A hitelek elszámolásáról

A bankok most küldik ki a leveleket az érintetteknek a devizás és egyéb hiteleseknek a jogtalanul levont összegekről és a forintosításról.

Ezzel kapcsolatban sok levelet kapok, hogy ki jogosult és ki nem az elszámolásra, ha időközben átvállalták tőle a hitelt, ha a kft. nevében kezdte el fizetni, de aztán mint magánszemély folytatta és a többi.

Minden érdeklődő sok hasznos információt talál az MNB oldalán itt, gyakori kérdések, tájékoztatók és a többi. Mit kell tenni, ha már végrehajtás alatt van az ingatlan, milyen jogorvoslati lehetőségek vannak, stb.

Az oldalon megtalálható az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi
Központjának elérhetőségei is, ott akár telefonon, akár levélben tudnak válaszolni a felmerült kérdésekre.

Share

8 hozzászólás

 • graphite
  Egy kérdés: ha forinthitel kamatáról kiderül, hogy valamiért törvénytelen volt, akkor MNB alapkamat + x% al számolják újra a hitelt. CHF hiteleknél miért nem CHF alapkamat + x% kamattal számoltak?
 • Barnabás.Jog
  A forint alapú hitelnél sincs így.
 • Péter
  Akitől átvállalták a hitelt miért nem kapnak vissza az elszámolásból? 5 éven át rendszeresen, késedelem nélkül fizettem és pontosan a CHF alapú autótörlesztésemet, majd átvállalták tőlem a hitelt. Ennek ellenére én nem kapok semmit az akkori bankomtól… miért van ez így? Miért jogos, ha ez a törvény a jogtalanul megemelt beszedett pénzeket adja vissza, nekem miért nem jár vissza? Akkor én is fizettem szépen rendben, 2005 decemberétől 2011 júliusig. Ekkor lett az én hitelem “lezárva” a bank felé, onnantól Gipsz Jakab fizette… de mi van az ÉN tőlem jogtalanul beszedett pénzekkel?!
  Lenne szíves valaki erről tájékoztatást adni, az MNB GyIK-ben nincs ez benne. Köszönöm.
 • Barnabás.Jog
  Mivel alanyváltozás történt a szerződésben, így értelemszerűen nem kaphatod meg te direktben a finanszírozótól. A hitelátvállalótól követelheted (ha nem adja, akkor polgári perben) a jogalap nélküli gazdagodás szabályai szerint.
 • Péter
  Köszönöm a választ. Érdekes…

  Tehát hoztak egy olyan törvényt, ami jogalap nélküli gazdagodást is lehetővé teszi…

  Akkor viszont az átvállalónak adóznia kell az elszámolásból visszatérített összeg egy bizonyos része után? Triviális… :/

  (Akárhogy is… tőlem “loptak” pénzt, és más kapja meg.)

 • SOL
  Kedves Miki!
  Nem kaptam elszamolast a bankomtol. Azt a tajekoztatast adtak, hogy most a deviza alapu szerzodeseket kezelik, nekem pedig deviza-szerzodesem van, amire a hataridejuk szeptember 30.
  Valoban igy van ez?
  Kosz,
  S.
 • Kiszamolo
  Tényleg más a határidő, bár pontosan nem tudom, mi.
 • Stanlee
  Banktol fugg, augusztus-szeptember honapokban fogjak kikuldeni a deviza hitelek elszamolasat. Keszulj fel lelkiekben, hogy nem kapsz vissza sokat, mert szinte csak a folyositaskori arfolyam kulonbozetet fogjak visszaadni, ami par Ft lehetett.