Közeleg az év vége, amikor megszűnik a CSOK

2023-09-19
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A kormány január elsejétől beszántja a CSOK-ot és a hozzá kapcsolódó egyéb kedvezményeket, kizárólag a fogyó népességszámú falvakban marad meg a falusi CSOK-nak hívott rendszer.

Bár a kormány azóta is utalgat rá, hogy valami lesz a CSOK helyett jövőre, ez már csak a költségvetés minden túlzás nélkül mondható tragikus helyzete miatt sem biztos. Az ingatlanpiacnak amúgy is jót tenne egy pár éves hűlés a mesterségesen feltüzelt elmúlt évek után.

Amit jelenleg tudunk tehát, hogy az év végéig lehet igényelni a CSOK-ot. Fontos, hogy nem beadni kell addig, hanem a banknak be is kell fogadnia. Ezért sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a beadást.

Ha pedig valami jobbal mégis kijön a kormány jövőre, eddig is volt lehetőség arra, hogy visszafizesd az igényelt CSOK-ot és így újra jogosultságot szerezz az új támogatásra. Sokan csinálták ezt, amikor bevezették pluszban az illetékmentességet. Visszafizették a már felvett támogatást és újra megkérték, immár illetékmentességgel együtt. Persze arra nincs garancia, hogy ezt a kiskaput nem zárják be, de arra sincs, hogy tényleg lesz jövőre támogatás és jobb lesz, mint a mostani.

Érdemes időben beadni a papírokat, aztán maximum húzni az időt, ha nem sürgős, várva arra, hogy lép-e a kormány valamit a beigért új támogatásokkal.

Következzen Hitelügyintézős Gáborunk cikke a témáról:

2024 január 1-jétől csak 2630 db kiemelt kistelepülésen történő vásárláshoz, építéshez és bővítéshez igényelhető CSOK, Otthonteremtési kamattámogatott hitel, a hozzá kapcsolódó áfa visszatérítés és a tulajdonszerzési illeték elengedése. 525 településen – ideértve a városok és azok közvetlen agglomerációjának többségét – csak 2023-ban igényelhetőek ezek az állami támogatások. https://kiszamolo.hu/hogyan-valtoznak-a-gyerekvallalasi-tamogatasok-jovore/

A CSOK kérelmünket idén nem csak le kell adnunk valamelyik pénzintézetnél, azt a banknak be is kell fogadnia! A jóváhagyás, folyósítás történhet 2024-ben.

Érdemes bővebben is körbejárni mit jelent pontosan a CSOK kérelem befogadása. Az, hogy december 29-én (ez az idei év utolsó munkanapja) leteszünk egy CSOK kérelmet egy banki ügyintéző asztalára nem jelenti azt, hogy a kérelmünket befogadták. A befogadás a bank első reakciója az ügyfél vagy a megbízottja által leadott igénylésre. Megelőzi például annak ellenőrzése, hogy minden dokumentum és információ amire a bírálathoz szükség lesz rendelkezésre áll-e.

Csak hiánytalan kérelem fogadható be! Azok munkáját, akik a kérelmek befogadását végzik nem csak mennyiségében, hanem minőségben is méri a munkáltatójuk. Ők maguk is ellenérdekeltek abban, hogy hibás vagy hiányos igényléseket befogadjanak.

Számítani lehet arra, hogy lesznek olyan pénzintézetek, amelyeknél a befogadásra váró hitelkérelmek feltorlódnak és a kapacitásaikat a már bankon belüli kérelmekre összpontosítják és esetleg határidő előtt lezárják az új kérelmek befogadását. Az is életszerű forgatókönyv, hogy bankon, bankfiókon belül csoportosítanak majd át munkaerőt, hogy minél több igénylést fel tudjanak dolgozni. Amennyiben ez így lesz, akkor ennek két lehetséges negatív következményére érdemes felkészülni:

A befogadás prioritást fog élvezni a bírálattal, szerződéskötéssel és folyósítással szemben is. Lassul az ügymenet, hosszabb átfutási idővel kell számolni (1). A már befogadott ügyletek hetekig parkolópályára kerülhetnek. Majd a befogadási roham után a „bedugulás” végig hullámzik a teljes hitelezési folyamaton.

Amennyiben olyanokat is be kell vetni a megnövekedett igény kiszolgálása érdekében, akik addig nem lakáshitelezéssel foglalkoztak, hiányos ügyféltájékoztatást, még lassabb és nagyobb hibaszázalékkal működő folyamatot eredményezhet (2).

Milyen dokumentumokat szerezzünk be?

Nézzük meg, hogy hitelcél függvényében milyen dokumentumokra lesz szükség ahhoz, hogy a CSOK igénylésünk befogadható legyen! Csak azokat emelem ki, amikre minden banknál szükség van és nem tudjuk az egyik napról a másikra pótolni, ha nincsenek meg!

Az év utolsó hónapjaiban a 2022-es év első feléhez mérhető, nagy mértékű lakáshitel igénylési rohamra számítok. Amíg a potenciális igénylők nem érzik a határidő szorítását, megpróbálnak majd jobb/olcsóbb ingatlant találni. Az év végéhez közeledve viszont sokan megkötik majd a kényszerszülte kompromisszumukat a lakás vagy a vételár tekintetében.

Akiknek megvan a célingatlan ne várjon! Igényeljen minél előbb!

Mit tehetünk azért, hogy bebiztosítsuk magunkat?

Amennyiben a kiválasztott bank elutasítja a hitel vagy CSOK kérelmünket és erre 2024-ben kerül sor, akkor a CSOK újbóli megigénylésére nem lesz lehetőségünk. A mindenre kiterjedő alapos előminősítés tétje jelentősen megnő ezáltal. Jelenleg két olyan bank van, amely még az ingatlan kiválasztása nélkül is tud olyan hitel-előminősítést készíteni, amelynek eredményére 4 hónapos szavatosságot vállal, ha az igénylők jövedelmi helyzete nem változik, nem vesznek fel másik hitelt ebben a 4 hónapban és az igényelt hitelösszeg nem lesz magasabb, mint amekkorára az előminősítés készült.

Szerencsés leosztás, hogy egyike ezen bankoknak a jövedelmi és fedezeti korlátok tekintetében a lehető legrugalmasabb, a másik pedig ugyan a legszigorúbb bankok közé tartozik, de olyan mértékű egyedi kamatkedvezmény és előtörlesztési díjkedvezmény érhető el náluk, amivel minden más banknál költséghatékonyabb ajánlat érhető el.

Aki sikeresen átmegy az előbírálaton, kap egy igazolást arról, hogy a tervezett hitelösszegre hitelképes. Ez segíthet abban is, hogy az eladóval, kivitelezővel könnyebben megállapodjon. Valamint, mivel előre átesik a hitelbírálat jövedelmi részén, az ingatlan kiválasztása után nem a startmezőről indítja az igénylés folyamatát, hanem számos mezőt átugorva leelőzheti az előbírálati igazolás nélkül versenyzőket.

Ezzel az előminősítési opcióval kiegészítjük a szolgáltatási portfóliónkat.

Az elmúlt hetekben történt két fontos változás a CSOKhoz kapcsolódóan:

  1. Használt lakás vásárlása esetén is van már lehetőség 3 gyermek vállalására még gyermektelen szülők esetén
  2. Egységesítésre került, hogy megelőlegező támogatás esetén milyen határidőn belül kell a tervezett gyermekeknek megszületniük:
  • egy gyermek vállalása esetén 4 év,
  • két gyermek vállalása esetén 8 év,
  • három gyermek vállalása esetén 10 év.  

Jelen cikk írója független hitelszakértő.

Amiben én és a kollégáim segítséget tudunk nyújtani:

  • A legkedvezőbb személyre szabott hitelajánlatok elkészítése,
  • Szóbeli és írásos tájékoztatás a hitelkondíciókról és a hiteligénylés folyamatáról,
  • Előminősítés készítése,
  • A hitelkérelem kitöltésének és a banki hitelügyintézés átvállalása.

Munkámért a bankok fizetnek jutalékot és azt nem is háríthatják át a hiteligénylőkre. Ügyfeleimtől pedig semmilyen jogcímen nem kérek munkadíjat, vagy költségtérítést.

Aki igénybe venné ezen szolgáltatásokat, vagy bővebb tájékoztatást kér, kérem az alábbi elérhetőségeken jelezze:

olcsohitelek.com

gabor.solymosi@benkspartner.hu

+36 70 603 9076

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram