Közeleg az év vége, amikor megszűnik a CSOK

A kormány január elsejétől beszántja a CSOK-ot és a hozzá kapcsolódó egyéb kedvezményeket, kizárólag a fogyó népességszámú falvakban marad meg a falusi CSOK-nak hívott rendszer.

Bár a kormány azóta is utalgat rá, hogy valami lesz a CSOK helyett jövőre, ez már csak a költségvetés minden túlzás nélkül mondható tragikus helyzete miatt sem biztos. Az ingatlanpiacnak amúgy is jót tenne egy pár éves hűlés a mesterségesen feltüzelt elmúlt évek után.

Amit jelenleg tudunk tehát, hogy az év végéig lehet igényelni a CSOK-ot. Fontos, hogy nem beadni kell addig, hanem a banknak be is kell fogadnia. Ezért sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a beadást.

Ha pedig valami jobbal mégis kijön a kormány jövőre, eddig is volt lehetőség arra, hogy visszafizesd az igényelt CSOK-ot és így újra jogosultságot szerezz az új támogatásra. Sokan csinálták ezt, amikor bevezették pluszban az illetékmentességet. Visszafizették a már felvett támogatást és újra megkérték, immár illetékmentességgel együtt. Persze arra nincs garancia, hogy ezt a kiskaput nem zárják be, de arra sincs, hogy tényleg lesz jövőre támogatás és jobb lesz, mint a mostani.

Érdemes időben beadni a papírokat, aztán maximum húzni az időt, ha nem sürgős, várva arra, hogy lép-e a kormány valamit a beigért új támogatásokkal.

Következzen Hitelügyintézős Gáborunk cikke a témáról:

2024 január 1-jétől csak 2630 db kiemelt kistelepülésen történő vásárláshoz, építéshez és bővítéshez igényelhető CSOK, Otthonteremtési kamattámogatott hitel, a hozzá kapcsolódó áfa visszatérítés és a tulajdonszerzési illeték elengedése. 525 településen – ideértve a városok és azok közvetlen agglomerációjának többségét – csak 2023-ban igényelhetőek ezek az állami támogatások. https://kiszamolo.hu/hogyan-valtoznak-a-gyerekvallalasi-tamogatasok-jovore/

A CSOK kérelmünket idén nem csak le kell adnunk valamelyik pénzintézetnél, azt a banknak be is kell fogadnia! A jóváhagyás, folyósítás történhet 2024-ben.

Érdemes bővebben is körbejárni mit jelent pontosan a CSOK kérelem befogadása. Az, hogy december 29-én (ez az idei év utolsó munkanapja) leteszünk egy CSOK kérelmet egy banki ügyintéző asztalára nem jelenti azt, hogy a kérelmünket befogadták. A befogadás a bank első reakciója az ügyfél vagy a megbízottja által leadott igénylésre. Megelőzi például annak ellenőrzése, hogy minden dokumentum és információ amire a bírálathoz szükség lesz rendelkezésre áll-e.

Csak hiánytalan kérelem fogadható be! Azok munkáját, akik a kérelmek befogadását végzik nem csak mennyiségében, hanem minőségben is méri a munkáltatójuk. Ők maguk is ellenérdekeltek abban, hogy hibás vagy hiányos igényléseket befogadjanak.

Számítani lehet arra, hogy lesznek olyan pénzintézetek, amelyeknél a befogadásra váró hitelkérelmek feltorlódnak és a kapacitásaikat a már bankon belüli kérelmekre összpontosítják és esetleg határidő előtt lezárják az új kérelmek befogadását. Az is életszerű forgatókönyv, hogy bankon, bankfiókon belül csoportosítanak majd át munkaerőt, hogy minél több igénylést fel tudjanak dolgozni. Amennyiben ez így lesz, akkor ennek két lehetséges negatív következményére érdemes felkészülni:

A befogadás prioritást fog élvezni a bírálattal, szerződéskötéssel és folyósítással szemben is. Lassul az ügymenet, hosszabb átfutási idővel kell számolni (1). A már befogadott ügyletek hetekig parkolópályára kerülhetnek. Majd a befogadási roham után a „bedugulás” végig hullámzik a teljes hitelezési folyamaton.

Amennyiben olyanokat is be kell vetni a megnövekedett igény kiszolgálása érdekében, akik addig nem lakáshitelezéssel foglalkoztak, hiányos ügyféltájékoztatást, még lassabb és nagyobb hibaszázalékkal működő folyamatot eredményezhet (2).

Milyen dokumentumokat szerezzünk be?

Nézzük meg, hogy hitelcél függvényében milyen dokumentumokra lesz szükség ahhoz, hogy a CSOK igénylésünk befogadható legyen! Csak azokat emelem ki, amikre minden banknál szükség van és nem tudjuk az egyik napról a másikra pótolni, ha nincsenek meg!

Az év utolsó hónapjaiban a 2022-es év első feléhez mérhető, nagy mértékű lakáshitel igénylési rohamra számítok. Amíg a potenciális igénylők nem érzik a határidő szorítását, megpróbálnak majd jobb/olcsóbb ingatlant találni. Az év végéhez közeledve viszont sokan megkötik majd a kényszerszülte kompromisszumukat a lakás vagy a vételár tekintetében.

Akiknek megvan a célingatlan ne várjon! Igényeljen minél előbb!

Mit tehetünk azért, hogy bebiztosítsuk magunkat?

Amennyiben a kiválasztott bank elutasítja a hitel vagy CSOK kérelmünket és erre 2024-ben kerül sor, akkor a CSOK újbóli megigénylésére nem lesz lehetőségünk. A mindenre kiterjedő alapos előminősítés tétje jelentősen megnő ezáltal. Jelenleg két olyan bank van, amely még az ingatlan kiválasztása nélkül is tud olyan hitel-előminősítést készíteni, amelynek eredményére 4 hónapos szavatosságot vállal, ha az igénylők jövedelmi helyzete nem változik, nem vesznek fel másik hitelt ebben a 4 hónapban és az igényelt hitelösszeg nem lesz magasabb, mint amekkorára az előminősítés készült.

Szerencsés leosztás, hogy egyike ezen bankoknak a jövedelmi és fedezeti korlátok tekintetében a lehető legrugalmasabb, a másik pedig ugyan a legszigorúbb bankok közé tartozik, de olyan mértékű egyedi kamatkedvezmény és előtörlesztési díjkedvezmény érhető el náluk, amivel minden más banknál költséghatékonyabb ajánlat érhető el.

Aki sikeresen átmegy az előbírálaton, kap egy igazolást arról, hogy a tervezett hitelösszegre hitelképes. Ez segíthet abban is, hogy az eladóval, kivitelezővel könnyebben megállapodjon. Valamint, mivel előre átesik a hitelbírálat jövedelmi részén, az ingatlan kiválasztása után nem a startmezőről indítja az igénylés folyamatát, hanem számos mezőt átugorva leelőzheti az előbírálati igazolás nélkül versenyzőket.

Ezzel az előminősítési opcióval kiegészítjük a szolgáltatási portfóliónkat.

Az elmúlt hetekben történt két fontos változás a CSOKhoz kapcsolódóan:

 1. Használt lakás vásárlása esetén is van már lehetőség 3 gyermek vállalására még gyermektelen szülők esetén
 2. Egységesítésre került, hogy megelőlegező támogatás esetén milyen határidőn belül kell a tervezett gyermekeknek megszületniük:
 • egy gyermek vállalása esetén 4 év,
 • két gyermek vállalása esetén 8 év,
 • három gyermek vállalása esetén 10 év.  

Jelen cikk írója független hitelszakértő.

Amiben én és a kollégáim segítséget tudunk nyújtani:

 • A legkedvezőbb személyre szabott hitelajánlatok elkészítése,
 • Szóbeli és írásos tájékoztatás a hitelkondíciókról és a hiteligénylés folyamatáról,
 • Előminősítés készítése,
 • A hitelkérelem kitöltésének és a banki hitelügyintézés átvállalása.

Munkámért a bankok fizetnek jutalékot és azt nem is háríthatják át a hiteligénylőkre. Ügyfeleimtől pedig semmilyen jogcímen nem kérek munkadíjat, vagy költségtérítést.

Aki igénybe venné ezen szolgáltatásokat, vagy bővebb tájékoztatást kér, kérem az alábbi elérhetőségeken jelezze:

olcsohitelek.com

gabor.solymosi@benkspartner.hu

+36 70 603 9076

Share

105 hozzászólás

 • tvsmaci
  Eleve léteznie se kellett volna.
 • Copywriter
  Ismét leírom, hogy 10 év múlva is itt legyen remélhetőleg: az Ausztriába költözésünk fő oka, hogy a magyar ingatlanpiacot mesterségesen felpumpálta a mostani rezsim, és nagyon elszálltak az árak. Én is tudtam volna házépítési kölcsönt felvenni, de a magyar árakhoz képest nonszensznek tartottam és most is tartom ezt az árszintet. Ennél már csak egy nyomósabb érv volt a külföldre költözéshez: Magyarországon már nem volt a gyereknek orvosi ellátás, pedig rendszeres felülvizsgálatra szorul. Ez is ki van pipálva Ausztriában.
 • Tibor
  ” a költségvetés minden túlzás nélkül mondható tragikus helyzete miatt sem biztos. Az ingatlanpiacnak amúgy is jót tenne egy pár éves hűlés a mesterségesen feltüzelt elmúlt évek után.”

  Az lesz az érdekes, hogy egyrészt az infláció ellen harcot hirdetik, “gyomrost adnak neki”, de közben növekedést is akarnának, fűteni megint a mozdonyt.

  Vagy az infláció lenyomása vagy a gazdaság fűtése. A kettő együtt nem megy, mert a fűtéssel megdobják az inflációt is, a régi alacsony kamatos idők pedig már nem fognak visszatérni.

 • feribók
  Valóban értelmetlen koncepció volt a nagyvárosokra nézve. Teljesen elkerülte a támogatandó csoportokat és kizárólag az amúgy is tehetős párokhoz került némi aprópénz, a profit java pedig az építési vállalkozoknál és a 40+ os sok ingatlannal rendelkező tehetős rétegnél csapódott le.

  Ingatlanértékesítők még nagy nyertesei voltak ennek az agyonfűtött koncepciónak, egyedül a racionálisan gondolkodó(sokszor nagyobb hozzáadott értékű munkát végző) ,szülők által nem támogatott fiatalok szívták meg.

  Amennyiben ezt látszat jómódot fenn szeretné tartani a kormány , reálisan számolhat azzal hogy a következő években még több értelmes fiatal választja a nyugati demokráciát és a működő piacgazdaságot.

  Más f*szával nem lehet örökké verni a csalánt…A populizmusnak súlyos következményei lesznek. Ennek az idei költségvetési hiány csak az egyik indikátora.

 • Къырымтатар
  Ez akkor kb. ugyan az a történet, mint az árstop, bevezették, minden drágább lett, majd kivezettek, és minden maradt ugyan annyi. Most, hogy a CSOK-nak köszönhetően minden lakás drágább lett, kivezetik, és minden marad ugyan úgy 🙂
 • Kicsi a világ
  Olyan sokszor van egy komment az elején a cikkek alatt, hogy már gyanús, hogy azokat Miklós írja 😀
 • kovaax
  telex.hu/belfold/2023/09/14/szentkiralyi-alexandra-csok-plusz
 • random
  Más hitelügyintéző is kaphatna publicitást a blogon? Van más akit jó szívvel ajánlanátok? Azért kérdezem, mert hiába írtam Gábornak, semmi válasz, hónapok óta…. Ez szerintem vállalhatatlan.

  Hívd fel.

 • Zséé
  Végre. Remélem nem lesz helyette semmi. Be se kellett volna vezetni.
  Az egyedülállókat, gyeremeket nem akaró párokat olyan versenyhátrányba hozták, hogy rengetegen évekre/évtizedekre elfelejthetik, hogy saját lakást/házat vásároljanak.
 • NemTudom
  most vasárnap este írtam neki, hétfő délelőtt jött válasz.
 • Családfő
  ,

  Tényleg hívd fel. Mire vártál hónapokig? Gyorsabb is lebeszélni a bevezető köröket, és kiderül, hogy kölcsönösen szimpatikusak vagytok-e egymásnak.

  2 különböző hitelfelvételem volt Gáborral, vele és csapatával intézném a jövőben is.

 • AUSZTRIÁBA KÖLTÖZTEM

  Neked kellene inkább orvos, láthatóan AZ AUSZTRIÁBA KÖLTÖZÉS sem segített minden bajodon. Nincs olyan poszt ahol ne erről nyilatkoznál. Elköltöztél pár kilométerrel nyugatra. Hihetetlen. Nobel díj járna érte, akkora teljesítmény. És még jobb is, mint Magyarországon? Nem gondoltam volna. Nem sértegetni akarlak, de szánalmas vagy, vagy tényleg mentálisan beteg.
 • pkrt
  “2630 db kiemelt kistelepülésen” Legalább annyi értelme lesz mint a falusi csok-nak. Arra adnak támogatást, hogy rossz infrastruktúrájú, elöregedő és / vagy polarizálódó lakosságú, halálra ítélt kis településeken vásároljanak a szerencsétlenek, akiknek nincs más lehetőségük. Aztán ott fog állni egy lepukkant kistelepülésen ahol jó eséllyel se óvoda, se iskola, de orvos az ziher, hogy nincs és várhatja a mozgó postát meg a mozgó boltot. És még eladni se tudja majd az ingatlanát mert ilyen körülmények közé más se költözne el. Így kell szar körülmények közé bebetonozni az embereket segítség címén. Vagy benyeli az ötven-hetven százalékos buktát és megpróbálja valakire rámelegíteni a kérót. Mert illúziója senkinek ne legyen, hogy mennyit érnek valójában a falusi ingatlanok egy-egy elmaradottabb településen.
 • Pointer
  Kedves Copywriter,
  köszi azinfot, hogy sógiknál mindenis jobb. Az ingatlanárakat nem csak a “rezsim” pumpálta fel.
  Van még kb 10-15 tényező ami közre játszik. Ahonnét elszármaztál (Vas Megye) 75mill
  körül lehet 100nm házat építtetni. Burgenlandban ahol vagy, azonos épület 300.000 Euro.
  Itthon a 75mill házat 25évi hitellel, ha a felét kifizeted (35mill hitel) havi 250e-300e törlesztéssel
  kapod.
  Az osztrák szitu ennél, ha 100e Euro-t lefizetsz, 200e hitelbe. Ekkor 1000 Euro a havi törlesztés szintén
  25 évig. Ha nem vagy vállalkozó, esetleg magasabb beosztásban szellemi dolgozó a kelet osztrák bruttó
  maximum 3200Euro. Ez nettó 2200 amiből – 1000 a törlesztés. Azaz pont azonos a szitu mint itthon egy szellemi
  munkavállaló ( 600nettó ). Budapesten nem ritka a 2x-3x évesek között tech szektorban a nettó 700e-800e.
 • krumpli
  “Ismét leírom, hogy 10 év múlva is itt legyen remélhetőleg”

  Szerintem leírtad már elégszer, ott van minden poszt alatt 😀

  ON: jó gondolat előre figyelmeztetni a várható ügyintézési nehézségekre,
  Szerintem amúgy simán bevállalják, hogy nem lesz a CSOK helyett más, a felújítási támogatás is megszűnt.

 • Segitek

  Nagyon érdekesek a hozzászólásaid, biztos sokmindenkit érdekel. Többek közt engem is, mindig elcsodálkozom, mennyire csórók vagytok ott, a határ túloldalán.. üdv Svájcból 😀
  (Ja és rühellem is az osztrákot, nagyképû senkiházi banda, akik utálják és szivatják az atutazó magyarokat)
  Fogadd gratulációmat, jó helyen vagy 😀
 • Tejfelesszájúpotter
  @Zséé

  És mégis mi alapján szűrt volna?!
  Vagy kiket kellett volna támogatni?! Az egyedül élőket?! Melegeket?! Stb?! Vagy párokat akik nem vállalnak gyereket?! És az miért érné meg az államnak?!(állam nem = kormány)
  Fogy a népesség, az úgy megvan?!
  Még az kéne csak hogy az adoforintjainkbol az életképtelen, még anyámeknal lakó késő 20-as, 30as szingliket támogassuk.. eszem megáll…
  Ez nem Szaud-Arabia ahol ha himbilimbivel születsz alanyi jogon kapsz 150 millió huf nak megfelelő összeget..

 • Pfff

  Adorjánnak már nagyon sokan megmondták, hogy hagyja az Ausztriázást, de nem bírja felfogni. Felesleges erre a kommenteket pazarolni.
 • csizkek
  @ausztriaba-koltoztem “Azaz pont azonos a szitu mint itthon egy szellemi munkavállaló ( 600nettó ). ”

  nem vagyok copywriter ugyvedje, de a szoveget nem ertoknek, arrol ir:

  -hogy ha mar elkotelezed magad akkor ne egy vallalhatatlan sz.r helyen az EU-ban
  -akkor mar olyan helyen ahol legalabb az eü es az oktatas mukodik

  tok igaza van. Miert is baj ha tobbszor leirja?

 • csizkek
  ” Arra adnak támogatást, hogy rossz infrastruktúrájú, elöregedő és / vagy polarizálódó lakosságú, halálra ítélt kis településeken vásároljanak a szerencsétlenek,”

  Nem ez a lenyeg, hanem a propaganda hatas. Kb. “semmi” penzbol fennmarad egy csok szeruseg. El lehet mondani az m1 hiveknek. Mo kormanya a csaladok kormanya.:)

 • Mr. X
  Én a Babavárót akarom csak felvenni év végéig, de kizárólag csak azért egyelőre, hogy betoljam az egészet állampapírba.
 • csizkek
  “Az ingatlanárakat nem csak a “rezsim” pumpálta fel.Van még kb 10-15 tényező ami közre játszik. ”
  Mire gondolsz? Arra hogy az epitoipar a ner kifizetohelye, arra hogy ide pumpaltak az EU penzeket?
  Teljesen egyertelmuen a ner legfobb celja volt az ingatlanpiac boost. Itt lehet a legegyszerubben, leggyorsabban GDP-t “novelni” es a leheto legtobbet ellopni. lsd. kinai model.
 • Kristóf
  Sziasztok!

  Az építőipari helyzetről annyit, hogy én próbáltam egy ház teljes felújítására (szigetelés, tető, gépészet) jövő tavaszi kezdéssel árajánlatot kérni, de egy generálkivitelező sem méltatott meg válaszra. 1000 fő alatti faluban van, nem a leggazdagabb, de nem is a legszegényebb részén az országnak (nem befektetés, hobbi 🙂 ).

  Gábornak: légyszi ne írj le olyat, hogy a bank fizeti a jutalékodat, amit nem hárít át semmilyen formában. A végén mindent az ügyfél fizet, de ha nem közvetlenül, és nem is tudja hogy mennyit, akkor nem biztos hogy teljes mértékben az ő érdekeit képviseli a megbízott.

  Tudjuk hogy nagyon tisztességes és lelkiismeretes Gábor és mindenki számára a legjobb terméket ajánlja, de a demagógia akkor sem szép dolog.

  Kristóf, ha pont annyiba kerül a hitel, ha bemész a bankba a kezitcsókolomhoz, mintha a Gábor vinné azt be neked, akkor most áthárított valamit a bank? Persze, a hitel árazásában minden benne van, még a bankfiók világítása is, de ez téged sehogy nem érint, nem lesz attól olcsóbb, ha valahogy másképp adod be a kérelmet.

 • Copywriter
  Köszi a pontosítást, örülök, hogy jobban tudod. Úgy látom, akkora a jólét Magyarországon, hogy érdemes lesz visszaköltözni. A számaiddal nem értek egyet. Kétlem, hogy Magyarországon vagy Ausztriában az emberek 50% önerővel vesznek vagy építenek, ez Ausztriában minimum 20%. Kifelejtetted a tartományi kölcsönt, ami minden tartományban más, Steiermarkban például 300k-s építkezésre 3 személyes családra 35000 EUR. Ennek havi törlesztője 120EUR, de beleszámít az önerőbe.

  Szépen játszottál az arányokkal, pedig nekem az a bajom, hogy 2 átlagember család 600K Ft fizetéséből Magyarországon hónap végén 0 Ft marad, míg két Mekis osztrák siheder összesen 1,2M-s fizetéséből pár százezer Ft-ot félre lehet tenni. Hát még, ha a családban általad említett béreket nézzük. Itt sem épít mindenki újat, lehet évről-évre felújítani egy régebbit. Sokan csinálják ezt a kiköltöző magyarok közül is.

 • Copywriter
  Én tudom, hogy szólásszabadság van, de azért néha értelmes emberek is kommentelhetnének, hogy itt vannak, és olvassák a hozzászólásaim, hogy milyen az élet Ausztriában. Főleg azoknak írom, akiknek kb. 0 infójuk van, és ez első kézből származik.

  Az ember néha már azt hinné, hogy itt is mindenhol csak azok a habzó szájjal csaholó, életképtelen senkik szólnak hozzá, akik a saját frusztrációjukat másra vetítik. Ilyenekkel már csak itt találkozom, mert a Facebookot teljesen ignorálom. Ott akármiről is van szó, fél percen belül megy a gyalázkodás, pártosodás, egymás kiírátásának belengetése. Összefoglalva: normális kommentelők, dobjatok néha egy kommentet ti is!

 • szomjasteve
  A legnagyobb baj, (és ne legyenek illuzióink, az ingatlanválság globális probléma) az az, hogy a befeketetési tőke elindult az ingatlan felé és amióta ott van, árazodnak ki az emberek.

  Egyrészt sokkal mobilabbak lettünk. Autsztiában (höhö) azon panaszkodnak, hogy a jobb vidékeket felvásárolják a gazdagabb ausztrálok (van azért ebben valami vicces, na). Franciao. és Svájc a gazdag amcsiké meg britteké lett…
  Másrészt sokkal jobban szétszakadtak a jövedelmi sávok. Egy jó IT-s akàr 5 évente vehet egy panelt, egy tanár mehet a hid alá lakni.

  A transzparencia miatt, az összes támogatás igazából transzfer a vállalkozói rétegnek… Pénz alapu támogatások màr régen kudarcot vallottak, mégse indul szociális lakásprogram(épités) pl. mégsincs progressziv adozás.

  shit happens rama rama ding dong

 • Zabalint

  Nem ismerem a burgenlandi ingatlanárat, rákerestem, vannak olcsóbban, drágábban is 300 ezernél, nem mennék bele, ezeket a számokat elfogadom.

  De nem vagy ugyanott a te számaiddal sem, mert a burgenlandi számokkal 1100 euród marad havonta a törlesztés után, ami kb. 456 ezer Ft, míg ugyanez 600 ezer nettóval 325 ezer Ft, ha 275 ezer Ft a törlesztő. Persze lehet mondani, hogy Ausztriában magasabbak az árak (a boltokban nagyon nem, a szolgáltatásokban persze), de 2 keresővel már nem csak ekkora a különbség.

  Budapestet meg ne vegyük ide, ha Vas megyei ingatlanárakról van szó, mert Budapesten ez a ház a telek miatt többe kerülne, mint egy burgenlandi ház.

 • támogatások
  nem értek ezzel egyet, mert ha valóban családtámogatásról beszélünk akkor ezt hibás lenne befektetési szemmel megközelíteni. Ha egy faluban kap egy család házat támogatásképpen akkor illene a egész életüket ott leélni hiszen tetemes idő mire megszületik három gyerek és mégtöbb amiíg mind felnő és ki is repül. Tehát az ideális réteg szerintem az aki önállóan nem alapítana családot de cserébe kap egy házat bárhol is ahol van legalább egy iskola és ott igenis az egész életét fogja leélni a családalapító apa aki egy gyönyörű férfi és az anya aki egy ősanya nő. Nekem ez így lenne valódi keresztény családtámogatási rendszer. Az, hogy budapesten egy aktív befektetői városban tornásszák a 60-70 milliós támogatások 100 millióra a 60m2es lakásokat annak semmi értelme és annak sem, hogy a csok szabályozást kijátszva a sokadik házat nyaralot veszik.
 • Attecte
  OFF

  Én továbbra is díjazom Copywriter kommentjeit, up-to-date tartja a szitut hogy mi zajlik arrafelé.

  Ingatlannal arányaiban olcsóbban lehet hogy nem járt, szal ez tényleg kevés önmagában, de mondta már hogy más okból is dobbantott. Én sem akarnám hogy ilyen emberek között nőjön fel a gyerekem mint Magyarországon. És most nem a többi kommentelőre értem, bár néha szoktak olyan arcok megjelenni akiktől elzárkóznék örökre…

  Amúgy meg szerintem a nevével is visszaéltek már, éltek vissza az enyémmel is…

  /OFF

 • V.A.Laki
  Az igaz, hogy az ingatlanarak elszabadulasa nem egy magyar jelenseg, lasd pl.: youtube.com/watch?v=gqFPhsO-2W0 . Viszont azt szerintem latni kell, hogy ahol elszabadulnak az arak, ott az allami szabalyozas egy jelentos tenyezo az egyenletben, es Magyarorszagon igenis a Vitya volt az, aki Thatcher hu tanitvanyakent maximumra tekerte az allami penzcsapokat az epitoipar felfuttatasara (mashol is csinaljak, csak kicsit szolidabban, pl. adovisszateritessel az ingatlanok utan).

  Igaz, hogy ez vilagjelenseg, de nem magatol tortenik. Vannak egy csomoan, akik jol megszedik magukat rajta.

 • Tamás #2
  ez így nem pontos, mert egyrészt ha “magasabb beosztásban szellemi dolgozó” akkor nem bruttó 3200 EUR-t kapsz, hanem havonta minimum a nettód ennyi. Pl. UniWien fizetések (62 000 bruttó felett): personalwesen.univie.ac.at/jobs-recruiting/gehaltsschema/ (B1-től) de a Kununut is lehet böngészni (ott nyugodtan rá lehet dobni 10-15%-ot). Másrészt ezzel a fizuval 300-350 000 EUR-ig jó vagy a nagybankoknál. Ilyen fizetésekkel nem köteleznek (egyébként sem) önrészre, hanem adnak egy rugalmas hitelt önrészre/felújításra etc ami támogatott, plusz lesz egy fixált hiteled. Illetve általában rugalmasan törleszthetsz a havi törlesztőn felül, a fixáltaknál 10 000 a maximum, a változó kamatozásúnál ilyen nincs. Előbbinél is mehet több, ilyenkor max 1%-os kötbért kérhetnek (általában). Az adókedvezmények (családi/szektor)/jóváírás az egy külön fejezet lenne.
 • nocsok
  Azt mondja meg nekem valaki, hogy hogy számoltak azok a párok akik mindent bezsebeltek (10+15 csok, babaváró) és eszük ágában sincs 3 gyerek (1-2 max)?
  Több ilyenről is tudok, egyik esetben konkrétan önerőben 3% volt meg a ház árából, de 3 gyerekes csok, csok hitel, babaváró és még lakáshitellel sikerült 20 évre megvenni egy akkora sorházat ahol egészségesen el se fér 3 gyerek (3db kis háló összesen).
  Én elhiszem, hogy emelkedett már pár év alatt az ingatlan ára, de ha az emelkedett áron való eladásból fizetik vissza a büntető kamatokat akkor kvázi a kezdeti állapotra jutunk: kell egy lakás, pénz nem igazán van rá.
  ( egy másik cikkhez már kommenteltem ugyanezt, csak későn olvastam és a kommentelők addigra már tovább álltak így nem jött válasz )
 • jozenbazsen
  ,

  ” Teljesen elkerülte a támogatandó csoportokat és kizárólag az amúgy is tehetős párokhoz került némi aprópénz, a profit java pedig az építési vállalkozoknál és a 40+ os sok ingatlannal rendelkező tehetős rétegnél csapódott le.”

  Tévedés. Helyesen : pontosan a támogatandó csoportok kapták a pénzt, pont úgy ahogy írtad : az építőipar. Nem volt ez titok sosem, a szocpol is a CSOK is az építőipar pörgetése miatt volt. Mert hát végül ők is kapták, nemde…? 🙂

 • Tamás #2
  elsiklottam a ha nem felett, mert az utolsó részben a 2200 nem áll meg, ha utána IT-val van összehasonlítva. Az ár amit írták OK, de ugyanez mondjuk x tartományban 3750 nettó lenne, tehát kb a duplája (az éveset kell visszaosztani). Tehát ebből kellene levonni az 1000-es törlesztőt. Nem lesz azonos, ez továbbra is alma-körte összehasonlítás.
 • QTT

  “Azaz pont azonos a szitu mint itthon egy szellemi munkavállaló ( 600nettó ).”

  Eléggé általánosan kijelentetted, hogy szellemi munkavállaló= kb nettó 600e Ft.
  A példában hozott Vas megyében pont, hogy nem az az általános, hogy a szellemi munkavállaló az nettó 600e Ft-ot keres (ami ugye bruttó 900e Ft). Nyilván vannak ilyenek, de egyáltalán nem ez az átlag. Nagyon nem.

  De nem csak Vas megyében, hanem máshol sem. Ne mindig az IT szektort vegyük alapul. Nagyon sok olyan szellemi munka van Budapesten is, ami a közelében sincs a bruttó 900e Ft-nak. Pl egy csomó gépész, villamosmérnök és építőmérnök dolgozik bruttó 700-750e Ft környékén a fővárosban!

  A nem felsőfokú végzettségű pozíciókban dolgozó szellemi munkavállalók meg sok esetben bruttó 450-550e Ft-ot keresnek, szintén a fővárosban. Gyakorlatilag rájuk zárkóztak a targoncások, Lidl eladók, stb.

 • vegyész
  Sziasztok! Bocsánat, nem a témába vág. Jól látom, hogy az EUR alapú állampapír teljes mértékben megszűnt? A webkincstárnál abszolút nem ad ki EUR alapú pénzügyi terméket. Köszönöm!
 • Putri

  Azért ne általánosíts, mert meglepődnél, hogy mennyi “kis putri” faluban van ÚJ bölcsőde, óvoda, iskola és már a nem CSOK-os településekről oda viszik a gyerekeiket, mert a saját községükben már beteltek a létszámok. Vagy az jobb, hogy az agglomerációs településeken már korlátozni kell az építkezéseket, közmű bekötéseket, mert nem bírja el a hálózat, az utak, az intézmények a sok CSOK miatt betelepült embert és gyerekeiket?
 • Къырымтатар

  Te melyik alternatív valóságban élsz, ahol itthon 600 ezret keres egy átlag nem vállalkozó, és magas beosztású szellemi dolgozó?:) Vagy én értettem félre valamit?

 • tizedes

  “Gyorsabb is lebeszélni a bevezető köröket, és kiderül, hogy kölcsönösen szimpatikusak vagytok-e egymásnak”

  Ez nem egy egy randivonal!
  Mi köze van a (korrekt) hitelezésben ahhoz,hogy szimpatikus e a másik????
  Eszem megáll!

  @kiszamolo: végig hullámzik vagy végighullámzik :)(

  On: én személy szerint semmilyen családtámogatást nem vettem/tudtam igénybe venni. A kocsi cseréje helyett értelmesebb helyet találtam annak a 3-5 milliónak.
  Most,hogy végre eljutottam oda: beépíteném a tetőteret, a csok megszűnik, átalakul és természetesen nincs még kitalálva,mi lesz, ha lesz helyette valami.
  Nem attól fog elkészülni ,mert az állam ad 2,5 milliót, de azért ez még most is sokat segítene.
  Az jobban fáj,hogy egyik párt sem pedzegeti a családi adókedvezmény és a családi pótlék összegének elinflálódását.
  1gyerek 10.000 és 12.500ft vagy pl. egyedülálló 1000ft-tal kap többet!! :((

 • Dori11
  Alapbol nem ertem hogy adhattak valaha is ugy tamogatast, hogy gyerek nelkul alairjak, 10 even belul szulnek 3 gyereket…
  orulok, hogy jol erzed magad Ausztriaban, de azert az ingatlan helyzet annyira nem idealis. Szamold ki, hany evbe telik mondjuk netto 2200€bol osszeszedni 20% onerot egy helyi ingatlanra, ugy hogy azert mellette fizetsz alberletet ugyanugy, es mennyit visz el utana a torleszto a fizetesedbol.
  Ekkora fizetesbol mar nem mehetsz gemeindewohnungba, a genossenschafts pedig akkor is csak egy berlakas, csak egy nagyobb onresszel az elejen.
  Persze az orvosi ellatas, oktatas, infrastruktura sokkal jobb, de az ingatlanhoz jutas problemai minden orszagban szerepet jatszanak.
 • Számok tükrében
  @Pointer: “Azaz pont azonos a szitu mint itthon egy szellemi
  munkavállaló ( 600nettó ).”

  Én pl., Compliance területén sem keresek nettó 600.00-at. É évente kb 4-6%kal emelgetik a fizumat. Még sok víz fog lefolyni a Dunán, míg elérem, hogy 600. 000 HUF lesz a nettó fizum.

 • Kristóf
  Szerintem a nagy különbség Magyarország és Ausztria között, hogy Ausztriában van egy biztos és tervezhető jövő, sokkal szilárdabb jogállammal a háttérben. Emiatt nem kell saját ingatlan, hogy biztonságban érezze magát az ember. Magyar sajátosság, hogy kb azt érzed biztonságosan a magadénak amit fizikailag is el tudsz foglalni. Igaz már az is megtörtént, hogy ingatlanokat elvettek a tulajdonostól, de most kisemberekről beszélek.

  Ausztriában emellett biztos nyugdíjra is számíthat az egyszeri dolgozó, mert saját számlán van nyilvántartva amit befizetett és ebből valószínűleg idős korban is tud bérelni, vagy otthonba menni. Magyarországon meg attól függ a nyugdíj, hogy mennyi aktív dolgozó jut majd egy nyugdíjasra adott évben. Inkább hagyjuk is…

 • Kristóf
  A babavárót és a CSOK-ot annyit annak is megéri felvenni, aki egy gyereket sem akar. Max 5% a büntetőkamat (javítsatok ki ha tévedek), ami sokkal alacsonyabb mint a piaci hitelek. A bankmonitor szerint 8% felett van a legolcsóbb.

  Vegye fel mindenki! 🙂

 • Kiköltözött
  @pointer:

  12. éve élek és dolgozom a párommal Ausztriában. Két éve sikerült saját lakáshoz jutnunk Salzburg tartományban, ami 210.000 € volt. Ez kettőnk nettó éves fizujának (13 es 14 “havi” extrákkal) kevesebb mint a háromszorosa (ketten átlagosan nettó 5.400€-t keresunk, vidéken jónak számít a fizunk).

  Ue. Mo.-n, ha maradunk Veszprémben akkor így nézne ki: nettó fizu kettőnknek kb 850e Ft x 12 hó = 10.2 M, egy olyan lakás amit itt vettünk pedig 60M, vagyis 6 évnyi teljes fizunk.

  És ehhez jön még a közintézmények állapota, az hogy mennyivel stresszmenzesebbben és jobban tudunk “kint” élni, hogy a korrupció marginális, stbstb.
  Ausztriát Magyarországhoz hasonlítani egyszerűen nevetséges és szemellenzős. Húszéves belülről rohadó Suzuki vs. kétéves jól felszerelt Passat kb.

 • Imi
  Mindeközben: friss hír a Közgazdász vándorgyűlésről: “A bankok különadójának a lehetséges megemeléséről és a kamattámogatott hitelek kamattámogatásának a felülvizsgálatáról beszélt ma Varga Mihály pénzügyminiszter.” (portfolio).

  Lölő jachtján szépen elhajózik a magyar jövő és egyre távolabbra sodródik a felemelkedés…

 • Egy bérlő
  @AUSZTRIÁBA KÖLTÖZTEM
  Hadd írja már ide a releváns véleményét, egyébként meg legalább 600 ezer magyar nevében írta. Amúgy meg teljesen jogos és logikus a tartalma.
 • pkrt
  Ha bilibe lógna a kezem még egyet is értenék de a magyar vidéki valóság sajnos nem ennyire romantikusan működik. De a kistelepülések, falvak leépítése már a hatvanas években megkezdődött és azóta is csak egyre rosszabb helyzetbe jutnak. Aztán ugye ott vannak az egyéni preferenciák; nem mindenki akar falun vagy kisvárosban élni és ezért nem is lehet őket hibáztatni.
  Az agglomerációs problémákkal tökéletesen egyetértek. Rettenet egybites hozzáállás volt egy ekkora vízfejet növeszteni az országban; előre borítékolható problémákkal. A “kis “putri” falvakkal kapcsolatos felvetésedben benne van a válasz is szerintem. Vagy “”polarizálódó”” a lakosság ahova nem akarod vinni a gyereked; vagy folyamatos kitérő ami plusz idő, kilométer és pénz ahhoz képest mintha helyben elérhetőek lennének ezek a szolgáltatások.
 • Csupakosz
  @Tejfelesszájúpotter: csak a gyereket nevelő házaspárok kaphattak CSOK-ot, pedig nem csak ez az egyféle család van. Vannak:

  – gyereket nevelő párok, akik nincsenek összeházasodva
  – gyereket nevelő egyedülállók (pl. elváltak, özvegyek)
  – és miért ne lehetne meleg párokat támogatni, akik gyerekeket fogadtak örökbe? Az árvaháznál bármi csak jobb lehet.

 • H.Péter92
  Nem hiszem el, hogy Copywriter már itt is azzal turnézik, hogy AuSzTrIáBa költözött.
  Ez már olyan szinten kóros, hogy MINDEN cikk alatt ezt kell hallgatni, valami random átkötéssel…
  Könyörgöm, miért kell minden embernek az arcába nyomni ezt, minden 2. héten immáron ~3 éve folyamatosan? Köszönöm előre is a válaszodat.
  (Miklós, nem lehet, hogy csak trollkodni jár ide?)
 • Tamás #2
  Nem. Ausztriában csak ajánlás az önerő, nem kötelező. Tartományonként változik ugyan, de a Mietkaufvertrag gyakori és kötelező egy bizonyos százalékig, ha az építtető (pl. BUWOG, GRAWE, Ennstal, ÖSW, ÖWG) állami/tartományi támogatásban részesült. Tehát nem kell önerő mellett albérletet fizetni, hanem egyből beköltözhet, x év után pedig a szerződésben foglalt áron megveszi és tulajdon lesz. AT-ben a támogatásokat így vagy úgy beépítették a rendszerbe, megkerülve vagy kötelezve vmire az építtetőt vagy a bankot és a tulajdonost is. Pont az nincs ami otthon, hogy valaki jogosulatlanul élni tud vele, mert pl. ha így vesz lakást és utána ki akarja adni, akkor a tartomány/város szabályozza, hogy mikortól adhatja ki, és max. mennyiért. A 2200 továbbra is rossz. 2.2k az egy céges takarítónő szombati privát háztakarítással (nyelvtudással).

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.