Tanfolyamot milliókért?

2024-05-21
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Valaki tanácsot kért, hogy befizessen-e egy magyar tanfolyamra, aminek az első része most "csak" 350 ezer forint a szokásos 700 ezer forint helyett. Persze ez csak az első része, a teljes tanfolyam még sokkal többe kerül. Azért volt sürgős az ügy, mert csak most volt akciós a tanfolyam, amivel 15-20%-os hozamot is el lehet érni. (Dolgoztam ifjú koromban egy bútorboltban. A főnök hozott új árut és mindig azzal adta át, hogy írjátok ki, hogy 700 ezer forint áthúzva, akciós ár 350 ezer forint. Nekem ez jutott eszembe azonnal a csak most, csak neked akciós árról.)

A weboldalon ezt találtam, valószínűleg erre gondolt az ügyfél, de ez most le van zárva, ezért nem tudtam megnézni bővebben:

A nevezett oldalnak már rengeteg tanfolyama, kiadványa, fizetős videója, gyerekeknek szóló pénzügyi fejlesztőjátéka volt, van és lesz is. Szó szerint százezreket, ha nem milliókat tudnál elverni az oldalon. Jelenleg 17 termék elérhető az oldalon.

De az alapokhoz hozzáférsz évi 68 ezer forintért is, ami már szinte ingyen van. De ha be akarod zárni az oldalt, csak most és csak neked és tényleg csak ebben a pillanatban még olcsóbb lesz az éves díj, ha megengeded, hogy felhívjanak. (De ez igaz a termékvásárlásnál is, mindjárt adni akarnak egy jobb árat, ha be akarod zárni az oldalt. Mondjuk van miből engedni, elég borsosak az árak.)

Ez a sürgetés mindenhol visszaköszön az oldalon. Nem írják le, mi mennyibe kerül, csak azt, hogy emelkedni fog az ára hamarosan. (Egyébként is az összes ismert marketingtrükk be van vetve az oldalon, úgy néz ki, mint egy vizsgaoldal a marketing minden trükkje kifejezésre.)

Kérdezte, hogy szerintem érdemes-e kifizetni az összességében egymilliónál is többet a tanfolyamra. Minden pénzt megér, mert Warren Buffett módszer meg 15-20% éves hozam. De ha nem ez, akkor mivel érne el alacsony kockázattal 15-20%-os hozamot?

Az első, hogy miért adnál ennyi pénzt bármilyen tanfolyamért? Warren Buffett először is nem egy módszer, hanem egy ember. Aki azt tanítja, hogy a kisbefektetők legjobban azzal járnak, ha megveszik a piacot leképező ETF-eket és ülnek rajta. Ehhez nem kell tanfolyam. Másodszor, nagyon hangzatos a nevével eladni bármit is, de tegyük hozzá, hogy az elmúlt években már nem szárnyalja túl érdemben az S&P 500-as index hozamát. (A kiugró sikereit régebben érte el, nem véletlen, hogy aki vele akar eladni valamit, mindig a hatvanas évekig megy vissza a hozamkimutatásokkal.) S ezzel semmi baj nincs, ettől még egy nagyszerű ember, aki nem részvényekbe fektet, hanem cégeket vesz meg és állít talpra, ami egy teljesen másik világ, nem a kisemberek világa. (Ezért is tanácsolja, hogy a kisemberek tartsák a pénzüket passzív alapokban.)

Harmadrészt bármikor vehetsz a cégének a részvényeiből, elérhetőek a tőzsdén, akár neked is. Ingyen, milliós tanfolyam nélkül.

Negyedrészt, csak az Everandon (A régi nevén Scribden) megtalálod az ő könyveit, plusz 7.712 róla írt könyvet, 173 audiókönyvet és 4.567 podcastet. Mindezt havi 10 dollárért. Sőt, két hónapig még ezt sem kell fizetned, ehhez ebben a cikkben találsz ingyenes linkeket. Ugyanitt találsz több ezer könyvet a vállalatértékelésről, részvényelemzésekről és nagyjából mindenről.

De ha mindenképp másfél milliót el akarsz költeni tanulásra, nem sokkal többért már az EFFAS és a CFA is elérhető, ami talán kicsikét magasabb színvonal, mint egy internetes tanfolyam. (De ezekre se költs, nincs rá szükséged ahhoz, hogy befektethess.)

S még nem beszéltünk a 15-20%-os hozamról. Ez lehetséges (maximális) hozam, hatalmas kockázat mellett. Nem, nem létezik tuti tipp, hogy ilyen hozamot elérj komoly kockázat nélkül. S a kockázat nem valami elvont fogalom, azt jelenti, hogy a pénzed fele is semmivé lehet a várt haszon helyett. Kockázat nélkül euróban, dollárban 2-4% hozam a realitás, alacsony vagy mérsékelt kockázattal 5-7%, minden máshoz már komoly kockázatot kell vállalnod.

Az is felvett érdekes kérdéseket, hogy a nevezett oldal vajon hogyan ad befektetési tanácsokat vagy befektetési elemzéseket, amikor az MNB azt szigorúan bünteti, ha valaki a megfelelő engedélyek nélkül teszi? Ha pedig nem ad, tartja magát a törvényhez, akkor mit is nyer pontosan a vásárló?

Az oldal alapszlogenje, hogy nem a munkából, hanem a befektetésből leszel gazdag, ami egy nagyon népszerű bulls×it, ha az emberek pénzét akarod elkérni, hogy úgymond megtanítod őket befektetni, de ha összesen van ötmillió forintod, akkor annak az éves 5%-os kamata havi 20,8 ezer forint (mínusz kamatadó), a 15%-os hozama értelemszerűen ennek a háromszorosa. Se egyikből, se másikból nem leszel soha gazdag. Százszor többet számít, hogy a meglévő kis 5 millió forintodhoz havi 20 ezret, 50 ezret vagy 500 ezret tudsz-e hozzátenni minden hónapban. Mert ha tudsz keresni annyit, hogy el tudsz tenni havi fél vagy másfél millió forintot, abból leszel ha nem is gazdag, de vagyonos. S természetesen tanulj meg bánni a pénzzel már akkor is, amikor még kevés van, de ne arra fizess ki százezreket, hogyan tudod jobban megforgatni a kis pénzedet, hanem ha már mindenképp fizetni akarsz, fizess arra, hogyan tudsz annyit keresni, hogy szemmel látható összeget tudjál félretenni havonta.

Röviden összefoglalva, mindenkit bátorítok arra, hogy tanuljon a pénzről, a befektetésről, de ehhez nem kell kidobni százezer forintokat az ablakon. Ott az Everand, az Amazon, a Youtube (Kiszámoló Akadémia is,  ugye), kezdd ott a tanulást, ingyen vagy kevés pénzért. S nem, nincs bölcsek köve, soha nem fogsz 20%-os hozamot elérni évente magas kockázat nélkül. Aki ilyet ígér vagy sugall, az egyszerűen hazudik.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram