vette eszre, hogy ez az ev biznisze. De o segitett neki, hogy lassa az osszes visszateritest, es az illeto azota is mekkora boldog. Elmondtam neki, hogy nekem kb. havi 2000 Ft jonne ossze, ha minden szamomra relevans dolgot kihasznalok. Ez tenyleg akkora biznisz, de ennyi penzert meg a cipom sem veszem fel.
 • usespanner
  Miklós!
  Kéne megint írni ETF -ről cikket.
  Nekem 16-an írtak az e-mail címemre az elmúlt 2 napban, mert itt megosztottam.
  Pedig a téma nem is az ETF volt.

  Igazából érthető, ha unod a covid vagy az ETF témát moderálni, de biztos bevállalná vm gyakornok :))
  az ingatlanos cikkjeid tökjók voltak.

  Van, amiről direkt nem írok, mert tanácsadáson mondom el. Az egyik ilyen az ETF. Nem azért nem írok róla, mert nem tudnék. 🙂

 • OTPsdolgozó
  Egy kis történelem:
  OTP 90-es évek eleje, amikor a privátbanki üzletág elindult. Az addigi működés szerint a pénzes ügyfelek saját bankára közvetlenül a fiókvezető volt. Ha valamelyik pénzes ügyfélnek gondja-baja volt, akkor a fiókvezetőt kereste meg, aki mindent elintézett, elintéztetett amit csak lehetett. Ezen kívánt változtatni a bankvezetés akkori újonca : Dr. S. Zoltán. Áthozatott egy komplett csapatot a konkurenciától. Kimagasló fizetést és juttatásokat adott nekik.
  Az volt a “koncepció”, hogy minden kiemelt otp fiókba letelepít egy privát bankárt, akik “tehermentesítik” a fiókvezetőt. A lényeg természetesen egész más volt, mint a marketingduma: a jutalékok láthatóvá tétele és központosított kimutatása. (Más szavakkal a fiókvezetőktől történő elvonása)
  Nekünk kellett végigjárni a megyei fiókokat és meggyőzni a fiókvezetőket arról, hogy ez milyen nagyszerű lesz nekik. . . .
 • OTPsdolgozó
  . . . A fiókvezetők természetesen átláttak a szitán és kifejezték nemtetszésüket, de nem volt mit tenni. Elindult a privát bankosodás.
 • MZ/X
  A bankok milyen marginnal adnak hitelt egy nagyon konzervatív részvény portfólió esetén? IB-nél ha portfolió margin-os számlád van (min 100 ezer dolláros equity kell hozzá), akkor simán adnak 20x-szeres tőkeáttéttel hitelt 1% körüli USD kamatra. Ami nevetségesen jó ajánlat, kizártnak tartom, hogy egy magyar bank ennél jobbat adhatna.
 • MZ/X
  Ja és amerikaiknak engedélyezik, hogy ezt a loan-t felvegyék kp-ban IB-s hitelkártyával. A kamat továbbra is 1% körül lesz. Ezt már simán be is lehetne nyomni MÁP+-ba. Az árfolyamkockázatot meg le lehet fedezni egy határidős opcióval.

  Azt hiszem megtaláltam az ingyen pénz cheat kódot. Van valakinek amerikai ismerőse IB-s hitelkártyával? 😀

 • nyman
  A privátbanki szintet nem érem el, de a kiemelt ügyfélét két helyen igen. A CIB-nél beraktak, a Granitnál meg kértem a VIP-et. Az Erste is át akart emelni 1x, de megnézve a kondiciókat, meg hogy milyen plusz kínál, gyorsan le is mondtam. Az elvárt limit bármikor emelkedhet, ha meg nem teljesítem, jönnek az irreálisan magas díjak.

  Az ügyfél és a kiemelt ügyfél között gyakorlatilag alig van különbség. Kihasználni nem használok ki semmit. Van ahol van plusz fél százalék pl. lekötött betétre, de az állampapír még így is jobb. Értékpapír számlán néhány díj kiesik, de máshol így is kedvezőbb. Van soron kívüli ügyintézés, meg kapcsolattartó, de fiókba nagyon ritkán járok, a kiemelt kapcsolattartómat sem hívtam fel egyszer sem. Hátránya viszont volt mindkettőnél (nincs több karakter)

  Az Erstenel az elmúlt pár évben 1x mentem be, adategyeztés miatt. A következő majd a számla megszüntetés lesz.

 • 2008, hello old friend
  Michael Burry szerint az ETF az új CDO.
 • V
  azt elfelejtetted megemliteni hogy jo esellyel Peter atlagon felul keres ezert atlagtol tobbet is adozik, az allamadossag pedig arra kell hogy tudja fedezni a stadion epites koltsegeit. Szerintem ne Petert hibaztassuk ha kihasznalja a lehetoseget
 • Szaky
  Van valakinek rálátása hogy külföldön, pl: Ausztriában, ez a Privát Bankosdi hogy működik, ott adnak-e valós kedvezményt?
  (Ha egyáltalán létezik ott ilyen)
 • Alfa
  : justetf.com/uk/find-etf.html
  Amúgy gyorstalpaló szempontból a Google a barátod.
  Nem bárki ellen irányul, de szerintem egy gyorstalpaló életveszélyes.
  Be akarsz fektetni, 1-5-10-50 milliót. A világ meg bonyolult.
  Komolyan elhiszed hogy a bölcsek köve ingyen elérhető FAQ formájában?
  Nyugodtan fogsz aludni, miután egy aztsetudod kicsoda megmondta mit csinálj?
  Erre felteszed a millióidat?
  Én hetekig olvasgattam utána, fizetős videótanfolyamot néztem végig (nem küldöm át melyiket, ott a google, nem reklámozok senkit).
  Oké, egy gyorstalpalóban benne lehetne, hogy mely brókereknél érdemes bel- és külföldön ETF-el kereskedni, meg ilyenek. De a hol érdemes számlát vezetni témában is van egy csomó cikk és blogbejegyzés.
  Ami még fontos lehet az a pénz olcsó mozgatása, devizaváltás. Ott meg Revolut és zen.com a barátod.
 • lounge
  “Az utasbiztosítás meg a lounge a bankkártyához jár, semmi köze a privátbankársághoz. Neked is lehet arany meg platinakártyád bármikor, évi 10-15 ezer forintért, ezeket ahhoz adják.”

  nem feltétlenül. Az ERSTE-nél pl. csak az kaphat platinum kártyát, akinek minimum World számlacsomagja van (az a prémium és a privátbanki között van). Ehhez 35 milliódnak kell bent lennie. Hiába fizetnéd ki a 25.000 Ft éves kártyadíjat, elhajtanak. A Gold kártyát utánad hajítják, de azzal már nem ingyenes a leggyengébb lounge sem. A platinával az korlátlan Ferihegyen és Bécsben, és van évi 10 plusz belépésed, amit az egész világban használhatsz. Aki sokat utazik, annak ez simán megérne 25.000 Ft-ot, de ha nem vagy nagyon kiemelt (ha nem is privátbanki) ügyfél, akkor nincs rá lehetőséged.

  Akkor átmegyek a Gránit Bankba és ott veszek évi 15 ezerért Platinnum kártyát, az Erste meg kenje a hajára a sajátját.

 • FIRE-86
  Nagyon aktuális a cikk, mert pont hétfőre jelentkeztem be a bankomhoz, hogy megnézzem, mik a privátbanki lét előnyei.

  Előle bocsátottam, hogy 1) elsősorban indexkövető-, vagy egész piacokat lefedő ETF-eket akarok vásárolni (aktívan kezelt alapok nem érdekelnek) és hogy jelenleg a Randomnál vagyok, valamint, hogy 2) ETF-ek mellett MÁP+ tervezek tartani (és jelenleg az államkincstárnál vezetem a számlám). Mindkettőre az volt a válasza, hogy igen, ezeknél ők mindkét esetben drágábbak.
  De azért átbeszéljük, hogy mi mást tudnak nyújtani, ami számomra hasznos lehet. Hátha meglepnek valamivel 🙂

 • Péter
  Miklós, tudsz olyan brókercéget ajánlani, ahol nyugodt szívvel ott lehet hagyni egy 300m+ vagyont?
  Értem én hogy vannak kicsi olcsó cégek, de rájuk lehet bízni egy teljes nyugdíjmegtakarítást?
  IB-t emlegetik sokan, de ugye ott meg TBSZ számlát nem lehet nyitni…
 • Viktor1917
  Két vásárlásból van meg a visszatérítés, szóval nem nagy macera, cserébe gyakorlatilag ingyen bankolok a leírt extrákkal. Nem kell tőle hanyattesni, de szerintem egy átlagos bankszámlánál jobb, bemenni nem gyakran szoktam de sokszor van, hogy egyszerűbb valamit telefonon megkérdezni mint utánajárni, eddig mindig korrekt tájékoztatást kaptam és rögtön felveszik. Revolut-hoz át is kell utalni a pénzt tudtommal, az +3 ezrelék vagy több, így azért elég közel van a kettő váltásban, általában 1-0,8% között van középárfolyamhoz képest, a Revolut meg ezek szerint 0,5%. Ráadásul deviza árfolyamon adják a valutát is, ha készpénzben szeretnék pl. eurót azt Revoluttal nem tudom hogyan lehet legolcsóbban megoldani, ha megírod érdekel.
 • teve
  Hát Covid óta a Platinum kártyámnak nem sok hasznát láttam, de amíg “ingyen” van… (Nincs ingyen, megfizetem pl. az állománydíjjal meg az egyéb magasabb tranzakciódíjjal, ha aktívan használnám az értékpapírszámlát)
  Annyi pénzt tartok banknál, hogy ingyenes/olcsó maradjon a mindennapi bankolás, de egyre kevésbé érdekes ez is és a különféle állománydíj meg egyéb dolgok miatt ha nem lennék lusta, megszüntetném az összes banknál levő befektetésemet, de lusta vagyok – no meg azért nem árt mégse némi szolgáltató-diverzifikáció, partner-kockázat ugye, de ez inkább csak racionalizálás, miért vagyok lusta.

  Aki margint akar használni, az meg használjon margin brókerszámlát, ahogy valaki írta feljebb, ne bohóckodjon ilyen lombardhitelekkel. Mondjuk az IB-nél nem tudsz MÁP+-t meg PMÁP-ot meg ilyesmit venni sajna, na azokat pl. lehet banknál tartani azt nem kell piszkálni, nincs txn-díj.

 • Nevetséges
  : Na:
  – ” ingyen bankolok a leírt extrákkal.”
  Van pár más ingyen bankszámla, ahol nem kell lehetetlen feltételek együttállását negyedévente teljesíteni, meg 35-50-100 milliót nagyon szar kondíciókkal el/befektetni.
  – ” Revolut-hoz át is kell utalni a pénzt tudtommal, az +3 ezrelék vagy több, így azért elég közel van a kettő váltásban, általában 1-0,8% között van középárfolyamhoz képest, a Revolut meg ezek szerint 0,5%. ”
  Téves. Revolut-ra vagy Zen.com-ra feltöltöd bankkártyás vásárlással INGYEN, ott átváltod (aktuális középárfolyam + kb. 0,01 % (NEM 1 %!!!) felárral. Áprilisban váltottam pont két millát dollárra, kb. 500 Ft-ba fájt a középárfolyam felett. OTP mennyi lenne?
  EUR Pénzfelvét: Bár ott a (Revolut) kártya, ma már nem nagyon kell cash, de nézd meg a Revolut, a Curve meg a Zen csomagjait. Elég sok fee-free ATM összelegózható.
 • András György
  Hasznos cikk. Jól ki van ez találva, mégiscsak presztízs kiemelt ügyfélnek lenni egy pénzintézetnél. Ohh és az a saját privátbankár (akire gondolom jut 50-100 ügyfél), nagyszerűen ért a papírmunkához. Aztán mire rájön az ember, hogy csak a lehúzásról szól az egész, már ott is hagyott náluk egy szemmel látható mértékű jutalékot.
  Nekem 5-7 évig volt párhuzamosan privátbanki számlám az egyik hazai banknál és egy mezei az Interactive Brokers-nél. Ebben az időszakban egyetlen esetre sem emlékszem, amikor kényelmesebb vagy olcsóbb lett volna privátbankban intézni egy tranzakciót mint az IB-nél. Mindenért telefonálni kellett, soha nem szóltak, ha teljesült a tranzakció, egy rémálom volt az egész az IB-hez viszonyítva. Karácsonykor viszont küldtek ajándékot…
  Amennyire tudom, külföldön sem jobb a helyzet. Akkor sem nyitnék már privátbanki számlát, ha fizetnének érte.