Alkudj nyugodtan

A távközlési szolgáltatók komoly kedvezményeket adnak, ha aláírsz két évre szóló szerződést és ha több szolgáltatást is igénybe veszel náluk.

Azonban ez csak a listaár, további komoly kedvezményeket tudsz kicsikarni, ha kicsit alkudozol velük.

Ha lejárt a mobil hűséged, vagy bármilyen egyéb előfizetéses és megemlíted az ügyfélszolgáltaton, hogy el akarsz menni, hirtelen előkapnak egy nem publikus csomagot, ami fényévekkel jobb, mint a listaár.

Nálunk volt egy 30 Mbit-es internet és másik előfizető nevén egy olcsó analóg tévécsomag, mindkettő a listaárnál olcsóbban.

Megkeresett a szolgáltató, hogy akarunk-e 120 Mbit-es internetet és digitális közepes tévécsomagot 4.090 Ft-ért, ami egy ezressel kevesebb, mint amit most fizetünk külön-külön a sokkal rosszabb szolgáltatásért, a 8.400 Ft-os listaárnak pedig kevesebb, mint a fele.

Egyből felhívtam a konkurenciát, hogy most akarnak velünk leszerződni két évre ilyen áron, ők mivel tudnának elkápráztatni, hogy őket válasszam. Ők is mondtak egy lefelezett árat a listaárhoz képest, de mivel jobb nem volt,  mint a mostani szolgáltató ajánlata, egyszerűbb volt maradni.

Egy nap után kiderült, hogy a gyerekek kedvenc meséi csak a legnagyobb tévécsomagban találhatóak meg. Felhívtam a szolgáltatót, hogy kérnék nagyobb tévécsomagot, mennyi lenne.

Kijelentették, hogy speciális ajánlatban az nem elérhető, ezért az közel 12 ezer forint havonta. Mondtam, ne vicceljenek már, akkor bekötöm a Digi műholdas csomagját 3.300 Ft-ért, ezt meg kikapcsolom, még úgy is sokkal jobban járok.

Na jó, akkor inkább várjak. Öt perc múlva közölték, hogy mivel régi, megbecsült előfizető vagyok és a többi, megkapom a legnagyobb tévécsomagot plusz 990 Ft-ért.

Így most annyiért, amit eddig fizettem, kapok négyszer gyorsabb netet és kb. hetvennel több tévéadást az eddigi analóg helyett digitálisan.

Ami a lényeg: bátran alkudjál a szolgáltatókkal, a listaár akár feléért is odaadják a szolgáltatást, ha ez az ára, hogy megtartsanak vagy elcsábítsanak a konkurenciától.

(Ez persze nem fog menni, ha hűségidő köt hozzájuk vagy olyan szolgáltató, akinek nincs konkurenciája, például vezetékes víz vagy hasonló. Ha vidéken laksz, ahol csak egy kábeles szolgáltató van, már mobilon is tévézhetsz és netezhetsz, erről itt írtam bővebben.)

Ugyanez működik akár műszaki cikkel is, még ha nem is ilyen nagy mértékben. Erről pedig itt írtam már.

Ha te is már sikeresen alkudtál le valamit egy szolgáltatónál, írd meg a hozzászólásokban.

 

Share

81 hozzászólás

 • mzsombor
  A felső menüsorban megjelent bankrációs kalkulátor csak nekem újdonság? 🙂
 • Kiszamolo
  mzsombor, nincs ott régóta, csak úgy 10 hónapja… 🙂
 • mzsombor
  Látszik, hogy sosem néztem azt a részt, csak a kommentdobozokat oldalt. 🙂 Bocs!
 • Zabalint

  Autónál alku nélkül sem a listaáron adják, a szalonok, sőt van hogy a hazai márkaképviselet hivatalos ajánlatai is “akciós” árat tartalmaznak, listaáron senki sem veszi. Az alku az “akciós” árhoz képest jelentene alkut.
 • Kiszamolo
  Zabalint, a kezembe adta a 6.5 milliós hivatalos árajánlatot, hogy ennyibe kerül az autó.
 • Átvernek a reklámmal
  Épp most volt ilyenem, de nálam a T egymagában megoldotta a dolgot, mert minimálisan több pénzért ugyanazt adják, amit a házba frissen behúzott UPC. Ennyiért meg nincs értelme váltani.
 • Feri78

  Mi a cégnél minden évben jelentős számú autót szerzünk be, és csak meg tudom erősíteni, amit mondtál. Nálunk a belépőszint a listaárból a 20% árengedmény, igazából a 30% számít jónak.

  Adnék egy tippet is a blog olvasóinak, ha esetleg új autót szeretnének venni, és nem tudják, hogyan kellene alkudni.

  Ha a cégeteknél vagy autó tartós bérlet (operating lease) akkor aki ezzel foglalkozik a cégnél, szívességként kérjétek meg, hogy a lízingcégen keresztül kérjen be nektek márkakereskedőtől ajánlatot az általatok preferált autóra, konkrétan ugyanarra a felszereltségre. Ez ingyenes, a lízingcég simán bekéri, remélve az üzletet. Ha nincs ilyen a munkahelyeteken, akkor családi, ismerősi körben kellene ilyet keresni. Az ilyen flottás cégeknél a 20% árengedmény az alap.

  Az árengedményt kinyomtatjátok, elmentek vele az autókereskedésbe ahhoz aki kiadta, és akkor az a tárgyalási alap.

 • senkifia
  @Átvernek a reklámmal: “mert minimálisan több pénzért ugyanazt adják, amit a házba frissen behúzott UPC. ”

  Ez a szitu az alkudozas utan all fennt?

 • Penge
  senkifia: Pontosan ezért mocsokság. Kerüljön annyiba, amiből kitermeli a vállalkozó a saját hasznát és a dolgozói fizetését és legyen egy pontozóskála ami alapján prémiumot oszt a dolgozóknak. NEM csak a pincérnek vagy a nagymellű pultoscsajnak hanem a szakácsnak és minden más közreműködőnek is. Ez az egy szimpi a mekiben, ők ellene mentek a hagyománynak.

  Tapasztalataim szerint nem a butaság határozza meg a selejtséget. Nemrég nyílt egy kávézó, ahol downkóros emberek dolgoznak. Illetve vannak hajléktalanok között többdiplomás, több nyelven beszélő emberek is. Előbb hullana el pl. Mészáros Lőrinc vagy Tarsoly Csaba, mint egy szorgalmasabb közmunkás. Az A.I. mindent látna.

  A népesség többsége pont nem húzná a rövidebbet, de ezt ennyi karakterben nem tudom teljességében kifejteni. Nagyon komplex kérdéskör ez, ahol az egész társadalom kölcsönhatásban van egymással.

 • Penge
  tip: Nem is az üzleti életről beszélek, de még nem is a nagykerről, hanem a normál fogyasztói árakról. Legyenek fix árak, már attól hányingerem van, mikor 400%-os árrés van meg 50%-os akciók.

  Ha ennyi ember nem tud hasznos lenni, akkor nem kell szaporodni. Láttál te már pékséget, hogy “Csak most, csak neked 50% kedvezmény a kiló kenyérre”? Max az utolsó órában leértékelik, hogy ne kelljen kidobni a szemétbe.

  Amit írtál, az a multik szokásos patkánysága, ezért is választok ahol csak lehet olyan szolgáltatót, ami nem tart fenn felesleges munkaköröket.

  Zabalint: Azt mondhatod, hogy nem lakod életvitelszerűen az ingatlant és akkor nem tartod fenn ilyen drágán, mert csak havonta 1-2 hetet tartózkodsz ott. De ott a pont. Ha van konkurencia, az olcsóbb alku nélkül is, ha nincs, akkor nem nagyon van alkualapod. Inkább:
  “Tégy a környezetért, válassz etikus szolgáltatót!” legyen az új szlogen.

 • olcso
  @Breki: van arra otleted, hogy ho elejen vagy vegen erdemes-e inkabb alkudozni?

  @Peti: Mi lenne ha azt mondanam hogy itthon a telekomcegek nem dolgoznak elfogadhato arraessel? Osszehasonlitottad mar az adott szolgaltatas arait egy nalunk boldogabb orszageval, vagy mondjuk a roman arakkal? Nem? Hat tedd meg. A bitek mindenutt szinte ingyen vannak a szolgaltatonak, de az felhaszbaloi arak kozott eg es fold a kulonbseg. A birkak (ertsd: nem (on)tudatos ugyfelek) miatt tudjak felverni vagy magasan tartani az arakat…

 • Garbo
  Valaki banki tapasztalatot kért: el akarom vinni a lakáshitelem x banktól, mert nímandok. Jeleztem a másik bankomnak, hogy törődésre vágyom. Azt mondták, hogy nálunk nincs extra kedvezmény, de megkérdezik azért az illetékes osztályt.

  Nos, láss csodát: van extra, egyedi kamatkedvezmény. Egy db kérdésen múlt, semmi egyeben. Ha én ezt korábban tudom, hogy így megy … 😀

 • S1M0N

  “Ez az egy szimpi a mekiben, ők ellene mentek a hagyománynak.”

  Mi van? A meki egy önkiszolgáló étterem, az ilyenekben hol szokás borravalót osztogatni?

  “Illetve vannak hajléktalanok között többdiplomás, több nyelven beszélő emberek is.”

  Ezek ált. nem össztársadalmi okból kerültek utcára, hanem mert pl. feleségük kisemmizte őket, személyiségi jegyeikből adódóan pedig képtelenek voltak kiállni magukért, felállni a kapott gyomrosból. Ja, meg a diplomájuk/szaktudásuk is piaci alapon a kevésbé értékesek között szokott lenni azért jellemzően.

  Egy 10-20 éve elavult “egyetemi oktató” szintű szakmai tudásért, illetve mellé max. középszintű makogásért (amit az ilyen “5 nyelven beszélek” hajléktalanok ált. felmutatni képesek) persze hogy nem kapkod két kézzel a piac, főleg ha mellette ápolatlan, esetleg alkoholista az illető.

  Sajnálom az ilyet nagyon, de nem akkora ellentmondás ez.

 • S1M0N
  folyt.

  “Kerüljön annyiba, amiből kitermeli a vállalkozó a saját hasznát és a dolgozói fizetését és legyen egy pontozóskála ami alapján prémiumot oszt a dolgozóknak.”

  Normális piaci verseny jellemzően ehhez az állapothoz vezet. Hogy eladható a Louis Vuitton táska annyiért, hogy nyakló nélkül veszi fel minden szerencsétlen a hitelt a lapostévére, új autóra, az nem a rendszer hibája, arról a társadalmi, pénzügyi kultúra tehet elsősorban. Felelőtlen hülyének lenni lehet szocializmusban, sőt, még az utópisztikus, légből kapott sci-fi rendszerekben is. Nagyon egyszerűen lehet tenni ellene, te ne legyél ilyen és próbáld meg a környezetedet is a jó irányba terelni.

  Ha nem jövőkutatásból, sci-fi regények írásából élsz, akkor szerintem ne ilyeneken rágd magad, tényleg semmi értelme.

 • Zabalint

  A normális piaci verseny pont hogy jól informáltság esetén alakul ki, ahol mindig alkun dől el az ár, ott torzul a verseny.
 • Nimfas Corporation
  Nekem Adsl 10/0.5 MBit volt, T-Sat 2 beltérivel családi csomag.

  Most mobilnetes 4G korlátlan sim, ez egy stickben, ez bedugva egy Tplink routerbe.
  Sebesség 60/40 MBit.
  Havi 4350Ft, hűség, belépési díj nélkül.

  Tv, “okosban” megoldva full upc, full digi, hbo-k, cinemax-ok, pornó, halom gyerek, sport, zene… 100 adó. 30.000Ft/év (2500Ft/hó) jelenleg 2 beltérivel van, de 4-ig lehet bővíteni.
  Nagyobb beruházás a beltéri, de bőven visszahozza az árát. Annyi hogy adatfrissites miatt állandó net kell a beltérinek.

 • Átvernek a reklámmal
  senkifia: nem. Az UPC a listaárból kapásból adott kb. 40% kedvezményt, amikor bejött a házba, a T efölé lőtte be mindenét 3-400 forinttal, mert annyiért nyilván nem fogsz váltani.
 • Penge
  S1M0N: A kocsmában is adnak borravalót a nagymellű pultoscsajnak, aki kiveszi a tőle 3 méterre lévő hűtőből az üveg sört vagy kitölti a fröccsöt és odateszi Józsi bácsi elé.

  A felelőtlen költekezés a rendszer hibája, mégpedig a szocializmus után a hirtelen jött (vad)kapitalizmus ami itt nálunk még a keleti blokkon belül is extrém módon kicsúcsosította. A kapitalizmus csak simán gerjeszti, egy utópia pedig elnyomná. Nem lenne többé divat a luxus és az ilyen irányú kitűnés. A kitűnésnek egyetlen formája lenne elfogadott: intelligenciával.

  Utópiában pedig azért nem lenne (csak minimális), mert olyan nevelést kapnának a gyerekek már születésüktől, hogy a szülő maximum a genetikai hátteret adná. De mivel a társadalom mindig az átlag felé húz, a Hülyék Paradicsoma még mindig valószínűbb, mint egy ilyen utópia.

 • Andruida
  Én a Digis netet úgy ‘alkudtam le’, hogy amikor jött a sávszélesség-emelés, akkor a legkisebb netcsomag akkora lett, mint korábban a középső, ami nekünk volt. Beballagtam és mondtam, hogy szeretnék váltani a kisebbre. Totál hülyének néztek és magyarázták, hogy mert nem drágul meg. Mondtam, hogy ja, olcsóbb lett, értem én. Jöttem beváltani a kedvezményt 🙂
  Kérdezték, hogy miért nem kell a nagyobb? Mert eddig sem kellett, azért. Így minden hónapban 1000 forint marad meg, erőfeszítés és kvázi alku nélkül. Mondták, hogy tán én voltam a második és nem is nagyon számítanak tömegekre 😀
 • Andruida

  Nem értek egyet, hogy a rendszer hibája lenne. A rendszert emberek működtetik.
  Én pl. nem adok az orvosnak hálapénzt. Korábban azért nem, mert nem volt miből. Most meg azért nem, mert nem akarok. Mégis mindig megtaláltam azt az orvost, aki meg akart gyógyítani. Pedig alapjáraton járok orvoshoz, azaz nem keveset.

  Le is oltottak ismerősök, hogy volt pofám a sebész atyaisten főorvosnak nem adni. Hát volt. Azért kapja a fizetését, hogy megműtsön. Azért, hogy a tudása legjavát bevetve megmentse a szaros életemet. Ugyanis ez egy orvos dolga.
  Azért adják, mert kiváltságokat biztosítanak a hálapénzeseknek, legalábbis ezt hisszük. De ha mindenki hálapénzt ad, vajon ki a kiváltságos?

  Ugyanez a borravaló. Nem adok azért, mert illik. Ellenben nem is várom el. A nagyon nagy jattot vissza is szoktam adni. Nekem egy 200 forintos teára ne hagyjon ott 500ast. Mert van ilyen is.

 • janos82
  van olyan, akinek sikerult banknal alkudnia? Ha igen, akkor hogyan csinalta? Az jo strategia lehet, hogy kerek egy ajanlatot, es a legjobbal futok megegy kort, hatha kapok annal jobbat? Vagy felesleges, mert a szerzodeskotesnel meg mindig valtoztathat a bank?
 • AGB
  Kiszamolo
  2017-02-23 at 12:53
  “…Miért ne fizethetnék csatornánként az internet korában?”

  Mert egy csomó csatorna reklám szempontjából éhenhalna… A közönségmérések is úgy történnek, hogy kb. van 1200-1400 háztartás, ahol mérik, hogy mit néznek és azt vetítik le a teljes Mo-ra…

  De erre már én is gondoltam, hogy mekkora business lenne, internet alapon adni a csatikat, darabját 2-300 Ft-ért. (Bár, ha jól emlékszem a két “nagy szennycsatorna” külön-külön kerül az egyik 600, a másik 700 Ft-ba)
  Lehetne itt is tömegre kedvezmény… Mert lehet, hogy többre jönne ki, mint ahogy most adják a piaci szereplők, /17-25 csati van 1500-2500 között/ de így csak azt kapná, ami őt érdekli…

  Csodálkozom, hogy még senki nem lépte meg…
  Megboldogult Hankiss úr mondta ezelőtt 10-15 évvel, hogy külföldön már a TARTALOM a menő, azaz egy-egy csati egy-egy műsora /X témájú,/ amire elő lehet fizetni…

 • Cyber
  Mobilflották megtaláltak jó ajánlatokkal. Felhívtam a V…fone-t, meg akarnak-e tartani (8 éve vagyok ott, nemsokára lejár az aktuális 2 éves hűség). 1 percen belül kapcsoltak valakit, aki megkérdezte, mi a külső flotta-ajánlat, majd fél perc múlva adott 15% kedvezményt. Maradtam náluk. Ezzel spóroltam évi 18ezret kb. 4 perc alatt. Oké, be kellett menni aláírni, ami újabb 15p volt. Még mindig jó órabér.
 • szocske
  , banknál folyószámlára és annak költségeire gondolsz?
  ott nem is próbáltam, 0 Ft alá nemigen mennének 🙂

  Lakáshitelnél viszont működött az a módszer, hogy kértem több helyről ajánlatot, az egyik szimpatikus helyen elmondtam, hogy miben jobb a konkurencia, ami nekem fontos szempont, így egyénileg az is belekerülhetett az én szerződésembe.

 • Janos82
  Nem, hitelre gondoltam:) de vegulis folyoszamlanal is alkudhatnal… kerhetnel picivel magasabb latra szolo kamatod 😉

  Akkor kiprobalom most, kerek tobb helyrol is ajanlatot, aztan ha van egy eleg jo, akkor azt megint megfuttatom a versenytarsaknal, hatha adnak valami jobbat:)

 • Nevem Senki

  Sajnos kell. A múlt héten játszottam el a játékot a Digivel.
  Az üzletkötő és az ügyfélszolgálatos is elhajtott, amikor szóvá merészeltem tenni, hogy lejárt a hűség és árat emeltek.
  A szerződés felmondása után felhívtak, hogy hosszabbítsunk. Itt én hajtottam el az üzletkötőt.
  Két nappal később én kerestem meg őket, hogy mégis maradnék és még kedvezőbb árat kaptam.

 • Schmidt
  Nálunk baromi drága volt a net, s betelefonáltam, hogy kiköttetem. Nevezzük a céget inditelnek. Ígérték, adategyeztetés miatt felfívnak. Kb 50% kedvezményt ajánlottak csípőből! Hát, mondom, holnapig meggondolom. Hívtak, mondom kösz nem kérem, annyira ráfizettünk velük, hogy nem kérem. Erre azt mondta, ja ha az ár a probléma mehetünk lejjebb! Az eset után kb az összes környékbeli betelefonált, volt aki megtartotta a szolgáltatást, “kedvezménnyel” de volt aki nem nézte el az extrém lehúzást.. pl én.

  Pár év múlva új címen nagyon csúnya trükköket vetettek be: megbeszéltük mit akarok,
  “Véletlen” minden fizetős szolgáltatást bejelölt az ügyintéző amiről szó sem volt, jó hogy elolvastam a dolgokat, majd ismét “véletlen” a nem akciós ajánlatot akarta aláíratni majd dupla áron. Gondoltam teszt után kiköttetem, de pár nap után is sok tízezer lett volna kikötni, vagyis soha töbet inditel!

 • Schmidt
  Kicsit off, de egyébként alkudtam ügyvédnél, 50ezres fizetnivaló volt, mondom, nem lehetne 30? Számolgatott.. majd rávágta, hogy: De. Egy kérdést megért..

  Vagy műszakiban. Háztartási gépnél, mondom:
  -Tök jó ez a hűtő. Elvihetem 10e kedvezménnyel?
  -Most viszed el?
  -Most.
  -Akkor igen. (Nem akciós ár volt, s az akciós árat be tudta írni)

  Meg amikor elbagatelizálta a szalon a motor átírást (300-al volt ára alatt szezon végén). Ha semmiség légyszíves csinálják már meg, maguk értenek hozzá. Csak beszélgetés volt, de összejött azonnal, az ajándék tankolás mellé.

  Ilyen alkuk becsusszannak. Szívesen olvasom mások tapasztalatait, meg ezen az oldalon kb mindent. Köszönök minden egyes bejegyzést, és hozzászólást! Remélem az akadémiára is hamarosan eljutok, a sajnos a munkabeosztás akadályoz.

  Lenne ötletem is az oldalra, írhatnának az országos betétbiztosítási alapról kollektív szemszögből!

 • mzsombor
  Félig OFF:

  A MediaMarktban holnaptól, március 8-tól minden 13.900 Ft feletti termékre, ha Budapest Bankos hitelkártyával fizeted, jár 10% instant kedvezmény, ennyivel kevesebbet kell fizetni a termékért. Plusz a boltokat is érdemes végigtelefonálni, hogy a kinézett áru hol olcsóbb, vannak különbségek sokszor, nem kell elfogadni elsőre a webes árat. A kedvezmény csak a boltban érvényes.

 • mzsombor
  Teszteltem a mai napon, megkaptam az akciós szórólapon kívüli termékre is a 10% azonnali kedvezményt!
 • szocske
  Ha valaki MM-ban vásárolna nagyobb értékű dolgot, de nincs BB hitelkártyája, jelentkezzen Zsombornál vagy nálam, egy csokiért megoldjuk 🙂
  (najó, inkább csak a magam nevében vállalok ilyesmit, Zsombor majd eldönti mit old meg és mit nem)

  :))