A Bitcoinról még egyszer

Update: Mivel ebben a cikkben az előző cikkben leírtakat fejtem ki bővebben, hogy miért nincs érték a Bitcoin mögött és miért kell úgy tekinteni rá, ami, így az előző cikk feleslegessé vált. Abban arról írtam, amit itt is megemlítek, hogy a kormányok bármikor betilthatják az egészet, hiszen míg a rendes pénz forgalmát száz módon szabályozzák, hogy ne lehessen vele adót elkerülni, pénzt mosni, kábítószert venni, vagy terrorizmust finanszírozni, addig a Bitcoin ezeket mind megkerüli. S nem kell az egész internetet blokkolni érte, elég azokat a helyeket, ahol az átlagember valódi pénzre válthatná a Bitcoinjait.

Továbbá bővebben kifejtettem, mitől pénz a pénz. Erről cikk itt. Bármire szabadon elkölthető, értékálló, két év múlva is (közel) annyit ér, mint ma, ezért lehet benne vagyont felhalmozni és kiszámítható az árfolyama, ezért a kereskedők el merik fogadni, mert nem csapkod az árfolyama napon belül is 10-30%-ot. Ezek közül egy sem igaz a Bitcoinra.

Innen folytatódik a cikk, ezeket fejtem ki bővebben.

Írtam a Bitcoinról, pedig nagyon nem akartam. De mivel már a csapból is ez folyik, kénytelen voltam.

A hozzászólás szekció gyönyörűen idézte azt, amikor a Kairos-ról írtam, az Emgoldexről, a Sitetalkról, a Quaestorról, vagy bármi egyébről. Érdemes elolvasni azokat a hozzászólásokat, szó szerint megegyeznek a bitcoinos hozzászólásokkal.

Ha nincs időd rá, röviden összefoglalom a hozzászólásokat az összes bejegyzés alatt. (Könnyű dolgom van, mert mindig ugyanazt írták, mindegy, hogy Kairos vagy Bitcoin):

– Hülye vagy.

– Nem értesz hozzá.

– Nem úgy van, rosszul tudod.

– Nagyképű, irigy kutya vagy, aki megfosztja az embereket a meggazdagodás lehetőségétől.

– Minden tiszteletem a tiéd, de most nagyon mellélőttél.

– Ez most más, ez egy új technológia és ez most tényleg működik. Ez innováció, ilyen még nem volt, ez robbanás előtt áll. (Hogy ezt már hányszor hallottam minden hasonló témával kapcsolatban.)

Érdemes megnézni, hol vannak most azok, akik akkor ezeket írták egy vagy három éve. A kairosok nyolc hónapig idejártak gúnyolódni és mutogatni, hogy már mennyit kerestek a Kairossal. Aztán egy varázsütésre mind eltűnt. Ahogy kiderült, hogy mégis csak átverés az egész.

Miről is írtam az előző cikkben?

Hogy semmit nem tudsz a Bitcoinról, nem tudod, ki van mögötte, van-e valaki mögötte. Mi adja meg az értékét, miről tudjuk, hogy ez jobb, mint bármelyik másik? Honnan tudjuk, hogy 1000 dollárért drága a Bitcoin vagy olcsó? Sokáig 1 dollár volt, aztán sokáig 100, majd 1.000 most 17 ezer. Melyik a reális ára? Vagy még mindig olcsó? Honnan tudom meg?

Semmi, de semmi nincs a kezemben, amihez mérhetném az árát. Pont úgy, mint a dotkom lufiban az új internetes cégek. A régi cégekre szabott értékelések nem működtek ezeknél a cégeknél, mert mindenki azt akarta hinni, hogy ezek a cégek az egész világot meg fogják hódítani. Így aztán semmi pénz nem drága értük. Aztán kiderült, hogy de, egyetlen dollár is túl sok volt a cégek 95%-áért.

Ugyanis attól, hogy valami újszerű és forradalmi, még nem jelenti azt, hogy értéke is van. Főleg, ha bárki szabadon lemásolhatja. Ez történt az internetes cégekkel is. Gyorsan kiderült, hogy attól hogy innovatívak, meg forradalmiak, még nem képesek hasznot termelni, egy lyukas garast nem ért a legtöbb.

S az internetes cégek még százszor jobban értékelhetőek voltak, mint a Bitcoin. Legalább bevételük volt és kiadásaik, alkalmazottaik, termékeik, esetleg szabadalmaik, lehetett valamivel számolni.

Mitől pénz a Bitcoin? Jelenleg a pénz egyetlen ismérvével nem rendelkezik, nem lehet vele fizetni bárhol, nem stabil az árfolyama, nem alkalmas vagyonfelhalmozásra. (Csak ma, 12 óra alatt 16.123 és 17.023 dollár között csapkod az ára, most éppen 16.560 dollár és ez még egy nyugodtabb nap.)

Bárki kitalálhat egy újabbat és ki is talál, majdnem tízszer annyi kriptopénz van a világon, mint igazi. Sőt, ha ez kevés, szinte naponta születik egy újabb. Mert kriptopénzt bárki csinálhat és csinál is, nem kell, hogy mögötte legyen egy nemzetállam, annak a teljes eszközállománya, kormánya és pénzügyi forgalma. Ha jó a marketinged, többszörös milliárdos leszel egy újabb kriptopénzből. Már 1324 kriptopénz van és alig telik el nap, hogy ne szülessen egy újabb. Ezzel szemben csak 180 féle igazi pénz van a világban.

Illetve szóvá tettem, hogy bármikor korlátozhatják a használatát és akkor villámgyorsan hirtelen semmit nem fog érni.

(Csak hogy tudd, meddig tart betiltani a bitcoint: az amerikai kormány a pénzmosás, terrorizmus finanszírozás, drogkartellek és a zsarolóvírusok miatt kötelezi a nemzetközi utalásokat, a SWIFT hálózatot üzemeltető céget, hogy ne szolgáltasson olyan pénzintézetnek sehol a világon, amelyek banki szolgáltatást nyújtanak kriptotőzsdéknek és egyéb elfogadóhelyeknek.

Ekkor a bankok dönthetnek: megtarják ügyfélnek a kriptotőzsdéket és megszűnnek banknak lenni nemzetközi utalás hiányában vagy kidobják a kriptotőzsdéket és onnantól senki nem fogja tudni valódi pénzre váltani a coinjait egyetlen országban sem, majd csak cserélgetik egymás között az ilyen coint az olyan coinra. De ezt csak így zárójelben azoknak, akik azt gondolják, hogy a bitcoint nem lehet betiltani. Nem is kell, elég ha pénzre nem lehet váltani őket. S azt ilyen egyszerűen el lehet intézni. Csak akarat kérdése és onnantól egy nap az egész.)

Nem akarván újra ideológiai vitákba keveredni, szeretném elhelyezni a nagy hype között, hol is áll a Bitcoin a világ pénzügyi forgalmában és vajon úgy néz-e ki, mint egy buborék. Tényleg ez fogja megváltani a világ pénzügyi rendszerét és felváltani a régi technológiákat?

A Bitcoin teljes piaci értéke 2017 január elsején 15,49 milliárd dollár volt, s ami legalább ennyire fontos, a napi forgalom 92 millió dollár volt:

A Bitcoin piaci értéke a mai árfolyam (17 ezer dollár) mellett 289 milliárd dollár, az egy napos forgalom 12135 millió dollár, vagyis a napi forgalom is a 131-szeresére ugrott a január elsejei adathoz képest.

A világ egyik legnagyobb bankjának, a Bank of America piaci értéke szintén 300 milliárd dollár, ehhez társul 2.228 milliárd dollárnyi eszközállomány, ami ez az értékelés egyik alapját adja. A Bitcoin eszközállománya nulla. A Bank of America negyedévente (!!!) 22,3 milliárd dollár bevételt termel, ennek ötöde nettó profit. A Bitcoin bevétele nulla, a profit szintén nulla.

Európa 16. legnagyobb gazdaságának, Finnországnak az éves GDP-je csak 236 milliárd dollár.

Ha a Bitcoin árfolyama újra megduplázódik, akkor annyit fog érni a piaci összértéke, mint Magyarország, Ukrajna, Szlovákia, Luxemburg, Horvátország, Bulgária és Lettország teljes GDP-je együtt. Legalábbis papíron. (Persze teljesen más dolog az árfolyam és más a GDP, de azért érezzük a nonszensz árazást.)

A Bitcoinnal 337 ezer tranzakciót hajtanak végre naponta.

Csak a Visa egyedül 468 millió tranzakciót hajt végre naponta. Ez a teljes piacnak egy nagyon vékony kis szelete.

A bankok egymás közötti nemzetközi forgalmát bonyolító SWIFT rendszer napi(!) 5 ezer milliárd dollár forgalmat bonyolított le már 12 éve is. A hasonló, de csak az USÁ-ban működő Fedwire napi tranzakciós forgalma 2,1 ezer milliárd dollár volt, a CHIPS 1,4 ezer milliárd dollárt forgalmazott. Ezek 12 éves adatok, nyugodtan szorozd meg a napi dollárösszegeket kettővel. S ez csak három elszámolóház adatai a sok közül! A nemzeti elszámolóházak összesen ennek akár a több százszorosát is forgalmazhatják egy nap.

Ha csak a Visa forgalmának tizedét szeretnénk kiváltani Bitcoinnal, akkor egy-egy Bitcoinhoz hamarosan néhány giga majd terabájtnyi adatot kellene majd tárolni. Ha Bitcoinban akarnánk ennyi adatot kezelni és továbbítani, ehhez talán a Föld teljes áramtermelése és internet-sávszélessége nem lenne elég. (Már most is Magyarország teljes áramfelhasználásának másfélszeresét használják a Bitcoinhoz. A befektetők pénze áramszámlára és videókártyákra megy el. A legnagyobb haszonélvezője a Bitcoinnak a kínai áramszolgáltató cégek és a videókártya gyártó cégek. Ennyi áramot a teljes bankrendszer nem használ és több százezerszer annyi tranzakciót hajtanak végre vele.)

Napi fizetéshez alkalmatlan a technológia. Van már olyan kriptopénz, ami erre alkalmas, de akkor mi lesz a befektetéseddel, ha mindenki átnyargal az új pénzre?

Ugyanis két dolog a technológia jövője és az, hogy maga a Bitcoin, ami csak egy a jelenleg 1324 kriptopénz közül, amiért te egy talicska pénzt adtál, mennyit fog érni egy-két-öt év múlva. Ezt valamiért nem akarják megérteni a jövőjüket a Bitcoinra bízók.

Csak hogy biztos megértsd: nem azon vitatkozunk, van-e helye annak a technológiának a jövő pénzügyi életében, amit a Bitcoin is használ, hanem hogy maga a Bitcoin ér-e 17 ezer dollárt, sőt ér-e egyáltalán egyetlen dollárt is. A mögötte lévő technológia bárki által hozzáférhető és lemásolható.

Szerinted lesz bármilyen bank a világban, amelyik ha át akar térni erre az új technológiára, majd pont a Bitcoint választja, amire ez tökéletesen alkalmatlan? Vagy akármelyik másik létezőt? Nem fog inkább készíteni egy sajátot?

A bankjegyben lévő dollár összértéke 1,59 billió dollár, azaz 1590 milliárd dollár. Ha nem csak a bakjegyeket nézzük, hanem az úgynevezett M3-at (számlán lévő lekötetlen pénzek és egyebek), akkor ennek közel tízszerese a dollár mennyisége. De ez is elenyésző az amerikai gazdaságban lévő eszközök értékéhez, ami 220 billió dollár.

A forex piac mérete napi(!) 5.100.000.000.000 dollár.

Ennyit azokról az adatokról, miszerint a Bitcoiné a jövő. Csak hogy el tudd helyezni a táplálékláncban a nagy Bitcoint, ami hamarosan leveri a világ bankrendszerét.

Szeretnék még kitérni egy gyakori tévedésre. Sokak szerint az az értéke a Bitcoinnak, hogy sokba kerül az üzemeltetése, a rendszer fenntartása, vagy bitcoinul a bányászat. Ezt költségnek hívják és semmi köze semmilyen értékhez. Valami nem attól képvisel értéket, hogy drága üzemeltetni. Ez pont az értékesség ellentéte. Valamit minél drágább üzemeltetni, annál kevesebbet ér. Az a cég ér sokat, ami kisebb ráfordítással üzemel és nem az, aminek magasak a költségei.

Régi trükk a tőzsdén az úgynevezett pool. Néhány csaló kereskedő poolba rendeződik, egy kis részvényt kiválasztanak és elkezdik egymás között adni-venni, egyre magasabb és magasabb áron. Arra kell csak vigyázni, hogy ne legyen feltűnő, mindig csak egy kicsivel szabad emelni az árat, illetve viszonylag sok partnert kell használni a poolon belül.

Amikor az egész világ megőrül a mérhetetlen áremelkedésen és mindenki részesedni akar a csodából, akkor csendben a piacra borítják a teljes mennyiséget és felszívódnak.

A “befektetőket”, akiket a kapzsiság hajt még azzal sem tőrödnek, hogy a részvény értékelése rég elszakadt a valós értékétől. Mennyivel egyszerűbb a dolog, ha az adott kiválasztott dolognak semmi értéke nincs, amihez viszonyítani lehetne. Ilyen például a Bitcoin.

Vajon hogy oszlik meg a Bitcoinok mennyisége, lehetne-e poolokba rendeződve felhajtani az árát? Az értékét nem lehet felhajtani, hiszen olyanja eleve nincs. A Bitcoin egyetlen értékét az adja, hogy ki mennyit hajlandó adni érte. A Bitcoinnak csak azért van ára, mert az emberek pénzként akarnak rátekinteni, még ha a pénz funkciójára nem is alkalmas.

Az amerikai dollárnak mindaddig lesz értéke, amíg létezik az Egyesült Államok és annak kormánya dollárban veti ki az adókat a világ legnagyobb gazdaságára és ebben fizeti a kifizetéseit.  Ha pedig valaki nem akarja befizetni a dollárban kivetett adót, van hatalma börtönbe csukni az ilyen adóelkerülőt.

Ugyanis az a teljes pénzügyi tudatlanság megnyilvánulása, amikor a Bitcoin hívei is úgy nyilatkoznak, hogy a rendes pénzek mögött sincs semmi, azok is csak papírpénzek érték nélkül. Minden egyes igazi pénz mögött valódi érték van, az adott ország gazdasága, eszközei, kormánya, adórendszere adja ezt az értéket. Ilyet egyetlen kriptopénz sem tud soha felmutatni, mivel azok légből kapott, semmiből csinált pénzek.

Az igazi pénzek pont ezért tudnak pénzként funkcionálni: mert értékük is van, nem csak áruk. Ezért lehetnek értékörzők, ezért tudják elfogadni őket a kereskedelemben, mert holnap is annyit fognak érni, mint ma. Nem egy üres pingpong labdák, amit a vásárlók szeszélye mozgat, naponta akár 10-20%-ot is le-fel.

(Csak az okosok kedvéért: persze, világháborúk után egy igazi pénz is el tud értéktelenedni, ahogy a szír devizának sem tett jót, hogy kibombázták mögüle az értéket, a gazdasága összeomlott és az adófizetők fele külföldre menekült vagy meghalt. De ez is pont azt mutatja, hogy az igazi pénznek változik az ára, ha a mögöttes értéke változik. S a menekülő devizák árfolyamát is fel tudják nyomni a pánikoló befektetők. De csak azért tudjuk, hogy drága az áruk az értékükhöz képest, mert van nekik értékük. A hiperinflációról itt írtam bővebben.)

Ha én kitalálom a Kiszámoló tallért és rajzolok sok, de véges számú bankjegyet, az attól még nem lesz értékkel rendelkező pénz. Akkor se, ha sok hologramot teszek rá, hogy ne lehessen hamisítani. Akkor se, ha lesznek emberek, akik hajlandók a talléromért valódi pénzt adni. Akkor se, ha más is rájön arra, hogy ő is csinálhat ilyet bármikor (ezért van már 1324 féle kriptopénz a piacon). Akkor se lesz pénz, ha az egészet trendi módon számítógépes adatsorként hozom létre. A pénz nem attól lesz pénz, hogy én rámondom, hogy az. Attól se, ha más elhiszi nekem, hogy akkor ez most tényleg pénz.

De nézzük, hogy oszlik meg a Bitcoin a befektetők között:

Nézzük hát: a tárcák 97,2%-a még egy bitcoinnal sem rendelkezik! Sőt, 55,5%-uk még 0,001 bitcoinnal sem rendelkezik! 

Bár egy tárca nem feltétlen egy ember, de azért látszik, hogy sok az apró hal a Bitcoin tengerében. Érdemes ezt tudni, amikor olvasod a sok véres hozzászólást, akik foggal-körömmel védik a Bitcoint. A legtöbbjüknek még kétszázezer forintja sincs bitcoinban. De ebből fog meggazdagodni egy egész életre.

A befektetők 0,01%-a, vagyis 1.677 személy rendelkezik a teljes Bitcoin állomány közel 40%-ával. (Sőt, lehet, hogy ez a 1677 tárca mind egy személyé, vagy összesen húszé. Még ezt sem tudhatjuk.) De a teljes állomány 85%-a is a tulajdonosok kevesebb, mint 1%-ának kezében van. Erre mondják azt tőzsdei nyelven, hogy kicsi a közkézhányad.

Ők azok, akik úgy manipulálhatják az árakat, ahogy csak akarják. De persze nem akarják, hiszen miért is tennének ilyet? Az árak csak azért emelkednek, mert ez a jövő.

Ha a Bitcoin nem a Szent Bitcoin lenne, egyszerűen piramisjátéknak titulálnák. Hogy is néz ki a piramisjáték? Felépítenek egy szisztémát, ami vonzó, ami új, amiről el lehet hitetni, hogy ez a jövő, ezen meg fogsz gazdagodni. Ha előre befizetsz elég pénzt, akkor te is részesedhetsz a pénzesőből. Amíg több a befizető, mint aki ki akarja venni a pénzét, minden piramisjáték remekül működik. Soha nem derül ki addig, hogy nincs is semmi mögötte, csak a befizetők pénze ad neki értéket.

A Bitcoin abban zseniális, hogy soha nem is állította, hogy bármilyen érték lenne mögötte. Így ezt nem is lehet számon kérni rajta. Amíg többen akarják beletenni a pénzt, mint kivenni, nő az ára. Még egyszer, az élteti, hogy pénzként akarnak tekinteni rá. Ez a jövő pénze, lemaradtál, ha ezt nem fogod fel. Miért akarsz olyanokat számon kérni, mint mögöttes érték, meg értékelés, hogy mi adja az értékét? Maradi hülye vagy, aki nem ért hozzá. Ez itt az új világ és kész. Ebben hinni kell, nem kérdezni. Tudod, hányszor hallottam már ezt a kairos, sidetalk, emgoldex és az összes többi piramisjáték híveinek a szájából?

Sokan sokat várnak a december 18-ai határidős tőzsdei megjelenéstől. Pedig több rosszat hozhat, mint jót. A nagy spekulánsok, ha nekifeszülnek, napon belül egyszerű vásárlásokkal megduplázhatják, de le is nullázhatják az árát. Könnyű dolguk van, hiszen érték nincs mögötte, csak ára van. Ha az angol fontot megtámadták, szerinted mit fognak csinálni egy Bitcoinnal? Itt nem áll mögötte egy nemzeti bank, hogy kamatemelésekkel, korlátlan devizavásárlásokkal vagy eladásokkal megvédje a saját pénzét az áreséstől vqgy éppen a túlzott áremelkedéstől. A befektetők sem mondják majd, hogy de azért ennél biztos többet ér, hiszen az egész angol gazdaság ott van mögötte. Vagy fordítva, ennyit már biztos nem ér. Ha eddig volatilis volt a Bitcoin, még nagyobb viharokra lehet felkészülni.

(Update: Érdemes elolvasni ezt a cikket, mennyire elvesztették a józan eszüket a befektetők, milyen kriptopénzekbe mennyi pénzt öntenek bele. Ha ez nem tulipánőrület, akkor mi? De itt egy másik is azóta, miszerint nem is annyira megbízható, anonim és egyebek.)

Magam részéről a témát befejeztem. Te abban hiszel, amiben akarsz, arra adsz pénzt, amire akarsz. Sőt, én mondom neked, ismerve az emberek bolondságát, butaságát és mohóságát, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy 150 ezer dollár lesz jövő ilyenkorra a Bitcoin. De nem azért mert annyit ér, hanem mert sok a mohó ember, aki úgy érzi, kimaradt a tutiból, de még nem késő beszállni.

De azon se csodálkozzál, ha újra 1 dollár, vagy annyi sem lesz az ára.

Share

143 hozzászólás

 • Matyi

  Érdemes elolvasni ez a cikket (goo.gl/NYH2SH) .Ezek alapján nem tudom érdemes-e a wallet-ek és balance-ok eloszlásával érvelni…

  Másrészről, én úgy gondolom, hogy a valóban tájékozott befektetők (hívők) tudják, hogy a Bitcoin egy régi, lemaradt technológiával rendelkező, drága, lassú blockchain, de mint első a maga “fajában” mindent hozzá mérünk.

  “Jelenleg a pénz egyetlen ismérvével nem rendelkezik, nem lehet vele fizetni bárhol, nem stabil az árfolyama, nem alkalmas vagyonfelhalmozásra.”
  Melyik részvény vagy Fiat money rendelkezik ezek közül mindhárommal?

  A pénz jellemzői sokkal inkább a tartósság, a hordozhatóság, az oszthatóság, az egységesség, a korlátozott darabszám és az elfogadhatóság.
  Mint pénzügyi szakember tudhatod, hogy a jelenlegi pénzeszközök egyike sem rendelkezik még ezek közül sem mindegyikkel…

  Én úgy érzem egy kicsit elfogult lett a cikk.

 • Indexkövető
  Aki volatilis eszközzel akart kereskedni megtehette, anno be lehetett szállni a Konzumba, Opimusba (mióta már elkezdett szárnyalni Opus), Appeninnbe, ezek sokkal jobb teljesítmény van mint a kacat kriptopénz mögött. Semmi értelme Bitcoinnal foglalkozni, éves szinten elég sok IPO van, akit érdekelnek az újdonságok, szeret megismerni új területeket, az ezekkel foglalkozzon ne pedig kriptopénzekkel.
 • Február
  A Bitcoinnak az adja az “értékét”, hogy az internetes feketekereskedelem javánál ez a fizetőeszköz. Ahogy telt az idő egyre elterjedtebb lett, az ára pedig ment felfelé, aztán rátaláltak azok akik pénz akartak csinálni belőle és elkezdték fújni a lufit.

  Olvastam az előző cikket is ott említed, hogy lehet belőle drogot meg fegyvert venni, erre használják igen és névtelen marad az akinél landol a valódi pénz. Biztos van oka annak is miért pont ez terjedt el, miért nem egy másik a kismillió közül

 • balotelli
  “a befektetők (pontosabban tárcák) 97,2%-a még egy bitcoinnal sem rendelkezik! Sőt, 55,5%-uk még 0,001 bitcoinnal sem rendelkezik! Vagyis még csoffadt párezer dollárt sem fektetett a nagy lehetőségbe a befektetők 97,2%-a”.
  Az a baj, hogy a féltájékozottság hibás következtetésekhez vezet. Számtalan tárca minden tranzakcióhoz új címet generál és egyszer használ fel, ezek az egyszer használatos címek is megjelennek a statisztikában (0 – 0.001). A másik végéről nézve, meg a leggazdagabb címek leginkább tőzsdék címei (pl.: a #1 -> Bitfinex-coldwallet (infocharts.com/top-100-richest-bitcoin-addresses.html), ICO-k gyűjtőszámlái, stb. Nem érvelek a bitcoin mellett, és nem állítom hogy nincs ármanipuláció, de a fenti táblázat, annak megsaccolására, hogy hányan, meg mennyit fektettek be, abban a formában alkalmatlan.
 • Kiszamolo
  j0k, azokról a gépekről beszélsz, amik magánemberek tulajdonai, akik akár napon belül is átállnak másik kriptopénz bányászatára, ha az abban a pillanatban jobban megéri? Ha meg megy a kukába az egész Bitcoin, akkor majd másra használják a gépeket? Ez adja az értékét?

  Hogy erre nem gondoltunk…

 • “Bitcoinok mennyisége, lehetne-e poolokba rendeződve felhajtani az árát?”
  Erre jó példa volt az MTGOX nevezetű bitcoin kereskedés. Ezt ők házon belül oldották meg, folyamatos kamu vásárlással felhajtották az árat. Így cca 700MUSD-t sikerült elrakniuk, nekik ennyi is elég volt.
 • baad
  Itt az olvasmány róla, ha valakit érdekel: willyreport.wordpress.com/2014/05/25/the-willy-report-proof-of-massive-fraudulent-trading-activity-at-mt-gox-and-how-it-has-affected-the-price-of-bitcoin/
 • DagL
  Előbb utóbb biztos kipukkad a lufi és egyszercsak igaza lesz a kiszamolo.hu nak is.

  https://kiszamolo.hu/mi-a-velemenyem-a-bitcoinrol/#more-95736

 • Tamás #2
  Kis kiegészítés, hogy a háziasszony is ezt veszi
  trends.google.com/trends/explore?q=Bitcoin
 • Csordás Balázs
  Aranyról röviden mindenkinek. Miért érték?
  Mert szép, praktikus, de főleg mindent tud amit pénztől elvár az ember, mint funkciót:
  – osztható, simán a mennyiségével és anyagtisztasággal tudsz csinálni kedved szerint váltópénzt.
  – szállítható, mai áron 14 millió ft elfér egy kilós tömbben.
  – tartós, egyátalán nem korrodálódik, ezüsttel keverve alig kopik. A 3000 éve kibányászott és pénzként használt nemesfémek ma is nagyjából ugyanakkorák, ugyanúgy csillognak. Ezt nagyon kevés anyag tudja ennyire jól.
  – kevés van belőle, nem lehet előállítani csak úgy a semmiből (ebben különbözik a ma használt pénztől)
  – elcserélhető. Két egyenként 1 értéket képviselő érméből mindegy melyiket birtoklod.
  – valóban értéket tud tárolni. Amíg emberek közt vagy, nem lesz nulla az értéke. Erre többezer év történelme a garancia, soha senki nem söpörte az utcán, mint a bankjegyeket.

  több nem fér a hozzászólásba.

 • Szabó
  Kiszámoló!
  Jól okoskodsz, de minden bizonnyal még sincs igazad: A világ másképp működik.
  Hasznos lehet, ha elolvasod az alábbi bejegyzést:
  bandibacsi.blogspot.hu
 • ruskyy
  Kíváncsi lennék mekkora az elvakult cryptovalutások és a konteós chemtraileres/háttérhatalmas közösségek közötti átfedés, mert szerintem igencsak nagy.
  És itt nem a spekikre gondolok, akik a hitet meglovagolva kerestek némi pénzt, hanem azok, akik a hype és a hit miatt gondolják azt, hogy a bitcoin az mint “pénzügyi” termék (és nem technológia) bármire is jó lesz középtávon.

  De ha valami a történelem során biztos az az, hogy a buta és/vagy lusta embereken lehet mindig a legkönnyebben és leggyorsabban meggazdagodni.

  Racionális gondolkodás 0
  Tárgyi tudás 0
  Hibás következtetések és összefüggések párba álltrása 10.000+++
  Kognitív disszonancia 10.000+++

  Lassan elkezd feljebb kúszni a kamatkörnyezet, így még 1 maximum 2 évet adnék a bitcoin-nak, ami ezidő alatt felkúszik mondjuk 30k USD árfolyam környékére, majd PUKK!

 • flashgordon
  Mai cikk:

  Egy amerikai állami pénzügyi szabályozó szerv vezetője arról beszélt tegnap este a CNBC-n, hogy teljesen átlagos körülmények között élő amerikaiak jelzáloghitelre vagy hitelkártyára veszik a Bitcoint, hogy ne maradjanak ki az őrületből.

  Ha valakinek fontos a pénzügyi stabilitás, akkor aggódva figyelheti az olyan jeleket, amikor az emberek elzálogosítják a saját házukat, hogy egy iszonyatosan kockázatos befektetésbe tegyék az így szerzett pénzt.

  g7.24.hu/penz/20171212/ennek-biztos-jo-vege-lesz-mar-jelzaloghitelre-vesznek-bitcoint/

 • Andras
  Nem is ertettem miert kell uj cikk
  A bekezdes adta a magyarazatot… “amikor a haziasszony is bitcoint vesz tipikus allapota ez…

  21.szazad jellemzoje. Teljesitmeny nelkul vagyonokat keresni…. tokeletes a bitcoin pszichologia csak ugy mint barmelyik tozsdei lufi…

  Kivancsi vagyok hany bitcoin tulajdonos hozott gazdasagi alapon reszvenyvasarlasi dontest..

  Ket kulon vilag. Talan ezert nem egyezik a nezet. Nem is fog. Miklos neked gazdasagi adatok kellenek. A bitcoinnak meg egy ujabb il-ferro ingyen auto vasarlo. Egyelore az il-ferrosok vezetnek 😉

 • Nagy Vonalakban
  “….Szerintem, ha van pénzügyi diplomád, add le ahol szerezted. Fogalmazd meg nekem, mennyit ér 1 kiló arany, ha azt elfelejtené a világ, hogy értéknek tekintünk rá. És mi van mögötte? Mire fel? Mivel jobb egy másik fémhez képest? Na ugyanezt tudja a bitcoin. Ha tetszik, ha nem. …”

  Nem.

  Historia est magistra vitae.

  Az aranyra mint èrtèkhordozóra tekintünk már tízezer ève.
  Ès ez így is marad a következő tízezer èvben.
  Ès ezt rajtam kívül így gondolja Ügyvéd is, meg Miklós is, meg a bankok, meg a kormànyok, meg hèt és fèl milliárd ember…

  A bitcoint pedig èn is magasról lesz@rom, Ügyvéd is, Miklós is, meg a hét és fèl milliárd ember nagy része is…

  Ès amikor a bankok és a kormànyok azt fogják látni,
  hogy ez a bitcoin sztori eléri azt a kritikus tömeget,
  amikor már sèrti az èrdekeiket
  (a hatalmukat, mert ugye a bitcoin tőlük teljesen független), akkor egyszerűen kinyirjàk…

 • Nagy Vonalakban
  @Kiszàmoló
  “..,,j0k, azokról a gépekről beszélsz, amik magánemberek tulajdonai, akik akár napon belül is átállnak másik kriptopénz bányászatára, ha az abban a pillanatban jobban megéri? Ha meg megy a kukába az egész Bitcoin, akkor majd másra használják a gépeket? Ez adja az értékét?

  Hogy erre nem gondoltunk…”

  :):):):):):)

 • hemond
  Többen jönnek azzal, hogy az aranyat se használják semmire.

  Azért ez nincs teljesen így:

  kb 8-10%-át használja fel az ipar (kivéve ékszeripar) 20% befektetési célú felhasználás, 10-12% a központi bankok tartaléka. A maradékot az ékszeripar használja fel (kb 60%).

 • FoX
  Miklós, egyet ígérj meg nekünk, rég(ebb)i olvasóidnak: amikor majd beszakad a pincébe a BTC árfolyama, írj egy cikket róla légyszíves! Nagyon kíváncsi leszek, mennyien lesznek itt azok közül, akik most osztják az észt.
  “Pár millióm van benne, és holnap is veszek.” Jaja, tudjuk. 😀 😀
  Nyilván ugyanúgy eltűnnek majd, mint más hitszónokok, de legalább mi hadd jöjjünk majd ide röhögni. Léccilécci! 😀
 • Mzs
  En nem szoktam ide irni, de most muszaj. Mennyi buta ember jarhat ide… Azok a “vak” kommentek uristen. Mikor valaki nyalat frocsogve ved valamit, de o maga sem tudja mit… Nem is probal elgondolkodni mas velemenyen , de igazabol meg sem erti a cikk tartalmat es vitatkozik. En ilyen cikkeknel nem is engednem a kommentet. Minek? Aki azt gondolja amit Te az nem ir vagy, csak annyit, hogy igazad van es nem all le regenyt irni. Aki kozombos az tuti nem ir semmit. Aki full segg, az meg tele nyomja ertelmetlen hulyeseggel a falat. Gondolom Ok a “penzugyi zsenik”, akit mar kozepiskolaban is csak elturtek a haverok, ha voltak egyaltalan. Gondolom milliok allnak a szamlaikon is. Eleve ott kezdodik a baj hogy a cikk tartalmat es mondanivalojat sem tudjak felfogni. Uristen de buta emberek elnek a vilagon.
  Tisztelet a kivetelnek.
 • barii
  na varjunk csak. Abbol az 1.677 emberbol a fele mar igen magas arat kellett fizesse a bitcoinjaiert, es ha elkezdik eladni, akkor igen hamar fog csokkenni az ara, tehat sokat vesziteni rajta. akkor az nem tul jo manipulacio nem?
 • Nagy Vonalakban
  Miklós, ezt a Bitcoint Te soha sem szeretted, de az elmúlt napokban szerintem kifejezetten megutáltad…

  :):):)

 • Kiszamolo
  barli, az a pár ember, akinél van a bitcoinok 85%-a sokkal valószínűbb, hogy semmit nem fizetett érte. Esetleg 1 dollárért vette 2013-ban.
 • gab
  Már nagyobb lufi, mint a tulipánhagyma-őrület:

  Hivatalos: már a bitcoin a legnagyobb lufi a történelemben

  makronom.mandiner.hu/cikk/20171212_hivatalos_a_bitcoin_a_legnagyobb_buborek_a_tortenelemben

 • pléhbój
  Tartalmas cikk II., ettől függetlenül továbbra is az egyéni döntés a lényeges: ha az alany befektetésnek érzi, akkor tegye rá a anyja házát is, hiszen “atombiztos üzlet, ennél csakis többet fog érni”, ha az elérhető infók alapján azt gondolja, hogy talán mégsem kéne full tőkével nyomni, akkor mérsékelje a kockázatát, olyan szintre, hogy a befektetett tőke lenullázódása ne vigye csődbe a háztartást és persze dönthet úgy is, hogy kiszáll, ha benne volt. Ha bejön, akkor jól spekulált, ha nem jön be, ha padlóra kerül vele, akkor maradjon szép csendben, esetleg vonuljon el diszkrétebb helyre és akassza fel magát, de ne rinyáljon, mint a sok devizahiteles lúzer !
 • Ati

  Nyilván rettegsz attól, hogy Nálad maradnak a kamupénzek, amikor épp majd bezuhannak nullába, de ettől még nem kell kioktatni azt, aki veled ellentétben látja, hogy amibe berántottak, az a nagy konkrét semmi.
  Neked javaslom, hogy folytass kimerítő közgazdasági, kémiai és fizikai tanulmányokat, pl. olyan kérdésekben, hogy az arany miért véges, miért nem gyártható belőle több gazdaságosan, mit lehet belőle készíteni, mire használható és miért töltött be pénz funkciót a múltban (pl. mert kiválóan verhető belőle pénz) és hogy ez a funkciója miért szűnt meg a 20-ik században.
  No: a BitCoinnak fentiekből semmije sincs, csak jó sok áramot fogyaszt, meg blockchainként továbbadható a nagy semmi.
  Megkímélhetnél minket a beírásaidtól a jövőben.
 • Matteo

  Én sem hiszek a Bitcoinban, de azért nem szabad röhögnünk sem azokon, akik (talán) majd bukják egyszer a pénzüket, ha egyszer (talán) bedől majd ez az egész.

  Szerintem azzal nincs is baj, aki megpróbálja meglovagolni ezeket az árfolyam ingadozásokat az összes megtakarításuk x%-ával, mert azért lehet vele nyerni (és persze bukni is), de szerintem az egészen félelmetes, amikor olyan kommenteket olvasok, hogy:

  -“2018-ban meglesz a 100.000$-os árfolyam, és akkor mehetünk nyugdíjba!”
  -“A lakásra szánt önerőmet mind beletettem a bitcoinba.” vagy
  -“A lakástakarékra szánt pénzből inkább Bitcoint veszek”

  És rengeteg ilyen hozzászólást lehet olvasni.

  Szerintem egészen elképesztő ami a Bitcoin körül zajlik. De már a munkatársaim és a baráti körömben is rendre visszahallom, hogy komolyan elgondolkodtak a Bitcoinba történő befektetésen. Pusztán azért, mert ugye ez a “tuti biznisz”.

 • Ati
  @J: amiket leírtál Argentínáról és Spanyolországról, az jó, csak épp alátámasztja, hogy a BirCoin nem ér semmit.
  A nemzetállamok is képesek a pénzüket nullára leértékelni, ha fegyelmezetlenül gazdálkodnak. A nemzetgazdasági háttér tehát csak szükséges feltétele a pénz értékállóságának, de ha nem párosul takarékos, fegyelmezett gazdálkodással, nincs adómorál a gazdaságban (Argentína, Görögország), akkor ugyanúgy elveszti a pénzük az értékét.
  De ha nincs egy “pénz” mögött gazdasági tevékenység, akkor eleve nem is lehet értéke.
 • fudosin
  Nem is olyan rég, 2013-ban volt egy nagy ralli a Bitcoinban. 50$-os szintről felment 1300$ környékére, még cikkeztek is róla, hogy drágább, mint az arany, meg hogy valaki egyszer vett pizzát bitcoinért, amit ha inkább megtartott volna, akkor már milliomos lenne. Aztán kiderült, hogy az egész mögött a kínaiak állnak, akik így próbáltak kibújni az állami pénzrendszerből – amit a kormányzat nem nézett jó szemmel és el is lehetetlenítette a dolgot. Vissza is zuhant 400$-ig az árfolyam. De erre valahogy senki nem emlékszik a mostani őrületben…
 • Addam
  “nincs is semmi mögötte” – Laikusként kérdem, az semmi, hogy rengetegen ezzel kereskednek ha fegyverről és narkóról van szó?
  Állítólag az FBI-nak is elég sok van belőle (2013-ban “3,6 millió dollár értékű Bitcoint foglalta le”) a Silk Road bezárásakor.
 • ekr
  at 12.12. 23:23 (meg a többi BTC-befeketetőnek)
  Azért remélem, már 0,1 USD árfolyamnál tudtátok, hogy milyen menő technológia is ez. Szutyok 1 mFt-ot rádobtatok, mert ugye nagyon okosak vagytok. Okos magyarok, okostojás befektetők.
  És nyertetek! 170.000-szeres emelkedés = 170 mrd Ft = Mo leggazdagabb emberei lettetek.
  Sőt, ha 0,01-nél láttátok, mert olyan magabiztossággal írtok, hogy biztos így történt, meg ti nem cidriztek kockáztatni, bele is toltatok 10 milliót, akkor 17.000 mrd Ft = 60 mrd USD = világ leggazdagabb emberei.
  Ezt a sikerélményt kívántátok a kommentekben megosztani? Vagy utólag tépitek a szátok, mert jó lett volna a buborékba korábban beszállni?
 • mtoma73
  Ez megint csak nagyon jó cikk lett.
  Nem ismerem a technológiát (egyelőre nem is értem), de azt sem értem, hogy miért mondják a fanok, hogy a kormányok ezt nem tudják lenyúlni? Nem lehet olyan törvényt hozni, hogy megadóztatja a bitcoin-os jövedelmet? Szerintem a sima betiltásnál vannak adminisztratívabb eszközei a mai kormányoknak, pénzügyi lobbinak, hogy ellehetetlenitsék.
  Az is jó, hogy BTC-ben vásároltak már, aztán kiderült, hogy igazából dollára, eur-ra lett átváltva a btc és úgy vette meg az illető a terméket.
  Én meg az autómmal fizettem a tv-ért. Jól van, előbb átváltottam ft-ra (eladtam) és úgy vettem meg a tv-t. :)))
  Röhej az egész. Az a baj, hogy amikor bedől az egész, akkor már azért nem jönnek vissza a most nagyokosok, hogy hát igen bebuktam, mert már éppen benne lesznek egy másik tuti üzletben, ami már tényleg nem átverés, ami a jövő lesz.
 • sv
  2 __NAGYON FONTOS__ dolog van:

  – Aki Bitcoint vesz tisztában van a kockázattal. Legalábbis az emberek nagy része.
  – A Bitcoin mögött senki sem áll. Ez egy nyílt forráskódú rendszer. Teljesen transzparens. Abban igazat adok, hogy bármikor bedönthetik, de ez nem a Bitcoin vagy a blockchain hibája hanem pont azoké akiktől a blockchain által idővel függetlenedni tud a pénzügyi rendszer. sok pénzzel bármit tönkre lehet tenni, a Forintot is. Szóval ez elég hülye érv a Bitcoin ellen.

 • ezamij
  A nyakamat teszem rá, hogy a “befektetők” elsöprő többségének halvány lilája sincs a működési elvről. Egy sima matematikus diploma édeskevés, hogy megértsd a mögötte lévő elméletet. Mármint nem háziasszony szinten, de mondjuk annyira, hogy megértsd, hogy miért is biztonságos, ne csak higgy benne. Sok-sok munka és szakirányú tudás kell(ene) hozzá. Az összes kriptovaluta a vak hiten alapszik, ennek minden előnyével és hátrányával.
 • axt
  Úgy gondolom, hogy enyhén szólva is nagyképűség Miklósnak olyat mondani, hogy nem ért hozzá. Történetesen a gazdasági részéhez sokkal jobban ért, mint bármelyik (wannabe) informatikus. Lehet, hogy valaki keni-vágja a Bitcoin technikai hátterét és még fel is tudja vázolni a blockchain működését, de az nem egyenlő azzal, hogy ismeri a gazdasági mechanizmusokat és a pénz fogalmát.

  Jelenleg a Bitcoin és az összes többi kriptopénz egy kísérlet. Nem a konkrét implementációk a lényegesek, hanem maga a blockchain, mint elv. Ezt akár még használhatják is olyan szervezetek, melyek mögött valódi gazdasági teljesítmény áll (pl. bankok). Nagyon naív és kispolgári gondolat az, hogy majd kiváltjuk a bankokat és csődbe megy mind. A Bitcoinnak addig van értéke, amíg arra vár mindenki, hogy majd egy nagy bank felkarolja. Amint a nagy bankok választanak (készítenek) egy kriptopénzt, a többi kuka.

 • Szőke Ármin
  Ezzel a cikkel (bár a hangvétele mérges 🙂 ) jobban ki vagyok békülve, mint az előzővel. 🙂
  Amit ma jelenleg pénznek tartunk annak az értékét is függvényekkel állapítják meg. A függvény legnagyobb részt azt veszi figyelembe, hogy mennyit mozgatták az adott pénzt. Ez a kriptópénzekre is igaz. Tehát az értékének a kiszámolásában nincs különbség.
  Az állam “garanciát” vállal a pénzért, tehát az államban kell bízni. Ez egy jól működő modell a bizalom által elfogadott értékre. (Akkor is, ha a legutóbbi válságban az államok is nyakig sárosak voltak.)
  A bizalom viszont kialakulhat másképpen is.(Elvileg a bizalom a gazdaság alapja.) Kialakulhat lépésről lépésre is. (Ilyenre példa a Google találatok, vagy Linux, vagy a kiszámoló blog is.)
 • TT
  @naa: de te csak egynapi tranzakciót számoltál ki nem?
 • Szabolcs
  “fikázónak”
  Tényleg, Ti olvassátok, mit írtok? Határozottan normális BTC melletti érvek hangzottak el, azzal, hogy “persze lufi, és ki tudja mi lesz, kockázatos, de…” Ehhez képest az e hozzászólásokat véleményezők kommentjeinek színvonala: “miért bántjátok Miklóst? Hülyék vagytok! piramis, kairos”.
  Nincs, nem volt, és most nem is lesz kryptopénzem. De lehet, egyszer abban kapom majd a fizumat. Meg Ti is…
  Említetésre került a millpengők kora. A váltás után hirtelen stabillá vált a Ft. Mitől is? Mi változott pár nap alatt? A hit a pénzben… Uez a BTC pepitában.
  A “csak” kód kérdéshez: anno a DOS mire volt jó? csak kód! Mire jó egy office online? Ki fizetne érte? Upsz, várj, láttad már a pl. MS/Google eredménykimutatását?
  A pénzügyi rendszer, ami most van, az gáz. Ha nem látjátok, az gond. a crypto egy próba, hátha lehet jobb.
  BTW: tényleg a komment szekció a legjobbb itt. 🙂
 • Ati

  Igen, pontosan ez a gond. Informatikusok beleszeretnek egy technológiába és azután már azt hiszik, hogy értenek a mögötte álló “pénz” értékelésének mikéntjéhez is. Zseniális, tehát 100.000 dollárt ér.
  Mondjuk nagy hype van a BitCoin körül, már a portfolio.hu címlapján is megjelenik az árfolyam (biztos kapnak pénzt érte), nyilván főleg azok fújják, akik érdekeltek a piramisjáték továbbvitelében és hát ha megnézzük, hogy idióták Amerikában a házukra is hitelt vesznek fel, hogy beszálljanak, akkor nem is sikertelenül.
  Itt az a fontos, hogy e blog olvasói ne szálljanak be tudatlanságból. A világ többi része meg menedzselje önmagát.
 • porthosz
  Jó írás, az előző is az volt.

  De sajnos itt is igaz az az általános igazság, hogy aki érti (hogy mi baj a bitcoinnal), annak nem kell magyarázni, aki meg nem érti, annak meg hiába magyarázod (mert hülye).

  Ezen emberek a ruletten a piros 20-asra feltett összes pénzükről is elhinnék hogy az egy befektetés, hisz lehet hogy nyer és akkor megtöbbszörözi a pénzét, ha meg nem akkor elbukja mindent, de hát végül is a bankbetét sem jobb mert hát államcsőd is lehet nem?…
  És hát nyilván egy világháborúnak sokkal nagyobb a valószinüsége mint hogy a rulett nem pont a piros 20-ast pörgeti ki…

 • Szabolcs
  nem érti, hogy működik
  Hány ilyen dolog van, pl. biztos mindenki érti, hogyn működik az mp3 lejátszója? A többségnek valószínűleg a hajszárító is probléma lenne. Nem is kell értened hozzá Tudod, hogyan tartja a mostani pénzügyi rendszer nyilván a bankszámládon lévő pénzt adatként? Kevesen. És ők is ezen ismeret nélkül tartják oda a kártyát a pos-hoz, mert nem kell hozzá “tudatosan tudni”.
  Amúgy lesznek/lehetnek/vannak élethelyzetek, amikor teljesen legális okból jól esik, ha van (lenne) pl. BTC-d. Az utóbbi évtizedben a görögök/argentínok/venezuelaiak nagy részét, ha megkérdezed, szerintem azt mondaná, hogy élvezte volna, ha nem szorul bele az országa pénzügyi rendszerébe, adott pillanatban.
  Továbbra sincs cryptom 🙂
 • Kolossváry Tamás
  Azért ne zavarjon senkit, hogy a cikkben felsorolt érvek sem állnak stabilabb lábakon mint a kriptovilág mellettiek, kb. mindre lehet azonnal ellenpéldát mondani. Maradjunk annyiban, hogy a jövőt megmondani könnyű, eltalálni nehéz.
 • GZ
  A Zoom.hu-n vezető anyagban van egy interjú az egyik hazai BTC kereskedővel – hát elég érdekes elképzelései vannak az állam kontra pénzkibocsátás kérdésben 😀
  “[…]szabadpiaci alapú lett a pénzkibocsátás. Ami azért baromi izgalmas, mert eddig ez az államok hatásköre volt. Most pedig bárki kitalálhat egy fizetőeszközt[…]”
  Ejha, a srác komolyan elhiszi, hogy bármelyik állam tétlenül nézné, hogy egy semmiből kreált fizetőeszközzel leváltsák a nemzeti valutáját…? Ennyire nem lehet senki ostoba 😀

  Attól egyébként nem nagyon kell tartani, hogy a Bitcoin-lufi kipukkanása után az állam kártalanítani fogja a pénzüket bebukó embereket, szóval nem az adófizetők fogják összedobni a veszteségeket. A Bitcoinra nincs OBA-garancia.

  A blockchain technológia egyébként nagyon jó, ha valaki mindenképp kriptopénzt akar, inkább ethert vegyen, amögött legalább van valami “tartalom” (okosszerződések).

 • axt
  A Bitcoinhoz (és a többi kriptopénzhez) még annyit, hogy nagyon naív dolog azt hinni, hogy ez mennyire transzparens és feltörhetetlen. Fogalmatok sincs arról, hogy a kódban mi van, hiába publikus, még a nagyon okosak se tudják. A készítője kilétét a mai napig homály fedi. Na ennyire transzparens. Arra ugye mindenki emlékszik, mikor tavaly meghekkelték a BTC hálózatot, és emiatt forkolni kellett? Tényleg olyan biztonságos ez?

  Plusz lenne egy kérésem a tisztelt publikumhoz: hagyjuk már mindkét oldalról a másik lehülyézését. Az egyik fél így látja a dolgot, a másik meg úgy, de attól még nem feltétlenül hülye. Kezd itt olyan színvonal lenni, mint mikor emberek arról győzködik egymást, hogy melyik párt a jobb, vagy hogy épp Isten vagy Allah a nyerő. Attól hogy valaki hisz valamiben még nem lesz hülye. Pláne nem konteós, mert már itt jópáran a konteósokkal mossák össze a dolgot.

 • axt
  Bocsánat, az előbb a Bitcoinra írtam a 2016-os hackelést, de az igazából az Ethereum volt. Emiatt ne tépjétek le a fejem légyszi.
 • Addam
  mtoma73: “Nem lehet olyan törvényt hozni, hogy megadóztatja a bitcoin-os jövedelmet?” – De lehet, bármit adóztatni (épp a Google-ön nem tudja behajtani a reklámbevételek utáni adókat a NAV). A Bitcoint úgy indult, hogy elkezdtek vele fizetni a fegyver és drogkerekedők, mert nagy fokú anonimitást biztosít. Bizonyított, hogy ezt a funkcióját jól betölti, profi a rendszer/algoritmus, innentől nekem sántít az az érv, hogy betiltják vagy megadóztatják. Ha jól látom, maximum a bányászatot tudják visszaszorítani, mondjuk addig, amíg pl. az oroszok azt nem mondják, hogy náluk bizony legális.
 • Toth Roland
  Sziasztok.

  Vki irta, h mennyit er egy kg arany. Az illeto elfelejti, h az arany kitermeles 20%-t az ipar hasznalja fel.
  Mivel az arany egyes tulajdonsagai specialisak, tobbet tud, mint mas fem.
  Azaz az aranynak nem csak a hit, de az iphone/hi-tech hifi/urtechnologia stb. is ad erteket.
  Emiatt tartosan nem eshet le az arfolyama.
  Persze lehet, h az ipar csak a kitermeles 50%-t tudja felszivni (olcsobb arany tobb felhasznalast okoz kozep tavon), de tenyleges erteke van es lesz is.

  Attol pedig tekintsunk el, h milyen jol mutat egy arany omega lanc a felesegem nyakan… ez csak az en es meg kb. 3 milliard ember hibortja (irtam egy nagy szamot, pl kina es indua aramy vonzalma jelentos).
  Ez is ad egy kis erteket az aranynak, szebb mint egy nemesacel karkoto.

  Rolnad.
  From smartphone

 • headset
  Sok mindent megtudtunk a bitcoinról:
  – hogy remek technológia,
  – hogy nincs belső értéke,
  – hogy felfújt buborék,
  – sok áram kell hozzá,
  – kevés helyen lehet vele vásárolni, stb…

  De SPEKULÁCIÓS szempontból nem ez a LÉNYEG.

  Kiszámoló írta, hogy a nagytulajdonosok poolba szerveződve felhajtják az árat. Vegyük észre, hogy ez remek dolog. Ez kell nekünk. Egy árfolyam, aminek tudjuk az irányát.

  A kérdés, hogy meg fog-e az emelkedés törni és lehet-e majd előre látni, hogy mikor?

  Egy lehetséges taktika:
  Úgy tűnik, hogy van naprakész információ a walletek tartalmának eloszlásáról. Ha feltételezzük, hogy az árat a nagytulajdonosok tartják kézben, akkor azt kell figyelni, hogy mikor kezdenek a nagy tulajdonosok leépíteni.

  Nem azt mondom, hogy vegyünk bitcoint. Csak azt, hogy akinek van, érdemes ezt is figyelni.

 • ZoltánH
  Öcsémet anno 200 dolláros árfolyamon lebeszéltem a Bitcoin-ról. (szerencsére nem utál érte, csak ugrat)
  Most is lebeszélnék mindenkit. Ebben nincs vita.

  Viszont egyértelmű párhuzamot sem vonnék a pilótajátékokkal. Nem tudom mit fog hozni a Bitcoin, vagy úgy általában a criptopénz, de lehet, hogy 10 év múlva már mi is használni fogjuk.
  A blockchain-ben van fantázia. Vannak benne jó elemek is.

 • Zolesz
  A fent említett bányagépek gyakorlatilag csak bitcoin(és pár alt… de ha BTC bedől azok is) bányászatra jók csak arra az algoritmusra készültek. Kb egy windows-t se tudnának futtatni.
 • Kiszamolo
  Zoltán, de attól a bitcoin még nem ér semmit. Találóan írta expat

  Attól nem hogy többet fog érni az én elektromos autóm, hogy fejlődik az elektromos autók technológiája, hanem ellenkezőleg, kevesebbet.

  Nem az a kérdés, mennyire használható a technológia, hanem hogy ettől a bitcoin miért érne bármennyit is.