Miért nem érzik magukat gazdagnak a gazdagok?

A statisztikai adatokat bújva azt találod, hogy már egy négyszázezres nettó fizetéssel is te a legjobban kereső 10%-ban vagy az országban, ahogy már egy budapesti, tehermentes 120 nm-es ház is ugyanebbe a kategóriába repít a vagyonod alapján.

Azonban ha tippelnem kellene, egyáltalán nem érzed magad gazdagnak egy négyszázezres fizetéssel vagy egy tehermentes házzal.

Vajon miért van az, hogy nem érezzük magunkat gazdagnak jóformán soha, még akkor se, ha benne vagyunk a társadalom felső 1-2%-ában a vagyonunk vagy a jövedelmünk (esetleg mindkettő) alapján?

Több felmérés készült, hogy az amerikai háztartások 30%-a, amelyek évi 250 ezer dollár feletti jövedelemmel rendelkeznek még jómódúnak (upper income) sem gondolják magukat, nemhogy gazdagnak, miközben jövedelem alapján a felső 2%-ba tartoznak.

Egy Fidelity felmérés szerint az amerikai milliomosok 42%-a nem érzi magát vagyonosnak, szerintük átlagosan 7,5 millió dollár szabadon befektethető vagyon (az ingatlan és egyéb vagyonon túl) kellene ahhoz, hogy úgy érezzék, vagyonosak. A magukat vagyonosnak érzők úgy nyilatkoztak, 1,75 millió dollár után kezdték úgy érezni, most már van valamennyi vagyonuk. (A megkérdezettek pénzügyi vagyona átlag 3,5 millió dollár volt.)

A magukat vagyonosnak nem érző milliomosok azt nyilatkozták, hogy tartanak a nyugdíjas évektől, mert ha megszűnik a bevételük, valószínűleg zuhanni fog az életszínvonaluk.

Egy bostoni felmérés szerint az igazán gazdag emberek (átlagvagyon 78 millió dollár) zöme akkor érezné magát anyagi biztonságban, ha a vagyona átlagosan 25%-kal magasabb lenne a jelenleginél.

Miért lehet ez? A jómódú és a gazdag emberek miért nem tudják magukat elhelyezni reálisan egy társadalom anyagi ranglétráján? Miért nem érzik magukat anyagi biztonságban, miközben gyakran többük van, mint száz másik családnak együttvéve?

Az egyik ok, hogy mindenki abból indul ki, ami körülveszi. Azt veszi normálisnak és ahhoz képest érzi magát szegénynek vagy tehetősnek. Ha te egy borsodi faluban élsz, ahol mindenki minimálbérből él hónapról-hónapra, már ha van egyáltalán munkája, akkor ahhoz képest gondolod magad átlagosnak, vagy sikeresnek.

Ha a II. kerület jobb részein élsz, akkor az a normális, hogy mindenki minimum 150 milliós házban lakik, egy új vagy közel új autóval jár, magániskolába járatja a gyerekeit. Nem érzed magad semmivel sem többnek, mint bárki más a szomszédos utcákban.

Sőt, ha tehetős vagy, sokat keresel vagy nagy vagyonod van, akkor nagy valószínűséggel naponta olyan emberekkel találkozol, akiknek nálad több pénze van, vagy azt gondolod, hogy több pénze van. Ha neked csak 4 milliárdos vagyonod van, míg az ismerősödnek 8 milliárdja van, akkor egyből úgy érzed, sok mindent nem engedhetsz meg magadnak, esetleg aggódsz is, hogy vajon a te vagyonod elég lesz-e életed végéig, hogy fedezze az életszínvonaladat. (Ahogy az amerikai felmérésekben is sokan ezért aggódtak. Minél közelebb voltak a nyugdíjas korhoz, annál inkább volt ez a félelmük.)

Sőt, a nagy igazság, hogy hozzászoksz a luxushoz és az onnantól kezdve nem is lesz többé luxus. Már nem is emlékszel arra, amikor még csak egy autó volt a családban, amikor még kontinensen belül mentetek el nyaralni és csak évente egyszer, amikor nem mentetek étterembe hónap végén, mert már nem maradt rá abban a hónapban. De van, akinek már a magánrepülő sem luxus, csak egy használati tárgy.

Ha pedig nem luxus a több autó, a nagy ház, az ázsiai nyaralások, akkor nem is érzed magad ettől jómódúnak vagy gazdagnak. Főleg, hogy a lakóhelyeden és a gyerekek iskolájában, a téged körülvevő mikrokörnyezetben ez az átlagos és ez a normális.

Néha érdemes leülni és objektívan megnézni, hol is tartasz a társadalmi ranglétrán valójában, fontos néha az embernek átértékelnie a saját helyzetét.

Sőt, ha van kedved hozzá, akár nemzetközi viszonylatban is megnézheted, hol állsz anyagilag:

Jövedelem-kalkulátor

Oszd meg velünk az érzéseidet. Te mikor éreznéd magad gazdagnak vagy anyagi biztonságban? Mennyi havi jövedelem vagy vagyon kellene hozzá? Mennyivel több, mint ami most van? Ha már elérted, mikor érted el?

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

224 hozzászólás

 • Én is akarok kommentelni
  @Bálint:
  Nos, számolgattam mielőtt leírtam.. és annyit csaltam mondjuk, hogy a 18 év alatti korosztályt kihagytam Nyíregyháza lakosságából, mert én is havi jövedelmet írtam, így marad kb. 6-70 ezer ember. Van minden év elején egy vállalkozók bálja, ahol van egy elég jó előszűrés, hogy kiket hívnak oda. Oda az agglomerációt is Nyíregyházához számolva 500 embert hívnak meg, a vállalkozói elitet. Ebből indultam ki. A főnököm havi 5-10 milliós nettójával fel sem merül hogy a közelébe kerüljön a társaságnak, nemhogy meghívót kapjon.Ezt ő maga mondta, mikor rákérdeztem volt-e
  Tudom, nem reprezentatív a merítésem, de szerintem jó.

  A “környezetemben” megforduló milliárdosokat csak azért hoztam fel példának, mert meglepett, hogy ők is azok (éves 2-300 milliós osztalék és társai), pedig “külsőre” meg nem mondanád róluk. Szóval a külső szemlélőnek fogalma sem lehet a valós anyagi helyzetekről.

 • Zabalint

  Nagyon off:
  Nem a korrupció a fő gond, hanem az, hogy mennyire hagyja élni a tásadalmat élni a politikai vezetés, mennyire mondja meg, mikor mit csináljanak, mennyire szivárog le ez az átlagember szintjére. Mi például ezért fontolgatjuk a kiköltözést, mielőtt nem 2 ezer, hanem 2,6 milliós lesz az a bizonyos lista…
 • headset
  Szerintem annál, hogy “gazdag vagyok-e”, van egy kevésbé felszínes és egyszerűbben megválaszolható kérdés.

  Vannak-e anyagi gondjaim?
  Lennének-e anyagi gondjaim egy váratlan nagy kiadás estén?
  Lennének-e anyagi gondjaim, egy súlyos, de nem valószínűtlen gazdasági változás (pl. kamatemelkedés, 40%-os tőzsdei zuhanás, 1 éves állásvesztés) esetén?

  Ha erre nem a válasz, akkor azt mondanám, hogy minden rendben, csak így tovább! 🙂

 • Gábor
  “150000000/25/12”

  Megfeledkezel a kamatos-kamat intézményéről.

 • expect
  “Az ingatlankiadás nem olyan jó üzlet -főleg a hosszútávú-, mint azt sokan hiszik. A 2008-as válság után 5 évig esett az ingatlanok ára”
  Aminek pont semmi köze a hosszútávú ingatlankiadás hozamához.
  _
  “Jelenleg Bp-en 1-2% a reálhozam (infláció és a ktg-ek levonása után) kiadásnál”
  Hát ha ez így lenne, akkor az én bérbe adott lakásom legalább 35 milliót érne (2% hozammal). Ehelyett olyan 20 körül ér.
 • Unemployed
  @jurta:
  Én akkor éreztem, hogy mit jelent a teljes anyagi biztonság, amikor kivonult az utolsó komolyabb multi, amelyiknek dolgoztam és ajánlottak egy expat munkát egy szomszédos országban (ott egyébként jó volt dolgozni kivételesen). Miután nemet mondtam, még húzták az időt és arra számítottak, hogy nem lesz más választásom és kénytelen leszek bevállalni. Amikor a végén leírtam nekik, hogy mik a választási lehetőségeik és hogy különben véget ér az együttműködés, szerintem nem hittek a szemüknek, hogy egy “civilizálatlan” kelet-európai “senkiházi” ilyen szinten nem függ a munkájától.
  hites: én kivétel vagyok, engem a stock is abszolút “flow”-ba tud hozni 🙂
  Nagy Vonalakban: óvatosan a sztorikkal, mert ezúttal pontosan ki lehet találni, hogy az autós történetet kiről írtad és ha az ominózus feleség tudja, hogy kinek mondta el ezt a sztorit, akkor lehet, hogy nem lesz annyira boldog.
 • 42
  A gazdagságnak három összetevője van:
  -pénz
  -egészség (benne a mentális egészséggel, értelmes tevékenységgel és értékes kapcsolatokkal)
  -idő.
  Ha ez a három egyensúlyban van, gazdagnak érezheted magad. (nekem nem az igazi, de dolgozok rajta)
  Más.Régóta Magyarországon élő német ismerős (van más külföldi tapasztalata is) szerint ez egy nagyon élhető hely. Mégis szinte mindenki panaszkodik valamire. Magunknak rontjuk el az országot. Mindenki mást hibáztat a kialakult helyzetért. Mindenkinek a saját udvarán kellene söpörni, lehet, hogy jobb lenne?
 • Szabolcs
  Nagy vonalakban:
  Neten megnézheted a pontos havi átlagokat. Bangkok mindig szutyok, meleg és párás.
  Átszállni jó, de már az sem szükséges, vannak arra is jobb helyek, pl. Singapore.
 • ügyvéd
  Én azért nem írok semmi személyeset ezekben a topikokban, mert ha havi 500 ról írnék, akkor a csapat egyik fele hitetlenkedne, ha havi 5 milláról akkor meg a másik. Mindkét esetben persze jönne még Családfő vezetésével az “adócsalózó” halálkommandó is 😀

  Hát hiányzik ez nekem? 🙂

 • százegy
  Nagy Vonalakban

  Pont arról volt szó, hogy messze nem a Maslow-piramis legalján vannak, ennek ellenére beszűkültek.

  Bangkok júliusban esős és magas a páratartalom, november vége és március eleje közt jobb menni. Július viszont pl. Jávára, Lombokra, Balira tökéletes, arra júniusban kezdődik a száraz évszak.

 • Kiszamolo
  A likvid pénz mindig kamatveszteséget is jelent, így 5 évnyi vésztartalék feleslegesen sok. Ha könnyen mobilizálható befektetésben tartottad, csak rosszul fogalmaztál, az más, az rendben van.
 • Szabolcs
  százegy
  2018-04-14 at 17:31
  Off, de ez szeretem téma ☺
  Utazási tanácsadás Nagy Vonalakbannak. Menj tovább… Malukku, Celebesz, ha pénz nem számít, Raja Ampat. Ha kell, tudok javasolni magyar guide-ot. ☺
  Ja, és még mindig olcsóbb lesz, mint egy hosszabb európai/USA út, csak ne épített környezetre menj rá, mert az, hmmm, kevésbé jelentős.
 • axt
  Nem érzem magamat gazdagnak, pedig én is bőven az ország 10%-ába tartozok. De azt szoktam mondani, hogy nagyon jó úton haladok, mert mindenem megvan, és a lakáshitel is lassan ki lesz fizetve. Én látom, hogy a szüleim honnan jöttek, az ő jövedelmük messze nem volt olyan jó az akkori reálértéken, mint most az enyém. A gazdagság relatív.
 • axt
  Nekem aztán senki se mondja meg, hogy mit csináljak, maximum a főnököm. Hagyjuk ezt a politikai hisztit más blogokra, ez nem való ide.
 • -nb-
  kérdésre: havi 2000 Eur biztos bevétellel boldog lennék és elégedett, de gazdag az nagyon nem. Ha ez csak úgy jönne, akkor gazdag lennék, időmilliomos, nagyon sok (egyszerű és olcsó, de sok időbe kerülő) álmomat megcsinálnám.
 • egyszervolt
  Bírom, hogy mennyien meg tudnak rökönyödni ha valaki a magyar átlagbér sokszorosáról beszél jövedelemként. Családban van vállalkozó, semmi különlegeset nem csinál, 300 ezret akkor is megkeres tisztán ha heti 10 órát dolgozik. Szezonban havi 1-2 millió is össze tud jönni ha a csillagok együtt állnak. Egy kis üzlethelyiségről beszélünk pest megyében, szakmunkás képzettséggel, 1 fő munkaerő. Az elején kellett pár millió az induláshoz, de 10 éve stabil jövedelem kb. napi 4 óra tényleges munkával. Nem a tesco pénztáros béréből kell kiindulni, vállalkozóként a csillagos eget is megkeresheti az ember.
  A témához annyit, hogy amint sokan leírták a kontextus nagyon fontos. Európában élünk, nem tudjuk Eritrea lakosságának színvonalához mérni a sajátunkat, csak a környező országokéhoz. Mivel a vagyon egyre jobban koncentrálódik globális szinten, egyre szegényebbek számítanak “gazdagnak” a világban.
 • Alfa
  @százegy:
  “Jelenleg Bp-en 1-2% a reálhozam (infláció és a ktg-ek levonása után) kiadásnál, erre jön az esetleges áremelkedés.”
  Hát, szerencsére vannak akik balfékek ehhez, nekem a tavalyi évben adózva full legálisan az egyik lakás nettó 5 a másik 6% felett volt. Volt a két lakásban 3(!) bérlő váltás, szóval el tudnék képzelni jobb évet is. Ja és a hozamot az aktuális értékre számoltam, nem a bekerülésire (akkor 10/8% lenne).
 • Nagy Vonalakban
  Malukku és Celebesz nagyon jó lehet,
  de a gyerekeknek Ázsiából így elsőre Thaiföld az az ország, ami jó desztinációnak tűnik…miattuk megyünk a nyári szünetben, Bangkok csak egy nap lesz, aztán megyünk tovább, igazából ez egy kis körút lesz…

  Bali és Jáva az most nem fér bele, ahogy Szingapúr sem…sajnos.

  Remélem nem lesz sok eső. Köszi az infókat.

 • Nagy Vonalakban

  “…óvatosan a sztorikkal, mert ezúttal pontosan ki lehet találni, hogy az autós történetet kiről írtad …”

  Erre azért vigyázok…amúgy is ez már egy régi sztori.

 • Flóra
  40 évesen, se örökség, se családi támogatás …. így aztán Pesten még mindig albérlet, valamennyi kis megtakarítással, egy főiskolán megtanult szakmával, 20 év munkaviszony után állok úgy, hogy MOST már 400 nettó a bevételem.

  Amire azt kell mondanom, hogy nagyon jó bevétel. Ugyanis körbenézve, az eladók, alkalmazottak, közalkalmazottak, köztisztviselők stb (tehát az országban dolgozók nagyobb része) mind jóval kevesebbet visz haza.

  De nézzük, hogy mire is elég a 400:
  200 elmegy a megélhetésre (albérlet, 1 gyerek egyedüli nevelése, autó nincs)
  A maradék 200-at pedig akkor tudom félretenni, ha abban a hónapban nem romlott el semmi, nem voltunk nyaralni, nem kellett iskolakezdésre, gyógyszerre nagyobb összeget kiadnom.

  Tehát kb 9 hónapig tudom eltenni a max. 200-at…
  Ez 1 évben: 1,8M. Ebből újabb 10 év, mire egy kisebb lakást összerakok. 50 évesen.
  Akkor most jól állok, vagy nem?

 • Feri78
  @Flóra attól függ, mennyire biztos ez a bevételed, az állásod
 • Teletabi3
  Flora

  Ezt mar korabban elcseszted.50 evesen mar csak a restart segit egy masik karakterrel.:D

 • Mónika
  Üdv Mindenkinek!

  Az oldal közönségének segítségét kérem Miklós engedélyével természetesen.

  Egyetemi hallgatóként a szakdolgozatomhoz kérdőíves adatgyűjtést kell végeznem. A választott témám a MUNKA ÉS MAGÁNÉLET EGYENSÚLYA, a célcsoportomat olyan PÁROK jelentik, amelyek nő tagja vezető beosztásban dolgozik, vagy önfoglalkoztató. Férje, élettársa beosztását illetően nincs megkötés. Mindkettejük válaszaira szükségem van.
  A kutatásról bővebben ezen a címen lehet olvasni: http://shieldofhr.blog.hu/2017/09/18/flow_es_szorongas_munka_es_maganelet

  Ez a női vezetők kérdőíve:
  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeUFUa5I6zDVqYqF0-RvJ6GoidCQWWTTunj4mFxhtDaA_wAUw/viewform

  Ez a párjuké:
  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfYmtLhymd8HOpzrYYVrMwrkx7atRVJgtmk1sb6yB0S-LczNw/viewform

  Minden választól elképesztő boldog vagyok, kérlek, töltsétek ki!
  Nagyon köszönöm!

 • Kenrich
  @Flóra.. Az attól függ mikor kezdted a félretevést.. Ha tegnap, akkor nagyon nem állsz jól..
  Ha pedig LTP-be pakolnál havi 40-60-at gyorsabban haladhatnál.. 70% önerőnél már Miklós szerint is vehetsz fel hitelt.. És akkor nem kell méregdrága albira szórni a zsetont..

  Más kérdés, hogy én még 80% önerővel se vennék lakást..Nem bízom semennyire a bankokban. Most megint elindult az a folyamat ami 2003-2007-ig szárnyalt. Alacsony kamatok, könnyű hitelhez jutás. Drága albik. Boldog-boldogtalan lakást vesz. Nő az eladósodottság. Égben az ingatlanárak.

  Figyeljétek meg. 1.5-2 év múlva szépen jönnek a 4-5%-os betéti kamatok. Aztán 6% és majd amikor 8%-os betéti hozamot ígérnek a bankok, na akkor.. Akkor majd kezdenek vakarózni a befektetési ingatlant vásárlók. De ekkor már 2021-et írunk. Szóval legkésőbb 2022-re megint diszkont áron lehet majd lakást venni. Ez egybeesik a köv. választásokkal..

 • Otto

  Szerintem hagyd rá, Nagy Vonalakbanra. Múltkor már beégett, de ugyanúgy nyomja a hantázást.
  Ez a mostani sztorija is… El tudja valaki képzelni, hogy Joachim Löw vagy Jupp Heynckes (vagy tetszés szerint behelyettesíthető más sportág “elismert és közismert figurája”) egy milliárdosfeleség három éves használtautójára ácsingózik? Hihető, ja…

 • Nagy Vonalakban
  , szerinted a focin kívül nincs élet?
  Más sportág nem létezik kis hazánkban?

  De egyébként ahogy már írtam, nem vitatkozom veled!
  (Idézet Woody Allentől:
  “Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal.”)

 • Garbo

  …..
  Nyilvánvalóan NEM a számairől beszéltem.
 • random okos
  Szerintem is cinkes volt ez az urban kegend NagyVonalakbantól, én pár éve bejárónővel hallottam (abban a sztoriban is PONT 3 éves volt a kocsi).
 • Otto
  Vonalakban

  “szerinted a focin kívül nincs élet?
  “Más sportág nem létezik kis hazánkban?”
  Némi képzavarral élve azért ez öngól volt 😀 De nem akarok politizálni.

  Viszont nem sikerült megértened, amit írtam, kiemelem neked a választ a kérdésedre az írásomból:
  “tetszés szerint behelyettesíthető más sportág”

  A bangkoki időjáráshoz meg google a barátod. Bár tudom, hogy a kommentednek az volt a lényege, hogy mekkora király vagy, hogy odamész nyaralni. Eltaláltam ugye? 😉

 • Nagy Vonalakban

  Igazad van!

  (Mester és tanítványa beszélgetnek.
  – Mester, mi a boldog élet titka?
  – Soha ne vitatkozz idiótákkal!
  – Mester, szerintem nem ez.
  – Igazad van, fiam! )

 • százegy
  expect

  Közepes belvárosi helyeken 550-650.000/nm az átlagár, erre jön az illeték, ügyvédi ktg., berendezés. 20 millió egy 30-33 nm-es lakás ára, amit 80-100e között lehet kiadni. Vond le az adót, 3% inflációt, min. 1%-ot amortizációra, aztán számolj utána.

  Ha téged nem érdekel, hogy 5 évig csökken a befektetett vagyonod értéke, az a te egyéni problémád. Sokan elfelejtik, hogy az alternatív befektetés hozamához érdemes mindig viszonyítani. Nem megyek belerészletesen, de ha 2008-ban eladtad a lakásodat, a pénzt 5 éves állampapírba tetted, majd 2013-ban visszavásároltad, akkor majd megdupláztad a pénzed ahhoz képest, mintha végig megtartottad volna kiadva. Ha nem tudod ezt felfogni, akkor ne üzletelj.

 • broma
  @imre:
  Ennyi pénzzel nem életszerű, vagy legalábbis nem egészséges este sötétben ülni, és szívatni magad 500 Ft-ért másik előfizetés kötéssel, mert ezzel semmit nem spórolsz, legfeljebb a pihenésre szánható idődből veszel el, vagy elzársz magadtól jó/új lehetőségeket, mert elpazarolod az értékes idődet ilyen dolgokra.
 • headset
  Ki mit mondott, ki miben hantázik…

  Soha nem látott szintre süllyedtek a kommentek.

  Kellene már egy új cikk, hogy lenyugodjanak a népek. 🙂

 • somi
  Otto,

  szerintem szallj le Nagy Vonalakbanrol. A szemelyeskedes elrontja a blogot.
  Inkabb erdemi kommenteket irj.
  Egyszer jo poen volt vicces parodiat irni, de mar kezd kopni az eredeti fenye.

  Szamomra egyebkent teljesen hiheto amit ir es koherens is, nagyvonalu stilusban, szivesen olvasom.

  Azert is jo egy ilyen blog, mert nem csak hasonszoruek irnak ide, hanem egy nagyon szeles spektrum, sok vonatkozasban. Lehet muvelodni, inspiralodni.

  Ugyved mar inkabb le sem irja, mert nem akar beszolasokat. Kar.

 • somi
  Alfa,

  “Hát, szerencsére vannak akik balfékek ehhez, nekem a tavalyi évben adózva full legálisan az egyik lakás nettó 5 a másik 6% felett volt.”

  Az inflacioval korrigaltal? Realhozamrol volt szo. Tudom, meg igy is kb. a duplaja az emlitett 1-2%-nak.

 • naa
  A lényeg: “mindenki abból indul ki, ami körülveszi… Nem érzed magad…többnek, mint bárki más a szomszédos utcákban.”
  Nem valamilyen megfelelési kényszer miatt, hanem egész egyszerűen ha ott élsz és ott akarsz élni, nagyobb lakóingatlant venni, akkor neked teljesen mindegy, hogy egy budai ingatlan árából olcsóbb környéken, vidéken “gazdag” lehetnél, ha van 100 milliód ingatlanra, de ami neked kéne, az 150, akkor nem vagy “gazdag” mert még gürizned kell, hogy “neked jól” élj.
  Persze ezt ki is lehet használni tudatosan, pl. vidékre költözéssel, szerényebb életvitel választásával, akinek elege van a mókuskerékből – de csak ha nem köt valami a lakóhelyhez, pl. iskola, munka, kapcsolatok.
  Szerintem felesleges nézegetni, hogy a felső hány százalékban vagy benne, hacsak nem önbizalom-erősítés vagy saját magad vigasztalása a cél. Nem tudom megvenni a vágyott házat, de top x% vagyok, na bravó..
 • untermensch4
  Amint írva vagyon, a gazdagság sztem a luxus érzete. Amint ez elvész és “alap hangon”-ná, minimummá válik. Átlagossá vagy szegénnyé válik érzetében az ember és eközben minél gazdagabb, annál rosszabb ez neki (a teljes elszegényedéssel valódi anyagi gazdagságát veszíti el ami nagy veszteség, pedig már előtte is “szegény”). Maximalizmus nélküli hedonizmussal meg lehet találni a gazdagság és boldogság pillanatait (akinek több pénze van az gyakrabban megtalálhatja). Pl amikor nem kell sietni, van időd, akármire. Nem kell másodpercekért-percekért görcsölni, belefér egy elsőbbségről lemondás. Visznyítási pontból is lehet olyat választani ami erre alkalmas, egy olcsó kubai szivar apának, a gyereknek egy kindertojás és olyan luxus birtokában vagy amit a nálad gazdagabbnak tűnő usa-polgár nem engedhet meg magának, mert nem engedik meg neki (hirtelen szabadságjogban gazdagabb lettél másoknál) 🙂
 • Karl
  Kenrich! Az attól függ, hogy ki milyen időtávra tervezi a lakást. Aki 10-15 évre, annak ugyan mindegy, hogy mi lesz 4 év múlva. Aki csak pár évre, az megszívhatja. Ha nem marad az 5%-os áfa, akkor drágulás várható, de szvsz nem akkora, mint azt sokan várják.
  Inkább a piactorzító tényezőket kéne megszüntetni. Csoknak sok értelme van, pont annyival lettek drágábbak a lakások,mint amennyi támogatást adnak. 5%-os áfa megint ilyen torzító, építők jól járnak.
  Van egy lufi, főleg Pesten, ott brutál módon elszálltak az árak.
 • Kiszamolo
  kari, a lakások a CSOK miatt a CSOK-kal és még 30%-kal lettek drágábbak. Az áfacsökkentést is egy az egyben benyelték az építők.

  Ma sokkal nehezebb lakáshoz jutni, mint ezelőtt 3-4 évvel.

  Már megint évi 200 milliárdot költ az állam az adófizetők pénzéből arra, hogy az adófizetők nehezebben jussanak lakáshoz.

  Inkább bérlakásokat kellene építeni ebből a pénzből, az csökkentené a meglévő ingatlanok árát, mindenki könnyebben jutna lakhatáshoz. A szegények bérlakásban, a jobbmódúak pedig a csökkenő árú lakáspiacról.

 • jami
  Nemcsak az építők, a tüzépek is szépen emeltek. Engem nagyon meglepett, hogy mennyi egy kád, mosdó, a burkolatok.
  Plusz a berendezés. Mákom volt, hogy led lámpákat találtam viszonylag értelmes áron – de összesen az is egy átlag fizu volt. És akkor még a bútorokról nincs is szó: mivel mindenhol munkaerőhiány van – a bútoráruházak zömében rendelést 8-10 hétre vesznek fel a gagyi lapra szerelt bútorlaposokra. (Nem is olyan lett.) Háztartási gépek.
  Picivel vagy gyerek nélkül működik a “majd meglesznek”. Iskolás gyerekekkel, 2 dolgozó szülővel ez csak a kiegészítésekre (pl. garázs, kert) ok.
 • százegy
  somi

  Mindig vannak nagyszájú okostojások, akik nem tudják értelmezni az átlaghozam és a reálhozam kifejezést, nem ismerik az alternatív ktg. fogalmát. Az se érdekli őket, hogy alakul a befektetett vagyonuk, lásd, hosszútávú lakáskiadásnál nem számít 5 év áresés. Megszoktam ezeket. Mindenki saját képességei szerint intézi a befektetéseit. 🙂

 • százegy
  Kiszamoló

  Egy átfogó bérlakásprogram sok ezermilliárdokba kerülne, emellett rendszeresen veszteséget termelne. Ezt egy Szingapúr megteheti, de Magyarország nem. A V4 régióhoz képest is olcsó még Magyarországon az ingatlan. Vannak eltérő számítások, de a többség szerint a régióban egyelőre Budapesten kell a legkevesebbet dolgozni egy 50 nm-es lakásért a régió fővárosait nézve. Aztán meg felmerülne a kérdés, ki jogosult olcsó lakásra, ki nem, meddig jogosultak, honnan vonjuk el a forrásokat vagy kiket adóztassunk jobban. Emellett a lakosság többsége nem örülne egy jelentős vagyonvesztésnek, ami az ingatlanok leértékelődéséből fakad. Kisebb, célzott bérlakásprogramnak -pl.egyes fiatal gyermeket vállalók számára ideiglenesen-, de egyelőre nem olyan drasztikus problémákat, ami gyors és hatalmas állami beavatkozást igényelne. Hagyjuk a piacra vagy legyen adómentes a hosszútávú kiadás.

 • Matetoth
  Kiszamolo

  Szerintem azert kicsit demagog a csokra fogni ennyi aremelkedest… Plane, higy szerintem annak hatasa csepp a tengerben az olcso hitelek es a brutal “munkaerohiany” (hiany nincs, csak bernovekedes, amit sokan nem realizalnak) miatt.

  Persze, ha van valami statisztikad, hogy hany lakas epult, s ebbol mennyi a csokos, akkor meggyozheto vagyok, de en inkabb makrogazdasagi sokkent latom ezt, mint egy allami intezkedes hatasanak. Es ebben a kontextusban segiti a csaladokat, csak rosszkor.

  Na mondjuk az mar hit kerdese, h kell-e mindenkinek (vagy barkinek) sajat lakas…

 • TBSZkerdes
  Bocs az OFFért, de egyik TBSZ-es topicot sem tudtam kommentelni.

  Van egy TBSZ számlám, amire vettem P€MÁK-ot (újabban PEMÁP).

  Időnként kapom a kamatot, amit újra elköltök P€MÁP-ra.

  De, eljön majd a pillanat, amikor megkapom a TBSZ számlára a kamatot, de már nem fogok tudni venni újabb papírt, mert az mindig 3 éves.
  A TBSZ-számla 2022-ben jár le (2022-ben vehetem fel a pénzt róla), tehát 2021-3=2018-ban, azaz idén tudom utoljára újra befektetni a kamatot.
  Forintos papíroknál ez nem akkora gond, mert abból van fél évestől 5 évesig minden, tehát ha közeledik a TBSZ vége, akkor egyre rövidebb futamidejű papírokat veszel, össze lehet legózni.

  Mit tudok csinálni, hogy ne álljon ott érintetlenül a kamat 2,5-3 évig, amíg lejár a TBSZ és hozzá tudok nyúlni? Mit javasoltok?

  Mi történik akkor, ha 2020-ban veszek 3 éves lejáratú papírt, de a TBSZ megszűnik mielőtt lejárna a papír?

 • Alfa
  , @százegy:
  Megnéztem a könyvelést, 4,6% és 5,7% jön ki 2% amortizációval számolva. Ebből kell akkor még levonni az inflációt, ízlés szerint.
  Meg azért munka is van vele nyilván, mondjuk havi átlag 8-10 óra (jó hónapban 2-3 óra, bérlő cserénél sokkal több).
 • Kiszamolo
  százegy, ha csak évi 9 ezer bérlakást építenének abból a pénzből, amit most kidob az ablakon az állam, az 90 ezer lakás lenne 10 év alatt.

  Ennyi nagyjából elég is lenne a nagyvárosok tekintetében.

  Nem kellene ingyen adni, mondjuk 50-70 ezer forintért havonta. Nem lenne ráfizetéses.

  De még ha ajándékba is adnák, akkor is több haszna lenne, mint most a lakástámogatásoknak.

  Dániában és sok országban remekül működik, szerintem nálunk is menne.

  Vagyonvesztés: mivel a lakás az esetek 95%-ában lakhatásról szól, így értelmetlen vagyonként definiálni. Ha eladom a lakásom, veszek egy másikat, mert laknom kell valahol. Így mindegy, hogy olcsón adom, olcsón veszem vagy drágán adom, drágán veszem.

  A befektetetők meg, akik most élvezik az áremelkedést, na bumm, nem jönne be nekik. De a lakhatás egy fontos dolog, fontosabb mint néhány ember meggazdagodása.

 • Kiszamolo
  Máté, az új lakásokat egyértelműen az áfa és a csok húzza. Az meg húzza utána a használtakat.

  Persze, benne van az alacsony kamatok is, az őrület meg mások.

 • expect
  @százegy
  Legelőször is egy icipicit szerényebben, ha szabad kérni!
  Másrészt bármilyen hihetetlen, pontosan tudom, hogy mekkora lakásom van, milyen a kialakítása, felszereltsége, tisztában vagyok azzal, hogy mennyit költök rá átlagosan évente, tudom mennyi adót fizetek és bizony a hozamból épp 1% hosszútávú éves értékvesztéssel számolok. Csak épp nem 80-100 ezerért van kiadva.:) És attól, hogy nem annyiért van kiadva, még nem fog 35 milliót érni. De ha szted igen, 30-ért bármikor eladom neked.
  Másrészt az ingatlan értékingadozására kanyarodva: valóban egyáltalán nem érdekes, hogy 5 évig mit csinál az ingatlan elméleti értéke, mivel nem akarom eladni, ugyanúgy mint ahogy egy hosszútávú részvény vásárlásnál is teljesen mindegy, hogy mit csinál az árfolyam januárban meg utána márciusban. folyt.
 • Matetoth
  Az AFAt meg el tudom hinni, a csok szerintem annyira retegigeny (plane a teljes eloirascsomaggal alig eri meg), hogy nehezen tudok neki piactorzito hatast tulajdonitani. Persze meggyozheto vagyok. 🙂

  A szocialis berlakas akkor mukodhetne, ha ki lehetne paterolni nemfizetoket, lenne ellenorzes, h nem lakjak-e le, es az allam jo gazda lenne. Ez utobbi ketto meg elhetobb orszagokban is utopia, itthon sajna a jogrendszer a lako oldalan van. Szocializmus, jej \o/

 • expect
  folyt:
  Egy fővárosi belvárosi lakás esetében nyugodtan számolhatok azzal, hogy hosszútávon az ingatlanok általános áremelkedése fedezi az inflációt, szóval bőven elég 1%-ot levonnom az amortizációra. Innentől kezdve meg rohadtul mindegy, hogy mit csinál jövőre az ingatlanpiac épp. Van egy bekerülési érték, amikor majd ki akarok szállni, akkor annak az inflációval növelt árán, mínusz az évente leszámolt 1%-on szeretnék kiszállni. Az hogy épp hol tart ehhez az árhoz képest az ingatlanpiac? Egyáltalán nem érdekes. Akkor lesz érdekes, ha majd ki akarnék szállni, akkor meg kivárom a megfelelő piaci pillanatot. A mostani bőven az lenne btw, de akár hiszed akár nem, bőven lesz még megfelelő piaci környezet ehhez a következő évtizedekben. (persze játszhatnék jóst, hogy “hú, most el kell adni, mert esni fog és akkor veszek megint egyet olcsóbban, de azt spekulációnak hívják, nem befektetésnek)