Tovább csökkentek a hitelkamatok

Gábor, a blog hitel-ügyintézője izgatottan telefonált, hogy képzeljem, még lejjebb mentek a lakáshitel-kamatok, most már elérhető 10 évig fix lakáshitel 3,49%-os kamat mellett, a hároméves kamatperiódusú hitel pedig 2,89%-os kamat mellett is igényelhető.

Mondtam neki, hogy írjon róla cikket, amit meg is tett. Én is akarok majd róla írni, ilyen kamatok mellett már érdemes megnézni, mi történik, ha hitelből veszel kiadási célú ingatlant, esetleg még lakástakarékkal is kombinálod, majd esnek a lakásárak, vagy a bérleti díjak. Mennyivel kell esni az áraknak, hogy biztos rosszul járjál. Izgalmasnak ígérkezik a téma. De addig is, amíg lesz időm megírni ezt a cikket, következzen az övé.

(Ha kérdésed van hitellel kapcsolatban, inkább írj neki, vagy hívd a fenti linken található telefonszámon, a hozzászólásokban kicsi eséllyel fog válaszolni.)

Körkép a Minősített Fogyaszóbarát lakáshitelek piacán

2017 júniusában jelent meg az első Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, októberre néhány pénzintézetet leszámítva mindegyik bank kihozta a maga, az MNB pályázati feltételeinek megfelelő hiteltermékeit. Van, aki láthatóan csak azért, hogy elmondhassa azt, hogy neki is van ilyen (csak egy kamatperiódus, nem versenyképes árazás), de nem ez a jellemző.

Az első néhány termék megjelenése után úgy tűnt, hogy a tendencia az lesz, hogy az egyes hitelajánlatok közti kamatkülönbségek csökkennek illetve, hogy a magas jövedelemű és/vagy sok önerővel rendelkező és a alacsonyabb bevétellel rendelkező háztartások által elérhető kondíciók közti különbség is csökken, vagy akár teljesen meg is szűnik.

Az utóbbi megállapítás továbbra is megállja a helyét. Például az öt éves kamatperiódust választó ügyfelek számára elérhető legjobb ajánlatok között alig van különbség akkor, ha 150.000 Ft, vagy ha 400.000 Ft havi bankszámlára érkező jóváírást vállal az ügyfél. Tíz éves kamatperiódus esetén pedig ez a pici különbség is eltűnik.

Az árazás tekintetében azóta nagyon elnyúlt a mezőny. Annak ellenére történt ez így, hogy ezeknél a hiteleknél a kamatok egyértelműen maximalizálva lettek. Ennek meglátásom szerint a következők az okai:

Vannak pénzintézetek akik – reálisan – úgy látják, hogy lakáshitelt kereső ügyfelek többsége nem a hitel összköltsége alapján választ finanszírozót, különösen egy ellenőrzötten fogyasztóbarát hitel esetén, hanem egyéb – itt és most nem tárgyalt – szempontok alapján. Így ők azon felül, hogy a szabályozás kamat maximumra vonatkozó elvárásait betartják, nem akarnak a saját profitjuk rovására felesleges árversenybe bonyolódni.

A mezőny elején azonban nagy a tülekedés. Többen a fogyasztóbarát hitelek révén remélik a piaci részesedésük növelését. Több pénzintézet, ahol eddig nem is volt 3, 5 vagy éppen 10 vagy 15 éves kamatperiódusú hitel, a fogyasztóbarát minősítés apropóján új termékeket fejlesztett.

Sűrűbb lett a mezőny. Mivel ezeknél a hiteleknél az előtörlesztés költségeiben és a hitel egyszeri költségeiben nehéz a többi versenyzőnél jelentősen jobb ajánlatot tenni, a hitel kamata az egyetlen, amiben egymásra licitálhatnak. És a licit el is indult. Több új minősített termék eleve top 3-as árazással indult. Akiknek pedig már hosszú hónapok óta van fogyasztóbarát hitelük, a hónapfordulókat rendszeresen kamatcsökkentésre használták fel.

A 3, 5 évig fix kamatú hitelek – ellentétben a 3, 6 és 12 havi kamatperiódusúakkal – nincsenek referenciakamathoz rögzítve. (Ami nem azt jelenti, hogy a fixált időszak után szabadon újraárazhatóak. Erről majd egyszer máskor.) Ellenben a bankok forrásköltségeit itt is – a hosszú lejáratú állampapírok hozamán keresztül – definiálni lehet.

A forrásköltség csökkenését azonban nem kell a pénzintézeteknek hónapról hónapra kamatcsökkentéssel révén lekövetniük (csak a maximális kamat csökken hónapról-hónapra.) Vannak olyan bankok, ahol ha a báziskamat csökken, akkor azt hónapról-hónapra leköveti a kínált lakáshitelek kamata is. Van ahol nem. Mivel szeptemberben jelentősen csökkent az Államadósság Kezelő Központ által publikált referenciahozam, voltak pénzintézetek, ahol októberben jelentősen csökkent a lakáshitelek kamata, volt ahol nem változott szeptemberhez képest. Ez hosszútávon is jelentős változásokat jelenthet hónapról-hónapra …

A jelentős kamatcsökkenés a Kiszámoló blogon gyakran tárgyalt olyan témák újragondolását is indokolttá teheti, mint: – Érdemes-e (részben) hitelből lakást vásárolni és bérbeadni? Mi az ideális hitel – lakástakarékpénztár kombináció? Az utóbbi témában jelen sorok írója is tervez egy (vagy több) írást …
TOP „fogyibarát” kamatok:
3 éves kamatperiódus: 2,89%
5 éves kamatperiódus: 3,41%
10 évig fix (= a futamidő is csak 10 év lehet): 3,49%
10 éves kamatperiódus (=a futamidő lehet hosszabb 10 évnél): 4,46%
15 évig fix (= a futamidő is csak 15 év lehet): 4,92%

Solymosi Gábor hitel-szakértő, olcsohitelek.com

Share

118 hozzászólás

 • Garbo
  Egy kis reklám: forduljatok bátran Gáborhoz, alapos, korrekt, hozzáértő. Nekünk nagyban segítségünkre volt, amikor annak idején hitelt vettünk föl.
 • Grabovszky
  A legjobbkor, mert épp ez a gondolat foglalkoztat (kamatszint, hitelből kiadásra, LTP), és várom a saját cikkedet is 🙂
 • András
  Nekünk Gábor intézte a lakáshitelünket,és kizárólag jót tudok mondani róla, rengeteg időt és pénzt spórolt meg nekünk. Gondolkodás nélkül újra őt választanám.

  Ha valaki, akkor ő tényleg profi 🙂

 • Jánosss
  Most már kezdek meghasonulni saját magammal.
  Tényleg az a hülye, aki nem vesz lakást?
  Hibás döntés volt állampapírba gyűjteni és abban tartani a pénzem?

  Vagy ez is olyan, mint a tőzsdén, hogy ki kell ülni amíg ismét pozícióba kerülök?

  Vehettem volna 3-4 éve potom pénzekért. Most meg még tovább zúzzák az árakat felfelé.

 • jami
  Nyáron még sokan azt mondták, hogy a “fogyasztóbarát” plecsni nem nagyon mozgatja majd meg a nagyokat, aztán mostanra mégis úgy látszik, hogy van hatása – mivel nagyon nem mindegy a kamat.

  Én most épp azon tipródom, hogy kb. fullra berendezett, kimaxolt lakás vagy kisebb hitel legyen. 5 évig nincs előtörlesztés, addig fut majd 2 lakáskassza, plusz megtakarítunk, hogy akkor jelentősen csökkentsük a hitelt. No most havi szinten pár ezer ft különbség van magasabb hitel törlesztőjében, többet tudunk félre tenni, ha a házra már nem kell költeni (ráadásul az árak dinamikusabban nőnek, még a kamatos kamatnál is). Épp plusz munkákkal keresnek, életbizti van, szóval a realitás az, hogy 5 év múlva lesz egy kisebb hitelünk és addig is egy kényelmes házban élünk, mesterrel nemigen találkozva.

 • Kiszamolo
  Jánosss, azért a fák nem nőnek az égig, az elmúlt negyedévben már csökkentek az árak 1,5%-kal.

  Plusz a lakáskiadás azért fejfájás is és kockázat.

 • random okos
  Annak, aki az alapján dönt egy 15 éves beruházásról, hogy a kamat 3,5 vagy 4,5%, úgy is mindegy. Az eszköz ára/értéke jóval fontosabb.
  Most nem megbántva senkit, de amikor egy netes blogon péntek 13-án reggel 9-kor egy Grabovszky is hitelből akar kiadásra lakást venni, az azért már tényleg 3 piros felkiáltójel arra, hogy csúcsközelben vagyunk. A 10-12%-os bérnövekedés pedig hazugság, nem növekedik, csak fehéredik.

  Másrészt, a cikkben leírtakban is kételkedem, a jegybanki statisztikák alapján az átlag 10 éves fix hitelkamat évek óta 5,8% körül van.

 • PöLö
  Garbo +1

  Nekünk is ő intézte, kifogástalanul. Most lehet, hogy futunk egy újabb kört, ha tényleg ennyivel kedvezőbb a helyzet.

 • jami
  Jánosss, attól függ, mire kellett volna a lakás és mennyi időd van. Ha befektetés és nincs kapacitásod a bérlőkkel vacakolni, akkor jól döntöttél. Ha baromira ráérsz, akkor meg rosszul.

  Mi anno drágán vettünk lakást, de hamar visszafizettük a hitelt és megint elszálltak az árak – összességében nagyon jól jártunk. Ha 5 éve akartuk volna eladni, akkor sem rosszul.
  Ingatlant hosszú távra érdemes venni, már csak a költségek miatt is (ügyvéd, illeték, felújítás).

 • Kiszamolo
  random, erről is fog szólni a következő cikk. Amikor már a háziasszony is részvényt vesz, akkor kell eladni.

  Eddig is volt 4,5%-os 10 évig fix hitel már régóta, úgyhogy nem sokat változott.

 • Iron
  Mi a garancia amúgy arra, hogy a fix kamatok tényleg fixek maradnak a kamatperiódus végéig? Feltételezem vannak kibúvók a bankok részéről, hogy ha nagyon elszállnának a kamatok, vagy vmi nagy változás állna be. Tudja valaki?
 • apspot
  Vajon mi a jobb / mi lett volna jobb megoldás:
  1. 2008-2009 környékén házat venni, ekkor ugye az ingatlanárak jóval alacsonyabbak voltak, de a hitelkamatok jóval magasabbak
  2. Mostanában venni házat amikor az ingatlanok nagyon drágák, viszont a hitelkamatok jóval alacsonyabbak
  3. Kivárni egy köztes állapotot (hátha lesz), amikor az ingatlanárak már csökkentek, de a hitelkamatok még nem emelkedtek meg jelentősen
  4. Tökmindegy 🙂
 • jami
  aspot
  5. hitel nélkül venni lakást, a kp miatt alkudva az árból – szerintem ez a legjobb 😉
 • gaborr
  okos: eddig is fehér volt a fizetésem és idén kaptam 20%-os emelést. nem 200ezres/minimálbéres kategóriában, IT szektor, multi. Januárban kapom a következő 20%-ot. szóval ne hidd, hogy kamu a fizetések elszállása.
 • Iron
  @Kiszamolo: tényleg, pedig ezt még olvastam is. *facepalm* Köszi.
 • exbankar
  Ha már a Mari néni is befektetési céllal vesz lakást, főleg hitelből, az már a csúcsot szokta bejelezni.
  Mivel az EU pénzeső még folytatódik és a reálbérek is gyorsan nőnek, valamint az MNB feltett célja addig tartja mélyen a kamatokat amíg csak bírja a forint begyengülése árán is (az meg ugye pláne jó feltőkésíteni közpénzből a Matolcsy házi alapokat…), nem várható, hogy az elkövetkezendő pár évben beessenek az árak, várhatón ez a 20-as években fog megtörténni.
  Addig meg mehetnek még feljebb, ha megnézzük pl. a környékbeli fővárosok átlagárait és átlagfizetéseit, még van simán 20-30% tér felfele.
  És ha 2020 után visszaesik 10-20%-ot az ár, még akkor ott vagy ahol vetted és volt 6-7% nettó hozamod.
  Persze nem a vételárat kell csak számolni és nem 12 havi kiadással, hanem konzervatívan.
 • Körtefa

  Ott az a kérdés, hogy mennyi volt a kiinduló bér. ha mondjuk bruttó egymillió, akkor a 2x 20%-os emelés szép.
 • jami
  Itt pici visszaesés most van az árakban – de csak az újban. Kezd kétfelé válni: prémium (tényleg, nemcsak az ingatlanügynök fejében) kategória (baromi drága) – épp mér megfelel minden szabálynak. Ez utóbbinál most vannak az árak a 2016 vége – 2017 elejinél. A használt viszont egyre csak pörög, ezt, gondolom, az alacsony kamat viszi.
 • realestate
  Persze, itt az ideje hogy a sok amatőr beszálljon a buliba! 🙂 Gyertek csak, gyertek… toljatok a rakétán egyet ti is. Még semmi sem késő, aki kimarad lemarad! 😛

  Remélem van humorotok…

 • Béla
  @Jánosss:
  Itt 15-20-25 eves idotartamokra kotelezodsz el es x evente konyhacsere, furdoszoba felijitas, szobafestes, tetofelujitas, kazancsere raadasnak az arak finoman sem nevezhetoek olcsonak.

  Jo sokat erdemes ezen gondolkodni, jo sok szamolgatassal es elmelkedessel az embernek a jovojerol, a karrierjerol, a terveirol. Aztan eldontheti, hogy belevag vagy sem.

  En pl. szeretek surun koltozni, szoval szamomra nem opcio.

 • Tibor
  Gabort en is tudom ajanlani, most kuzd epp a mi ugyunkkel, ami korantsem egyszeru 🙂 francia szamlakivonatok, kulfoldi hazastars (harmadik orszag, hogy meg veletlenul se lehessen magyarorszagi bejelentett lakcime), csaladonbeluli tranzakcio, a haz felere… stb.. 🙂
 • Barnabás.Jog
  Gáborral mi is meg voltunk elégedve, már sok embernek ajánlottam aki hitelkiváltásban vagy vásárlásban gondolkodott. Fontos volt, hogy őszintén beszélt a választott bankról (elmondta, hogy szar az ügyfélkezelés (is), erre számítsunk – ez be is igazolódott; de akkor is százezrekkel olcsóbb így a végén), nem csak a pénzügyi részét tárta fel.
 • Kiszamolo
  Ő is meg van elégedve veletek, alig várja, hogy cikket írhasson négy-öt havonta, azt mondja, innen jönnek a legjobb ügyfelei. 🙂

  Hogy idézzem: “Nagyon tudatosak, határozott elképzeléseik vannak, de van önerejük meg megfelelő fizetésük is.”

 • Peti
  A válság kicsúcsosodásakor 6,2 millióért adtuk el a nejem 3 szobás panellakását. Most kb. a dupláját fizetnék érte.
  Akkoriban kevesebb, mint 10 millióból építtettünk típusházat, most ugyanaz 14,2 millió lenne.
  A bank anno igen jó kamatokat fizetett a köztes időszakra: ha jól emlékszem, olyan 11,5% körüli volt a Budapest bank indexált prémium betétje. Most a béka feneke alatt vannak a kamatok.
  Annak idején 4 millió hitelt vettünk fel, és a Funda AÁK-t válaszottuk. A lejáratig összesen 6,35 mFt-ot fizetünk majd vissza. Most jóval kedvezőbbek a feltételek.

  Mindent összevetve, és a mérlegre állítva: ma jobban járnánk, hiszen eleve kevesebb hitelt kellene igényelni, és alacsonyabb lenne a THM is. Viszont az meg megfizethetetlen, hogy jóval hamarabb sikerült megszabadulni a “panel életmódtól”. Szóval van előnye és hátránya is.
  Befektetési célból viszont nem fognék bele lakás/ház vásárlásba.

 • realestate

  De, rosszul jártál, nem is kicsit, csak megmagyarázod magadnak miért is jobb így mert nehezebb kimondani az igazságot. Megértem, emberek vagyunk!

  Most 12,4-ért eladnád a lakásod és 14,2-ért megvennéd a házad. Az 1,8milliós különbözetre meg nem kellene semmilyen hitelt felvenned, mert az eltelt 4-5-6 év alatt a hitelvisszafizetés helyett jó eséllyel félre rakhattad volna ezt a pénz, vagy a nagyját! Azaz lenne egy tehermentes házad.

  Helyette most megvan a házad és van még rá 4,5M visszafizetendő hitel….
  Tehát ~4millióval lennél beljebb ami 10-14M beruházás esetében ÓRIÁSI PÉNZ!

  De ha neked jobb akkor nyugodtan élj abban a tudatban, hogy jól jártál. Tekintsd írásom tárgytalannak.

 • VJ1972
  Elnézést, de ezt sajnos már Miklós is leírta már sokszor, hogy a lakás kiadás nem (teljesen) paszív befektetés.
  Esetleg ha van rá külön ember aki kezeli,
  de akkor is időnként számíthatunk az olyan telefonokra, hogy “beázott az alsó szomszéd, cserélni kell ezt meg azt mi legyen vele, stb”.
  + a kezelő is viszi a pénzt, illetve ki tudja mennyire profi/lelkiismeretes.
  Én kulcsot csak annak adnék akit én személyesen választok.

  Ezeket tapasztalatból írom, korábban sok lakást adtam ki, sajátokat is,
  illetve kezeltem másoknak is anno. Illettve az ismerettségi körömben is több helyen több lakás kiadva.

  A bérlők felét már telefonban elküldtem, volt egy kérdéssor, egy rossz válasz és megköszöntem az érdeklődést.
  Személyesen se adtam ki sokszor az elsőnek, aki kivette volna, volt is meglepődés hogy mi az hogy nem adom ki neki. A válasz: nem csak a bérlő választ lakást, a tulaj is választ bérlőt..

 • VJ1972
  Rengeteget bajlódtam mire mindent kitapasztaltam, könyvet tudnék írni de tényleg,
  szóval aki csak egy lakást akar venni azért hogy kiadja szerintem jobb ha hagyja… főleg most.
  Nem akkor kell venni amikor mindenki vesz, arra ott volt a 2008-2013, mikor senki se vett. Többet eladtam az utóbbi időben, és olyan vevőknek, hogy jajj…
  Lesz még sok befektetésre vásárolt lakás a piacon, főleg ha a banki kamatok is megindulnak.

  Van pénz a történetben, de a munkát is bele kell tenni (+az ideg!) erre mindenki készüljön mielőtt belevág.

  Nem kell ezeken a “kis” hozam különbségeken annyira izgulni, ahogy
  Miklós is nagyon profil megfogalmazta többször, a bevételt kell növelni!

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Olvastunk már lakáskiadásról, garázskiadásról, de nem emlékszem, hogy üzlethelyiségek kiadása szóba került volna. Ahogy a hirdetésekre rápillantottam, a lakásokénál nagyobb hozam érhető el. Könnyebb a nem fizető bérlő kezelése is. Miért nem népszerűbb ez a fajta bérbeadás?
 • jami
  VJ1972, titkos a kérdéssor? 🙂

  Nem értem a meglepődést, teljesen normális, hogy a bérlés 2 oldalú bizalom, ráadásul személyesen nemcsak a szimpátia derül ki, de a lakás valós állapota és a környék/társasház atmoszférája is.

 • SpongyaBob

  Elárulod a kérdéssort? 🙂

  Köszi

 • Peti
  @realestate:

  Most egyértelműen jobban járnánk, de ezt én is leírtam. Hitelt viszont ugyanúgy fel kellett volna vennünk, mert az építkezés nem csak a telek meg a ház árából tevődik össze. Kb. 2 mFt-al több maradt volna + az alacsonyabb hitelből adódó különbözet.

  Amit én előnyként említettem, az a lakóktól való függetlenség. És ez sajnos nem belemagyarázás. Aki lakott már problémás panelban, az tudja, hogy miről beszélek: a szomszéd albérlők kint pöfékelnek a lépcsőházban, és ömlik be hozzád a füstszag; a feletted lakó alkoholista család félévente eláztat, mert nem rakja vissza a kádba a mosógép csövét; az alattad lakó gyerek rendszeresen házibulit tart, és néha belehánynak a liftbe, akkor azért kezd elborulni az ember elméje. Magáról a lakásról nem is beszélve: egy zárlatos dugalj miatt majdnem lángra kapott a tapéta, a fűtés gyalázatos és drága stb. Kész megváltás volt a költözés…

 • Andrus
  Ezeknél a fogyasztóbarát hiteleknél van bármi akadálya annak, hogy egy lakástakarékot a letelt 4 év után akár évenként megosszak, ráutaljam az előtörlesztés összegét és ingyen előtörlesszem a hitelt?
 • Peti
  @VJ1972: Én is voltam hasonló helyzetben. Voltak olyan külföldi orvostanhallgatóim, akik több százezres telefonszámlákat generáltak. Az egyik hónapban közel félmillió Ft volt a számla (a kétezres évek elején!), és felhívtak az akkori Vivenditől, hogy ha ilyen összegű számláim lesznek, akkor x% kedvezményt adnak. Én viszont inkább lemondtam a vonalas telefont. 🙂 Amúgy borzasztó rendetlenek voltak, viszont magukat mindig agyon parfümözték. A másik albérlőim zajosak voltak, a szomszédok fel akartak jelenteni. Aztán volt olyan albérlőm is, aki “véletlenül” magával vitte a stílbutoraimat. Szóval nem egyszerű ez az albérletesdi, örülök, hogy annak az időszaknak is vége. Azért is írtam, hogy én befektetési célból biztosan nem vennék ingatlant. Esetleg csak garázst, ha nagyon muszáj. Talán azt kiadni nem olyan kockázatos, és túlzottan nagy kárt nem tudnak benne tenni.
 • nnk
  @VJ1972: Szeretném kérdezni, örülnék, ha legalább csak érintőlegesen, nagyjából válaszolnál: milyen kérdéseket tartalmazott a kérdéssor?
 • Kbnhkr

  Vicces egy pü-i blogon, de nem minden a pénz. Hallottad már ezt, barátom?

  ~9 éve élvezhetik a családi házas életet, összehasonlítva 9 évnyi nyomorgással egy már kinőtt panelban. Ha éltél volna relatíve kicsi lakásban gyerekkel, értenéd, hogy mennyit is jelent a tér. Megfizethetetlen. 😉

 • jami
  Kbnhkr, ez még pénzre is átfordítható: 9 év alatt nem kevés munkaórát vesz el csak azért felöltözni, összecuccolni x gyereket, hogy zöldben és levegőn legyenek; és akkor olyanokról nincs is szó, hogy lehetőségük van saját,m fedett homokozóra pl.

  Ennyi idő alatt több zöldségből, de már gyümölcsből is elérhető lesz a saját, ami minőségben mindenképp mérhető.

  Ráadásul 9 év alatt simán kinő egy gyerek az udvari boldog bogarászásból…

 • Jelentéktelen Hangya
  Tisztelettel: a cikkben kamatról vagy THM-ről beszélünk?

  Mert már fél éve is kínáltak nekem 3,5% kamatot, kötelező hitelfedezeti biztosítással, 4,9% THM-mel.

  Megköszöntem.

 • Kiszamolo
  Hangya, már nem kell hozzá biztosítás.
 • VJ1972
  Szerencsére már régen adtam ki, mostanában ha elmegy a bérlő akkor inkább eladom azt a lakást. Mintha mindig kitennék egy követ a hátizsákomból, olyan érzés.

  Lista: Összeírva nincs, anno csak fejből ment.
  A kérdéseket szeritnem mindenkinek magának kell kialakítani, mert mi sem vagyunk egyformák, és az ingatlanok sem.

  Én pl. külföldinek sose adtam ki (ebben a szegmensben nem érte meg bonyolítani), viszont vannak olyan ingatlanok amiknél ez nem jó ötlet szeritnem.

  Egyébként mindig kérdeztem hányan költöznek, családi állapot, állat van-e, hosszútávra keres-e, mivel foglalkozik, kauciót+első havit egyben le tudja e tenni, (ha komolyan gondolja akkor hozza is mindjárt mikor megnézi a lakást) mikor akar költözni, bútorai, gépei vannak-e, kocsija van-e (parkolás), be akar-e jelentkezni lakcímmel, stb. Dohányzás is kérdés lehet aki nem engedi.

 • lala
  Bérnövekedés: szerintem nagy része csak fehéredés, nem valódi emelés. Csökken a zsebes rész,de többet nem kap a dolgozó.

  Mari nénik: már veszik a részvényeket. Meg kell nézni a nagy piacokat, soha nem látott magasságokban az indexek. Nem tudom,hogy mikor és mitől fog durranni ez a lufi, de szerintem nagyobbat fog szólni, mint az előző válságnál.

  Lakásvétel: az árak nagyon elszálltak a nagyvárosokban, fővárosban, de még nem érte el a csúcsát. Vidéken alig növekedtek az árak vagy stagnálnak (nincsenek munkahelyek), én azt látom,hogy van még tér felfelé. Akinek van valami életcélja,az oda megy,ahol van munka és ott próbál meg boldogulni. Ezért a nagyobb vidéki városokban még érdemes lehet lakást venni sajátnak vagy kiadásra.
  Pest felejtős, az valami brutál drága lett.

 • VJ1972
  Meg figyeltem a hangjára,hogy kommunikál, mennyire értelmes.Érdemes beszéltetni,mert egy sima időpont egyeztetésből nem sok minden derül ki,de ha hosszasabban beszél azért az emberben már összeáll egy kép.
  Rezsit mindig én fizetem ki,a bérlő meg nekem fizeti mindig az adott fogyasztás alapján, minden hónapban.
  Sokat írhatnék a témáról de szertinem befektetésre ne vegyen aki csak egyet vagy kettőt venne,idővel biztos bele fog futni olyanba amire nem is gondolt. Azt hittem hogy tizenév után már nem tudnak újat mutatni,aztán csak megleptek mindig valamivel.
  Bérlők(+rokonaik),szomszéd,közös képviselet,közművek,nav,kerületi adóiroda(ugye a kerületnek mindenki befizeti a vaskos éves adót?),mesterek,önkormányzatok,ügyvédek,közjegyzők,bankok(ha hitel van),kb végtelen a lista akik be tudnak találni valamivel.
  Sokat nem akarok írni,mert Miklóstól megkapom(jogosan)hogy,inkább írjak saját blogot.
 • Tsh
  Én írtam Gábornak, küldött kérdés sort. Alaposan válaszoltam és azt is megirtam neki, hogy én mit találtam eddig a legjobbnak, hogyan tervezem LTP-bol visszafizetni. Vártam volna, hogy ir jobbat, vagy legalábbis azt, hogy ennél jobbat ő se tud.

  Nem jött válasz tőle. Feltételezem, hogy vagy ő se tud jobbat, vagy az 5M hitel összeg túl kevés, így kevesebb a jutalék. Vagy mostanában annyira elfoglalt, hogy hetek múlva se válaszol.

 • KószaFeri
  @VJ1972: Engem is érdekelnének a kérdéseid… Ki tudja, egyszer talán még én is fogok lakáskiadással foglalkozni… Köszi előre is! 🙂
 • Germanwigs

  Erdekelne, milyen ceg csinalta a hazat, honlapot be tudnal irni esetleg? Mekkorat epitettek ennyiert?

  MJV-n levo befektetesi panelomat el szeretnem adni, es Budapesten vennek lakast hasonloan kiadas celjabol. Nem panelt, mert szvsz a sok uj lakas megepulese utan ertektelenedni fognak.

  Melyik keruletet ajanlanatok? Nem diaknak, hanem palyakezdoknek, fiatal parnak, 1,5-2 szobasat, 35-42nm.

  XI, XII, XIII-ban tul nagy a kinalat, ezert ezekben nem gondolkoznek, sem a tobbi budai keruletben, kiveve III.
  Del-es kelet Pestet nem ismerem es messze van belvarostol. VI. vagy VII. tetszik, foleg Varosliget kornyeke, es ahol kicsi a kinalat: IV, XV, XIV.

 • jami
  Én nem venni akarok, hanem abban vagyok bizonytalan, hogy eladjam-e vagy inkább ki. Jo helyen van, jo a rezsije. Kb. 8-10 év múlva lesz rá szükség, jelenleg csak egy tisztasági festés kell rá.
 • Kiszamolo
  Tsh, hívd fel.
 • Kiszamolo
  Vj, írj egy cikket, kitesszük ide, hogy tanuljanak a népek.

  Az e-mail címem tudod, az egész világ ismeri. 🙂

 • VJ1972

  Köszönöm Miklós a lehetőséget, írok akkor egyet