Szabadulás a játékoktól

Nemrég írtam arról, mennyire el tudja borítani az emberek otthonát a sok felhalmozott tárgy.

A cuccok

Nos, a gyerekjátékokkal is hasonló küzdelmet kell vívni. Különösen az szokott zavarni, hogy ha kapnak a gyerekek valami játékot, jó esetben három napig játszanak vele. Szoktam nézni karácsonykor is, meddig játszanak egy-egy játékkal. Szilveszterre mind már csak a szoba sarkában eldobott játék lesz, amit kerülgetni kell. (Külön öröm, amikor a rokonok nagyméretű játékokat vesznek, amitől aztán nem lehet elférni rendesen.)

Arra jöttem rá, minél bonyolultabb (és drágább) egy játék, annál hamarabb unják meg. A táncoló és éneklő játékló vagy az autót kilövő versenypálya nagyon gyorsan unalmassá válik. Mert de jó, de szép, énekel és táncol a ló, vagy kirepül az autó, de ennyi. Azokkal mást nem nagyon lehet játszani, a táncolást vagy a kilőtt autót nézni viszont néhány alkalom után már érdektelen lesz.

Amivel igazán sokat játszanak, azok jellemzően a faék egyszerűségű játékok, amik nem tudnak semmit, viszont fantázia kell hozzájuk. A legjobb vétel két, ötven centi magas játékló volt, szinte napi szinten játszanak velük. Kicipelik a nappaliba őket (mert a gyerekszobában természetesen nem lehet játszani, szigorúan csak a nappali közepén), ráülnek és lovagolnak egy órán át, belovagolják az egész vadnyugatot, völgyeket és hegyeket, folyókon gázolnak át és vad prériken lovagolnak, ahol farkasok üldözik őket.

Eddig azt csináltuk, hogy a régebbi játékokat eldugtuk három hónapig és ha addig nem hiányzott, akkor adtuk el őket. Ha rájöttek a három hónap alatt, hogy nincs meg egy játék, faarccal elővettük és akkor maradtak még egy ideig. Sajnos azonban van pár játék, amik túl feltűnőek ahhoz, hogy titokban eladjuk.

A feleségem talált ki egy nagyon jó ötletet. A lányomnak most volt a hetedik születésnapja és kért egy viszonylag drága, tizenezer forintos játékot. Az volt a deal, hogy csak akkor kapja meg, ha összegyűjti rá a pénzt a régi játékok eladásából.

Látni kellett volna, milyen buzgósággal hozta azokat a játékokat, amiket el akart adatni. Nem kellett többet könyörögni, hogy adjuk el ezt vagy azt, mert elő sem vettétek hónapok óta. Ő hozta boldogan és naponta kétszer érdeklődött, mit sikerült addig eladni.

A befolyt pénzt kitettük a konyhaasztalra, naponta számolgatta, mennyi pénze van már és mennyi kell még a játékhoz.

További előnye lett a dolognak, hogy most már érti, mit jelent az, hogy drága egy játék. Hogy el kell adni jó pár játékot azért az egyért. Ha nem veszi elő néhány hét (nap?) múlva, akkor lehet neki mondani, hogy nézd meg, mennyi játékodat el kellett adni ez miatt és csak pár napig játszottál vele. Megérte akkor megvenni ennyiért? A következő megkívánt játéknál is lehet majd emlékeztetni, mennyi áldozatot hozott ezért a játékért és a legvégén mennyit játszott vele.

Szóval ez az ötlet nagyon bevált. Most már önként hozzák a régi játékaikat eladásra, végre elkezdik érezni, mennyibe is kerül egy játék, amivel csak néhány napot játszanak és mennyi áldozattal jár egy új játék megvétele és milyen lassan gyűlik rá össze a pénz.

Ha ti is térdig gázoltok a nem használt játékokban, próbáljátok ki a technikát, egyszerre több legyet is üttök egy csapással.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

95 hozzászólás

 • tomi
  hmm, bár nincs gyerekem, de kifejezetten tetszik, megjegyeztem 🙂 már csak a rokonok játék vásárlását kellene egy kicsit menedzselni…
 • Lau
  A “tablet-kutyu-hulye lesz a gyerek” temahoz: Mindamellett, hogy szelsoseges mertekben minden karos (pl napi 5-6 ora kutyuzes egy felnottnek se tesz jot), szerintem ez a fatol az erdot esete. Kutatas bizonyitja, hogy lassabban fejlodik a gyerek szurkeallomanya, ha napi tobb mint egy orat nyomkod. Ezt en el is fogadom. Viszont azt is latni kell, hogy tipikusan a szuloknek nincs kedve/ereje foglalkozni a gyerekkel, ezert a kezebe nyomnak egy kutyut, ami lefoglalja. A kutyuzes kerul a minosegi, tarsas idotoltes helyere.

  Valojaban szerintem az egyedul hagyott gyermek fejlodik lassabban, toltse “barmivel” is az idejet. A kiserletben a kontroll csoport mit csinalt egy ora nyomogatas utan? Gondolom nem a feher falat nezte lekotozve, hanem a gyerekek eletet elte: jatszott, KERDEZETT, futkarozott, verekedett.

  A kutyuzes nem onmagaban rossz, csak mi valamit potolni akarunk vele, amire nem valo.

 • Ákos
  Mi bolhapiacra vittük a játékokat eladni és a gyerekek árulták (hasonló korban voltak kb., mint a postban), aminek az lett a vége, hogy a játékokért kapott pénzzel azonnal elindultak játékot venni mástól, de a többi árus nem volt hajlandó pénzt elfogadni a gyerekektől, így gyakran előfordult, hogy több játékkal tértünk haza, mint amennyivel elindultunk… Nagyon-nagyon hosszú idő volt, mire szemmel látható eredménye is lett a játékok eladásának (térfogatban).

  Most, amikor már kinőttek a plüssökből, megkértem őket, hogy válogassák ki, amihez emlék fűződik, a többit pedig elvittem a Fiumei úti kórházba, a gyermektraumatológiára. Ott gyorsan fogynak a játékok, mivel fájdalomdíjként kapják a gyerekek.

 • Kiszamolo
  Lala, meg a többiek.

  Nincs a gyerek a géptől eltiltva. Az ostoba játékoktól, a hülye videóktól, meg a többi szeméttől van eltiltva.

  Ha kell neki bármi, amihez gép kell, vagy ötévesen a differenciálszámítás alapjait szeretné megismerni youtube videókról, biztos nem lesz letiltva róla.

  Ha angolt tanul vele, arról sem.

  Ha leülök vele és oktató játékokat játszunk, mehet nyugodtan tablettel.

  Ha programozni akarna, nyugodtan csinálhatná.

  De fel kell fogni, hogy káros a gyereknek már az is, ha néz egy mesét és nem hallgatja. Ha hallgatja, el kell képzelnie, használnia kell az agyát és a fantáziáját. Feldolgozza és elképzeli.

  Nem véletlenül mondják, hogy mesélj a gyerekednek minden este. Nem, ne a tévé elé ültesd le a gyerekedet egész nap.

  Ne idióta játékokkal játsszon a tableten, hanem egymással. Építsenek bunkert, képzeljék el, hogy ők az indiánok és a többi. Menjen le hintázni és ugrálni.

  Érdemes lenne néhány szülőnek utánaolvasnia a gyereke szükségeinek és fejlődésének.

  S persze, nézhetnek tévét és megkaphatják a tabletet is, főleg, ha kint szakad az eső.

  Rengeteg tinédzser egyszerűen egy zombi. Napi 3-4-8 órában unott fejjel pörgeti a telefonján a hülye videókat, néz értelmetlen képeket és még beszélgetni sem tudnak egymással, maximum csetelnek.

  De a szülő jó fej volt, már nyolc évesen vett neki okostelefont.

 • Izolda
  LMGIFY.
  Képernyő a gyereknek:
  mediavadasz.blog.hu/2015/02/18/a_televizio_rombolo_hatasa_a_gyermekek_tudatara
 • jami
  Amíg az enyémek ovisok voltak, addig az volt a “szabály”, hogy helyet kellett csinálni a kariajiknak (:DD) – bevittük az oviba/elajándékoztuk/törötteket kidobtuk.
  Mikor sulisok lettek, akkor jött a pénzügyi tudatosság az iskolai játékvásárokkal: nem kaptak rá pénzt, ellenben ha amennyiért eladtak, abból vásárolhattak. Ez változó eredményt hoz: van gyerekem, aki csak elad (tavaly spec. eladott-vásárolt-rögtön eladott magasabb áron :); másik egálban van; a nagyot már hidegen hagyja az egész.

  Viszont nálunk az eladás ellenértéke az ő pénzük.
  (És már van zsebpénz is, tanulmányi ösztöndíj formájában.)

 • Treil
  Én úgy tervezem hogy a gyereknek ne legyen bizonyos mennyiségnél több játéka. Nyilván itt a bizonyos mennyiség meghatározása nem egyszerű. Legyen mondjuk 10 most a példa kedvéért. Tehát ha van mondjuk 10 játéka, akkor a következőhöz az egyiktől meg kell válnia. Nyilván ha nagyobb dolog a vágya akkor mondjuk kettőtől, legalább egy kis alkudozás is lesz a dologban.
  Pénz fogalmát, pénzzel bánást lehet hogy kicsit korai egy 8-10 év alatti gyerekbe nevelni. De a mértékletességet, lemondást egy 3 évesbe is lehet, sőt kell is szerintem.
 • MrJones
  “Pécsi Rita” Én meg szeretném köszöni azt a Pécsi Ritás youtube videót. Egyszerűen fantasztikus, volt minden perce tetszett. Két gyermekem van egy 1,5 éves és egy 5,5 éves. Eddig is törekedtünk a videóban elhangzottakhoz de most hatványozottabban figyelünk rá. Köszönjük!
 • ezvan
  Egyetértek a cikkel. A 3 éves kisfiam baba játékait eredeti dobozukban eladtam a marketplaceen, később is el fogom. Már egy ilyen korú gyerek is simán megérti, hogy ahhoz hogy idősebbnek való játékot kapjon, menjen a korban kinőtt, vagy már nem használt. Vagy csere végrehajtása ugyanilyen formában (FP 0-3 földgömb helyett VTech 3-6). Nálunk a rokonok az általam megvett minőségi játékot/könyvet/társast adják oda, én meg beszedem amit rászántak, így a gyenge és lom dolgok kiküszöbölhetőek. Mi szülők is imádunk játszani, sok játéka is van a gyereknek, de kint hagyva csak kevés, leginkább konyha, szerszámospult, bolt, társasok, a többi játékból mindig más időszakosan élővéve, hogy szellős legyen a szoba.
  Adakozásnál új bontatlan játékot ajándékozunk amit kiárusításokban szerzek be, én élvezem eladni a használt dolgokat. 🙂
 • Peti

  3 hónapos kora óta elmaradt a súlya. 1 évesen már alig-alig evett. Az ételt játéknak nézte, ledobálta, vagy csak másfelé volt a figyelme. Mindeközben folyamatos mozgásigényű, reggeltől estig futkorászik, és nem fárad el. A súlya emiatt elkezdett visszaesni. Szóval laikusként is rájöttünk, hogy ez így nem oké. 1001 helyre elvittük már: gasztroenterológushoz, táplálkozási tanácsadóhoz, dietetikushoz…vérvétel, vizelet, magánrendelések stb. Közben majd megbolondultunk a nejemmel, a tehetetlenség miatt. Most egy hónap haladékot kaptunk, aztán ha nem nő súlya, akkor azt mondták, hogy szondatáplálást kap.
  Na, és itt jött képbe egy kis kutakodással egy fejlesztőközpont, ahová pár hete elmentünk felmérésre. Nem magán intézményt választottunk, hanem alapítványit, így ide csak azokat veszik fel, akiknél valóban indokolt a fejlesztés. Szükség volt hozzá orvosi beutalóra is.

  folyt.

 • Peti
  …Ez a hely egy csoda! Szerencsére kiderült, hogy a gyerek nem ADHD-s, de a figyelemzavara miatt indokolt a terápia. Ezen nincs semmi szégyellni való. Bár nálunk nem ezen múlt, de fontos megemlíteni: a fejlesztés teljesen ingyenes! A gyereknek saját gyógypedagógusa van (nem csoportos, hanem személyre szabott foglalkozás), péntekenként visszük hozzá fejlesztésre. És vannak nem kötelező, csoportos foglalkozások is: hétfőnként játszóház, és zeneterápia. Csütörtökönként pedig hidroterápia a helyi uszodában. Utóbbiért félévente kell fizetni egy jelképes 5000 forintot. Ezeket az opcionális lehetőségeket is kihasználjuk. Járnak ide értelmi sérült, és ADHD-s gyerekek is, de minket ez nem zavar, sőt: örülök, hogy a gyerekem találkozik velük…segít az elfogadásban, és hogy általuk (is) jobb emberré váljon. Még csak 4 foglalkozáson vagyunk túl, de már most látványos a javulás nála.
 • ezvan
  Tteil: a pénz fogalmát, a pénzzel bánást a szüleim óvodás koromban kezdték bevezetni, én ugyanígy teszek a kisfiamnál, szerintem ez az a dolog, amit nem lehet elég korán elkezdeni, előnyére fog válni.
 • Peti

  Ez pontosan így van! A nejem betegsége miatt vállaltam, hogy én menjek a picivel GYED-re. Márciustól október végéig, egész nap jártam vele a várost, bringáztunk mindenfelé. És bizony azt vettem észre, hogy nagyon-nagyon kevesen foglalkoznak a gyerekeikkel. Miközben a kislányommal hülyéskedtem a játszótéren, sokszor láttam, hogy a többiek mellett nincsenek ott a szülei. A legtöbb anyuka vagy facebook-ozott, vagy csoportba verődve beszélgettek egymással, a gyerek meg…hát, ő meg szegény várta volna, hogy például anyukája megdícsérje, milyen ügyesen mászókázik stb. Vagy pl. volt, hogy csak estefelé tekertem a picivel hazafelé, és több autóban is láttam, hogy a gyerek hátul ül, és egyedül bámulja a fejtámlába szerelt kütyün a mesét. Nekem ez nagyon fura. Nem a technika zavar, hanem az, hogy szinte alig van kontaktus szülő és gyerek közt. Sokan ezt nem tudják, vagy akarják felfogni…

 • expect
  “káros a gyereknek már az is, ha néz egy mesét és nem hallgatja”
  Ez már megint egy olyan féligazságra alapozott állítás, ami magában a témában egyáltalán nem helytálló. Ennyi erővel azt is mondhatod, a barkácsolás káros, hisz a gyerek addig sem tanulja a történelmet. A szó amit keresel a mérték.

  “Nincs tiltva”, de csak olyan eseteket sorolsz fel mint lehetséges használat, amiről te is pontosan tudod, hogy teljesen irreálisak. Ugyanis a gyerek nem tanulni fog leülni a géphez. Hanem játszik vmit amitől motivációja lesz megérteni dolgokat (nyelvet,pü-t,tervezést..).És ezek messze nem “fejlesztő játékok”, hanem olyanok, amik érdeklik.
  Nagyon káros fétis, hogy a gyerek csak tanuljon meg fejlesztő játékot játsszon a technológia segítségével. A legtöbb általad bugyutának titulált játék és önmagában a használat több dolgot tanít és mást fejleszt, mint a bunkerépítés, nem alternatívái egymásnak

 • Csabi
  Üdv,

  Ákostól elcsenem a Fiúmei úti kórházas ötletet. Nekem eddig kérdéses volt, hogy pontosan hová érdemes adakozni. Esetleg tudtok egyéb ötletet adni, ahová a játékokat el lehet vinni?

  Amit már mondtak nekem: Csepel anyaotthon, Vácott van egy fejlesztő suli, oda már vittem is eszközöket.

 • Copywriter
  Bethesda kórházba vigyetek ti is játékot, nagy öröm, amikor a gyerek kap bármilyen apró vacakságot. Mi is oda visszük, esetleg helyi kórházak gyerekosztályán is mindig jól jön az ilyen.

  Azt én is hozzátenném, hogy a tabletezés mellet sem lehet megúszni a meseolvasást, esténként 1 órát anya feladata a gyereknek mesét olvasni. De jó ötlet a Youtube ASMR videók hallgatása, beteszik, és hallom, hogy beszélnek róla. Ezekben zajok vannak, a gyerek meg hozzákölti: most épp a várban megyek, kovács üti az üllőt, jönnek a lovagok a lovon, stb..

 • star70
  Kiszamolo jo ötlet:-) Nalunk nem gazoltak a gyerek terdig jatekban(nincs annyi rokon sem , meg valahogy mindig volt egy dolog amit szeretett volna azt megkapta ,ha draga volt összedobtuk az arat.)
  Viszont most 14 evesen mar kicsit jobb dolgokra vagyik(jobb telefon,egy erösebb szgep..Dolgozni nem akarom elküldeni(közelezö gyakorlat van az iskolaban heti egy nap az epp eleg) ugyhogy megbeszeltük ha talal olyat ami belefer nekünk akkor azt megkapja..rögtön rajött hogy akkor a telefon nagyon jo ami van inkabb jobb laptop es utazzunk valahova inkabb..Mindig azt mondom hogy nem baj az ha latja hogy ez most nem megy akkor mas vagyakat, merteket keresek.Szerintem ez is fontos.
  Egyebkent ajanlom megnezni(akar 7 evesen is)az Ujratervezök müsort együtt(!!!) egyböl latja majd hogy milyen gyerek eletek vannak
 • NK
  Kislányom nagyon szeretett volna egy bordásfalat a szobájába.
  Apukája ellenezte, mert szerinte ez megint egy felesleges nagyméretű dolog.
  Mondtam a kislányomnak, hogy a bordásfal használatához hely kell, csak akkor tudunk neki bordásfalat venni, ha a sok „babás” játékától megszabadulunk, eladjuk, elajándékozzuk azokat.
  Simán belement.
  Egy csomó játéktól megszabadultunk, kerestünk rajta 60.000,- Ft-ot. Vettünk egy használt bordásfalat 8.000,-Ft-ért. Nagy volt az öröm! Minden csoda 3 napig tart. A vendéggyerekek nagyon szeretik használni, alkalmanként ő is használja . Én pedig remekül fel tudom rá akasztani a vállfás ruhát, ha kell kiraknom neki másnapra.
 • NGO
  Jó ötlet, de ahhoz, hogy teljes legyen a modell, és a gyerek is “tanuljon”, érdemes bevezetni a gyakorlatba az adót is, amit az eladott játék árából vonunk le (szja). Majd ezután a bizományosi/közvetítői díj, ami a szülőknek jár, amiért a gyerek helyett adják el a játékot. Ne feledjük el beárazni a készpénz szállítását is, plusz a játék megvétele miatt a bukott kamatot.

  Így a gyerek 15 éves korára rendesen meggyűlöli a világot. 😀

 • Joy
  nehéz eldönteni, hogy csak trollkodsz, vagy neked nem sikerül lekötni a gyerek figyelmét értelmesen.
  Tiszta sor, amit hallgatunk, amellé kell a képi fantázia, amit nézünk (bámulunk), oda nem. Nálunk hosszabb utakon mp3-ra konvertálva hallgat a nagyobb gyerek rajzfilmet, eszembe sem jutna ezért tabletet venni.
  Lehet régen voltál fiatal v. másként neveltek, de ami fejleszti a gyereket, az (is) normál esetben számára teljesen izgalmas tevékenység. Persze, ha ahhoz szokott hozzá, hogy csak fekszik a tévé előtt, vagy csak a fel/le nyilat kell nyomni a billentyűzeten, akkor hamar úgy visszaesik, hogy a sakkbábuk lépései vagy az amőba neki már egyetemi szint lesz.
  Legalább az alsó tagozat végéig az aktív, mozgással egybekötött játékok az igazán hasznosak. A gyereknek. A szülők egy részének viszont sajnos az “hasznos”, ha a gyerek nem mozdul, mert akkor nekik sem kell…
 • expect

  Amit csinálsz, azt úgy nevezik, hogy szalmabábérvelés…
 • Kopter Géza

  Nincs ezen mit csodálkozni, expect ugyanaz a nyakunkon ragadt reneszánsz magyar, aki a fröccsöntéstől kezdve a beteonkeverésen át a gyereknevelésig, mindenhez IS ért. 😀
  Reggel kenyérpirítót szerel, este vadászgépet. Persze csak szóban! 🙂
 • tomi
  @Joy: Én expectel értek egyet és szerintem nem is mondott sehol ellent neked.

  Lehet, hogy a 7 még túl korai, de az, hogy csak fejlesztő játékokkal játszhat a gépen a gyerek, az szerintem túlzás. Én engedném, hogy arra használja, amire ösztönösen használni akarja, aztán majd kiforrja magát. A pornóra érdemes odafigyelni, de hogy videókat se nézhessen azt én szintén nem értem. Én is játszottam sport és stratégiai sőt még lövöldözős játékokkal is, nem érzem, hogy ez bármikor is hátrányomra vállt volna.

 • Kiszamolo
  tomi, az a jó, hogy senki nem mondott ilyet.

  Játszhat a gyerek a tableten, csak korlátozottan. Mert ha a gyerekre bízod, akkor csak csokit akar enni és csak tableten akar játszani.

  Sok szülő pedig szimplán lusta és inkább odavágja a tabletet vagy a tévétávirányítót a gyereknek, csak ne kelljen vele foglalkozni.

  Egyébként szerintem expectnek nincs is gyereke, legalábbis az alapján amit leírt.

  Akkor meg végképp felesleges a vita.

 • NN
  Svajcban a szelektiv hulladéktaroloknal van egy direkt kialakitott rész a megunt jatékoknak is. (Tiszta, nem keveredik a szeméttel, dobozokban, zacskokban van lerakva.) Kovezzenek meg, én régota viszek innen haza jatékokat. (Alaposan fertotlenitem oket hasznalatba vétel elott persze.) Sokszor teljesen épek, vagy na bumm, nem megy a sziréna : megjavitom, ha tudom. En is elviszem oda, amit mar kinott a fiam. Plusz aramlik egy halom kinott jaték az unokatesoktol. Facebook csoportokban szintén fent van minden tizedannyiért. A lényeg, hogy mindig 3-4 jaték legyen elol max., ne az osszes omlesztve, mert a gyerek megzavarodik, egyiktol kapkod a masikhoz és a végén nem köti le semmi. Aztan lehet rotalni oket. Az elzarasos trukkot a szuleim csinaltak, van amit ugy eltettek, hogy még most sincs meg, 40 év utan – szoval nem szerettem. Persze ha nagyszulok jonnek a jol bevalt rend borul 🙁
 • expect

  Bár a vitánk szempontjából (amiben egyébként három hozzászólás alatt sikerült eljutnod odáig, hogy nagyjából ugyanazt kezdted állítani mint én 🙂 ) teljesen lényegtelen, hogy van-e gyerekem vagy nincs, de természetesen ebben is tévedsz. 🙂
 • Kiszamolo
  Expect, semmit nem változott a véleményem. Szerintem mostanra értetted meg.

  S áruld el, hány évesek a gyerekeid, hány 8-10 éves gyereket neveltél eddig?

 • expect
  “semmit nem változott a véleményem”
  A véleményed lehet nem változott, de az amit írsz az igen 🙂 Szépen eljutottál a “mértékkel csinálja nyugodtan” elvig, amitől elsőre távol voltál, mint Makó Jeruzsálemtől.
  Miért lenne fontos, hány éves a gyerekem? Kisebb mint 8, de ez semmilyen szempontból nem releváns, ezt te is pontosan tudod. Ugyanis ahhoz, hogy erről állást foglaljak nem kell a gyerekemnek 8-10 évesnek lennie, lévén nem burokban élek, emlékszem a gyerekkoromra, emlékszem a testvéreim gyerekkorára, látom a barátaim gyerekeit, találkozok a rokonaim gyerekeivel vagy épp a keresztfiammal.
  Egyébként van még egy tévedésed. Ha a gyerekre bízom, akkor nem csokit fog enni egész nap, pláne nem egy 8-10 éves. Természetesen kellenek a korlátok, de a gyerek nem hülye, csak kicsi. Egy alsós képes eldönteni, hogy a lehetőségek közül mit egyen. Vagy ha nem tudja, akkor nem tanítottad meg dönteni.
 • Kiszamolo
  Expect, szerintem hagyd abba, mert csak magadat égeted. Miért van az, hogy meglátom, hogy hozzászólsz, akkor tudom, hogy na, ez megint bele fog kötni valamibe?

  De, nagyon is számít, hogy négyhónapos gyerekkel osztod az észt és akkor semmit nem tudsz még a dologról, vagy felneveltél már hármat és akkor lehet gyakorlati véleményed egy dologról. (Hogy neked van-e igazad vagy egyetértek-e vele, az más kérdés, de az tényleg mindegy.)

  Csak a te kedvedért, ezeket írtam. Látod, neked kellett 4 hozzászólás, hogy megértsd, amit mondok. Én ugyanazt írtam végig.

  Első hozzászólásom: “Nálunk tablet kivételes alkalmakkor van”

  Második hozzászólásom: “Panel, számítógép nem tiltott nálunk sem”

  Harmadik hozzászólásom: “Nincs a gyerek a géptől eltiltva…S persze, nézhetnek tévét és megkaphatják a tabletet is, főleg, ha kint szakad az eső.”

  Negyedik hozzászólásom:”tomi, az a jó, hogy senki nem mondott ilyet. Játszhat a gyerek a tableten, csak korlátozottan. Mert ha a gyerekre bízod, akkor csak csokit akar enni és csak tableten akar játszani.”

  Végig azt mondtam, hogy nincs letiltva a gyerek se a tabletről, se a tévéről, se a számítógépről, de igenis kontrollálva van, hogy mennyit használhatja.

  Ha jó az idő, menjen le és játsszon.

 • expect
  “Miért van az, hogy meglátom, hogy hozzászólsz?”
  Általában akkor írok, ha vmi olyat olvasok akár a postodban, akár a hozzászólások között, amivel nem értek egyet vagy épp konkrétan kiegészítésre szorul. Ha csak “igazad van Miklós” kommenteket szeretnél, akkor zárd be a kommentszekciót.
  “vagy felneveltél már hármat”
  Te sem neveltél fel hármat, folyamatban van, nem?
  “Hogy neked van-e igazad vagy egyetértek-e vele, az más kérdés, de az tényleg mindegy.”
  Már hogy lenne mindegy? Ez egy vita, ami érvek ütköztetéséről szól. Ez a tekintélyre hivatkozós ostobaság, amit személyeskedve előadsz ez nem érvelés, hanem a vita erodálása.
  “Én ugyanazt írtam végig”
  Abból az álláspontból indultál hogy felsoroltál kitételeket amik irreális használat mellett engedélyezik (kvázi tiltod) és közben nagy arccal kijelentetted, hogy káros. Ebből finomodtál a “nem tiltom, mértékkel játszhat” kijelentésre.
 • Péter
  A tablet/számítógép témához:

  Tiltani nem szabad, de egy bizonyos életkor alatt kell rá szülői felügyelet szoftver, amivel kontrollálható, hogy mire tudja használni az eszközt. Ez az életkor egyénfüggő, én olyan 12 évnél lőném be a felső határát, de lehet, hogy csak azért, mert magamból indulok ki, és tudom, hogy akkor kezdtem el programozni. Ezért írom, hogy egyénfüggő, oda kell figyelnie a szülőnek.

  Ezután viszont tényleg nem szabad tiltani, és nem szabad túlzottan korlátozni azt sem, hogy mennyi ideig használja az eszközt a gyerek, mert a jövő munkahelyein az fog jól érvényesülni, aki nagyon penge az eszközhasználatban, informatikában. Gyerekkorban napi 1 óra eszközhasználat nagyon kevés ehhez, én sem tudnék most programozni, ha a szüleim tiltották volna. Be kell látni, hogy sokkal fontosabb kompetencia lesz az informatika ismerete, mint az, hogy be tud-e verni a gyerek egy szöget.

 • Kiszamolo
  expect, hagyjuk. Soha nem írtam, hogy tiltom és te (sajnos szokásod szerint) nekem ugrottál egy olyanért, amit én soha, de soha nem mondtam.

  Nem tudom, észrevetted-e, még csak nem is reagáltam a hozzászólásodra, mert már leszoktam róla.

  Mert kitalálsz valamit, hogy én mit mondtam, aztán azon lovagolsz, nekem meg azt kell bizonygatnom, hogy soha nem állítottam olyat, amiről azt állítod, hogy márpedig azt mondtam.

  Nem az első eset.

  Aztán az a vége, hogy én vagyok az arrogáns, meg akivel nem lehet vitatkozni.

  Időpocsékolás az egész.

 • Zabalint
  Teljesen egyetértek expecttel. Az a használhatja a számítógépet, de nem ostoba játékokra, videók nézésére valójában azt jelenti, hogy ami a szülő látókörén kívül esik, az hülyeség, ezért azzal ne foglalkozzon a gyerek. Emlékezzetek vissza gyerekkorotokra, attól függően mikor volt, mi mindent mondtak hülyeségnek a szüleitek. Legyen az pl. walkman, Tetris, gameboy, Commodore 64, PC játékok, tikitaki, jojó, stb., stv..

  Nem, nem azt mondom, hogy ne legyen korlátozva a gyerek (pl. hogy mennyi időt tölthet a számítógép előtt), de nem találom helyesnek megmondani, hogy milyen tartalmat ne fogyasszon, mellesleg úgyis fogja, mikor nem tudsz róla. Bizonyos dolgok kategorikus tiltása azt jelenti, hogy mosod a kezeidet, nem foglalkozol vele, hogy létezik olyan is, nem vagy hajlandó a gyereked digitális nevelésével foglalkozni, nagyjából ugyanakkora hiba, mint mindig mindent ráhagyni.

 • Kiszamolo
  Zabalint, 7 meg 9 éves gyerekről beszélünk, nem 12-14 évesről, ami teljesen más tészta.

  S megint nekem kell olyan hülyeség miatt magyarázkodni, amit én soha nem mondtam.

  Tehát utoljára: nincsenek eltiltva, mert az nem is lenne szerencsés.

  Csak kontrollálva van, mennyit és mikor játszhatnak. Mert nem tesz jót a gyereknek, ha túl sokat bámulja a kijelzőt. Aki ezt nem hiszi el, beszéljen olyannal, aki ért is hozzá.

  De ezt itt lezártam, mert ebből elég.

  Megint egy álvita olyanról, amit soha senki nem mondott.

 • Zabalint

  De hát én nem állítom, hogy azt mondtad, hogy el van tiltva. Azt mondtad, hogy ostoba játékokkal nem jatszhatnak, ostoba videókat nem nézhetnek. Nos, az szubjektív mi az ostoba, meg hogy mi nem való 7-8 éves gyereknek.
 • Kiszamolo
  Zabalint, de azért abban egyetértünk ugye, hogy én jobban tudom, mi való egy hétévesnek, mint egy hétéves?

  Mert akkor itt le is zárhatjuk.

 • MégEgyJózsi
  Én egész gyerekkoromat kvázi számítógép előtt ülve töltöttem, barátaim sem voltak. 14 éves korom után már szerencsére sz*rtam a számítógépekre. Most informatikus vagyok. Ennek ellenére nem gondolom, hogy 11-12 éves kor előtt programozni, vagy komolyabban tanulni kellene a gyerekeknek, éppen ellenkezőleg.
  Túl van misztifikálva az informatika, józan ésszel és logikával bármi és bármikor megtanulható.A gyerekeknek mozgás, levegő és szeretet kell. Persze egyszerűbb tablet-et, meg hasznos youtube (???) meséket adni nekik, mint az energiát beleölni.
  Érdekes, nálunk az egész napos autózást is kibírják a 2 és 4 évesek tablet nélkül, és senki nem hal bele (egyébként se tabletünk, se TV-nk, se privát számítógépünk nincs). Persze nem zúgatsz le 7 óra alatt az olasz tengerpartra, hanem sűrűbben megállsz, esetleg étterembe ebédelsz egy pálya melletti városban, na és?
 • LNóra
  A tabletes témához kapcsolódva: az ELTÉn, az Alfa Generáció Laborban pont azt kutatják, hogyan hat a gyerekekre a kütyüzés. Akit érdekel a téma, folyamatosan keresnek résztvevőket, a honlapjukon lehet jelentkezni.
 • ezvan
  Szerintem a tv/számítógép mentesség már a másik véglet, nem tartom jónak, mint ahogy a folyamatos használatot sem.
  Ismerősi körben a tv/kütyü mentes családok gyerekei alig várják, hogy rokonokhoz meg barátokhoz menjenek hogy tévézni/játszani tudjanak, akik meg folyamatosan nézik/használják olyanok mint a zombik.
  Szóval akárhogy is, félúton van az igazság.
  Ja és nem hiszem el, hogy egy értelmiségi tv mentes családban pl ne lenne igény egy 165centis képernyőn 4kban mondjuk David Attenborough természetfilmet nézni…
 • Garbo
  Miklós, ez a módszer egy ilyen korú gyerekben károkat okoz pszichésen. Tudom, hogy láthatólag érti, úgy is viselkedik, mint aki érti, de nem tudja beemelni ennek a súlyát hét éves kor körül. Ez pszichológiai tény, minden látszat dacára.
 • Garbo

  Miklósnak igaza van. Lélektan, pszichológia, gyermeklélektan. A hallott mese belső képet képez, a repetíció biztonságot ad. Ha van külső kép, nincs belső mozi. Ha nincs belső mozi, nincs megfelelő gondolkodás, beszéd, ami pedig az egészséges psziché, önbizalom és énkép alapja felnőttkorban (!) is. Ha pedig nincs elegendő, napi 4-5 óra folyamatos mozgás, finommotorikával együtt és szabad (!) játék, ami kiabálással, kimelegedéssel és fizikai helyzetváltoztatással jár, két dolga nem lesz az adott gyereknek gyerekkortól (és nem csak gyerekkorban): egészséges immunrendszere, azaz beteges lesz, és megfelelően barázdált agya, ami az érzelmek feldolgozását, az intelligenciát stb. adja.

  Gyermekpszichológia, neurológia, stb. Nem mérték kérdése, emberi testi és pszichológiai tények ezek.

 • Viktor
  @Lala:
  “Az valami hihetetlen butaság, amikor a gyereket eltiltják a technológiától.”

  Lehet, hogy a te gyereked a kivétel, aki 9 évesen programozik, de érdekes módon az appstoreok letöltési ranglistáit nem az oktató játékok, hanem az agyatlan szarságok vezetik. A Minecraft vagy az Asphalt 9 milyen előnyt ad az életben?
  Ne áltassuk már magunkat, hogy ettől majd zseni lesz a gyerek.

  Amúgy ez nem pénzügyes berögzöttség, ahogy te gondolod, én pl. informatikus vagyok, és nálunk napi 20 perc TV idő van (nem is mindig élnek vele), TV-n/telefonon játszani pedig csak hétvégén lehet, és a kollegáim nagy része is hasonlóan korlátozza a kütyüket.

 • Családfő
  Garbo kiválóan összefoglalta nagy vonalakban a lényeget.
 • tomi
  :”tomi, az a jó, hogy senki nem mondott ilyet.

  Játszhat a gyerek a tableten, csak korlátozottan. Mert ha a gyerekre bízod, akkor csak csokit akar enni és csak tableten akar játszani.”

  Elnézést, akkor ezt viszont én félreértettem!

 • Fater.
  Jó ötlet, a fele taktikát már használtam egyszer-kétszer, sőt volt hogy 3 hét után kihoztam mutatóba egy-egy játékot a kölköknek és azt hitték, hogy akkor vettem a boltban.

  Nálunk érdekes módon a gyerekek csak akkor mennek be a szobába játszani, ha KEVÉS bent a játék. Amikor 1-2 év alatt megint felgyülemlik, egyszerűen nem akarnak játszani semmivel. Amúgy érthető is, én is könnyebben választok 4 féle étel közül, mint 28 közül egy étteremben.