Alacsony a kamat? Sebaj, az infláció is az!

Szomorúan tapasztaljuk, hogy nagyot estek a betéti kamatok, különösen, ha nem feledkezünk el arról, hogy a kamatokat még 16%-os kamatadó és 0,2 vagy 0,3%-os tranzakciós adó is terheli, ha lejárat után el akarjuk utalni a pénzt másik bankba, vagy felvesszük készpénzben.

Na de semmi gond, hiszen az infláció is alacsony, most éppen 2,1%, ilyen alacsony 38 éve volt utoljára.

Vagyis az 5% kamatból levonva a kamatadót és a tranzakciós adót, még mindig 1,9%-os reálhozamunk van, tehát semmi ok az aggodalomra.

Egyetért velem a kedves olvasó?

Pedig nem kellene. 🙂

Ugyanaz a hiba, ami a pénzpiaci alapnál volt ebben a cikkben. Ugyanis azt tudjuk, hogy mostantól visszafelé egy évre 2,1% volt az infláció és mostantól előrefelé 4% nettó kamatot fogunk kapni jövő ilyenkor.

Hogy a 4% nettó kamat több-e mint az idő alatt elszenvedett inflációs veszteség, arra majd csak egy év múlva kapjuk meg a választ.

Most csak azt tudjuk, hogy ha az elmúlt évben 3%-nál nagyobb kamatunk volt, akkor infláció felett hozott a befektetésünk. De ez édeskevés annak megítéléséhez  hogy a most lekötött pénz pozitív reálkamatot fog-e hozni.

Ezekre az idősíkokra tessék figyelni, mert a legtöbben elrontják az időben való helyes gondolkodást.

(Arra gondolom mindenki emlékszik még, hogyan számoljuk ki a reálkamatot az infláció ismeretében. Nem, nem kivonjuk egymásból a két számot. Ha valaki már elfelejtette, itt tud újra utánanézni.)

Share

18 hozzászólás

 • tőzsdetulok
  Egyre inkább úgy tűnik, hogy a tőke- ill. hozamvédett alapok reálisan megcélozható 4-5% éves hozama egyre inkább vonzó lesz (ha aztán véletlenül szerencsés az együttállás, akkor lehet az még több is). Persze igazad van, ez is visszatekintő, de nem tudok jobb referenciát.
 • Egy másik Zoltán
  A statisztikai infláció és a tényleges infláció gyakran köszönő viszonyban sincs egymással! Van egy olyan érzésem, hogy most is ez a helyzet. 🙁
  LCD TV-t és egyéb műszaki cikket nem szoktam mindennap venni, élelmiszert viszont igen. Másrészről a 10%-os “rezsicsökkentés” papíron szintén jelentkezik, sőt ha a második fázis is életbe lép, akkor lesz itt a Kánaán!
  De ez már politika és nem gazdaság …
 • Janos
  Oszintenszolva, en orulok:) foleg a tavalyi eredmenyeknek:) Ez ugyanis azt jelenti, hogy tavaly 4-5%os realhozamot is el lehetett erni:) Raadasul en nem elelmiszerre gyujtok, hanem lakasra ( ott meg asszem -1.8% volt ) ugyhogy ha onnan nezem, akkor 8-9% volt a megtakaritasok realertekemelkedese:) Az persze lehet, hogy az idei nem lesz olyan fenyes, mint a tavalyi, de atlagban meg mindig jo lehet.
 • jurta
  “LCD TV-t és egyéb műszaki cikket nem szoktam mindennap venni, élelmiszert viszont igen.”

  A KSH honlapján 1 perc alatt találod jól definiált, évtizedek óta állandó módszertannal (értsd: nem napi politikai szempontok alapján, hogy a “megfelelő” szám jöjjön ki) meghatározott termékcsoportok inflációját külön-külön az elmúlt kb. harminc évre, havi bontásban is.

  Amúgy ne minden nap vegyél élelmiszert (ha nem vagytok legalább öten a háztartásban). Több időd maradna Kiszámolót olvasni. 🙂

 • Egyfelől igazad van, másfelől az is kérdés, hogy mire takarítasz meg? Abból nemcsak a jövőbeli kenyered akarod megvenni, hanem a jövőbeli LCD tévédet is…
 • NivoBoy
  Üdvözlet!

  Annyit tennék hozzá, hogy a CIB Malacpersely számla havonta fizet kamatot, ezért szerintem egy fokkal kisebb a rizikó, mint egy éves lekötött bankbetétnél, ahol valóban nem tudhatjuk, mennyi lesz a kifizetésnél az aktuális infláció mértéke.

  2011. június óta van Malacperselyem, de eddig csak egyetlen hónapban (2012. szeptemberében) volt nagyobb az infláció, mint a kifizetett nettó nyereségem. Az inflációtól és nyereségadótól megtisztított hozam így kb. 2011-re 1,3%, 2012-re 0,51%, valamint 2013. első negyedévében 2,6% volt. Utóbbi annak köszönhető, hogy a gyors MNB kamatvágások csak fokozatosan, 1-2 hónap csúszással jelentkeztek az MP kamatokban, miközben az infláció már januárban látványosan csökkent.

  Persze ez két élű fegyver, mert ellenkező tendenciánál, akár néhány hónapba is beletelne, míg beérné a kamat a megemelkedett inflációt.

 • Krisztián
  Ha majd elmegy az áram, az lesz az igazi Kánaán.
 • törzsmókus
  én szeretem a friss kenyeret, ezért veszek minden nap. kövezz meg.
 • A KSH fogyasztói kosara messze nem állandó (pl Jurta megjegyzése) és bizony-bizony kikerültek belőle gyakori, a lakosság nagyobb százaléka által is rendszeresen vásárolt dolgok, mint pl. a gyerekholmik, amiknek az ára szépen ment az utóbbi években felfele. Pelus, cumisüveg, kicsi ruhák (na jó, ez utóbbit ismerősi körben vagy lakóhely FB-csoport útján elég ócsón lehet beszerezni), gyerekcipő (horror) meg még pár dolog. Megsúgom, köszönő viszonyban sincsenek az ott tapasztalt áremelések a hivatalos inflációval, annál inkább az árfolyamromlással mivel elég sok köztük az importtermék vagy a magas importhányadú termék.
  Egyszer már akartam saját fogyasztói kosarat definiálni és negyedévente megnézni a BA-n dokumentálva hogy akkor valójában mennyi az annyi, de ennél kevésbé munkásabb dolgokra sincs elég időm sajnos. pedig érdekes volna.
 • GabenHUN
  Akciós AXA betét, 2 hónapra 6,75%/év (2013.03.19-ei egyenlegen felül)
  https://www.axa.hu/hu/megtakaritas/lekotott-betet/
 • Kiszamolo
  Egen, két hónapra. Utána meg vagy elutalod 0,2%-ért, vagy hulladék rá a kamat. Az összes kamat, amit kapsz két hónapra, az a 6,75% hatoda mínusz 16% kamatadó: 0,945%. Ha ezért odautalod a pénzt, majd onnan e, akkor ebből vonj le 0,4% tranzakciós adót, így az éves valódi kamatod combos 3,27%. Biztos jó ajánlat?
 • GabenHUN
  A kamatadoval rovid tavu befekteteseknel mindenhol szamolni kell, ugye?
  A visszautalas 0.2%-a is csaloka, hisz onnan is felveheted a penzed. Illetve barhol is tartod, barmire is gyujtod, a vegen megterhelik ezzel…
  A nelkul marad 6.55%.
  Szerintem, akinek fontos, hogy rovid tavon legyen lekotve, annak nem sok jobb van.
 • Kiszamolo
  Igen, a a legelsö két hónapban ennyi az éves kamat. És utána?
 • GabenHUN
  Utána 4,5%/év 2 hónapra.
  Szerintem félreértés van köztünk.
  Nem azt mondom, hogy ez a legjobb, hanem azt, hogy rövid távon ez. Akinek erre van szüksége, mert tudja (pl.) hogy 2 hónap múlva venni akar valamit, stb.
 • Pigeri
  Sajnos időközben már ez is csökkent. Tegnaptól 6% az éves kamat 500.000 Ft felett 2 hónapos lekötésnél, utána 4.5%+0.2%(netbankos lekötés esetén).
 • tangerine
  Én sem értem, hogy miért kell 2x számolni a 0,2%-ot. Elég 1x számolni, és a 0,2% is csak 3M HUF-ig igaz, felette csökken, pl. 6M-nál már csak 0,1%, 12M-nál már csak 0,05%, stb…
  Aztán meg akármennyi is, a sok rossz közül muszáj kiválasztani a legjobbat, bár én inkább a K&H-ba vinném most 6,67%-ra 6 hónapra, ha lenne szabad pénzem.
 • Kiszamolo
  Pedig oly’ egyszerű: a két hónapos akciós kamat kedvéért oda kell utalnod a pénzt, aztán két hónap után túró kamatot kapsz rá, ezért kénytelen vagy továbbutalni.