Nyaralni hitelből?

2019-05-05
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Tanácsadások alkalmával gyakran találkozok azzal, hogy nagyon sok embernek nemhogy megtakarítása nincs, hanem egyenesen még komoly hitelekkel rendelkeznek emberek nyugdíjas kor előtt 10-15 évvel, ennek ellenére két biztos pont van a család életében, a téli síelés és a nyári tengerparti nyaralás, évente összesen 2-2,5 millió forint értékben.

Ez a két fundamentum nagyon sok család életében, ami köré építik az egész éves pénzköltésüket, még akkor is, ha ennek az az ára, hogy hitellel és hitelből kell élniük, illetve semmi megtakarítással nem rendelkeznek.

Ugyanis nem csak akkor vagy bajban pénzügyileg, ha hitelt hitelre halmozol, de akkor is, ha bár nincsenek hiteleid, de 10-15 évvel a nyugdíjad előtt még nem rendelkezel szabad szemmel is látható megtakarítással.

Nagyon sokan becsapják magukat. A legtöbb ember az elméjének külön részeiben tartja számon a megtakarításait és a hiteleit. Azzal áltatja magát, hogy erre a nyaralásra ő év közben félretette a pénzt, ezért nem felelőtlenség tőle, ha a család elnyaral másfél milliót nyaranta. Mindeközben a lakásán, az autóján, de akár a hitelkártyáján is komoly tartozások vannak, így ő hitelből jár nyaralni minden évben.

Ha neked hiteleid vannak és közben nyaralásra költöd a pénzt, akkor te hitelből nyaralsz, hiába gondolod másként. Mert teljesen lényegtelen, hogy az autódat veszed hitelből, hogy "megtakaríthass" év közben a nyaralásodra, vagy közvetlenül hitelkártyából fizeted a nyaralást, esetleg csak évek óta görgeted magad előtt a hitelkártya-adósságodat, hogy "készpénzből" mehess nyaralni.

Bár sokan nem hiszik el, nagyon nagy árat fizetnek azért, hogy ők ha törik, ha szakad, nyaralni mehessenek.

Ha mai értéken csak évi 1,2 millió forintot költesz el nyaralásra (ami egy négy vagy öttagú családnak nem is olyan sok, főleg ha tengerpart a célpont főszezonban), az 30 év alatt 49,2 millió forint, szintén mai értéken, ha infláció felett két százalékot hoz a megtakarításod.

Ha átlagosan 22 évig vagy nyugdíjas, ebből a pénzből havonta 231 ezer forinttal tudnád kiegészíteni a nyugdíjadat, szintén mai értéken számolva. Tedd fel magadnak azt az egyszerű kérdést, szükséged lenne-e erre az összegre nyugdíjasként. Ha a válasz egyértelműen nem, mert enélkül is meg fogsz élni öregkorodban, akkor nyugodtan elnyaralhatod ezt a pénzt.

(Ha mindezt úgy teszed meg, hogy közben hiteleid vannak, akkor ne infláció feletti 2%-ot számolj, hanem a hiteleid kamatát, hiszen azt a pénzt, amit évente elnyaralsz, a hiteleid törlesztésére is fordíthatnád és ekkor attól a kamatlábtól szabadulnál meg.  Egy infláció feletti 10%-os személyi kölcsön esetén 208 millió forintról beszélgetnénk, mai értéken. Egymilliós nyugdíjat fizethetnél ennyi pénzből magadnak életed végéig.)

S tudom, ilyenkor jönnek a "de hát csak egyszer élünk, nehogy már ettől is megfosszam magamat" és az "ez nekem jár egy év kemény munka után" kezdetű kifogások.

Senki nem mondta, hogy ne menj nyaralni. De menj oda, ahová futja a költségvetésedből. A napokban beszéltem egy utazási irodással, két érdekes vagy inkább szomorú dolgot mondott. Az egyik, hogy ahogy elkezdtek az emberek az elmúlt egy-két évben egy kicsit is jobban keresni, egyből elkezdte égetni a zsebüket a pénz. Kisemberek fizetnek be dominikai nyaralásra, több utat adtak el idén májusig, mint két éve egész évben. (Ezért van az, hogy most annyiba kerül egy külföldi út last minute-ben, mint ami a normál ára volt két éve. A kereslet miatt elszálltak az árak.)

A másik, amit mondott, hogy sok utas egész évben azért kuporgat, hogy aztán egy hétig úgy élhessen az all inclusive hotelben, ahogy az álmaiban egész évben szeretne dőzsölni. De aztán hazajön és már másnap újra bűvészkednie kell, hogy éppen melyik rezsicsekket fizesse be a postán abban a hónapban.

A legtöbb ember álmokat vesz, amikor befizet egy erején felüli útra. Csak sajnos az álmok és a valóság nem mindig ugyanúgy néz ki. Eljutsz egy török hotelbe, ahol annyian vannak főszezonban, hogy szó szerint nem lehet beférni a medencékbe. Vagy elmegy valaki a nehezen megszerzett pénzéből álmai Párizsába vagy New York-jába és amikor ott van, azon gondolkodik, mitől is volt olyan vonzó neki ez az úti cél. Mindkettő egy hatalmas, koszos, forgalmas, nyüzsgő metropolisz, a látnivalók pedig messze nem olyan érdekesek, mint a képeken, vagy ha azok is, már ezerszer látta őket felvételeken és ott nem is kellett másfél órát sorban állnia, hogy megnézhesse. Érdemes megnézni ezt és ezt az összeállítást, hogyan is néz ki egy turista célpont a képeken és a valóságban, különösen főszezonban.

S ne érts félre: nyugodtan utazgass, nézd meg a magad szemével Párizst vagy New Yorkot, lehet hogy neked tetszeni fog és nagy élmény lesz. De csak akkor, ha ezt megengedheted magadnak.

Mert az nagyon igaz, hogy egy utazással élményt veszel magadnak. Csak gyakran olyat is, amire nem gondolsz: az utazás miatt vissza nem fizetett hitelek miatti fejfájás élményét, esetleg a szegénységben töltött nyugdíjas évek izgalmait.

Egy nyaralás lehet akkor is jó, ha nem kerül milliókba. Ha emberek százezrei milliókat kifizetnek, hogy lássák Budapest nevezetességeit, menj és nézd meg te is. Mikor láttad utoljára a Szépművészeti Múzeum kiállításait? Miért gondolod, hogy egy berlini múzeum sokkal érdekesebb? Kirándulni a budai hegyekbe pont úgy lehet, mint egy-két országgal odébb utazva sétálgatni a hegyekben. Vonatozzon el a család a Velencei-tóhoz egy-egy napra, ott is van olyan tömeg hétvégén és annyi víz, mint egy török hotelben, ha erre az élményre vágysz.

Egyesült Államokban már-már mozgalma van az otthon töltött vakációnak, a neve a staycation, az otthon maradás és a vakáció szavakból. Nem utazol sehová egy vagon pénzért, hanem maradsz otthon egy hétre, de úgy viselkedsz, mint ha nyaralnál: strandra jársz, étteremben eszel, megnézed a környék látnivalóit, a családdal kirándulsz és még véletlenül sem dolgozol, de még otthon sem. Ahhoz, hogy pihenj és a családdal legyél, nem kell elutazni egy másik földrészre. Ha pedig az életed annyira üres és sivár lenne, hogy az egyetlen élmény egész évben, hogy egy olasz tengerparti apartmanban töltesz egy hetet, akkor érdemes lenne azon dolgoznod, hogy az év többi 51 hetében is legyen valami kis szín a te és a családod életében és ne attól az egy héttől várd évente a menekülést a szürkeségből.

S még egyszer: ha bőven megteheted anyagilag és nyaralni mész, tedd meg bátran és érezd jól magad. A cikk nem erről szól. De ne fizess egy útért túl nagy árat, nem ér annyit egyetlen hét, hogy utána egész évben, vagy a nyugdíjas éveidben pénzügyi problémáid legyenek.

Még véletlenül se törődj azzal, hogy mások hová mennek nyaralni. A te és az életed értékét nem az adja meg, mire mennyi pénzt tudsz elszórni, és ne az alapján mérd a boldogságodat, hogy több pénzt tudsz-e nyaralásra költeni, mint az ismerőseid átlaga. Erről itt írtam bővebben:

Csak neked nem telik rá

S ha nyaralni mész, itt van néhány jó tanács:

Anyagi biztonság a nyaralás alatt

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram