Ne hagyd magad

István kért tanácsot a hitelével kapcsolatban, ami egy unit linked biztosítással kombinált svájci frankos hitel volt. A forintosítás után egy három hónapos kamatperiódusú hitele lett, természetesen továbbra is unit linked biztosítással együtt.

A fő gond az volt, hogy a hitel összege nagyobb volt, mint a lakás értéke, így a más bank általi kiváltás nem tűnt annyira egyszerűnek.

Azt viszont megbeszéltük, hogy az a minimum, hogy egy szerződésmódosítással kiveteti belőle a unit linked biztosítást, mert arra eddig is csak csúnyán ráfizetett, az immár annuitásos hitelét kiváltja a saját bankjában egy hosszabb kamatperiódusú hitelre, mert ha elindulnak felfelé a kamatok, gyorsan pórul fog járni a háromhavonta változó kamatlábbal.

Ajánlottam neki, hogy ne helyben egy kis fiókban intézze ezt a hitelkiváltást, mert a kisebb fiókokban gyakran egész egyszerűen nem értenek hozzá az ügyintézők. Az átlagos ügyintézőnek évente van 2-3 hitele, azt is csak telefonos segítséggel tudja rögzíteni, egyáltalán nincs képben a lehetőségekkel.

Ezért az ilyen dolgokat nagy forgalmú, központi fiókokban kérdezzük meg, egy tapasztalt bankos alkalmazottól, sőt még jobb a központi telefonszámon, ahol rögzített vonal van, így nem mernek valamit rávágni a kérdésre a vonal túlvégén, inkább utánajárnak a helyes válasznak.

István az alábbi levelet írta az üggyel kapcsolatban:

“Leírom a tapasztalatokat, mert úgy volt minden, ahogy jósoltad/javasoltad/mondtad…
Bementem személyesen a “vidéki” E. Bankba. Itt természetesen értetlenkedve fogadták, hogy be akarom indítani az annuitást, ki akarom venni a Unit linked tőkémet és fix kamatot akarok. Másodjára is még ott tartottunk, hogy nem tudunk mit tenni, menjek haza.

Viszont mikor már harmadjára kértem az ügyintézőt, hogy akkor vigyen valami feletteséhez ez ügyben, akkor (hallotta a beszélgetést) átjött egy tapasztaltabb kolléga a másik asztaltól és mondta az ügyintézőnek, hogy amit kér az ügyfél olyan mégis van, be lehet törleszteni az életbiztosítást, és indulhat akár e hónaptól az annuitás egy szerződésmódosítással.

Na mondom oké, alakul a dolog, de a harmadik kérésemre (legalább öt évig fixált kamat) már abszolút földönkívülinek néztek, hogy milyen fix kamatot akarok, mikor az állam így meg úgy szabályoz …..

Egy másik alkalommal betévedtem az E Bank prémium bankárához, hogy van-e ötlete felém, mert az Unicreditnél elég konkrét elképzelősük van a fix törlesztőről (István erre gondolt az Unicreditnél: cikk). Kis türelmet kért és nemsokára hozta a választ az 5,09, vagy 5,39-es teljesen fix 5éves periódusra, annuitás indítással…)

Úgyhogy nagyon köszönöm a megerősítést, mert hiába tudtam a megbeszélés előtt, hogy mit szeretnék, egyszerűen kizavartak volna a bankból valamire hivatkozva és maradtam volna megint ahogy diktálta volna az ügyintéző.”

Eddig az idézet.

Azért írtam le nektek, mert ez sajnos nagyon gyakori eset, nem véletlenül mondtam előre Istvánnak, hogy hová menjen ügyet intézni. Te is jobban jársz, ha nem az első utadba eső fiókba mész be komolyabb ügyet intézni és nem fogadod el azonnal, amit egy fiókban mondtak neked, bármennyire határozottan állították is.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

38 hozzászólás

 • Tamás
  Ugyanígy jártam OTP lakáskassza kiutalással. Az egyik bankfiókban (melóhelyhez közel) amikor előzetesen érdeklődtem, váltig állították hogy akár készpénzben is kifizetik. Amikor kicsit később egy másik fiókban (otthonhoz közel) ténylegesen ki akartam kérni, az ügyintéző majdnem dobott egy hátast, hogy mégis hogyan képzelek ilyet, csak utalnak, azt is x hét alatt. Még aznap elmentem az elsőbe, simán ideadták kp-ben ott a helyszínen. Ugyanazok a papírok voltak nálam, nyilván ugyanazt a db-t nézegették mindkét helyen, továbbá anno egy harmadik fiókban nyitottam meg a számlát, szóval semmi ilyen kötődésem nem volt az előzőhöz.
 • Unit
  Nekem egy Generali 15 éves van a volt CHF hitel mögött, amit most ki akarok pucoltatni a hitelből, viszont a bankomnak jeleztem hogy ezért nem vagyok hajlandó szerződésmódosítási dijat! fizetni, mert egy másik hitelből akarom lezárni a jelenlegit. Figyelem, itt is lehúznának! A generali itt szerencsétlenkedik hogy majd felhiv vki még, utána postáznak ilyen olyan doksikat a felmondáshoz. Kiszámoltam, és a befőttes üveg is jobb hely neki!!! Komolyan! Szoval, FIX-ált hitel 10 évre , no unit linked és tudsz tervezni, látod mennyivel csökken a hiteled stb.

  Viszont lenne egy kérdésem, van valahol valami kalkulátor ahol meg tudnám nézni pontosan hogyan változik a törlesztőm ha elkezdik emelni a kamatot? Mert igy most hezitálok, 15M Ft 15 évre 113E Ft/ hó , fixálva 141, amit kicsit sokallok, vagy nem kéne?

 • GaramT
  Az AXA-nál mindez csak közjegyzői hitelesítéssel megy, aminek ugyan a díját jóváírják utólag de csak macera és utánajárás. Máshol is így megy vagy csak az AXA ennyire kukacos, esetleg engem is csak megvezettek, hogy ne is akarjam betörleszteni a unit-linkedben felgyűlt összeget?
 • Kiszamolo
  kell a közjegyző, hiszen egy új szerződés jön létre teljesen más feltételekkel.
 • Jónás Péter
  A CIB-ben ha fixálni szerettem volna a hitelem kamatát, azt találták ki, hogy ennek ugyan nincs költsége külön, de a régi CIB-es hitelemet az új hitelből törlesztik elő, így technikailag történik egy átutalás, ami 30.000 Ft… Szóval a bank átteszi a pénzt egyik zsebéből a másikba és ezért pénzt kérnek (ha másik bankhoz megyek, akkor nincs ilyen)

  Viszont, a K&H-ban (vidéki fiók, az igaz 🙂 ) azt mondták, hogy a kamatperiódust bármikor változtathatom (a változtatás az aktuális periódus végén lép majd életbe). Szóval nem érdemes most pl. 5 évre fixálni, ráérek később is… Szerintetek érdemes így csinálni?

  Az a sejtésem, hogy ha most hagyom 3 hónapos perióduson a hitelem, akkor az jelen pillanatban kedvezőbb, viszont a jövőben ha emelkedő BUBOR mellett próbálok fixálni, jóval magasabb kamatokat fogok kapni, mint amit most kapnék, így hosszú távon inkább most érheti meg a fixálás.

 • K.F.ZS.
  Engem az előtörlesztesztési díjakkal hintáztatnak.
  Ha x banknál felmondom a hitelt és megkötöm ybanknál a hitelkiváltó hitelt, de előtörlesztés is történik , az is díjmentes?
 • Stanlee
  Az MNB weboldalan van egy torlesztoreszlet kalkulator: apps.mnb.hu/hitkalk/DCCInput.aspx . Ebbe beleirod a nem fixalt hitel adatait, es a banki kamatnal valtoztatod az ertekeket annak megfeleloen, hogy a bank a jegybanki alapkamaton felul meg milyen kamatfeleart szamol fel. Ez alapjan kiszamolod, hogy mennyi lenne a torleszto 5-6%-os jegybanki alapkamat mellett. A mostani alacsony torleszto azert van, mert alacsony a jegybanki alapkamat, de ha a 15 evre fix torleszto THM-e, es a most alacsony kamatu hitel THM-e kozott kevesebb, mint 3% kulombseg van, akkor nem eri meg hazardjatekozni a negyedeves kamatperiodusu hitellel, mert lesz itt meg 10 even belul 5-6%-os is a jegybanki alapkamat, es a THM akkor felkuszik majd 10% kornyekere. De ha bizol abban, hogy a hitel fennmarado reszen nem megy az alapkamat felfele, akkor nem eri meg 10-15 evre fix kamatot bevallalni. folyt. kov
 • Stanlee
  A jelenlegi korulmenyek kozott en szemely szerint egy 10 vagy 15 evre fix torlesztot valasztanek, pont azert, mert a magyar alapkamat inkabb felfele fog mozdulni, es akkor nagyon gyorsan el lehet vesziteni a mostani kamatelonybol szarmazo kisebb torleszto miatti megtakaritasokat. A fix torleszto meg azert is jobb, mert az ember jobban tudja tervezni a penzugyeit, ill. 10 ev mulva a 141 ezres reszletnek is kevesebb lesz az erteke. De ez mindenkinek a sajat dontese kell, hogy legyen, mert ez megint olyan helyzet, mint amikor a CHF hitelek elonyeit mondogattak, es a hatulutokre nem figyelmeztettek.
 • hungaroborg
  Félig OFF, de ez a kamatperiódus kérdése engem foglalkoztat nagyon. A devizahiteles megmentések kapcsán mindig az egyoldalú tisztességtelen kamatemelésről volt szó. Most tényleg ez történt, vagy egyszerűen csak a 3 hónapos kamatperiódussal rendelkező emberek kamata hektikusabban ugrált, mint a hosszabb kamatperiódussal rendelkezőké?

  Ismerősöm említette, hogy nem érdemes hitelnél hosszú kamatperiódust választani, mert a bank úgyis emel rajta, ha neki úgy tetszik. Szerintem ilyen nem történt (és nem is történhet), legalábbis kamatperióduson belül, de mivel én ebből a hiteles mizériából teljesen kimaradtam, nem akartam úgy vitatkozni, hogy nem ismertem a hátteret.

 • Stanlee
  En csak a sajat bankombol tudok kiindulni. 1 eves kamatperiodussal adta a hitelt, csak es kizarolag evente egyszer valtoztatott kamatot, tehat amikor a szerzodes szerint valtoztathatott. Az mas kerdes, hogy a kamatkepzesere nincs ralatasom, EUR hitelem van, amikor felvettem, akkor a 3 honapos EURIBOR 3,6% korul mozgott, a hitelkamatom meg volt 5,25%, mig a legutobbi valtaskor 0,085%-os 3M EURIBOR-nal 5,05%-ot hoztak ki (elegge szubjektiv kamatkepzes). Atlathatobbnak es objektivnek tartanam, ha a szerzodesben lenne egy alapkamat, aminek a merteket ellenorizni tudom, erre egy elore rogzitett kamatfelar rajon es kesz. Ha az uj hitelekben rogzitik, hogy milyen fordulonapon ervenyes MNB kamat es felar alapjan szamoljak ki a hitelkamatot, akkor nem tudnak a bankok “atverni”, mindenki ismeri a jatekfelteteleket.
 • B.Csaba
  Kiszámolónak igaza van, jó a cikk: a szerződés/hitel egy mindkét fél számára egyformán előnyös dolog kellene, hogy legyen. (A cipővásárlás és az autószerelés is…). Ilyen kapcsolatban ELFOGADHATATLAN-ok a következő kifejezések:
  – Úgy tudom, hogy abc
  – Így szoktuk csinálni, utána abc
  – Nincs ilyen, hogy abc

  Sajnos elbillent az egyensúly, az ügyfél beleszeret egy lakásba és kell neki. Nem azért nem választja az építkezést, mert nincs kedve hozzá. A bank pedig kihasználja a beleszeretést és megpróbálja a saját érdekeit pusholni. Az átkosban szocializálódott szülők gyermeke pedig benyelni, hogy “így szokott lenni”. Helyes válasz: “Legyen inkább úgy, hogy…”

  Bocsi, kijött belőlem…

 • hitel
  Unit, innen a kiszámoló blogról mentettem le egy kiváló hitelkalkulátort.
  Az elszámolás után nekem most lesz módosításom egy 3,8as THM 1 éves kamatperiódusos hitelre és pont azokat a számokat hozta ki a bank is mint kiszámoló excele..
  Szóval jószívvel ajánlom. Keress rá itt.

  Nekem egyébként korrektek voltak, szerintem az ingatlan értéke nem felel meg a JTM által előírtaknak, mégis kiválthattam egy kedvezőbbre, volt értékbecslés is és végigböngészve a szerződést nem találtam egyéb ktsget. Bár olyat is hallottam h az elszámolással érintettekre nem vonatkozik ez a JTM úgyhogy végül is nem tudom, lehet ezt is eldöntheti a bank saját hatáskörbe, mert pl egy “Light”os átvilágítás volt (bár nem volt rá szükség mert náluk van minden pénzmozgásom)

 • hitel
  még annyit, hogy kb 1-2 hónapja kezdtem érdeklődni kiváltásról még a hivatalos forintosítás és elszámolás lezajlása előtt akkoriban még 4-5% körüli THM-.el dobálóztak, aztán az aláírás előtt a papíron jelenleg épp 3,8 figyel.

  Érdekes, hogy az új szabály miatt a kész szerződést kiadták otthoni tanulmányozásra és min 7 nap után mehetek vissza mikor megértettem-átolvastam mindent.
  🙂

 • GinTonic
  A dilemmám nekem is hasonló, rövid vagy vagy hosszú legyen a kamatperiódus. Sajnos nem olyan egyszerű a képlet. Egyetértek azzal, hogy az alacsony kamatok előbb-utóbb emelkedni fognak, ezért célszerű lenne hosszú időre rögzíteni a hitelt, de abban azért kételkedem, hogy gyorsan magasra mennének a kamatok a világban (ami a magyar kamatpolitikát is nem kis részben meghatározza). Az EKB 2016 szeptemberig nyomatni fogja a QE-t és még utána is jó pár évig nem fogja emelni a kamatokat. Elég csak megnézni Amerikát, ahol már 6 éve nulla közeli szinten van az irányadó ráta, Európa hozzá képest strukturálisan rosszabb helyzetben van. Az USA-ban idén lesz ugyan kamatemelés, de kétlem, hogy utána gyors lenne a szigorítás. Inkább hagyják kicsit jobban elszállni az inflációt, minthogy megakasszák a növekedést. Idehaza az MNB szerintem inkább hagyja majd gyengülni a forintot, minthogy kamatot emeljen.
 • GinTonic
  Egyrészt már alig van devizahitel, másrészt meg Matolcsy Orbánt lőné lábon azzal, ha emelkednének a törlesztőrészletek. Ráadásul mindent elkövetnek, hogy a sérülékenységet csökkentsék (lsd. PMÁK, BMÁK, KKJ, MNB eszköztár átalakítása) Ha lesz is emelés, csak lassan és nagyon fokozatos lesz. 1 évig biztos nem lesz, amíg az EKB pénznyomtatása tart.
  Ehhez amúgy a K&H nagyon jól alkalmazkodott, nekem is azt mondták, a kamatperiódus fordulásakor ingyen tudok másikra váltani, akár 3, akár 5 évre és még az előtörlesztés is díjtalan bizonyos esetekben.
  Ez nem reklám akart lenni, én máshol váltom ki a hitelem, de jó ha tudjátok.
  Nem mellékes szempont, hogy mennyi hotel van még hátra és mennyi futamidő. Főleg ha tudsz előtörleszteni LTP-ből és akkor akár rövidíteni a futamidőt.
  Na mindegy, nem egyszerű. Én maradok rövidben és folyamatosan előtörlesztek, de minden helyzet más.
 • VAG
  Az AXA-nál nincs is a 3 hónapos kamatperiódustól eltérő lehetőség. MKB dettó. Az ERSTE-nél úgy néztek rám, mint az ufóra, amikor mondtam, hogy vállalnám a magasabb kamatot, a hosszabb kamatperiódusért és nem kérek kedvezményt, mert nem nyitnék számlát náluk. Meg sem tudták mondani a kamatot, mert “ilyen nincs a gépben”. A K&H-nál nem is volt hajlandó a “szakember” nekiállni kiszámolni a kamatot, amíg oda nem adom a forintosításról az értesítőt, hiába mondtam, hogy viszonlyag jól emlékszem a tőketartozásra és a hátralévő futamidőre is. Mint az óvodában.
  Ahol normálisan álltak a dologhoz, az az Unicredit és az FHB voltak, szerintem az előbbi lesz belőle. A 5 éves kamatperiódus THM-je kevesebb, mint 1%-kal több csak, mint az AXA-nál a 3 hónapos…
 • graphite
  apps.mnb.hu/hitkalk/
 • GinTonic
  Nagyon úgy néz ki, hogy a fiókban ülő hiteltanácsadótól is függ, hogy milyen ajánlatot / kiszolgálást kapsz. Nálam a K&H-s hölgy volt a legprofibb, az Erstében tényleg csak a 6 hónapos kamatperiódust nyomatták és hogy nincs másik, az OTP-sek is nagyon jók voltak, látszott rajtuk, hogy meg akarnak szerezni, MKB felejtős, CIB is korrekt volt.
 • Stanlee
  Valakinek volt sajat bankon beluli hitelkivaltasa? Ertsd a meglevo hitelezojenel a forintositott hitel kivaltasa uj kedvezobb ajanlattal? A mostani ajanlatokat nezve az Unicredit adhatna majd nekem a legjobb feltetelekkel hitelt, de en most is naluk vagyok, a deviza hitelem forintositasa utan a meg hatralevo 14 ev helyett szivesen valtanek egy 10 eves rogzitett kamatu hitelre.
 • Kiszamolo
  Minden további nélkül fog működni a bankon belüli hitelkiváltás.
 • Spidy
  Rövid vagy hosszú kamatperiódushoz:

  Ha bedölnek a görögök, majd az ukránok, szerintetek mennyi lesz az alapkamat?
  Volt már olyan, hogy egy nap alatt emeltek 3%-ot rajta.

  Ha rizikózni akarsz, inkább fixáld a kamatot, és mellette tőzsdézzél, még az is biztonságosabb.
  Persze az emberek okosak, tudják, hogy a svájci frank nem megy 140 fölé…

  Lefelé 0.3%-ot mehet max, és durván a történelmi mélyponton van, felfelé viszont 5-6% simán benne van.
  Addig fixáljátok, amig lehet!

 • Leffe
  A családunk egy tagjának hasonló helyzete miatt a cikk nagyon felkeltett a figyelmemet, mivel ha jól értelmeztem a leírtakat, akkor a unti linked jelleg eltüntetése akkor is lehetséges, ha a hitel összege nagyobb mint a lakás értéke. A mi esetünkben a hitel kb 19,5 milllió, a lakás értéke, pedig kb 15 millió. Ez a bizonyos családtagunk el is ment a bankba, hogy lehetősége lenne-e egy másik normál annuitásos hitelre módosítani. A bankban, viszont azt az információt kapta, hogy mivel a hitel összeg meghaladja a lakás értékét, ezért nem tudnak neki ajánlatot tenni. A cikk alapján viszont úgy látom, hogy mindenképpen érdemes próbálkozni, viszont egy esetleges elutasítás esetén az még nem világos számomra, hogy mire való hivatkozással “ne hagyjuk magunkat”.Vagy inkább ez csak egy olyan elv, hogy amit az egyik fiókban nem kapunk meg, a másikban megkaphatjuk, de kötelezettsége nincs a banknak
 • Leffe
  Az utolsó rész természetesen kérdés akart lenni, csak kifutottam a karakterekből.
  Köszönöm előre is a választ
 • Kiszamolo
  A banknak jobb, ha kiveszed a unit linket, mert csökken a kockázata. Egyrészt nem egy kockázatos és drága termékben gyűlik a tőke, másrészt az eddig összegyűjtött pénz is a fennálló tartozást csökkenti azonnal.

  Én még olyat nem hallottam, hogy a bank ne örült volna, ha ki akarod venni a unit linkedet a hitelből.

 • Leffe
  Köszönöm a gyors választ.
  Abban az esetben, ha a unit linked elemet kivennénk, akkor az szerződés módosítási díj ellenében lenne lehetséges, vagy a mostani hitelkiváltási időszak miatt ezt egyszeri alkalommal díjmenetesen is el lehetne végezni? Egyáltalán a unit linked elem eltüntetése szerződés módosításon túl hitelkiváltásnak is minősül? Ha ezen túl fixálná is a kamatperiódust az is megoldható csak szerződésmódosítással vagy bármilyen elem megváltoztatása hitelkiváltásnak minősül?
 • Kiszamolo
  szerződésmódosítás általában 20 ezer forint plusz 40 ezer közjegyző. Ezt gyakran visszamis térítik.

  Bankon belüli hitelkiváltás általában költségmentes ezen túl.

 • Leffe
  Rendben, köszönöm. Tehát, ha jól értem, akkor bármilyen paraméter megváltoztatása az hitelkiváltásnak minősül. A forintosítás miatti egyszeri díjmentes szerződésmódosítás a mi esetünkben, pedig nem érvényes. (Egyébként melyik feltételét nem teljesítjük?)
 • Kiszamolo
  Nem, nem minden módosítás kiváltás. De ha kellően sok a változás, már új szerződés kell.
 • Leffe
  Rendben, köszönöm.
 • Az árfolyamgátból történő kilépés is maga után vonja ezeket a költségeket? Illetve, ha hitelkiváltás is történik ezeket az összegeket kétszer kell kifizetnem?
  Köszönöm a választ!

  Papó

 • Unit
  Abban az esetben, ha kivennéd a Unit linked biztosítást a hitelből, illetve átváltanád egy jobb konstrukcióba a legtöbb bank nem kér pénzt. Én speciel az Axa-nál most ezt a 3-at fogom egybe fűzni: árfolyamgátból kilépek, unit linked-et betörlesztetem, illetve kiváltatom egy másik banki hitelből. 5 évet spórolok, 8 millával kevesebbet fizetek vissza, törlesztőm nagysága marad. Ha ki kell váltani a hitel keressetek olyat ahol nincs egyéb díj, pl. CIB, FHB – ez nem a reklám helye, csak segítsük egymást, ha már egyszer igy átraktak annó a palánkon, soha többet! hasznos hozzászólásokat várjuk 🙂
 • kh
  ” még jobb a központi telefonszámon, ahol rögzített vonal van, így nem mernek valamit rávágni a kérdésre a vonal túlvégén, inkább utánajárnak a helyes válasznak.”

  Egen. Tavaly egy osztrak bank telefonos ugyintezoje olyan orbitalis baromsagot mondott ami elso hallasra sem volt hiheto es kenytelen voltam szemelyesen elintezni a dolgot. Mas banknal is erezhetoen csokkent a telebankar szolgaltatas szinvonala. Az elottem levo nevvel, arccal nyilatkozo ugyintezore mar inkabb jellemzo hogy utanajar ha valamit nem tud. A telefonos bankar az nem.

 • Kiszamolo
  kh, ez nem így van. A fiókban azt mond, amit akar, a központi telefonszám rögzített, be is perelheted a bankot, ha hülyeséget mondtak.
 • Leffe
  Gondoltam megosztom veletek a tapasztalatokat, hátha segíthet még valakinek. Felhívtam a CIB hitelvonalát, amelyen megkérdeztem, hogy átalakítható-e a unit linked biztosítással kombinált hitel sima annuitásossá, illetve, hogy esetleg ezen felül még fix kamatperiódusra történő váltásra is lenne-e mód. Nagyon készséges és korrekt kiszolgálásban volt részem, úgyhogy nagyon pozitívan csalódtam: a hölgy elmondása alapján a CIB 1,5 hete dolgozta ki azt a konstrukcióját, amely a unit linked -del kombinált lakáshitelekkel rendelkezőek esetén lehetőséget biztosít mind annuitásos hitellé történő módosításra, mind pedig a kamatperiódus fixálására, ráadásul ezt teljesen díjmentesen (azaz a közjegyzői díjat is átvállalja a bank). Szerintem személyesen még a héten felkeresünk egy fiókot, és ha ott eltérőek lennének a tapasztalatok, akkor beszámolok arról is.
 • kh
  Kiszamolo, ez tapasztalat. A hangfelvetel arra van hogy a sajat s*gguket fedezzek. Ha mindenkit perelnek aki hulyeseget mond, egesz nap birosagra jarhatnek.
 • Kiszamolo
  kh, ez egy konkrét esetben volt tapasztalat. Egyébként figyeld meg, hogy ha telefonálsz és valamit kérdezel, amiben nem 100%-ig biztos, akkor inkább zenél 10 percig, de megkérdezi az illetékest.

  Én erről cikket is írtam még anno a bankmonitornál, feltettünk két nehéz kérdést, amit egy átlagos telefonos ügyintéző nem tud fejből és mértük, mennyi idő alatt válaszol és mennyire pontosan.

  Egy sem vágta rá a hülyeséget alapból.

 • Rahan
  Nekem CIB-es hitelkiváltással kapcsolatban vannak tapasztalataim:
  – 8 milla felett egész jó az ajánlatuk: kamat 3,57%, 1 éves kamatperiódus (8 milla alatt van jobb)
  – költség: a hitel átutalásának díja, 1 %, max. 41 000 Ft, az összes többit átvállalják
  – ha olyan cégnél dolgozol, amely kötött CIB-bel megállapodást és a CIB-es vállalati csomagot választod, akkor 100.000 forintot (!) jóváírnak sikeres hitelkiváltás vagy hitelfelvétel esetén
  – ha szocpol miatt MÁK pecsét kell, akkor előtte konzultálj egy MÁK ügyintézővel, mert akár el is meszelhetik a hitelkiváltást vagy csúszhat heteket a folyamat
 • kh
  Kiszamolo, ugyanannal a banknal a masodik ilyen tapasztalat utan ma dontottunk ugy hogy felmondjuk a parom ottani szamlait es atvisszuk mashova. Maradjunk annyiban hogy bizonyos bankoknal vannak bajok az ugyintezok szakmai hozzaertesevel is mert normalis helyen nem benaznak ennyit.