Lesz-e ingyenes bankszámla 2013-ban?

2012-11-02
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Újabb cikk a témában a bankkártyák költségeiről és a legolcsóbb bankszámlákról a 2013-as évben itt található: //kiszamolo.hu/fizetsz-jovore-a-bankkartyas-vasarlasokert/

A kormány, hogy elkerülje a lényegi intézkedések meghozatalát és a szerkezeti átalakítások megkezdését, a jövő évi költségvetést is mindenféle átmeneti látszatintézkedéssel és megszorításokkal akarja kordában tartani.

Szakértő kormányunk újra a bankokat találta meg, mint a végtelenségig adóztatható fejősteheneket. (Hogy milyen pusztulás szélén állóak ezek a tehenek, arról többek között itt írtam: //kiszamolo.hu/a-bankok-helyzete-magyarorszagon/ )

Ezért először kivetett minden tranzakcióra (utalás, kártyás pénzfelvétel) 0,1% adót. Amikor ez kevés volt, a pénzfelvétel 0,3% lett. Amikor még mindig több százmilliárd lyuk tátongott a jövő évi költségvetésen, bejelentette, hogy akkor legyen a 0,1% inkább 0,2%.

De erről az utóbbi két bejelentésről még nem alkotott törvényt, annak ellenére, hogy január elsejétől életbe akarja léptetni ezeket a díjakat.

A bankoknak 60 nappal a változás előtt be kell jelenteni az áremeléseket, ezért az összes bank, anélkül, hogy tudná, mennyi is lesz a pontos adó jövőre, közzétette a jövő év január elsejétől érvényes tarifáit.

Nagyon fontos kiemelni, hogy ezek nem a jövő évre szóló tarifák, csak a január elsején érvényes díjak. Semmi nem akadályozza meg a bankokat abban, hogy öt nap múlva újabb áremelkedést jelentsenek be, ami január ötödikétől lesz érvényben. Mivel sok banknak vakon kellett dönteni a jövő évi tarifákról, ezért ez bármikor könnyen előfordul. (Jogbiztonság és kiszámítható gazdaság rulez)

Kicsit sem meglepő módon sok bank egy az egyben áttolta az adót a fogyasztókra, ennyit arról, hogy „nem a Zemberek fizetik meg” az új adókat. Külön öröm, hogy most már több bankban a kártyás fizetés is díjköteles lesz, hiszen a banknak el kell utalni a kereskedő számára a pénzt, ami után adót kell fizetnie.

Az adó miatti áremelkedés egy magánszemélynél csak mintegy évi 5-8 ezer forintot jelent, de egy cég életében ez akár több milliós tétel is lehet. Nekik Szlovákiában, vagy Romániában kell forintos számlát nyitni és onnan intézni az utalásaikat, erről itt írtam: //kiszamolo.hu/megusztad-a-tranzakcios-adot/)

Nézzük meg, melyik bank hogyan reagált a jelenlegi állapotok szerint az adóra.

Az MKB, a Citi egy az egyben áttolta a fogyasztókra a díjat. Citi hirdetmény itt, az MKB egyszerűen csak hozzáadta az adókat a díjszabáshoz, hirdetmény itt.

Az Axa sem emelte az árait, hirdetmény itt.

A K&H úriember maradt, a zéró számlája továbbra is ingyenes a jelenlegi állapotok szerint. Egyébként ez az egyik titkos favoritom, mert nem csak a bankkártyát adja ingyen (ez nagyon ritka), de még látraszóló kamatot is fizet a számlára. Ha ez így marad, ez lesz az egyetlen tényleg ingyenes számla az országban. Jövő évi hirdetmény itt.

Az OTP látszólag nem emelt nagyot, de például az eddigi ingyenes készpénz-felvétel mellé bekerült a csillag, miszerint a 2012-es inflációs adat megjelenéséig biztosítja ezt az árat. A most hatályos hirdetmény itt, a jövő évtől érvényes itt.

A Raiffeisen az MKB megoldását követte, egyszerűen hozzáadta az adót a díjszabáshoz, annyi különbséggel, hogy ő még csak a törvényerőre emelkedett 0,1%-kal számolt, nem a 0,2 és 0,3%-kal. Új hirdetmény itt.

Az Erste bár növelte a Szupernulla díjcsomag esetében a számlavezetés díját, ha nem teljesül a 150 ezres jóváírás, de alapvetően a legtöbb eddig ingyenes szolgáltatás az is maradt. Hirdetmény itt.

A Budapest Bank is egyszerűen áthárította az adókat, új hirdetmény itt.

Az Unicredit most nem adott ki új hirdetményt, de őt már itt jól kiveséztem.

A CIB bár nem hárította át az adót, maradt az ingyenes netes utalás az online csomagnál, de az ingyenes automatás pénzfelvétel megszünt és emelkedtek a havidíjak. Hirdetmény itt.

Na, ennyit mára a közszolgálatból. Amint láthatjátok, nagy átrendeződés lesz a piacon és a mostani állapot sem a végső, hiszen sokan még csak az alacsonyabb adókat árazták be, illetve páran meggondolhatják magukat az adó áthárításával, látva, hogy a konkurencia inkább lenyeli azt. Úgyhogy figyeljétek a hirdetményeket és ne most váltsatok bankot, ha nem muszáj.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Previous Post
Tartalomjegyzék

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram