A piacok felosztása: fejlett, feltörekvő, frontier és legkevésbé fejlett piacok

Ha befektetésre adod a fejed, nagyon hamar találkozol a világ befektetői szempontból történő felosztásával.

Ezért átnézzük, melyik kifejezés mit jelent és milyen országokat takar.

Fejlett országok (developed countries): ide sorolhatók a fejlett gazdasággal és fejlett jogrenddel rendelkező nyugat-európai országok, az angolszász országok, Izrael, Szingapúr és néhány hasonló ország még. Ezekben az országokban a legnagyobb az egy főre eső GDP és a legnagyobb a humán tőke értéke.

Ezeknek az országoknak kialakult és jól szabályozott tőkepiaca van.

(Megjegyzés: több különböző lista van forgalomban, így az egyik listán például Dél-Korea már fejlett, a másikon még fejlődő országnak számít. Ugyanígy Horvátország lehet fejlődő vagy feltörekvő ország, illetve frontier ország is. Ezért ne lepődj meg, ha egyik-másik országot több minősítéssel is megtalálsz ezeken a listákon.)

Kevésbé fejlett, fejlődő vagy feltörekvő országok: A régebben használt kevésbé fejlett országok helyett kitalálták a sokkal pozitívabban csengő feltörekvő (emerging) piacok kifejezést. A legnagyobb gazdaságok ebben a csoportban az úgynevezett BRIC országok (Brazil, Russia, India and China), Mexikó, Indonézia, Törökország. Ide tartoznak a kelet-európai országok (Szlovákia és Szlovénia már nem), Afrika legfejlettebb államai, a latin-amerikai államok, a közel-keleti államok zöme.

A már említett BRIC mellett további csoportosítások is vannak: BRICS Dél Afrikával bővült, a MINT Mexikót, Indonéziát, Nigériát, Törökországot takarja, a Next Eleven országai: Banglades, Egyiptom, Indonézia, Irán, Mexikó, Nigéria, Pakisztán, Fülöp-szigetek, Dél-Korea, Törökország, és Vietnam, stb.

Kockázatok a feltörekvő országokban:

– Devizakockázat: könnyen leértékelődhet a helyi deviza, ami meg is történt mostanában Oroszországban, Dél-Afrikában, Brazíliában, stb. Így az ebben nyilvántartott kötvények, részvények is sokat veszíthetnek az értékükből.

– Nem annyira fejlett jogrend. Oroszországban és sok másik fejlődő országban igen furcsa, a jogállamiság normáival köszönőviszonyban sem lévő rendelkezéseket hoznak és hozhatnak bármikor. Kína pedig konkrétan egy diktatúra, ahol bármikor bármi megtörténhet.

Ide tartozik még a bennfentes kereskedés, ami ezekben az országokban sokkal gyakoribb és kevésbé büntetendő, mint a fejlett államokban.

– Fejletlen bankrendszer és pénzügyi piacok. A cégek sokkal nehezebben jutnak tőkéhez, ezért nem képesek annyira fejlődni, vagy akár tönkre is mehetnek. Ide tartozik a bankok esetleges csődje is, mint kockázat.

– Kisebb, illikvid piacok. A kisebb méret és a kevesebb szereplő miatt a piacok likviditása nem megfelelő, főleg egy esetleges pánikhelyzetben.

– Politikai kockázat, puccsok, jogi változások (például megtiltják a tőkekivonást az országból).

Frontier vagy határországok: a fejlődő, vagy feltörekvő országokhoz tartozó, ám attól esetleg lemaradó olyan országok, amelyek túl kicsik ahhoz, hogy a feltörekvő országokhoz sorolják őket. Gyakran saját tőzsdével sem rendelkeznek. Néha “pre-emerging markets”-nek is hívják őket.

Ide tartozik Észtország, Románia, Ciprus, Kenya, Kuvait, Libanon, Nigéria, Ukrajna, Vietnam és több hasonló ország.

Legkevésbé fejlett országok: ők a mindenki más kategória, a Föld legszegényebb államai. 34 belső-afrikai ország, 9 ázsiai, mint Kambodzsa, Banglades, Afganisztán és hasonlóak, Haiti és néhány szigetállam Óceániában.

Röviden ezeket az országokat takarják azok a kifejezések, amivel gyakran találkozol, ha szeretnél külföldi befektetéseket is vásárolni.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, ahol megtanulsz mindent, amit a pénzről tudni kell 6 alkalom alatt, 25 ezer forintért, vagy kérj valódi pénzügyi tanácsadást.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló cikket is a blogon. Csatlakozz hozzánk a Facebookon: http://www.facebook.com/kiszamolo

Share

4 hozzászólás

 • Zoli
  Érdemes megemlíteni, hogy Magyarország hova tartozik.
  Pl. MSCI besorolások: msci.com/market-cap-weighted-indexes
  Eszerint Magyarország fejlődő ország, pl. a BRIC országokhoz hasonlóan.
  Érdemes tudni, hogy sok befektetés ilyen indexeket követ, ezért sok befektető együtt vásárolja vagy adja el pl. a magyar értékpapírokat a többi fejlődő ország papírjával.
 • Ati
  Nagyon érdekes bejegyzés! Köszönjük!
 • tündérmackó
  Nézőpont kérdése, mi micsoda. Ha egy németet megkérdezel arról, hogy hol kezdődik a Balkán, azt válaszolja, hogy Bécstől keletre, mi azonban nyilván nem értenénk ezzel egyet. Láttam olyan amcsik által menedzselt emerging befektetési alapot, nem viccelek, ami magyar részvényeket is tartalmaz.. Ezek az elnevezések inkább politikafilozófiai kategóriák, semmint egzakt gazdasági fogalmak.
 • Kiszamolo
  Magyarország minden csoportosítás szerint feltörekvő piac, nincs abban semmi tévedés.