Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés

A hétfői téma hozzászólásaiban előjött, hogy mennyit is kellene dolgozni egy nap.

A nyolcórás munkanap bevezetése hatalmas vívmány volt a 12-14 órás munkanapokhoz képest, a következő áttörés a szabad szombat elérése volt. (Én még jártam iskolába szombaton, ahogy a szüleim is dolgozni. Igen, ilyen öreg vagyok. 🙂 )

(Érdemes elolvasni korabeli újságokat, a munkaadók hogy fel voltak háborodva még a gondolattól is, hogy csökkentsék a munkaidőt ugyanolyan bér mellett.

Lehetetlenség a nyolcórás munkanap, annyi idő alatt nem lehet profittal termelni, tönkre fog menni mindenki, a sok munkás pedig mind munka nélkül fog maradni, őket tesszük tönkre, ha bevezetjük a nyolcórás munkanapokat a 14 órásak helyett. Mentsük meg a munkások munkahelyeit, maradjon a 14 órás munkanap. Aztán kiderült, hogy a termelékenység is alig csökkent a kipihentebb alkalmazottakkal és a profit bőven elbírta a plusz kiadást.

Most ugyanezt mondják, hogy felmerült az USÁ-ban a minimálbér emelése. De ezt csak így zárójelben.)

Azonban ez a nyolc óra úgy látszik, beragadt a munkáltatóknál és így a munkavállalóknál is, noha rengeteg felmérés van arról, hogy szellemi munkakörökben a nyolc óra munkaidőből átlagosan három és fél-négy és fél óra az, amit valóságos munkával töltenek az emberek, a többi facebookozás, kávézás, tevés-vevés, pakolászás és egyéb alibi tevékenységek.

Azt is megfigyelték, hogy minden munkához annyi időre van pont szükség, amennyi van rá. Ha valamit 20 perc alatt kell megcsinálni, akkor 20 perc kell hozzá, ha ugyanarra három óra áll rendelkezésre, akkor addig fog tartani. (Ez az úgynevezett Parkinson törvénye.)

A járvány és az azzal járó home office változtatásra kényszerítette a cégeket, kezdik többen megkérdőjelezni, hogy vajon a stopperórával való munkaidő-mérés a legjobb módja-e az emberek bérezésének. A termelékenység nem azon múlik, hogy ki hány órát tölt a munkahelyén, hanem hogy azidő alatt mit végez el.

Több cégnél bevezették próbaképpen a négynapos munkahetet, máshol a hatórás munkanapot és meglepetésre nem csökkent az elvégzett munka mennyisége.

Persze mivel próba volt, a munkavállalók motiváltak voltak, kérdés, hogy ha általános lenne, nem az lenne-e megint, hogy minden munka annyi idő alatt készül el, amennyi idő van rá. Itt jön képbe viszont az, hogy nem a munkahelyen eltöltött időt kellene honorálni, hanem az elvégzett munkát, mert az az, ami hasznot hoz a munkaadónak. Igaz, ez már egy szofisztikáltabb mérési rendszert igényelne, mint a stopperórával való bérezés, de valószínűleg mindenki jobban járna vele. Már az is elég lenne, ha készen vagy a munkáddal, iktattad, összevetetted, lefűzted, felvitted, kinyomtattad, ezt a programrészt megírtad és ellenőrizted, akkor hazamehetnél. (Igaz, egyből kiderülne, hogy elég négy óra ahhoz, ami eddig nyolc órán át tartott. )

De ha ezt meg lehetne lépni, az emberek és az emberi kapcsolatok sokkal egészségesebbek lennének. Anya és apa nem este hétkor esne haza a munkából nap nap után.

Következő kérdés, mi a másik oka, hogy nyolc órában dolgozunk a pénzért. A válasz, hogy mert annyit költünk, hogy kénytelenek vagyunk egész nap dolgozni miatta.

A néhány hete már említett Raptitude blog írója írta, hogy miután visszajött a háromnegyed évig tartó földkörüli vakációjából, döbbent rá arra, hogy sokkal többet költ otthon egy olcsó kisvárosban a munka mellett, mint a vakáció alatt sokkal drágább országokban munkaidő nélkül.

S nem értette, miért. Aztán rájött: olyan sokat dolgozik, hogy jutalmaznia kell magát a kevéske szabadidejében. Drága kávék, éttermek, kocsmák, olyan dolgok összevásárlása, amit soha nem használ semmire és így tovább. Jutalom a kemény munka miatt.

Ha nem dolgozna olyan sokat, nem jutalmazná magát sem olyan sokat. Nem lenne akkora kincs a kevéske szabadidő, hogy drága helyeken töltse azt el. Akkor könyvet olvasna egy parkban, sétálna, hiszen ideje, mint a tenger.

S ha nem venne meg annyi mindent, nem is kellene annyit dolgozni, mert sokkal kevesebb pénz is elég lenne. (Ez az üzenete a minimalista életmódnak is.)

Gyakori a kérdés, mi lenne, ha mindenki megfogadná a hasonló tanácsokat és nem venne meg semmit, amire nincs tényleg szüksége és senki nem venne ereje felett hitelből autót, házat, nyaralást, nem lenne tele a szekrény soha nem hordott ruhákkal és a garázs és a pince soha nem használt dolgokkal.

Akkor eljönne a világvége, tönkre menne a gazdaság, mindenki munka nélkül maradna, vélik sokan. Nem lenne munkája az autógyári munkásnak, az autógyár beszállítójának és így tovább.

Szerintem nem ez történne. Ha nem venne senki semmit, amire nincs szüksége, akkor negyedannyi vagy feleannyi munkáskézre lenne szükség. Vagy a másik megoldás: negyedannyi-feleannyi ideig kellene mindenkinek dolgoznia.

Ha fele annyit keresnék, mint eddig, viszont költeni is fele annyi mindenre költenék, akkor ugyanott lennék mint most. Nem lenne olyan drága autóm, ha egyáltalán lenne autóm, nem lenne annyi ruhám és nem vennék olyan sűrűn egy újabbat, nem vennék meg olyan könyveket, amiket soha el nem olvasok, nem lenne tele a pince nem használt dolgokkal és nem lenne olyan előfizetésem, amit alig nézek-olvasok-hallgatok.

Ha mindenki így csinálná, mindenki jól járna. A környezetszennyezés, a pazarlás is a töredékére esne és nem hogy nem jönne el a világ vége, de élhetőbb lenne a Föld és élhetőbbek lennének a mindennapok is a több szabadidő miatt.

Ha lejjebb adnánk a vásárlási lázból és az élmények hajszolásából (ami semmivel nem különb viselkedés, mint a felesleges vásárlás, pedig sokan milyen büszkék magukra, hogy ők semmi felesleges dolgot nem vesznek, helyette semmi pénzt nem sajnálva rá mérgezett egérként utazgatnak a világban az élmények után rohangálva), ha megelégednénk fele annyi pénzzel, tárggyal és fizetős élménnyel és helyette feleannyit dolgoznánk, jobb hely lenne a világ és jobb lenne az életünk is.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

154 hozzászólás

 • Zsu92
  Asidotus – sikerült egy jó nagy általánosítást leírni, gratulálok hozzá. Ki mit szakít..
 • Justin Time
  @Diakritikus: home office = távmunka

  Ennyi. Szívesen.

 • János
  (Igaz, egyből kiderülne, hogy elég négy óra ahhoz, ami eddig nyolc órán át tartott. )

  Valjuk meg ha ezt kipróbálnánk akkor a munkaadó nem 4 órás meló után engedne el, hanem akkor elvárná hogy egy másik munkát is csináljak még meg a következő 4 órában. Ergo 2 szer annyit dolgoztatna! Kérdés hogy fizetne is e egyből 2szer annyit??

 • Maurice Moss
  , igen, a “home office” már velünk marad, ami az angoloknál félrevezető lehet (ugye ők a Belügyminisztériumot hívják így), ezért én a “work from home” vagy a csúnyább “WFH vagy véefhá” szavakat/rövditítést szeretem használni.
 • KL
  “Gondolom érted, ami le van írva, csak direkt kötözködsz, mert értelmes hozzászólás nem jutott éppen eszedbe és muszáj írni valamit, nehogy má’ csak olvass, amikor lehet írni is és a billentyűzet is be van dugva a gépbe.”

  1 Nincs billentyűzet dugva a gépembe, tévedsz.
  nahát, notebookot használsz, ez is egy nagyon fontos, közérdekű infó volt, köszönjük.

  2 Akkor nincs link a “korabeli újságokra”? Nyilván olvastad őket, ha meghivatkoztad.

  Google?

  3 Parkinson “törvénye” annyira igaz, mint Murphy “törvénye”. Egy poén, némi alappal.
  Senki nem mondta, hogy tudományos tény lenne….

  Szerintem az általános munkaidő csökkentés ugyanúgy nem jó, mint a minimálbér emelése/léte: a differenciált megoldás a jó. Teljesen igazad van, hogy az elvégzett értékteremtő munkát kéne honorálni a cégeknek. Ha így lenne, egyesek a jelenlegi minimálbér felét kapnák hó végén, mások a mostani fizetésük dupláját – méltányosan, igazságosan. És igazad van, egyes munkáknál ezt nehéz mérni, csak a kínlódás megy valami score kialakítására.

 • Zabalint
  Csak én érzek ellentmondást, hogy ugyanazok, akik a szabadidős szakmai önképzést tartják fontosnak, a “haszontalan” szabadidős tevékenységeket rossznak, illetve folyton hangsúlyozzák, hogy sok időt, energiát öljenek az emberek az előbbre jutásra, most hirtelen elkezdtek papolni amellett, hogy dolgozzunk kevesebbet?

  Azt hiszem beleteszem ezt az ellentmondás listába, ami eddig csak arról szólt, hogy nettó millió felett keresek, 200 ezerből él a 4 fős családunk, évente még néhány százezret összeszedünk a hitelkártya visszatérítésből, meg egyébként sem veszek X összeg alatt szöszmötcsavarozót, mert az mind gagyi, amit annyiért lehet kapni.

 • Jutalmazommagamat
  Home office másik hatása, hogy nem vettünk több, mint egy éve ruhákat. Jó, vettem néhány pár zoknit és kettő pólót. Éttermeket eddig sem szerettem, viszont most már sokkal több a kiszállítás, amit nagyon élvezünk.
  A jutalmazás részét abszolút értem viszont… igen, lett nálunk is futópad, jutalmazzuk magunkat, amiért nem megyünk sehová. Pozitív hozadéka, hogy félmaratont is le fogjuk futni és 5 kg simán lement az utóbbi hónapokban.
 • Nemaggódó
  Ez az ökológiai lábnyom téma annyira túl van már fújva, hogy hihetetlen.
  Mégis mit kellene csinálni az öko-szorongók szerint? Mindenki lakjon a híd alatt, és egyen lehullott bogyókat? Már csak az a tény, hogy egy elektronikus eszközről írják le a bolygómentő képzetüket, zárójelbe is teszi az egészet.
  Marhára nem fogok azon szorongani, hogy ha szívószállal iszom a koktélt a tengerparton, ahova repülővel mentem el, akkor mi lesz majd a Földdel. Egy életem van, nem fogom fölösleges aggódással elrontani. Ami megtetszik, és megengedhetem magamnak, azt meg fogom venni.
  Kész. Pont.
 • Blend Ahmed
  “Az emberek nagy részét le kell kötni, mert képtelen magának értelmes elfoglaltságot találni.”

  Erről szól a dobozolás az “Isten hozta, őrnagy úr”-ban.

 • D

  Az interneten sokan a figyelemhianyuk kompenzalasa miatt kommentelnek.
  healthline.com/health/mental-health/attention-seeking-behavior#examples (lasd ‘what it may look like’ bekezdes, teljesen jol leirja a dolgot).
  Ez mindig is igy volt, es mindig is igy lesz. En igy is szeretem olvasgatni itt a kommenteket, mert sokat lehet tanulni masok tapasztalataibol es nezopontjabol.
 • Diakritikus

  Én veled értek egyet. Sőt, szerintem a home office efféle használata Hunglish, és mint ilyen, kerülendő.
  Na jó, talán nem akkora Hunglish, mint az anyajegyre azt mondani, hogy mother ticket, de azért mégiscsak az.

  Nem gondolom, hogy a home office kifejezésnek feltétlenül maradnia kellene velünk, valaki feldobta egy évvel ezelőtt a tömeges otthoni munkavégzés beindulásakor és megragadt, ki kellene gyomlálni.
  Miért ne lehetne egyszerűen otthonról dolgozni? Szerintem nem hosszabb vagy nehezebb kimondani, mint azt, hogy home office-ban van vagy home office-ból dolgozik. Vagy ha angol, akkor work from home, az is OK.

  Hol van az Álljunk meg egy szóra c. TV műsornak megfelelő fórum a neten, ahol értelmes diskurzust lehet folytatni ehhez hasonló kérdésekben?


  Majd szólj, ha leszállsz a magas lóról. Egyébként pedig a távmunka semmiképp sem egyenlő a home office-szal.

 • N0MAD

  Helyes. Remélem a szmszédaid esetleges gumiabroncs és veszélyeshulladék égetése, meg a kertedbe átdobált szemét se zavar, illetve ha az autódban rágyújtanak, az is csak hosszútávú hatású.
 • Nemaggódó

  Ne keverd össze a dolgokat! Egyébként pedig egyetlen szomszédom sem éget gumiabroncsot a kertben, és nem dobálja át a szemetet. Ha a tiéd igen, akkor rossz helyen laksz.
  Ezen kívül, ha neked megfelel a klímaszorongás, én ugyan meg nem akadályozlak benne. Csak nekem ne kelljen ilyen marhaságokkal zsibbasztanom magam.
 • Smaragzold
  Sosem értettem azokat, akik a munkájuknak élnek. Most nem azokra gondolok, akik akár ingyen is csinálnak azt, értéket teremtve.
  Azt sem értem, mikor nem tudnak mit kezdeni a szabadidejukkel, mint mikor GYES-en vannak otthon vagy nyugdíjba mennek.
  Nagyon sok minden nem pénz kérdése.

  Ismerek olyanokat Angliában, akik több mint 8 hónapot nem dolgoztak, persze az állam által meg kaptak a 100%-os fizetésüket. Mit csináltak a temérdek szabadidejukkel? Semmit, ment a netflix, netezés és falkaparas. A 8 hónap alatt egy nyelvet meg lehet tanulni közel középszinten, vagy bármi más tudást fel lehet szedni.

  Az embereknek nagyon tudatosítani kellene magukban, hogy az IDO a legnagyobb érték. Nagyon nem mindegy, hogy mivel töltjük, mert sosem kapjuk vissza.
  A munkát érdemes a lehető legkevesebbre redukalni, hogy aztán azzal töltsük, ami számunkra a legfontosabb. De ehhez persze kell az önismeret

 • zzz

  “@axt “Az emberek nagy részét le kell kötni, mert képtelen magának értelmes elfoglaltságot találni.”
  Erről szól a dobozolás az “Isten hozta, őrnagy úr”-ban.”

  Aki volt sorkatona, tudja, mire képesek felügyelet nélkül. De említhetném a kisbolt előtt sörrel a kezükben ácsorgókat is. Pedig tudják, merre van a könyvtár.

 • KL
  “1 Nincs billentyűzet dugva a gépembe, tévedsz.
  nahát, notebookot használsz, ez is egy nagyon fontos, közérdekű infó volt, köszönjük.
  2 Akkor nincs link a “korabeli újságokra”? Nyilván olvastad őket, ha meghivatkoztad.
  Google?
  3 Parkinson “törvénye” annyira igaz, mint Murphy “törvénye”. Egy poén, némi alappal.
  Senki nem mondta, hogy tudományos tény lenne….”
  Most már világos, hol mentem félre, újrakalibrálok.
  Nagyon jó ez a bejegyzés az érzéseidről a témában.
 • Dreamer
  Jók ezek a cikkek, elgondolkodtatóak. Takarékos vagyok. Van, amikor meg költök a drága hobbijaimra, de tulajdonképpen a két “legolcsóbb” hobbim okozza a legnagyobb “jóérzést”. Az egyik ez az oldal. A másik, amikor lemegyek a tengerpartra egy jó könyvvel vagy nézem a madarakat, delfineket és a naplementét.
 • Karcsika

  2021-04-23 at 18:35

  Semmiképp sem vagyok ebben szakértő, de nem gondolnám, hogy a Home Office kifejezetten Hunglish lenne (nem tudom a Hunglisht miért írtad nagybetűvel, mert szerintem nem lenne szükséges, de lemásoltam, hogy ne tűnjek túl butának 🙂 ).

  Azért gondolom, hogy nem az, mert 2010-ben Németországban és Liechtensteinben már így hívták. Nekem is volt heti egy nap home officeom. Feltételezem Magyarországon akkor még nem volt elterjedt.

  Ez persze nem igazolja, hogy ez a forma helyes vagy helytelen (amit én nem is tudok vagy akarok megítélni), de azt talán igen, hogy nem kifejezetten Hunglish jelenségről beszélünk.

 • Kentaur30
  Maurice Moss

  Detto. Ettol a home office kifejezestol felall a hatamon a szor. Azert megneznem hogy akik otthonrol dolgoznak, hany embernek van berendezve egy kulon helyiseg irodanak es nem csak a kanapen ulnek laptoppal az olukben. En is a working from home vagy WFH kifejezest hasznalon. Persze en sem Mo-n elek.

 • Blend Ahmed
  “Aki volt sorkatona, tudja, mire képesek felügyelet nélkül.”

  Vagyis az őrnagy úrnak volt igaza? Egyébként a sorkatonaság nem túl jó példa, szvsz, mert kényszerközösségről van szó. A kocsma előtti ácsorgás pedig önkéntes 🙂

  A kapitalizmusban is be kellene vezetni a KMK (közveszélyes munkakerülő) fogalmát, ahogy 1989 előtt volt?

 • lvjtn
  “de a gyökérok szerintem nem pénzügyi…”

  köszönöm, pontosan ilyesmiken morfondíroztam, csak te sokkal ügyesebben megfogalmaztad

  nekem Miklós mostani cikke is 100%-os találat, ami gondolkodásra sarkal, szóval neki is kösz 🙂

 • Justin Time
  Örülök, hogy kivívtam trollunk figyelmét.

  Tehát „home office”. Ez kb. olyan szó(kapcsolat), mint a „pendrive”: angolul van, de Angliában hülyén fognak rádnézni, hogy mit belügyminisztériumozol itt. Angolul work from home (ahogy írtad tanult kollégáinkkal egyetemben), esetleg home-based work, vagy pedig: remote work vagy work remotely. Azaz mint írtam: távmunka.

  Grétsyskedések terén: e-nyelv.hu, bár úgy látom, meghekkelték jól.

  Bónusz poén, ha már hunglishul ofiszozunk: első munkahelyem multi volt, az egyik „szőkenő” menedzsertől olyan kiváló angol nyelvű out-of-office üzenet jött vissza, hogy I’m on one week freedom.

  Szerintem egyébként a magyarban a távmunka és a home office teljesen mást jelent. Távmunka, amikor eredetileg is csak távolról bedolgozol valahová, soha nem volt szó arról, hogy te bejárj oda. Home office, amikor van egy rendes munkahelyed, ahová bejársz, bejárhatsz, de otthonról is dolgozol. Az más kérdés, mennyire angol.

 • A sebész
  Elméletben szép eszemefuttatás, gyakorlatban nehezen (ha egyáltalán) megvalósítható. Fiatal sebészként nem tudom volt-e olyan munkanapom amikor 8 óránál kevesebbet dolgoztam. Nem állhatok félre a mütőasztaltól mert nekem lejárt a 8 órám, a 4 óra olykor egyetlen műtétre sem elég. Betegből sem lenne kevesebb, ha ezt bevezetésre kerülne (feleannyi biztos nem). Mondjuk ez hosszú távon megoldható többlet humán erőforrás képzésével, de a manuális beavatkozási idő nem rövidíthető le. Biztos vannak még hasonló szakmák, ahol nem lehet tovább rövidíteni a munkaidőt. Ettől eltekintve, ha 4 órát dolgoznának ott ahol ez megvalósítható lenne, akkor egyeseknél ismét közbeszólna az emberi irigység. Ő 8 óra alatt többet keres, újabb/drágább autója/háza van… nekem is kell, inkább 8 órázok. A gazdagok és szegények közötti szakadék tovább nőne. Adózással pedig szakmákat diszkriminálnának.
 • Doki
  Én az egészségügyben dolgozom nagyon sokat másokkal összehasonlítva mert szeretem csinálni.. Abban reménykedtem hogy ha bérreform lesz(ami ép történik, de tavaly tavasz óta tudtuk hogy lesz) nálunk is teljesítmény bérezést vezetnek be. Az USA-ban ez eddig is úgy volt. A húgom ott aneszteziológus, annyi bért kap ahány műtendő beteget elaltat egy nap.ha egyet sem(ez nem mindig rajta múlik) akkor csak valami minimális 8 órán át rendelkezésre állási díjat kap. Ott nagyon hatékony az egészségügy és vagyonokat keresnek az orvosok. Amikor láttam a béremelést táblázatot itthon, nagyon kiábrándultam. Beskatulyázza az orvosokat aszerint hogy hány éves munkaviszonyuk van. Ha 20 éve keresztrejtvényezel, kávézgatsz és pletyózol a rendelőben többet keresel mint aki 5 éve kezét-lábát töri a gyógyítással. Nem vagyok magam mellett elfogult, én 21 éve dolgozom. De ha tényleg nem lesz paraszolvencia…
 • Doki
  …jaj amagyar betegnek! Majd mindenki csak annyit dolgozik amennyit muszáj.
 • Doki
  A sebésznek: ép ezért kellene neked, aki sok órás műtéteket végzel és nem nagyon férsz bele a 8 órába, több bért adni mint a viszonylag könnyű szakrendelésen dolgozó vagy könnyű diagnosztikai munkát végző orvosnak. Nem 1 szakvizsgával és X éves munkaviszonnyal rendelkező orvosokat 1 kalap alá venni. Mostantól majd minden fiatal labor orvos akar lenni és nem idegsebész, a bér ugyanannyi. Eddig megkülönböztetettoti a hálapéz, de ha tényleg nem lesz?
 • Györgyi
  Nagyon jó a cikk!
  Én több évnyi alkalmazotti munka után most vállalkozóként dolgozom. Saját magamon azt tapasztalom, hogy amíg kevés időm volt (8 óra munka) akkor sokkal jobban beosztottam az időmet, a munkába járás adott egy keretet a napjaimnak. Most pedig sok szabadidőm lett, ennek az az eredménye, hogy kevésbé vagyok hatékony, nem tudom jól beosztani az időt, kissé ellustultam. Sportolni is akkor jártam rendszeresen amikor kevés időm volt rá, most lenne időm most meg nem megyek..
  Remélem sikerül kialakitanom egy rendszert ebben az új helyzetben, mert így nem érzem most jól magam.
 • Diakritikus

  Köszi, hasznos példa, a német és liechtensteini viszonyokkal nem vagyok képben.
  Nekem ez azt sugallja, hogy ezek szerint talán ez egy angol anyanyelvi közegen kívül szélesebb körben elterjedt kifejezés lehet.

  A lényegét tekintve számomra a jelenség így is ugyanaz, de OK, így ezt ne nevezzük hunglishnak (itt én tévedtem, nyelvek nevét nagy kezdőbetűvel írni maga is egy hunglish helyesírási hiba, [lásd](helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/akh12#F5)).

  Én a magam részéről 2010-ben egy amerikai cégnél dolgoztam magyarországon, és szinte biztos vagyok benne, hogy soha nem hallottam akkoriban magyaroktól sem azt, hogy home office, pedig havonta 1-2 napot már akkor is mindenki otthonról dolgozott a környezetemben.

 • Diakritikus

  A pendrive is jó példa és valóban, pont az a baj ezzel is, hogy nem pusztán attól lesz egy kifejezés angolul, hogy angol szavakból áll. A home office annyival rosszabb, hogy egy éve egyébként is mindeki folyamatosan erről beszél, és hát dolgozni is minden nap kell, de a pendrive-okat olyan gyakran azért nem emlegetjük. És attól, hogy ez nem egyedi jelenség, nem lesz jobb a home office.

  Hozzunk létre új magyar szavakat, vagy használjunk angol kifejezésket, de ne kreáljunk alternatív angol nyelvet. És ebben szerintem azoknak van felelőssége, akik naponta angol nyelvi környezetben élnek és/vagy dolgoznak, és tudják, hogy egy brit vagy amerikai ezt nem így mondja. A média egyébként is szívesen végez népbutítást, mit nekik egy kis home office-ozás, és ha mindenhol ezt hallani, persze hogy ragad a rossz példa.

  Ki tudja, lehet, hogy a one week freedom is nagy jövő előtt áll 🙁

 • tgwh
  Egyszerű matek. 3*8=24, vagy 2*12=24. A gépnek mennie kell minimum heti öt napon keresztül, legalább egy műszakban, de inkább minimum kettőben. Amit meg egy nap elindítani, nem fogják hétvégére sem lekapcsolni. Kohót leállítani? Ne is álmodj róla, inkább fűtsön egy hetig amíg szünetel az öntés, olcsóbb.
  Ja hogy szellemi. Nem hiába panaszkodik az irodista, hogy nincs megbecsülve. Ausztriában kis cég 10 alkalmazott, plusz főnök is a gép mellett dolgozik, úgy van 2-3 irodista max. Magyarországon 3-5, ugyan azt a munkát végzi mind a két cég.

  Nem, nem menne 4 nap alatt ugyan annyi fizikai munka, mint 5 nap alatt, olyan szinten ki tudják számolni. Lehet az iroda fele azon dolgozik, hogy meghatározza a legnagyobb elérhető normát, de kiszámolják! Lehet tíz évig tart, de kiszámolják!

  Szellemi munka, na igen. Ha ott 3.5-4.5 óra, akkor bele sem merek gondolni, Magyarországon mennyi…

 • zzz

  Nem, az őrnagy úr megoldása az egyik legrosszabb, de attól még a jelenség valós. Megoldást én sem tudok. A sorkatonák pedig nem azért csinálnak marhaságokat, mert rá vannak kényszerítve, civilben sem jobbak, a normális tíz százalék pedig valahogy elviseli a többit. Írhattam volna hegesztőbrigádot is, ott ugyanúgy előfordulnak hasonlók, ha éppen nincs munka.
  A kisbolt előtt ácsorgó alkoholisták a rossz példa valóban, mert ők nem ártanak senkinek, csak a füstfelhőn kell átvágnom, amíg bejutok a boltba.
 • Blend Ahmed
  “Egyszerű matek. 3*8=24, vagy 2*12=24.”

  De ez miért ne lehetne 4*6?

 • pik
  Én az utóbbi időben ebben a dilemmában vagyok. Multi vezető, 50 óra körüli munkahét, stressz van bőven, a kereset nyilván extra. Váltani fogok részmunkaidős munkára, ott ugye akkor a vezetés ugrik, de nem bánom, szakértői munkát is szívesen csinálok, 7 év vezetés után. Az okok: szakértő lehetek otthonról (WFH/home office) illetve az 50 órás munkahetet szeretném 30 órára csökkenteni, mert a magánéletem sajnos nagyon megsínylette, hogy sokkal kevésbé vagyok használható egy 10 órás stresszes munkanap után. Anyagilag lassan elérem, hogy ezt elengedjem és ez nem a sokszázmilla megtakarítást jelenti, hanem egy tehermentes Bp-i közepes méretű lakást (persze más innen indul, aki megkapja ‘ajándékba’ ezt). Fontos kérdések ezek, mindenkinek más az élethelyzete, váltani sem egyszerű, de érdemes folyamatosan mérlegelni. 6-9 hónapon belül szeretnék váltani. Kell erő ehhez, elengedni.
 • untermensch4
  A probléma teljesen más. Kétféle nyelvészeti megközelítés van, előíró és leíró. Az előíró az a nyelvtannácis megközelítés aminek a művelői soha (azaz soha) nem lehetnek elégedettek mert egy élő nyelvet nem lehet tökéletesen standardizálni (sztenderdizálni?, szabványosítani?). A leíró megközelítés hívei sem lesznek soha teljesen elégedettek mert nekik nem tetszően is beszélnek/írnak mások, de ők legalább nem idegeskednek egy utópiát hajszolva (=mindenki “helyesen” beszél/ír).
  Egyébként ha nagyonszabályos akarsz lenni akkor “pendrájv” mert a magyar helyesírás kiejtés szerinti… ugye milyen hülyén néz ki?
 • Zabalint
  A home office kifejezést Európa szerte ezidáig minden nem angol anyanyelvű országbelitől hallottam ebben az értelemben. Egynyelvű brit szótárak ebben az értelemben nem, de otthoni dolgozó szoba vagy dolgozó sarok értelemben említik. Mivel az angolt többen beszélik közvetítő nyelvként, ezért nem találok semmi ördögtől valót abban, ha nem anyanyelvi beszélők költenek hozzá, amennyiben az széles körben a nemzetközi kommunikáció részévé válik. Egyébként korábbi, covid előtti multis munkahelyeimen nem használtuk a kifejezést, a WFH volt talán a leggyakoribb.
 • szama
  Hat en most teljesen hitelesen tudok nyilatkozni. Voltam sok evet multinal 9 orat irodaban 4-6 orat dolgozva, utaltam is, hogy elpazarlom az eletem egy jelentos szazalekat lebecolasra. Az utobbi 4 evben kotetlen munkaidoben dolgozom 6-8-10 orat a projekttol fuggoen. Az utobbi par honapban a tavoktatas miatt 4 oraban dolgozom. Eleinte ugy tunt, hogy mindent el tudok intezni igy is, szegyelltem is magam, hogy ennyire hatekonytalan voltam eddig. De azert egy csomo strategiai tervezes, kapcsolat epites es fenntartas parkolopalyara kerult, ami par honap utan mar kezd problemas lenni. Szoval egy egy honapos kiserlet pont nem eleg. A 9 ora irodaban ucsorges tenyleg folosleges, de 6-7 oranal kevesebb eseten a kommunikacios es szervezesi overhead nagyban rontja a ceg termelekenyseget szerintem.
 • Vision
  A home office alatt azt látom, hogy a legtöbb ember ki van stafírozva munkával, legalábbis a multis pozíciókban. Ez jellemzően meetingeken ücsörgést jelent, nekem is van, hogy tele van bookolva a naptáram. Ez ugye sokak szemében nem munka, de mégis ott kell lenni, figyelni, reagálni. Közben nem csinálhatsz más melót, mert kicsit ciki állandóan visszakérdezni, hogy miről is van szó, ha megszólítanak.

  A 8 órás munkanap pedig nem arról szól ezekben a pozikban, hogy megállás nélkül dolgozol, hanem rendelkezésre állsz, például megbeszélésre be lehet rántani, határidős melót rád lehet lőcsölni, ilyesmi. 4 órába nem lehet beleférni, ebben biztos vagyok. Ebben benne van az, hogy rengeteg napod van, amikor csak 2 órányi feladatot végzel el, de van, amikor 10 órán keresztül megbeszélsz, mert fontos.

  Gyári melósoknál egyszerűbb a helyzet, az objektíven mérhető. Darabszám meglegyen.

 • Mindegy
  1. Sosem értettem azokat, akik nem tudják elfoglalni magukat szabadidejükben. Ennél nagyobb katasztrófa nem is igen létezhet szerintem 🙁 Meg 75 évesen nyugdíj mellett bejárni napi 8 órában dolgozni, ahh! Nekünk (párommal) a világ összes szabadideje is kevés lenne…

  2. Nálunk nagyon jól működik a HO. Mindig minden munkánkkal idejében elkészülünk, nem élünk vissza a lehetőséggel, mégis mindenre van idő. Ha lehetne, soha többé nem mennénk be munkahelyemre. Így a 3. hullám vége felé már érik az időpont, amikor újra be kell járnunk. Nagyon nem várjuk.

 • tgwh

  Mert több ember nagyobb kiadás. Több embert több idő betanítani. Fizetni meg nem nagyon szeretnek.
 • Garbo
  Van az, amikor a megszokott életmódodat elnevezik karanténnak …
  Szóval, tizenvalahány éve otthonról dolgozom, személyes kontaktot nem igénylő munkám van, a kvázi főnököm sem liheg a nyakamba, és láss csodát: a cég prosperál, minden válságban hasít. Ehhez az kell, hogy a munkát mindenki elvégezze a legjobb tudása szerint, ezzel fenntartva ezt a kényelmi állapotot, ami az életünk, a főnök pedig ne csesztessen soha, senkit, hogy hol van éppen vagy mit csinál a kvázi elérhetőségi idejében. Ugyanis semmi nem történik, ha valami 30 perccel később lesz elintézve, annál nagyobb haladékot úgysem szenved semmi. Ehhez felnőttség kell, azt hiszem, tisztesség és bizalom. Ezzel olyan életminőséget nyertünk, mint kevesek.
  Egy év óta csak a személyes kultúrafogyasztás élménye hiányzik, és a maszktalanság. Minden más pont olyan, mint eddig, néha napi 6, de néha 1 óra munkával, szükség szerint.
 • Cz.-S. Pál
  A személyes kultúrafogyasztás is megoldható, ráadásul maszk nélkül. És még azt sem mondanám, hogy ez pénzkérdés. Egy Easystart Baktériumkultúra 250 ml-es kiszerelésben megvan 2000 Forintból. Utána ezt zavartalanul lehet fogyasztani személyesen, otthon, a négy fal között.
 • ferenc_12
  Kedves Garbo! Szabad megkérdezni, hogy miben utazol? Előre is köszönöm szépen! Érdekelnek, azok a munkakörök amiket lehet végezni HO-ban, mert nagyon bevált, viszont ha vége van a covidnak, nekem 100%-osan vissza kell térnem az irodába, ami ahogy te is írod csak épp az ellenkező oldaláról megközelítve: nagyot ront az ember életminőségén 🙁
 • Gord Enver

  “Hogyan veszed a bátorságot, hogy más idejével akarsz rendelkezni öncélúan?”

  Aki tartósan unatkozik, az általában nem vandálkodni kezd, hanem önmagát pusztítja. Ez igaz az emberek 60-80%-ára. Nézd csak meg a nyugdíjasokat! Közülük sokaknak nyugdíjba vonulás után kezd el romlani a testi, lelki, szellemi állapotuk.
  Egy államnak lehet az is a feladata, hogy az ilyeneknek értelmes elfoglaltságot ad.

  A szükség ad értéket mindennek. Azt értékeljük, ami nincs. Az emberek többsége számára értékesebb a szabadidő, ha kevés van belőle.

 • handyman
  @ferenc_12:
  Én a médiában dolgozom. Rengeteget melózom itthonról sok éve. Szerencsére egy csomó művész ember szeret velem dolgozni, ezért működik ez szépen. Néhány évbe beletelt, mire kialakult a kapcsolati háló, azóta azokból élek. De nem mindig minden fenékig tejföl. Sokszor kell gyorsan, túl rövid határidőre dolgozni, utolsó pillanatban módosítgatni, más emberek gondolatát kitalálni, stb. Ezért aztán kiszámíthatatlanság is van benne bőven. Ennek következtében általában túlvállalom magam. Így mostanában sokszor vállalok inkább nem itthonim kötöttebb idejű munkát. De azt semmi nem pótolhatja az itthoniból, hogy ha “munkaidőben” kedvem van elmenni a fiammal bringázni, akkor megteszem. Aztán max annyit ráhúzok a melóra este.
  Amúgy van egy csomó otthoni lehetőség. Egy valamilyen saját műhely, pl. műszerész, esztergályos, asztalos, szabó-varró, magántanár, szoftver fejlesztő.
 • Zsebes

  “2021-04-22 at 14:41
  Ez utópia, nem fog működni, mégpedig a nők miatt
  Ha az emberek egy része egy kényelmesebb életre váltana”

  de a nők akkor nem emberek

 • folti
  “Egyébként a sorkatonaság nem túl jó példa, szvsz, mert kényszerközösségről van szó. A kocsma előtti ácsorgás pedig önkéntes ”

  Simán hozhatsz bármilyen kollégiumot hasonló korú bentlakókkal, azok nem igazán kényszerközösségek és mégis folyamatosan van valamilyen “balhé”, amivel az idejüket töltik tanulás helyett/mellett.

 • Diakritikus

  Nem törekszem tökéletességre, még csak azt sem szeretném eldönteni, hogy a pendrájv így magyarosan leírva hülyén néz-e ki. Nem is arról van szó, hogy a home office kifejezés nekem személy szerint ne tetszene, hanem egyszerűen nem így mondják angolul. Nekünk kellene megtanulni, hogyan mondják angolul és nem csak az otthoni munkát, mert nagy szükségünk lenne rá.

  Nem nyelvészek alakítják a nyelvet, hanem mi mindannyian, minden nap, és nem csak a nyelvet, hanem sok más közös ügyünket is, akármennyire jól esik az áldozati póz meg a hárítás. Úgy gondoltam, ezzel kapcsolatban több mondandóm is lenne, mint ami itt kommentbe elfér, ezért írtam egy blog posztot ezzel kapcsolatban http://www.ujmagyar.hu ha valakit érdekel, kommentelni is ér, privát üzenetet a kapcsolatnál írhatsz. Nagyrészt az itt elhangzottakra reflektál a poszt, és mai modern nyelvi és kultúrális témákról fogok még írni.

 • untermensch4
  Nem így mondják angolul, magyarul meg így mondják. Pedig sztem sokan elmondták a környezetükben hogy angolul nem így mondják. És valóban, jobban meg kellene tanulnunk angolul de ez ugyanolyan mellékszál mint hogy régebben jobban meg kellett volna tanulnunk latinul, ennek ellenére simán használunk latin eredetű szavakat. Sőt, a “paraszolvencia” tudtommal latin mintára alkotott szó ami csak magyarul létezik… Az általad preferált négyféle kommentelési módozat miatt én a blogon csak “read only” -üzemmódban tudok előfordulni.
 • tumpara
  Diakritikus: teljesen jogos, amit írsz, csak éppen ma már többen használják az angolt nem angol anyanyelvűek, mint maguk az angol anyanyelvűek, így az utóbbiaknak kell igazodni az előbbiekhez. A nyelvet tekintve visszájára fordult a gazdasági terjeszkedés. 🙂
 • Diakritikus

  Nem jelenítette meg megfelelően a kommenteket az oldal, elnézést, már javítva. Ha emiatt írtad, volt nálad read-only üzemmód van csak, most már remélhetőleg ez nem probléma.