Drága-e az amerikai ingatlanpiac?

2022-02-01
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az ingatlanpiacot két árazás szerint lehet nézni.

Az egyik értékelési mód az ingatlanok ára a fizetések függvényében. Ez alapján az amerikai ingatlanpiac nagyon drága, pont olyan magasan áll, mint a 2007-es válság előtt. (Az ábrán a narancssárga vonal.)

A másik szemlélet szerint viszont a havi törlesztő arányát kell a fizetésekhez mérni, vagyis mennyire tehetik meg az emberek, hogy a durva árazás ellenére hitelből házat vegyenek.

Nos, hála a FED nulla százalékos kamatainak, soha nem volt még ennyire elérhető az átlag amerikainak a saját ingatlan hitelből. (Az ábrán a kék vonal.)

Mi lesz most az ingatlan áraival, ha a FED kamatot emel? Az egyszerű válasz, hogy akkor esni kell az áraknak, hogy az emberek továbbra is ki tudják fizetni a havi törlesztőt. De még ez sem feltétlen igaz, hiszen látszik az ábrán, hogy még van tér felfelé az átlaghoz, vagyis néhány százalékos kamatemelés belefér az emberek költségvetésébe az árak esése nélkül is.

Azonban a teljes képhez azt is jó lenne tudni, hogyan fog teljesíteni a többi befektetési lehetőség? Ha esni fognak a részvények és magas infláció mellett alacsony kamaton maradnak a kötvények, sokan fognak ingatlanba menekülni azok, akik készpénzért tudnak vásárolni. Akik még emlékeznek a hetvenes évekre, azok az ingatlanra fognak szavazni, ha hasonló lesz a helyzet, mint akkor. Bár a hetvenes években inflációval korrigáltan pont nulla százalékot hozott az ingatlanok áremelkedése, de az akkori piaci turbulenciák között ez sokaknak vonzó menekülési lehetőség volt.

Erről itt írtam bővebben:

Amit az inflációról tudnod kell

S hogy biztos ne legyen egyszerű megmondani a tutit, a magas ingatlanárakhoz szükséges a pozitív jövőkép, hogy mindenki azt higgye, hogy minden rendben lesz holnap is, a fizetések csak felfelé mehetnek és ha szükséges, két hét alatt is talál új munkahelyet. Egy combos recesszióban, 10% feletti munkanélküliségi ráta mellett akkor sem vesznek ingatlant az emberek, ha olcsó a hitel.

Ha valaki tud hasonló ábrát magyar adatokkal vagy van kedve megcsinálni a KSH adatai alapján, ne fogja magát vissza, szeretettel várjuk. 🙂

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram