Egy kis mellékes

Nagyon sokan vannak az országban, akik nem vagy csak nehezen jönnek ki a fizetésükből. Másoknak elég a fizetés a megélhetésre, de a tartalékképzésre vagy az előrelépésre már nem. Egy helyben topognak anyagilag gyakran egész életükben. Egy munkahely-váltás, vagy előrelépés néha segítség lehet, de gyakran nem lesz lényegesen több a fizetés.

Rendszeresen előjön ez a kérdés tanácsadásokon is. Sokan látják, hogy az egyetlen megoldás a bevételek növelése, de nem tudják, hogyan is lehetne ezt kivitelezni.

A munkájukat nem merik ott hagyni, vagy nem engedhetik meg maguknak, hogy ott hagyják, annyira kell minden fillér minden hónapban.

Ilyenkor megoldás, ha valami másodállásba, vagy vállalkozásba kezdesz.

Nem kell nagy dologra gondolni, elvállalsz néhány maszek munkát, elkezdesz értékesíteni valamit, freelancer munkákat vállalsz az erre szakosodott weboldalakon, aranyáron eladsz néhány kézműves terméket az Etsy-n, valami szolgáltatást nyújtasz a Fiverr-en és sok más lehetőséged van még.

A legjobb, ha a szakmádban tudsz elvállalni valami plusz munkát, tervezést, programozást, műszaki rajzolást, oktatást, gyógytornát vagy bármi hasonlót.

Az első hónapban lesz belőle 30 ezer forintod, aztán hetven, száztíz ezer és így tovább. Néhány hónap után eljuthatsz odáig, hogy a munkahelyed már nem a forrása, hanem a gátja lesz a pénzkeresésednek és akkor ráérsz felmondani.

De ha nem fejlődik annyira a kis vállalkozásod, hogy kiváltsa a főállásod, abból sincsen probléma. Ha csak havi 50-100 ezer forintot hoz, már annyival is előrébb vagy. Mivel ez talált pénz, fordítsd mindet a hiteleid előtörlesztésére, vagy a tartalékaid növelésére.

Másodállású katásként havi 25 ezer forintot kell adóznod, de ezt is csak azokban a hónapokban, amikor aktív státuszú vállalkozó vagy. Ha tudod, hogy nem állítasz ki számlát a következő hónapban, szüneteltesd a vállalkozást arra a hónapra. Ha ravasz vagy, számlázol elsején és harmincadikán, majd egy hónapig semmit.

Ne kezdj olyan vállalkozásba, ami úgy kezdődik, hogy vegyél fel nyolcmillió forint hitelt. Olyan vállalkozást keress, amit befektetés nélkül vagy kevés befektetéssel el tudsz indítani.

Sajnos a magyarokba bele van nevelve a vállalkozástól való rettegés. Sokan el sem tudják képzelni az életüket úgy, hogy nem fix fizetést kapnak a hónap végén. Kicsi a fizetés, de legalább fix és ott van a fizetett szabadság és esetleg a céges mobil is.

Az Egyesült Államokban egy új felmérés szerint az emberek 25%-ának van valamilyen másodállás jellegű vállalkozása. 61%-uk anyagi okokból, 16%-uk életmód-váltás és kihívás miatt és 9%-uk kedvtelésből kezdett bele a vállalkozásba. Arról nem szól a statisztika, hányan lettek a végén főállású vállalkozók ilyen kezdés után. 43%-uk egy erős havi keresetet hoz össze évente a vállalkozásból, 18%-uk viszont akár egy átlagos éves fizetést is. De még az erős havi kereset is lehet jó mankó nagyon sok családban.

Nem tudom, idehaza hányan vannak azok, akik belefognak egy ilyen másodállásba, de ami biztos, hogy nem kell félned tőle. Ha nem hitelből indítod és nem nagy költséggel, maximum a belefektetett idődet bukod el, de legalább az esélyt megadtad magadnak.

Nézz körül, mit tudnál csinálni. Bevállalsz néhány tervrajzot, leteszed a vizsgát és lakóingatlanok energiafelmérésével foglalkozol, weboldalakat készítesz WordPress alapon, nyelvet tanítasz, vagy bármi hasonló.

Ha nem akar menni a vállalkozás, két dolog lehet: vagy rossz dolgot csinálsz, vagy rosszul. Mindkettőn lehet változtatni, de ebbe most nem akarnék belemenni bővebben.

Amit mondani akarok: ne félj és ne halogass. Találd ki még ebben a hónapban, mivel akarsz foglalkozni és kezdd is el. Ha ügyfelek is kellenek a vállalkozásodhoz, azokat keresd fel, ők maguktól nem fognak jönni, hiába várja az átlag magyar vállalkozó, hogy majd megkeresik őt azok, akiknek új weboldal, szakfordítás vagy bármi egyéb kell.

Lépj ki hittel, semmit sem veszíthetsz.

Néhány további cikk a témában:

A lehetőség az utcán hever

Neked mi van a szívedben?

Neked is sikerülni fog

Kérj többet! Milyen a sikeres kisvállalkozás?

Te is lehetsz vállalkozó!

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

155 hozzászólás

 • Robi
  Nagyon jo cikk, engem az idegesitett fel mindig, hogy a volt cegemnel megjelentek az alvallalkozok es egyszeru munkakaert egy videki haz arat kertek el. Nálam persze ők egyből kikerültek a korbol, de rajottem, hogy a cegnel senki nem ert ezekhez, kb a kisebb ar az jobb alapon mentek a beszerzesek. Csinaltunk is egy kis ceget azzal a szandekkal, hogy ez a nyugdijunk ( termeszetesen en kb 10 ev tapasztalattal es 5 ev nemzetkozi projekttapasztalattal) es mi jobban csinaljunk. 5 honap utan bejott az elso megrendeles es ugy erzem nagyon korrekt aron csinaljuk meg, hogy legyen referenciank. Nagyon sok kitartas es megbeszeles es hattermunka volt minden mogott, de a legfobb dolog ami sosem fogyott el az a kitartas es a tobbiek is ugyanigy cselekedtek! Mi projektmunkakon dolgozunk a cel az, nem mutyizunk hanem arra torekszunk, hogy a legjobbak legyunk.
 • Lütyő
  bdos:
  Teljesen átérzem! Sőt, mivel angol nyelven szeretnék belekezdeni egy netes „vállalkozásba”, képzelheted, mekkora meghasonlás nekem, aki alapból irtózik az exhibicionizmustól, hogy ráadásul még egy idegen nyelven is. De, ahogy előbb írtam, ha bele is törik a bicskám a végén, legalább az önfejlesztés része izgalmas és nem is túl költséges. Most épp egy accent coach-hoz foglaltam időpontot, aki egyébként szintén autodidakta módon lett youtuber, és le kellett küzdenie az introvertáltságát.

  Egyébként van egy jó tippem (a cikkhez is), nálam okosabbak ajánlották: a neten tanítani nem olyan, mint klasszikus értelemben véve. Mert elég, ha megtalálsz egy nagyon szűk niche-t (piaci rést), tehát akár egy al-szakterületen, és abban olyat adsz, ami akár csak egy hajszállal is több az átlagtudásnál.
  És személyes legyen. Hiteles is, persze, de ne szaktekintély szagú. Az általában kontraproduktív.

 • Györgyi
  Ha valakinek a munkahelye napi 8-10 órában leszívja az agyát, az nyilván nem fog lelkesedni azért, hogy ugyanolyan jellegű tevékenységet végezzen további egy-két órában, még ha plusz pénzt is kap érte. Ugyanakkor lehet olyasmit is csinálni, ami távol áll az egésznapi munkától, ami akár kikapcsolódásnak is jó, pluszban még pénzt is hoz a házhoz. Én alapból vállalkozó vagyok, de vannak barátaim, barátnőim, akik irodai vagy tanári munka mellett varrnak, körmöt festenek, kertészkednek stb., és szeretik csinálni, sőt sokáig vígan csinálták anélkül, hogy egy fillért kaptak volna érte. Én magam is szeretem váltogatni a különböző tevékenységi köreimhez tartozó munkákat, kevésbé fáraszt le, mintha állandóan ugyanazzal foglalkoznék.
 • Joy
  Azért nem csak a “csóró” félelem visszatartó erő, hanem a jómódú kényelem is. Aki alkalmazottként 8 órában, rugalmas munkaidőben/időnként otthonról dolgozva megkeresi az átlagbér min. 3-4-szeresét, mi motiválja a váltásra?
  Képzett munkaerőként inkább foglalkozhatsz, azzal, amit szeretsz csinálni, és még fizetnek érte. Vállalkozóként egy dolognak kell lebegjen a szemed előtt: a profit. Bármibe vágsz bele, ha jól vagy és kinövi magát (ki ne szeretné), akkor a korábbi, kedvelt szakmád már nem űzöd, csak üzletet kötsz, számlázol, és pénzezel. Miklós ha felfuttatod magad, neked is lesz jópár tanácsadó embered, te magad meg csak adminisztrációs munkát fogsz végezni, és nekik a tanácsadásokat fixálni 🙂
  Most lehet páran azt mondjátok, hogy de ti nem akartok olyan magasra törni. De akkor milyen jogon kritizáljátok azt, aki nem akar vállalkozó lenni, mert nem csak a profit érdekli?
 • Gábor
  Én a napi munka után már a fáradsággal küzdők és sem energiám, sem koncentrációm nincs még egy másodállásban töltött idő elvégzéséhez. Ilyenkor már kimerült, ingerült vagyok, csak pihenni akarok. Tegyük hozzá, több műszakban dolgozom, de nem célom erre fogni.
  De fogalmam sincs, hogy a lakóhelyemen, vagy közelében hol lenne alkalmi munka, másod állás. Ilyenről nem tudok. Akik dolgoznak munka után is általában valamilyen szakmunkát, mint kisebb kőműves munkát, szobafestést, kisebb villanyszerelést, fűnyírást, favágást, vállalnak, de sok esetben ezek sem pénzért történek, inkább kölcsönös alapon, “te kifested én megszerelem a bojlert”.
  Persze van aki munka után otthon bringát szerel, vagy autót, de ők a munkahelyükön is ebben dolgoznak.
  Munkahely felénk nem sok van és 100km körzetben egyáltalán nem kapkodnak az emberekért, sőt! Pld, ha most bezárna a gyár fogalmam sincs merre tovább.
 • jami
  Szerintem az jobb tanács, hogy képezd magad és keress jobb állást – akár munkahelyen belül. Sok plusz munkát vállaltam, hol az hozott váltást, hol meg élvezetből csináltam valamit és aztán munkát is lehetett belőle csinálni.
  De.
  Nagyon elfáradtam. 3 gyerekem van, szabin pihenni szeretnék (és nem beteg gyereket ápolni), este max. nyelvet tanulni, nem dolgozni. A kiégés, munkamánia – ismerős? Nehéz mértéket tartani, ha rendesen fizetnek.
  Ezért az az legjobb, ha a főállás elég. Néha lehet fűszerezni, változatosság. De csak annyira, hogy legyen még idő mellette mozogni, levegőn lenni. És főleg a gyerekekkel. Hamar nőnek, nagyon gyorsan.

  Összességében azt gondolom, hogy aki tud hajtani, van energiája 2. munkára – az tud jól dolgozni a főállásában is és akkor ott kiharcol majd jobb fizut. Vagyis személyiségtől, hozzáállástól függ, nem a munkák számától.

 • Joy
  Bocsi a helyesírási hibákért.
 • Joy
  Miklós, egy korábbi cikked szerint (amivel nagyon egyetértek), az egyik legjobb befektetés a saját egészségünk. Mivel heti 3-4x sportolok (család mellett), tartok tőle, egy mellékes ettől (is) elvenné az időt. A plusz bevétel hosszútávon lehet, hogy eü kiadásra menne el, az időbeosztásról nem is beszélve. Szóval nem olyan fekete-fehér ez a téma.
 • Matetoth

  Koltozes? Soha nem ertettem, h azok, akik nem talalnak a lakhelyukon munkat, niert nem kapasbol a koltozesre gondolnak…

  Ha 8 oras muszakban vagy, kezdj el szerelgetni, miutan ettel egyet, sot, mikor kilepsz a gyarbol, tolj be egy szendot. Mire hazaersz, sokkal jobb lesz.

  Ha 12 orazol az kicsit gazabb, mert az mar szerintem az, ahol feltetlen kell a pihenes, viszont akkor van 8 orad csinalni valamit 8 ora alvas utan, s elott. Persze ebben is fontos a tapanyagellatas…

 • Otto
  Nekem úgy tűnik, ez a vállalkozás téma be van csípődve itt a kiszámolon. Egy senior fejlesztő évi 80000 eur körül keres, egy architekt 100000 felett (brutto). Ha a csajod hozzárakja még mondjuk a felét, az is már 10 felett van havonta. Alkalmazottként, évi 30 szabival, 9-5ig dolgozva. Ferrarri nyilván nem lesz belőle, de mindenre jut, ami egy kényelmes élethez szükséges (minőségi kaják, ház, thaiföldi utazás, nyugdíjra takarékoskodás…). Biztos többet ki lehetne hozni vállalkozóként, de minek?
 • Kiszamolo
  Ottó, szövegértésből jeles. Olvasd el először a cikket.

  Segítek, kezdd az elején.

 • robag
  És családod van? No offense csak ezek nem napi 1 órás melók, ráadásul a tanárság önmagában is elég nagy szívás 🙂
 • Otto
  Értettem a cikket: aki keveset keres, kezdjen el vállalkozni. Igen, ez is egy lehetőség, de – mint azt többen leírták -, messze nem a legpraktikusabb (szabadidő, stressz stb). Ennél egyszerűbb önképzéssel, munkahelyváltással többet elérni, mert bőven vannak alkalmazottként is jólfizető munkák, erre írtam példát. Nekem kicsit ez a szemlélet csípi a szemem, ami itt rendszeresen előkerül a blogon, hogy aki alkalmazott, az micsoda lúzer, bezzeg vállalkozni mekkora királyság. Szerintem ez eléggé hamis leegyszerűsítés. A vállalkozások 80%a az első 5 évben csődbemegy és a többi közül is hány olyan van, ami csak vegetál.
 • Gábor

  Amikor az embernek a 11-dik munkahelye, négy alkalommal költözött a munka miatt, akkor bele lehet fáradni. A lakóhely váltásra rámennek a korábbi baráti kapcsolatok, a gyerekeknek sem tesz jót, szóval van bőven hátránya.
  A fáradság nem az ételen múlik, ha nem azon, hogy az ember szét hatja magát a 8_órában, ahogy idősödik egyre több idő kell ennek a kipihenéséhez, regenerálódáshoz. Sok kollégám szét dolgozza magát a munka idő után is, meg is lehet nézni, mennyire lepukkantak.
  Sajnos a legtöbb munkahely pár év után tönkremegy, vagy profilt vált, céges képzések nemigen vannak, önálló képzés jó ötlet, akinek van rá energiája, nekem is van öt szakmám, de kitörölhetem vele.
  És ezzel nem vagyok egyedül, miközben munkaerő hiánytól beszélnek, de hol? Ebből a hiányból semmit nem látunk. De ahol van is, ott is mennyi a bér 90 -130nettó amiért nem éri meg költözni.

 • budapesti
  mi lenne, ha mellekallasban fizikai melot vegeznel, meglenne a rendszeres mozgas, es meg fizetnenek is erte. 🙂
 • mitel hentes
  A legjobb ebben a szemléletformálás. Megtanulja az ember, hogy a “napi 8 óra munkaidő” = “havi fizetés” egyenlet nem örök érvényű.
 • Rozi
  “egy gyerek foglalkoztató könyv 5-6000 Ft, 4-5 óra kézi munka és anyag”

  Na ebben biztos baromi nagy tévedésben vagy.
  – Minták kitalálása, megszerkesztése, még ha másolod is minimum 30 perc, ezt 8 oldallal megszorzod már 4 órát foglalkoztál vele és még az anyagba bele sem vágtál. Egy 8 oldalas könyvhöz legalább 15-20 alkalommal fűzöd át a varrógépet. Egy több hónap alatt kitapasztalt könyvet esetleg megvarrhat az ember 8-10 óra alatt. De ehhez már legalább 20 könyvet el kell adnod amit 15-20. órát dolgoztál.

 • Zelle

  “Koltozes? Soha nem ertettem, h azok, akik nem talalnak a lakhelyukon munkat, niert nem kapasbol a koltozesre gondolnak…”

  Azon gondolkodom, ezt most álnaivsággal kérdezted-e vagy komolyan?
  Szerintem nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy megértsd, az emberek azért nem költözésre gondolnak először, mert nehéz dolog elszakadni a helytől és az emberektől, akiket szeretünk. Teljesen más életminőséget jelent egy idegen városban lakni és háromhavonta találkozni a szeretteiddel, vagy a saját megszokott városodban élni, amihez szép emlékek fűznek és mondjuk hétvégente összeülni bográcsozni a rokonokkal, barátokkal.

  Persze, ha az ember nem talál munkát, akkor így is-úgy is kénytelen lesz lépni, de a többségnek kell idő, mire ezt fel tudja dolgozni. Nekem pl. nagyon fájt külföldre menni anno és vissza is költöztem, mihelyst tudtam.

 • Zelle
  A mellékmunkával, tapasztalatom szerint alapvetően két baj van:
  1. Kevesebbet fizet, mint amennyire megéri a leterhelést: az embernek van egy 8 órás munkája, na emellett azért nem olyan nagy buli plusz munkát vállalni, pláne, ha még gyerekek is vannak otthon. Anno hajnal 6-tól délután 2-ig dolgoztam, aztán eljártam nyelvet oktatni maszekban, na mire eljutottam a kuncsaftig és lement az óra, meg hazajutottam, lett délután 5 óra. Úgy, hogy hajnali fél ötkör mentem el otthonról. És kaptam 1000-1200 forintot az órákért, de többet nem kérhettem, mert ötven másik nyelvadó hirdette magát az egyetemi táblán. Jártam hétvégi plusz munkára is, csináltam kézműves cuccokat, de ez nem úgy működik, hogy az első hónapban összejön 30 ezer, aztán hetven és még több… ugyan már, hát egy rajtam kívül több százezer ember csinálja a kézműveskedést, nyelvtanítást és társait, ebből megélni csak kis réteg ..
 • Zelle
  Az előző komment folytatása:
  2. A másik baj az, hogy nagyon nehéz az átállás normál munkáról vállalkozásra, hiszem mint írtam, ahhoz, hogy bármiféle mellékállásból eljuss egy főállás kereseti szintjére, rengeteget kell dolgozni, ami nem biztos, hogy család mellett menni fog. És igen, lehet, hogy 40 évesen majd elvisz az infarktus, mert ez az eredménye a napi 15-16 órának alvás nélkül. Mert ugye napi 2 órával nem nagyon lehet vállalkozást építeni.
  De ha eleinte csak keveset keres az ember, hogy merjen felmondani? És ha felmond, mivel pótolja a kieső jövedelmet, mire eljut odáig, hogy jól keressen vállalkozással, ha eljut egyáltalán odáig? És manapság hogymerjen az ember gyerekek mellett felmondani, látva, hogy az országban tíz év múlva nagy gondok lesznek?

  Kiszámoló, te léptél volna, ha anno nem tesz róla a főnököd, hogy blogolásból kelljen megélned? Téged mi tartott vissza?

 • Matetoth

  Ha a cegmnel 200 netto alatt vagy, akkor gyakornok vagy. Ok csak 170et keresnek. Alig talalunk munkaerot.

  Heves megye egyik varosa, betanitott munkas meloval (bar igaz, h muszakos munka). Ha ertelmes vagy, akkor csodalkoznek, ha 250 alatt keresnel…

 • L. Gizi
  Jó cikk. Én sajnos a munkámat nem tudnám vállalkozóként végezni, viszont egy kis mellékes jól jönne. Jöhetnek a kreatív ötletek, hogy a tanításon felül milyen online munkába érdemes belevágni 🙂
 • Garbo
  Izé … Egyben elolvastam ezt a ‘miért ne-gyűjteményt’, és leszívta az energiáimat. A hozzászólásokra gondolok.
  Csak én vagyok olyan, hogy többféle dolog van, amit élvezettel és jól csinálok, ebből (egyelőre) kettő hoz pénzt, de még van kb. 6, amit szívesen elkezdenék? És közben egyik sem terhel, mert élvezem minden percét, azaz nettó szabadidőtöltés. S van mellette család meg magánélet meg barátok meg sport is.
  Ha azt akarod, hogy valami el legyen végezve, azt bízd egy elfoglalt emberre.

  Soha nem értettem, miért ne valósítanám meg az ötleteimet, és miért lenne baj, ha véletlenül pénzt hoz? Az külön mókás volt, hogy ne csináld, mert túl sikeres leszel 😉

  Introvertált személyiség vagyok, nem érdekelnek mások. Ami nem akadálya annak, hogy saját magam szeressem annyira, hogy megbecsüljem az öteleteimet, és “szórakozzam”. Ha pedig megfizetik, miért tenném ingyen?

 • Zoli
  Péter!
  Tudnál adni egy elérhetőséget, ahol írhatok neked? Lehet, hogy tudnék ajánlani neked valamit. 🙂
 • budapesti

  ” Ennél egyszerűbb önképzéssel, munkahelyváltással többet elérni, mert bőven vannak alkalmazottként is jólfizető munkák, erre írtam példát.”

  Az altalad emlitett poziciokat/fizukat meg tapasztalt fejlesztokent sem konnyu elerni kulfoldon, tenyleg jonak kell lenned. Ha meg arrol lenne szo, hogy valaki megtanuljon programozni ezekre hajtva, teljesen irrealisztikus.

  “Szerintem ez eléggé hamis leegyszerűsítés.”

  Szerintem csak te egyszerusitesz tevesen, nekem az jott le, hogy bizony vallalkozastol nem kell rettegni, ez egy lehetseges ut szert tenni plusz keresetre, es nem kell egybol fejest ugrani:

  “Ne kezdj olyan vállalkozásba, ami úgy kezdődik, hogy vegyél fel nyolcmillió forint hitelt. Olyan vállalkozást keress, amit befektetés nélkül vagy kevés befektetéssel el tudsz indítani.”

 • budapesti
  mas, ha mar a brutto 80-100 ezert eurokkal peldalozol, ugyanaz az ember szabaduszokent itthon is kereshetne brutto 40.000EUR-t, ami KATA-val 38000 netto kb, abbol szinte ugyanannyi maradna itthon, mint a nemet 100k-bol, csak nem 9-tol 5-ig kene dolgozzon, hanem mondjuk 9-13-ig, es 30 helyett 60 szabadnapja lenne evente, dolgozhat Thaifoldrol is, ha mar emlited, delelott melo, delutan lazitas. Akkor melyikuk a kiraly?
 • Q
  Egyik olimpikonunk mondta, hogy a kudarc nem a siker ellentéte, hanem annak a része.
 • HW System Architect
  Otto: én architekt vagyok, de mellette napi 1 órában dolgozom, méghozzá sokkal egyszerűbb munkákat végzek – nyomtatott áramköröket tervezek, uC-eket programozok, jellemzően startup-oknak. Teljesen kikapcsol, a munkahelyemen pedig már “kinőttem” ezeket a feladatokat. Nyilván nem a pénz miatt csinálom – havi kb. 800 EUR plusz…
 • Second Wave
  Inevitable
  Most mindenhol a KATA adózást mondják, de ha a bevétel bizonytalan, vagy várhatóan kisebb összeg lesz induláskor, akkor választhatod a normál, másodállású egyéni vállalkozó SZJA szerinti adózását is, esetleg az átalányadóval (40% költséghányad) kiegészítve.

  Ez azt jelenti, hogy főállás mellett vagy ev., és csak akkor lesz fizetnivalód (járulék és szja), ha lesz jövedelmed is. Kell egy próbaszámítás, hogy milyen célszámokig jó az szja szerinti adózás, és mikor érdemes váltani KATA-ra. Kezdeni szvsz így is lehet, ha valaki fél attól, hogy az ötlet egyáltalán beválik-e. Jómagam legalábbis ezzel kezdtem (ev. szja szerint, másoodállásban; utána lett KATA; végül pedig cég. Utóbbi inkább a korlátlan felelősségvállalásból való kilépés miatt, egyébként egyedül csinálom.

 • Kiszamolo
  L Gizi, az egyik ügyfelem tanár, online korrepetál svájci magániskola tanulóit, le sem merem írni, mennyit keres.

  Egy másik az egyik öbölállam diákjait készíti fel tanulmányi versenyekre online, állami alapítványtól kap évente olyan 5-10 magyar tanár fizetésének megfelelő összeget.

  Egy harmadik online oktat sakkot, mert ő ahhoz ért.

  Egy töri tanár házaspár online anyagokat csinált 10-24 éves diákoknak, “betegre” keresték magukat. (Ez nem ügyfél volt)

  S nem, egyik sem csókos, csak mertek belevágni kicsiben.

 • Kiszamolo
  Zelle, mint írtam is, a lehető legjobbkor tett ki, fel akartam mondani, de legalább nem én voltam a hálátlan.

  Mi ez a marhaság a napi 14 meg 18 óra munkával. Ha már ennyi munkát hoz pluszban a vállalkozás, már régen fel kellett mondani.

  Nyelvoktatás: épp a héten volt valaki, aki panaszkodott, hogy nem tud újabb tanítványt fogadni. Az áremelés eszébe sem jutott. Most majd 5000 kér 4000 helyett.

  Számoljunk. Napi hat órával 22 munkanappal rendesen adózva keres nettó 600 ezer körül.

  Napi 6 órában.

  S nem nyelvi szupermen, egy átlagos nyelvtanár.

  Persze dolgozhatna iskolában is a biztos 180 ezer forintért.

 • bobo
  Ismerek én is olyat, aki otthagyta a biztos, de rossz munkahelyét és elkezdett magánórákat adni. De pár év után újra elment dolgozni kezdetben gombokért, mert szüksége volt az emberi kapcsolatokra, munkakörnyezetre. Most mindkettőt egyszerre csinálja.

  Én is elvállalok kisebb feladatokat, ha megkeres valaki, aki tudja, mivel foglalkozom hobbiként. De ezt a pénzt általában magamra költöm, ha már a szabadidőből vesz el. Viszont végre belevágtam egy képzésbe, mert úgy éreztem, megrekedtem egy szinten.

  Az egyéni vállalkozó lét egyébként nem mindig jó KATA helyett, mostanában nagyon rászálltak, hogy megfelelő végzettséged van-e hozzá.

 • jami
  Két dologról beszélünk.

  1. Aki mindig azon sír, hogy semmire nem elég a pénze, de évtizedek óta itt tart – annak íródott a cikk.
  2. Páran meg azt mondjuk, ami amúgy itt is volt már téma; hogy a legjobb olyat keresni, ahol fizetnek annyit, amennyi neked elég*. Önképzés, költözés stb. Mert hosszú távon nem feltétlenül jól optimalizál az ember és kiéghet.

  *Kinek mi az elég. Van, akinek egy optimalizált gazdálkodással elég annyi, amiből már épp menekülne, mert éhen halt.

 • Otto
  Miért lenne irrealisztikus? Elég sokan elvégezték már az infót akár az ELTE-n, akár a BME-n. Még iskolai keretek között is csak 3-3,5 év. Ráadásul ez csak EGY PÉLDA volt. Vannak más szakmák is.
  Másik kommented meg tele van tévedésekkel. Kezdjük ott, hogy 40000 EUR-val nem KATÁzol, mert az már bőven 12 millió forint felett van. Kettő, a 100k-ból nem 38k marad, írd csak be brutto-netto Rechnerbe. Steuerklasse-tól függően 56-64 ezer marad belőle. Ismerek otthon dolgozó szabadúszót, ő is KATA-zik, de nem éppen 9-13-ig dolgozik, jó lesz az 9-20-nak inkább. Persze annyi szabadnapja lehet, amennyit akar, csak azt nem fizeti ki neki senki.
  És még egyszer: nem azt mondom, hogy freelancerként/vállalkozóként nem lehet több pénzt csinálni, mint ugyanazzal a munkával alkalmazottként, nyilván de. De ha valaki jól választ/módosít pályát, sima alkalmazottként is jól tud keresni.
 • Zaza
  Én azt a verziót választottam, hogy a főnököm elé álltam, és felajánlottam nenki, hogy projekt alapon vagy a normálnál béremnél magasabb áron elvállalok olyan munkákat, amiket kapacitás hiányában nem tudnánk vállalni és vissza kéne mondanunk. Az előbbiben vagy a nagyobb játéktér, de a bukás lehetősége is, a másik verzió gyakorlatilag magas óradíjon végzett munka. Bele is ment, én azt gondolom, ez egy win-win szituáció, és nem kell válalkozást alapítanom. Persze ez is eljöhet egyszer.
 • Ági
  a KATA is egyéni vállalkozás…
 • Joy
  Garbo, az, hogy számodra minden belefér, nem feltétlenül jelenti, hogy más is elfogadná az időbeosztásod. Pl. környezetemben az átlag apukának elég, vagy talán sok is napi egy óra a gyerek(ek)kel. Sok családban az anya hozza/viszi őket bölcsibe, oviba, apuka csak szökőévente. Téged nem ismerlek, de a fentieknek persze több ideje marad másra, bár nem sajnálom, hogy nekem nem.
  A maradék időben mérnökként szívesebben vakolok, szerelek otthon, minthogy egy általad körülírt elfoglalt emberre bízzam. Aki aranyárban dolgozik, és majd jön… egyszer vmikor, mert elfoglalt. Számomra ez is önképzés, és pénzben mérhető haszna is van.
  Miklós azért azt nem tetted hozzá, hogy a fodrász mellett a nyelvtanár sem válságálló szakma. Ismerősnek korábban igen jól ment, de 2008-ban padlóra került.
  Azért a nettó 600 másképp fest, ha két év múlva beüt a krach és lemegy havi 50-re. És alkalmazottnak sem kell.
 • budapesti

  “Miért lenne irrealisztikus? Elég sokan elvégezték már az infót akár az ELTE-n, akár a BME-n. Még iskolai keretek között is csak 3-3,5 év. Ráadásul ez csak EGY PÉLDA volt.”

  Egy nagyon rossz pelda, mert 1. a tanacsok itt tobbnyire olyan embereknek szolnak, akiknek lehetetlen lenne elvegezni egy infos bsc-t. 2. Aki BME/ELTE-n elvegzi az infos bsc-t 3,5 ev alatt, az lehet, hogy egy zseni, de meg mindig elerhetetlen lesz szamara kulfoldon a 80-100k.

 • budapesti

  “Kezdjük ott, hogy 40000 EUR-val nem KATÁzol, mert az már bőven 12 millió forint felett van.”

  Most akkor megtudtad, hogy KATAskent nem tilos evi 12 millional tobbet keresned.

  “Kettő, a 100k-ból nem 38k marad, írd csak be brutto-netto Rechnerbe.”

  Nem azt irtam, hogy 38k lesz a netto, hanem a megtakaritasod nem lesz lenyegesen nagyobb, mert sokkal kevesebbet koltesz lakberre, bolcsodere, stb.

  “Ismerek otthon dolgozó szabadúszót, ő is KATA-zik, de nem éppen 9-13-ig dolgozik, jó lesz az 9-20-nak inkább.”

  Sokfajta szabaduszo van, en azokrol beszeltem, akik megfelelnek a kulfoldi 80-100k-s pozik elvarasainak. En is igy elek jopar eve, nyakig benne vagyok, tudom, mirol beszelek.

 • komiszkölök
  @otto: annyira szeretem az önelegült programozo dumajat a hozzad hasonlonak. Programozni az emberek eleg kis resze tud megtanulni, mäsik reszenek meg teljesen unalmas/tävol äll. A többi szakmäban meg sorolj legyszi pär olyant, ahol igy lehet keresni.

  Ja, en is programozo vagyok, csak mär ezer eve räjöttem, hogy alkalmazottnak lenni “luzer” dolog. Miert is dolgozzak fele annyiert ugyanazt? Söt, a “csajom” is az, es nem a felet teszi hozza a keresetemnek. De jobbat mondok, arra is räjöttem, hogy Pesten maradni is luzerseg, amikor ugyanazt pär szäz kilometerrel arrebb dupla penzert tudom csinalni, akär magyar vällalkozokent, kinti oraberert. Megtanultam hät nemetül is, miközben a luzer programozok nagy resze meg az angollal is küzd. (Persze programozni ugye mindenki meg tud tanulni, de nekik “rossz a nyelverzekük”, az teljesen mäs)

 • budapesti

  “De ha valaki jól választ/módosít pályát, sima alkalmazottként is jól tud keresni.”

  Azert ennek tobb feltetele van, es szerintem idehaza meg a tapasztalt infosok kozul is kevesen utnek meg a mercet a 100k-s pozira. Egy 35 eves csalados konyvelo nem fogja atkepezni magat programozonak csak ugy hipp-hopp, meg nem kepes barki uzni a szakmat, szoval a jol fizeto allas megszerzese nem olyan egyszeru, amilyennek probalod beallitani. A cikkiro tanacsai azert tagabb retegnek szolnak.

 • Bence
  Könyvelő vagyok, az alábbiak a tapasztalataim:
  1, Ne menj informatikusnak, mert most azzal lehet jól keresni. Csináld azt, amit szeretsz. Nincs olyan szakma a világon, amivel valaki nem keres komoly pénzeket.
  2, Ha vállalkozni szeretnél, ne várj a nagy ötletre, amivel gyorsan és sokat lehet keresni, ez keveseknek sikerül. Ahogy már Miklós számtalanszor leírta, a lehetőségek előttünk hevernek. Az emberek annyira semmilyen dolgokkal vagyonokat keresnek, hogy el sem hinnétek.
  3, Az ügyfeleim nagy része semmiben nem különbözik az átlagtól; sőt van 8 általános iskolával rendelkező, valamikor állami gondozott földmunkás ügyfelem, nyilván kemény a munkája, de Miklóshoz hasonlóan nem merem leírni mennyit keres (nem csak most az építkezési lázban). A sort folytathatnám.
  4, Persze én csak azokkal találkozom, akiknek sikerült. Kérdezem én, ez nem igaz az alkalmazotti létre is?
 • komiszkölök
  @otto: de meg igy is “igazi” vallalkozast inditok, aminek ezer oka van. Pl.
  – nem biztos hogy 50+ evesen is kodolni akarok meg, illetve szeretnem, ha 30 eves projectmanagerek hülyesegeire kene bologatnom
  – nem biztos, hogy örökre ilyen jo lesz programozonak lenni, most nekünk all a vilag, de lattam en mär mäst is
  – 1 misi bruttobol ugyan nem lesz häzad meg Pesten sem, nemhogy egy valoban elhetö orszägban, en meg mär Pesten is ezt szoktam meg
  – egy valoban müködö vällalkozäs jobb, mint a nyugdij, ami neked otthon nem nagyon lesz.
  – egyszerüen soha sem voltam az a tipus, aki ül az eredmenyein. Egy ertelmes ember eleteben a következö lepes szerintem, hogy összerak valami sajät dolgot, ahol ö az ur
  – stb.
 • Bence
  Korábbi hozzászólásomban említettem a földmunkás ügyfelemet, mondok jobbat (és ezzel alátámasztom az előbbi állításomat). Egyik ismerősöm munka mellett felkereste a helyi cégeket, idősebb magánszemélyeket, hogy lenyírná náluk a füvet. Fél év után odáig jutott, hogy már csak cégeknek dolgozott szabadidejében (télen hólapátolás..stb). Most ott tart egy-másfél év után, hogy felkereste a helyi önkormányzat (nagyobb falu, kisebb város), hogy vállalná-e az önkormányzati épületek környezetének és a közterületek karbantartását az önkormányzat eszközeivel és a közmunkások koordinálásával. Nem lesz belőle milliárdos, de az eddigi átlag fizetését kb. megtriplázza. Nyilván szerencse is kellett hozzá, de másfél évvel ezelőtt becsöngetett jópár emberhez…
  Persze, nem való mindenkinek a vállalkozás, azt is megértem, ha valakinek fontosabb a szabadideje, de ha valaki akar, akkor igen is lehetséges!
 • tgwh

  Az attól függ, minden ember máshogy éli ezt meg. Kiszámoló látja a nyelvtanárokat apróért iskolákban tanítani, míg vállalkozóként keresnének 600 ezret, én meg látom a sz@rért-h&gyért robotoló, majd apróért maszekoló embereket.
  Mellesleg ha nagyon kis részben is, de azért a maszekoló orvosok miatt is van ennyire rossz helyzetben a magyar egészségügy. Persze lehet ők csak sodródtak az eseményekkel, ahogy Te meg én is kifizetem a 10 ezret egy öt perces vizsgálatért jövő hétre, mint hogy három hónap múlva elmenjek az ingyenes kórházi ellátásra.
  A gond az, hogy itt a hal feje bűzlik. Olyan szintű mélyrepülésbe kezdett az ország, hogy a legkontárabb munkáért lehet többet fizetsz, mint a legolcsóbbért ami a legjobb, semmi fék nincs a rendszerben.

  Az alapvető, hogy a hozzáálláson alapjaiban változtatni kellene. Most ott tartunk, hogy odállsz a főnök elé, vagy ad többet, vagy lelépsz.

 • tgwh

  Teljes a káosz a munkaerőfronton, most lehet a zavarosban halászni, most van értelme váltanod, mert aki jól sakkozik, ugyan olyan jól fog járni, mint annó a rendszerváltás körüli időkben, amikor szétlopták az állami cégeket. Csak erre a legtöbb generáció nincs felkészítve, igaz akkor sem volt, ,,nem lehet az összes kezébe hegedűt adni” alapon. Ez egyfajta természetes szelekció, ami tovább fogja mélyíteni a társadalmi szakadékot. Vagy agyondolgozod magad, vagy nagyon jól jössz ki belőle.
  Csak ugye aki Kiszámolót olvas, az eleve odafigyel ezekre a dolgokra. Pont ez a blog egyik nagy baja, akinek a legjobban kellene, az nem olvassa.

  Nekem pl. minimum 10 millió kellene az induláshoz, meg egy adag szerencse. És szakmailag még nem tartok ott, hogy biztos legyek abban, hogy nem fogok belebukni…

  @M’abo
  Én meg nem fogok havi 70 vagy 100 ezerért napi 16 órát dolgozni, mert nem szorulo

 • tgwh
  @M’abo
  Én meg nem fogok havi 70 vagy 100 ezerért napi 16 órát dolgozni, mert nem szorulok rá szerencsére. De ha kellene, akkor is főállást váltanék, vagy életmódot. Nekem nem az a hobbi, hogy pénzért cserébe elfáradok. Ha nem fáradok el, és nem megy a család rovásra, akkor oks, de ilyen szerintem nincs.
  Igaz, nekem is folyamatban van a jövedelmek növelése, és sajnos napi 3-4 órámba kerül, erre próbálok megoldást találni, idővel. Sosem hajszoltam a pénzt, de rosszul esett, hogy emiatt kerestem kevesebbet, mint az új kollégák.
  Mindennnek van előnye és hátránya is. Költözni nem szeretnék (vagyis én simán mennék, de ezt nem én egyedül döntöm el), de a munka nem jön helybe, így marad az utazás. Utazás közben van szabadidő, így nem ülök feleslegesen a gép előtt délutánonként. Persze lehet mondani, hogy csak bemagyarázom magamnak, mert a magyar olyan, hogy csakis ő tudhatja jól, más senki sem.
 • rockett
  Én matched bettinggel keresek havonta úgy 500 fontot extrába. Legális, adómentes, kötetlen, és szaktudást sem igényel igazán. Persze ez csak britekre érvényes lehetőség, de szerintem otthon is, meg máshol is találni jó lehetőségeket ha az ember körbenéz.
 • Peti
  Azért az sem mindegy, hogy milyen idősen, milyen ambíciókkal, és legfőképp: milyen munkába vágsz bele. Én egy bő 10 éve már, hogy befejeztem a maszekolást (asztalos meló). Fiatalon, amikor még nem köteleztem el magam senki mellett, akkor nagyon jól jött. Gyakran többet kerestem egy hónapban, mint a munkahelyemen. Ilyenkor az sem érdekelt, ha netán este 10-kor, vagy hajnal 1-kor értem haza, reggel 8-ra pedig mehettemt újra melózni. Viszont amikor megismertem a nejemet, hamar kiderült, hogy ez hosszú távon nem fog működni. Úgyhogy inkább munkalyet váltottam, valamelyest jobb fizetésért. Pedig meló lett volna bőven, hiszen még hónapokra rá is kerestek a kuncsaftok.
  Manapság kész aranybánya lenne, hiszen simán megélhetnék belőle, csak sajnos belefáradtam…vagy ha úgy jobban tetszik: ellustultam.
 • expect
  Az elvvel egyetértek, a valóságban viszont pár dolog rengetegszer nem az elvek szerint van átültetve.
  1) A legtöbb munkavállaló munkája és tudása nem ültethető át egyéni vállalkozásba. Tudom én, hogy a blog olvasóinak nagyja magas hozzáadott értékű munkát végez, csak hát ez a valóságban az átlagemberek körében nem így van, így veszélyes projektálni a saját tapasztalatokat. Az említett munkavállalókból lesznek a legrosszabb kényszervállalkozók, akik szinte biztos, hogy csak bukni fognak a vállalkozással. Ők lesznek pl az mlm-esek.
  2) Vannak azok a munkák, amikkel lehet egyéniben is nyomulni. Ez már egy jobb alap, csak amikor vki innen lesz kényszervállalkozó, akkor szembesül vele, hogy a “mocskos főnök” lehet mégis többet dolgozik, mint ő hitte. Sőt, lehet olyan dolgokhoz is ért, amihez a “szakember” hősünk nem. Persze ez csak akkor merül fel, ha tényleg vállalkozik az illető…