Van még olaj a tűzre

Nem múlhat el nap, hogy ne fokozzák még a lakhatás támogatását vagy az ingatlanok áremelkedését, ahogy tetszik. Ha eddig azt gondoltad, hogy talán most majd csökkeni fognak az ingatlanárak vagy végre találsz egy szakit a lakásod felújításához, mert kifut az 5%-os áfa, akkor rossz hírem van. 🙂

A “januártól újra 5%-os ÁFA plusz még azt is le lehet vonni CSOK-nál” után ma azt jelentették be, hogy jövőre már az egy gyerekes családok is 50%, de maximum 3 millió forint támogatást kapnak a lakásuk felújítása után. Gondolom, hasonlóan az eddigi támogatásokból, a szegények továbbra is ki lesznek zárva gondosan hozott feltételekkel, mert nehogy már. Itt is fog kelleni az X éves munkaviszony, ami maximum 30 napra volt szüneteltetve és legalább 180 napja megszakítás nélküli.

Ezt nem a Novák Katalin mondta, csak borítékolom előre, hogy így lesz. (Mondjuk azt már tudni lehet, hogy utólagos elszámolású lesz a támogatás, vagyis vagy saját zsebből kifizetem vagy hitelt veszek fel rá a banktól. Már ez is egy szűrő lesz önmagában.)

Az elgondolás jó (politikailag legalábbis hasznot hoz és ez a lényeg, semmi más), de megmondom, hogy fog ezzel csalni az egész országnak az a fele, amelyik nem akar vagy tud valóban felújítani.

Mivel a mesteremberek továbbra is katások maradhatnak és úgysem adnak számlát senkinek, csak annyit, hogy meglegyen a havi egymillió, az alábbi fog történni:

Megállapodik a gyerekes család a mesterekkel, hogy vesz tőlük számlát anyagról is (mert a legtöbb ember arról sem kér számlát, viszont muszáj kiadni valakinek, így rengeteg számla lesz, amivel játszani lehet és a vidéki tüzép nem fog megijedni az online számlázástól, eddig sem ijedt meg) és munkadíjról is mondjuk 20%-ért.

A mesternek ingyen van, boldogan fog adni, hiszen valakinek muszáj adni számlát. Ellenőrzésre úgysem lesz kapacitás, de azért tessék-lássék, valamit csinálnak a házon vagy lakáson. Egy tízszeresen túlárazott festést, aztán majd ha van energiája a kormányhivatalnak, perelje végig, hogy ez ennyit nem ér. Állítólag vezeték is volt cserélve a falban, köztisztviselő legyen a talpán, aki megmondja a falon keresztül, hogy az vadonatúj vagy  ötéves vezeték.

Két éve újítottuk fel a fürdőszobát, veszünk számlát csempéről, csemperakásról, meg a fugát kicseréljük, hogy szép fehér legyen. Szerintem apróhirdetésekben lehet majd számlakiállítót találni. (Na jó, zárt Facebook csoportokban fogják ajánlani egymásnak az emberek. Lesz, aki csak ezért fogja kiváltani az ipart, ha eddig nem volt ilyen vállalkozó.)

Ha lesz banki értékbecslés előtte-utána, akkor a legpofátlanabb lehúzásokat nem lehet megtenni, de a többszörös túlárazásokat akkor sem lehet majd kivédeni, az okos emberek gazdagabbak lesznek néhány százezerrel, vagy úgy lesz számlázva, hogy az önerőt akár teljes egészében fedezi a túlszámlázás.

De ez sem segít Domonkos ötletén: akkor fürdő meg minden nélkül veszi az új építésű házat, majd két hónap múlva igényli a felújítást, okosan számlázva talált néhány milliót, amit nem neki kell kifizetni. S vajon arra lesz-e kitétel, hogy meddig ne adhassam el az eladás előtt az állam pénzén felújított lakásomat?

Van 1,77 millió gyerekes család Magyarországon. Ebből a szegényeket a kormány kiszorítja, mert nagyon nem szereti őket és van, aki bérleményben él, ezért mondjuk csak 800-900 ezer család tud élni a lehetőséggel.

Hárommillió forint szorozva 900 ezerrel csekély 2.700.000.000.000 Ft, azaz 2,7 ezer milliárd forint, vagy 2,7 billió, ahogy tetszik. Ennyibe fog kerülni, ha mindenki élni fog vele a maximális összeggel. S miért ne tenné? Ismerve a magyar ingatlanok állapotát és a jelenlegi építőipari árakat, alig van olyan ingatlan, amire ne lehetne ennyi pénzt elkölteni. Akinek nincs meg az önereje sem, majd kap banki hitelt rá, húsz évre. (Vagy kreatív számlázással megússza azt, lásd fentebb.)

Az a 2,7 billió forint elméleti maximum (már ha az ország alsó fele továbbra sem igényelheti ezt a támogatást, ők örüljenek, hogy egyáltalán élhetnek), de azért érezzük, mennyibe is kerülhet ez akár. S ha nem esne le: ezt a pénzt a te zsebedből fogják adó formájában kivenni, mert az állam csak azt tudja szórni, amit előtte mástól elvett. Ez jusson eszedbe mindig, amikor állami támogatásokról olvasol. Az államnak nincs saját pénze, ő csak el tudja venni mástól, hogy szétossza.

(Ha ezt az egyszerű igazságot, hogy az állam csak azt tudja szétosztani, amit elvett a másik kezével, megértené a társadalom, abban a pillanatban lenne vége a Kádár korszaknak. De sajnos ez nem most lesz, az átlagember valahogy úgy képzeli, hogy a pénz a pénzfán nő, amit az állam csak úgy leszüretel és eldönti, hogy vagy berakja a raktárba a pénzfa azévi termését a többi pénzhez vagy jófej lesz és szétosztja az alattvalók között. Egyes emberek pedig úgy gondolkodnak, hogy ezt már elvette az állam, de legalább visszakapom. Te kis csacsi. Amit eddig elvett, azt másra vette el, most majd ennyivel többet fog elvenni, hogy legyen miből visszaosztani.)

Az állam ha egymillió családot támogat hárommillió forinttal, akkor 4,2 millió háztartással számolva minden háztartástól adóban el kell vennie 714 ezer forintot. Attól a háztartástól is, amelyik a végén kapja a támogatást. S el is fog venni, mert máshonnan nem lesz pénze.

Ha hárommilliót kapok, de 714 ezret el is vesz az állam, a nagy kereslet miatt mind az építőanyag, mind a vállalási ár 25%-ot nő, akkor az addig hatmilliós munkáért fizetnem kell 7,5 milliót. Vagyis 3 milliót nyerek, de 2,214 milliót bukok.

Ja és az összes szaki, ha számlát ad, mind át fog esni az áfakörbe, ami további 27% fizetnivaló neked. 3 millió munkadíjra (ami most áfamentes, ezért most nem kell áfát fizetned), ha minden szaki áfakörös lesz, még kifizetsz további 810 ezer forinttal többet, így összesen a 3 milliós támogatásért cserébe kifizetsz kicsit több, mint hárommillió forintot. Így is tetszik még a lehetőség? 🙂

(A beszántott LTP-ért nem nagy kár, de az ugyanerről szólt, csak sokkal olcsóbban és nehezebb volt vele csalni. Ott 30%-ot adott az állam és az nem is került csak évi néhány tízmilliárdba. Nem lehetne inkább azt visszahozni? 🙂 )

A világrekord áfa nem fog csökkenni, örüljünk, ha ezek után nem emelik tovább (Abból csak 4,5 ezer milliárd jön be évente), építőanyag árak az egekben lesznek és ha eddig nem találtál egy épkézláb szakembert kisebb-nagyobb felújításokra, akkor a következő öt évben mondjál is le róla. Ha eddig sokalltad, hogy 8-10 ezer forint a járólap-lerakás négyzetmétere, jövőre vissza fogod sírni ezeket az árakat. S ha eddig fél évet vártál egy normális szakira, most majd másfél évet fogsz. Ha eddig ki se jöttek százezresnél kisebb munka miatt, akkor majd jövőre háromszázezer lesz az alsó határ.

Eddig minden hétre jutott egy ilyen bejelentés, remélem, lesz még pár ilyen, mert nagyon nagy szükségünk van arra, hogy még drágább legyen a lakhatás és a fiatalok jó messzire költözzenek, mert itthon nem tudnak lakást venni. Minden hatodik-nyolcadik magyar gyerek külföldön született, ami akkor is rengeteg, ha egy részük azért valamikor majd hazakerül.

Mert a fiatal azt látja, hogy egy 45 éves panel 30 millió, egy újépítésű budapesti lakás, ahol két gyerek elfér, 60 millió és két gyerekre nem adnak, csak 2,6 millió forintot, hármat pedig nem mer bevállalni. S irány Németország. Itt pedig egy régi cikk 2016-ból, mennyivel csökkentek a lakásárak az 5%-os áfa és a CSOK bejelentése után?

A CSOK eredménye a piacon

Share

366 hozzászólás

 • Kiszamolo
  ingatlanbefektető, látom, nem tetted ki a lábad Budapestről az elmúlt öt évben egyszer sem…

  Bár nehéz elhinni, de él még bő 8 millió ember Budapest határain kívül is. 🙂

 • Kristóf

  “Harmat?
  Dunakeszin 2 eve 52M-ert vettunk ikerhaz felet, most 67M az alja.”

  Mi 4 éve kerestünk házat, akkor Dunakeszin még csak 34M Ft volt egy újépítésű, 120 m2-es ikerház fele 400 m2-es kerttel… Végül 43M Ft-ért 10 éves családi házat vettünk 1000 m2-es telken. Szerencsénk volt, hogy nem gyűjtögettünk tovább a kevesebb hitel érdekében…

 • random okos
  Befektetőnek nevezi magát, és szerinte a bérlakásban a szegények élnek.
  LOL
  Barátom, a szegények (ami alatt az alsó 3 decilist értem) szinte kivétel nélkül sajátban laknak.
  Vidéken, a falu végén nyomorogva.
  Bérlakásban jellemzően nagyvárosban élnek, ahol bérelni csak az tud akinek van munkája, azaz rendszeres jövedelme. És ezeken a helyeken jó a fizu. Azok nem szegények. Pláne ha ketten élnek egy lakásban.
 • Yggdrasil
  “Új lakást vásárolunk éppen, a CSOK annyira eltorzította a piacot, hogy értelmes felosztású (!) lakást nem lehet találni. Nem használhatóságra terveznek az építtetők, hanem CSOK-ra.”

  Na, ezzel teljes mértékben egyet értek. Hasonló a problémám nekem is. Mondjuk egy gyerekre még hagyján, na de kettőre (vagy pláne háromra) találj valami élhetőt és lakhatót, ártól függetlenül. Nagyon sokszor fogtam már a fejemet, amikor 1,5-2 szobás 50 m2-es lyukakat terveznek csokos lakásnak. Mire, könyörgöm, hát ezek hosszú távon alkalmatlanok a családi életre. Viszont a családi életre alkalmasak meg eleve ritkák mint a fehér holló (komolyan sosem volt arra általános igény, hogy gyerekenként jusson legalább egy elszeparált félszoba?), ergo sokkal drágábbak is. Amit én szeretnék, arra szokta mondani a férjem, hogy csak az álmaimban létezik. Pedig igazán nem egy kacsalábon forgó palotára vágyom.

 • Kiszamolo
  Na és garázsos házat hányat építettek az elmúlt öt évben?

  A profitmaximalizálás miatt senki nem épít garázst, az emberek meg olyat szeretnének. Drága környéken dupla garázst.

  De nincs. Valaki mesélte, mennyit keresett egy másik meg azt, hogy milyen pillanat alatt eladta a dupla garázs miatt a házat.

 • Csab
  És még valami: akárki, akármit mond, hogy milyen rossz a durva ingatlanár, egy valami jó van benne. Elértük lassan az EUs nagy városok árait. Budapest már majdnem Bécs, azaz innentől tényleg megvalósulhat(na) a szabad munkaerőáramlás EU-n belül, mert nem a 8M-s panelem vagy 12Ms új építésű lakás (bizony, ennyi is volt) eladásának árából keresek egy másik lakást, miközben 160 – 200.000 EUR a másik városban ugyanaz, hanem 30-60M induló tőkével (82.000 – 164.000 EUR).
  Ez az egyetlen jó benne, most már nem fogom vágyakozva nézni a bécsi lakás árakat, hanem meg tudom fizetni (és költözhetek tovább…)
 • Ordas
  @Kiszámoló: nem, nem Budán lakom.

  A középréteget kell támogatni, mert azt a lovat abrakoljuk, amelyik dolgozik. Az is túlzás volt, hogy eddig volt az az elv, hogy a legmagasabb adókulcsba tartozott már az átlagjövedelem. Ja! 1 kulcsos adó!

  Az egykulcsos adónál nincs igazságosabb, mert aki többet keres, többet fizet. Az lenne érdekes, ha az adó xFt/fő lenne. Elvégre minden ember azonos szolgáltatáat kap, ugyanúgy jön a mentő, stb. Elvben erre se lenne egy szavunk sem.

  Azért sem jó a segély alapú támogatás, mert sok minimálbéres torzította a rendszert. Kaptak segítséget, de közben nagy fekete jövedelmük volt. Ezért helyes a gazdaság fehérítése kisebb munka alapú adóval.

  Szóval középrétegnek sem volt esélye egyről a kettőre jutni, mint pl saját lakás. Ezért kell őket támogtni. Az igaz, hogy van ártorzító hatása. De a sok befektető vásárlónak is.

 • D

  Picit pongyolán fogalmaztam, csak arra akartam rámutatni, hogy a klasszikusabb értelemben vett középosztálynak nem egy kritikus/döntő tényező az ilyen olyan támogatás.
  Természetesen egy bérlő is lehet középosztálybeli, ahogy egy tulajdonos sem feltétlenül tartozik oda. És a csok beárazódik, így nem valódi támogatás.
  Nyilván ez nem teljesen egzakt fogalom.

  Sok sikert a lakásvásárláshoz 🙂

 • 27evesmernok
  MOST el is kezdek pályázni angilai mérnök állásokat. Meguntam, hogy folyton kibasznak velem.
  Üdv, egy budapesti 27 éves mérnök.
 • Lábával szavaz
  2011-ben jöttem haza egy “visszautasíthatatlan” szakmai lehetőség miatt.

  Ha csak egy részét sejtem akkor az azóta történt gazdasági-társadalmi-politikai folyamatoknak, biztos nem jövök haza.

  És egyre biztosabb vagyok benne, hogy újra távozom.

 • Panda
  Igaz -e az, hogy minnél nagyobbra fújják a lufit, az annál nagyobbat durran? A sok ingatlanbefeketető elkezd pánikeladni? Vagy a lufi végtelen sokáig fújható?
 • Danhadnagy
  akkor ezentúl, amikor felhívom a szakit, mindig rá fog kérdezni hogy hány gyerekem van?
 • Treil
  Csab:
  Nincs abban semmi jó. Lassan EU ellenes leszek. Ami jön EU-ból a kormány lenyúlja, de legalább munkaerő áramlik kifelé és csak akkor jön ide amikor itthon is közelít a kereset, csak éppen a másik 6 millió bevétele nem növekszik.
  El lehet mondani hogy most már lassan a munkaerőt is importáljuk, visszajön vagy itthon marad a szaki mert megkeres közel annyit mint kint. Ezen kívül jóformán minden építési anyagot importálunk, marad a telek ami lehetne olcsóbb, de jók korlátozottan vannak így azok is beárazódtak. Átlagbér meg a kinti egynegyede, ha nem kevesebb.
  Itt fiataloknak jövő vagy kőkemény szülői háttérrel vagy újraelosztással lesz, és ezen már semmi nem változtat. Elment minden a 20. századon, majd a rendszerváltáson és az azóta hatalmon lévő kormányok munkásságán.
 • ingatlan_befektető
  Akinek ingatlan van a nevén, azt én annyira nem nevezném szegénynek.
  Vidéken sem törvényszerű a nyomorgás és budapesten sem mindenkinek könnyű a megélhetés bérből és fizetésből.
 • Középső ujj fel
  Tényleg vérforraló, összességben rengeteg állami támogatás megy az adónkból ezzel az építőipar zsebébe, amikor már eddig is szakemberhiány volt mindenhol.
  Aki próbált szakembereket keresni, felújítani, építeni, pontosan tudja, mi a helyzet, annyi munkája van minden félig is épkézláb embernek, amennyit csak elbír. Erre dobtak most rá még egy lapáttal, és igen, szívjon csak, akinek nincs lakása, és az is, aki felújítana – keresheti az iparost, aki méltóztatik kijönni megcsinálni a munkát, nagyon szerencsés esetben drágán, de legalább elfogadható minőségben. Rossz esetben drágán és sz@rul. Legrosszabb esetben aki még támogatást se kap valami miatt, na ő aztán piszkosul megszívta. Vagy aki annyira ki nem állhatja ezt, hogy nem is kér támogatást.
  A gyenge forint miatt amúgy is drágább minden anyag, amúgy is rámegy az ember idegrendszere meg párkapcsolata egy felújításra, nesze még egy púp.
 • eHáz
  @ingatlan_befekteto Vidéki falvakban vannak olyan házak, amik annyira eladhatatlanok, hogy csak simán elhagyták őket. Én nem neveznék valakit nem szegénynek, mert nem hagyta el a házát, ahol nincsen munka és kabátban alszik, mert fűteni nincs pénze.
 • sittysutty
  ingatlan_befektető

  “Akinek ingatlan van a nevén, azt én annyira nem nevezném szegénynek.”

  Ejha! Sőt, mi a szösz? Bocs, de ez hamis állítás, könnyen is cáfolható adatokkal (személyes tapasztalat híján is).

 • Zabalint

  A középosztályt nem lehet állami juttatásokkal támogatni, a középosztályt azzal lehet “támogatni”, hogy csökkentjük azt adókat, illetve az állam méretét. Azzal, hogy egy rakás támogatást osztogat az állam az ingatlanvásárláshoz, azt éri el, hogy nem tud önerőből lakást venni a középosztály, állami támogatás függő lesz, innentől kezdve megszűnik középosztálynak lenni. A Fidesz rendszere valójában kombinálja a szocializmus és a kapitalizmus hátrányait, előbbiből hozza az államfüggőséget, a merev társadalmi rendszert, utóbbiból pedig az egyenlőtlenséget, amit a valódi kapitalista rendszerekkel szemben egyben konzervál is. Így leszünk egyszerre gazdaságilag versenyképtelenek, úgy hogy közben szociális háló sincs. Normális esetben a kettő között egyensúlyoznánk, ahogy teszik a fejlett nyugati államok általában.
 • TT
  Nagy gond van itt a fejekben. Emberek, lépjetek már ki Budapestről és nézzétek meg, hogy élnek az emberek! Nem kell messzire menni, elég Pest megyében körülnézni, mondjuk a 4-es út környékén, fél órára a fővárostól.
  Szinte mindenkinek saját ingatlana van, de attól még nem mondanám, hogy jó létben élnek.
  A középosztály, amiről meg beszéltek, nem létezik. Erről Kiszámoló is írt korábban. Akit ti középosztálynak neveztek, azt a min. 500ezret kereső informatikus meg pénzügyes, egy nagyon szűk réteg. De a gyárakban, a pékségben, az iskolákban, a kórházakban nem a középosztály dolgozik. Őket kéne az út szélén hagyni? És ők fizessék ki a középosztály által igénybe vett támogatásokat?
  Gondolkodjatok már!
 • Ghe Cuevarra
  jaja, mindenki ezt mondja, aki sír, hogy sokba kerül a festés, hogy ő csak azért nem festő mert olyan okos, hogy biztosan begolyózna a társaságtól. Nyugodtan elmehetsz festőnek, lehet egyedül is dolgozni, vagy megválasztod a munkatársad és akkor nem kell nyomorognod a mérnöki béreddel.

  +1.. gyermektelen egyedülálló vagyok, tehát nem érint semmiféle családtámogatás szóval elfogulatlanul mondom, hogy egy kabaré az a siránkozás, hogy “mé’ nem a szegényeknek”. Tudod mé’? Azé’ mert van aki jobban megérdemli. Nem kell milliókat keresni ahhoz, hogy ezeknek a támogatásoknak egy jelentős részéből te is részesülj, de ne a befőtt tegye már el nagymamát, hogy a társadalom dolgozó, hasznos tagjai helyett azokat támogassuk akik tizedét sem teszik bele a közösbe.

 • Ghe Cuevarra
  sok tézisedet a Bibliából vezeted le ezért nem értem ezt a post-ot.

  “Akinek van, annak adatik, és akinek nincs, attól az is elvétetik, amije van”

  Azon túl, hogy finoman szólva is demagóg az, hogy te – mint amúgy felteszem – meglehetősen gazdag ember ilyen nagy aggodalommal viseltetsz a “szegények” iránt, még az ún. Isteni akaratnak is ellentmondasz ezzel.

 • Second Wave
  A kommentekből az látszik, hogy igény lenne végre egy hosszantartó mély válságra, amiben mindenki elveszti a munkáját (csak a kedves kommentelők nem), és az ingatlanárak végre jól lemennek, hogy olcsón tudjatok venni.
  Nos, rossz hírem van, de szerintem már más is látja: nem érdemes az árral szemben úszni. El fog jönni az ingatlan shortolás ideje, egy szép tavaszi napon lesz majd, és négyévenként van rá esély, de az még nem most van.
  Még egyszer: ne a trend ellen menjetek, mert az nem kifizetődő. Főleg, ha hosszú az a trend.

  50 nm-es lakás CSOK-os lakás???
 • Kiszamolo
  Ghe,
  Elég szelektíven sikerült olvasni a Bibliát, kiragadsz egy részt, ami arról szól, ha valaki nem végzi Isten munkáját és semmi köze a pénzhez.

  Segítek: https://www.bible.com/hu/search/bible?q=szeg%C3%A9ny

  azért én parancsolom néked, mondván: Örömest nyisd meg kezedet a te szűkölködő és szegény atyádfiának a te földeden.

  A mit leginkább kell embernek kivánni, az irgalmasság az

  A ki bedugja fülét a szegény kiáltására; ő is kiált, de meg nem hallgattatik.

  Mert ha a ti gyülekezetetekbe bemegy egy aranygyűrűs férfiú fényes ruhában, bemegy pedig egy szegény is szennyes ruhában és ti gonosz személyválogatók lesztek

  Mi az Isten előtt kedves? Nem az-é, hogy az éhezőnek megszegd kenyeredet, és a szegény bujdosókat házadba bevigyed, ha meztelent látsz, felruházzad, és tested előtt el ne rejtsd magadat

  Mivel ezt mondod: Gazdag vagyok, és meggazdagodtam és semmire nincs szükségem; és nem tudod, hogy te vagy a nyomorult és a nyavalyás és szegény és vak és mezítelen:

  Ha mégis szegénynyé lesz valaki a te atyádfiai közül valamelyikben a te kapuid közül a te földeden, a melyet az Úr, a te Istened ád néked: ne keményítsd meg a te szívedet, be se zárjad kezedet a te szegény atyádfia előtt;

  Ha a szegények kivánságát megtagadtam, és az özvegy szemeit epedni engedtem; És ha falatomat egymagam ettem meg, és az árva abból nem evett; lapoczkájáról essék ki a vállam, és a forgócsontról szakadjon le karom!

  Tudom, hogy felfogja az Úr a szegények ügyét, a nyomorultaknak jogát.

  Az irgalmas szemű ember megáldatik, mert adott az ő kenyeréből a szegénynek.

  A ki öregbíti az ő marháját kamattal és uzsorával, annak gyűjt, a ki könyörül a szegényeken.

  Markát megnyitja a szegénynek, és kezeit nyújtja a szűkölködőnek.

  Osztogat, adakozik a szegényeknek; igazsága megmarad mindvégig

  A ki elnyomja a szegényt, gyalázattal illeti annak teremtőjét

  A ki ád a szegénynek, nem lesz néki szüksége; a ki pedig elrejti a szemét, megsokasulnak rajta az átkok

  Mert tetszett Macedóniának és Akhájának, hogy a Jeruzsálembeli szentek szegényei részére némileg adakozzanak.

  Szőlődet se mezgéreld le, és elhullott szemeit se szedd fel szőlődnek, a szegénynek és a jövevénynek hagyd meg azokat. Én vagyok az Úr, a ti Istenetek.

  és vétkeidtől igazság által szabadulj és a te hamisságaidtól a szegényekhez való irgalmasság által

  Csak egy néhány példa, hogy a Biblia mit is tanít a szegényről.

  Szerintem porold le a Bibliádat, mert nagyon tévúton jársz ebben a kérdésben.

 • Szaporodási hitelek célzottja
  Olvasva a kormányzati pénzszórást támogatókat és hogy “mennyi jót tett a fiatalokkal a kormány” nekik üzenve én mint DOLGOZÓ 28 éves két nyelven beszélő diplomás nem keresek annyit és a párom sem egy Kelet magyarországi közepes méretű VÁROSBAN, hogy összeszedjük annyit, hogy ne ÜRES ZSEBRE felelőtlenül adósodjunk el, mert ha két gyerekkel számolok és a rá adott támogatásokkal is LÉNYEGESEN TÖBBET KELL FIZETNÜNK egy felújítandó 100 m2 NEM VÁROSKÖZPONTI ingatlanért, mintha nem lett volna semmi támgoatás. HOGY MEGÉRTSÉK AZ OKOSKODÓ DE SEMMINEK UTÁNA NEM JÁRÓK, hogy a szegény családból származó DOLGOZÓ fiatalok sokkal rosszabbul jártak ezekkel a támogatásokkal, mintha nem adtak volna egy fillért se. Persze lehet menni a gettóba házat venni, de akkor költözzön velem együtt a támogatásokat ajnározókat. EGYET nem vitattok aki házat örökölt és most eladja az jól jár.
 • LSV
  Mi 20011-ben költöztünk haza Írországból. Itthon mérnökként több a fizetésem, mint kint volt (mondjuk nem vígasztal mert forintban és nem EUR-ban kapom…).
  Ettől függetlenül többször megfordult a fejünkben, hogy visszamegyünk, de több gyerekkel már nem egyszerű mozogni, és 1 mérnöki fizetésből ott sem lehet megélni (a gyerek management -ovi,suli, bébiszitter- horribilis összeg).
  Szinte az összes itthoni támogatásról lemaradtunk, uh. nem ezekre alapoztuk a gyermekek születését. Sőt ha 100% biztosra lehetne menni a következő gyermek nemében akkor lenne még egy. (Itt jegyezném meg akinek van infója erről az megoszthatná -Czeizel már nem él, rá ne hivatkozz, illetve a ciprusi beavatkozást £15k sem tudjuk megengedni -bár a babavárót fel lehetne arra is használni).
  Megfontolandó a felújítási összeg felvétele, mert ha más veszi fel is kiveszik a mi zsebünkből adó formájában, így meg jutna is..
 • attila
  “Az állam ha egymillió családot támogat hárommillió forinttal, akkor 4,2 millió háztartással számolva minden háztartástól adóban el kell vennie 714 ezer forintot. Attól a háztartástól is, amelyik a végén kapja a támogatást. S el is fog venni, mert máshonnan nem lesz pénze”
  AZért azt tegyük hozzá ha hitelből támogat akkor azt majd csak évtizedek múlva kell visszafizetni amikor ezek már a fasorban sem lesznek, vagyis ráterhelik a következő generációkra a hitelvisszafizetés terhét. Az infláción keresztül azért már mi is érezzük a hatását, de a manipulált statisztika miatt eddig ez a többségnek nem tűnik fel úgy látom.
 • Ghe Cuevarra
  én is elég jól ismerem. A te idézeteid és az enyém között semmilyen ellentmondás nincs.

  Egyénileg adjon az ember ha van miből, meg akarata is van rá, összességében viszont MINDIG az történik, hogy akinek van annak adatik akinek pedig nincs attól elvétetik. Ez az élet minden területére igaz, az állatoknál és még a növényeknél is így van szimplán azért mert ez az élet törvénye szóval lázadozni is tök fölösleges is ellene.

  Ezen az alapon azon is lehet vekengeni, hogy mekkora szemétség a gravitáció, csak semmi értelme mert attól még létezik.

  Borzasztóan távol áll tőlem a fidesz (és az össze többi párt is), de ha lehet választani, hogy a kormány a dolgozó (=hasznos) réteget támogassa vagy a gyakorlatilag semmittevőket akkor az előbbit választom és nem tudom felfogni hogy az a moralizáláson kívül mi a haszna az utóbbi mellett érvelni.

 • LSV
  Mi vagyunk a megszivatott generáció. Nem egy ismerős (~60 év) vergődik, hogy utánuk kell csinálni, mert akkor sem volt könnyű. Elfelejtik pl., hogy a 90es évek legelején boldog boldogtalan kifizethette a jelzálog hitelét mert a felét elengedték (legalábbis az én rokonságomban 5 család volt így és a többi család dobta össze a kifizetendő összeget). Nekünk jutott a CHF hitel végtörlesztése 180HUF-on a haveroknak és tehetőseknek. Olyan esetről sem tudok hogy a CSOK bejelentése után pont a CSOK összegével emelkedtek az ingatlanárak (nyilván akkor nem CSOK volt, de volt piactorzító hatású támogatás). A magánnyugdíjakat sem nyúlták le akkoriban. stb stb…
 • attila
  A jómódúbb, műveltebb középosztályt támogatják azért hogy befogják a szájukat. A szegényebb, kevésbé művelt rétegeket megetetik a propagandával, mert őket meg lehet. Így mindenki jól jár! Ha baj van, akkor jön a 93 éves Soros Gyuri, meg a migráncsok, meg azeúropai junior, ennyi a recept ! Amíg ezt 50% bekajálja addig nincsen itten gond !
  Én felveszem ezt a támogatást, persze nincs rá szükségem ! De felét egyből szétosztom civil szervezetek közt, osztán majd ikszelek egyet a maffiabanda ellen 2022-ben.
 • Diplomata

  Két nyelven beszélsz és diplomás vagy. Ha nem keresel jól akkor valamit rosszul csinálsz. Válts…..

  Sokszor mi magunk vagyunk saját magunk korlátai.

 • Ghe Cuevarra
  szóval a “maffiabandától” azért megtartod a támogatás felét (ami úgy fele, hogy persze nyilván egy vasat sem fogsz adni másnak) de azért ellenük szavazol. Értem. Olyan erkölcsös vagy!
 • Kiszamolo
  Ghe, ez egy borzasztó primitív egyszerűsítés, hogy aki szegény, az annyit is ér.

  Tedd fel magadnak a kérdést, ha te születtél volna egy putriba egy borsodi zsákfaluba, mi lett volna belőled?

  Ha még egy asztal sem lett volna otthon, ahol megírd a házidat és hiába lett volna, ha az áramot kikapcsolták? Több tízezer gyerek nő fel így.

  Ha a te szüleid is már úgy nőttek volna fel, hogy nem tudtak volna neked egészséges mintát adni és ösztönözni? HA már anyád és apád is analfabéta lett volna?

  S akkor még nem beszéltünk arról, ha alkoholisták lettek volna a szüleid. Vagy nem is lettek volna, mert apádat soha nem ismerted, anyád meg elhagyott.

  Na, mi lett volna belőled? Egy nagy, megvetett senki, egy közmunkás, egy csóró, egy félig analfabéta nyolc általánossal jó esetben.

  Pont olyan ember, akiket te most nagyképűen ekézel, hogy meg is érdemlik a sorsukat, lumpen, semmirekellőek, dögöljenek éhen.

  Szerintem gondold újra.

  És a legborzasztóbb, hogy a kormánynak ugyanez a hozzáállása, 10 év alatt felnőtt egy újabb generáció, akit szintén elveszítettünk ez miatt. De a lényeg, hogy bármelyik gazdag városlakó vehessen egy újabb 50 milliós lakást állami támogatásból.

  S nem, nem szabad támogatni a munkakerülést. De ezeket az embereket segíteni kellene, hogy egyáltalán alkalmasak legyenek a munkavégzésre, mert most alkalmatlanok rá és erről pont nem tehetnek, lásd feljebb.

  Csak ez már összetett és bonyolult.

  Ezt a trágyakupacot ellapátolni több évtized lenne és még érteni is kellene hozzá. Ezért inkább úgy teszünk, mintha nem is létezne a probléma és aki ebbe született, az maga tehet róla. Egyszerű észnek egyszerű jelmondatokat, problem solved.

 • TT
  : ki mondta itt, hogy a semmittevőket kell támogatni? Te is csak a propagandát nyomod, egyből ellenségeket keresel.
  Mégegyszer: nem kell a semmittevőket támogatni, de a gazdagokat sem. Ezt a pénzt inkább az egészségügyre és az oktatásra kellene fordítani, hogy mindenkinek jobb legyen és ne csak elégjen a pénz.
 • Kovácsné
  , diplomásként, aki hivatásként tekint az alulfizetett szakmájára, már sok éve hallgatom ezt az opportunista dumát. Én pl. azzal teremtem meg a szakmám gyakorlásához szükséges anyagi autonómiát, hogy negyedállásban elég drágán tanítok (szak)nyelvet, amire bőven van is igény, mert sajnos az összes épkézláb, az oktatott nyelvvel élő kapcsolatban lévő nyelvtanár már régen egy SSC-ben/külföldön dolgozik a gimnáziumok helyett, az egyetem meg gyakran csak a nyelvvizsgát kéri, nem készít fel rá. (Persze nem tudom, hogy Szaporodási hitelek célzottja nyelvtanár-e, csak a rosszul kereső két nyelven beszélőknek és a nyelvtanároknak nagy a közös halmaza 🙂 ) Ha a roppant lekezelő tanácsodat követnék az állami szolgáltatásokat működtető alkalmazottak, akkor immár egyáltalán nem lennének állami szolgáltatások, olyan lehangoló minőségben sem, mint most.
 • Ghe Cuevarra
  nem ekéztem senkit hanem tényeket állapítottam meg. Azt sem mondtam, hogy aki szegény az annyit is ér és azt sem, hogy bárki dögöljön éhen. Nem tudom mi értelme van részedről ennek az árnyékboxnak.

  A társadalom alsó harmadának a közepére születtem a ’70-es évek végén (olajkályha, kútról víz.. te is?), a szüleim munkások voltak. Az ő áldozataikkal és a saját magam erejével (=kva sok munkával) küzdöttem fel magam az ún. középosztály felső harmadára. Egy csomó ismerősöm van aki ugyanabba a kategóriába született és ott is maradt. Miért kellene őket támogassam?

  A szüleimhez képest ugrottam kb 4 kilencedet társadalomban ami boldoggá teszi őket,meg engem is. Te meg azt magyarázod, hogy aki szrt se csinált annak is adjuk? Adj a tiédből ha nem fáj, de ne az enyémből és ne csinálj úgy mintha a társadalomnak a semmittevőket kellene támogatnia bibliailag.

  (borsodban születtem, falun)

 • GGABI87
  Kijött a KSH az új évközi lakáspiaci árindex-szel egy pár napja, amiben már egyértelmű csökkenés. Fent pedig gondolom ezt nem akarják, ráadásul valószínűleg a döntéshozók még naprakészebb adatokat kapnak mint mi.
  Én már előre féltem, amikor bejelentették, hogy meg fogják védeni a családok lakhatását. Már így is reménytelen a helyzetünk két gyerekkel, hogy családi házba költözzünk, pedig a mai megtakarításainkból 4-5 éve luxus kategóriájú házat vehettünk volna, most meg csak egy romot osztatlan közös tulajdonú telken, vidéken. Több éve nézegetem és nem csak az árak mentek fel, hanem a kínálat is nagyon durván szűkült és süllyedt a minőség is.
 • mitel hentes
  Én akkor szállok bele ebbe a hintába, amikor a Kormány kiküldi hozzánk a tervezőt, megmutatják az üres telkeket, kiválasztjuk a nekünk tetszőt, majd megbeszéljük a tervezővel az igényeinket: a 100-150 négyzetméteres ház pontos paramétereit. A Kormány ezután megigényli helyettem a CSOK-ot, mert látja a nyilvántartásban, hogy hány gyerekem van. A pénzt odaadja egyből az építtetőnek, majd az adókat az építtetőtől szedi be. A NAV látja, hogy mennyi a jövedelmem és a feleségem jövedelme, ez alapján megigényli a banktól a CSOK hitelt, amely mögé az MNB vállal garanciát. Nekem a hitel havi törlesztőjének megfelelő bérleti díjért kiadja bérbe a “saját házamat”, és ha 10 évig rendesen fizetem a bérleti díjat, akkor a Kormány a pénzénél van, és átadja a lakás tulajdonjogát nekem.

  Egy 100 emberes CSOK főosztállyal le tudná a Kormány koordinálni az egészet az egész ország számára.

 • ultrakapitalista nagytőkés
  Ez most már tényleg egy bolsevik propaganda oldal lett. Remlélem még akasztani nem akarsz, mint az elvtársaid. Ha annyira jó Németországban akkor tessék odaköltözni. Aki meg ott van, az meg maradjon ott. Ne aggódjon senki, nem lesz itt munkaerőhiány, lesz aki dolgozzon.
  Egy szaki keres majd annyit mint egy fehérgalléros. Jaa csak nem szocik vették el a kékgalléros mnkakör becsületét és nézték le a fizikai munkát? Elárulom, de.
  Legalább elkezdenek szakmát tanulni sokan, nem pedig büfézni a felsőoktatásban. Meg szalagokat kihúzni…
 • Kiszamolo
  Ghe, nem, a Biblia azt mondja, aki nem akar dolgozni, ne is egyen. De aki akarna, de nem tud, azt meg támogatni kell, hogy tudjon.

  A társadalomban kell lennie egy kiegyenlítőszerepnek, hogy aki akar, az tudjon felemelkedni. Aki nem, az maradjon ott, ahol jó neki, azzal nem kell törődni.

  De ez most nagyon nem valósul meg és a legszörnyűbb, hogy a legtöbb ember hangosan tapsol neki. Mert csak a középosztályt támogassuk, mintha az rászorulna.

  S ha ma nem mentjük meg a fiatal korosztályt, megismétlik a szüleik életét, akiket már nem lehet megmenteni.

  S nem mentjük meg, mert rohadt focira van évi 500 milliárd, erre nem jut évi 30 milliárd sem.

 • Miklós
  “A kommentekből az látszik, hogy igény lenne végre egy hosszantartó mély válságra, amiben mindenki elveszti a munkáját (csak a kedves kommentelők nem), és az ingatlanárak végre jól lemennek, hogy olcsón tudjatok venni.” Ezt egyszerűen meg lehet oldani ha hozunk egy törvényt ami maximálja az ingatlanvagyont a gyerekszámtól függően. Így nem nem űznénk el az értelmiséget és a középréteget sem lehetne manipulálni, hogy építsenek lakásokat a migránsoknak, hitelre. Mert melyik középrétegbeli fog 4 lakást/házat venni (egyet magának és minden gyerekének egyet)? Ezzel csak még nagyobb szegénységbe löktük a következő generációt és persze, a gazdagokról is le lehet majd húzni, a szegényekre hivatkozva, mindazt, amit most odaadtunk nekik…
 • random okos
  A kommentekben az tükröződik vissza, hogy a magyarok még mindig nem értik, mi a kapitalizmus.
  Talán a szocializmus és a svájcifrank-ügy maradványa ez.
  Amíg jobboldali kormány van, addig egészen tuti, hogy a lehető legtöbb hitelt fel KELL venni.
  Amint megvan az önerőd, azonnal venni kell az ingatlant.
  A lakások ára mindig is nőni fog, mert a forgalomban lévő pénzmennyiség mindig jobban fog nőni, mint a lakások száma.
  Egyetlen dologra kell figyelni, hogy amikor beüt a kaka, likvid maradj (azaz tudd fizetni a törlesztőt és a saját tőkéd ne legyen negatív). Utóbbit az MNB elintézte mindenkinek (az előző válságban ez okozta a kakit a chf miatt). Munka meg mindig van, két nem lusta ember minden további nélkül összeszed 3 kilót akár takarítóként.
 • Ghe Cuevarra
  “De aki akarna, de nem tud, azt meg támogatni kell, hogy tudjon.”

  Nagyon helyes… de légyszi mutasd már meg azt a réteget aki a mai Magyarországon akarna de nem tud dolgozni. Mert én nem látom. Azt látom, hogy analfabéta 70-es IQ-jú embereket is felveszük operátornak, mert annyira nincs emberünk. Akkor miről beszélünk?

 • usespanner
  Azzal én is egyetértek, hogy Közmunkás Tódor 10 éve munkanélküli felesége ne kapjon alanyi jogon 10 milliót, hanem adókedvezmény legyen.

  Amúgy pár hete egy idősotthonban dolgozom, a takarítók mind cigányok és 2 fiatal cigány gondozó is van, az egyikük mindneki kedvence.

  Szóval lehetne mit kezdeni a fiatalabb cigány nemzedékkel, ha már a 8 általánost végzett idősebb generációt el is veszítettük, a szakiskolába járó fiatalok viszonylag könnyen integrálhatók.

 • Kovácsné
  Cuevara, tényleg a legőszintébben gratulálok neked ahhoz, amit elértél. Viszont érdemes lehet belegondolnod abba, hogy az attitűdöd mennyire pontosan tükrözi a társadalmi helyzeted. Több, a szegénységgel kapcsolatos attitűdöt a véleményző szociodemográfiai adottságainak szempontjából vizsgáló kutatás kimutatta, hogy azok, akik személyesen megélték a társadalmi mobilitást, és több decilist léptek feljebb a szüleikhez képest, különösen hisznek a merkantilista társadalmi berendezkedésben, tehát, hogy ők a teljesítményük alapján jutottak feljebb, akik pedig nem, azok teljesítmény híján rekedtek meg. Ezt azzal magyarázzák, hogy önképromboló hatása lenne arra a következtetésre jutni, hogy a saját teljesítményen kívül más faktorok jelentős(ebb) mértékben hozzájárul(hat)tak a mobilitáshoz. Érdekes ránéznünk saját pozícióink eleve meghatározottságára.
 • Kovácsné
  *meritokratikus persze, nem merkantilista, párdon, este van.
 • Kiszamolo
  usespanner és az se kapjon tízmilliót, akinek semmi szüksége rá és ha még lenne is, csak annyit érünk el a 10 millióval, hogy az építési vállalkozó pont ennyivel emeli az árait.

  Évi 300 milliárddal támogatjuk az építési vállalkozókat, tökre megér minden fillért és tényleg komoly társadalmi haszna van.

  Ja, nincs, mert aki nem kap CSOK-ot vagy nem mer három gyereket bevállalni, az le is mondhat a saját lakásról.

 • UD
  Szerintem az eddigi legjobb cikked.

  34 éves vagyok, egyedülálló. Saját lakás kilőve, marad a nyelvtanulás.

 • eHáz
  A szüleid támogattak és az ő munkájuk… ez sok helyen hiányzik, sok helyen a szándék, máshol a képesség tudás. A bárki kap munkát meg jellemző volt az elmúlt években, de pont most nem igaz. Teljes iparágak mentek tönkre.
  Az előző válságnál is sokan munka nélkül maradtak és ezek a rétegek válságról válságra próbálnak életben maradni. Nincs folyamatos jólétük.
 • Bjozef

  “falusi csokot igényelt eddig mennyi, 10-15 ezer ember?”

  Mi is velevágtnuk, hát had ne mondjam… ~10%-ot lekap a bank kezdésnek (értékbecslő, tul. lap, szerződéskötési díj, +értékbecslő még legalább egyszer(~30e). Mellesleg nagyon keresik a hibát, több ismerős elvérzett a környéken (térkép nem stimmelt, terasz beépítés, nem volt gázterv-ezt IS lekérték(???) és nem találták meg a 30 éve bevezetett gáz papírjait, dobták is vissza..) Plusz sokan bele se vágnak, mert fél-egy évig nem tudnak letenni 600e-1,3m forintot, mondjuk ők már az első szűrőn se mennének át, kereset igazolás, megfelelő tulajdonrész, stb. apróságok… Ahogy írtad, ez nem az átlagkeresetnek lett kitalálva, de még a kifejezett középosztálynak is szívás némely rész… Az árakat hagyjuk, az utcánkban most adtak el 25M-és egy kádár kockát, minimális felújítással (5cm szigetelés, műa. ablak, villas a palára) VICC

 • Gábor
  4800 Ft-os négyzetméter áron rakták le a járólapot nálunk, Győr mellett, kiváló minőségben. Volt FMV, biztosítás, minden ami kell, e-naplót töltötték rendesen, pontosan. Tény hogy ez már a múlt…