További új adók

2014-10-22
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Folytatva a tegnapi cikket, néhány további adónem, amit kitalált a kormány a valódi megoldás helyett:

- Befektetési alapok forgalmazói jutalékának 25%-os megadóztatása. A befektetési alapok viszonteladói nem ingyen adják el mások befektetési alapjait, hanem kemény jutalékért. Ennek két formája van: konkrét összeg az eladás vagy a visszaváltás pillanatában (% vagy fix forint), illetve az alapkezelő oszt vissza az alapkezelői díj címén beszedett pénzből a forgalmazónak.

Ugyanebből élnek az ügynökök is, akik ilyen nyílt vagy rejtett költségeken keresztül kapják meg a jutalékukat. (Hogy mennyit, például itt tudod elolvasni és hogyan vonják, azt itt.)

Iparági becslések szerint évi 40 milliárdot fizetnek ki ilyen címszóval, így 10 milliárd körül lesz a befolyó adó.

Mondjuk minket csak annyiban érint, hogy az ETF vásárlásnál az eddigi 0,3%-os vásárlási költség nyilván 0,4% lesz.

- Szintén a fenti kört érinti az, hogy a vagyonkezelés címén felszámolt eddigi jutalék bekerül az áfakörbe, úgyhogy ha eddig fizettél évi 1-2%-ot, hogy "szakszerűen kezeljék a befektetéseidet", akkor ezentúl 27%-kal többet fogsz fizetni.

- Ha eddig nem kaptak hülyét a könyvelők (de), akkor mostantól örülhetnek annak is, hogy az irodában felhasznált papírra, jegyzettömbökre és mappákra is kivetik a környezetvédelmi termékdíjat, méghozzá 19 forintot kilogrammonként, ami annyit jelent, hogy sokkal drágább lesz könyvelni ezt a nyavalyás tételt, mint amennyi adó befolyik belőle.

- Az alkohol tartalmú italokra is kivetik a chipsadót, a jövedékiadó-mentes pálinkafőzés felső határa 50 literre csökken.

- Az önkormányzatok gyakorlatilag szabad kezet kaptak, hogy arra vessenek ki adót, ami csak eszükbe jut.

- De van ám előny is: az áfacsalások miatt a sertés után minden nagytestű élőállat és hasított készítmény áfája 5%-ra csökken. A boltban marad a mostani áfa, ez csak a félsertésre, meg az egész birkára fog vonatkozni.

- Ja, és az először házasodók két évig havi maximum 5 ezer forint adókedvezményben részesülnek, hátha valaki csak ezért nem házasodott össze. Úgyhogy siessetek, legyen még hely a nyárra, a másfél milliós esküvőből visszajön akár 120 ezer is két év alatt az adóból.

Összegezzük: 20 milliárdot várnak internetadóból, 10 milliárdot a befektetési alapok adójából, a vagyonkezelés áfája mikroszkopikus méretű, a könyvelőket a bolondok házába juttató környezetvédelmi adó kerekítési hiba a rendszerben.

Ennyi pénzért szívatják meg a fél országot.

Mindeközben a nyugdíjak szándékosan infláció feletti emelése éves szinten százmilliárdnál többet vittek el csak tavaly (és utána minden évben, ugye), a vasút támogatási igénye 146 milliárd lesz a tervek szerint idén, de stadionok építésére is kidobtunk az ablakon további 82 milliárdocskát, mert azok aztán úgy kellenek, mint tanyába a villany.

Pártok, pártalapítványok koszos kis tizmilliárdja már nem is tétel, a párt köztévéje is elvisz 78 milliárdot idén, jövőre már 80,5 milliárd a terv, de kit érdekel, a 3200 önkormányzat teljes slepje, plusz a megyék és a járások költsége sem méltó az említésre sem, főleg, ha megnézzük, hogy a minisztériumok mennyi pénzt emésztenek fel.

Ezek után kíváncsi vagy, mennyi adót fizetsz? Ennyit.

Previous Post
Új év, új adók

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram