Mennyibe kerül egy szülés?

Lili nemrég szülte első gyereküket, s a költségeket gondosan feljegyezte már a kezdetektől. Mivel gyakori a kérdés, hogy mennyibe is kerül egy gyerek (bár az igazán nagy költségek még ezután fognak jönni…), gondoltam megosztom veletek is az általa feljegyzett összegeket.

A számokon lehet látni, hogy azért nem egy fapados szülés volt ez, amit csak lehetett, magánorvosnál vettek igénybe és a többi, de kiindulásnak jó lehet. Ha vannak tippjeid, mit csináltatok másként, min sikerült spórolni vagy éppen mi az, amire szerinted mindenképpen kell költeni, oszd meg a hozzászólásokban.

Következzen hát Lili levele:

A minap hallgattam ezt a podcastot:

https://millasreggeli.hu/podcast/gyerek-gdp-buli-a-termeszetben/

és arra gondoltam, hogy mivel mi pontosan vezetjük a kiadásainkat, leírom, hogy a mi tapasztalataink szerint “mennyibe kerül egy gyerek”.

Az első gyerekünkről van szó, aki most 3 hónapos. A felmerült költségeket a terhesség elejétől számítottam.

Terhesség:

Nifty-teszt      185 000 Ft
Szülész magánrendelés havi 1x      130 000 Ft
5 db ultrahang vizsgálat      121 000 Ft
Vérvétel (magán, havi 1-2x)        59 770 Ft
Terhes ruhák (használt)        40 796 Ft
Terhesvitamin        39 720 Ft
Kompressziós harisnya 2 db        21 140 Ft
Baba elsősegély tanfolyam 2 fő        14 000 Ft
Gyógyszer        10 038 Ft
Övterelő           5 530 Ft

Terhesség összesen: 626.994 Ft

Szülés:

Hálapénz (doki+szülésznő)      250 000 Ft

Kórházban külön szoba 3 éjszakára        37 500 Ft

Szülés összesen: 287.500 Ft

Szülés utáni eü. kiadások:
Magándoki kontroll 3x        60 000 Ft
Oltás (2 Rota+1 Meningococcus)        52 710 Ft
Szoptatási tanácsadó        12 000 Ft

Szülés utáni eü. összesen: 124.710 Ft

Babafelszerelés:

Mosható pelenka      101 828 Ft
Eldobható pelenka (DM sajátmárkás, 2,5 hónapra!)        58 027 Ft
Szoptatós ruhák (részben használt)        41 745 Ft
Pelenkázó komód (használt)        33 000 Ft
Gardróbszekrény a gyereknek (használt)        30 000 Ft
Manduca hordozó (használt)        26 890 Ft
Mosható nedves törőkendő készlet        23 982 Ft
Körforgó, játék        16 905 Ft
Babapopsikrém, neogranormon        15 379 Ft
Babaruha, hálózsák        13 793 Ft
Babafotózás        13 000 Ft
Babakocsi (csak alj, használt)           9 500 Ft
Babaruha mosószer           6 500 Ft
Matracvédő, gumis lepedő           6 000 Ft
Avent cumi 2 db           5 990 Ft
Babakád           5 650 Ft
Baba naptej           4 018 Ft
Octenisept fertőtlenítő köldökcsonkhoz           2 422 Ft
Mosható pelekázóalátét           2 000 Ft
Esővédő a babakocsira           1 865 Ft
Cumi (2 db)           1 200 Ft

Babafelszerelés összesen: 419.694 Ft

Baba eddig összesen: 1.458.898 Ft, ami gyakorlatilag 2018.09.01. óta merült fel.

A tételekkel nyilván lehet majd vitatkozni a kommentekben, pl. hogy a babafotózás lehúzás stb.. Nem sztenderdet szeretnék felállítani, hanem leírtam, mi mire költöttünk. Van amiről már tudom, hogy felesleges volt, de akkor még nem tudtam.  Így is azt gondolom, hogy sok mindennel nem lehetett minket csőbe húzni. 🙂

Továbbá tudni kell, hogy az alábbiakat mind kaptuk kölcsön/ajándékba, ezért nem kellett vennünk: autós hordozó, mózeskosár a babakocsihoz, orrszívó-porszívó, rugalmas és karikás hordozó kendő, légzésfigyelő, adamo hinta, pelenkázólap + alátét, kismatrac, babamérleg, elektromos mellszívó, 15 db textilpelenka, bébiőr, pólya, svéd itatópohár, szoptatós párna, babatakarók különböző vastagságban, rengeteg ruha, pelenkázó táska, rácsos kiságy.

Nem listáztam le a különböző női higiéniai termékeket, amik a szülés és a szoptatás során szükségesek. Továbbá nem listáztam egy-két apróbb tételt, amit nem külön fizettünk, pl. terhességi teszt, 1-2 zacskó eldobható törlőkendő stb.

Igen, mosható pelenkára+törőkendőre váltottunk, egyrészt a hulladékcsökkentés miatt, másrészt már most látszik, hogy kb. 6 hónapos korára meg fog térülni a befektetés. Ráadásul a mosipelusok még a testvér(ek)nek is jók lesznek.

Egyéni mérlegelés kérdése, hogy ki-mire költ (többet). Az én terhességem nem volt problémamentes, ezért a dokis rész ideális esetben lehet kevesebb.

Kérlek, ha úgy döntesz, hogy megosztod a blogon, akkor név nélkül tedd ki. Köszönöm! (Upsz, ezt elrontottam. 🙂 Na jó, csak vicceltem, úgyis tudta már mindenki, aki régóta olvassa a blogot, hogy egy dolog biztos: Lilit biztos nem Lilinek hívják.)

Na, jöhetnek a hozzászólások. Kivéve a lehülyéző, kioktató és egyéb értelmetlen hozzászólások, mert azokat úgyis kitörlöm. Nektek mennyibe került és mit csináltatok másként?

Share

267 hozzászólás

 • Gábor
  Az én gyerekeim 20 ill. 30 évesek.
  Akkoriban a felsorolt tételek nagy részéről azt sem tudtuk mi az, így nyilván nem költöttünk ilyenre.
 • tré
  Lilié nem fapados, de nem is prémiumkategóriás szülés. Teljesen hihető. Én államiban csináltam végig a két terhességet és mindkétszer ügyeletes orvosnál szültem, fogadott szülésznővel. Ez összesen 70e Ft volt. Problémamentes terhességgel nem volt gond bevállalni. Egy-két vizsgálat és ultrahang volt magánban. Mosható pelust elviekben támogatom, de nekünk nem vált be egyik gyereknél sem.
 • EgyesültElemér
  2007-2008-ban az egyesült államokban dolgoztam és az egyik munkatársam felesége épp szülni készült. Gondoltam haverkodok már a sráccal és megkérdeztem tőle, hogy “mennyibe kerül a szülés”? Teljesen értetlenül nézett rám, el kellett magyaráznom, hogy mit kérdeztem. Erre azt mondta, hogy a 9 hónap alatt kb 9x voltak orvosnál az 9 x $15 = $135 vizitdíj, a többit teljes egészében fedezte az a középkategóriás biztosítás amit a munkáltatónk kötött ránk.

  Persze nekik problémamentes volt a szülés de a lényeg a “vizit” x $15.

 • almastaska
  Ennek mennyi részét lehet EP kártyával fizetni?
 • jami
  A gyerek drága, lehet optimalizálni a költségeket; de ettől még amikortól gyerek lesz, onnantól főleg gps-ben gyomod az idő- és a péngazdálkodást is :DD

  ( Ps. Iskolakezdés van, természetesen a gyerekek nőttek is, ilyenkor viszem el őket az éves szemészeti kontrollra is, ill. 2 gyerekem sulit váltott. Egy 13 éves 178 cm-es, 44-es lábú gyerek ruhatárfrissítése (ti. mindent kinőtt a gatyától a cipőkig) magában horror. Remélhetően legalább fél évig ezeket tudja majd hordani 😉 És ott vannak még a tesókái is. Csak cipőből kellett 9 pár. Egy szemüveg 43e. Most viszek majd végre fogszabályozásra 2-t. És akkor olyan finomságok is vannak, hogy ekkora gyerekeknek ismét matraccsere kell.)

  folyt.

 • Hálapénzutáló
  Bár nem derül ki, hogy császárról van szó vagy sem, ha nem akkor kb ennyiből emlékeim szerint a magánkorház is kijön.
 • Maurice
  Terhesség: Minden vizsgálatról kértem EP számlát, el tudtam számoltatni, utána meg egy elég zsíros adókedvezményt sikerült bezsebelni, mert mindig visszaforgattam a pénzt 🙂 nagyon jól jött következő évben, amikor 3 bölcsességfogamat húzták ki…

  Hasznos és haszontalan holmik rovat: a hordozókendő számomra a világ egyik legjobb cucca, nekem nagyon ölbebaba volt a fiam, már a kórházi gurulós kocsit is utálta. Az első kendőm kölcsön volt, nagyon jól ki tudtuk használni (ha megvettem volna, akkor is 30.000 Ft, nem egy babakocsi-árfekvés), amikor ülni, felállni tudott már a ded, csatosra váltottunk, ami 12000 Ft-ba került, ezt megvettük (de egyébként bármeddig lehet kendőzni tudomásom szerint.) Van és volt is babakocsink, (kölcsön) de a mobilitás és a gyerek komfortérzete nálunk a hordozás javára dőlt el.

 • szenyora
  Ha jól értelmezem, L. magánrendelőbe járt a terhesség alatt, ill. szülés után, de maga a szülés állami kórházban történt, ezért a 250 e hálapénz. Jól elszaladtak az árak…
 • Thistimeitsdifferent
  2 kisgyerekem van (1 és 3 évesek). Azt kell hogy mondjam olcsón megúszták.
 • Kalv
  Az a nehéz ebben, hogy a gyerekre végtelen pénzt el lehet költeni és utólag is csak kevés dologról derül ki egyértelműen, hogy megérte-e vagy nem. A tételek olvasása közben olyan érzésem volt, hogy biztos rossz apa/férj vagyok, mert bizonyos dolgokra nem vagy nem annyit költöttünk, de szerencsére mindenki egészséges.
  Ami nekünk bevált, az a céges egészségbiztosítás kiterjesztése terhesgondozásra így az egy fix költség volt, ha van ilyen lehetőség azt szerintem érdemes megérdeklődni és megfelelő ár esetén igénybe venni.
 • Bery
  Nekünk pénteken lesz 3 hónapos a baba.
  Mi most 1.084.000 Ft-nál tartunk, ebben nincs benne az extra benzin (orvoshoz, nagyszülőkhöz rohangálás).
  Mi is sok használt cuccot vettünk, babaruha, kiságy, pelenkázó, babakocsi.
  Ezekből elég könnyen találsz használt, jó minőségű és jó állapotút az új ár töredékéért.
 • matetoth
  A szülés rész csak nekem tűnik kevésnek?Mármint volt fogadott orvos meg nem tudom, hogy mik szoktak lenni?

  A terhesség előtti rész mennyire szükséges? Illetve államiban ingyenesek ezek?

  (Még nem voltam várandós, azért kérdem. 😀 )

 • delivery manager
  Érdekes lista, nekünk többe volt az első gyerkőc tavaly, mivel tágabb családunkban egyetlen egy (!) gyerek sem volt, most is csak kettő – a mienkkel együtt, pedig öten vagyunk első unokatestvérek, mind fiúk immár 30 felett. Szóval ha mindent nektek kell megvenni, akkor inkább a 2-2,5 millió a reális, ami viszont már elég tág keretet ad (pl. faktum bútor, babakocsi 2-300 ezrekért stb.).
  Amin nem ajánlott spórolni, az az orvos! Vidéki szülészet egy oktatókórházban, ahol nincsen szabad orvosválasztás / hálapénz stb. és emiatt nem is foglalkoznak veletek. Az ügyeletes nem, mert hétvége van, a többi meg csak tologatja a “problémát”. Ráhúzatnak napokat, nem vagy csak későn indítanak szülést, aztán meg megy a kapkodás és bent felejtenek ezt-azt… stb. Nekik darab-darab, a gyerek lesz, amilyen lesz, nekünk meg az életünk rámegy.
  Inkább fizetek: Uzsokiban 180 a dokinak + 30 szülésznőnek – 2018
 • Jenő
  Mi az a Nifty teszt?
  Amúgy mi lombik miatt jóval többet költöttünk orvosra, de nem írtam fel, illetve akkor már nem az számított.
  Ami nekünk nagyon bejött egy szoptatós tréning, ahol elmondták, hogy nem kell mellszívó, svéd itató pohár, meg kb. semmi nem kell a szoptatáshoz csak egy anyuka meg egy gyerek. Ezen spóroltunk némileg, amúgy mivel későn érkező gyerek volt a pénz már nem számított, örültünk, hogy megszületett.
 • Otto
  Ez a cikk olyan, mintha a “Mennyibe kerül egy nyaralás?” cikkbe valaki leírná, hogy New Yorkba utazott a queen mary 2-n egy duplex lakosztályban és ott a Hiltonban szállt meg és ez tízmillióba került.
  Biztos minden tételről meg lehet magyarázni, hogy az miért nélkülözhetetlen (kompressziós harisnya, az valami űrruha-aláöltözet?), de azért az elsöprő többség megoldja olcsóbban. Nagyon nem reprezentatív ez a cikk.
 • d4n13l
  Amikor ilyen leveleket olvasok, mindig meglepodok, hogy ezek nelkul egyaltalan hogy tudtam eletben maradni…
 • Feri
  Mostmár kiváncsi vagyok hogy vki esetleg feljegyezte azt is egy XLSbe hogy a gyerek munkaképes koráig mennyibe kerül?

  Akkor mostmár teljesen pontos képünk lenne arról anyagilag miért NEM éri megy gyereket vállalni 😀

 • Akalama Go
  Sziasztok!

  Nekünk két gyerekünk van, egy 3,5 éves és egy 10 hós.
  Az, hogy ki mire költ egy gyerekkel kapcsolatban az közel összehasonlíthatatlan.. Rengeteg felesleges dolgot megvehetsz(ha akarsz), ha valaki elhiteti veled,hogy szükséges. Ki mit kap rokonoktól, barátoktól. Akarsz e használt dolgokat venni, vagy mindenből új kell. Én pl. az autósülésekből nem engedek. Újak kellettek, kompromisszumok nélkül.
  Egy dolog viszont jól összehasonlítható, ez pedig orvosi ellátás. Mi úgy döntöttünk, hogy nem fogadunk orvost. Mindkét terhesség probléma nélküli volt szerencsére, úgyhogy ezen nem is kellett változtatnunk. Az itt felsorolt költségek durván 1/3-a a bábára, 2/3-a orvosra lett költve. Úgy gondolom itt a költségek azért alaposan csökkenthetőek.

 • Bélabá
  Sziasztok!

  A hálapénzt leszámítva nagyon jól kijöttetek. 🙂
  A magán vérvételre, eü tanfolyamra, fotóra pedig ne sajnáljátok a pénzt. A képet én is megcsináltattam volna, mivel ez örökre megmarad és még jó minőségű is.

  Viszont a hálapénzt maximum!! 70 – 100 000Ft-ra tenném.

  Mindig örömmel tölt el, ha egy egészséges gyerek születik, és mindig elborzaszt az, hogy állam által kínált ultrahang és egyéb szolgáltatások mennyire kritikán alulian vannak megszervezve.
  Furcsán hangzik, de olcsóbb elmenni magánba és pár perc sorbanállással, nagyobb odafigyeléssel, pár éves gépeken megcsinálják a vizsgálatot, mint államiba fél napot sorbanállni, és esetleg valamilyen betegséget benyelni és utána gyógyszerre költeni, és valami 30 éves gépen félrenézett probléma miatt később mászkálni..

 • egyszervolt
  Mi még nem tartunk itt,(1-2 év) de látatlanban 1 millió ft-ot saccoltam a szülésig, (babaholmik és egyebek nélkül) tehát az orvosi részére, nagyjából jól lőttem be ezek szerint. Jól gondolom hogy ezeknek a nagy része egészségpénztárból megoldható? A hálapénz mondjuk nem ez a kategória, erre mennyire alternatíva egy magánorvosi szülés ami elszámolható? Kórházban külön szobát hogy kell érteni? Állami kórházban ennyiért saját szobánk lehet, vagy ugyan úgy többen vagyunk csak egyik a sima szoba, a másik meg egy jobban felszerelt fizetős? Köszönöm, hogy megosztottad!
 • Alfa
  Mi nem adtuk össze, de nagyjából ugyanez volt a lista.
  Néhány dolog hülyeség szerintem – de ez már szubjektív (légzésfigyelő, speciális cumi (Avent-nál jobb nem kell), hordozó kendő (Manduca jobb), pólya), adamo hinta helyett bőven jó bármilyen hasonló netről feleannyiért, spéci etetőszék 40-ért (bőven jó az IKEA-s 4 ezerért.
  De nem látok nagy felesleges tételt, tényleg ennyibe van a kezdés (ez kb. az alsó középosztály szint).
  Később meg rájön az ember hogy kell a rendes összecsukható sportbabakocsi, mert a használt esetleg nem gurul és kínszenvedés, stb.
 • Családfő
  A legtöbbet a terhesség és szülés költségein lehet fogni. Egyéni döntés és bizalom kérdése, hogy állami vagy magán vonalon megy az ember. Mindkettőre láttunk példát az ismerettségi körön belül, mi úgy döntöttünk, hogy az államiban indulunk el. Tökéletesen jó volt, maradtunk ott végig, kiváló orvosokkal és nővérekkel találkoztunk. Gyerekenként 7-800e Ft sok pénz, ha nem fontos elkölteni.

  A szülés utáni költségekben nagy a szórás, sok függ attól, hogy ki kap és milyen használt cuccokat. A babafotózás szerintem maximálisan megéri, az egy fantasztikus emlék lesz évek múltán is. Valójában a 13ezer forint olcsó, ennél inkább többe kerül egy jó fotós.

 • Fox
  Tudom, hogy sajnos ez a magyar valóság, de egészen undorítónak tartom ezt a dokinak zsebbe százezreket fizetést. Mikor kopik már ki ez ebből a rendszerből?
  Jó, tudom a választ, de akkor is… És persze nem az a hibás, aki a legjobb bánásmód érdekében zsebbe fizet. Illetve valahol de. Az egész rendszer rohad sajnos.
  Jó lenne, ha a lehető legszélesebb körben elterjedne a magánegészségügy, inkább fizetek havidíjat egy cégnek, mint a doki zsebét tömjem. Az mindkét félnek megalázó valahol…
 • Szőke Tisza
  Elég brutál ezt így egyben leírva látni 🙂 Kedves Lili! Gratulálok, és jó egészséget kívánok!
  Témába vágólag: azt jól csináltátok, hogy amit csak lehet, kölcsönbe-ajándékba kérni-kapni, használtan venni, stb.
  Nem teljesen értem a sok magánorvosi látogatást pl egy sima vérvételhez, de tudom, hogy nem vicces a reggeli sorbanállás sem, ez érthetőbbé teszi. A feleségemnek nem volt külön szobája, de azonnal kifizettem volna bármennyit, ha a helyzet szükségessé teszi…
  Pelenka: eldobható, elég olcsó (lehet, hogy nem a legolcsóbb) típus bejött (utolsó gyereknél ~46Ft/db volt az ára), ezt a típust használtuk mind a 4 gyereknél. Nem akarok vitatkozni, hogy a mosható vagy az eldobható pelenka a gazdaságosabb és környezetkímélőbb, nincsenek konkrét számadataim. Ha esetleg lesznek konkrét adataid később, oszd meg, légyszi!

  Kérdés: te melyik tételekre mondod így utólag, hogy felesleges volt?

 • madaraszvktr
  Megnéztem Koinban, amit kifejezetten gyerek költségnek írtam fel az 4 270 000 forint az elmúlt 3 és fél évből, úgy, hogy van egy két és fél éves, meg egy fél éves gyerkőc. Ebben az összegben egy csomó minden nincsen benne, pl. gyakorlatilag az összes játékot ajándékba kaptuk, nagyobb lakásba költöztünk amit be is kellett rendezni stb. Illetve vettünk egy új autót a feleségemnek is, hogy tudja őket hurcolni, a 20 éves opelbe inkább nem ültettük be már őket. Tény, hogy nem spóroltunk semmin, beadattuk az összes oltást (Bexero pl. 120e kb), babaülésből a legbiztonságosabbat vettük, magánkórházban szültünk stb. A költségek legnagyobb része a szülés/terhesség kapcsán merült fel, kb. a fele lehetett. A 2. gyerek arányaiban kisebb költséggel jár, mert egy csomó cuccot nem kell újra venni, bár ez gondolom nem túl meglepő.
 • Honved
  En csak itt pislogok az arakon es nem tudom mit csinaltam rosszul vagy jol, de egy 2 es fel eves es egy fel eves kisgyermek utan a kovetkezo koltsegek merultek fel szules alatt:

  Mindket gyereknel ugyeletes orvos volt benn, elsonel aneszteziologusnak meg a novernek adtam fejenkent 15 ezret, orvosnak vizitnel 30 ezret.
  Masodik gyereknel egy novernek adtam 15 ezret mert nagyon kedves volt a parommal. Orvosnak semmit. Utana sem.

  Allami (honved) korhazban szulettek, termeszetes uton.

  Havi vizsgalatokert sem fizettunk semmit.

  Termeszetesen a felmerulo koltsegeket mint pelenka, tisztalkodo szerek es oltasokat nem szamoltam, mert azokat nem lehet kikerulni.

  Nem gondolom magam kicsinyesnek, de azt a penzt amit abban a helyzetben (kedvesseg, segitokeszseg) odaadtam volna a korhazi dolgozoknak, inkabb a gyerekekre koltottuk.

 • Tibor
  Ez van a költség oldalon. Bevételi oldalon pedig ott szerepel a családi adókedvezmény és a családi pótlék + önsegélyező pénztár is fedezheti a költségek egy részét.
 • judit
  nekem egy kicsit soknak tunik , ugy alt. minden 🙂 de ahogy mondták és írták magándoki is volt utána és hasonlók!
  Nálunk 3 gyerkőc (2, 5,7) van két tesóm van ott, 3 ill 4 gyerkőc.
  Ahogy írta Lili lehet vitatkozni az árakkal. Mi mindig is azt ajánlottuk, hogy első gyerkőcnél legyen legalább fogadott szülésznő…mi ha jól emlékszem 30ezret adtunk neki.
  UH-ra sem kell ennyiszer menni 🙂
  Több ismerősömnél is nemrég volt szülés, ott dokinak 150-250at fízettek.
  Az ilyen, hogy cukor, vérvétel és hasonlók mi államiba voltunk…az ingyenes.
  Szoptatási tanácsadás…őőő…nálunk egyszerűen a szülésznő segített és megmutatta…ennyi 🙂
  Popsikrén…jo a gyogyszertári –pár száz forint 🙂

  Szóval senki sem mondta, hogy egy szülés olcsó, de ahogy lehet látni drága vagy nagyon drága is lehet 🙂
  És sok mindenre lehet EPt használni az jó dolog !

 • Danhadnagy
  “Van amiről már tudom, hogy felesleges volt, de akkor még nem tudtam.” és lehet tudni, hogy mi az? illetve a többi olvasó véleményére is kiváncsi vagyok, hogy mi volt fölöslges, amit megvettek
 • Peti

  “Ráhúzatnak napokat, nem vagy csak későn indítanak szülést…”

  Khmm…ennek inkább az ellenkezője igaz: hogy-hogynem, “valamiért” hétvége és ünnepnapok előtt jóval több a császáros szülés. Ugye érted, mire célzok? Az jó dolog, ha van egy olyan opció, hogy szabadon választhatsz orvost, de ha eljön a szülés ideje, ő sem garancia semmire. A nejem picit érintett a kérdésben (diplomás ápolónő), inkább nem fejteném ki bővebben.

 • Szabó Gábor
  Vidéki (szolnok) kórházban szült a feleségem, én is bent voltam.
  Semmilyen fogadott orvos/szülésznő/protekció nem volt. Bementünk és szülés.

  Nyugat-európai szintű volt az egész folyamat, legalábbis így képzelem el.

  Utána négy napos kórházi ellátás történt, ott már esett a színvonal, de még bőven elfogadható volt, 2 ágyas szobák.

  Mindez nulla, azaz nulla forintba került.
  Tudom, ez egy isteni csoda, szerencse volt, de ilyen is létezik.

 • hemond
  Amit szoktak mondani: szülőorvos ára: magánrendelés*10.

  A képek a legjobb befektetés, nekünk is volt, ne gondold, hogy lehúzás, nagyon jó emlék lesz, nagyszülők meg oda voltak érte.

  Ami nekünk nem jött be: hordozó kendő, kb 2* használtuk (de valaki meg nagyon oda van érte). Melbimbó védő és kiemelő teljesen baromság volt (kaptuk, de akkor is). A mosható pelus nekünk nem jött be, azóta jellemzően vadásszuk az akciósat és akkor veszünk három hónapra elegendőt.

 • Szőke Tisza
  Ha már hálapénz: azt hiszem, rettentő szerencsénk volt a doktor úrral. Nem kért, nem is említette soha. Mikor szülés után (értsd: kb rögtön szülés után, a feleségem még a szülőágyon feküdt) megkérdeztem, hogy mennyivel tartozunk, kedvesen elhárította, hogy ne ezzel foglalkozzak most, lés majd adunk, amennyit gondolunk.
  Akkor naivan azt hittem, hogy ez a normál.
  Hét nem, utána hallottam brutál sztorikat (persze, más doki), kb: + teszt után, első vizsgálat, megállapítja a várandósságot, majd közli, hogy X ezer, ha nálam akarnak szülni. Komolyan így megy ez? Vagy az a másik véglet?
 • Maurice
  Én kifejezetten kerestem azokat a szolgáltatókat, ahol el tudtam számolni EP terhére a vizsgálatokat. A nőgyógyászomnàl is ki tudták állítani az EP nevére a számlát.
 • Peti
  Minden tiszteletem Lilinek, hogy ilyen alaposan lejegyzetelte a költségeket! Alapvetően nem vagyok híve, hogy pénzben mérjük egy gyerek életét, viszont hasznos és tanulságos lehet azoknak a leendő szülőknek, akiknek szűkösek az anyagi lehetőségei, és kizárólag (!) az állami támogatás miatt vállalnának be 3 gyereket.
 • Elektromodulator-2
  Vàlasztott (lènyegèben magàn) orvos az adòfizetok pènzèn fenntartott kozkorhazban…Woderful, welcome to Balcans…

  A civilizàciòban (gy.k. nyugatra & èszakra) az ugyeletes orvosnal szulnek, megis kisebb a csecsemohalandosag. Tudom, ott tobbet keresnek, es igen, azt is tudom, hogy mindig is volt/lesz privat orvos es privat beteg, hiszen senki sem tilthatja meg, hogy a kereslet es a kinalat egymasra talaljon. Azonban a magan orvos es magan beteg talalkozojara tudnam javasolni a magan rendelot es a magan klinikat, pont ugy, ahogy az a civilizalt orszagokban zajlik…

 • Joy
  A címben feltett kérdésre nincs két egyforma válasz, ezért sztem a kérdésnek sincs sok értelme. Mi pl. az elsőre pár éve sokkal kevesebbet költöttünk, de mégis volt több olyan, amiből a cikkíróval ellentétben újat vettünk.
  A legnagyobb kárt egy ilyen összehasonlítás úgy okozhatja, hogy akár csak egy fiatal párt is elbizonytalanít a gyermekvállásban. Az emberek nagy része könnyen befolyásolható, és ha olyanokat olvas, hogy ennyi, meg annyi a “minimum”, előfordulhat, hogy gyűjtenek még, inkább várnak a babaprojekttel. Ez a várakozás meg pár esetben biztosan oda vezet, hogy a most kívánt baba valójában sosem fog megszületni.
  A magánorvosi rendszer sem garancia az egészséges újszülöttre. Tapasztalat pl., hogy van, ami csak születés után derül ki…
  Megkockáztatom, hogy minden jelenlegi Kiszámoló olvasó anyukája állami terhesgondozásra járt, és állami rendszerben szült egészséges gyermeket.
 • Zsatak
  Ezen nem látom, hol lehetne spórolni a magánrendelések elhagyásán kívül, inkább azt mondom, hogy nagyon olcsón megúszták 🙂
 • Dani2
  Reálisnak tűnnek a számok, mi nem írtuk a költségeket, de ennél alacsonyabbak voltak, mert szerencsére az elejét leszámítva komplikációmentes volt a terhesség, és nem kellett ilyen sokat költeni orvosra. A terhesvitaminnál és eldobható pelenkánál írt összeget kicsit sokallom, főleg az utóbbinál szerintem valami el lett számolva (napi 18 pelenkát csak nem használtak el?).
 • V
  vicces volt ez a moshato pelenka + torlokendo “hulladekcsokkentes miatt”, mikor a torlokendo majdnem ugyanannyi hulladekot general. A babapopsit a csap ala tartva fel perc alatt tisztara lehet mosni, a torlokendo egy-ket kiveteltol eltekintve (pl kirandulas stb) teljesen felesleges. Nekunk most volt egy eves a baba, Nemeto-ban szuletett igy a szules koruli hercehurca (nogyogyasz + szules) pontosan NULLA ojroba kerult, a korhaz egy csucs gepekkel felszerelt 4 eve epult epulet,nagy tudasu szakorvosokkal kb maganklinika szinvonalon. A baba cuccokbol is erosen szelektaltunk hogy mi az ami tenyleg kell. Konkretan elso 6 honapban pl babakocsi sem volt, hordozo kendo sokkal mobilisabb es a picinek is jobb volt igy. Az ilyen legzesfigyelo meg stb ezeken csak rohogok, de hat persze mindenki azt vesz amit jonak lat, nem kotozkodom.
 • GinTonic
  Teljesen reálisak az árak. Nálunk a szülés 270 ezer volt (180 orvos, 90 szülésznő) idén januárban. A vizitdíj 10x-ese a doki, annak fele a szülésznő. 2 év alatt 50%-kal nőttek az árak, a nagyobbik 2016 decemberben született.
  Szerencsére Nifty-teszt nem kellett, csak 2 ultrahang vizsgálat volt (12 és 20 hetes) és terhes vitamin sem kellett.
  Ruhákat, pelenkákat sokat kaptunk unokatesóktól és ismerősöktől, de a babaszoba bútorokat és babakocsit megvettük, úgyis 3-ra terveztük.
  Vélhetően olcsóbban is ki lehet jönni, de a biztonság miatt inkább nem kockáztattunk.
 • Joy
  A befolyásolás abban is megfigyelhető, hogy egyre többen járnak magánrendelésre, vizsgálatokra. Részben azért mert az ismerős is oda járt, vagy épp szidta az állami rendszert, ill. én is megengedhetem magamnak. Biztos megvan a pszichológiája, hogy ha látható pénzt adok valamiért (nem járulékból fizetem), akkor a tényleg szép rendelőben kivételes bánásmódban lesz részem. Hasonlóan a húsz másik kismamához, aki szintén az aznapi magánrendelésre kapott időpontot, amik így a rendelés végére már igencsak tájékoztató jelleget öltenek
  Második, harmadik gyermeknél már változik a helyzet, nem egy anyuka gyermekenként fokozatosan lejjebb adja az igényeit. Nálunk is így volt, ezért fogalmaztam kissé sarkosan. A lényeg, hogy a tapasztalatszerzés mindenhol idő és pénz.
 • Syntax error
  Mifelénk ( megyeszékhely, nem Pest ) rendszeresen vannak ingyenes tanfolyamok, köztük baba-életmentő is.
  Illetve kórházanként más a szokás, van, ahol nincs is külön szobára lehetőség, van, ahol igen de ha sokan vannak akkor így jártál, nem jut / betesznek de mégis kapsz a másik ágyra, ami a párodnak lenne mást. Igaz, ilyenkor nem is kell fizetni.
  Saját tapasztalat ( 2 gyerek ) alapján az látszik, hogy szülésznő/orvos közül legalább az egyik legyen fogadott, nagyban javítja a konfortérzetet. Mi a szülésznőt választottuk és nem bántuk meg – végig ott volt szülés előtt/után, a kisgyermekes osztályon, szobát intéz, stb., stb. és értelemszerűen egy kategóriával olcsóbb, mint az orvos, aki legtöbbször töredék időt tölt ehhez képest Veled.
  Kérdés persze, mit kapsz egy orvostól, ismerős megmondta az övének, hogy Ő melyik nap akar császárral szülni, mi az ára, kifizette, megvolt. Ilyen is van.
 • Dr Tovigloki
  Az 5d s ultrahang csak penzkidobas.
 • jami
  Visszatérve a témához: kezdő szülők és a rokonság az ovis korig lát kb., sokan inkább csak az 1-2 éves korig. Hogy az mennyibe kerül. De, főleg első gyereknél, addig még van tartalék és a szerencsések(családban/baráti körben sok minden vándorol már)/kisebb igényűek egészen kicsi pénzből is megússzák.

  Legkésőbb felsőtől és mikor gyerek már nem gyerekméret (pl. magamnak épp most vettem gyerekcipőt, mivel 36-os a lábam) és még esetleg sportol/szemüveges/allergiás, már egyedül ez nem sokat segít.

 • Bal
  Nálunk első három Angliában született, és az eü. rész semmibe se került. Negyedik itt Magyarországon fog, nekünk is érdekes lesz majd összehasonlítani.

  Mondjuk a hölgy itt nagyon tülpörögte – 5 ultrahang meg havi 2 vérvétel … ? Angliában volt a kötelező 2 ultrahang, orvost pedig alig láttunk: az elsőnél szülés közben néha berohant a team, ha gond látszott, a második kettőnél már csak szülés után, másnap nézték meg a gyereket. És ez nem gondatlanság volt, egy pillanatig se éreztük magunkat veszélyben, kórházban ment mindegyik.

  Ez így lenne normális, a szülés természetes folyamat. Csak nálunk betegesítik el, meg másznak bele az orvosok a magas jatt miatt. A lakosság meg hozzászokott és követeli, sőt, fizet érte.

  A gyerek nagy költsége amúgy messze nem a szülés, hanem amikor fiatal felnőtt de még nem keres, és saját lakás, külföldi egyetem, laptop, menő mobil meg bulizás kell neki.

 • Szabó Gábor
  tényleg ojrónak ejtik a németek? Vagy pontosan hogy?
 • Nikolászkédzs
  Bennem az a kérdés merült fel, hogy ha saját szülész, saját szülésznő volt, akiknek havonta fizettek, akkor minek ilyen mértékű hálapénz?
  Nálunk havonta 1-2 alkalom volt az orvos, alkalmanként 15ezer. A szülésznővel ingyenes volt a konzultáció. 60-at kapott az orvos, 40-et a szülésznő. Ha ott hagysz a 9 hónap alatt majdnem egy milliót az orvosnál, minek adsz még nekik 250ezret? 😀
 • Nikolászkédzs
  Ja, és még annyi, hogy egyik sem várt el egy fillért sem. (Budapest, állami kórházban volt a szülés, ráadásul császárral)
 • százegy
  Vagy én voltam figyelmetlen, vagy elfelejtett a Hölgy egy-két fontos “költséget”, mint a
  – kieső jövedelem, bevétel;
  – “visszaesés” karrierben.
  A gyermekvállalás mára sok milliós “projekt”, ez kétségtelen.