Hová lett 1,9 milliárd?

2020-06-23
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Új botrány borzolja a befektetők idegeit a német tőzsdén. A Wirecard AG-nél borult ki a bili, hirtelen nem találnak 1,9 milliárd eurót, vagyis 657 milliárd forintot. Először még próbáltak vetíteni, hogy egy ázsiai bankban tartják a keresett összeget, de aztán kiderült, hogy ott nem tudnak róla semmit.

A hírre a nemrég még 140 eurón forgó részvényár 10-14 euróra zuhant, vagyis elvesztette a cég az értékének 90%-át. (A cég piaci összértéke (kapitalizációja) jelenleg 2,18 milliárd euró, csak hogy tudjuk hová tenni a hiányzó összeg nagyságát.)

A cég körüli botrány nehéz helyzetbe hozhatja a többi fintech céget Európában és sok kérdést vet fel, hogy egy tőzsdei cégnél hogyan lehetett ilyen mértékű csalást kivitelezni. (A tőzsdei cégeknek negyedévente kell beszámolót közzé tenni és auditáltatni az adataikat.) A gyanú szerint már négy éve manipulálják az adatokat fiktív szerződésekből befolyó fiktív bevételekkel. Tavaly év elején jelentek meg az első cikkek, hogy sehogy nem jönnek ki a cég által közölt számok a külsős adatok alapján.

Akit érdekel (vagy érint) a téma, a Bloomberg cikkét itt találja.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram