161 hozzászólás

 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  bnp-nél is csökken jan 1-től…
 • vilmos.nagy
  Merre érdemes biztonsági tartaléknak szánt megtakarítást tartani ezek után. Azért annak örülnék, ha a lehető legkevesebbet veszítenék rajta, de ha beüt a szar, néhány napon belül hozzáférhető legyen.
 • gaborr
  A BNP is bejelentette, hogy JAN1-től csak alacsonyabb kamattal lehet náluk betétet lekötni. részemről bye-bye cetelem, jó volt veled, de az új kamat már a lélektani határ alatt van.
 • Peti
  Itt is megkérdezném: CIB Duó ECO megtakarítása van-e valakinek? 2-3 hónapra szeretnék lekötni 4 mFt-ot. A bankmonitornál 5000 Ft jóváírást adnak a számlanyitásra, és az első 3 hónapban nincs számlavezetési díj. Én, és a nejem is igényelnénk egy-egy folyószámlát (2×5000 Ft jóváírás), és átvezetnénk rá 2-2 millió forintot. A számlavezetés az első három hónapban teljesen ingyenes. Van-e valami buktatója, amiről tudnom kellene. Esetleg tud-e valaki hasonló, rövid távú, kockázatmentes ajánlatról?
 • Eper11
  Mibe lehetne ezek után fektetni a pénzt, olyasmibe, ami kellően mobil és legalább megközelíti a hozama a 2,2 százalékos inflációt?
 • vedini
  En is kaptam ma az emailt, jo lenne valami hasonlo…
  Ha jol emlekszem meg epp valamivel 3% folott volt a kamat, mikor elutaltam ra az elso osszeget
 • SzürkeEminenciális
  Én prémium állampapírban tartom (gyűjtöm) a biztonsági tartalékot. Infláció felett a kamat. Ha gáz van, bukok 1%ot, egy nap alatt számlán a pénz.
 • kamatoskaresz

  Egyszerű buktatója van: az emberi kapzsiság 🙂

  “Megújuló lekötés esetén az első kamatperiódust követően (…) a betét a mindenkor hatályos 2 hónapos nem akciós Classic Betét kamataival kamatozik tovább, melynek aktuális értéke 0,01% (EBKM: 0,01%).”

  Beraksz 2 milliót, ennek a fele betét. Hoz a 2 hónap alatt kemény 10.000 forintot, utána semmit. Ennyit erről a részről.

  A másik 1 millióért Kamatozó Kincstárjegyet (új nevén Egyéves Magyar Állampapír) kell jegyezni. Ennek aktuális éves kamata 2%. 15% kamatadó fizetési kötelezettség van utána. Az idő előtti törés díjának nem néztem utána…

  Nagyjából a fenti paraméterek alapján ki lehet számolni, hogy még csak annyit sem ér az egész, hogy bemenj érte a bankba, főleg ha tényleg csak 2-3 hónapról van szó. Ma már negatív kamat lenne indokolt a lakosságnak is, csak a politika nem engedi.

 • kamatoskaresz
  Jah és khm…a CIB ECO bankszámla csak akkor érdekes, ha rámegy havonta a minimálbér legalább, amit vagy ugye átirányítasz, vagy utalgatsz máshonnan újabb tranzakciós díjakért….az egész ajánlat a számlanyitásról szól, nem a befektetésről.
 • headset

  “CIB Duó ECO megtakarítása van-e valakinek?”
  “Van-e valami buktatója, amiről tudnom kellene.”

  A pénz kétharmadát be kell fektetned.
  – Pl. pénzpiaci alap = nincs hozam, részvényalap = kockázat
  – a befektetési alapoknál lehet vételi vagy eladási jutalék

  Egyharmad kamatozik 3%-kal, de csak 2 hónapig.
  Ez a teljes összegre vetítve 0,17% kamat. Jövőre a visszautalás díja az ECO-n 0,3% lesz.

  Ha az 5000 Ft számlanyitási ajándékra pályázol, azt befektetés nélkül is megteheted.
  De éven belül számlamegszüntetési díjat kell fizetni a CIB-nek. Plusz a bankmonitornak is vannak feltételei, de azt nem olvastam el.

 • Guest
  2,2 százalék infláció? De jó is volna. Inkább 6-8 százalék a valóságban…
 • FifiTheReal
  Köszönjük Cetelem az eddigieket! Kár érte ….

  Szerintem a Cetelemes likvid betétet is áttolom a meglévő valamelyik 3%-os fundamentámba (esetleg megosztom még több szerződésre), legfeljebb 3 hónapot várhatok a kiutalásra, ha szükség lesz rá … tud ennél likvidebbet valaki ilyen hozam mellett?

 • Dééé
  OTP LTP-m van 3%-os megtakarítási kamattal. Érdeklődtem egy fiókban, hogy a lejáratig mennyi hónapom van pontosan, mert kifizetném az egészet. Tájékoztatott az ügyintéző hölgy, hogy 3 havinál nagyobb befizetés esetén a fölötte lévő összeget visszautalják. Találkozott már valaki hasonlóval? 14 hónapom lenne a lejáratig, kapóra jönne a 3% a Cetelem elhagyását követően.
 • panasonic
  , de fundamentabol csak lakas celra hasznalhatod fel, ugye ezt tudod?
  , a pmak jo, de ha baj lesz azt eloszor arrol fogod eszrevenni, hogy a spread nem 1 szazalek lesz, hanem mondjuk 5, es a kiveheto osszeg is limitalva lesz. de remeljuk ilyen helyzet sosem fog elofordulni.
  , tudja valaki, hogy a cetelem levelben irt jogszabaly valtozasra utalo hivatkozas, mint a kamatcsokkentes oka mire vonatkozik? vagy ez csak a szokasos elterelo, felelossegelharito bullshit?
 • Eper11
  Ez mit takarhat szerintetek, amire a Cetelem hivatkozik?
  “Tájékoztatjuk, hogy a Cetelem Takarékszámla kamatai – a Bank tevékenységére, működési feltételeit érintő jogszabályváltozás miatt…”
  Milyen jogszabályváltozásról van szó?
 • mage
  Jó alternatíva lehet a Gránit bank Felemelő betét ami 24 hónap után 2,4% kamatot fizet, addig sávosan emelkedik a kamat (6 hónap 1,6%, 12 hónap 2.05%). Feltétel a 480e kártyás költés. Ha valaki új ügyfél akkor 3 hónapra 3%-os Hello gránit betéttel érdemes kezdeni.

  Én bankmonitoron keresztül nyitottam digitális számlát (számla megnyitása videó bankon keresztül történt kb fél óra volt, plusz bankmonitoros kapcsolatfelvételre is elment vagy negyed órám). Nincs számlavezetési költség, évi 1390Ft a kártya díja és első évben 10e bankszámla költséget visszatérítenek (ha teljesíti valaki a feltételeket). Vésztartalék tartására jó alternatíva lehet.

 • szocske
  @Déé, igen, az otp ráállt erre, a fundamenta még csak érdeklődő leveleket küld 2,4M feletti szerződésekre, hogy mégis miért?
  Mondjuk a fundamentánál jó lenne egy ilyen automatikus visszautaló rendszer, remekül lehetne vele gyűjteni a hitelkártyás visszatérítést 😀
 • szocske
  , fundamentánál csak akkor kell lakáscélt igazolni, ha az állami támogatást is kéred.
  viszont a 3% betéti kamat ma még akkor is versenyképes, ha lemondasz az állami támogatásról, így cserébe szabad felhasználású a betét. Ráadásul kamatadó mentes.
  Hátránya, hogy
  – már nem nyitható 3% kamatozású hozamleső, de akinek már van, megosztással tud új számlákat is nyitni
  – van havi 150Ft számlavezetési díj
  – csak egy összegben vehető fel a számla megszüntetésével
  – van egyszeri kb. 9000 Ft számlanyitási díj.
  – 2,4M Ft felett kérdezősködnek, hogy miért fizetted túl
 • Indexkövető
  A CIB ECO mindenképp megéri, hisz eleve nincs számlavezetési díj ha teljesítjük a feltételeket, továbbá korlátlanul ingyenes az utalás is összeghatártól függetlenül. A Cetelemet pedig nem lehet az állampapírral összehasonlítani, hiszen ez egy likvid megtakarítás amely alkalmas akár 1-2 hétre is hisz napi kamatozású, ha kell az elhelyezést követő 5 napon belül is kivehető kamatveszteség nélkül, havonta tőkésedik. Elég érdekes döntés ez a részükről, bár még mindig ez a legmagasabb kamat max néhány napra, hisz nincs lekötési idő, olyan mint anno az axa vip számla.
 • ügyvéd
  Alternatíva:
  Cash.
  (Nevetséges pár ezer forintokra egy percet sem érdemes szánni.)
 • Peti
  , headset: köszönöm az infót! Nem olvastam el részletesen a feltételeket, de akkor most már nem is fogom. 🙂
  Az FHB téli betét lett volna még esetleg a másik választás, de ügyvéd úrra hallgatok…tényleg nincs értelme pár ezer forintért vergődni vele.
 • Nbazs
  “Csatlakozom” Ügyvédhez. Ez a 25%-os kamatcsökkenés ahogy kiszámoltam az én szintemen havi nevetséges pár ezer forint, ezért nem teszek semmit, továbbra is élek az ingyenes, sajnos már csak 1,5% kamattal. Mint tudjuk a költség rengeteget számít, ez nekem havi félretételre költségmentes lehetőség, és ehhez képest azért még szemmel látható kamatot ad.

  Ügyvéd! Most komolyan, ezzel a hozzáállással szerintem erősen szembe mész a blog célkitűzéseivel. Miklós rengetegszer pont arról ír, hogy kicsiben is érdemes elkezdeni, havi pár ezreket is érdemes megfogni, erre te jössz ezzel a mondattal. Érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy a blog olvasóinak a többsége nem a nagyzolási vágyát kiélni jár ide. Néha olyan érzésem van, hogy a bloggazda azért engedi át bizonyos hozzászólásaidat, mert mindenki jó valamire, ha másra nem hát elrettentő példának…

 • mzsombor
  @Dééé:
  Van ilyen, nekem konkrétan vissza is utalták. Szóval az OTP LTP ilyen szempontból felejtős.

  Amúgy pontosan mit mondott az ügyintéző hölgy? Mi számít három havi befizetésnek? A vállalt havi megtakarításod háromszorosát nézik? Vagy a max 20e Ft háromszorosát? De azt minden hónapban be lehetne tenni anélkül, hogy visszautalják?

  Részemről még tartom a Cetelemet, sajnos semmi más hasonló termék nincs a piacon épkézláb kamattal, ahol likvid tartalékot lehetne tartani.

 • headset
  @Indexkövető
  “A CIB ECO … korlátlanul ingyenes az utalás is összeghatártól függetlenül.”

  Csak december 31-ig.

  Utána fizetni kell a tranzakciós díjat.

 • headset
  Azért a Cetelem Takarékszámla nem teljesen haszontalan.

  Egyrészt még 2 hónapig él a 2% körüli kamat.
  A visszautalás ingyen van.

  És, ha valaki abszolut ingyenes Raiffeisen Prémium Gold 2.0 számlát akar, de nincs rendszeres 400 ezer bejövő pénze, kiegészitheti Cetelemes ide-oda utalással.

 • tangerine

  A BNP-nél meg lehet azt csinálni, hogy még az idén megadod a lekötési megbízást, akkor még az idei nagyobb kamatokkal le tudod kötni 1-2 évre. Az utalásra asszem 5 napod van, addig érvényes a megbízás, de azért kérdezz rá. Tehát ha olyan pénzed van, ami dec. 31-én jár le (pl. TBSZ), és tudod előre, hogy mekkora lesz az összeg, akkor utolsó munkanapon (dec. 29.) betelefonálsz a BNP-be, és megadod a lekötési megbízásokat, és az első munkanapon (jan. 2.) átutalod a pénzt.
  Ez tuti működik, mert én tavaly így csináltam.

 • snasim
  Sokat gondolkodtam az általad leírt megoldáson. Lenne néhány kérdésem ezzel kapcsolatban. Hogyan lehet megosztani a szerződést ügynök nélkül?
  Hogyan tudok olyan névre szerződést kötni, amelyiken már fut egy masik lakáskassza? Nyilván az állami támogatás felejtős ebben az esetben.
  Mire vonatkozik a 9000ft? Kell-e emeltetni a szerződéses összeget?
 • FifiTheReal
  @Dééé

  Van OTP LTP-m is 3%-os kamattal, azzal az a baj, hogy csak úgy tudom a hitelkártyámról fizetni, hogy csoportos beszedést kérek az OTP-től, de ő nem hajlandó 1 havi összegnél többet elvinni 😉

  Van módja, hogy hitelkártyával többet fizessek OTP LTP-re? Ha csekket kérnék – gondolom annak van díja), akkor azon van összeg, vagy összeg nélkül küldik ki? Van rajta QR kód, hogy iCsekkel könnyen befizessem?

  A fundamentában az a jó, hogy a honlapjukon befizetem hitelkártyával az oda szánt pénzem és kész. Ahogy szocske is írta, nem lenne rossz, ha visszautalnák automatikusan, mint az OTP. 😛

 • Petike
  @ügyvéd: és a cash-t hol tárolod? 🙂 Befőttesüvegben? Otthoni páncélszekrényben? Ha utóbbi, egy fokkal biztonságosabb, de már kifizettél egy csomó pénzt azért hogy tárold a pénzt, pont mint a bankban, ráadásul a bank biztonságosabb.
 • mage
  @ügyvéd

  Én a likvid tőkémem az elmúlt hónapban több mint 50e forint pluszt realizáltam. Azért már a méltóságos úr is talán beáldozna 1-2 percet az életéből :).

 • attila
  “Néha olyan érzésem van, hogy a bloggazda azért engedi át bizonyos hozzászólásaidat, mert mindenki jó valamire, ha másra nem hát elrettentő példának…” :DDDD

  @@szocske nekem is van egy hozamlesőm, tavaly kötöttem, azt én is megosztanám, lehet átböngészem hogyan kell megosztani ügynök nélkül, mert biztosan lehet hisz van rá formanyomtatványuk, viszont egyelőre még az ep-t kell feltöltenem ha megjön a wizz air kártyám. Azt tudja esetleg valaki hogy nem lezárt katás évet is beszámolnak a hitelkerethez ?

 • kamatoskaresz

  Ügyvéd nevű hozzászólókollégánknak itt igaza van. Felesleges 3 hónap alatt megkereshető 20.000 forint miatt elmenni a bankba, új számlát nyitni, pénzt ide-oda mozgatni. Ennél ez esetben többet ér az idő. A példában épp 4 millió forinttal nem tudnak mit kezdeni, tehát nem kenyérre kell a megkereshető kamat.

  Ez pont olyan, minthogy fordits le 5 oldal magyar szöveget angolra laponként 1000 forintért számlával. Nyilván a gépet sem kapcsolja be az ember. 🙂

  Szóval minden ilyen esetben az idővel is számolni kell, az is költség!

 • Indexkövető
  A Fundamentával annyi a gond, h a szerződéses összegbe a hitel is beleszámít, tehát akár igénybe vesszük azt akár nem, 20 000-es havi megtakarítás esetén 1% tehát 32 000Ft a számlanyitási díj, ami nem jön vissza, nem a megtakarításunkat gyarapítja. Érdemes sztem a másik 3 lakástakarék ajánlatát is megnézni, az OTP és Erste gyakran elengedi a számlanyitási díj egészét vagy legalább egy részét.
  Ezt azért tartom fontosnak, mert egy 5 tagú család esetén jogosan sokallom a 160 ezres számlanyitási díjat, amit mindenképp ki kéne fizetni a Fundamentánál, a lényeg h mindenesetre jó dolog h már 4 szereplős az LTP piac.
 • szocske
  , én személyi bankáron keresztül szoktam intézni, de ha beküldöd a megfelelő nyomtatványt fundamenta.hu/documents/10184/731174/Bejelent%C5%91lap4.pdf szerintem elfogadják.
  A 9000 Ft az eddigi minimum (900ezres) havi 5000-es hozamleső 623 szerződéses felemelése 1,8Mra, hogy meg tudd osztani. Ha nem minimumra van kötve, akkor ez persze nincs.
 • Tamás
  “(Nevetséges pár ezer forintokra egy percet sem érdemes szánni.)”

  nem érdemes.. 5-6 évnyi hitelkártyás történet 5-10 percnyi havi munkával is csak kerekítési összeg..

 • szocske
  @indexkövető,
  ha nem kell a hitel rész:
  – amíg volt 3% betéti kamat a fundamentánál a 32ezres számlanyitási díj bőven visszajött a kamatokon a többiek 0,1-0,5% kamatához képest.
  – egyelőre semmi akadálya, hogy havi 5000-re köss szerződést, de havi 20-at fizess be, így a szerződéskötési díj csak 8000 Ft.
 • ügyvéd

  Ha annyi eszem lenne mint Neked, akkor érdemben válaszolnék… 😀
  Maradjunk annyiban, hogy soha nem találná meg egy mezei betörő.

  Volt egy nagyon hosszú időszak mikor bankban béreltem széfet, de párszor előfordult, hogy éppen akkor amikor nagyon kellett volna a pénz, akkor éppen nem lehetett valamilyen technikai okt miatt felvenni, vagy éppen berakni, ezért megszüntettem. + az időfaktor: néha a töküres bankfiókban is fél órát is kellett várni, hogy lemehessen az ember a széfjéhez.

 • ügyvéd

  Feltéve de meg nem engedve FELTÉTELEZZÜK mondjuk, hogy a havi bevételed 1-20 milla közé esik. Láttam már olyan embert, aki hallott olyanról, aki ismert ilyent 😀
  Nem lehetetlen tehát a feltételezés, hogy szinte biztosan vannak ilyen emberek is, a kommentelők között :-D, és szerintem nekik is ugyanannyi joguk van írni, mint bárkinek.

  Nos tehát ebben a (hangsúlyozom 😀 ) FELTÉTELEZETT esetben miért lenne nagyzolás, ha pár ezer forintért nem vállalna be valaki valamilyen vészívást, számlanyitással, utalgatással, stb…

 • ügyvéd
  Nálam az átlagos kp állomány az olyan 1-3 milla közé esik. Ezzel ha berohangálnék a bankba, betenni is kivenni, az nekem nem ér meg havi kb 2000 Ft-t.
  Szerintem senkinek sem, pláne, hogy ennél jóval kisebb gondolom az átlagos kp. állomány.
  ( Matek: a nettó hozam olyan 1% körül lenne, ami átlagos 2 millával számolva évi 20 ezer, havi kevesebb mint 2 ezer )
 • kridli
  a cetelem pont semmi időbe nem telik, online megkötöd, és egy ügynök jön ki hozzad papirokkal meg okmanyokat ellenőrizni.
  Lehet sírni hogy milyen kevés, de máshol még ennyit sem adnak. Én talált pénzként tekintek rá, viszonylag sok pénzt tartok likviden, éves szinten azért így is össze fog jönni belőle néhány tízezer, és semmit nem teszek érte.
 • Indexkövető
  Azt h lehet h havi 5000Ft-ra kötni szerződést és közben 20 000Ft-ot fizet be, akkor is jár az évi 72 000Ft állami támogatás?
 • mzsombor
  @attila:

  Nem számít be a nem lezárt katás év. Szinte minden bank NAV jövedelemigazolást kér HK igényléshez, amit lezárt évre kapsz meg a benyújtott adóbevallás alapján. Majd február végén érdemes kikérni a jövedelemigazolást, az már valószínűleg a 2017-es adóév bevétele alapján számolódik. Az éves bevételed 60%-át fogják jövedelemként leigazolni.

 • Nbazs
  @ügyvéd: Én kérek elnézést. Az általad írtakhoz alkalamazkodva kérlek engedd meg, hogy javítsam a leírakat:

  Ügyvéd! Most komolyan, ezzel a hozzáállással szerintem erősen szembe mész a blog célkitűzéseivel. Miklós rengetegszer pont arról ír, hogy kicsiben is érdemes elkezdeni, havi pár ezreket is érdemes megfogni, erre te jössz ezzel a mondattal (általánosítva, anélkül hogy jeleznéd mekkora bevétel esetére érvényes).
  Érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy a blog olvasóinak a nagy részének a havi bevétele nem 1-20 milla közé esik, és az átlagos kp állomány náluk nem 1-3 milla közé esik. Miklós tanácsainak zöme, és a Cetelemhez hasonló lehetőségek valóban nem neked szólnak, hanem nekik, nekünk kisembereknek. Én sem szólok hozzá az ETF, részvény-kötvény témákhoz, mert nem nekem szól, még nem tartok azon a szinten. A vége sajnos már nem fér bele a limitbe, nyugodtan olvasd hozzá az előzőből.

 • szocske
  @indexkövető, igen, az állami támogatás a befizetéstől függ nem a szerződéstől.
  a fundamenta ÁSZF-ben ugyan egy ideje már szerepel, hogy jogosultak a rendkívüli befizetés visszautalására, de egyelőre az a gyakorlat, hogy a 2,4M feletti befizetést tartalmazó szerződéseknél megkérdik, hogy miért fizetted túl. De ha azt mondod, hogy én így szoktam lakásra gyűjteni, azt elfogadják.
  Amíg nincs a szerződésen legalább 2,4M befizetés, addig hozzád sem szólnak
  (A 2,4M úgy jön ki, hogy 10 év a max megtakarítási futamidő és havi 20ezer a max. szerződés szerinti befizetés)
 • szocske
  @ügyvéd, a többség szerintem nem a napi költéseire használt pénzt utalja cetelem számlára, hanem olyan megtakarítását, amire bármikor szükség lehet, de ha szerencséje van, akár évekig mégsem kell. Tehát neki egyszer kell betenni cetelem számlára, úgy úgy kapja rá az éves 10-20-30ezret, hogy semmit sem tesz érte. Ha pedig mégis a jövő héten szükség van rá, akkor ígyjárt és feleslegesen vacakolt vele.
 • Nimfas Corporation
  Indexkövető:

  Én úgy tudom hogy a 30% támogatás akkor jár rá ha lakáscélú felhasználás van. Eleve így kötöd a szerződést. Az 5.000-20.000 Ft kiskaput még ezek szerint nem zárták be?

  Nekem is van Cetelem számlám, jelenleg kb 10eFt amit “termel” levonás után. Én sem tapsoltam az email láttán (2 napra rá jött a postai levél is)

 • Zoli
  Tehát ha valaki a megtakarításai elején jár, az egy elfogadható megoldás, hogy minden hónapban egy bankszámlára kapom a fizetésemet, amiről költök, és a megtakarítani kívánt összeget pedig minden hónapban átutalom egy Cetelem megtakarítási számlára?
  Ehhez persze alapjáraton nem nyúlok.
 • ügyvéd

  “@ügyvéd, a többség szerintem nem a napi költéseire használt pénzt utalja cetelem számlára, hanem olyan megtakarítását, amire bármikor szükség lehet, de ha szerencséje van, akár évekig mégsem kell.”

  Akkor meg fel nem fogom minek cetelem számlázni, bármelyik jobb hozamú befalap 90 %-t azonnal átutalják egy telefonra, vagy felveheted kp……..

 • ügyvéd
  Zoli

  Tehát ha valaki a megtakarításai elején jár, az az elfogadható megoldás, hogy minden hónapban a bankszámlára kapja a fizetést, amiről költ, és a megtakarítani kívánt összeget pedig minden hónapban átutalod egy értékpapír számlára, amin minden hónapban valami jobb hozamú, de olcsó vagy 0 beker költségű bef alapot veszel.
  Ehhez persze alapjáraton nem nyúlsz. De ha hozzá is kell nyúlni, max a 90%-t azonnal átutalják, vagy felveheted, a többi maradék ugyanúgy “kamatozik”.

 • Eper11
  @ügyvéd
  Pl. melyik befalapot és hol megvásárolva?