Egészséges-e a pénzügyi életed?

Érdemes időről-időre megvizsgálnunk és megvizsgáltatnunk magunkat, hogy egészségesek vagyunk-e. Egy vérvétel, egy EKG, egy orvosi kontroll gyakran leleplez egy-egy alattomos betegséget, mielőtt még az teljesen leuralná az életünket. Ha csak akkor fordulunk orvoshoz, amikor már előttünk is egyértelmű, hogy komoly baj van, gyakran későn érkezik a segítség.

Nincs ez másként a pénzügyekben sem. Nagyon sok árulkodó jel van, ami mind arról tanúskodik, hogy a pénzügyeink is sürgős kezelésre szorulnak, mert egyébként komoly következményekkel nézünk szembe.

Íme néhány támpont, hogy megvizsgáld, mennyire egészséges a pénzügyi életed, vagy mennyire táncolsz pengeélen hónapról-hónapra.

Néha kölcsön kell kérned, hogy átvészeld a hónapot.

Ha a költségvetésed nem bírja el, hogy néha több a kiadás, mint tervezted, akkor egész egyszerűen túl van feszítve a költségvetésed.

Gyakori hiba, hogy ennek ellenére az emberek nem tervezik be a váratlan kiadásokat is a havi költségvetésükbe. Sőt, nincs is költségvetésük, addig költik a pénzüket minden hónapban, amíg van.

Ha túl gyakran kell kölcsönkérned és nem is biztos, hogy a következő hónapban vissza is tudod fizetni a teljes összeget, akkor már sajnos elindultál lefelé a hitelcsapdába vezető lejtőn.

Gyakran veszekedtek a házastársaddal az anyagiak miatt

A válások bő 70%-a anyagi okokra vezethető vissza. Ha a veszekedések középpontjában a pénz hiánya, vagy ezzel összefüggésben az egyik fél túlzott pénzköltése illetve felelőtlen hozzáállása a munkához áll, akkor ideje leülni és közösen megoldást találni az anyagi problémákra, amíg nem lesz túl késő.

Ennek a gondnak a következő fokozata, amikor már nem is mertek beszélni a pénzügyi problémákról, mert akkorára nőttek. Ott az elefánt a nappali közepén, de mindenki gondosan kerülgeti és abban reménykedik, hogy egyszer majd magától eltűnik. Nem fog.

Ülj le a házastársaddal és nézzetek szembe a hitelszörnnyel. Mérjétek fel pontosan, hol vagytok, hogy kerültetek oda és hogyan tudnátok együtt megoldani a problémát.

Van legalább egy teljesen kihasznált hitelkereted, legyen az hitelkártya vagy folyószámlahitel.

A legnagyobb csapda a hitelkártyában és a folyószámla-hitelkeretben, hogy mindig rendelkezésre áll, ezért nagy a csábítás, hogy fel is használjuk azt. Nem mennénk be a bankba személyi kölcsönért, ha megszorultunk valamiért, de ha kéznél van a “talált pénz”, akkor gyorsan a nyakára hágunk.

Ez az üzlet a banknak a hitelkártyában és a hitelkeretben: tudják, hogy az emberek 90%-a úgyis meg fog csúszni valamikor és onnantól fizetheti a 40%-os kamatot akár az idők végéig. Bőven kompenzálja ez a bevétel a csali költségét, ami az 1-3%-os visszatérítés a hitelkártyák esetében.

A legtöbb ember egyszer elkölti a teljes hitelkeretet, mert mondjuk az összetört autóját ebből javíttatta meg, vagy hónapról-hónapra mindig 20 ezer forinttal többet költött, mint keresett. Ezután már csak görgeti maga előtt ezt a magas kamatozású adósságot és nem tud tőle szabadulni, mert ahhoz ki kellene fizetnie az egészet, hogy lezárhassa végleg a hitelt.

Ha te is egy ilyen lemerített és havonta 15-30 ezer forint kamatba kerülő hitelt görgetsz magad előtt, akkor közel kerültél ahhoz, hogy egyszer maga alá temessen az adósságod.

Minden egyes újabb adósság újabb kamatkiadást jelent, vagyis még kevesebb bevételed felett rendelkezel szabadon, mert egyre több pénz megy az eddigi adósságaid kamataira.

A mindennapi megélhetésed múlik azon, hogy felmondja-e a bank a hitelkeretedet

Sok embert már csak a hitelkártyájának vagy a folyószámla-hitelének a megléte tart a víz felett. Soha nem tudod elérni, hogy ne használd a hitelkeretet, mert a fizetésed maximum arra elég, hogy újra nulla közelébe tornászd az adósságodat és az új hónapot is vastag mínuszban zárod mindig.

Ha a bank egyszer felmondaná ezt a hitelkeretet, komoly bajba kerülnél, egy hónapot sem tudnál átvészelni a hitelkeret nélkül.

A hiteleid törlesztőrészleteinek havi összege meghaladják a bevételeid 30%-át

A más pénzéből való élés soha nem egészséges dolog, de ha a bevételeid több mint 30%-át elviszik a hitelek törlesztői, akkor veszélyes is lehet. Ahogy fentebb is írtam, az adósság egy öngerjesztő folyamat és ha már a fizetésed túl nagy részét kell vagy kellene az adósságaid törlesztésére fordítanod, előbb-utóbb erődön felüli lesz a fizetnivaló és gyorsan a lejtő alján találod magadat. Ezért ha már hiteled van, soha ne engedd, hogy a bevételeid 30%-ánál többet vigyen el a törlesztés.

Rettegsz a munkád vagy munkaképességed elvesztésétől

Akik máról holnapra élnek, sőt még hitelekkel is rendelkeznek, gyakran rettegnek attól, hogy bármikor elveszíthetik a munkájukat és akkor fogalmuk sincsen, hogy miből fognak megélni a következő 3-4 sőt 8-10 hónapig. Nem csak a hiteleiket és a rezsit nem fogják tudni fizetni, de még enni sem lesz mit.

Az sem jobb, ha 3-4 hónapig nem tudsz dolgozni egy baleset, betegség, rándulás vagy bármi egyéb miatt és az eddigi fizetésed helyett a maximum 70-80 ezres táppénzzel kell beérned.

Ha ez a félelem benned is benned van, az is azt mutatja, hogy teljesen felkészületlen vagy az anyagi élet területén és eddig csak pusztán szerencséd volt, hogy nem kerültél bele a darálóba.

Nem vagy biztos benne, hogy a jövő hónapban is ki fogod tudni fizetni a hiteleidet

Amikor már valaki eljut oda, hogy a hitelek miatt lyukacsos költségvetését újabb hitelekkel akarja befoltozni, előbb-utóbb azzal is szembesül, hogy már egyáltalán nem evidens, hogy a következő hónapban is képes lesz kifizetni a törlesztőket, még ha ebben a hónapban sikerrel is járt.

Ha ez a lehetőség egyáltalán felmerül, legyen riadó a számodra, hogy sürgősen lépned kell. Építsd le a hiteleidet, amilyen gyorsan csak lehet, akár a hitelből vett tárgyak értékesítésével is. Igen, a lakás is benne van.

Nem tudsz kifizetni minden számlát időben

Ehhez sok hozzáfűzni valóm nincs. Amire vigyázz, hogy a helyzet nem fog magától megoldódni, még akkor sem, ha a homokba dugod a fejed és reménykedsz, hogy majd csak történik valami pozitív változás.

Az anyagi helyzetedhez képest túl sok és drága holmid van

A túl nagy lábon élés automatikusan hozza magával az anyagi csődöt. Olyan ez, mint az elhízás: ha túl sokat eszel minden nap, garantáltan el fogsz hízni, még ha a túlsúly most még nem is annyira látványos, mert bő ruhákat veszel fel, hogy ne látszódjanak a hurkáid.

Azonban ha csak napi 3-400 kalóriával eszel többet, mint szükséges lenne, előbb-utóbb már nem fogod tudni elrejteni a ruhák alá a túlsúlyt, sőt már az egészséged is rá fog menni a kövérségre. Nincs ez máshogy a pénzügyeidben sem. A havi 10-20-50 ezer forintnyi túlköltekezés vagy a túl nagy lábon élés előbb-utóbb súlyos adósságokhoz fog vezetni és a sok hitel is beteggé tesz, erről itt írtam.

Úgyhogy tedd fel a kérdést magadnak: tényleg ennyire gazdag vagyok, mint amilyennek látszom, vagy látszani szeretnék? Tényleg megengedhetek magamnak egy ekkora házat, vagy egy ilyen drága autót, vagy egyáltalán azt, hogy autót tartsak fenn? (El sem hinnéd, lehet élni autó nélkül is. Erről itt egy cikk.)

250 ezres mobiltelefonod van, miközben a havi fizetésed nincs is ennyi? Van bármid a lakáson kívül, amit hitelből vettél meg? Érdemes újra átgondolnod, hogy nem költesz-e túl sokat. (De. És ennek hamarosan nagyon komoly következményei lesznek.)

Rengeteg halogatott kiadás van a ház körül

Fel kellene már újítani a kazánt, lecserélni az autón a tükörradiálokat, ráférne a lakásra egy kifestés, vagy egy új fürdőszoba, az erkélykorlát is javításért kiált.

De nem csináltatsz meg semmit, mert nincs rá pénzed, így csak gyűlik és gyűlik a javítanivaló, egyre nagyobb gondot okozva.

Ez is egy intő jele annak, hogy a bevételeid nem elégségesek az életviteled finanszírozásához.

Egy-egy nagyobb kiadást csak hitelből tudnál megoldani

A magyarok 38%-a csak hitelből tudna finanszírozni egy olyan kiadást, mint új hűtő vagy mosógép vásárlása. Egy kazáncsere, komolyabb autójavítás vagy bármilyen még drágább dologról már beszélni is kár.

Ezek mind olyan dolgok, hogy valamelyik mindig elromlik, a kérdés az, mennyire vagy rá felkészülve. Ha nincs pénzed félretéve a váratlan dolgokra, akkor mindent hitelből fogsz megoldani, míg egyszer csak azt veszed észre, hogy már túl sok hiteled van.

A fenti listát még hosszan lehetne folytatni. Érdemes leülnöd és őszintén ránézni az anyagi életedre, vajon rendjén mennek-e a dolgok?

Felkészültél-e a váratlanra, kezedben tartod-e a pénzügyi életedet, vagy csak sodródsz az egyre sebesebb árral, kibírnál-e hat hónapot bevétel nélkül, nem költesz-e túl sokat és nem élsz-e a lehetőségeid felett?

Tudod-e, hogy honnan jön a pénzed és pontosan hová megy el?

Cselekedj addig, amíg még nem késő. Építsd le a hiteleidet, fogd vissza a költéseidet és csinálj egy költségvetést, mire mennyit költhetsz egy hónapban úgy, hogy sikerüljön legalább egy keveset lejjebb faragni a hiteleidből.

A témában néhány további írásomat itt találod:

Az életszínvonalad inflációja

Megtakarítási technikák

Ha nem keresel eleget

Mennyibe kerül egy kis túlköltekezés

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

69 hozzászólás

 • Promo921
  Miklós néha picit azt érzem, hogy a fukarságot akarod bele nevelni az emberekbe, ami mellesleg a populáció 80%-ra ráférne. Ugyan úgy, ahogy az életben se a magas se az alacsony vérnyomás nem egészséges, a pénzügyekben is a középutat kell megtalálni, ami talán a legnehezebb. Arról is írhattál volna, hogy az sem egészséges, ha valaki 10 milliókat keres, de egy pohár vízre sajnálja a pénzt, persze tudom ez a kisebbség problémája. 🙂
 • Ahlan
  Hát ezeket nem lehet eléggé sokszor elmondani, mindig lehet olyan, aki tanulhat belőle!
  Mióta ráakadtam a blogra, azóta az összes kérdés indifferens már 🙂
 • Andrew
  2013-ban elmentem a kiszámoló-hu -s pénzügyi oktatásodra, azóta helyrepofoztam a pénzügyeimet. Most büszkén és mosolyogva olvastam végig ezt a cikket. Örülök, hogy engem már nem érintenek ezek a dolgok.
  Azt hiszem az a tanfolyam volt életem eddigi legjobb befektetése!
 • Piski
  Nem fukarsagra akar nevelni, csupan tudja, hogy az ember magaval szemben mindig engedekeny. Ezert leirja, milyen a 100%-os szigor, de ehhez senki sem tartja magat, meg o sem. A penzugyekben is, mint minden masban az a baj, hogy naponta csak picit terunk el a tervtol, teszunk engedmenyeket es ez vezet hosszu tavon problemakhoz. Szem elol veszitjuk a celt. Ha mar o is azt irna, hogy csak nagyjabol tartsd be a s,abalyokat es ahoz kepest lazitanal, elveszne a lenyeg!
 • Kiszamolo
  Nem azt mondom soha, hogy legyél fukar magaddal. Csak azt, hogy soha ne költs többet, mint amennyid tényleg van.

  Nem azt mondom, hogy ne legyen autód.

  Azt mondom, hogy akkor legyen, ha tényleg keresel annyit, hogy megengedhesd magadnak.

  Azt se mondom, hogy spórolj, ha kevés a pénzed. Azt mondom, hogy vagy keress többet (ez a jobb megoldás), de ha ez nem megy, akkor a kiadásaidat a bevételeidhez és ne a vágyaidhoz szabd.

 • És ez, ami itt le van írva, ez csak a napi túlélés egészséges egyensúlya, nem pedig azok az erőforrásigényes “egyebek”, mint a nyugdíj-takarékosság, egészségügyi kiadásokra való takarékosság, tanulásra és taníttatásra, önképzésre fordítandó erőforrások vagy éppen vállalkozás indításához összeszedni a kezdőtőkét. Mert az se biztos, hogy feltétlenül teljes egészében hitelből kéne, bár a vállalkozásra fordítandó hitel más jószág, mint a fogyasztási hitelek (itt ilyenekről van szó), attól még megvan a maga kockázata, hiszen nem minden vállalkozás termeli ki a befektetett tőkét, vagy nem olyan sebességgel, ahogy várnánk.

  Akik itt olvasnak, sokan ott tarthatna már, hogy a napi egyensúly megvan, van 6 havi megtakarításuk váratlan bajokra (elég-e?) de hátradőlni itt messze nem lehet, sőt, az igazi nehézségek itt kezdődnek, tekintve a hazai alacsony jövedelmeket és magas kockázatokat.

 • antenna
  Promo: azért a fukarság és a racionális pénzfelhasználás közt óriási különbség van. Miklós sehol nem említi, hogy élj szerzetesi életet, vonulj félre és ostorozd magad bármilyen költség helyett. De be kell látni, hogy a legtöbb magyar bőven a lehetőségei felett költekezik, ezen kell változtatni. Fontos a legújabb szifon vagy LED TV bő havi fizetésért? Kinek, minek? Villogni? És mi van, ha “csak” az 1 éves technikát veszi meg a polgár? Itt arról van szó, hogy mire van valóban szükség és mi az, ami erőn felül megy. Amerika kiváló példa, már csak egyetlen dolgot exportálnak Ázsia felé: papírt. Amiből dobozok készülnek, amikben Ázsia visszaküldi a késztermékeket. Mókuskerék.
 • Vizi Brigitta
  Kotelezove tennem kozep szakmunkas es gimnaziumi iskolakban a haztartas es egyeb penzugyek oktatasat.Rengeteg diaknak fogalma sincs hogy otthon naluk mennyibe kerul havonta a rezsi ruhazkodas elelem stb.Es ezek csak alapdolgok amit emlitettem
 • Zenith
  A rengeteg halogatott kiadás nagyon jó példa, és még talán nem nagyon került itt elő.
  Meggyőződésem, hogy rengetegen vannak az “ami nem látszik, az nem baj” elv szerint élők. Tipikusan magasabb életvitel, mint amit megengedhetne. Ezért van ennyi inkorrektség is itthon a magánszemélytől történő vásárlások esetén (elhallagatott aknák használt autó, ház, stb. esetén).
  Jó példa az autó, de a ház is: itthon több ember él olyan házban vagy lakásban, ami nem neki való (anyagilag). Ezért iszonyú állapotúak, de nekik már nem tűnik fel.

  Igen, van kisebb, olcsóbb. És az NEM SZÉGYEN!

 • sporolos
  en rendkivül takarekosan elek (negativ fogalmazasban fukar, stb.)

  ilyen iranyban is erdekelne irasod.

  vajon honnan tudom, mit engedhetek meg magamnak ? a jövöre szeretnek felkeszült maradni, söt. a tavoli jövöre, a gyermekem jövöjere; igy igen nehez eldönteni, vajon mi engedhetö meg.

  pl. nyaralasra, utazasra, hobbira – az (ertelmesen, es persze nem hatartalanul) erre elköltött összeg igen valoszinü nem hianyozna 1-2-3-5-10-20 even at (sosem), mert 30+ eve elek igy; persze nem hetente ürutazasra gondolok, az azert nem ferne bele 🙂

  ..az idömet is joreszt megvasaroltam, evek ota visszavettem a munkabol is (amit szeretek, de igy masra is jut idöm)

  azaz: meddig erdemes a töket növelni ? 🙂 köszi.

 • Zedder

  Szerintem mi nem ugyanazt a filmet nézzük, habár elvileg ugyanabban a moziban ülünk… De látom közben is megválaszolta már.

  Csak ezt nem értem, hogy a tiedhez hasonló hozzászólások mire jók.

 • Tibor
  Jo iras, bar a hitel ne legyen tobb mint 30% szerintem nem realis onnantol hogy lakashitel van a kepben. Addig persze igen, de alberletet se lehet annyibol..

  Meg ez engem annyira idegesitett mindig is, hogy megszabjak hogy az alberleti dij ne lehessen a fizum harmadanal tobb. Miert ne donthetnem el mire koltom a penzem? Ha nekem van egy jo fizum es annak a felet akarom lakhatasra kolteni, nem pedig a ketharmadat elverni hulyesegekre, kinek mi koze hozza ?

 • Tibor
  : Arrol miert irjon? Arrol ott harsog az osszes letezo hirforras, reklam, stb, aki/ami megszolit annak a 99%a azt akarja hogy kolts, kolts, kolts, vegyel, vegyel, fogyassz… 🙂
 • mtoma73
  Röviden: Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér. Ha ezt fukarságnak érted, akkor rosszul értelmezed. Ez csak annyit jelent, hogy a realitások talaján élj, ne a vágyaid szerint.
  Sok embernek a takarékos ember = fukar ember. Manapság nem csak a matematika, de a szövegértés se nagyon megy sok embernek, pedig ez a két legfontosabb.
 • dgt_
  “Amerika kiváló példa, már csak egyetlen dolgot exportálnak Ázsia felé: papírt.” Hehe, itt azt hittem, hogy az USA $-ra gondolsz. 😀
 • Vasvári Károly
  “Rettegsz a munkád vagy munkaképességed elvesztésétől”

  Ez a pont kicsit ütős volt (a többi nem vonatkozik rám). Bizony, valamennyire tartok attól, hogy a mostani munkám (a vállalkozásom) megszűnik és nem tudok egy hasonlót (vagy hasonlóan jól jövedelmezőt) felépíteni.

  Nem a létbizonytalanságtól félek (4 kiadott lakásunk azért megnyugtat ilyen téren), csak az életszínvonal vagy megtakarítási képesség csökkenése.

 • L70

  A munka elvesztése anyagilag minimum kényelmetlen. De jelentős a különbség a rettegés és a picit kényelmetlen érzés között.

  Békében kell készülni a háborúra, amikor nagyon jól megy, akkor nem föltétlen arra gondolni, hogy ez már a jövőben is a minimum lesz, hanem, hogy jöhet még krach, visszaesés. Persze ebben is egyensúllyal, egészséges aranyközépút lélekkel kell gondolkodni.

 • Oscee
  “Addig persze igen, de alberletet se lehet annyibol..”

  A lakberem es a rezsik a beveteleim 23%-at teszik ki (Budapest). Teny, kicsit aron alul fizetek, nem kovette le a foberlom az utobbi aremelkedeseket, az torzithat par szazalekot (epp ezert is nem koltozok egyelore, ez is a sporolas egy modja), de akkor is kijonne ugy 26% korul. Szoval de, lehet. Koltozhetnek jobb/szebb/nagyobb helyre is, ha nagyon akarnam, de jobb helye is van annak a penznek.

  Nekem luxus volt, mikor egyedul koltoztem egy kozos alberletbol – akkor joval nagyobb szazalekot tett ki, de most mar nem mennek 30% fole semmikepp.

 • Zedder

  “Jo iras, bar a hitel ne legyen tobb mint 30% szerintem nem realis onnantol hogy lakashitel van a kepben. Addig persze igen, de alberletet se lehet annyibol..”

  Akkor ott komoly gondok vannak, ugyanis az ökölszabály szerint a lakhatásra NEM SZABAD a bevétel 30%-ánál többet költeni, beleértve a hitelt vagy bérleti díjat, rezsit, fenntartást, mindent.

 • Gábor
  Lassan már fukarnak tartják azt ha valaki igyekszik spórolni.
 • Temmese
  @Gábor

  Tartsák csak nyugodtan fukarságnak az ésszerű költségvetést és a spórolást, attól én még nyugodtan alszom éjjelente. 🙂

 • GinTonic
  A lakhatásra fordított 30% idehaza tartható nagyrészt, de külföldön ez már problémás. Ott akár a fizetés 40-50 százalékát is elviheti.
 • Zabalint

  Hitel esetében egyetértek az ökölszabállyal, de bérlés + rezsi az nagyon ország és város függő. Mert ugye ez azt jelenti, hogy mivel rezsistül egy garzon Budapesten már a külvárosokban is 100 ezer, ezért egy párbak együttesen több mint 300 nettót kellene keresnie az ökölszabály betartásához. Ugyanez mondjuk Miskolcon már meglenne 2*100-as jövedelemmel is, pedig utóbbi esetben kevesebb lenne az a maradék ~133 ezer, mint ami a pesti lakhatás után maradna (>200), pedig a lakhatás utáni megélhetési költségek nem magasabbak Budapesten.

  Londonban meg az 50% sem számít durvának.

 • tgwh
  Nem, nem, nem, nem, 16%, a többi szintén nem 😀
  Akkor jól állunk, megnyugodtam. Orvosnál sem voltam már vagy 8 éve – kivizsgálás miatt -, csak egy-két tömegvírusnál.

  Egy dolgot megmosolyogtam 🙂 a kazánt nem lehet felújítani 😉 az vagy működik, vagy nem. Ami nem működik, azt cserélni kell benne. Vegyes tüzelés esetén meg ha kilyukad, akkor nagyjából vége a mókának.


  De, reális. A bank nem véletlenül adja így a hitelt – nagyrészt -. Mert van mellette még ezer meg egy dolog, amire költened kell. Ha a jövedelmed fele a hitelre megy el, az szinte biztos jele annak, hogy nem engedhetted volna meg magadnak a házat, amit vettél.

  Azért Kiszámoló a hitelről írt, nem pedig hogy a hitel + rezsi ne legyen több 30%-nál. Egészen más a kettő.

 • Zedder

  Külföldön? Vicces vagy: felkapottabb helyeken a lakást ki sem adják neked, ha nem tudsz felmutatni egy a bérleti díjnál 4-5x nagyobb fizut, főleg, ha külföldi vagy.:)

  A képletből csak azt felejtetted ki, hogy Budapesten nyilván magasabb fizetést kapnak, mint Miskolcon. Ha nem tudod kigazdálkodni a “másik” város megélhetési költségét a “másik” városban kapott fizetéseddel, akkor otthon kell maradni, ennyi a történet.

 • Zabalint

  Nem felejtettem ki a képletből, pont a példámon is látszik. A budapesti párnál a 300 ezres jövedelemmel és 100 ezres lakhatással marad nekik 200 minden másra, ezzel átlépték a 30%-ot, a miskolci párnak meg 200-ból marad 140 ezer, amivel pont nem lépték át. A lakhatáson túli megéljetési költségek pedig hasonlóak a két városban. Tehát az ökölszabályod a példámon meg is bukott.
 • Zabalint

  Egyébként onnan megközelítve, hogy élsz egy városban, a fizetésed 25%-át teszi ki a lakhatás. Kapsz egy ajánlatot egy másik helyen, ahol sokkal többet keresnél, de már az ottani fizetésed 40%-át teszi ki a lakhatás.

  Nos, a te ökölszabályod szerint minden további vizsgálat nélkül elvetendő. Szerintem meg meg kell nézni, mire elég ott a 60%, mert lehet, hogy az ott sokkal többet ér, mint az a 75%.

 • Hujber Tünde
  : “A képletből csak azt felejtetted ki, hogy Budapesten nyilván magasabb fizetést kapnak, mint Miskolcon.” Erre tudok ellenpéldát: egy bolti eladó ugyanannyit keres itt is, ott is. És ismertem olyan bolti eladót, aki vidékről jött fel, a “jobb élet” reményében. Nem jött össze, itt, Pesten is apu fizette neki az internetet, mert a bolti eladói fizuból az már nem jött ki. És ez még az albiár-robbanás előtt volt, nevezett bolti eladónk pedig társbérletben élt. Vissza is költözött vidékre, apuhoz. Szóval Budapesten sem csak magas fizetésű értelmiségiek élnek.
 • Zabalint

  Hol külföldön? Egy ismerősömnél nemrég jártam Angliában, 350 fontért bérel szobát, 1000 körül keres (nem . nem lakás, de ez is lakhatás. Amikor beköltözött még ez a keresete sem volt. Bécsben élő ismerőseim szintén túllépik a 30%-ot.

  Nagyon nem az a lényeg, hogy hány százalék, hanem hogy ami utána marad, az ott mennyit ér. A nagy és fejlett városokban az ottani átlagbér nagyobb százalékát teszi ki a lakhatás (ugyazon a színvonalo nézve), mint a perifériákon egy kisvárosban az ottani átlagbér mellett, de a fennmaradó összeg is jóval nagyobb, ami aztán vagy többet ér, vagy kevesebbet a helyi árakat nézve, ez alapján érdemes mérlegelni.

 • Tibor
  @zedder:gintoniknak igaza van. Parizsrol beszelek en is, nem Budapestrol 🙂
  Itt egy csaladi lakas 1500nal kezdodik. Csak sokat ki se adnak ha nem keresel netto 3-4x annyit. Igy marad az 1800as amit kiadtak…emiatt a hulye szabaly miatt.
  A fizubol remekul kijovunk, egyszeruen el nem tudom kepzelni mi masra lehet akkora osszegeket elverni mint lakhatasra.
  Amig egyedul vagy addig persze opcio a tetoteri hetedik emelet lift nelkul 7m²es studio (na ez az ami kb 1000 alatt van), de ha mar van csaladod, gyereked, idos szulod, akkor nyilvan nem mukodik.
  Es mig auto nelkul van elet, SAJAT lakas nelkul szinten van elet, addig azert FEDEL nelkul haat… jo igaz, van ugyis, de azert hadd ne valassza az ember onkent 🙂
 • Gyula

  Külföldön? Vicces vagy: felkapottabb helyeken a lakást ki sem adják neked, ha nem tudsz felmutatni egy a bérleti díjnál 4-5x nagyobb fizut, főleg, ha külföldi vagy.:)

  Azert ez nem ennyire egyszeru a valosagban.
  Itt, Munchenben es a kornyeken nagyon draga a berles.
  Nekem siman kiadtak egy nagy csaladi hazat a fizetesem kb 35%-aert.
  Bent a varosban pedig egy 2-3 szobas lakasert siman elkerik az 1200 EUR-t havonta.
  Azert lassik be, ittsem atlagos a 6000EUR-os netto fizetes. Meg parok eseten sem.

 • Gyula

  Külföldön? Vicces vagy: felkapottabb helyeken a lakást ki sem adják neked, ha nem tudsz felmutatni egy a bérleti díjnál 4-5x nagyobb fizut, főleg, ha külföldi vagy.:)

  Azert ez nem ennyire egyszeru a valosagban.
  Itt, Munchenben es a kornyeken nagyon draga a berles.
  Nekem siman kiadtak egy nagy csaladi hazat a fizetesem kb 35%-aert.
  Bent a varosban pedig egy 2-3 szobas lakasert siman elkerik az 1200 EUR-t havonta.
  Azert lassik be, itt sem atlagos a 6000EUR-os netto fizetes. Meg parok eseten sem.

 • Tibor
  : igy van. nem azat kell nezni hany %, mert ha vki ketszer annyit keres, annak nem kerul keteszerannyiba a kenyer, a tej, stb. Azt kell nezni mennyi marad a netto megelhetesre.
  Jobb 300bol 120at kolteni lakhatasra es 180bol elni, mint 180bol 50et es 130bol elni…
 • Gyula
  …es igen: nagyon dragan belrelm a hazunkat, de oriasi szerencsem volt, hogy 3 het alatt talaltam egy ujat, amit ki is adtak nekem, amikor az elozo tulaj kitett minket.
  Es jelenleg nem tudok ujabb 10000 EUR-t elkolteni koltozesre, amivel megsporolok max 2-300 EUR-t havonta.
  Azt hiszem, a kovetkezo koltozesem majd egy sajat hazba lesz, persze nem most 🙂
 • Chemist
  “De hát ennyi nekem is jár”
  “Megdolgozom érte”
  “A többieknek is van, most gondoljanak kevesebbnek”

  Ezeket már megszoktam. De egy ismerősöm sikeresen meglepett, mikor megkérdeztem mennyi volt az új telefonja (listaáron kb kéthavi fizuja): “semmibe, mert részletre is meg lehetett venni”

 • Lazybones
  GinTonic
  “A lakhatásra fordított 30% idehaza tartható nagyrészt, de külföldön ez már problémás. Ott akár a fizetés 40-50 százalékát is elviheti.”

  Attól függ, hol. Sokan egyenlőségjelet tesznek a külföld és London közé, mert ott dolgozik a legtöbb magyar, de London amúgy a világ egyik legdrágább városa.

  Itt Belfastban például kevesebb mint a fizetésem feléért lehet bérelni lakást vagy házat, de ketten vagyunk dolgozók a hitvessel, szóval nekünk 25% alatt jön ki a bérelt ház. És egyikünk sem keres átlagon felül.

 • emberes

  Ez elég erős… És azt hiszem, nagyon jó példa.

 • Penge
  Én utolsó kérdésnek betennék még kettőt
  “Összesített nettó vagyonodból képes lennél-e nullázni a hiteleidet/adósságaidat? És ha igen, mennyi maradna?”
  “Vagy-e leendő örökségek várományosa és ha igen, van-e olyan rokonod, akikhez pl. költözhetnél baj esetén?” Ha igen, olyan helyen lakik-e (pl. BP), ahol egyúttal munkát is találnál?”

  Máskülönben torzít az egész. Hiába van, akár 1 évre elegendő megtakarításod (ez se mindegy, ha egyedül vagy havi 200 ezer, ha van lakásod, havi 100-ból is kihúzod), ha
  1. Nem számíthatsz senkire.
  2. Nincs olyan versenyképes tudásod/diplomád, amivel minimum 200 nettót megkeresel és pár hónapon belül el is tudsz vele helyezkedni. Hiába találsz 1-2 hónapon belül olyan munkát, amivel 80-100 ezret keresel, abból még akkor is csak vegetálsz, ha saját lakásod van, alacsony rezsivel. Albérlet, még társalbérlet is szinte lehetetlen ennyiből.

 • Penge
  Illetve, ami még nagyon fontos: a forrásaidat (ház/lakás, autó, hűségnyilatkozatos flat tarifa, stb.) pénztermelő eszközzé tudod-e konvertálni, vagy csak hónapról-hónapra viszik a pénzt és amortizálódnak?

  Mert ha a lakást ki tudod adni (akár magad mellé veszel valakit az egyik szobába), az autót legalább nullszaldóssá teszed mondjuk Oszkárral, az ingyenes csúcstelefon mellé járó korlátlan tarifával meg nem csak a nagyit hívod, hanem esetleg valami üzleti tevékenyre is használod.

 • Tibor
  Juteszembe a magyarorszagi lakberek es fizetesek viszonyarol:
  ocsemnek most berlek egy kis egyszobas garzont Gyorben. 70ezer forint plusz rezsi.
  Talalt munkat, keresete kb 65ezer netto havonta.

  Szoval akkor hol is lehet a kereset harmadabol kihozni a lakhatast? 🙂

 • Janos82
  Szerintem amugy a havi megelhetesnek kell kijonnie 60-90%bol, persze auto, hutogep, lakas , nyaralasok, mindennel egyutt. Az nem jo matek, ahol valaminek az amortizacioja hianyzik. Azmar majdnem mindegy, hogy a 70%os koltekes eseten abbol 20% a lakhatas vagy 55%. Igaz az utobbinal keves marad egyebre.

  :

  MrMoneyMustache szerint kb 300 havi koltesedet kell osszeszedned, es ha van ennyid, akkor ha ugyesen fekteted be nyugodtan nyugdijjazhatod magad:)

 • Janos82
  :

  Azert az nem jo otlet, ha egy extrem alacsony jovedelmet veszel alapul. Gyorben sokkal tobbet kene keresnie, ezt a penzt szerintem meg egy videki zsakfaluban is ossze tudja szedni, ott meg havi 30 + rezsi lenne a lakas. Gyorben inkabb netto 150 felett kene keresnie, mert az egy relativ gazdag varos.

 • szak123
  Ha még nem tudtátok volna, a pszichológia és a pénzügyek szorosan összefüggenek. Nem csak úgy, hogy a pszichénk hat a pénztárcánkra, de analógiák is vannak:
  birtalan.hu/balazs/terapia/belaesdezso.htm
  🙂
 • szak123
  A konklúzió lemaradt: ezek szerint Kiszámoló igazából pszichoterapeuta!
 • Tibor
  : miert lenne “extrem” alacsony, palyakezdokent minimalber, azoknak is lakni kell valahol. Nyilvan a minimalberes ne a belvarosban vadonatuj nagy kegliben lakjon, de bele kell(ene) fernie egy kulvarosi, felujitando, kicsi garzon berleti dija. Mar idealis esetben…

  Attol hogy Gyor meg nem fog tobbet keresni, csak konnyebben talal munkat. Lakni viszont addig is kell valahol.

 • Promo921

  Ugyan abban a moziban ülünk és ugyan azt a filmet nézzük, de egy filmnek is lehet több értelmezése, ugyan úgy, ahogy univerzális igazság sincsen.

  PS: Ha a kommentem értelmetlen volt, akkor a te válaszod nem született volna meg. 😉

 • studkell
  Promo921: “ugyanabban”, “ugyanaz”, “ugyanúgy” egy szó. Bocs, de nem bírom, hogy hogy terjed ez a hülyeség.
 • Borka
  Kiszámoló, én arról szeretnék olvasni, hogy jó kereset mellett (persze, tudom, hogy ez relatív) mire, hány százalékot érdemes költeni.
  Nincs hitelem, van lakás, van megtakarított pénz, emellett nyugdíjra féltretett pénz. és sosem tudom, hogy mennyit költhetek el jóérzéssel.
  Egyszer, itt a blogodon olvastam, hogy a kereset 10%-át el kell nyaralni. (persze, ha megteheted) Hasonló irányszámoknak örülnék.
  Mi az az életszínvonal, amikor lehet nyugodtan többet költeni? pl takarítót fogadni. Nem keresnék ez idő alatt pénzt, hanem csak azért, mert utálok takarítani.
  Köszi a választ vagy linket, hogy hol írtál már erről.
 • Zabalint

  Aki Győrben vagy Budapesten minimálbért keres, az egy zsákfaluban nem valószínű, hogy kapna munkát.
 • janos82
  :

  Miert? zsakfalvakban diplomasokat keresnek? Nekem inkabb ugy tunt, hogy a falvakban tobb az “egyszeru” munka, amik kb mindenhol ugyanannyit fizetnek. Felesegem falujaban peldaul mezogazdasag van, ki lehet menni a szollobe, de az is jobban fizet, pedig kelet, igaz nincs egesz evben. Raadasul amit Tibor irt keresetnek, az kb minimalber, azt a legegyszerubb munkakert szoktak adni ( amit kb barki el tud vegezni), vagyis egy kis faluban is lenne eselye. Ott pl Senior SAP fejlesztokent nem hiszem, hogy tobbet tudna keresni, mert olyan munka nincs ott.

  :
  Azon mulik, hogy milyen palyan kezdo. Ha valami kereset szakmaban, akkor keves, ha nem kereset, akkor ertheto. Neki amugy valoszinuleg a masokkal valo osszekoltozes lenne a jo megoldas az egyedul lakas helyett, mert igy eleg sokat kell majd kolcsonkernie ( vagy felelnie a meglevo tokejet)