Az energiaárak az égig nőnek?

2012-10-30
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Vannak olyan mindenki által (tévesen) elfogadott aranyszabályok, melynek valóságtartamában az átlagember soha nem kételkedik.

Az egyik ilyen aranyszabály volt 2008-ig, hogy az ingatlanbefektetésen csak nyerni lehet, a másik sziklaszilárd kijelentés, hogy a részvényekből és kötvényekből álló portfolió bombabiztos és időt álló.

Nos, mindkét kijelentésről kiderült már, hogy nagyon messze van a valóságtól. Egy tanulságos esetet az ingatlanbefektetésről itt írtam le, egy másikat a részvény-kötvény portfolióról itt, illetve kiegészítettem itt.

Most szeretnék egy harmadik „örökkévaló igazságról” írni, ez pedig az energiahordozók és a nyersanyagok töretlen áremelkedésébe vetett rendíthetetlen hit.

A nép számára ezek maguktól érthetődő igazságok és a mögöttük meghúzódó érvrendszer logikájába is nehéz belekötni. Mivel egyre több ember van a földön és egyre több energiát fogyasztunk, miközben a készletek egyre fogynak, ezért evidens, hogy ezek az alapanyagok évről-évre egyre drágábbak lesznek.

Ezzel az indokkal adják el az egyébként a jelenlegi árak mellett túl drágán termelő alternatív lehetőségeket, mint napelem, szélturbina, napkollektor és társaik, illetve ezzel indokolják a drága hőszigetelés és a hibridautók szükségességét. (A napkollektorról itt írtam.)

A tőzsdén is szárnyra kaptak az ezzel foglalkozó cégek, pár éve még ettől volt hangos a befektetési piac. Az Egyesült Államokban sokan hitelből beborították a házukat napelemekkel, mondván, hogy az égbe szökő energiaárak mellett 4-5 év alatt megtérül a befektetésük.

Aztán hatalmas gázmezőket és palagáz-mezőket fedeztek fel az Egyesült Államokban az elmúlt években, illetve az addig kibányászhatatlannak vélt olajhomokot is elkezdték kitermelni, ahogy a tenger fenekén lévő olajmezők sem tűnnek már akkora kihívásnak.

Ennek hatására az elmúlt egy-két évben hatalmas változás állt be az energiahordozók területén, a gáz ára az Egyesült Államokban tíz éves mélypontra zuhant, 2008-ban 381 működő olajkút volt az ország területén, 2012-ben már ennek közel a négyszerese, 1329 darab, a napi kitermelés 5 millió hordóról 6,3 millió hordóra nőtt. 2008-ban az Egyesült Államok olajszükségletének 57%-a származott importból, 2012-ben már csak 42%-a. Az ismert gázkészlet az 1993-as 162 billió köblábról 272 billió köblábra nőtt. Ennek következtében a legnagyobb amerikai áramtermelő cég a 2008-as 16%-ról 47%-ra növelte a gázból előállított áram arányát.

Az olcsó gázból előállított áram padlóra küldte a megújuló áramforrások fejlesztésével és előállításával foglalkozó cégeket, az ismert First Solar részvényárfolyama a 2009-es 117 dollárról mostanra 13 dollárra zuhant. A pár éve még slágernek számító zöld energiába fektető befektetési alapok és ETF-ek értéke legalább 40-50%-ot, a S&P Global Clean Energy Index 88%-ot esett az elmúlt pár évben.

(Hasonló helyzet alakult ki a ritkaföldfémek piacán is, egy-két éve még mindenki a csillagokig emelkedő áraktól tartott, idén pedig a kitermelés 90%-át adó Kína kénytelen volt felfüggeszteni a kitermelést, annyira lezuhantak az árak.)

Kicsit furcsa módon a mostani bőség okozója a 10 éven át növekvő olajárak, amelyek a kitermelőket az addig elhanyagolt, vagy túl komplikáltnak tartott lelőhelyek kiaknázására sarkalták. A nyersanyagok tekintetében ez a periodikus árapály mindig megfigyelhető: a több éven át növő árak új lelőhelyek kiaknázást hozza magával, amelynek eredménye a túlkínálat, ami viszont évekre visszaveti az új bányák nyitását és a kitermelési technológiák fejlesztését.

A témáról még nagyon sokat lehetne írni, amit el akartam mondani, hogy soha ne fogadjátok el a túlságosan leegyszerűsített hüvelykujj-szabályokat és az átlagember vélekedését, mert nagyon drága árat fizethettek ezekért a közhelyekért. A két-három éve hitelből napelemeket vásárló amerikaiak a tervezett 5 év helyett 40-50 év múlva lesznek a pénzüknél. Te ne járj így.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en: kiszamolo.hu/feed

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram