Mekkora ingatlant vegyél?

Felmerült már többször kérdésként, hogy van-e olyan ökölszabály az ingatlanvásárlásnál, mint az autóvásárlásnál, hogy ne vegyél 3-6 havi nettó fizetésednél drágább autót és a vagyonod 10%-ánál több ne álljon autóban, vagy mint a mobilnál, hogy egyheti fizetésednél drágább mobilt nem érdemes venned.

Milyen autó fér bele a költségvetésedbe?

Már írtam néhány éve a témáról, miszerint az éves nettó jövedelmed négyszeresét fizesd ki az ingatlanodra és lakhatásra (törlesztőre vagy bérlésre és a rezsire) ne fordíts többet a nettó havi jövedelmed 40%-ánál. De vajon a mai árak mellett ezek tartható szabályok-e?

Mekkora ingatlant vegyél?

Az biztos, hogy sokaknak jó lenne egy ilyen kapaszkodó, mert rengeteg emberrel találkoztam még az ismerősök között is, akik egyszerűen túl nagy ingatlant vettek. Sok olyan ház van, ami soha nem készült el vagy négy-öt évvel a beköltözés után is még félkész és folyamatosan épül.

Sokan leharmadolják az életszínvonalukat és 15 évig hónapról-hónapra élnek, csak hogy megvehessék vagy felépíthessék Életük Házát:

Megér ennyit?

Mai fizetéseket figyelembe véve egy budapesti kétkeresős átlagcsalád kb. 550 ezer forint fizetéssel 26 millió forintig gondolkodhat. Ezért kapnak egy panelt, ilyen fizetés mellett szerintem az egy reális lehetőség, vágyni lehet jobbra, de ez a racionalitás.

Két átlag feletti fizetés mellett, mondjuk 1,2 milliós havi bevétellel 57 millióig gondolkodhatunk a 48 hónapos szabállyal. Ez egy régi, nem túl nagy házra elég Budapesten vagy környékén, amire még sokat kell költeni, vagy olyan messze van Budapesttől, hogy a déli harangszó délután háromra ér csak ki. Esetleg egy 60 négyzetméteres újépítésű lakásra elég.

Egy 120 milliós Budapest környéki házhoz havi 2,5 milliós bevétel kellene.

Ha a bérlést (vagy hiteltörlesztést) nézzük, akkor is stimmel még mindig a 40%-os szabály. Levéve a rezsit, mondjuk legyen 30% a bérleti díjra fordítandó összeg maximuma. Ez az 550 ezres családnak havi 165 ezer forint, az 1,2 millió forintos bevételnél 360 ezer, s 800 ezer körül már szép házakat is ki lehet bérelni a 2,5 milliós fizetés mellett.

Véleményem szerint még mindig tartható a maximum 4 év bevétel a vásárlásra vagy a bevétel 40%-a lakhatásra szabály. A vágyakra nem biztos hogy elég, de a reális szükség még mindig belefér ezekbe a számokba.

Persze mint minden ilyen szabály, ez is általánosítás, de kiindulási pontnak szerintem jó lesz.

Ha másképp gondolod, úgyis leírod a hozzászólásokban, attól nem félek, hogy nem. 🙂

Share

236 hozzászólás

 • TT
  A 40ezres rezsibe a felújításokat is beleszámoltad?
 • Helmholcz
  Pont egy hónapja árultak egy képek alapján szépen felújított, 1,5 szobás 2. emeleti panelt, panelprogramos házban a Pöttyös utcánál, emlékeim szerint valami 26,5 misiért. Komolyan elgondolkodtam rajta, mivel most is itt lakok mellette, csak egy újszerűbb társasházban, a környék pedig a pletykák ellenére nem rossz.

  A fenti nyilván jó vételnek számított volna (el is tűnt hamar a hirdetés), de egyébként nem új állapotú panel sok van 26-28 körül.

  Amúgy ha tényleg mérnök vagy, és párban (tehát a partnered nem diák még vagy hasonló, inaktív) csak 540-et kerestek, akkor nagyon gyorsan kezdj el valami értelmes munkahelyet keresni, karriert építeni. Én mérnökként (nem IT) majdnem egyedül megkeresek ennyit, és én nem is vagyok vér-karrierista, munkaalkoholista stb.

 • QTT

  Nem jött át a mondandóm lényege. Írtam, hogy kapsz 10 milláért házat, valahol szabolcsban a világ vége után kettővel. Tényleg olyan jó lenne ott élni? Azt meg hagyjuk, hogy mindenhol lehet dolgozni… Igen lehet mindenhol. Szabolcsban is el lehet menni valamit mókolni 150ezer Ft-ért. Még egy Pécs méretű megyeszékhelyről is kirepült minden fiatal munkavállaló (köztük én is), mert jól fizető és értelmes munka csak elvétve akad még ott is, nem ám a 10 milliós szép házak területén… 😀

  Amúgy csak érdekesség, ha már ingatlankereső: Az ingatlan.com oldalon annyi állítottam be, hogy Baranya megye és 10-12 millió közötti házak: ingatlan.com/szukites/elado+haz+ar-szerint+baranya-megye+10-12-mFt
  Görgesd már végig, hogy itt ezek közül melyik ami jó. Igen, van kb 1 darab az ormánságban található 300 főt számláló Gyöngyösmelléken, ami egy zsákfalu. Már megyek is oda… 😀

 • QTT

  De nézzünk egy általad javasolt keresést szabolcsra is:
  ingatlan.com/szukites/elado+haz+szabolcs-szatmar-bereg-megye+10-12-mFt

  Milyen szép kis takaros házak… Ja van 1 darab, ami nem putri Ópályiban ennyiért. Speciel pont ismerem azt a települést, egyik munkatársam által, mert ő onnan származik. Főnyeremény. Én onnan akarok home office-ban dolgozni.
  Csak írj be annyit a google-ba, hogy Ópályi és nézd meg a képeket, nagyjából visszaadja mi a helyzet: google.com/search?q=%C3%B3p%C3%A1lyi&safe=active&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjXpKzptOPrAhVPXMAKHW3uAskQ_AUoAnoECB8QBA&biw=1920&bih=969

  Nem értem én ezeket az észosztásokat a vidéki 10 millás szép házakról. Rögtön mennék vissza, ha lenne jó bér. Vagy életetekben nem éltetek kis világvégi településeken, vagy nem tudom… Köszi, de én 100x jobban élek ott, ahol a 30 millás panelek és a 700ezres bevételek.

 • Csóró proli
  Ha a lakás ára 5 éve pont 48 havi bevetelem volt (22 millió) de most már az áremelkedés miatt inkább 49 havi(kb 45 millió) akkor érdemes eladni és olcsóbba költözni hogy kijöjjön a matek? Persze időközben a fizetésem is emelkedett.
 • ingazastalanul
  Bp-i belvárosi használt lakást vettünk bő egy évtizede (mindketten férjjel bent dolgozunk, ingáztunk fiatalon eleget ahhoz, hogy soha többet ne), négyen élünk benne a 2 gyerekkel, még egy szoba jó lenne lenne (funkcionálisan 3 szobás, de az egyik félszoba). Váltani viszont nem fogunk, nem is akarunk, elég húsz év alatt a hitelt — a felvett pénz 2,5-szeresét — visszafizetni (rezsivel együtt sem viszi el a bevételünk 15%-át, de az is elég). Nem gondolom, hogy a gyerekeink velünk akarnának megöregedni, mi sem örülnénk, ha így lenne. Béreljenek majd együtt egy lakást ketten vagy a barátaikkal, ez járhatóbb út lesz, mint még jobban eladósodni. Lakáshoz segíteni őket, na erre, esélyt sem látunk, inkább a tanulásban segítjük őket, meg abban, hogy ne kelljen minket is eltartaniuk nyugdíjasként. Panelt nem akartunk venni soha, szeretnénk valamit magunk után hagyni örökségül.
 • Jóska
  Azért Magyarországon hitelt felvenni elég nagy kockázat – talán már elfelejtették az emeberek a nagysikerű “deviza”-hitelezést. Az állam bármikor átírhatja a szerződéseket, ha az a bankok érdeke.
 • madaraszvktr
  A Nógrádi Máté nevű kommentelővel egyetértek abban, hogy lehet, hogy érdemesebb ezt megtakarítási képességhez mérni a jövedelem helyett, persze ha valaki amúgy nem tudja mennyit szokott egy évben megtakarítani akkor jobb híján kénytelen a bevételnél maradni. Mi most építkezünk, kb. 6 évi jövedelmünk fog rámenni, szóval a szabály szerint 50%-al drágábbat építünk mint kéne. Félrerakni viszont 10 év alatt tudjuk azt az összeget amibe kerül az ingatlan, 50%-ban épül hitelből szóval 5 év után lennénk tehermentesek ha mindent vissza akarnánk fizetni rögtön. Ha tartottuk volna a 4 éves szabályt akkor mondjuk kevesebb mint 2 év alatt lennénk tehermentesek, de jóval kisebb lenne a ház és bővíteni vagy költözni kéne ha nagyobbak lesznek a gyerekek, így meg letudjuk egyben az egészet.
 • Cold Heart

  nem írtál konkrét összeget, de ha jó a fizutok, akkor, gondolom legalább 6, de inkább hazaviztek 8k eurót havonta. ebből tényleg nem tudtok összerakni belátható időn belül egy házat?

 • Járműgépész
  ha mindkettőtöknek ennyi a fizetése, akkor…

  A) nem az köznapi értelemben vett mérnök vagy (pl. környezet-, élelmiszer-, stb.)
  B) nem értesz igazán a szakmádhoz
  C) alulértékel(tet)ed magad.

  Az A)-t megértem, hiszen a párom hasonló cipőben jár, valószínűleg pályaelhagyás lesz belőle és inkább vállalkozni fog. A B)-vel rengetegszer találkozom, hiszen már bármelyik kacor király fősulin lehet mérnöki végzettséget szerezni. C)-t akkor tudom elképzelni, ha pl. építészmérnök vagy Békéscsabán. De akkor nem érvelnél 40 milliós panellel, szóval ezt könnyen kizárnám.

  Én ha bármelyik lennék a háromból, biztos nem Pesten keresném a megélhetésem, hanem valamelyik megyeszékhely felé venném az irányt, vagy külföldre.

 • hemond
  Off

  @Vonalas: mire gondolsz? a lusport klubra? Ez egy önképző klub, András csak az egyik szervező, havi egy előadás van, amit egy-egy klubtag tart (kimondottan úgy indult, hogy mindenkinek be is kell tennie, nem csak András tart előadást, ő szerintem max egyet fog vállalni évente), a téma az evidence based investment (ha lehet ilyet mondani). A klubtagsági pedig kb az infrastruktúra fenntartást takarja (zoom licensz, és ha marad rá pénz, akkor egy üveg bor az előadónak), így ezen nem keres senki, ha jól emlékszem kb 10 USD egy évre.

  Az eddigi előadások egyébként nagyon magas szinvonalúak voltak, főleg lusta portfolió témát érintve.

  Bocsánat Miklós az offért

  On

 • veres
  Ez a panelösszedőlés mítosz még mindig tartja magát ezek szerint. Eddig hány panelház dőlt össze a világban, ahol nem volt gázrobbanás vagy terrorcselekmény? Semmi bajuk nem lesz azoknak a házaknak a mi életünkben. Az értelmesebb lakóközösségek már szigeteltek, felújították a dolgokat (nyílászárók víz gáz villany stb.) innentől kezdve már csak rajtad múlik, hogy lakáson belülre is szánsz-e pénzt. (ezek tipikusan ajtó, villanyvezetékek)


  házi kápolnát nem írsz hozzá a kertészhez meg az 50 milliós autófenntartáshoz? 🙂
  Viccet félretéve, nálunk 2 autó van használatban (évi kb. 4-500-ből kijön benzinnel biztosítással stb. futástól függően). Garázs a belvárosban? Minek?
  Persze ki lehet hozni ennyiből is, csak nem érdemes.

 • Parapoulis a Görög
  Nyugat-Europa nagyvarosaiban sem jobb a helyzet fizetes/lakas arak tekinteteben, de nekunk legalabb megvan az a lehetosegunk, hogy 500 km-rel arrebb egy masik orszagban pikk-pakk megkeressuk egy magyar lakas onerejet, vagy kicsit hosszabb ido alatt a teljes arat.
  Egy atlag nemetnek, angolnak, svajcinak nincs hova mennie, vagy eladosodik szaz evre ha akar varosi lakast, vagy berel egy eleten at.

  Akiket a legkevesbe szoktam megerteni, azok a sirankozo viszonylag friss diplomasok, akik 22-23 evesen raeszmelnek (nem tudom hol eltek eddig), hogy a kezdo beruk nem lesz eleg kecora.
  Kozben a kulfoldi rangon aluli melo budos nekik, es eloadjak a “nem ezert tanultam” dumat.

  Aztan eltelik 10 ev, berelnek, elorebb nem jutnak, kozben meg irigyek a szomszedban elo kamionosra aki 6 ev Anglia utan keszpenzert megvette a kecot.

  Mondom ezt diplomaskent.

 • Fahrer
  Sziasztok.
  Jelenleg külföldön dolgozom, de barátnőmmel szeretnénk Magyarországon házat venni. Tudom sokan nem mennének haza, de mi így döntöttünk sok okból kifolyólag. Nem teljesen ide kapcsolodik a kérdésem de mostanában nem volt olyan cikk ami alá illett volna. 30 éves vagyok az életem ugy alakult, hogy érettségi után teherautó soförként kezdtem dolgozni. Már egy ideje megfogalmazodott bennem a gondolat, hogy fejleszteni kéne magam. Szerintetek késő már? Egy szakmát vagy valamilyen irányban tovább tanulni?
  Isemrőseim közül sokan azt mondják felejtős. De itt álltalában más rajzolodik ki.. Kiváncsi vagyok a véleményetekre.
 • Eurodollar
  sör
  Olvastam egy huvelykujjszabalyt miszerint a lakas aranak 1%at erdemes felretenni evente felujitasi alapra, nagyjabol realisnak tunik.
  A rent/buy kalkulaciodba majd azt is szamitsd bele h a lakas realeszkoz igy vedhet az inflacio ellen.
 • Nogradi Mate
  Tisztelt Csernok Miklos!
  Tovabbra sem kaptam valaszt arra a kerdesemre, hogy miert bevetellel kell szamolni es miert nem bevetel-kiadas kulonbozettel (havi cashflow-val)? Szamomra erthetetlen, hogy miert vehetne dragabb hazat az aki sokat keres de ehhez merten sok a kiadasa is, mint az akinek kevesebb a bevetele de tobbet takarit meg (lasd a peldat az elozo kommentemben). Nyilvan tobb hitelt vehet fel a banktol, de penzugyi tudatossag szempontjabol ez nem magyarazat.
  Udvozlettel! Nogradi Mate
 • jami
  Nem kell 20 évre lakást venni. Értem én, h 20 éves hitel – ettől még lehet mozdulni. Olyat kell venni, ami belefér.

  Házat már más kérdés, mert házat meg pár évre nem érdemes: mire elkezdenek teremni fák, ne más egye a gyümölcsöt.

  Mondjuk én nagyon nem hiszek abban, hogy ha kirepülnek a gyerekek, érdemes sokkal kisebbre váltani – mert akkor lőttek a családlátogatásnak; olyankor érdemes cserélni, amikor már fizikailag megterhelő a nagyobb/túl sok a rezsi/túl sok a karbantartás.

  Érdekes még a megszokás: én családi házban nőttem fel, azt hittem, minden hátrányával. A férjem lakásban. No most én kb. 20 évig nem akartam házat – de mióta van, teljesen helyre zökkent a világ. A folyamatos karbantartás tök ok, a kertgondozás, hólapátolás is.
  A férjem fordítva: vágyott kertes házba – de az, hogy a ház, a kert folyamatosan feladat – na, azt nem érzi; szerinte ez csak az én hobbim.

 • Jim
  tp
  90 milliós lakás közös költsége garázzsal kb 30 ezer
  40 ezer rezsi sehogy sem jön ki???
  + víz villany internet legalább
 • Second Wave
  sör
  Az elmúlt 10 évben az éppen aktuális
  – bérleti díjak
  – ingatlan árak
  – kamatok
  – törlesztőrészletek
  mellett mindig bérelni érte meg tisztán pénzügyileg nézve.
  Csak közben az ember kiárazódik a lakástulajdonosi körből, és örökre bérlői szerepbe szorul, Az elején azért mert ez a racionális választás, aztán valahol átvált a dolog a “nincs lehetőségbe”. Ezzel nincs gond, ha valaki kvalifikált munkát végez magas bérrel, és magas nyugdíj várománnyal. Ha viszont ezek nincsenek meg, akkor ott keserves nyugdíjas évek lesznek.
 • Név
  Minden korrekt amit írtak a blogba. A lakást kb 4 évi fizetésért vettem, most is kb annyi (bár most jobban keresek de drágább is az ingatlan)
  Nekem nem csak a rezsim, minden havi fix kiadásom a fizu tizede.
  Az átlagnál jobban fizetett gyári munkás vagyok, kényelmesen élek a kisvárosi kis rezsis lakásba.
  Szerintem kb ezek a viszonyszámok kellenek hogy nyugodtan kényelmesen élj és sz@rj mindenre, mert ahogy látom pár ismerős élete a felújításból, építkezésből ál. 33-40 éves korig se nyaralás se semmi csak építkezés, a gyerek szinte felnő, repül ki, és még törlesztenek amikor már kisebb ház és újabb felújítás kellene.
  Lehet jönni hogy gyerek így meg úgy, de akkor főleg nem házra költenék hanem úgyis a gyerekre megy, főleg hogy a nagyobb ház jobban viszi a pénzt, meg úgyis ott a csok.

  A fő probléma szerintem, hogy a karbantartás árról, időről megfeledkeznek sokan. Kertész, takarítási idő.

 • V.A.Laki
  : Szerintem a megfejtes ott van, hogy ezek ilyen biztonsagi okolszabalyok, “mennyi hitelt vegyel fel, mekkora reszt kolts el a megtakaritasodbol, hogy ne juss csodbe”. Ha az eleted szerencsesen alakul, a megtakaritasaid szaguldanak, a helikopterpenz erkezik es a sor is ingyen van, teljesen mindegy, mit csinalsz, elkoltheted a penzed 200%-at minden nap es vehetsz harom penthouse lakast a belvarosban.

  Ezert itt azt kell elkepzelni, mi is az a “csod” es mi ved ellene. A formula megfejtese szerint a csod ellen a fizetesed ved. A megtakaritasaid elinflalodhatnak, az orokseged elkartyazhatod, esetleg elpusztul egy haboruban, de ha a fizud jon meg 20 evig akkor nem leszel godorben. A masik, hogy a bajban tenyleg csak az alap szuksegleteid szamitanak, most az, hogy egy kocsi miatt osszehuzod magad fel evre, vagy egy haz miatt negy evre, abba nem fogsz tonkremenni.

 • Scorpion
  30 évesen még bőven érdemes belevágni bármilyen szakma tanulásába és az önfejlesztésbe.

  Ha belegondolsz eddig 10-12 évet dolgoztál, ha 2-3 év önképzéssel egy jól fizető szakmát megtanulsz még több mint 35 évig nyomathatod a nyugdíjig 😀

  Ennyi idő alatt akár többször is érdemes lehet átképezni magad ha nem találod meg a számításod.

  Egyébként az önfejlesztés mindenkinek csak az előnyére válhat, szóval hajrá! 🙂

 • Treil

  Nettó 550-et kozepvezeto mérnök keres, ahhoz általában kell 5-10 év tapasztalat. Vannak kivételek, altalanossagban mondom. Nyilván vannak eltérések egyéni képességtol, helyezkestol, regiotol fuggoen.
  De a gepeszmérnök is tag fogalom. Főiskolakon kb. 100-as iq-val megvan a papír (már nyelvvizsga sem kell hozzá). Én sem vagyok túl okos, mégis megcsinaltam, de legalább van nyelvvizsgam és beszelek is. Mondjuk nem is keresek multinal 450-et, csak kkv-ban 300-at.

 • Lajos a hegyröl
  Mi tavaly vettünk Nógrád megyében házat (szándékosan felújítandót 5.5M -ért). 120nm -es házak, pincével, melléképületekkel, hatalmas (3000 nm körüli) kertekkel, vízzel, gázzal, villannyal, 150Mbit internettel, 6M és 12M között vannak a környéken. A faluban nincs semmi (kocsma se), Cserháti tájvédelmi körzet a kertem végében kezdödik. Közeli nagyobb település kb 15p autóval, Hatvan meg 25p. 21-es úton és az M3 -on max. 1 óra az Örs Vezér tere. Informatikus párnak remek szórakozás, homeoffice, barkácsolás és nyugi. Ja, mivel a falvak szegények, nincs segély, se közmunka, így nincs etnikai sokszínüség, csak palócok ameddig a szem ellát.
 • örök körök
  Szép gondolatok, ha mindkét fél keres, gyereket vállalni nem akaró párként, igényekből való leadással szépen abszolválható jelenleg is. Ha viszont átlagos, vagy akár némileg átlag feletti fizuval akarna valaki családalapításra alkalmas lakást/házat, ott ezeket az ökölszabályokat már esélytelen tartani. És akkor még erre jönnek rá a gyereknevelésből adódó extra költségek.

  Jelenleg ott tartunk Magyarországon, hogy a gyerekvállalás luxusnak tekinthető. Lényegében a felső 20% képes rá anélkül, hogy beáldozna miatta minden mást az életéből. Ezt csak így annak a margójára, hogy miért fogy ilyen bődületes mértékben a magyar, miért fog lassan több magyar gyerek születni nyugaton, mint idehaza.

 • tp
  A villanyfogyasztás, internet, vízdíj kb. független a lakásod méretétől, értékétől. A gáz már aránylik a fűtés miatt valamelyest de az meg a jobb lakásokban fajlagosan kevesebb (energiahatékonyság).

  Esetemben 29e + közös-ktsg (16e) a teljes rezsi havi átlaga tehát végtére is alulbecsültem korábban de mégsem viszi el a bevételeim 10%-át (szép is lenne). Kajára 3-4x ennyi megy el.

 • YemaYemaYema

  40 évesen sem késő.
  Just do it !!!
 • Róbert
  Akik a paneleket szidjak azok kertes hazban es ujepitesuben laknak? Jo nekik, koszonom szepen, 100x inkabb egy panel mint egy 100 eves omladozo belvarosi “tegla”. Ahol poshadt belso udvar szag, korfolyoso, rideg szobak amire felfutod ramegy mindened es nagyon fel kell ujitani. De a panel beton meg osszedol… Panelek kornyeken suli, ovoda, jatszoterek, gyógyszertar, konditermek, bankfiokok, es kivalo közlekedés, fas kornyezetek stb. (pl ujpalota neptun utcai reszhez erdemes egyszer ellatogatni). Aztan meg a belvarosba ahol szar elosztasu draga lakasba be lehet koltozni. Majd vegiggondolni hogy hol jobb csaladot alapitani. Siri csond van es nagyon jokat alszok es ha friss levegore vagyok elmegyek futni a futopalyara nem a betondzsungelbe. Nem ciki a panel, utana ha lesz penz tovabb lehet lepni.
  Ui.:23 even at videken oriasi csaladi hazban nottem fel(funyiro, kutyaugatas stb zavarobb volt)
 • star70
  ,tudom alkudni kell,de igy maradtunk le egy 56(!!!!) nmes zugloi lakasrol…teremgarazs volt,tarolo nem.Jo beosztasu jo helyen..57ert adtak el(böven nem er annyit)
  Uj lakasnal nem lehet alkudni(vagyis nem sokat).Es igen csak XI. kerület jöhetett szoba vagy Budaörs.Bizonyos okok miatt:-)
 • star70
  @csaladfö vegül is elengedtük ,vettünk mas varosban
 • Unemployed

  itt Miklós korábbi írásait javaslom “lapozgatni”, azaz hogy mennyi egy autó tényleges éves fenntartási költsége és ennek igen kis hányada a tankolás és a szerviz
  garázst/fix beállót a városközpontban csak akkor érdemes venned, ha fonto számodra hogy monduk a lakásodtól fél óra sétatávon belül meg tudj állni, ugyanis közismert, hogy pl. a belvárosban a parkolóhelyek száma közel fele az ott parkolni jogosult autókénak, ja, és egy család csak egy ingyenes parkolóhelyre jogosult, nem kettőre
 • H. Gergő
  És ha magamnak építeném a házat, ott hogyan lehetne számolni ? Vannak egyszeri és havi költségek is. Összességében megépíteni olcsóbb vagy megvenni készen? Akkor járok a legjobban ha magamnak csinálom amit tudok?
 • star70
  mindenkeppen!!!! De alaposan nezz körül mi az amivel el tudsz helyezkedni es erdekel is.
  Ha van ilyen akkor vagj bele meg csaladalapitas elött,utana is lehet,csak nehezebb.
 • negyvenes
  30 évesen késő-e tenulni valami mást? Akkor mit mondjon egy 45-50 éves, akinek esetleg muszáj? Szóval nem késő…

  Témához: Ez az egész mennyit érdemes költeni dolog szubjektív és egyéni, és nem lehet megmondani. Mennyit ér, hogy van egy normális élettere a családnak, vagy mennyi megtakarítás kárpótolna azért, ha nem igazán? Mennyit ér mondjuk egy nyaraló, ahova bármikor lemész és jól érzed magad? Persze, lehetne bérelni is ezeket, akkor nem költenél rá, anyagilag a kényelmes lakás/nyaraló luxus és nem éri meg. Más szempontból meg minden pénzt megér.

  miért nem a cash flow-t nézzük – van benne igazság, de nekem pl. fogalmam sincs, mennyi a cash flow-m, mivel nem állandó, nem követem és mondjuk egy nem csak havi bérből gazdálkodónak nem is egyszerű kiszámolni. És nem mindegy, hogy gondtalan pénzköltéssel jön ki, vagy fogszorítva. A bevétel legalább valami megfogható.

 • Ungarische betyár
  Kérdezném, hogy aki borsodi zsákfalus 10 milliós házat javasol ilyen helyen lakik-e?
  Mert én kb az ország közepén lakom egy olyan faluban, ahol az utolsó komolyabb fejlesztés, hogy 1991-ben bevezették a gázt.
  Ez engem nem zavar, de a Feleségemnek néha akad hiányérzete, mivel Ő Törökbálintról származik. Szóval Borsodot az kínálja aki ott is él.
  Más.
  Úgy alakult, hogy Törökbálinton örököltünk egy házat. Mindenki azt gondolta, hogy eladjuk, mert az jó pénz. De mi megtartjuk, mert úgy gondoljuk, hogy 10-12 év múlva, amikor a 2 nagyobb gyerek felnőtt lesz csak sokkal drágábban tudnánk vissza venni, mivel a pénz elértéktelenedik.
  Más.
  Aki normálisan gondolkodó, Kiszámoló-t olvasótól bérelne családi házat Törökbálinton, keressen. / Miklós majd eldöntöd, hogy ezt kiengeded-e./
 • Mi a tök kertitök
  Emberek, ti miről beszéltek vidéken? Nyugat-Dunántúl egyik legnagyobb városa Szombathely, 1 év alatt kettő irodai munkát hirdettek meg. A fősulin tanulmányi ügyintézőt, meg a rendőrségen irodistát. Mindkettőt nettó 140 ezerért, miközben az albérlet 90-110ezer/hó.

  Emellett van munka az Aldi/Lidl/Tesco-ban, a Tesco-ban minimálbérért, a német diszkontoknál hirdetett “mesés” fizetésből nem tudom mennyi igaz, de minden dolgozójuk túlhajszolt, egyfolytában mérges, és 2 havonta cserélődnek. Emellett van még egy csomó gyár, ahol 3 műszakban kijön a nettó 180ezer Ft.

  Itt értelmiségire nincs szükség, tehát nekünk maradt a vállalkozás. De nem lehet mindenki vállakozó, ők menjenek ásványvizet pakolni, vagy Ausztriába szőlőt szedni? Sok embernek más a vágya, úgyhogy ne gyertek a gyökérségeitekkel. Eközben Ausztriában szintén ennyi az albérlet, alig várjuk, hogy lemenjen a téli víruspara.

 • Kiszamolo
  H Gergő, ha te építed, legalább tudod, miből van. Szinte minden ház, amit eladásra építenek, a legolcsóbban van kihozva, mindenen spórolnak, főleg azon, ami nem látszik. Ha kevés a cement a betonban, az majd 8-10 év múlva fog kiderülni, ahogy az is, ha hulladék fából van a tető.
 • Stanlee
  Teljesen rendben van amit irt Fox a kommentjeben. Mondjuk legyen 6ezer netto a beruk. Az 500 ezres haz az a valosagban 575-be fog kerulni a kozjegyzo, adok es ingatlanos koltsegei utan (es nem koltottek meg a hazra semmit). A bankoknal minimum 20% onero kell, az 115e. Ha mondjuk most is nagyon takarekosan elnek, es 3 ezret felretsznek havonta, akkor az onero 3,5 ev alatt osszejon. Utana 460 ezer hitelt 20 ev alatt havi toketorlesztes 1900€, kamatokkal egyutt kb. 2200. Ha csaladot akarnak alapitani es kiesik az egyik fizetes, a fennmarado osszegbol nem igazan fognak tudni megelni.

  Minnel kozelebb josz Munchenhez, annal dragabb az ingatlan, fenti gondolatmenet menten egy egymillios ingatlannal mindennek a duplajaval, szamoljal, tehat 7 ev onerore, 40 ev torlesztes vagy duplaakkora jovedelem, de a 6e is mar a felso 5%.

 • TT
  Miért Borsod megyét írsz a keresőbe, miért nem Pest megyét?
  Itt is vannak kis községek, amik élhetőek és normális áron lehet kapni 10M alatti házakat. Persze régiek, de egy vályogházat normálisan fel lehet újítani, úgy hogy még sokáig használható legyen.
 • Danhadnagy
  Akkor a kétszobás 40 milliós panelomból azonnal költözzek el?
  Autónál megértem, hogy legyen jövedelem limit, de lakásnál nem.
 • Peti

  “…ha te építed, legalább tudod, miből van.”

  Ez így van. Csak ne lepődj meg, ha majd úgy kapkodod a seduxent, mint más az m&m-s csokigolyót. Mi reltív olcsón megfizettük a tanulópénzt: 3-4 hónap feleslegesen elvesztegetett idő, és 250e forintunk bánta. Ez legfeljebb csak úgy menne, ha az illetőnek nem volna fix munkahelye, ahová bejár dolgozni napi 8-10 órában; és mondjuk eleve kőműves a szakmája. De gondolom nem ez a helyzet, mert akkor meg sem kérdezte volna Gergő, hogy hogyan jár jobban. A hivatalos utat végigjárva, az sajnos nem megy, hogy egy pék, vagy egy vasutas csak úgy kénye-kedve szerint felhúz magának egy házat. Onnantól kezdve meg, ha ő keres majd melósokat, az ugyanolyan lutri, mintha megfogadna egy kivitelezőt.

  A jó beton egyébként nem arról ismerszik fel, hogy minél több a cementtartalma, hanem arról, hogy megfelelően van bedolgozva, és utókezelve.

 • headset
  Mate

  “Tovabbra sem kaptam valaszt arra a kerdesemre, hogy miert bevetellel kell szamolni es miert nem bevetel-kiadas kulonbozettel (havi cashflow-val)? ”

  Nyilván többféle megközelítés létezhet.

  Kiszámoló a jövedelemhez viszonyított arányokra szokott tanácsot adni. Pl, hogy mekkora hányadot költsünk autóra vagy nyaralásra. Vagy hány százalékot tegyünk félre. Ha valaki ezeket követi, akkor bevétel-kiadás is rendben lesz. Míg ha valaki csak a cash flowra koncentrál, létrehozhat egy ésszerűtlenül spórolós életmódot, csakhogy nagyobb háza legyen.

  Persze, akinél természetes módon alakúl ki egy magas pénzmaradvány, az emelheti a lakásár per jövedelem hányadost.

 • Járműgépész
  ezzel nincs is semmi gond, ameddig ez a 300k arányban áll azzal az életszínvonallal, amit te el szeretnél érni azon a környéken.

  Pesten vagy Győrben 300k-t keresni mérnökként egyszerűen édeskevés, HA az ember ezeken a helyeken 100+ m2-es kertes családi házban gondolkodna, vagy 70-80 m2-es városi lakásban.

  Csupán ezért írtam, azt amit.

  ne csak a kamiont, hanem a baráti körödet is cseréld le, ha a tanulásról lebeszélnek. 😉

 • megfigyelo
  Sokáig kerestünk Budapesten albérletet, és felírtam az ingatlan pont com-on található KIADÓ lakáshirdetések számát:
  04-22 12e hirdetés, 10 260 egyedi (nem szeretnék ismétlődést funkció által meghatározva)
  ma 09-13 16 840 hirdetés, 14 895 egyedi.
  Elég erős ez a kínálat növekedés, majdnem 50%-kal több kiadó lakás van, jól gondolom, hogy szép lassan csökkenni fog az áruk? Tudom sok airbnb 3 hónapra kiadó van köztük, de nem látom a vírushelyzet végét. Sok ismerőstől hallottam, hogy felmondják az albérletet és a home office miatt költöznek szülőkhöz vissza.
  A kiadó lakások ára gondolom idővel viszi magával a vételi árakat is, mert nem nagyon éri meg 4% bevételért kiadni a lakást.
  Az MNB szerint csökken / stagnál a lakások ára:
  mnb.hu/statisztika/statisztikai-adatok-informaciok/adatok-idosorok/vi-arak/mnb-lakasarindex
 • star70
  ez pontosan igy van,wzert nem is vesznek a nemetek hazat,lakast..kb ezt kifizetni a lehwtetlen kategoria.Az 500ezres haz meg meg olcso is,inkabb 1millio a realis(ott ahol van munka,jo fizetessel)
 • Helmholcz
  Mondjuk ez furcsa, Szombathely környékén elég sok (főleg autóipari) beszállítócég működik, engem anno rengeteg melóval zaklattak onnan mérnökként, most is van rögtön 5 a profession-ön, pedig recesszióban van az iparág. A fizetések sem voltak olyan gatyák, bár természetesen nem várnék pesti béreket.
 • Randomname
  Én pár éve terveztem egy második ingatlan vásárlását, de végül elhessegettem a gondolatot. 11M volt akkor egy fos panel, a 30% önerő megvolt, de gondoltam gyüjtögetek még. Azóta 22M-ért elment volna a fos panel, a törlesztőnek meg legalább felét fizette volna az albérlő.. (nem mintha magamtól nem tudtam volna simán kifizetni a törlesztőt)

  Kíváncsiságból visszaolvastam pár régebbi ingatlanos cikket itt a kiszámolón.. Senki se számított rá, hogy duplázódni fognak az ingatlanárak.

  És most mi fog következni? Szerintem ingatlanárcsökkenés, úgyhogy megint nem veszek panelt befektetésnek, de idegbajt kapok ha 5 év múlva is duplaannyit fog érni egy ingatlan mint most. (kétlem)

 • QTT

  Az egész abból a kijelentésből indult, hogy 10 millióért SZÉP házat lehet kapni vidéken. A szép azt jelenti, hogy már normálisan felújított. Az általad említett régi vályogházat, ha felújítom nagyon nem 10 millió.

  De itt van Pest megye ház listája 10-12 millió között, ha már ezt a megyét említetted: ingatlan.com/lista/elado+haz+pest-megye+10-12-mFt

  Mennyi szép és beköltözhetőt látsz a listán? Még a szebb állapotúak is tele vannak lefingott szobánkénti kályhás fűtéssel, meg ezer éves konvektorokkal. Ha csak a fűtést kell A-Z-ig korszerűsíteni, már akkor is távol kerülök a 10 milliótól. Soknál egy értelmes kerítés sincs. Amúgy tán két “ház” (50 nm.. 🙂 ) az amire azt mondanám, hogy nagyjából oké a kinézet a képek alapján:
  ingatlan.com/orkeny/elado+haz/ikerhaz/31566877
  ingatlan.com/tapioszentmarton/elado+haz/tanya/31733932
  Mondjuk az egyik egy tanya ráadásul.

 • Kiszamolo
  Peti, a te építed, nem azt jelenti, hogy te személy szerint építed. Hanem van műszaki ellenőröd esetleg fővállalkozód is.

  Beszéltem alvállalkozókkal, akik mondták, hogy hol ne vegyünk lakást, mert ők tudják, mi valósult meg a tervekhez képest. Csak a lényeget elfedi a szép csempe és a járólap.

  Ha eladásra építenek valamit, ez sajnos fennáll.